OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
- escobar__
#26 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Ja nešto kako god pogledam "novu" i fotografije "stare" Ferhadije, kontam kako je obnovljena nekako sva u kontru. K'o da mi munara nije na istoj strani...
- banjaluka078
#28 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
PROGRAM SVEČANOG OTVORENJA FERHADIJE DŽAMIJE
BANJA LUKA – 7. 5. 2016. g.
• 10,30 – 11,00 Instrumentala
• 11,00 Voditelj – najavljuje učača Kur'ana – hafiza iz Turske
• 11,01 Ašere – hafiz iz Turske
• 11,05 Ilahije, tekbiri, salavati
• 11,25 Voditelj – najava dolaska gostiju
• 11, 27 Instrumentala
• 11,30 Voditelj – najava hfz. Mensura Malkića
• 11,31 Ašere, hfz. Mensur Malkić
• 11,34 Voditelj – najava obraćanja muftije banjalučkog
• 11,35 Pozdravno obraćanje, dr. Osman-ef. Kozlić, muftija banjalučki
• 11,40 Ilahija, Zvao bih te Gospodaru
• 11,44 Voditelj – najava obraćanja predsjednika RS
• 11,45 Obraćanje, Milorada Dodik, predsjednik RS
• 11,50 Voditelj – najava obraćanja turskog premijera
• 11,51 Obraćanje, Ahmet Davutoglu, premijer Republike Turske
• 12,00 Voditelj – najava obraćanja predsjednika Predsjedništva BiH
• 12,01 Obraćanje, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH
• 12,10 Ilahija, Arapska
• 12,14 Voditelj – najava pozdrava predstavnika SPC
• 12,15 Pozdravna riječ predstavnika SPC
• 12,18 Voditelj – najava pozdrava predstavnika KC
• 12:19 Pozdravna riječ predstavnika KC
• 12,22 Voditelj – najava pozdrava predstavnika Jevrejske zajednice
• 12,23 Pozdravna riječ predstavnika Jevrejske zajednice
• 12,30 Ilahija, Turska
• 12,34 Voditelj – najava obraćanja predsjednika Diyaneta
• 12,35 Obraćanje, dr. Mehemet Gormez, predsjednik Dijaneta
• 12,45 Voditelj – najava obraćanja reisu-l-uleme
• 12,46 Obraćanje, Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u BiH
• 12,55 Ašere-hafiz iz Turske
• 12,58 Dova, bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić
• 13,00 Voditelj poziva goste da krenu prema ulazu džamije
• 13,02 Presijecanje vrpce – svečano otvaranje džamije
• 13,05 Ezan, hafiz Aziz Alili
• 13,07 Podne-namaz
• 13,30 Izlazak gostiju iz džamije i odlazak na ručak u hotel Bosna
http://www.atvbl.com/otvaranje-ferhadij ... -gospodaru
- banjaluka078
#29 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Ako ne taguješ poja familije i ne staviš barem 6 heštagova, nisi ništa napravio!pirmin wrote:Kao pravi dijasporac gledacu da se uvalim u prve safove i napravim par selfija za fejs.
- banjaluka078
#30 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Upravo na BHT1:
- Jack Be Nimble
#31 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Ja mislim da ce neko napraviti reprizu iz BG sa dronom.
- banjaluka078
-
dzakailibu
#33 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Ali kako se dozvoli da ona njuska ceric bude dio programa? on je samo za zatvora!
-
hAZNADAR
#34 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
To ti je negdje oko ulice kralja Petra i cara Dusana pored mosta Patri, i pored naselja Obilicevo i Kocicev venac(nekadasnji Mejdan i Hiseta), a inace su djamije u BL do sada nebrojeno puta bile na meti vandala, kao i mezarja gdje je moja familija dva puta snosila troskove prelomljenih nisana. Gdje se sportske pobjede ili porazi obiljezavaju cetnickim pjesmama iz auta maksuz u ulicama povratnika i pucanjem. A slave, Bozici, da ne govorim. Gdje je default stanaradni pogled na Bosnjake kao na rasno, civilizacijsku nizu vrstu,.. uz popratne epitete o srednjovjekovnim poturicama i sl. Da ne nabrajam dalje.muha_sa wrote:Yug wrote:Kakvog rizika,dobrodosli su svi taj dan u jedan od najljepsih gradova ex.YU.Republika Srpska i njen glavni grad Banja Luka su danas otvorene za sve njene gradjane i ostale dobronamjerne ljude koji dolaze u tu Republiku i njene gradove.Sutra ce se pokazati da je vrijeme zla i netrpeljivosti daleko iza nas.dudlov wrote:Valjda sve prodje kako treba, mada je dogadjaj visokog rizika u pitanju. Hoće li biti tv prenos?
