Doživotno uživanje i dugovi za režije ako neko zna

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Miki123

#26 Re: RE: Re: Doživotno uživanje i dugovi za režije ako neko zna

Post by Miki123 »

hrle1976 wrote:Gdje si ti pravo studiro pa tvrdis da struja, voda i grijanje se vezu za osobu a ne adresu odnono sat koji je vezan za adresu. :lol:
A ugovor sa pruzateljem usluga inacr zakljucuje stan. Ode i potpise.. [emoji2] fino ti čovjek reko, a ti opet gluposti pises.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
GAU8

#27 Re: Doživotno uživanje i dugovi za režije ako neko zna

Post by GAU8 »

holowey wrote: sa stanom si na poklon dobio sve sto stanu pripada, podrum, zemljiste ispod zgrade, zajednicke prostorije, ali i dugove... smetaju ti dugovi? lako ces naci ko ce sa stanom rado preuzeti dugove... ja se evo, prvi javljam :D
Dok ne vidim zakon koji ovo izričito kaže, po meni je ovo notorna glupost.
hrle1976

#28 Re: RE: Re: Doživotno uživanje i dugovi za režije ako neko zna

Post by hrle1976 »

Miki123 wrote:
hrle1976 wrote:Gdje si ti pravo studiro pa tvrdis da struja, voda i grijanje se vezu za osobu a ne adresu odnono sat koji je vezan za adresu. :lol:
A ugovor sa pruzateljem usluga inacr zakljucuje stan. Ode i potpise.. [emoji2] fino ti čovjek reko, a ti opet gluposti pises.

Opet nemas pojma o cemu pises. Distribucija struje ide na objekat a ne osobu. Osoba je korisnik te struje. Racun se izdaje na objekat tj. potrosnja objekta a ne individualca. U objektu 100 ljudi moze trositi struju. Vlansik objekta je skropio ugovor na objekat da taj isti ima struju. Kad prodaje kucu duzan je da izmiri dugove ako ne onda onaj ko preuzma. Isto kao sto se novi kupac treba uknjiziti u katastar tako treba se zabiljeziti kod elektrodistributera da je on novi vlasnik objekta kojem treba struja.

Kupis kucu gdje neko nije placao struju a nisu mu je rezali, puno srece da ces uspjeti doviti novi sat dok ne izmiris od prodavaca dugove. To sto te je prodavac zavalio. Imas sud pa trazi da ponistis kupoprodajni ili darovni ugovor. Tuziti elektrodistributera sto ti nece dati da se registrijes jer ima duga koji ti kao kupac nisi reguliso sa prodavacem je ona suplja od advokata da ti uzmu lovu kao ima tu nesto. :oops:

Slovenija je jedina drzava iz Ex YU koja zakonski kaze da kuca mora imati dimnjak. U BiH nigdje nepise u zakonu da objekat mora imati prikljucenu vodu, struju i grijanje ili da u planu izgradnje mora biti plan o dimnjaku te isti se mora izidati inace objekat (kuca) nemoze biti legalizovan.

Zato u BiH moze se desiti ako na adresi ima duga od prijasnjeg vlasnika, da elektrositribucija kaze dobro me tebe nemozemo goniti da platsi, jer nisi ti kod nas trazio struju za taj objekat. Ali moze da ti ne prikljucimo novi sat sve dok prijasnji vlasnik ne namiri dug do nas ili ti jer si kupio objekat njegov. Tuzi ti elektrodistribuciju koliko hoces, nemoze nista postici, jer nema nikakve osnove. Nigdje nisu obavezani da dostave struju do tvoje kuce. To je u BiH iskljucivo zelja vlasnika objekta da ima struju. A ne zakonska dirketiva da svaki objekat mora imati struju.
Miki123

#29 Re: Doživotno uživanje i dugovi za režije ako neko zna

Post by Miki123 »

Buncas..

hrle1976

#30 Re: Doživotno uživanje i dugovi za režije ako neko zna

Post by hrle1976 »

Ti tvrdis da je regsitracija kod elektrodistribucije vezana na osobu, po tvom bi onda neko iz Capljine mogao da prenes isti sat sa sobom u Tuzlu. :oops:

