Gradnja kuce ili kupovina stana
- Thorgerson
#26 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Pa kakvo je to toliko odrzavanje NOVE kuce?!
Dakle, ljudi prave novu novcatu kucu. Nemoj ugradjivat zklj materijal i valjda si miran barem 10-15 godina jbt. Sta se tu ima odrzavati ne kontam? Nece imat nuklearno postrojenje u podrumu.
Ne zivim u kuci, pa me eto zivo zanima sta se ima odrzavati toliko u novoj kuci i koliki su mjesecni troskovi odrzavanja?
Dakle, ljudi prave novu novcatu kucu. Nemoj ugradjivat zklj materijal i valjda si miran barem 10-15 godina jbt. Sta se tu ima odrzavati ne kontam? Nece imat nuklearno postrojenje u podrumu.
Ne zivim u kuci, pa me eto zivo zanima sta se ima odrzavati toliko u novoj kuci i koliki su mjesecni troskovi odrzavanja?
- Alfons Kauders
#27 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Zavisi.Thorgerson wrote:Pa kakvo je to toliko odrzavanje NOVE kuce?!
I ja sam radio sve s top materijalima, pa kurko - pomjere se dva crijepa i prokisne potkrovlje. Spavaca isto povuce vode sa terase, koju sam na kraju morao ponovo raditi. Mastori su bili ko fol dobri, i nadzor, ali nisam mogao gledati sve radove licno. Onda se raspe onaj kurac, coklo kako se zove, valja i to raditi... Pa od onih kisa prije dvije godine potone dio poplocane povrsine, valja sad i to sanirat... Barem sam prosao bolje od komsije, kojem je fasada vec ispucala - zajebali covjeka kad su radili.
Uglavnom, nakupi se neplaniranih troskova i na potpuno novom objektu, a tu ima i nafake, jer niko nece imati apsolutni nadzor nad svim majstorima koji udju u gradjevinu.
E sad, ovo sto sam ja imao nije bas odrzavanje. Odrzavanje je za mene ciscenje, krecenje, farbanje i sl sitnice. Problem su zajebi, kad moras ponovo odraditi dio instalacije jer je majstor ujebo stvar, ili kad skontas da ti je imbecil napravio kontra pad na terasi i sl.
Redovnog odrzavanja nesto i nemam... Kosilica i onaj kompresor za avliju i to je to, manje vise. Ali na glupe sitnice i popravke svake godine ode nekoliko stoja.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#28 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
zašto misliš da će cijene stanova padati? zbog brojne novogradnje?Alfons Kauders wrote:
Kirija ti je trenutno najbolja solucija, jer ce cijene ici dole.
Posto vec stedite, samo nastavite, i nakon par godina podstanarstva, na kamari cete imati vise love, a cijene ce biti bolje... Tj. zrtvujete 3-5 godina rahatluka kako bi mogli sve rijesiti uz manje, kratkorocno zaduzenje.
I kuca i stan imaju svoje prednosti, to je vec subjektivno (stan je definitivno bolja opcija ukoliko je prioritet dobra lokacija).
u zadnju godinu dvije, cijene su nešto porasle, izgleda najviše zahvaljujući agencijama.
glede nezgodnog komšiluka, kako zna biti problem u stanu, isto se to može desiti i ako imaš kuću. imam takve primjere u bližoj okolini gdje je policija često morala intervenisati... tako da kuća nije garancija da će čovjek biti rahat od budala.
- Alfons Kauders
#29 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Zbog demografskih i ekonomskih trendova. Novogradnja je vec prepolovljena u odnosu na protekle godine (ako ne i gore).Chmoljo wrote:zašto misliš da će cijene stanova padati? zbog brojne novogradnje?Alfons Kauders wrote:
Kirija ti je trenutno najbolja solucija, jer ce cijene ici dole.
Posto vec stedite, samo nastavite, i nakon par godina podstanarstva, na kamari cete imati vise love, a cijene ce biti bolje... Tj. zrtvujete 3-5 godina rahatluka kako bi mogli sve rijesiti uz manje, kratkorocno zaduzenje.