Ceremonija ce mozda proteci u znaku lafo tolerancije i mira,.. ali vec od sutra povratnici koji tu zive znaju najbolje kakva je realnost i o tome sapatom govore samo kome vjeruju.
Zato nabijem na jednu stvar vase dignute q.. palce i pricu o netrepeljivosti iza nas.
Ferhadija sutra ce samo biti parada politicara koji ce ubrati poene. Na jednoj strani oni isti iz Banjaluke i Beograda sto su aplaudirali rusenju i sto ih danas obnova bode u oci, a na drugoj strani sarajevski minderasi koji ne znaju Banjaluku pokazati ni na karti. Svi ce oni odglumiti predstavu, razguliti sto prije kuci,.. a vec drugi dan realnost za ljude koji tu zive i koju sam vec opisao.
Neka Ferhadije, i treba da stoji,.. ali ona pripada Banjalucanima kojima nesto znaci i kojima je to simbol poput Starog u Mostaru. Sva ostala bagra pocev od nacionalista koji redovno lupaju prozire, saraju grafite i sikaniraju dzenaze,.. i federalni ljevicari sto gaje iluzije o pomirenju ako se dovoljno naguze - ne zasluzuju ni da je spomenu.
Zato fino ovu temu prebacite na podforum predvidjen za desavanja u BL.
-
dek
#35 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Obratiti pažnju na komentare ''sugrađana'' na 0:54 i 2:55. Vidi se da to pršti o muke, mržnje i zadojenosti, kako li je tek kad se ugase kamere. Znači u tvom gradu se poruši objekat-bogomolja takvog značaja i ti ne možeš i jedan dan da se ''pritrpiš'' za ono šaka jada što je ostalo u BL.banjaluka078 wrote:
Srpski nacionalizam, bolest neizlječiva.
- It_is_a_Leclerc
#36 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Onaj ko je dozvolio Miloradu Dodiku da se obrati skupu od 10.000 Bošnjaka (od čega 9500 iz FBiH i dijaspore koje apsolutno zaboli ćošak za svoje sunarodnjake u RS) će snositi sve posljedice ako se Dodiku ponovi situacija sa Vučićem u Potočarima. U najmanju ruku će jedno sveto mjesto ponovo biti uneređeno psovkama Boga, učenje Kur'ana prekinuto bacanjem cipela i slično.
Miloradu Dodiku, naravno, još jedno konfrontiranje sa Bošnjacima i autoviktimizacija dobro dođe uoči protesta opozicije. Ne mogu vjerovati da je organizator dozvolio istom da se obrati.
Ostalo je ok. Ferhadija je lijepa i treba da bude obnovljena. Nažalost, bit će prazna, odumrla, jer su predstavnici Bošnjaka odavno pristali na Banja Luku kao srpski grad.
Miloradu Dodiku, naravno, još jedno konfrontiranje sa Bošnjacima i autoviktimizacija dobro dođe uoči protesta opozicije. Ne mogu vjerovati da je organizator dozvolio istom da se obrati.
Ostalo je ok. Ferhadija je lijepa i treba da bude obnovljena. Nažalost, bit će prazna, odumrla, jer su predstavnici Bošnjaka odavno pristali na Banja Luku kao srpski grad.
- insomnia78
#37 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
I od svih ljudi na forumu ti bas muhi nas'o spocitavati 
- dobojlija81
#38 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
već su danas neki omladinci urlali vidio sam ih
off
ovaj yug prijavljuje komentare pa libero banuje ljude
off
ovaj yug prijavljuje komentare pa libero banuje ljude
-
ulinsky
#39 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Odgovorno tvrdim da je 99% Banjalučana PROTIV rušenja Ferhadije, pogotovo iz ove perspektive danas. Od onih zadrtijih slojeva srpskog naroda, do onih malo širih shvatanja, ja ne pamtim kad sam od nekoga čuo da rušenje Ferhadije gleda pozitivno.
