Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Optimus Prime

#26 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

Pandakonda wrote:
Smrcak15 wrote:
ja licno upravo baziram vjeruju u Bogu daleko vise sad na nauku nego prije, dok sam kao dijete pocinjao ulaziti u vjeru, bilo je samo vjerovanje kroz islam, kuran i hadis, vjeruj ili nevjeruju, godinama kako sam dolazio u kontakt sa naucnim cinjenicama kroz skolu i izcitavanje naucnih mjesecnih casopisa i svrljanja po internetu od kad je internet poceo biti popularan, meni je vjera u Boga povecana daleko vise nego kad sam ulazio u vjeru, tad je samo bilo sa vjerske strane vjerovanje u Boga a sad vjerujem u Boga i sa vjerske i sa naucne strane jer ima po mom misljenju i previse dokaza za vjerovanje u Boga ako gledamo u prirodu, covjeka, zivotinje, biljke, kosmos itd

Znanost jedino moze da pokopa krscanstvo kao sto ga je podosta i pokopalo od srednjeg vijeka pa na ovamo, dok islam samo jaca kako se nauka razvija, jer Islam je od boga ne iskrivljena vjera, pa kako vrijeme prolazi dokazi izlaze napovrsinu u korist islama, na ovaj i onaj nacin
primjer za to je licno iz mog zivota, da naucne cinjenice se otkrivaju tek u ovom vremenu a islam o tim stvarima govorio 1400 Godina.
Arapi su u tom periodu bili veliki izumitelji/istraživači nazovi kako hoćeš, tako da ne vidim razlog zašto te neke stvari (koje su navodno u ovom vremenu otkrivene) nisu mogli otkrit u tom periodu ?
U kuranu naravno ne postoji nista sto arapi u 6. stoljecu nisu mogli znati.

Naucna cuda u kuranu su samo fantazija u glavama likova kao sto su Smrcak i Co.
Da postoji i najmanja naznaka da kuran sadrzi neko tajno znanje, ta knjiga bi vec odavno bila predmet izucavanja na prestiznim naucnim institutima.
Ludzak

#27 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Ludzak »

Znanost je već pokopala vjeru, samo što vi to ne možete priznati niti se trudite da priznate. Ili ste skroz ograničeni i zatupljeni te religije da ne želite shvatiti.
Kažeš ateizam u usponu, ali opet vodeće religije su hrišćanstvo i Islam. Kada je toliko kršćana i muslimana u svijetu, tj. pravednih i 'mirnih' religija, zašto onda ratovi haraju, glad itd ? Jesu li vam i za to ateisti možda krivi ? Pošto su u usponu možda su oni izazvali te ratove.
arzuhal

#28 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

Za ratove u svijetu nisu potrebni ni vjera ni nevjera, nego resursi. Pa @NIN je trubio ovdje otkad, crtao i dozivao ljude pameti objašnjavajući sukobe među životinjskim vrstama kroz borbu nad određenim teritorijem zbog resursa...Pa mravi nemaju religiju pa se mlate k'o kakvi vel'ki...Od resursa zavisi i napredak znanosti, a za znanost trebaju novci, penezi, nukud, šuštavci, nema džabe ništa, a ko plaća hoće da ima koristi od ulaganja u znanost, itd.

Neka religija, neka tamo ideja, bilo šta, temeljilo se na borbi za vlastitu naciju, vjeru, ideologiju, partiju, boju očiju ili šta bilo, sve će to biti dobar povod, izlika, opravdanje, objašnjenje za one koji će ginuti u ime toga i za one koji će biti ubijani zbog toga...Potreba da se nadziru moreuzi i kanali, plovna područja i trgovački putevi, naftna polja, nalazišta dijamanata, pitka voda, plodna područja, rudnici, ihaj...Krv će teći...
Ludzak

#29 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Ludzak »

arzuhal wrote:Za ratove u svijetu nisu potrebni ni vjera ni nevjera, nego resursi. Pa @NIN je trubio ovdje otkad, crtao i dozivao ljude pameti objašnjavajući sukobe među životinjskim vrstama kroz borbu nad određenim teritorijem zbog resursa...Pa mravi nemaju religiju pa se mlate k'o kakvi vel'ki...Od resursa zavisi i napredak znanosti, a za znanost trebaju novci, penezi, nukud, šuštavci, nema džabe ništa, a ko plaća hoće da ima koristi od ulaganja u znanost, itd.

