Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Moderator: anex
- kokuz_sa
#26 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
izbor bicikala dole je sad smecarski..99% bajkova isto da su kupili od cigana sto ih nasli na kontejnerima..
al hajde..arapima sve mozes uvaliti za 5Km po satu
al hajde..arapima sve mozes uvaliti za 5Km po satu
- esmasaric
#27 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Eh, kad su počeli baš su imali dobre modele 
-
Hakiz
#28 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Ja htjedoh reći da stavi pomoćne točkiće. Kada ti dođe sa savršenim rješenjem.Billy The Pljuc wrote:A zasto prvo ne pokusas sa ovim:
Jednom kad se naviknes i oslobodis bice ti lakse da predjes na klasicni bicikl a sramota nije, pretpostavljam da imas dovoljno samopouzdanja.
- Billy The Pljuc
#29 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
"Mane" tricikla jesu cijena i predrasude a vjerujem da se moze lako nabaviti, u Hrvatskoj ih ima za kupiti i voze ih mahom stariji ljudi (bakice uglavnom pri odlasku na plac i povratku sa istog) kao i ljudi sa nekim tjelesnim poteskocama. Kod nas u Sarajevu a i generalno u BiH sam ih vrlo rijetko vidjao, vecinu sto sam vidio jesu upravo rucno pravljeni modeli a bilo ih je stvarno cool na izgled (jedan sam vidio u Mostaru a drugi negdje na proputovanju kroz Posavinu i ne mogu se tacno sjetiti gdje). Nekada davno kao klinac sa svojom "ekipom" u radionici kod jaranovih rodjaka Gileta i Zude smo pravili cuda, tad smo ih zvali trotockasi i cetvorotockasi. Na zalost svi ti eksponati su nestali vremenom kako smo mi odrastali. Vidjam s vremena na vrijeme jednog pripadnika romske populacije sa jednim rucno pravljenim triciklom u obilasku kontejnera po Dobrinji.
Cijena jednog primjerka novog tricikla u Hrvatskoj je stvarno velika, znaju ici i preko 1000 KM a ima ih stvarno dobrih kako izgledom tako i opremom i mogucnostima i po meni ga je mnogo isplativije napraviti. Postoji mogucnost i da se za mnogo manje novca nabavi negdje u Njemackoj i sl. preko ovih ljudi sto preprodaju robu po pijacama. Ja toplo preporucujem kako @klitemnestraaa tako i svakome drugom ko ima zelju/potrebu za "pedalanjem" a ima problema sa klasicnim bajkom da nabavi sebi tricikl. Ja sam ga vozio kao klinjo i znam da sam bio odusevljen, bogami kako starim sve vise vjerujem da cu ga opet voziti
.
Cijena jednog primjerka novog tricikla u Hrvatskoj je stvarno velika, znaju ici i preko 1000 KM a ima ih stvarno dobrih kako izgledom tako i opremom i mogucnostima i po meni ga je mnogo isplativije napraviti. Postoji mogucnost i da se za mnogo manje novca nabavi negdje u Njemackoj i sl. preko ovih ljudi sto preprodaju robu po pijacama. Ja toplo preporucujem kako @klitemnestraaa tako i svakome drugom ko ima zelju/potrebu za "pedalanjem" a ima problema sa klasicnim bajkom da nabavi sebi tricikl. Ja sam ga vozio kao klinjo i znam da sam bio odusevljen, bogami kako starim sve vise vjerujem da cu ga opet voziti
- Ericha100
#30 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Autorice, jesi savladala vožnju biciklom?
I ja sam evo u istoj situaciji. Kližem, rolam i odavno želim naučiti da vozim i biciklo, ali nikako da zaista i probam.
I ja sam evo u istoj situaciji. Kližem, rolam i odavno želim naučiti da vozim i biciklo, ali nikako da zaista i probam.
-
Klitemnestraaa
#31 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Nisam jos, sve govorim sutra cu, sutra cu.Ericha100 wrote:Autorice, jesi savladala vožnju biciklom?![]()
- MOSALJOZE
#32 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Hocemo zajedno?

- Ericha100
#33 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Klitemnestraaa wrote:Nisam jos, sve govorim sutra cu, sutra cu.Ericha100 wrote:Autorice, jesi savladala vožnju biciklom?![]()
I ja sam evo u istoj situaciji. Kližem, rolam i odavno želim naučiti da vozim i biciklo, ali nikako da zaista i probam.A ici cu ovih dana definitivno, dok ima sunca da uhvatim.
