Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Saul Alvarez

#26 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by Saul Alvarez »

vivaldi wrote:
tutku wrote:Hvala ti na dobrom pojasnjenju, ali meni i dalje nije jasno zasto stvarno ne bi bio porez na dobitke do 100KM bio nekih 20%, sto ce sigurno udaljiti mnoge igrace jer direktno bi se njima uzimalo, pa bi neki presli na online kako kazes, ali bi i to se moglo oporezovati, pa koliko god opao igraca, mislim da bi prihodi bili ogromni

evo vidis sta se desilo u hrvatskoj - i oni su mislili oporezivanjem napuniti budzet, vjerovatno su i oni (kao i ti) izracunali koliko ce vise poreza naplatiti kad pocnu uzimati porez i na male dobitke, a umjesto punijeg budzeta pojeli govno pa se prihodi smanjili umjesto povecali.
Obicno to tako bude kad nesposobni drzavni paraziti umjesaju svoje prste.
Debilcine.
kolegione

#27 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by kolegione »

Kladionice treba pritisnuti na etickom nivou to je gdje kako i po kojim uslovima otvoriti istu (daleko od obrazovnih institucija) i ko moze da se kladi i kako se to provodi.
Kako se placaju radnici i koliko rade.
A sad glede zakona o oporezivanju, ljudi (vlasnici kladionica) defakto se bore za svoje klijente, njima je svejedno osim sto ce izgubiti klijentelu :)
Pozitivne strane su punjenje budzeta i smanjenje kladionica, sto znaci manje posla onim tetama a bome i djevojkama sto kuckaju one tikete sto i nije pozitivno.
A sad integracija i globalizacija znaci da ce neko ipak posteno zaraditi svojih 2000 eura u Njemackoj ali ce par teta ovdje ostati bez posla :)

Toliko o tome zakonu. Sve je jasno kao dan.
Drinski

#28 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by Drinski »

De da mi to pozatvaramo, pa makar nista ne zaradili.
Drinski

#29 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by Drinski »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ovdje prilikom otvaranja nicka na forumu treba tražiti ljekarsko uvjerenje, svega se nakupilo.
Ma ne treba ljekarsko, nego zvati ludaru.
KB9

#30 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by KB9 »

ostavit samo online kladjenje i kraj price :bih:
tutku

#31 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by tutku »

evo vidis sta se desilo u hrvatskoj - i oni su mislili oporezivanjem napuniti budzet, vjerovatno su i oni (kao i ti) izracunali koliko ce vise poreza naplatiti kad pocnu uzimati porez i na male dobitke, a umjesto punijeg budzeta pojeli govno pa se prihodi smanjili umjesto povecali.

u slucaju online kladjenja onda se gubi potreba za kladionicama pa se gube radna mjesta, uplate za pio/mio, razne pasualne naknade i dozvole koje se placaju svake godine po svakoj kladionici itd.

osim toga, to online kladjenje je izgleda poprilicno razradjeno. sad vidim po netu da ima nekakvih programa koje instaliras pa je tesko to oporezovati.
sto se tice ovih gubitaka radnih mjesta, uplata, mislim da to nisu strasni gubici ukoliko bi se oporezovalo ovo, jer ovi podaci koje vidim s portala, jesu pokazali da je doslo do pada prihoda u odnosu na ranije godine. to upravo pokazuje da je neophodno detaljnije zakonski ovo regulisati - mislim na internet kladjenje, jer nemoguce je kako ovi sistemi mogu funkcionisati u nekim drugim drzavama evrope - citao sam nesto o primjeru grcke koja je uvela visoke poreze na sve dobitke iz ovih igara. ja sam nekako i dalje ubijedjen da dobrom regulacijom se na ovom podrucju mogu ostvariti ogromni budzetski prihodi.
Scopio

#32 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by Scopio »

Ovi što pričaju i niskim plaćama u kladionicama lažu, odgovorno tvrdim da u svim kladionicama koje se u vlasništvu iz srednjobosanskog kantona, plaća nije ispod
550maraka, e sad to usporedite sa radom u trgovačkom centru i rad u kladionici
Scopio

#33 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by Scopio »