Neka religija, neka tamo ideja, bilo šta, temeljilo se na borbi za vlastitu naciju, vjeru, ideologiju, partiju, boju očiju ili šta bilo, sve će to biti dobar povod, izlika, opravdanje, objašnjenje za one koji će ginuti u ime toga i za one koji će biti ubijani zbog toga...Potreba da se nadziru moreuzi i kanali, plovna područja i trgovački putevi, naftna polja, nalazišta dijamanata, pitka voda, plodna područja, rudnici, ihaj...Krv će teći...
Nisu potrebni. Ali zar religije ne uče miru i toleranciji?
arzuhal

#30 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

Ludzak wrote:
arzuhal wrote:Za ratove u svijetu nisu potrebni ni vjera ni nevjera, nego resursi. Pa @NIN je trubio ovdje otkad, crtao i dozivao ljude pameti objašnjavajući sukobe među životinjskim vrstama kroz borbu nad određenim teritorijem zbog resursa...Pa mravi nemaju religiju pa se mlate k'o kakvi vel'ki...Od resursa zavisi i napredak znanosti, a za znanost trebaju novci, penezi, nukud, šuštavci, nema džabe ništa, a ko plaća hoće da ima koristi od ulaganja u znanost, itd.

Možda sam u životu, kada bi sada nekako mogao sabrati sve minute svog života pa ih razdjeliti i sagledati, najviše vremena proveo sa ljudima koji su iste vjere kao i ja, čak najvećim dijelom ne samo formalni pripadnici nego ono...I najviše neugodnosti, najblaže rečeno, a da o razočarenjima ili podmuklostima ne pričam, sam doživio baš od pripadnike svoje vjere...Nije mi naumpalo da vjeru mijenjam ili odbacim zbog toga...Imao sam kad u živtu sagledati različite ljude, različitih karaktera, s različitim porivima, kako različite stvari zlo/upotrebljavaju...Znam samo da ih nije vjera naučila da budu takvi, ma kakvim se predstavljali...
fatamorgana

#31 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
Ludzak wrote:

Možda sam u životu, kada bi sada nekako mogao sabrati sve minute svog života pa ih razdjeliti i sagledati, najviše vremena proveo sa ljudima koji su iste vjere kao i ja, čak najvećim dijelom ne samo formalni pripadnici nego ono...I najviše neugodnosti, najblaže rečeno, a da o razočarenjima ili podmuklostima ne pričam, sam doživio baš od pripadnike svoje vjere...Nije mi naumpalo da vjeru mijenjam ili odbacim zbog toga...Imao sam kad u živtu sagledati različite ljude, različitih karaktera, s različitim porivima, kako različite stvari zlo/upotrebljavaju...Znam samo da ih nije vjera naučila da budu takvi, ma kakvim se predstavljali...
Čemu im onda služi vjera kad ostadoše "podmukli"?
U tome je i poenta svega, ko valja, valja i s vjerom i bez nje a ko nevalja džaba mu i vjera i nevjera ....
Towelie

#32 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

Možda sam u životu, kada bi sada nekako mogao sabrati sve minute svog života pa ih razdjeliti i sagledati, najviše vremena proveo sa ljudima koji su iste vjere kao i ja, čak najvećim dijelom ne samo formalni pripadnici nego ono...I najviše neugodnosti, najblaže rečeno, a da o razočarenjima ili podmuklostima ne pričam, sam doživio baš od pripadnike svoje vjere...Nije mi naumpalo da vjeru mijenjam ili odbacim zbog toga...Imao sam kad u živtu sagledati različite ljude, različitih karaktera, s različitim porivima, kako različite stvari zlo/upotrebljavaju...Znam samo da ih nije vjera naučila da budu takvi, ma kakvim se predstavljali..
Taj rad. :thumbup:
arzuhal

