1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#26 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Dizel/benzin to kako kome više odgovara. Ako je u pitanju samo čista ekonomičnost benzin+plin je najbolje rješenje. Što se kubikaže tiče, ja bih i u auto od 800 kubika ugradio plin. Jednostavno benzin 1.6, plin 0.5 KM. Toliko o tome. 
-
NediM17
#27 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ma sve ima svoje, dizela je ljepse i laksi voziti osim ako nisi nezivljen pa volis vrisku motora. 
Medjutim, gledano sa cisto ekonomskog aspekta, ipak je bolja kombinacija benzin + plin.
Uff... Ova je odlicna, samo steta sto je puno presla.
http://www.olx.ba/artikal/11872904/opel-vectra-turbo/
Medjutim, gledano sa cisto ekonomskog aspekta, ipak je bolja kombinacija benzin + plin.
Uff... Ova je odlicna, samo steta sto je puno presla.
http://www.olx.ba/artikal/11872904/opel-vectra-turbo/
-
almir90
#28 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Pa ne padaju pare svakome s neba, da se mogu s njima razbacivati. Ko se muči da zaradi, normalno da će gledati da uštedi. U EU ljudi ugrađuju plin u auta od 40 000-60 000€, a mi ovdje k'o fol sve gospoda i smijemo se s parolom "oranje, kuhanje" itd.Tomahawk11 wrote:Juce ispred mene na Socijalnom nova Fabia, gledam neka rupa na zadnjoj karambolci, reko sta mu je ono, vidi sto unakazi auto, kaze jaran, ma plin ugradio....pa jebo te auto, kupis novo i ugradjujes plin
- insomnia78
#29 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
E cuj dizela ljepse i lakse voziti

-
citroen xm
#30 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Pa lakše jeste svakako, ljepše teško barem meni ne.
- insomnia78
#31 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Doduse, teze se ugasi kad kreces 
-
citroen xm
#32 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Pa to, a i uz brdo ideš sa manjim gasom pa zimi ne zabacuje.
A i veća kompresija nizbrdo ko kad kamionu upališ retarder. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#33 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Nek si mi se nagovorio.almir90 wrote:Pa ne padaju pare svakome s neba, da se mogu s njima razbacivati. Ko se muči da zaradi, normalno da će gledati da uštedi. U EU ljudi ugrađuju plin u auta od 40 000-60 000€, a mi ovdje k'o fol sve gospoda i smijemo se s parolom "oranje, kuhanje" itd.Tomahawk11 wrote:Juce ispred mene na Socijalnom nova Fabia, gledam neka rupa na zadnjoj karambolci, reko sta mu je ono, vidi sto unakazi auto, kaze jaran, ma plin ugradio....pa jebo te auto, kupis novo i ugradjujes plin
Meni to bezveze izgleda i sta sad. Valjda mogu reci.
-
NediM17
#34 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ovdje se porede turbo dizeli sa atmo. benzincima. I u toj komparaciji, jeste, dizel se ljepse i lakse se vozi, a ti pricaj sta hoces. Ja sam odrastao na benzincu i volim benzince, ali treba biti realan.insomnia78 wrote:E cuj dizela ljepse i lakse voziti![]()
![]()
- KB9
#35 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
bez ikakve dvojbe je lakse vozit dizelasa, nisu dzaba na polaganjima, kolko sam upratio, sva auta dizelasi, moras bit bas mentolcina da ti se ugasi auto kojem trebas samo pustit kvacilo da samo krene
o ljepoti voznje je suvisno pricat, jarane benzincu kad gascinu dodas sad ga vidis sad ga ne vidis
o ljepoti voznje je suvisno pricat, jarane benzincu kad gascinu dodas sad ga vidis sad ga ne vidis
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#36 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Polagao na Seat Cordobi benzin....nova bila....KB9 wrote:bez ikakve dvojbe je lakse vozit dizelasa, nisu dzaba na polaganjima, kolko sam upratio, sva auta dizelasi, moras bit bas mentolcina da ti se ugasi auto kojem trebas samo pustit kvacilo da samo krene![]()
To stoji da je dizela lakse voziti.