Ja probala jučer ove next bike. Kad su već tu i dostupni, kontala sam nema šanse da ne probam. I odem, uzmem jedno, odguram do osamljenog mjesta...
Svejedno ću probati opet čim bude sunca.
-
Klitemnestraaa
#34 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Haha, prejako.Ericha100 wrote:Klitemnestraaa wrote:Nisam jos, sve govorim sutra cu, sutra cu.Ericha100 wrote:Autorice, jesi savladala vožnju biciklom?![]()
I ja sam evo u istoj situaciji. Kližem, rolam i odavno želim naučiti da vozim i biciklo, ali nikako da zaista i probam.A ici cu ovih dana definitivno, dok ima sunca da uhvatim.
Ja probala jučer ove next bike. Kad su već tu i dostupni, kontala sam nema šanse da ne probam. I odem, uzmem jedno, odguram do osamljenog mjesta...Sve bi bilo super da mi cic nije bio previsok. Čak i kada sam podesila na najniže, opet mi je bio previsok, jer sam ja patuljčica i noge mi visile, ali nisam mogla lijepo stati na zemlju, kad sjednem na biciklo.
Išlo je super dok me nego drugi gura, pa ja podignem noge i održavam ravnotežu. Nije sad da sam savladala, daleko od toga, ali ono, uspjelo je da se okušam malo u održavanju ravnoteže. Jedino je problem kada moram sama da se odgurujem, jer kako su mi noge kratke, moram se više nageti na jednu stranu da dohvatim tlo i onda automatski gubim ravnotežu.
Gdje si otišla? I meni treba neko osamljeno mjesto, i ja sam kontala next bike, samo se kontam gdje ću s njim da baš nema ljudi.
Meni sad ispiti, a i kiša, čim bude predvečer lijepo vrijeme i suho, definitivno idem, pa update-ujem, osim ako ne slomim ruku od prvog pokušaja.
Sretno ti, možemo mi to.
- Ericha100
#35 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Poslat ću ti u pp moju tajnu lokaciju, da ovi kjuriozni forumaši s klixa ne dođu da nas gledaju (i snimaju vjerovatno) kako se bicikliramo. 
-
Dr Baltazar
#36 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Zar ima takvih ovdjeEricha100 wrote:Poslat ću ti u pp moju tajnu lokaciju, da ovi kjuriozni forumaši s klixa ne dođu da nas gledaju (i snimaju vjerovatno) kako se bicikliramo.
- Ericha100
#37 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Ne bi me ništa čudilo od klixa.Dr Baltazar wrote:
Zar ima takvih ovdje![]()
- duspi
#38 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Ericha100 wrote:Ja probala jučer ove next bike. Kad su već tu i dostupni, kontala sam nema šanse da ne probam. I odem, uzmem jedno, odguram do osamljenog mjesta...Sve bi bilo super da mi cic nije bio previsok. Čak i kada sam podesila na najniže, opet mi je bio previsok, jer sam ja patuljčica i noge mi visile, ali nisam mogla lijepo stati na zemlju, kad sjednem na biciklo.
Išlo je super dok me nego drugi gura, pa ja podignem noge i održavam ravnotežu. Nije sad da sam savladala, daleko od toga, ali ono, uspjelo je da se okušam malo u održavanju ravnoteže. Jedino je problem kada moram sama da se odgurujem, jer kako su mi noge kratke, moram se više nageti na jednu stranu da dohvatim tlo i onda automatski gubim ravnotežu.
visina cica i treba da bude takva jedva vrhovima prstiju možeš dotaći zemlju
sreto s učenjem
- Ericha100
#39 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Moguće da je tako za biciklo za vožnju. I ima smisla. Doduše savjeti kod učenja vožnje bicikla su da noge trebaju biti na tlu sasvim da bi se mogla vježbati ta ravnoteža i odguravanje. Što opet ima smisla, jer sam na svom primjeru vidjela kako je teško da se odgurnem ako ne mogu da dohvatim do zemlje, jer se naginjem stalno i time narušavam svoj centar ravnoteže. Plus što me sve živo boljelo u rukama nakon te "vožnje" jer je biciklo poteško i stalno sam ga morala pridržavati da ne padne i ono i ja, jer noge tu nisu mnogo činile. 
