Dakle, faktički legalni reket.MMM1977 wrote:Juče dobih info da su sada sva pravna lica u obavezi imati alarmni sistem spojen na dojavni sistem neke zaštitarske agencije
Zaštitarske agencije - legalni reket?
-
The BEN10
#26 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#27 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Ja samo ne znam kako je bivsa drzava uspjela da sigurnosno funkcionise 40 godina bez zastitarskih agencija i u toj drzavi ja ne mogu da se sjetim da sam cuo o nekoj pljacki banke ili prodavnice. Ukinuti sve sigurnosne agencije i vratiti policiji ono sto im pripada....prije svega palice i sirok spektar ovlastenja.
- Better Man
#28 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Potpisujem!!!hrasno38 wrote:Ja samo ne znam kako je bivsa drzava uspjela da sigurnosno funkcionise 40 godina bez zastitarskih agencija i u toj drzavi ja ne mogu da se sjetim da sam cuo o nekoj pljacki banke ili prodavnice. Ukinuti sve sigurnosne agencije i vratiti policiji ono sto im pripada....prije svega palice i sirok spektar ovlastenja.
-
lijepa u dusi
#29 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Bila sam mlada da bih se sjecala Joze sa Dobrinje, ali starije generacije pamte. Jedan policajac je drzao kompletnu Dobrinju pod kontrolom... A danas...hrasno38 wrote:Ja samo ne znam kako je bivsa drzava uspjela da sigurnosno funkcionise 40 godina bez zastitarskih agencija i u toj drzavi ja ne mogu da se sjetim da sam cuo o nekoj pljacki banke ili prodavnice. Ukinuti sve sigurnosne agencije i vratiti policiji ono sto im pripada....prije svega palice i sirok spektar ovlastenja.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#30 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Nije bitan Jozo jer uvijek nad Jozom ima Jozo....bitan je sistem i provodjenje zakona. Iza Joze je stajala drzava i moglo je Jozu nalupati koliko hoce raje u Sarajevu ali kad znas sta bi poslije toga dobio nije ti do zivota. Ova drzava ima zakone ali ova drzava nece da stane jedinstveno iza njih i iza onih koji ih provode. Pojava ovih agencija je upravo i dovela krupan kriminal u BiH i sasvim sigurno da tu ima i te kako njihovog masla jer ponavljam dok se nije pojavilo ovoliko agencija pljacki je bilo upola manje.lijepa u dusi wrote:Bila sam mlada da bih se sjecala Joze sa Dobrinje, ali starije generacije pamte. Jedan policajac je drzao kompletnu Dobrinju pod kontrolom... A danas...hrasno38 wrote:Ja samo ne znam kako je bivsa drzava uspjela da sigurnosno funkcionise 40 godina bez zastitarskih agencija i u toj drzavi ja ne mogu da se sjetim da sam cuo o nekoj pljacki banke ili prodavnice. Ukinuti sve sigurnosne agencije i vratiti policiji ono sto im pripada....prije svega palice i sirok spektar ovlastenja.
- Matzan
#31 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
MMM1977 wrote:Juče dobih info da su sada sva pravna lica u obavezi imati alarmni sistem spojen na dojavni sistem neke zaštitarske agencijeU ovoj državi je stvarno sve otišlo u 3pm, ko god ima jak lobi može da mijenja zakone kako njemu odgovara.
I za tu uslugu će plaćati 200-300 KM mjesečno.
Primjer jedne radnje u KS, vlasnik je firma koja posjeduje nekoliko takvih.
Periodično se dešavaju provale u istu u sitnim noćnim satima.
Oglasi se alarm na radnji, probudi cijeli komšiluk... naravno i dojavni sistem odradi svoje.
Momci uredno potrpaju šta i koliko im treba, a onaj glasni alarm im valjda dodatno podiže adrenalin.
Pet do deset minuta nakon njihovog odlaska dolazi vozilo zaštitarske agencije, a nakon njih i policijsko vozilo.
Neko vrijeme se vrte oko radnje, malo popričaju između sebe, a zatim ostaju tu do dolaska radnika da osiguraju objekat.
I tako barem jedno 10 puta što ja znam.
Ukoliko roba nije osigurana na neki drugi način, ne vidim nikakvu korist od njihovog dolaska ili intervencije kako to oni kažu.
-
Drinski
#32 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
hrasno38 wrote: Nije bitan Jozo jer uvijek nad Jozom ima Jozo....bitan je sistem i provodjenje zakona. Iza Joze je stajala drzava i moglo je Jozu nalupati koliko hoce raje u Sarajevu ali kad znas sta bi poslije toga dobio nije ti do zivota. Ova drzava ima zakone ali ova drzava nece da stane jedinstveno iza njih i iza onih koji ih provode. Pojava ovih agencija je upravo i dovela krupan kriminal u BiH i sasvim sigurno da tu ima i te kako njihovog masla jer ponavljam dok se nije pojavilo ovoliko agencija pljacki je bilo upola manje.
- MMM1977
#33 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Ma naravno. Ja sam imao provalu i lopov mi je pokrao dosta stvari u roku od 1 minute iako sam imao dojavu. Zastitar je stigao za 3 minute i nista nije mogao. Nakon toga sam ugradio i vanjske tihe alarme koji ne sviraju nego samo alarmiraju agenciju.Matzan wrote:MMM1977 wrote:Juče dobih info da su sada sva pravna lica u obavezi imati alarmni sistem spojen na dojavni sistem neke zaštitarske agencijeU ovoj državi je stvarno sve otišlo u 3pm, ko god ima jak lobi može da mijenja zakone kako njemu odgovara.
I za tu uslugu će plaćati 200-300 KM mjesečno.
Primjer jedne radnje u KS, vlasnik je firma koja posjeduje nekoliko takvih.
Periodično se dešavaju provale u istu u sitnim noćnim satima.
Oglasi se alarm na radnji, probudi cijeli komšiluk... naravno i dojavni sistem odradi svoje.
Momci uredno potrpaju šta i koliko im treba, a onaj glasni alarm im valjda dodatno podiže adrenalin.
Pet do deset minuta nakon njihovog odlaska dolazi vozilo zaštitarske agencije, a nakon njih i policijsko vozilo.
Neko vrijeme se vrte oko radnje, malo popričaju između sebe, a zatim ostaju tu do dolaska radnika da osiguraju objekat.
I tako barem jedno 10 puta što ja znam.
Ukoliko roba nije osigurana na neki drugi način, ne vidim nikakvu korist od njihovog dolaska ili intervencije kako to oni kažu.
Ali generalno je problem policije, tuzilastva i sudova. Agencije su tu da uzimaju lovu, od sada i uz asistenciju drzave.
- KB9
#34 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
ne moze to takohrasno38 wrote:Ja samo ne znam kako je bivsa drzava uspjela da sigurnosno funkcionise 40 godina bez zastitarskih agencija i u toj drzavi ja ne mogu da se sjetim da sam cuo o nekoj pljacki banke ili prodavnice. Ukinuti sve sigurnosne agencije i vratiti policiji ono sto im pripada....prije svega palice i sirok spektar ovlastenja.
danas te klosari napadaju i klosari te brane