-
Mlad i Nevin
#37 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Nije ni plin tako idealan kao sto svi ovdje govore. Lijepo je voziti dok je ispravno al kad pocne da zajebava treba pola auta zamijenit kad te lokalni đunđeri krenu meziti. Ja vozam auto od tonu i po na plin i trosio 11-12 l, a u zadnje vrijeme se penje do 20. Hodam po majstorima, te isparivac te dizne te mozda svjecice kablovi bombina i tako u nedogled. Dok sve to pomijenjas i dok uracunas vrijeme sto si se vozao po duplo vecoj potrosnji brzo popisas dobar dio te ustede.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#38 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Al to nece na forumu niko reci. Svima je idealno, niko nema nikakvih problema, jedino sto citamo su hvale kako je jeftino, koliko janjentine pojedes za razliku i sl.Mlad i Nevin wrote:Nije ni plin tako idealan kao sto svi ovdje govore. Lijepo je voziti dok je ispravno al kad pocne da zajebava treba pola auta zamijenit kad te lokalni đunđeri krenu meziti. Ja vozam auto od tonu i po na plin i trosio 11-12 l, a u zadnje vrijeme se penje do 20. Hodam po majstorima, te isparivac te dizne te mozda svjecice kablovi bombina i tako u nedogled. Dok sve to pomijenjas i dok uracunas vrijeme sto si se vozao po duplo vecoj potrosnji brzo popisas dobar dio te ustede.
Nisam jednom bio kod majstora, kad dodje neko sa ugradjenim plinom i kaze nesh mi nestabilno, pa trosi vise, pa prebacuje na benzin, pa ovo, pa ono....al hajd, plinasi ionako ne daju izvezati ni jedne, jer je plin idealno.
Pa mene bi srce zaboljelo kad bih sutra uzeo, recimo, onu novu Astru i u nju natakario plin
Imas 30 K (ili 35-40, zavisi sta ces od opreme), al daj da ubacis plin, jer je jeftinije....pa kupi polovnjaka od 10-15 k i ugradjuj plin....i to razumijem, ali za novo auto ne razumijem, to mi je bas nakaradno.
-
Mlad i Nevin
#39 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Da ne pominjem koliko su novi motori osjetljiviji na plin i cesto mozemo procitati problem sa ventilima na koje se dosta ljudi zali. Mislim, kod mene je auto staro 30 god i plin ga je dvaput isplatio za godinu ali sigurno da zna izvuci zivce. Jednom sam digao haubu kad ono iz isparivaca pisa plin. Mogao sam se zapaliti, a instalacija presla samo 20000. Da ne pominjem da mi se non stop pali lampica check engine i ponekad slabo vuce al na to ne obracam paznju dok god malo trosi. Al kad digne potrosnju malo ko ce odmah prepoznati kvar vec svi idu manjim otporom govoreci da mijenjas sve jedno po jedno dok ne pogode.
Po mom misljenju najmanje problema ce biti kod karburatora i obicnog plina. Tu nema puno stvari za pokvarit i lako popravis. A kod sekventa imas sto karina koji mogu poremetiti potrosnju i rad motora.
Po mom misljenju najmanje problema ce biti kod karburatora i obicnog plina. Tu nema puno stvari za pokvarit i lako popravis. A kod sekventa imas sto karina koji mogu poremetiti potrosnju i rad motora.
Last edited by Mlad i Nevin on 20/05/2016 10:18, edited 1 time in total.
-
tempuser
#40 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Pa treba grenuti cistom logikom, ako gledas sve tako crno-bijelo, da je sve tako kao sto pisu svi bi vozili na plin odnosno dizel.
Par postova iznad ja uopste nisam ulazio u mogucnost problema sa LPG instalacijom (naravno da ih ima), nego cisto racunicu i prakticnu stranu sta se time dobije/gubi i koliko kome to moze biti bitno. Npr. cisto sa prakticne strane ja ne mogu da zamislim moju mater, zenu sa 71 god, koja vozi 45 god, u autu s plom, da prati one bobe koliko plina ima, jel prebacio, nije li prebacio na plin, punjenje plina itd.
Postoji jos jedna stvar koja kod nas formalno postoji ali jos uvijek nije bitna, a to su ogranicenja za auta na LPG, zabranje parkiranja u podzemne i zajednicke garaze i parkinge i sl.