#33 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:
U tome je i poenta svega, ko valja, valja i s vjerom i bez nje a ko nevalja džaba mu i vjera i nevjera ....
Ja sam se toliko puta uvjerio u hadis koji alegorijom govori o ljudima kao rudama, o plemenitim metalima ili dragom kamenju koji su naprosto takvi, bili u vjeri ili nevjeri...

A pitanje pripadnosti određenoj vjeri ili ideji često biva samo deklarativna, makar se i provodila javno i ispoljavala...A često je stvar pojedinačnih razumijevanja i odluka...Jedan musliman mi veli: ja znam da Kur'an sažima ranije objave i zakone, i da nudi izbor - kada mi je učinjena nepravda - između musaovog ili isaovog načina, da uzvratim jednakom mjerom na nepravdu koja mi je učinjena ili da oprostim i pređem preko toga, što mi je bolje...Ali ja hoću da vratim, nek nije bolje!

Svega ima na dunjaluku čarobnom, s vjerom ili bez nje...
fatamorgana

#34 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
fatamorgana wrote:
Ja sam se toliko puta uvjerio u hadis koji alegorijom govori o ljudima kao rudama, o plemenitim metalima ili dragom kamenju koji su naprosto takvi, bili u vjeri ili nevjeri...

A pitanje pripadnosti određenoj vjeri ili ideji često biva samo deklarativna, makar se i provodila javno i ispoljavala...A često je stvar pojedinačnih razumijevanja i odluka...Jedan musliman mi veli: ja znam da Kur'an sažima ranije objave i zakone, i da nudi izbor - kada mi je učinjena nepravda - između musaovog ili isaovog načina, da uzvratim jednakom mjerom na nepravdu koja mi je učinjena ili da oprostim i pređem preko toga, što mi je bolje...Ali ja hoću da vratim, nek nije bolje!

Svega ima na dunjaluku čarobnom, s vjerom ili bez nje...
Eh, eto ti si ovim postom na neki način relativizirao sve pa i vjeru .... svaka igra svaka dobija ispade.

A toj deklarativnosti nije niko stao u kraj pa čak ni sami osnivači religija koji se slomiše da je iskorijene no izgleda bez uspjeha jer dok se još radi o malom broju sljedbenika još i nekako no kad se religija omasovi ode sve u helać.
Smrcak15

#35 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Pandakonda wrote:
Smrcak15 wrote:
ja licno upravo baziram vjeruju u Bogu daleko vise sad na nauku nego prije, dok sam kao dijete pocinjao ulaziti u vjeru, bilo je samo vjerovanje kroz islam, kuran i hadis, vjeruj ili nevjeruju, godinama kako sam dolazio u kontakt sa naucnim cinjenicama kroz skolu i izcitavanje naucnih mjesecnih casopisa i svrljanja po internetu od kad je internet poceo biti popularan, meni je vjera u Boga povecana daleko vise nego kad sam ulazio u vjeru, tad je samo bilo sa vjerske strane vjerovanje u Boga a sad vjerujem u Boga i sa vjerske i sa naucne strane jer ima po mom misljenju i previse dokaza za vjerovanje u Boga ako gledamo u prirodu, covjeka, zivotinje, biljke, kosmos itd