- kabal1337
#40 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Jesi li naucila, mjesec dana je prosao?

---> Pedalaj

---> Pedalaj
- vješalica
#41 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
ma kakva ona i učenje
proći će joj ljeto dok skonta lokaciju
da je ne izazivaju po ulici
hmm
proći će joj ljeto dok skonta lokaciju
da je ne izazivaju po ulici
hmm
-
Klitemnestraaa
#42 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Ja danas vooziiilaaa.
Prvo sam malo na parkingu vježbala, i vidjela da ide i onda sam od tržnog centra Otoka do općine Centar biciklističkom lagano. Čudom se čudim, ne znam ni ja kako, ali od onog jednog učenja sve mi je ostalo u glavi.
Doduše, prvo sam na parkingu gore-dole kružila. Rentala sam nextbike i 1000000 x je lakši za voziti nego onaj na kojem sam ja jednom prošle godine. Sad sam sva hepi i puna entuzijazma i ode i sutra.
Samo imam dva pitanja:
1. Jel normalno da mi nešto klepeće?
Svaki put kad krug napravim desnom pedalom ono jednom klepne. Inače, biciklo ima 3 brzine i prvo sam u trećoj probala ma neemaaa šanse i onda sam prešla na prvu i to mi je super, ono ko luda pedalam, a brzina puža, al je lakše krenuti. Nije sad da sam ja nešto naučila voziti super, ali ide po ravnom, doduše svako minutu malo mi ode u stranu pa moram opet krenuti, ali polako. Btw zabila sam se u ogradu dva puta.
Nego da se vratim na pitanje, klepeće s desne strane gdje je lanac, nije spao nego eto klepeće.
2. Jel normalno da ću vjerojatno dobiti upalu mišića ruku?
Inače, ja sam čitala da je biciklo super da se uveća gluteus maximus, međutim ja ruke ne osjetim od bolova, a možda sam sat-dva sveukupno danas provela na biciklu.
Prvo sam malo na parkingu vježbala, i vidjela da ide i onda sam od tržnog centra Otoka do općine Centar biciklističkom lagano. Čudom se čudim, ne znam ni ja kako, ali od onog jednog učenja sve mi je ostalo u glavi.
Samo imam dva pitanja:
1. Jel normalno da mi nešto klepeće?
2. Jel normalno da ću vjerojatno dobiti upalu mišića ruku?
- duspi
#43 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
1. da li i preskače pedala ili samo lupka? može biti da lanac negdje dira zaštitnik i struže ili da se istegao i ima lufta ili da mjenjač nije dobro namješten itd. uglavnom, je li to tvoj bajk ili taj iznajmljeni next? ako je next, slobodno ignoriši 
2. da
pogotovo u početku kad si još neiskusan vozač pa si u grču i stišćeš puno jače nego što bi trebala, podlaktice i šake su prava kolateralna šteta
kasnije ćeš sve manje imati tih problema. onda ćeš postati iskusna vozačica, porast će ti apetiti, popet ćeš se na planinu, a onda će doći spust niz makadam, konstantno truckanje i kočenje pri 40 na sat pa će ti ponovo početi otpadati ruke
btw, ovo s rukama može biti i znak nepravilnog držanja na biciklu, možda si previše nageta naprijed ili tako nešto
te brzine bi teoretski trebalo stalno šaltati gore / dole, prilagođavati vožnji kao i u autu, ali ja vjerujem da je većina ljudi (uključujući i mene
) prelijena za to i pronađe neku srednju koja mu odgovara i za krenuti i za voziti i onda po ravnom 90% vremena u toj jednoj brzini provede 
sretno i čestitam
2. da
te brzine bi teoretski trebalo stalno šaltati gore / dole, prilagođavati vožnji kao i u autu, ali ja vjerujem da je većina ljudi (uključujući i mene
sretno i čestitam
- apsidejzi
#44 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
I dalje vozis:Klitemnestraaa wrote:Ja danas vooziiilaaa.![]()
![]()
![]()
?
-
Bellomo
#45 Re: Kako da naučim voziti biciklo u dvadesetim?
Ako si naučila, nemoj nikad pjana pokušavat da utovariš drvo na biciklo ko ova dva hajvana