Par postova iznad ja uopste nisam ulazio u mogucnost problema sa LPG instalacijom (naravno da ih ima), nego cisto racunicu i prakticnu stranu sta se time dobije/gubi i koliko kome to moze biti bitno. Npr. cisto sa prakticne strane ja ne mogu da zamislim moju mater, zenu sa 71 god, koja vozi 45 god, u autu s plom, da prati one bobe koliko plina ima, jel prebacio, nije li prebacio na plin, punjenje plina itd.
Postoji jos jedna stvar koja kod nas formalno postoji ali jos uvijek nije bitna, a to su ogranicenja za auta na LPG, zabranje parkiranja u podzemne i zajednicke garaze i parkinge i sl.
-
Mlad i Nevin
#41 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
I bitna stavka je to da mnogima auto treba svaki dan. Ja recimo svaki dan napravim bar 100 km. I sad kaze majstor joj ne mogu sad de ostavi auto ili dodji za 5 dana. I ja za to vrijeme dam 50 maraka vise na gorivo jer moram vozit svaki dan. A svaki plinadzija kao i dobar mehanicar je zauzet danima unaprijed
-
howdy
#42 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Na dizelima se mijenja ulje svakih 400 hiljada, zamajci dizne i turbina su vjecni.
-
ado-šampion
#43 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ekonomski racunica s plinom defintivno postoji, covjek na prethodnoj stranici je izveo crno na bijelo. Medjutim, ne treba sakrivati mane plina, kojih ima. Ne podnosi svaki motor plin.
A prije svega ne treba svoditi na to da se razlika atmosferskog benzinca i turbo dizela svodi samo na potrosnju. Vozanje atmosferskog benzinca 1.6 16V i turbo dizela slicne snage po KS su dva svijeta razlicita sto se tice ugodnosti u voznji i iskoristivosti motora. Benzinac sa 170-180 KS u kojeg se stavi plin da visoka potrosnja bude prihvatljivija je nesto sasvim drugo.
A prije svega ne treba svoditi na to da se razlika atmosferskog benzinca i turbo dizela svodi samo na potrosnju. Vozanje atmosferskog benzinca 1.6 16V i turbo dizela slicne snage po KS su dva svijeta razlicita sto se tice ugodnosti u voznji i iskoristivosti motora. Benzinac sa 170-180 KS u kojeg se stavi plin da visoka potrosnja bude prihvatljivija je nesto sasvim drugo.
-
citroen xm
#44 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Prvo ako kupiš novo auto benzinca i postoji mogućnost "fabrički" ugrđenog plina sa kojim i dalje važi ful garancija, zašto je to glupo i neshvatljivo dodati? Ako neko kupi novo auto ne znači da treba da rasipa novac i da plaća litar goriva 2-3 puta skuplje.
Drugo, plinski sistem je dodatni sistem i naravno da može biti problema. Ali čovjek ništa do sada nije napravio da se ne kvari. Kao što plin može zezati isto tako može da se pokvari nešto na benzinskom motoru ili dizelskom pa da te košta bruku para i vremena.
Dunđeri? Pa zašto idete dunđerima?
Za plin je jako bitna ispravna struja na autu.Ako je auto ispravno, dobro radi na benzin i plin se ugradi kod provjerenog servisera, uz garanciju i redovno održavanje nema nikakvih problema. Takođe problem kod auta sa osjetljivim sjedištem ventila se rješava ugradnjom mazalica i to košta 50 KM. Dakle nema problema ako je sve urađeno po propisu. A dunđeri će i kamen pokvariti.
Drugo, plinski sistem je dodatni sistem i naravno da može biti problema. Ali čovjek ništa do sada nije napravio da se ne kvari. Kao što plin može zezati isto tako može da se pokvari nešto na benzinskom motoru ili dizelskom pa da te košta bruku para i vremena.
Dunđeri? Pa zašto idete dunđerima?
Za plin je jako bitna ispravna struja na autu.Ako je auto ispravno, dobro radi na benzin i plin se ugradi kod provjerenog servisera, uz garanciju i redovno održavanje nema nikakvih problema. Takođe problem kod auta sa osjetljivim sjedištem ventila se rješava ugradnjom mazalica i to košta 50 KM. Dakle nema problema ako je sve urađeno po propisu. A dunđeri će i kamen pokvariti.
