auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

kabal1337

#26 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by kabal1337 »

ljudi se hvataju desne jer je lakse izaci- mal kruzni tok. Nekada zaglavis..... Zato i rade svi
jao_situacije

#27 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by jao_situacije »

pa i jeste pametno da se uči u špici sa debilima, za po godine će morati voziti kroz špicu a neće znati s kakvim majmunima dijeli saobraćajnice
doduše ja sam vozio i navečer oko 10, da vidiš cirkusa, ti se šteliš a onda se pojave ćuneri, rejseri, nadobudne dvičine, čobani, pa divljaju

pametan instruktor koji hoće dobro učeniku će ga baciti među lavove da se sam nauči snalaziti u džungli koju zovemo sarajevo
ja sam znao biti u autu dok voze momci i cure koji su položili i imaju vozačku pa naknadno uplate 10-15 časova da nauče voziti jer samo znaju po rutama na pamet
neki

#28 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by neki »

Nije problem sto se kandidati uce u spici ali to treba raditi sa onima koji su vec savladali osnove saobracaja a ne izvesti pocetnika koji je tek polozio testove na bulevar u 16:00..
jao_situacije

#29 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by jao_situacije »

neki wrote:Nije problem sto se kandidati uce u spici ali to treba raditi sa onima koji su vec savladali osnove saobracaja a ne izvesti pocetnika koji je tek polozio testove na bulevar u 16:00..
odlično, ali nema ceste gdje će učiti, kanton treba propisati 10 cesta po kojim će se prvih npr. 10 časova učiti osnove sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom
al kurko, sutra bi čobani i tu došli da divljaju jer će ga vidjeti treba koja polaže ili mu se jednostavno žuri i boli ga tuki i ne poštuje ništa pa će gasati na tim dionicama
Haris.ba

#30 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Da, ali kruzni tok nije definisan u tom zobsu. I zato raja vozi kako hoce i gdje hoce. I 90% ih vozi nepravilno. A i moraju kada ih autoskole tome uce.

Udje u kruzni, izlazi na zadnji izlaz i ide sve vrijeme vanjskom trakom, tebi je to pravilno? Pa cemu onda kruzni tok jbt i dvije trake u njemu, sta mislis? Zasto onda ne prave kruzni sa jednom trakom i rijesen problem.

Nije tvoje da mislis hoce li te neko pustiti ili ne, tvoje je da postujes pravila. :-) Ako nisi dovoljno dobar vozac, nisi siguran da ce te taj krug nekog pustiti, onda brate kruzi po kruznom dok ne izadjes.

Ja ako te vidim da si u vansjkoj traci u kruznom toku, ja pretpostavljam da ti izlazis, ali probaj to pretpostavljati ovdje u Sarajevu i zavrsit ces sa necijim branikom u rebrima.
Ima debila, njima zakon ništa ne može. Ali, po mom iskustvu gore su loše projektovani kružni tokovi koji tjeraju na vožnju u vanjskoj traci.
Recimo kružni tok u Briješću koji je ogroman ima loše projektovane ulaze i izlaze 12 transferzale, pa dolazi do bespotrebnog zagušenja.

Na Ilidži je najveći problem što kružni tok nije napravljen kao tzv. turbo, te se ne iskorištava kada postoje dvije ulazne i izlazne trake u i iz kružnog. Kružni tok na Dobrinji nije loš, mada su mogli komotno napraviti posebnu traku za skretanje desno kada se ide iz grada prema Dobrinji (nešta slično je napravleno na kružnom na Vogošćanskom mostu (mada sam primjetio da narod to slabo koristi).
To je boljka većine kružnih u gradu. Što nije planirana posebna desna traka koja izbjegava ulazak u kružni za one koji imaju samo jedno skretanje.
Najgluplji kružni je onaj u Džemala Bijedića (na cesti koj vodi u Buća city). Imali su prostora, a bezveze napravili kružni koji ne priliči ni selu sa 5 dnevnih prolaza. Nemaš puno izbora nego radi sigurnosti voziti vanjskom trakom. Inače se susrećeš sa mogućnosti da dva dana kružiš i čeka izlaz.
neki

#31 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by neki »

jao_situacije wrote:
neki wrote:Nije problem sto se kandidati uce u spici ali to treba raditi sa onima koji su vec savladali osnove saobracaja a ne izvesti pocetnika koji je tek polozio testove na bulevar u 16:00..
odlično, ali nema ceste gdje će učiti, kanton treba propisati 10 cesta po kojim će se prvih npr. 10 časova učiti osnove sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom
al kurko, sutra bi čobani i tu došli da divljaju jer će ga vidjeti treba koja polaže ili mu se jednostavno žuri i boli ga tuki i ne poštuje ništa pa će gasati na tim dionicama
ne shvatas poentu...prvih deset casova nek ga uci i na sred titove al neka to ne radi u spici nego bilo kad u ostala 22 sata dana
Haris.ba

