Mercedes 190

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

johntra

#26 Re: Mercedes 190

Post by johntra »

Sve je to OK, ali moramo odmah svi skontati da čovjek traži auto za početnika, pa mu starost auta nije bitna...bitnije je ukupno stanje i minimalna ulaganja, pogotovo u limariju, koja će početničkom vožnjom prva stradati...mada 190 meni nikako nije auto za početnika...
corsa

#27 Re: Mercedes 190

Post by corsa »

johntra wrote:@ado-šampion...Još kad bi naučio da BMW 5 i 190 nisu ista klasa, gdje bi nam kraj bio...može se pričati da je 190 ovakva, onakva, ali to je automobil koji je bio dobar i oblježio jednu epohu...ja bi ga sad kupio ko youngtimer i vozio samo vikendom po Ilidži. :D
@jontra :thumbup: Upravo sam ja to htio da kazem. Trebao se tad provozati u 300E '92 godiste pa da napravi poredjenje.
@ado-šampion. Uporedi malo BMW-a kockicu koja je tada bila konkurencija 190tci pa vidi razliku u udobnosti i u bilo kojem segnmentu. 190tka je izmislila auto za nju. BMW sto se dizela tice tada imao mrtvi 2.4, cak je i 190D bio brzi od njega, a da ne spominjem 2.5 ili 2.5 turbo.
corsa

#28 Re: Mercedes 190

Post by corsa »

johntra wrote:Sve je to OK, ali moramo odmah svi skontati da čovjek traži auto za početnika, pa mu starost auta nije bitna...bitnije je ukupno stanje i minimalna ulaganja, pogotovo u limariju, koja će početničkom vožnjom prva stradati...mada 190 meni nikako nije auto za početnika...
Kako nije, sjecas li se mozda da je jedna nasa koleginica s faxa kad je polozila vozila bordo 190D i odlicno joj je islo! :D
johntra

#29 Re: Mercedes 190

Post by johntra »

corsa wrote:
johntra wrote:Sve je to OK, ali moramo odmah svi skontati da čovjek traži auto za početnika, pa mu starost auta nije bitna...bitnije je ukupno stanje i minimalna ulaganja, pogotovo u limariju, koja će početničkom vožnjom prva stradati...mada 190 meni nikako nije auto za početnika...
Kako nije, sjecas li se mozda da je jedna nasa koleginica s faxa kad je polozila vozila bordo 190D i odlicno joj je islo! :D
Bila je rođeni talent. :D
madner

#30 Re: Mercedes 190

Post by madner »

Pa to mu i jeste konkurencija. Lubenicar, Ascona, 3ica.
Poceo se praviti 1982, tada je to izgledalo ovako:

Sklepotina:

Image

Ovaj je izasao pri kraju 190

Image

Mislim i Ascona C je ruzna, no ovi Passati su dno. :D

BMW E30 je imao samo jedan dizlo :D koji je od 1985 iz 2400 kubika i 6 cilindara izvlacio cak 86 ks. Mislim nista protiv E30, meni je to super auto inace.

Sto se tice toga sta je imao: zadnji ovjes, ABS, Airbag.
madner

#31 Re: Mercedes 190

Post by madner »

1995 je 14 godina od pocetka proizvodnje. :roll:
ado-šampion

#32 Re: Mercedes 190

Post by ado-šampion »

Sve tacno, ali ne mijenja nista u tome da je te neke 2003. taj 190 D bio srednja zalost auto. I to ne mijenja cinjenica da ga ovdje ni tad nije mogao priustiti svako.

Sto vrijedi isto i za E30, osim s nekim strasnim motorom, recimo 325i R6, isto kao i za 190.
trambusek88

#33 Re: Mercedes 190

Post by trambusek88 »

madner

#34 Re: Mercedes 190

Post by madner »

Pa usporedi tog 190D sa nekim Daihatsom iz 2000, pa vidi gdje je bolji zuti. :D
ado-šampion