Ne planiram se prepirati na ovom forumu, jer je ovo po meni mjesto koje ne predstavlja ono što bošnjačka populacija u većini zaista misli.
Klix forum politika je mjesto isfrustrirane dijaspore i ove odgovore ne treba uzimati za ozbiljno. Na svim stranama, i srpskoj i bošnjačkoj, je ubjedljivo najviše normalnog naroda.
Ja imam 19 godina, registrovao sam se na ovaj forum još odavno iz petih razloga, dakle dok sam još bio maloljetan, ušao bih ponekad ovdje, čitajući postove, čitajući mržnju koja izbija iz njih pomislio sam da se neću živ vratiti iz mog prvog odlaska u Sarajevo. Kad na kraju, niko ne ujeda i sve bilo OK. I kolege iz SA su milion puta dolazile kod mene u BL i sve bilo OK. Ovaj forum definitivno ne predstavlja realnost razmišljanja Bošnjaka - veze ovaj forum nema sa prosječnim Bošnjakom i dobro je dok je god tako.
Razumijem da je neko iz Banja Luke istjeran, da ima negativna sjećanja, ali dajte malo realnosti. Isto tako, kad je jedan novi klinac registruje i krene čitati ovaj forum i ovu temu, ima da stekne stav da u Banja Luci žive neki ludaci...
Ne planiram se prepirati na ovom forumu, jer je ovo po meni mjesto koje ne predstavlja ono što bošnjačka populacija u većini zaista misli.
Klix forum politika je mjesto isfrustrirane dijaspore i ove odgovore ne treba uzimati za ozbiljno. Na svim stranama, i srpskoj i bošnjačkoj, je ubjedljivo najviše normalnog naroda.
Ja imam 19 godina, registrovao sam se na ovaj forum još odavno iz petih razloga, dakle dok sam još bio maloljetan, ušao bih ponekad ovdje, čitajući postove, čitajući mržnju koja izbija iz njih pomislio sam da se neću živ vratiti iz mog prvog odlaska u Sarajevo. Kad na kraju, niko ne ujeda i sve bilo OK. I kolege iz SA su milion puta dolazile kod mene u BL i sve bilo OK. Ovaj forum definitivno ne predstavlja realnost razmišljanja Bošnjaka - veze ovaj forum nema sa prosječnim Bošnjakom i dobro je dok je god tako.
Razumijem da je neko iz Banja Luke istjeran, da ima negativna sjećanja, ali dajte malo realnosti. Isto tako, kad je jedan novi klinac registruje i krene čitati ovaj forum i ovu temu, ima da stekne stav da u Banja Luci žive neki ludaci...
- mO k3
#40 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Mlad si ti sinko .....kažem ti kao Banjalučaninulinsky wrote:Odgovorno tvrdim da je 99% Banjalučana PROTIV rušenja Ferhadije, pogotovo iz ove perspektive danas. Od onih zadrtijih slojeva srpskog naroda, do onih malo širih shvatanja, ja ne pamtim kad sam od nekoga čuo da rušenje Ferhadije gleda pozitivno.
-
ulinsky
#41 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Pa obrazloži to, godine nemaju pretjerane veze ako nisi napisao nijedan argument.mO k3 wrote:Mlad si ti sinko .....kažem ti kao Banjalučanin
Poznajem Srbe sa dna kace, koji se furaju na Šešelja, radikale itd... poznajem one kojih je najviše, a to su ljudi koje ova priča uopšte ne dotiče, poznajem tolerantne ljude.....
Ja ni od jedne grupe ljudi nisam čuo da se Ferhadija treba srušiti.