Online klađenje je već uzelo maha, server jednog europskog Online kladionočarskog diva je smješten u srednjoj Bosni, ima oko 60 zaposlenih u korisničkoj i tehničkoj podršci, plaće oko 1000 km
Drvosjeca iz Dejcica

#34 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

I tako kladioničarska mafija radi svoj pos'o. Zukić mi je najodvratniji lik u cijeloj paleti SDA likova ali u ovom ima pravo.
Zukić o prijetećem pismu: Ne plašim se, a HDZ kladionice štiti kao vitalni materijalni interes
http://www.klix.ba/vijesti/bih/zukic-o- ... /160517062
U pismu je Zukiću zaprijećeno da će završiti u gepeku ako nastavi pričati, aludirajući na inicijativu za izmjene Zakona o igrama na sreću.

Zukić naglašava da oblast igara na sreću treba zakonski urediti te da država treba da ima korist, a da su se do sada pojedinci zbog nepostojanja zakonske regulative enormno obogatili.
Na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH na dnevnom redu je rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o igrama na sreću, odnosno riječ je o nastavku rasprave koja je započeta na sjednici 20. aprila.

Koalicioni partneri SDA i HDZ BiH imaju različito gledanje na izmjene ovog zakona, jer SDA predlaže da se porez plaća u mjestu odnosno kantonima gdje se nalaze kladionice, dok HDZ BiH plaćanje poreza želi da bude u centralama kladionica koje su smještene uglavnom u Hercegovini.
"HDZ je i danas tražio pauzu jer vjerovatno ove izmjene doživljavaju kao vitalni materijalni interes. Ja bih razumio da je ovdje riječ o nekoj kulturnoj instituciji koja je veoma bitna. Ali ovdje se radi o djelatnosti koja svakako treba da bude uređena kao i sve druge djelatnosti. Ne razumijem zbog čega ovolika borba da se kladionice zaštite, jer kada sve druge djelatnosti podliježu plaćanju svih taksi i poreza, ne znam zbog čega bi kladionice bile oslobođene toga", zaključio je Zukić.
General War

#35 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by General War »

vivaldi wrote:
tutku wrote:
vivaldi wrote:[
Vjerujem da jeste kao uvijek, a ima li nesto pogresno iz ovog kako sam ja shvatio ovu situaciju?
uh..ne znam odakle da krenem.

pricacu kako mi padne na pamet.

prva stvar - porez na dobit. poenta sve ove galame je da se oporezuju dobitci manji od 100 maraka, koji su do sada oslobodjeni placanje poreza.

e sad tu postoji nekoliko "pogresnih interpretacija" koje se vrte po medijima.

najveca je ova kako kladionicarima samo po tom osnovu godisnje ostaje 200-300 miliona zarade sto je naravno suludo jer bi to onda znacilo da su vlasnici bar ovih najvecih kladionica u BiH, ustvari u ovom slucaju samo u Federaciji, u proteklih 10 godina postali ne milioneri vec doslovno milijarderi sto je glupost.

zasto?

zato sto kladionica te male dobitke svakako isplacuje u punom iznosu dobitnicima tako da nije tacno da pare ostaje kladionicarima.

pa u cemu je onda fol?

fol je u tome sto drzava sada trazi dio i za sebe i medju tim malim dobitcima.

Kako?

tako sto ako ti npr dobijes 50 maraka, drzava ti uzme 10% pa ces umjesto 50 dobiti 45, a drzava 5. Kladionici je isti kurac jer ce u oba slucaja dati 50.

ako im je isto sto se onda bune kladionicari?

pa zato sto je po objavjenim podacima ociglendo da ubjedljivo najveci broj kladionicara cine mali kladionicari koji ulazu par maraka i nadaju se dobiti od par desetina maraka. malo ulazu-malo dobijaju, tako da im 10% manji dobitak znaci dosta. zbog toga se vlasnici kladionica boje da bi promet mogao popirlicno opasti tako sto bi vjerovatno procvjetalo crno trziste, sto bi se dio preselio u rs, a vjerovatno najveci dio presao na online kladjenje koje vec dozivaljava procvat, a sistem je toliko razradjen i nema nikakvog poreza. ako promet opadne, onda je naravno i kladionicarima manja zarada (kolika god da je sada), mozda bi doslo do zatvaranja kladionica, otpustanja radnika...