Svaki objekat je na jedinstvenoj adresi, svaki prikljucak ima jedvinstveni broj koji je vezan za lokaciju objekta. Vlasnik objekta predaje dobrovoljno zahtjev kod distributera da njegov objekat se osposobi strujom, vodom, grijanjem itd. Prodavac objekta tj. vlansik nije duzan najaviti svoje namjere distributeru. I tako moze prodati objekat sa dugom do distribucije tj. ne izmirenim racunima. Kupac je duzan da provjeri sve ili da pita prodavaca. Obicno se desi da prodavac kod notara kaze nema nikakvih dugova :oops: Distribucija u ovom slucaju bi morala teretit onog ko im dugije ali posto nema odredbe onda je distribuciji lakse reci novom kucpcu nema prikljucka dok ti kao kupac ili onaj ko ti je prodao ne izmirite dug do nas. Distributer nije duzan da ti prikljuci niti sudski mozes ga natjerati. Znaci tebi kao kupcu ostaje samo da a) platis za onog sto te zajebo ili b) da onaj sto te zajebo plati ili c) da tuzis onog sto te zajebo bilo to da on plati ili da te odsteti ili d) da ponistis kupoprodaju. Ovdje je elektrodistribucija uvijek u pobjedi jer nemoraju tuziti onog sto nije izmirio dug, jer tebi kao kupcu je u interesu da imas npr. striju. Da bi je dobio morati ces ti izmiriti dug osim ako ti ne upali da natjeras onog sto te zavalio a do distributera ima dug. Inace gledaj TV uz pomoc svijece.

Jedini nacin da jih zajebes je da objekat upises kao dva objekta tj. da ga podjelis. Da dobijes jedistvenu adresu tj. Put Macole 1b a da je onaj sto si kupi sad Put Macole 1a. Tiem si si stvorio novi objekat koji nije u registru kod distributera. Na taj objekat prikljucis novi sat i registrijes se. A kasnje ti sam raspodijeli struju u kuci. Elektrodistribucije te nemoze odbiti ako dobroviljno trazis struju za objekat kojim raspolazes a koji nema duga kod njih. Samo brze i jeftinije je da izmiris dug i ako nije tvoj. Jer dok platis vjestaka za podjelu objekta, okucnice, dok sve uknjizis, prevedes ono ovo :skoljka: jos pogotvo u BiH. :oops:

Svaki advokat koji teleba da moze drugicije je samo da iz tebe izvuce nesto. Najlaske je na kraju reci pa i ovako moze u BiH i onda kaze malo musterij ovdje nema drzave ono ovo, eto ono bi moralo vako biti ali vidis da sud moze kako hoce bla bla bla bla bla bla...

Ja u porodici imam govna koja su izostavila jedne iz nasljedstva i kad su ovi ih tuzili oni odu advokatu da ih brani i covjek ih gleda u oci i laze im da ih moze odbraniti i te sto su izostavili to nista nije strasno. Kaze iznjet cemo mi argumente da je to ok. A ljudi imaju zakonsko pravo na nasljedstvo - ja kad nisam prsno od smjeha. Lola im uze nepune 2.000 maraka i sta bi na kraju. Druga strana dobila svoju polovicu na koju su imali pravo.

Moje iskreno misljene o advokatima u BiH. Svi bi trebali imati nadzornika iz zapadnih drzava tokom rada. Jer vecina nema blage te najvise zradjuju na kokosijim zadatcima. Isto vazi i za sudije. Kad sem ispavio jednog sudiju toliko se osjedo uvrijedjen da me je pozvao na zatvoreno zajedanje sa drugim pravikom jer i taj se zalio tokom rocista. :oops: Nista ja mu dao komad papira i zamolio da to isto sto prica neka pokusa tako isto ovaj papir razdijeliti. Reko ja siudije i p.m.

Ja sam do sada cetri puta branio savjetima svoje roditelje na BiH sudu. I savki put je tamo neki advokat suprotne strane popusio osim jednom gdje smo na kraju uvidili da je nagodba najbolji nacin jer sudija je bio ne za penzije vec za odizumanja prava da bude sudija. Meni je cak uspjelo ponisti ugovor o dozivotnom izdrzavanju. Da se previse nekurcim ali u BiH se palamudi da je to sveto pismo i ne unistivo. Jes Qurac. Uz cetri dokumenta bez i jednog svjedoka.
Post Reply