#35 Re: Mercedes 190

Post by ado-šampion »

madner wrote:Pa usporedi tog 190D sa nekim Daihatsom iz 2000, pa vidi gdje je bolji zuti. :D
Usporedio sa svojim iz 1997., bolji je bio u svemu, osim buke na velikim brzinama, to se mora priznati da je Mercedes vrlo dobar za svoje godine (standardno). :D Ali Daihatsu je los tu zbog oblika (aerodimanika). I eventualno kvaliteta materijala u unutrasnjosti. Ovaj moj je isao neusporedivo bolje (1.5 90 KS, 1000 kg), letio u odnosu na taj 190 D a nije trosio nista vise, 2 zracna jastuka, ABS za 2 generacije noviji nego kod tog Mercedesa, klima, servo, sva 4 elektricna stakla, elektricni retrovizori i grijani, isto imao zadnji ovjes koji nije torziona/polukruta osovina, sva 4 diska (100 - 0 neki 40,5-41 metar, za razliku od cca. 45 190-ke), 5 brzina mjenjac umjesto 4, sistem otkljucavanja vrata kod sudara, automatska kontrola brzine brisaca u odnosu na brzinu kretanja, obrtomjer, centralna brava, itd. Za razliku od Mercedesa bukvalno je peglao neravnine a na velikim brzinama (140 - maksimum 190 D) je bio jednako stabilan, jer jbg koliko god to bio Mercedes projektovan je 15+ godina prije, u gradu neusporedivo tisi, meksi osjecaj pri promjeni brzine, veca aktivna sigurnost, itd, itd.

Daihatsu nije nista spec., prosjek auto i tad i sad, ali daleko od toga da su bili toliko losi ko sto ti potenciras. A Mercedes je bio kao i svako auto projektovano pocetkom osamdesetih srednja zalost, jedino je Bosancima naviklim na Golf 2 bio nesto specijalno. To sto ti poredis je isto kao da poredis Ceed 2007. godiste i C klasu 1996. projektovana 1992. Jos i gore jer ta C klasa makar ima minimum opreme za sigurnost, za razliku od 190 D.

Ali stani, znaci ti si s tog Mercedesa 86. godiste (25 godina starog) s 400 k na satu presao na Insigniju, i mene prozivas sto sam presao sa "pokretnog kontejnera" (18 godina starog, 11 godina novijeg od tog Mercedesa, sa 130 k na satu) na BMW? :D Auh jesi se demistificirao. :-)

Uglavnom, nije tema jel ta Merc bio dobar 2003. ili nije, tema je da covjek hoce 30 godina staro auto i u tom kontekstu svako to auto je karina, najbitnije da uzme neko koje je sto novije za te pare, sto manje truhlo i sto jednostavnije za odrzavat, i naravno s obzirom da je privremeno da ga moze lakse prodat. Golf 3 idealan. :)
citroen xm

#36 Re: Mercedes 190

Post by citroen xm »

Ajd malo spustite loptu.

Možda je momku taj 190 dječački san koji sada hoće da ostvari i taman da se ispraksira na starijem autu. Drugo, ne znamo štasu male pare. Ako hoće za 1500 KM naći će groba koji će mu se brzo zgaditi. Ako daje 3500 KM vrlo vjerovatno će naći primjerak redizajniranog modela sa kraja proizvodnje u odličnom stanju. Mehanika je izdržljiva mada sa dizelom ubrzava kao da je zaboravio sidro otkačiti. :-D Benzinac ne znam kakav je. Moja preporuka je da traži neki primjerak u Hercegovini jer limarija nije neka ludo dobro zaštićena pa ima problema oko čepova na pragovima i zadnjeg dijela mada sam viđao i pod haubom truleži na krakovima i koševima. Unutra tabala većini ispuca od sunca itd.

Ali eto, ako hoće baš samo 190 i dobar primjerak neka spremi minimum 3000 KM.