ali zasto je tako onda u evropi?

pa i to je jedna od netacnosti. koliko znam (prije nekoliko mjeseci sam negdje na netu slucajno naletio na taj grafikon) se prakticno ni u jednoj zemlji u evropi ne placa porez na kladionice, cak ni na velike dobitke, vec se placa na lutriju i kockarnice. u nekim se cak ne placa ninasta. placa se samo u hrvatskoj i to od prosle godine jer do tada kod njih bio neoporezovani dio duplo veci nego kod nas (100 eura). ali kad kokuzluk udari onda drzava cjedi odakle moze.

dobro, ali zasto je onda hdz upetljan?

pa zato sto ima interesa, ali kao sto sam objasnio ne na nacin neke pljacke u stotinama miliona.

pa kakvog onda imaju interesa?

pretpostvjam da postoji uzajamna interesna veza hdz i vlasnika kladionica na nacin da njih hdz na loklanim nivoima gura sa lokacijama, dozvolama i tako tim administratuvni stvarima koliko god moze (upravo ovaj zakon o kojem govorimo je dobar primjer), a zauzvrat se vlasnici kladionica svake godine zahvale sa par ili 5 ili 10 miliona "donacije stranci" da im se nadje za izbore.
Dobro, ali ovdje je izgleda najveci nacin problem u oporezivanju...mislim da je HDZ htio da sukne SDA sa onim proslomjesecnim pitanjem oko raspodjele PDV-a...izlanuli se...sad se SDA sveti.
p206

#36 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by p206 »

da se ja pitam oporezovao bih svaki uplaćeni tiket, a ne samo dobitne...uplatiš 1 KM, na to porez 15% i tvoj odigrani koeficijent se množi sa 0,85..smiješno je oporezovati samo dobitne listiće

druga stvar porez na dobit ne bi bio standardan, nego dupli i vodio bih to kao luksuz, jer oni ne prodaju ništa drugo do nadu a znamo da je to ustvari magla

i treća najvažnija, domaće kladionice imaju maržu koja iznosi od 13-15% za svaki odigrani događaj, tj. ako ja igram 1 na Oklahomu, a neko od vas 2 na Golden State, i ako uplatimo toliko da je dobitak isti recimo 1000KM kladionica ima sigurnih svojih 130-150 KM, bez obzira kako utakmica završila, jer tako kvote naprave... na nekim stranim kladionicama to se kreće na oko10%
zrakomlat

#37 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by zrakomlat »

p206 wrote:da se ja pitam oporezovao bih svaki uplaćeni tiket, a ne samo dobitne...uplatiš 1 KM, na to porez 15% i tvoj odigrani koeficijent se množi sa 0,85..smiješno je oporezovati samo dobitne listiće

druga stvar porez na dobit ne bi bio standardan, nego dupli i vodio bih to kao luksuz, jer oni ne prodaju ništa drugo do nadu a znamo da je to ustvari magla

i treća najvažnija, domaće kladionice imaju maržu koja iznosi od 13-15% za svaki odigrani događaj, tj. ako ja igram 1 na Oklahomu, a neko od vas 2 na Golden State, i ako uplatimo toliko da je dobitak isti recimo 1000KM kladionica ima sigurnih svojih 130-150 KM, bez obzira kako utakmica završila, jer tako kvote naprave... na nekim stranim kladionicama to se kreće na oko10%
ovo već postoji, samo je manji procenat, 5 %.

Image
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#38 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by un1ted »

Scopio wrote:Online klađenje je već uzelo maha, server jednog europskog Online kladionočarskog diva je smješten u srednjoj Bosni, ima oko 60 zaposlenih u korisničkoj i tehničkoj podršci, plaće oko 1000 km
Koji to provajder daje server usluge u BIH i to u srednjoj bosni? Takav server morai mati dobar uplink, a ne vidim ko na tom podrucju nudi takve hosting usluge.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#39 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by JoseMujica »

lakše izgleda kredit jamit u MMF-a vego jaranu porez udarit :-)
vivaldi

#40 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by vivaldi »