#32 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by Haris.ba »

Slažem se da bi bilo ekstra kad bi autoškole izbjegavale špicu. Ali, pošto je špica skoro stalno u Sarajevu.... :D

To bi jednino ministarstvo moglo da reguliše. Mada, poznavajući instruktore. Oni bi se bunili. Jer da uhvate 8 sati rada dnevno, morali bi praviti pauzu.
vješalica

#33 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by vješalica »

Morate uzet u obzir da ujutro mislim do 12h ima i kandidata koji polazu svaki dan
Dakle treba biti i obziran
Spiskovi svaki dan izlaze na webu tj.rasporedi polaganja
Thorgerson

#34 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Ima debila, njima zakon ništa ne može. Ali, po mom iskustvu gore su loše projektovani kružni tokovi koji tjeraju na vožnju u vanjskoj traci.
Recimo kružni tok u Briješću koji je ogroman ima loše projektovane ulaze i izlaze 12 transferzale, pa dolazi do bespotrebnog zagušenja.

Na Ilidži je najveći problem što kružni tok nije napravljen kao tzv. turbo, te se ne iskorištava kada postoje dvije ulazne i izlazne trake u i iz kružnog. Kružni tok na Dobrinji nije loš, mada su mogli komotno napraviti posebnu traku za skretanje desno kada se ide iz grada prema Dobrinji (nešta slično je napravleno na kružnom na Vogošćanskom mostu (mada sam primjetio da narod to slabo koristi).
To je boljka većine kružnih u gradu. Što nije planirana posebna desna traka koja izbjegava ulazak u kružni za one koji imaju samo jedno skretanje.
Najgluplji kružni je onaj u Džemala Bijedića (na cesti koj vodi u Buća city). Imali su prostora, a bezveze napravili kružni koji ne priliči ni selu sa 5 dnevnih prolaza. Nemaš puno izbora nego radi sigurnosti voziti vanjskom trakom. Inače se susrećeš sa mogućnosti da dva dana kružiš i čeka izlaz.
Upravo tako, kruzni na Dobrinji 70% raje skrece desno. I zato je situacija da je desna traka kolona, lijeva nigdje nikoga. Ondje se morala napraviti posebna traka desno i da to ide jos tecnije.

Ono prkno u Dzemala B se ni ne moze nazvati kruznim tokom.

Ali ipak prvak po mom misljenju u kruznim tokovima je onaj na Velesicima. E ono ko je projektovao treba mu orden kakav dati. :run:
Naslovnica

#35 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by Naslovnica »

Po mom mišljenju, dokle god se vozači pridržavaju vertikalne i horizontalne signalizacije, kružnom u Velešićima ne fali ništa.
Nije do kružnog, nego je do vozača.
:)
neki

#36 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by neki »

Naslovnica wrote:Po mom mišljenju, dokle god se vozači pridržavaju vertikalne i horizontalne signalizacije, kružnom u Velešićima ne fali ništa.
Po toj logici mozes iskljuciti sve semafore na glavnoj transferzali...dok se svi pridrzavaju signalizacije bice ok :-)
Altsa

#37 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by Altsa »

Zakonom treba odrediti vrijeme u toku dana kada se moze vrsiti obuka. Postaje ne podnosljivo da se vrsi obuka u vremenu kada se ide na posao i vraca sa njega.
Naslovnica

#38 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by Naslovnica »

neki wrote:
Naslovnica wrote:Po mom mišljenju, dokle god se vozači pridržavaju vertikalne i horizontalne signalizacije, kružnom u Velešićima ne fali ništa.
Po toj logici mozes iskljuciti sve semafore na glavnoj transferzali...dok se svi pridrzavaju signalizacije bice ok :-)
Ne znam kojom se ti logikom vodiš pa vučeš paralelu između semafora na glavnoj transferzali i kružnog u Velešićima?
Kada sam ja polagao, prije nekih dvadesetak godina, semafori su još uvijek spadali pod vertikalnu signalizaciju? 8-)
neki

#39 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by neki »

Naslovnica wrote:
neki wrote:
Ne znam kojom se ti logikom vodiš pa vučeš paralelu između semafora na glavnoj transferzali i kružnog u Velešićima?
Kada sam ja polagao, prije nekih dvadesetak godina, semafori su još uvijek spadali pod vertikalnu signalizaciju? 8-)
ne kontas...nemaju veze semafori, nego cinjenica da bi saobracaj na glavnoj raskrsnici bez semafora funkcionisao kao sad na kruznom u velesicima..po slobodnoj volji i tumacenju pravila pojedinacnog vozaca, signalizacija tu ne bi puno pomogla jer je fizicki kruzni tok oblikovan nelogicno
Naslovnica