I kuca i stan imaju svoje prednosti, to je vec subjektivno (stan je definitivno bolja opcija ukoliko je prioritet dobra lokacija).
u zadnju godinu dvije, cijene su nešto porasle, izgleda najviše zahvaljujući agencijama.
glede nezgodnog komšiluka, kako zna biti problem u stanu, isto se to može desiti i ako imaš kuću. imam takve primjere u bližoj okolini gdje je policija često morala intervenisati... tako da kuća nije garancija da će čovjek biti rahat od budala.
E sad, jedino bi moglo biti problematicno ako nekim cudom kamate nastave ici dole, pa krediti postanu povoljniji... Jeftinije pare = skuplji stanovi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#30 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Zavisi sta preferirate i na sta ste navikli.
Ja sam citav zivot u stanu i lakse mi se boriti sa komplikacijama koje isti donosi, nego kuca.
Mada trenutno imam teske bolide od komsija iznad sebe sa kojima nikako na zelenu granu da izadjem
Ja sam citav zivot u stanu i lakse mi se boriti sa komplikacijama koje isti donosi, nego kuca.
Mada trenutno imam teske bolide od komsija iznad sebe sa kojima nikako na zelenu granu da izadjem
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#31 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
nešto ovako?Alfons Kauders wrote:
Zbog demografskih i ekonomskih trendova. Novogradnja je vec prepolovljena u odnosu na protekle godine (ako ne i gore).
E sad, jedino bi moglo biti problematicno ako nekim cudom kamate nastave ici dole, pa krediti postanu povoljniji... Jeftinije pare = skuplji stanovi.
http://www.klix.ba/biznis/finansije/str ... /160414027
- Alfons Kauders
#32 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Da, upravo to. Medjutim, to nece biti neke ogromne razlike.Chmoljo wrote:nešto ovako?Alfons Kauders wrote:
Zbog demografskih i ekonomskih trendova. Novogradnja je vec prepolovljena u odnosu na protekle godine (ako ne i gore).
http://www.klix.ba/biznis/finansije/str ... /160414027
E sad, kada bi se kamate prepolovile, onda bi bio veliki belaj... Ali ovako, ne vjerujem... Ako padnu 10-20%, to ce odokativno znaciti da ce nekretnine biti 5-10% skuplje (koga zanima korelacija izmedju kamatnih stopa i cijena nekretnina neka gugla, nije mi struka)
- Alfons Kauders
#33 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Ovo je fakat rizik bez kojeg se haman ne moze. Dobro, idealno bi bilo naci stan u nekoj manjoj zgradi, gdje se svi znaju itd... Ali ni to nije neka garancija._BataZiv_0809 wrote:Zavisi sta preferirate i na sta ste navikli.
Ja sam znao promijeniti stan pod kirijom radi blentavog komsiluka, a i tad sam im pravio belaje. E sad, da kihnem 150,000-200,000 na stan, i da mi neki coban pocne pustati Cecu i praviti belaj... Mislim da bi bilo svega.
Tu jednostavno nema sigurnosti. Mozes imati super komsiluk, a onda nakon par godina par ljudi proda stanove i ode sve u kurac. To se desilo kod mojih staraca.
- Thorgerson
#34 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Sto su cijene nekretnina padale, padale su.Alfons Kauders wrote:
Ne moze cijena nekretnine u Sarajevu nikada ici ispod npr. onoga sto je Tibra nudila. Nema sanse. Cijena zemlje + radovi, dozvole to je sve skupo u Sarajevu + nesto mora zaradit i investitor.
Dakle, nikad novogradnja nece ici ispod 1300 to je minimum minimuma za bas nekakvu zklj novogradnju, ono minimum kvaliteta.
A obzirom na ogranicenost nekih lokacija cijene cak i rastu, npr. Grbavica gdje nema novih stanova, ljudi ostvaraju haos cijene na starim stanovima.
Naravno, ovo govorim za Sarajevo gdje sigurno broj stanovnika za razliku od nekih sredina raste.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#35 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Komsiluk je bas lutrija. Pogotovu kad ti kao novi kolac dolazis u zgradu gdje su se drugi udomacili i navikli na neka "ponasanja ".Alfons Kauders wrote:
Ovo je fakat rizik bez kojeg se haman ne moze. Dobro, idealno bi bilo naci stan u nekoj manjoj zgradi, gdje se svi znaju itd... Ali ni to nije neka garancija.