Znanost jedino moze da pokopa krscanstvo kao sto ga je podosta i pokopalo od srednjeg vijeka pa na ovamo, dok islam samo jaca kako se nauka razvija, jer Islam je od boga ne iskrivljena vjera, pa kako vrijeme prolazi dokazi izlaze napovrsinu u korist islama, na ovaj i onaj nacin
primjer za to je licno iz mog zivota, da naucne cinjenice se otkrivaju tek u ovom vremenu a islam o tim stvarima govorio 1400 Godina.
Arapi su u tom periodu bili veliki izumitelji/istraživači nazovi kako hoćeš, tako da ne vidim razlog zašto te neke stvari (koje su navodno u ovom vremenu otkrivene) nisu mogli otkrit u tom periodu ?
slabo poznajes historiju, nije tacno da su bili istrazivaci u periodu kad je islam dosao, nego su bili teski primitivci koji su zakopavali zivu zensku djecu i sta sve nisu radili samo Allah zna.

njihova renesansa dolazi nakon objave islama, kad Kur'an i islam ih tjeraju u nauku, ajeti bas doslovce tjeraju ljude u nauku da se bavem naukom, cak sta vise ima i hadis gdje se prijeti onima koji ne razmisljaju o nauci.
Smrcak15

#36 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote: U kuranu naravno ne postoji nista sto arapi u 6. stoljecu nisu mogli znati.

Da postoji i najmanja naznaka da kuran sadrzi neko tajno znanje, ta knjiga bi vec odavno bila predmet izucavanja na prestiznim naucnim institutima.
evo dat cu ti samo dva naucna cuda iz dva ajeta gdje nije niko mogao znati u tom periodu

1. nebo ima zasticujuce karakteristike , ko je mogao znati gledajuci u cisto i vedro nebo da ima bilo kakve zasticujuce karakateristike, objasni ljudi kad vec tako tvrdis da nema nista sto nisu mogli znati, ako ne objasnis kako je moglo to doci onda zna narod odakle pusu lazni vjetorovi sa koje strane ;-)

2. Planine koje se pokrecu, planine nisu fiksirane da su na jednom mjestu nego su u pokretu, a nauka nam to objasnja da se to desava kroz milione Godina tako da je nemoguce za obicno smrtnika to uociti golim okom. Objansi i ovo ako mozes.

to su samo 2 primjeru u moru drugih na hiljade primjera.
Optimus Prime

#37 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote: U kuranu naravno ne postoji nista sto arapi u 6. stoljecu nisu mogli znati.

evo dat cu ti samo dva naucna cuda iz dva ajeta gdje nije niko mogao znati u tom periodu

1. nebo ima zasticujuce karakteristike , ko je mogao znati gledajuci u cisto i vedro nebo da ima bilo kakve zasticujuce karakateristike, objasni ljudi kad vec tako tvrdis da nema nista sto nisu mogli znati, ako ne objasnis kako je moglo to doci onda zna narod odakle pusu lazni vjetorovi sa koje strane ;-)

2. Planine koje se pokrecu, planine nisu fiksirane da su na jednom mjestu nego su u pokretu, a nauka nam to objasnja da se to desava kroz milione Godina tako da je nemoguce za obicno smrtnika to uociti golim okom. Objansi i ovo ako mozes.

Sve gluposti.

Opet ponavljam , ako si uvjeren da u kuranu postoji jedan jedini ajet u kojem precizno, nedvosmisleno stoji nesto sto niko ziv u 6. stoljecu nije mogao znati, i da za to sto stoji ne postoji nikakvo drugo jednostavnije objasnjenje niti mogucnost da se taj ajet na bilo koji drugi nacin moze tumaciti, onda predstavi te dokaze naucnoj zajednici.

Javi nam kako je bilo.

A do tada nema potrebe da postiras ta glupa mora primjera.
Donesi nam naucni dokaz za samo jedan jedini primjer. Mozes uzeti onaj kojeg smatras najuvjerljivijim
Last edited by Optimus Prime on 31/05/2016 10:03, edited 1 time in total.
Smrcak15

#38 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

Sve gluposti.