Ako traži nešto povoljno za održavanje onda je moja preporuka Audi 80 B3. Za 2000 KM može da nađe primjerak koji je za svoje godine u odličnom stanju, koji se povoljno održava, sa benzincima solidno ide i koji će sahraniti svakog G2 i G3 kome je inače limarija žalosna. Ako ima 3000 za neki odličan B4 ima da se navoza. Ovo sve pod uslovom da 190 nije ljubav i jedini pik.
ado-šampion

#37 Re: Mercedes 190

Post by ado-šampion »

Sve se slazem s tobom, i ja bih mu rekao radije Audi 80 nego 190 (makar ce manje platiti), ako vec ne moze Golf 3, osim sto 190 i "odlicno stanje" ne idu u istu recenicu. Sve gumeno sto ima na tom autu, od ovjesa (seleni itd), pa nadalje danas je poprimilo cvrstocu metala. :D Golf 3 moze naci koliko toliko pristojan. Za ljubav ima vremena kad se malo ispraka i kad bude imao malo vise para. :)
madner

#38 Re: Mercedes 190

Post by madner »

Omega od 2000, pa 406 od 2007 pa Insignia od 2014.
190 je u kuci, presao sam par hiljada i sa njom, kupljena sa 110 000 na satu kada je bio jos mladji od 10 godina. :D

1. Servo, obrtomjer, centralno. 160 je mogao svaki 190D, samo je trebao malo duzi zalet. :D Drzanje u krivinama i ponasanje na vecim brzinama je i danas skroz ok, komfor ok. Daihatsu 20 cm kraci medjuosovniski razmak. To je razlika izmedju Golfa 2 i Golfa 7 unutra.
Sta ti je minimum opreme sigurnosti? :D
esso_sa

#39 Re: Mercedes 190

Post by esso_sa »

mali_milojica wrote: Al si ga odrzavao,alal ti vera. Ne dao Bog nikome :mrgreen:
Pa covjek shvatio bukvalno - zamjena ulja il' na 10 000, il' svakih godinu, i on odabrao svakih godinu :mrgreen:
ado-šampion

#40 Re: Mercedes 190

Post by ado-šampion »

madner wrote:Omega od 2000, pa 406 od 2007 pa Insignia od 2014.
190 je u kuci, presao sam par hiljada i sa njom, kupljena sa 110 000 na satu kada je bio jos mladji od 10 godina. :D

1. Servo, obrtomjer, centralno. 160 je mogao svaki 190D, samo je trebao malo duzi zalet. :D Drzanje u krivinama i ponasanje na vecim brzinama je i danas skroz ok, komfor ok. Daihatsu 20 cm kraci medjuosovniski razmak. To je razlika izmedju Golfa 2 i Golfa 7 unutra.
Sta ti je minimum opreme sigurnosti? :D
Dobar si. :thumbup: Salim se ja malo ne zamjeri.

Taj Daihatsu je imao kratak medjuosovinski razmak, ali je imao visinu (160 cm uz standardni razmak od tla) i unutra su se hladno mogle voziti 4 odrasle osobe (vjerovao ili ne). Gepek 400 litara, dobra visina, pristup gepeku fantastican. Ima vise prostora unutra nego P 308 prve generacije, moj BMW da ne govorim. Vise od Merc 190 definitivno. Sve na tom autu bilo je prosjek ali je bio cudo prostora. Mana je sto su unutra svi sjedili visoko, standardno kod monovolumenske forme.

I da on je mogao hladno 170 unatoc visini, i danas moze, Mercedes preko 140 samo nizbrdo. :D Ja sam se vozio u njemu 140, dobra je stabilnost (zato je bio tvrd ko kamen) ali nista bolja od Japanca koji je plisani medvjedic. :-)

Minimum sigurnosne opreme su ABS i 2-4 zracna jastuka. Htio sam reci, jedno je porediti auta s pocetka osamdesetih koji su imali 0 sigurnosti, najcesce bez klime i serva, sto je neki minimum, s autima s kraja devedesetih i auta s pocetka devedesetih koja su ipak imala minimum sigurnosti i cesto i klimu i servo, s autima s kraja 2000. Ali ako vec poredis, poredjenje 190 i mog ex Japanca je otprilike ekvivalent poredjenje C klase prve gen. i Ceeda prve gen.
citroen xm

#41 Re: Mercedes 190

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:Sve se slazem s tobom, i ja bih mu rekao radije Audi 80 nego 190 (makar ce manje platiti), ako vec ne moze Golf 3, osim sto 190 i "odlicno stanje" ne idu u istu recenicu. Sve gumeno sto ima na tom autu, od ovjesa (seleni itd), pa nadalje danas je poprimilo cvrstocu metala. :D Golf 3 moze naci koliko toliko pristojan. Za ljubav ima vremena kad se malo ispraka i kad bude imao malo vise para. :)
Zašto ne postoji Mercedes 190 u odličnom stanju? Kada kažem odlično stanje ne mislim na nafilovanost opremom već stanjem mehanike, limarije i interijera. A onaj koji nije vidio snijega i nije previše prešao može biti itekako odličan, ima ih po zapadnoj Hercegovini poprilično.