Ja sam znao promijeniti stan pod kirijom radi blentavog komsiluka, a i tad sam im pravio belaje. E sad, da kihnem 150,000-200,000 na stan, i da mi neki coban pocne pustati Cecu i praviti belaj... Mislim da bi bilo svega.
Tu jednostavno nema sigurnosti. Mozes imati super komsiluk, a onda nakon par godina par ljudi proda stanove i ode sve u kurac. To se desilo kod mojih staraca.
Meni se upravo to desilo. Neboder, novogradnja, fino mjesto, stan dobar i prostran, poprilicno ispod cijene, u komsiluku sve neki drzavni uhljebi, ono da cujes teme ujutru u liftu, pomislio bi da si negdje u Njemackoj o cemu ljudi diskutuju
Elem moj stan je dugo vremena bio prazan, pa se djeca od komsinice iznad navikla ponasati kao da su na livadi. Jos cuku imaju, pa je to zivi cirkus.
Ispocetka sam ljubazno par puta skrenuo paznju da mi stvarno smeta kad djeca trce, lupaju vratima, ganjaju cuku koji laje ko sumanut. Komsinica je to skontala i stvarno kad je ona u kuci nije bilo problema. Kad je dadilja/kucna pomocnica tu, djeca budu jos gora nego sto su bila
Elem, sad je u kombinaciju usao djuvegija koji je muzicar po esnafu. Kad se ne svadja sa komsinicom i ne dere na djecu, onda ili busi u neka doba ili vjezba sviranje gitare iza ponoci
Djeca su u medjuvremenu otkrila cari kosarke, pa su poceli lupati o pod
Sreca je pa mene skoro nikad nema kuci, jer bi krv pala
I neki dan ih pred punim liftom namjerno prozovem. Nesto seru o redu, kako Sarajevo nije vise kao prije i ja im pred 6-7 komsija: "Vi se nasli pricat o redu, a od vas i vase djece se ne moze boraviti u stanu. Znate vi dobro o cemu pricam, a naredni razgovor ove vrste cete imati sa policijom"
Nasta ona neugdna tisina, tajac, kad djuvegija nesto ko krenu da uvijeno prijeti, reko de de, hajde pred svjedocima prijeti, bas ces mi fino doci na penal
Izludio sam vise sa njima.
- Kaligrafija
#36 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Zato zadnji sprat i bori se sa kisom...bolje i to, nego sa ludim komsijama..._BataZiv_0809 wrote:Komsiluk je bas lutrija. Pogotovu kad ti kao novi kolac dolazis u zgradu gdje su se drugi udomacili i navikli na neka "ponasanja ".Alfons Kauders wrote:
Ovo je fakat rizik bez kojeg se haman ne moze. Dobro, idealno bi bilo naci stan u nekoj manjoj zgradi, gdje se svi znaju itd... Ali ni to nije neka garancija.
Meni se upravo to desilo. Neboder, novogradnja, fino mjesto, stan dobar i prostran, poprilicno ispod cijene, u komsiluku sve neki drzavni uhljebi, ono da cujes teme ujutru u liftu, pomislio bi da si negdje u Njemackoj o cemu ljudi diskutuju![]()
Elem moj stan je dugo vremena bio prazan, pa se djeca od komsinice iznad navikla ponasati kao da su na livadi. Jos cuku imaju, pa je to zivi cirkus.