Opet ponavljam , ako si uvjeren da u kuranu postoji i jedan jedini ajet u kojem precizno i nedvosmisleno (sto se ne moze tumaciti na bilo koji drugi nacin) stoji nesto sto niko ziv u 6. stoljecu nije mogao znati, predstavi te dokaze naucnoj zajednici.

Javi nam kako je bilo.

A do tada nema potrebe da postiras ta glupa mora primjera.
Donesi nam naucni dokaz za samo jedan jedini primjer.
valjda svo ovo vrijeme dok smo se boli intelektualno ko volovi svo ovo vrijeme zar barem jednu stvar nisi nauci od mene, kad nesto tvrdis argumentuj, donesi dokaz, potkrijepi cinjenicama itd, a to sto ti pises gluposti i tacka, to ti mozes macku zavezt od rep, nikom to nista neznaci, ama bas nista neznaci sto ti kazes.

Ali ako ti dodje i najbijedni covjek na planeti kaze ti nevalja to, zato i zato zbog toga i toga, covjek pametan ce se zapitati. A tvoje palamudjenje niko ne uzima za ozbiljno vjeruj mi, to sto neko kaze glupost, nevalja to, kaka, pih...sve se mora potkrijepit argumentima i dokazima jer tek ti tad prica dobija na tezini, ali ti to izgleda ne kontas kaosto nekontas mnoge stvari koliko sam mogao primjetiti u nasim diskusijama.
Opet ponavljam , ako si uvjeren da u kuranu postoji i jedan jedini ajet u kojem precizno i nedvosmisleno (sto se ne moze tumaciti na bilo koji drugi nacin) stoji nesto sto niko ziv u 6. stoljecu nije mogao znati, predstavi te dokaze naucnoj zajednici.
dovedi mi naucnika na forum pa cu mu predstaviti, a da ja trcim za nekim i predstavljam pored masa svojih drugih obaveza, nema smisla.
Banksy

#39 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Banksy »

Prije će biti da će se jednom, u nekom trenutku u budućnosti, spojiti ...
Optimus Prime

#40 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:

valjda svo ovo vrijeme dok smo se boli intelektualno ko volovi svo ovo vrijeme zar barem jednu stvar nisi nauci od mene, kad nesto tvrdis argumentuj, donesi dokaz, potkrijepi cinjenicama itd, a to sto ti pises gluposti i tacka, to ti mozes macku zavezt od rep, nikom to nista neznaci, ama bas nista neznaci sto ti kazes.

Ali ako ti dodje i najbijedni covjek na planeti kaze ti nevalja to, zato i zato zbog toga i toga, covjek pametan ce se zapitati. A tvoje palamudjenje niko ne uzima za ozbiljno vjeruj mi, to sto neko kaze glupost, nevalja to, kaka, pih...sve se mora potkrijepit argumentima i dokazima jer tek ti tad prica dobija na tezini, ali ti to izgleda ne kontas kaosto nekontas mnoge stvari koliko sam mogao primjetiti u nasim diskusijama.
Ma da, dokazi su irelevantni :-)

Ja ne znam u kojem svijetu ti zivis, ali ako nisi primjetio skoro citav forum se smije tvojim spekulacijama. Cak ni ostali vjernici te ne uzimaju za ozbiljno. Svima je sasvim jasno ko od nas dvojice ovdje "palamudi".
Last edited by Optimus Prime on 31/05/2016 10:26, edited 1 time in total.
Smrcak15

#41 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

Ja ne znam u kojem svijetu ti zivis, ali ako nisi primjetio skoro citav forum se smije tvojim spekulacijama. Cak ni ostali vjernici te ne uzimaju za ozbiljno.
sto se mene tice, svi se zajedno zagrlite i uglas se smijte dok vam svima zubi ne popadaju, ja znam iza cega stojim, i dalje stojim iza onoga sto kazem pa kud puklo da puklo.
Optimus Prime