Drugo 190, Audi i slični postoje i 1992. godište. Koja je razlika u gumenim dijelovima između njih i G3 iz 1995. kada je svima preko 20 godina?

Pomenuh Audi zato što ga sam vozim. Interijer je kvalitetniji nego kod 190, limarija izuzetno kvalitetna i na kraju mehanika prosta ko pasulj.

Evo recimo a bih ovako sa slika rekao da je ovaj Mercedes u jako dobrom stanju.

http://www.olx.ba/artikal/21159477/merc ... -1991-god/
ado-šampion

#42 Re: Mercedes 190

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:
ado-šampion wrote:Sve se slazem s tobom, i ja bih mu rekao radije Audi 80 nego 190 (makar ce manje platiti), ako vec ne moze Golf 3, osim sto 190 i "odlicno stanje" ne idu u istu recenicu. Sve gumeno sto ima na tom autu, od ovjesa (seleni itd), pa nadalje danas je poprimilo cvrstocu metala. :D Golf 3 moze naci koliko toliko pristojan. Za ljubav ima vremena kad se malo ispraka i kad bude imao malo vise para. :)
Zašto ne postoji Mercedes 190 u odličnom stanju? Kada kažem odlično stanje ne mislim na nafilovanost opremom već stanjem mehanike, limarije i interijera. A onaj koji nije vidio snijega i nije previše prešao može biti itekako odličan, ima ih po zapadnoj Hercegovini poprilično.

Drugo 190, Audi i slični postoje i 1992. godište. Koja je razlika u gumenim dijelovima između njih i G3 iz 1995. kada je svima preko 20 godina?

Pomenuh Audi zato što ga sam vozim. Interijer je kvalitetniji nego kod 190, limarija izuzetno kvalitetna i na kraju mehanika prosta ko pasulj.

Evo recimo a bih ovako sa slika rekao da je ovaj Mercedes u jako dobrom stanju.

http://www.olx.ba/artikal/21159477/merc ... -1991-god/
Mah ne kazem ja da i jedan od tih moze biti u odlicnom stanju, ali Golf 3 je najnoviji pa eto i moze biti OK. Stanje limarije mozes 100% znati jedino ne daj Boze u sudaru, osim ako si voljan rezati pragove i slicno. Ja se iskreno najezim od pomisli na sudar u jednom takvom autu.

Razlika izmedju Golfa 3 i ta dva je jednostavnije odrzavanje, novije auto pa shodno tome moze se naci vise primjeraka da su OK, i na kraju najlakse ga je prodati.
Qler

#43 Re: Mercedes 190

Post by Qler »

E jebi ga ako je danas odrzavanje 190-ke nekome komplikovano.... I u svakom slucaju, trojak je quratz od ovce za 190-ku... pogotovo ove zadnje serije od 1990 pa dalje... Samo je malo teze naci finu ocuvanu. A za 1500KM nema takvih...
citroen xm

#44 Re: Mercedes 190

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:
Mah ne kazem ja da i jedan od tih moze biti u odlicnom stanju, ali Golf 3 je najnoviji pa eto i moze biti OK. Stanje limarije mozes 100% znati jedino ne daj Boze u sudaru, osim ako si voljan rezati pragove i slicno. Ja se iskreno najezim od pomisli na sudar u jednom takvom autu.

Razlika izmedju Golfa 3 i ta dva je jednostavnije odrzavanje, novije auto pa shodno tome moze se naci vise primjeraka da su OK, i na kraju najlakse ga je prodati.
Prvo, ja smijem ruku u vatru staviti, glavu na panj.... da su i Audi 80 i Mercedes 190 duplo kvalitetnija auta od G3. A o tome koji je noviji se ne treba zamarati jer su sva tri stara preko 20 godina i tu 3-4 godine nije neka razlika. Bitno je cjelokupno stanje auta.