-
smijesni_ste
#42 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Znači progovorit će i Dodik, samo da ne bude sranja i reakcija 
-
Yug
#43 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Poslije davanja imena studentskom domu po Karadzicu i nije najpametnije da on drzi govor ali realno ko god da je predsjednik Republike morao bi odrzati govor u tom trenutku i na neki nacin se izvinuti u ime cijele Republike za rusenje vjerskih objekata.smijesni_ste wrote:Znači progovorit će i Dodik, samo da ne bude sranja i reakcija
-
Mr Majestic
#44 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Za Krmoglavog Laktasenka bolje bi bilo da se ne pojavljuje na tako znacajnom mjestu jer mu niko nemoze garntovat sigurnost cak ni hiljadu policajaca . On je svojom fasistickom retorikom dostigao vrhunac i samo je potrebna mala iskra da dodje do sukoba sa nesagledivim posljedicama . Mnogi Bosnjaci bi prije prihavtili Karadzica nego da vide njegovu njusku . Ukoliko bude drzao govor svi ce skandirati tekbir , ne iz vjerskih pobuda nego da nebi slusli njegov govor i da bi ga isprovocirali . Takodje moguce je u znak protesta ocekivati da ce ga gadjati jajima i javno spaljivenje srpskih zastava . Zato bih mu rekao da nedolazi i da ne provocira Bosnjake kao i ostalim Srbima jer su davno pokazali sta misle . Jos bi im savjetovao da ne sanjaju mokre snove o pomirenju i multi-kulti sranju . Za Bosnjake posjeta Krmoglavog i Pickoustog komemoracijama isto kao posjeta Hitlera zrtvama holokusta .smijesni_ste wrote:Znači progovorit će i Dodik, samo da ne bude sranja i reakcija
- Grean
#45 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Gdje su bili 92' da misle, kako oni tako svi drugi sirom BiH gdje su rusene dzamije i katolicke crkve. Ne prosipaj ublehe.ulinsky wrote:Pa obrazloži to, godine nemaju pretjerane veze ako nisi napisao nijedan argument.mO k3 wrote:Mlad si ti sinko .....kažem ti kao Banjalučanin
Poznajem Srbe sa dna kace, koji se furaju na Šešelja, radikale itd... poznajem one kojih je najviše, a to su ljudi koje ova priča uopšte ne dotiče, poznajem tolerantne ljude.....
Ja ni od jedne grupe ljudi nisam čuo da se Ferhadija treba srušiti.
-
Yug
#46 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Hoces naletjeti i ti malo do seher Banja LukeMr Majestic wrote:Za Krmoglavog Laktasenka bolje bi bilo da se ne pojavljuje na tako znacajnom mjestu jer mu niko nemoze garntovat sigurnost cak ni hiljadu policajaca . On je svojom fasistickom retorikom dostigao vrhunac i samo je potrebna mala iskra da dodje do sukoba sa nesagledivim posljedicama . Mnogi Bosnjaci bi prije prihavtili Karadzica nego da vide njegovu njusku . Ukoliko bude drzao govor svi ce skandirati tekbir , ne iz vjerskih pobuda nego da nebi slusli njegov govor i da bi ga isprovocirali . Takodje moguce je u znak protesta ocekivati da ce ga gadjati jajima i javno spaljivenje srpskih zastava . Zato bih mu rekao da nedolazi i da ne provocira Bosnjake kao i ostalim Srbima jer su davno pokazali sta misle . Jos bi im savjetovao da ne sanjaju mokre snove o pomirenju i multi-kulti sranju . Za Bosnjake posjeta Krmoglavog i Pickoustog komemoracijama isto kao posjeta Hitlera zrtvama holokusta .smijesni_ste wrote:Znači progovorit će i Dodik, samo da ne bude sranja i reakcija
- Krokodajl
#47 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Banja Luka, nekad je to bio Bošnjački grad, danas se ni po čemu osim po džamijama ne može reći da tu žive Bošnjaci. Svi mi vrlo dobro znamo ko je i kada i zašto srušio Ferhadiju, sutra o tome neće biti govora, neće biti govora ni o postavljanju kamena temeljca nego će biti klasična priča "dobro je da se ne puca" i predstavnici vlasti RS-a će proklanjavanje Ferhadije predstaviti kao dobru volju Srpskog naroda za suživot i da obnavljanje Ferhadije predstavlja zalog za budući suživot u gradu u kojem se Bošnjake predstavlja kao turističku atrakciju.