- amar1994
#45 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
@ado-šampion
zato sam ja i stavio m3 2.0 16v 150ks
meni je opet bezveze stavljati plin na turbo motor, jer bas njima odgovara sto veci oktanski broj, super 100 i sl.
zato sam ja i stavio m3 2.0 16v 150ks
meni je opet bezveze stavljati plin na turbo motor, jer bas njima odgovara sto veci oktanski broj, super 100 i sl.
-
AdnanSA
#46 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Plin je dobar ali što ga plinaši kuju u zvijezde to je pomalo apsurdno. Ispade da se radi o raketnom gorivu.
Ja sam na temi o potrošnji pomalo pisao o mojim ličnim iskustvima sa plinom ugrađenim na Volvu V40 i poredio sa Mazdom 1,6 dizel. Bio sam maltene popljuvan od strane plinaša. Mislim da neme baš neke ogromne razlike u odnosu na cijenu koštanja dizela. Sve kada se stavi na papir ispadne maximalno 20% jeftinije nego na dizel. Za raju koja prevaljuje 15 hiljada godišnje i nije neka ogromna ušteda. Gubiš gepek, pa rezervnu gumu pa auto legne i objesi na zadnju osovinu. Neka hvala. Prešao sam na plin 80 hiljada sa starim autom i ne bih opet. Nikada kraja zajebancijama a bio je prvo ugrađen stari sistem a potom novi seqvent.
Ja sam na temi o potrošnji pomalo pisao o mojim ličnim iskustvima sa plinom ugrađenim na Volvu V40 i poredio sa Mazdom 1,6 dizel. Bio sam maltene popljuvan od strane plinaša. Mislim da neme baš neke ogromne razlike u odnosu na cijenu koštanja dizela. Sve kada se stavi na papir ispadne maximalno 20% jeftinije nego na dizel. Za raju koja prevaljuje 15 hiljada godišnje i nije neka ogromna ušteda. Gubiš gepek, pa rezervnu gumu pa auto legne i objesi na zadnju osovinu. Neka hvala. Prešao sam na plin 80 hiljada sa starim autom i ne bih opet. Nikada kraja zajebancijama a bio je prvo ugrađen stari sistem a potom novi seqvent.
- johntra
#47 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ne mijenja se ulje nikad...nemaš pojma...howdy wrote:Na dizelima se mijenja ulje svakih 400 hiljada, zamajci dizne i turbina su vjecni.
- amar1994
#48 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
normalno kad je "mazda dobra vazda" ulaganja nema puno, osim u lak i limarijuAdnanSA wrote:Plin je dobar ali što ga plinaši kuju u zvijezde to je pomalo apsurdno. Ispade da se radi o raketnom gorivu.
-
citroen xm
#49 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
AdnanSA wrote:Plin je dobar ali što ga plinaši kuju u zvijezde to je pomalo apsurdno. Ispade da se radi o raketnom gorivu.
Pa niko ne kuje u zvijezde, pričamo o isplativosti. Plin je trenutno tri puta jeftiniji od dizela i benzina. Nema tog dizela koji će u novcu tako malo potrošiti. Ne znam da li možeš 400 km sa dizelašem na otvorenom preći za 16 KM? Mislim da ne.
Ja pričam takođe iz vlastitog iskustva. Dva auta sa pinom i opet ću isto. Ja sam svoju računicu i našao.
- amar1994
#50 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
citroen xm wrote:AdnanSA wrote:Plin je dobar ali što ga plinaši kuju u zvijezde to je pomalo apsurdno. Ispade da se radi o raketnom gorivu.
Pa niko ne kuje u zvijezde, pričamo o isplativosti. Plin je trenutno tri puta jeftiniji od dizela i benzina. Nema tog dizela koji će u novcu tako malo potrošiti. Ne znam da li možeš 400 km sa dizelašem na otvorenom preći za 16 KM? Mislim da ne.
Ja pričam takođe iz vlastitog iskustva. Dva auta sa pinom i opet ću isto. Ja sam svoju računicu i našao.
nema sanse jedino da mi trosi 2,5l/100km sto je nemoguce