#42 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

Ja ne znam u kojem svijetu ti zivis, ali ako nisi primjetio skoro citav forum se smije tvojim spekulacijama. Cak ni ostali vjernici te ne uzimaju za ozbiljno.
sto se mene tice, svi se zajedno zagrlite i uglas se smijte dok vam svima zubi ne popadaju, ja znam iza cega stojim, i dalje stojim iza onoga sto kazem pa kud puklo da puklo.
Sto se tice mene, ti mozes stojati i iza tvrdnje da postoji deda mraz .
Ima istu tezinu, kao i naucna cuda u kuranu.
aditon

#43 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

na svakakve kišnjake sam nailazio među vjernicima, ali Smrčak je nešto posebno.
Ako nisi Smrčak, de molim te i na ovoj temi ponovi sve one nebuloze u vezi željeza i 5100 km. Zabavi raju, samo skrati postove jer niko ne želi čitati 5100 kilometarske postove :lol:
Smrcak15

#44 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote: Sto se tice mene, ti mozes stojati i iza tvrdnje da postoji deda mraz .
Ima istu tezinu, kao i naucna cuda u kuranu.
ali ja jos ne vidjeh da to osporis argumentima, dokazima itd, sve je to ono tvoje nausho naglabanje koje ni pas sa maslom nebi pojeo, jesi li ti svjestan ta nista neznacito sto pricaas ako ne potkrepljujes svoje tvrdnje??
Smrcak15

#45 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:na svakakve kišnjake sam nailazio među vjernicima, ali Smrčak je nešto posebno.
Ako nisi Smrčak, de molim te i na ovoj temi ponovi sve one nebuloze u vezi željeza i 5100 km. Zabavi raju, samo skrati postove jer niko ne želi čitati 5100 kilometarske postove :lol:
kad zatreba ponovit cu, meni nije tesko.

poseban neposeban, tako ti je to moj aditone vrli.

de molim te i na ovoj temi ponovi sve one nebuloze u vezi željeza i 5100 km.
uostalom ,kad smo kod tog brojcanog cuda ja nevidjeh jos nikoga da je uspio osporiti to, sva vasa napadanja se svode na ad hominem napadanja, nema tu zdrave argumentacije gdje bi se ja licno zapitao i preupitao jesam li pogrijesio u proracunima.

Ovo su vasi najjacih dokazima protiv brojcanih i ostalih cuda u Kur'anu

Ti si kisnjak, nevaljaju ti dokazi.

Ti si glup, nevaljaju ti dokazi, idi dokazuj naucnicima pa ako oni prihvate to i mi cemo.

Ja dok sa vama diskutujem ja automatski radim sa vama brainstorming, iznesem vam neki dokaz, i gledam kakve argumente dajete , na taj nacin ja poliram argumente za buduce diskusije, jer vam dadnem u opticaj da skanirate i trazite rupe u argumentima pa nakon sto ih iznesete ja to analiziram i vidim ima li validnih argumenata ili nema.

Kako vrijeme prolazi sve vise uvidjam kako su ovo jaki argumenti na vasu zalost i nemogucnost da ih oborite naucno i sa dokazima, ili barem logickim postavkama.

Dok vi mene smatrate kisnjakom (sta god da znacilo) budalom ovim ili onim, vi ste za mene pokusni kunici koji mi poliraju argumente za buduce diskusije :D htjeli ili nehtjeli vi to morate radit, jer kad postavim nesto ako ga neosporis argumentovano to znaci argument mi je validan, i na snazi je dok god ne dodje validan argument gdje ja moram povuci iz opticaja takvu sortu dokaza u svojim intelektualnim pohodima na ovom forumu :D
patriot_1

#46 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

aditon wrote:na svakakve kišnjake sam nailazio među vjernicima, ali Smrčak je nešto posebno.
Među vjernicima?
Kao,vi nevjernici ste svi hiperinteligentni? :-D" Hyperintelligent definition, having good understanding or a high mental capacity."
patriot_1