#40 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by Naslovnica »

neki wrote:
Naslovnica wrote:
neki wrote:[quote="Naslovnica"Po mom mišljenju, dokle god se vozači pridržavaju vertikalne i horizontalne signalizacije, kružnom u Velešićima ne fali ništa.
ne kontas...nemaju veze semafori, nego cinjenica da bi saobracaj na glavnoj raskrsnici bez semafora funkcionisao kao sad na kruznom u velesicima..po slobodnoj volji i tumacenju pravila pojedinacnog vozaca, signalizacija tu ne bi puno pomogla jer je fizicki kruzni tok oblikovan nelogicno[/quote]
Ja savršeno kontam.
Semafori nisu tu samo da regulišu promet na raskrsnici, nego i zbog drugih faktora. Recimo, ako su pravilno sinhronizovani, zbog zelenog vala i rasterećenja glavnih saobraćajnica.
Elem, ja ne zaista ne kontam po čemu je kružni u Velešićima loš i nelogičan? To da ima jednu traku, to je skroz bezveze, ali sa stanovišta vozača, ulazak, kretanje i izlazak iz kružnog toka su sasvim OK. Protekle sedmice sam prolazio nekoliko puta tim kružnim, zaista nikakvih problema. Bila je poprilična gužva, ali ide nekako, zna se ko ulazi, ko izlazi (mnogi ne daju žmigavce kod izlaska - velika greška).
Po meni, jedina greška što nema dvije trake, ali naš narod bi se i o nda žalio na nešto, siguran sam. Takav smo mentalitet.
neki

#41 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by neki »

Naslovnica wrote: Elem, ja ne zaista ne kontam po čemu je kružni u Velešićima loš i nelogičan? To da ima jednu traku, to je skroz bezveze, ali sa stanovišta vozača, ulazak, kretanje i izlazak iz kružnog toka su sasvim OK.
Mozda je nelogičan po tome što glavni pravac prolazi pravo kroz "kružni tok" a ne polukružno što je valjda suština kružne raskrsnice??
da ne pominjem "manje" bitne nedostatke kao mali radijus, previse priključenja, sekundarna priključenja dva metra od samog kruznog itd..
Naslovnica

#42 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by Naslovnica »

neki wrote:
Naslovnica wrote: Elem, ja ne zaista ne kontam po čemu je kružni u Velešićima loš i nelogičan? To da ima jednu traku, to je skroz bezveze, ali sa stanovišta vozača, ulazak, kretanje i izlazak iz kružnog toka su sasvim OK.
Mozda je nelogičan po tome što glavni pravac prolazi pravo kroz "kružni tok" a ne polukružno što je valjda suština kružne raskrsnice??
da ne pominjem "manje" bitne nedostatke kao mali radijus, previse priključenja, sekundarna priključenja dva metra od samog kruznog itd..
Pa nema veze što pravac prolazi kroz kružni tok, dokle god se oni koju ulaze u kružni tok pridržavaju signalizacije. Zna se ko ima prednost, i to je to. Druga stvar je što mnogi vozači nemaju pojma o saobraćajnim pravilima i propisima, ili znaju ali su kabadahije svoje vrste. To nije kriv ni projektant ni kružni, niti bilo ko drugi osim vozača. Ja otvorim "četvero" očiju kada ulazim u kružni, kada se nalazim u njemu, i kada izlazim - upravo zbog onih koji ne znaju da ga koriste ili ne žele da ga koriste na propisam način.
Za radijus se slažem, premal je, bar što se tiče teretnih vozila, pogotovu onih sa prikolicom.
Što se tiče priklučenja, ima ih tri koliko skontah? Manje ne može, nikako. :)
A što se tiče priključka od strane El Tarika, jbga, ne znam šta se onde drugačije moglo uraditi? Jedino da se na neki način izmjesti taj izlaz/ulaz iz El Tarika/Penija. Kružni je tu gje jeste, ne mislim da se on mogao negdje drugo praviti.
Last edited by Naslovnica on 01/06/2016 15:33, edited 1 time in total.
neki

#43 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by neki »