General War wrote:Dobro, ali ovdje je izgleda najveci nacin problem u oporezivanju...mislim da je HDZ htio da sukne SDA sa onim proslomjesecnim pitanjem oko raspodjele PDV-a...izlanuli se...sad se SDA sveti.
ma vrlo moguce mada mislim da glavesine na vrhu sda i hdz imaju dogovor o nenapadanju interesa. na hdz su se uvijek obrusavali neke druge sarajevske stranke s kojima je sda morao u koaliciju zbog manjka ruku, sdp, df..ili eventualno nek odmetnute sda frakcija. ali vjerujem da izmedju baketa i dragana nema nesuglasica.
mario001

#41 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by mario001 »

Kladionice su porez za sirotinju, to treba tako gledati
It_is_a_Leclerc

#42 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by It_is_a_Leclerc »

U najkraćem, svakom markom koju potrošite na tzv. "klađenje" financirate HDZ i projekat vaskrsenja Herceg-Bosne.
muzicar_iz_parka

#43 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by muzicar_iz_parka »

un1ted wrote:
Scopio wrote:Online klađenje je već uzelo maha, server jednog europskog Online kladionočarskog diva je smješten u srednjoj Bosni, ima oko 60 zaposlenih u korisničkoj i tehničkoj podršci, plaće oko 1000 km
Koji to provajder daje server usluge u BIH i to u srednjoj bosni? Takav server morai mati dobar uplink, a ne vidim ko na tom podrucju nudi takve hosting usluge.
Ne treba im firma za hosting, dovoljno je da dobiju "priključak" od BH Telecoma ili Eroneta, a servere sami mogu instalirati na napraviti "farmu", poslovni korisnici iliti pravna lica sigurno mogu dobiti kakav hoće uplink u gradskim sredinima od pomenutih telekoma.
Danguba

#44 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by Danguba »

dokle sezu pipci mafije? :-)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#45 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by un1ted »

muzicar_iz_parka wrote:
un1ted wrote:
Ne treba im firma za hosting, dovoljno je da dobiju "priključak" od BH Telecoma ili Eroneta, a servere sami mogu instalirati na napraviti "farmu", poslovni korisnici iliti pravna lica sigurno mogu dobiti kakav hoće uplink u gradskim sredinima od pomenutih telekoma.
Za tako nesto ne ide farma ili bilo sta, vec kvalitetan server. Koliko znam, takve ima samo telekom, ali u Sarajevu. Zbog toga mi je cudna ta konstatacija o serverima u sb.
sjedi 1

#46 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by sjedi 1 »

JoseMujica wrote:lakše izgleda kredit jamit u MMF-a vego jaranu porez udarit :-)
+1
:thumbup:
kakve smo mi ovce majko moja mila... :roll:
Scopio

#47 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by Scopio »

un1ted wrote:
Ne treba im firma za hosting, dovoljno je da dobiju "priključak" od BH Telecoma ili Eroneta, a servere sami mogu instalirati na napraviti "farmu", poslovni korisnici iliti pravna lica sigurno mogu dobiti kakav hoće uplink u gradskim sredinima od pomenutih telekoma.[/quote]

Za tako nesto ne ide farma ili bilo sta, vec kvalitetan server. Koliko znam, takve ima samo telekom, ali u Sarajevu. Zbog toga mi je cudna ta konstatacija o serverima u sb.[/quote]

HT ERONET im pruža podršku, odnosno kako se to informatički kaže :?
jao_situacije

#48 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by jao_situacije »

muzicar_iz_parka wrote:
un1ted wrote:
nema šanse da je to iko uradio u sbk
:zzzz:
animals

#49 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by animals »

It_is_a_Leclerc wrote:U najkraćem, svakom markom koju potrošite na tzv. "klađenje" financirate HDZ i projekat vaskrsenja Herceg-Bosne.
Mene najvise zanima jedno..
zar Bosnjaci nemaju ni jednu svoju kladionicu..
i zasto se uvijek gleda ko je vlasnik..
ma jebe se meni ko je vlasnik,ako mi se igra..
nikad od ove drzave nece biti nista, dok god bude po onome,
bolje da me jebe moj, nego tudjin..
kad se svati, da nije dobro niko da me jebe, onda moze biti bolje..
un1ted

#50 Re: Novi zakon o kladionicama i igrama na sreću?

Post by un1ted »

dupli
Last edited by un1ted on 17/05/2016 23:48, edited 1 time in total.
Post Reply