tutku wrote:vivaldi wrote:[
Vjerujem da jeste kao uvijek, a ima li nesto pogresno iz ovog kako sam ja shvatio ovu situaciju?
uh..ne znam odakle da krenem.
pricacu kako mi padne na pamet.
prva stvar - porez na dobit. poenta sve ove galame je da se oporezuju dobitci manji od 100 maraka, koji su do sada oslobodjeni placanje poreza.
e sad tu postoji nekoliko "pogresnih interpretacija" koje se vrte po medijima.
najveca je ova kako kladionicarima samo po tom osnovu godisnje ostaje 200-300 miliona zarade sto je naravno suludo jer bi to onda znacilo da su vlasnici bar ovih najvecih kladionica u BiH, ustvari u ovom slucaju samo u Federaciji, u proteklih 10 godina postali ne milioneri vec doslovno milijarderi sto je glupost.
zasto?
zato sto kladionica te male dobitke svakako isplacuje u punom iznosu dobitnicima tako da nije tacno da pare ostaje kladionicarima.
pa u cemu je onda fol?
fol je u tome sto drzava sada trazi dio i za sebe i medju tim malim dobitcima.
Kako?
tako sto ako ti npr dobijes 50 maraka, drzava ti uzme 10% pa ces umjesto 50 dobiti 45, a drzava 5. Kladionici je isti kurac jer ce u oba slucaja dati 50.
ako im je isto sto se onda bune kladionicari?
pa zato sto je po objavjenim podacima ociglendo da ubjedljivo najveci broj kladionicara cine mali kladionicari koji ulazu par maraka i nadaju se dobiti od par desetina maraka. malo ulazu-malo dobijaju, tako da im 10% manji dobitak znaci dosta. zbog toga se vlasnici kladionica boje da bi promet mogao popirlicno opasti tako sto bi vjerovatno procvjetalo crno trziste, sto bi se dio preselio u rs, a vjerovatno najveci dio presao na online kladjenje koje vec dozivaljava procvat, a sistem je toliko razradjen i nema nikakvog poreza. ako promet opadne, onda je naravno i kladionicarima manja zarada (kolika god da je sada), mozda bi doslo do zatvaranja kladionica, otpustanja radnika...
ali zasto je tako onda u evropi?
pa i to je jedna od netacnosti. koliko znam (prije nekoliko mjeseci sam negdje na netu slucajno naletio na taj grafikon) se prakticno ni u jednoj zemlji u evropi ne placa porez na kladionice, cak ni na velike dobitke, vec se placa na lutriju i kockarnice. u nekim se cak ne placa ninasta. placa se samo u hrvatskoj i to od prosle godine jer do tada kod njih bio neoporezovani dio duplo veci nego kod nas (100 eura). ali kad kokuzluk udari onda drzava cjedi odakle moze.
dobro, ali zasto je onda hdz upetljan?
pa zato sto ima interesa, ali kao sto sam objasnio ne na nacin neke pljacke u stotinama miliona.
pa kakvog onda imaju interesa?
pretpostvjam da postoji uzajamna interesna veza hdz i vlasnika kladionica na nacin da njih hdz na loklanim nivoima gura sa lokacijama, dozvolama i tako tim administratuvni stvarima koliko god moze (upravo ovaj zakon o kojem govorimo je dobar primjer), a zauzvrat se vlasnici kladionica svake godine zahvale sa par ili 5 ili 10 miliona "donacije stranci" da im se nadje za izbore.