Naslovnica wrote:
neki wrote:
Pa nema veze što pravac prolazi kroz kružni tok, dokle god se oni koju ulaze u kružni tok pridržavaju signalizacije.
Za radijus se slažem, premal je, bar što se tiče teretnih vozila, pogotovu onih sa prikolicom.
Što se tiče priklučenja, ima ih tri koliko skontah? Manje ne može, nikako. :)
A što se tiče priključka od strane El Tarika, jbga, ne znam šta se onde drugačije moglo uraditi? Jedino da se na neki način izmjesti taj izlaz/ulaz iz El Tarika/Penija. Kružni je tu gje jeste, ne mislim da se on mogao negdje drugo praviti.
Ako glavni saobraćaj kroz raskrsnicu ide u pravcu onda je to malo smiješno nazvati "kružnim" tokom
Haris.ba

#45 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by Haris.ba »

Kružni u Velešićima je nužno zlo. U odnosu na prijašnju alternativu - ono je dobro rješenje. Ali, opet zbog nesposobnosti države da i onakav kružni napravi kako treba - problematično. Znam da su bili problemi oko zemljišta, ali onakav je napravljen za standard fiće.
Ali, ondje se kad tad planira drugačije rješavanje.

Šta reći za kružne koji se smatraju završenim, neće se godinama dirati, a smijurija su.

Pa donekle razumijem auto-škole koje voze vanjskom trakom u kružnom. I razumijem zašto voze po špici. Jer je špica u Sarajevu od pola 8 do 18 sati.
kabal1337

#46 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by kabal1337 »

jao_situacije wrote:pa i jeste pametno da se uči u špici sa debilima, za po godine će morati voziti kroz špicu a neće znati s kakvim majmunima dijeli saobraćajnice
doduše ja sam vozio i navečer oko 10, da vidiš cirkusa, ti se šteliš a onda se pojave ćuneri, rejseri, nadobudne dvičine, čobani, pa divljaju

pametan instruktor koji hoće dobro učeniku će ga baciti među lavove da se sam nauči snalaziti u džungli koju zovemo sarajevo
ja sam znao biti u autu dok voze momci i cure koji su položili i imaju vozačku pa naknadno uplate 10-15 časova da nauče voziti jer samo znaju po rutama na pamet
@vješalica o ovome sam pričao, a ti meni ne vjeruješ.
jao_situacije

#47 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by jao_situacije »

neki wrote: Ako glavni saobraćaj kroz raskrsnicu ide u pravcu onda je to malo smiješno nazvati "kružnim" tokom
to je urađeno zbog zahtjeva iz velešića kao privremeno rješenje jer je bila glupa Y raskrsnica i ovi iz velešića se nisu mogli uključiti pola sata, to je jedini razlog, ovo nije trajno rješenje jer će se graditi 1. transverzala
neki

#48 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by neki »

jao_situacije wrote:
neki wrote: Ako glavni saobraćaj kroz raskrsnicu ide u pravcu onda je to malo smiješno nazvati "kružnim" tokom
to je urađeno zbog zahtjeva iz velešića kao privremeno rješenje jer je bila glupa Y raskrsnica i ovi iz velešića se nisu mogli uključiti pola sata, to je jedini razlog, ovo nije trajno rješenje jer će se graditi 1. transverzala
navedi mi jedno privremeno rjesenje u ovom gradu koje nije trajalo bar 40 godina..
od svih privremenih ovo je do sada najveca nakarada
vješalica

#49 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by vješalica »

Altsa wrote:Zakonom treba odrediti vrijeme u toku dana kada se moze vrsiti obuka. Postaje ne podnosljivo da se vrsi obuka u vremenu kada se ide na posao i vraca sa njega.
ujutro je polaganje od 9 do 11-12 svaki dan sem nedelje + obuka
jao_situacije

#50 Re: auto-škole po Novom Gradu - haos na cesti u špici

Post by jao_situacije »

neki wrote:
jao_situacije wrote:
navedi mi jedno privremeno rjesenje u ovom gradu koje nije trajalo bar 40 godina..
od svih privremenih ovo je do sada najveca nakarada
pa dobro, ali pazi investitor je općina tj. načelnik koji je dobija puno glasova iz velešića mislim da je kt bio oko pola miliona km i da je općina sama financirala tako da, dobro je od koga je
nije on mislio na općinu centar vogošću itd. jer vozači iz tih općina također idu kroz tunel, ali onda su se trebale uključiti i ostale općine on je riješio problem svom biračkom tijelu sredstvima koja je mogao izdvojiti, i to je to
a evo već se ruše kuće kod željezničke znači polahko se radi na prvoj trans. koliko sam skontao problem je prva kuća na ćošku raskrnice kranjčevića/kajtaza kad se ona riješi cesta će se proširiti minimalno do kt na profil 2x2 i to će dosta rasteretiti tu dionicu
Post Reply