Institucionalno Bošnjaci u Banja Luci ne postoje, svedeni su na status nacionalne manjine a ne konstitutivnog naroda i u to me niko neće i ne može ubijediti.
Volio bih i nadam se da sutrašnji dan prođe u miru prije svega zbog povratnika u Banja Luci ali da će sutrašnji dan promjeniti nešto u svijesti naroda u Banja Luci i političara u RS, neće.
I da, iako je Dodik rekao da je sutrašnji dan historijski za Republiku Srpsku, RTRS izgleda neće prenositi otvaranje Ferhadije (nadam se da će Federalna prenositi kada bude otvaranje Saborne crkve u Mostaru), možda u dnevniku bude izjava Predsjednika RS i gradonačelnika Banja Luke.
Institucionalno Bošnjaci u Banja Luci ne postoje, svedeni su na status nacionalne manjine a ne konstitutivnog naroda i u to me niko neće i ne može ubijediti.
Volio bih i nadam se da sutrašnji dan prođe u miru prije svega zbog povratnika u Banja Luci ali da će sutrašnji dan promjeniti nešto u svijesti naroda u Banja Luci i političara u RS, neće.
I da, iako je Dodik rekao da je sutrašnji dan historijski za Republiku Srpsku, RTRS izgleda neće prenositi otvaranje Ferhadije (nadam se da će Federalna prenositi kada bude otvaranje Saborne crkve u Mostaru), možda u dnevniku bude izjava Predsjednika RS i gradonačelnika Banja Luke.
- Matzan
#48 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Banja Luka je predgrađe Laktaša.
- Jack Be Nimble
#49 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Ne vjerujem da ce biti problema jer je ovaj odlican marketing za RS u poredjenju sta se desilo prosle godine sa Vucicem.
Sa druge strane moze se napraviti rezija gdje neki bradati vehabija "napadne" Dodika.
Stvarno se nadam da nece biti nikakvog cirkusa sutra niti u narednim danima.
Sa druge strane moze se napraviti rezija gdje neki bradati vehabija "napadne" Dodika.
Stvarno se nadam da nece biti nikakvog cirkusa sutra niti u narednim danima.
- It_is_a_Leclerc
#50 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
I vi stvarno mislite da time štetite Dodiku i njegovoj snažnoj ideji razrušavanja ovo malo BiH ?!Mr Majestic wrote:Za Krmoglavog Laktasenka bolje bi bilo da se ne pojavljuje na tako znacajnom mjestu jer mu niko nemoze garntovat sigurnost cak ni hiljadu policajaca . On je svojom fasistickom retorikom dostigao vrhunac i samo je potrebna mala iskra da dodje do sukoba sa nesagledivim posljedicama . Mnogi Bosnjaci bi prije prihavtili Karadzica nego da vide njegovu njusku . Ukoliko bude drzao govor svi ce skandirati tekbir , ne iz vjerskih pobuda nego da nebi slusli njegov govor i da bi ga isprovocirali . Takodje moguce je u znak protesta ocekivati da ce ga gadjati jajima i javno spaljivenje srpskih zastava . Zato bih mu rekao da nedolazi i da ne provocira Bosnjake kao i ostalim Srbima jer su davno pokazali sta misle . Jos bi im savjetovao da ne sanjaju mokre snove o pomirenju i multi-kulti sranju . Za Bosnjake posjeta Krmoglavog i Pickoustog komemoracijama isto kao posjeta Hitlera zrtvama holokusta .smijesni_ste wrote:Znači progovorit će i Dodik, samo da ne bude sranja i reakcija
Pa Dodika bi eventualni sukob sa Bošnjacima oko Ferhadije preporodio u političkom smislu. Spasio ga bakljanja oko nekih protesta, rastućeg nezadovoljstva. Isprva sam mislio da bi obavještajno-policijski establišment RS mogao nešto izrežirati u tom pravcu, ali evo, kako vidim, ima i Bošnjaka koji bi im pomogli u tome.
Kratkovidost bošnjačke nacionalne svijesti i generalno autističnost Bošnjaka prelazi granice dobrog ukusa.