#47 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

Ja ne znam u kojem svijetu ti zivis, ali ako nisi primjetio skoro citav forum se smije tvojim spekulacijama. Cak ni ostali vjernici te ne uzimaju za ozbiljno. Svima je sasvim jasno ko od nas dvojice ovdje "palamudi".
Čovo ima silnu potrebu da dokaže nedokazivo :-D nešto kao Jehovni Svjedoci.Skidam mu kapu zbog upornosti ali hoda po tankom ledu.Tko želi saznati dali Bog postoji,ima dovoljno dokaza ZA i mimo nauke!A bome i PROTIV!
patriot_1

#48 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

arzuhal wrote:
Ludzak wrote:

Skidam kapu majstore!
Baš ti,"moji" su me svojevremeno udaljili od Boga!Prestao sam vjerovati u "kršćanskog" Boga promatrajući "kršćane" u svom kraju!Dok to dvoje nisam ODVOJIO,,oni su oni a Bog je Bog!On ih nije ovlastio da ga prezentiraju,i uopće nije onakav kakvim ga oni smatraju!
patriot_1

#49 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Ludzak wrote:

Misliš li,da kad nebi bilo religije,nebi bilo ni ratova?Nemoj me zezat,najveća zla su činili ljudima u zemljama gdje je religija bila zabranjena!
Tukli bi se mi i bez vjere,samo vjernike je "lahko" motivirati da dignu ruku na onog drugog i drugčijeg,jer misle da su baš oni,oni pravi!A beš ti,koji radi vjere ratuju,nisu pravi!Jer jasno je ovo,"Ne ubij" je zapovjed od Boga dana i Židovima i kršćanima i muslimanima!Tako da oni koji ubijaju vjere radi niti su ravi Židovi niti kršćani niti muslimani!
SamoVasGledam

#50 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

To poklapanje sa tim kolimetrima nije ništa drugo do slučajnosti u najboljem slučaju. Matematika je razvila posebnu granu za taj fenomen i zove se 'Teorija verovatnoće'. Dakle ništa što nauka ne može da objasni, što znači da nema nikakvog čuda.

Kur'an ima 6236 ajeta, što znači da verovatnoća da se sve poklopi 1:6236. Verovatnoća jeste mala, ali ne i nemoguća. Verovatnoća da Lester osvoji Premijer ligu je bila 1:5000, pa jel to znači da Bog navija za Lester i da bi mi trebali isto? Dešavale su se stvari i sa mnogo, mnogo manjom verovatnoćom u svetu. Evo samo neki primeri: https://www.youtube.com/watch?v=5XoDP5DV1PU

Kako posmatraš gvožđe ili željezo, isto možeš posmatrati bilo koju reč ili pojavu u Kur'anu, a ubeđen sam da bi tom formulom dobili mnogo više nepoklapanja nego poklapanja.

Što se tiče 'naučnih čuda' (iako je sam termin nebulozan, jer nauka i čuda ne mogu jedno uz drugo da idu), koliko postoji tekstova i klipova koji ih potvrđuju, toliko postoji i onih koji ih negiraju.

Recimo ovaj pokazuje kako Zakir Naik izvrće Kur'an i nauku, ne bi li dobio željeni rezultat
https://www.youtube.com/watch?v=OvG-606KqwU

Ovaj dečko iz Egipta je takođe počeo da pravi sjajne klipove o 'naučnim čudima'
https://www.youtube.com/watch?v=qQXjyuxpNdE
https://www.youtube.com/watch?v=4IAPPvDs8qg

Da li Kur'an kaže da je Zemlja oblika nojevog jajeta?
https://www.youtube.com/watch?v=5D4ChAnqkxU

Ima toga zaista mnogo. Meni lično su najzinimljivije istorijske greške iz Biblija i Kur'ana, ali pošto se sve tri abrahamovske religije totalno baziraju na mitologiji, onda ne bi imalo smisla da navodim sad sve.
Locked