Što se sudara tiče, jbg. I ja se ježim na činjenicu da može neka budala sutra aktivirati atomsku pa pobiti pola svijeta ili da može naletiti neki maniti kamiondžija sa šleperom pa ubiti kompletnu porodicu u S klasi. Ne može se u strahu živjeti, gledaj da se ponašaš normalno i ne izazivaš sudbinu pa šta ti bude. Vjerovatno bi čovjek kupio novu C klasu da može, ali ne može. A ne može ni pješačiti.

Ono što ja tvrdim jeste da Audi ima jako dobru zaštitu karoserije i ona u slučaju solidnog primjerka sigurno nije trula pa zbog toga oslabila. Njegov problem kod sudara nije trulež već stara konstrukcija i nedostatak zona deformacije kao kod modernih auta. I da završim, neko ko nije teški laik malo detalnijim pregledom može uočiti sve radove na karoseriji. :thumbup:
vernes1911

#45 Re: Mercedes 190

Post by vernes1911 »

Ovako, ja ne znam odkud su ljudi izvukli da mi je budžet 1500 km, ali hajde. Voljan sam platiti oko 3000 km za finu 190-ku. Mislim da je to stvarno realna cijena za auto tog godišta u ok stanju. 190-ka sama po sebi mi nije dječački san, ali općenito Mercedes jeste. A baš 190 sam izabrao za prvo auto, iz razloga što u budućnosti ne planiram voziti mala auta. Visok sam oko 2 metra, tako da... :run:

Vidim neki spominju Audi 80, a i to je jedno od auta koje bi rado vozio, tako da i ono je opcija. Što se tiče Golfa 3, što dalje od mene, to bolje. :D

Vidite kako sam vam finu temu našao, dajte još kvalitetnih argumenata, samo se nemojte pobiti bezveze. :)
530i

#46 Re: Mercedes 190

Post by 530i »

Jeftin mercedes je najskuplji mercedes. Obrati pažnju na prekucane, nije da ih nema...
citroen xm

#47 Re: Mercedes 190

Post by citroen xm »

Jesi li vidio oglas koji sam okačio gore? Ne izgleda loše. :thumbup:
vernes1911

#48 Re: Mercedes 190

Post by vernes1911 »

:sax:
citroen xm wrote:Jesi li vidio oglas koji sam okačio gore? Ne izgleda loše. :thumbup:
Jesam, jesam. :) Skroz fino izgleda, malo cjenkanja i pada on unutar mog budzeta. :D Hvala. :)
hopi

#49 Re: Mercedes 190

Post by hopi »

vozio sam je 3 godine, u dizelskoj varijanti
izuzetno lagan i fin auto za voziti, jako pregledan, super za uprakirati i zavući se, zbog narodski rečeno dobrog "ajnšlaga"
limarija loša. dobro pregledati
motor jednostavan, može preći milion, mom već bila loša kompresija
nije velik potrošač, jako slab, meni čak ima prijatan zvuk
priča vožnja po snijegu je djelimično tačna, imao sam uvijek dobre zimske gume i osjetan je nedostatak zadnjeg pogona u odnosu na prednji (jedan sam od onih što je imao 50kg cementa vreću u gepeku i bolje je s njom bilo). Malo pažljivije po kiši, i to je možda i jedini razlog što auto baš i nije prepručljivo za početnika. tj potrebno malo više pažnje i osjećaja da se fino stekne za auto, jer nema modernih el. pomagala (esp, kontrola trakcije i sl.)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#50 Re: Mercedes 190

Post by konektovan »

Kad se uzme godina u kojoj je nastala 190-ka, moze se slobodno reci da je imala prenapredan dizajn, bezvremenski, slobodno mogu reci. :thumbup: Jedini kriterij koji bi ja gledao kod tog auta, kad bi ga sad kupovao, bilo bi stanje limarije. Mehaniku, bar po prici ljudi koji je voze, nije problem dovesti u red, i to veoma jeftino. :thumbup:
Post Reply