Ispocetka sam ljubazno par puta skrenuo paznju da mi stvarno smeta kad djeca trce, lupaju vratima, ganjaju cuku koji laje ko sumanut. Komsinica je to skontala i stvarno kad je ona u kuci nije bilo problema. Kad je dadilja/kucna pomocnica tu, djeca budu jos gora nego sto su bilaKad sam isao da intervenisem, rekla mi je kroz zatvorena vrata: "Sta hoces djeca su u svom stanu"
![]()
Elem, sad je u kombinaciju usao djuvegija koji je muzicar po esnafu. Kad se ne svadja sa komsinicom i ne dere na djecu, onda ili busi u neka doba ili vjezba sviranje gitare iza ponoci![]()
Djeca su u medjuvremenu otkrila cari kosarke, pa su poceli lupati o pod![]()
Sreca je pa mene skoro nikad nema kuci, jer bi krv pala![]()
I neki dan ih pred punim liftom namjerno prozovem. Nesto seru o redu, kako Sarajevo nije vise kao prije i ja im pred 6-7 komsija: "Vi se nasli pricat o redu, a od vas i vase djece se ne moze boraviti u stanu. Znate vi dobro o cemu pricam, a naredni razgovor ove vrste cete imati sa policijom"![]()
Nasta ona neugdna tisina, tajac, kad djuvegija nesto ko krenu da uvijeno prijeti, reko de de, hajde pred svjedocima prijeti, bas ces mi fino doci na penal![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#37 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Odrastao sam i vise od pola zivota proveo u stanu na zadnjem spratu i vjeruj da mi cesto to naumpadne.Kaligrafija wrote:
Zato zadnji sprat i bori se sa kisom...bolje i to, nego sa ludim komsijama...![]()
- madner
#38 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Ja sam imao komsiju koji se zalio na sve zivo.
Pustis pit bulla a on te mrko gleda.
Dok ga nisam jednom prebio nisam na zelenu granu izasao.
Pustis pit bulla a on te mrko gleda.
Dok ga nisam jednom prebio nisam na zelenu granu izasao.
- Kaligrafija
#39 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Imamo isto iskustvo..._BataZiv_0809 wrote:Odrastao sam i vise od pola zivota proveo u stanu na zadnjem spratu i vjeruj da mi cesto to naumpadne.Kaligrafija wrote:
Zato zadnji sprat i bori se sa kisom...bolje i to, nego sa ludim komsijama...![]()
- MOSALJOZE
#40 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Jah bato
Samo nije isto kada te od lošeg komšije dijeli 30 cm plafona,ili nekoliko metara.
Kuća RULEZ
Samo nije isto kada te od lošeg komšije dijeli 30 cm plafona,ili nekoliko metara.
Kuća RULEZ
- Kaligrafija
#41 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Slazem se za kucu... Kuca jeste svetinja, svoje dvoriste, svoj mir, jos ako je dobra lokacija...Ali ako nemas love, jbg, kupuj stan...Ja imam i kucu i stan, oboje iziskuje ulaganja...U stanu stalno nalazis neke mane, pa nekad i bespotrebno covjek ulaze u gluposti...A kuca iz licnog iskustva, rupa bez dna...Kad sve sredis, sto neko kaze, pukla neka cijev, napuko crijep, nesto se pomjerilo, uvijek nesto i neki nepredvidjeni troskovi...Onda i kad si sve sredio, ako imas i malo zemlje okolo, pocnes namisljat, daj zidani rostilj, daj nakav sadrvan, daj garazu, kupuj alat, za vocke, za klinac i palac, daj kosilicu, betoniraj, asfaltiraj, kupuj sadnice, sadi cvijece, pa daj stol za bastu, pa pocnes rezbariti na drvetu, ne znas ni koji ce ti to klinac, ali ti radis to...sto cuda sam sebi covjek nametne...MOSALJOZE wrote:Jah bato
Kuća RULEZ
-
elk
#42 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Tako je kaligrafija!ali opet ima to sve svoju neku draz,ovo sto si nabrojao.dakle,kuca.
-
frngla
#43 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Živio sam u stanu prilično dugo i nikad nisam imao problem sa komšijama, bukvalno nikad.MOSALJOZE wrote:Jah bato
Kuća RULEZ
Imam porodičnu kuću u starom gradu, komšija desno od mene iznese zvučnike visine metar i pol u avliju i pusti muziku, komšija ispred ima PTSP i vječito se dere ili na ženu ili na malog sina, komšija lijevo od mene narkoman na heroinu koji je jednom prilikom kuću zapalio i policija mu dolazi gotovo svakodnevno. Elem, vjerovao ili ne, imam više problema sa komšijama u kući nego li sam imao za 20 godina u stanu.
Nije to nikakvo pravilo.
- VladaFBiH
#44 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Postoji "kućni red" - da li se pridržavaju istoga?_BataZiv_0809 wrote:Komsiluk je bas lutrija. Pogotovu kad ti kao novi kolac dolazis u zgradu gdje su se drugi udomacili i navikli na neka "ponasanja ".Alfons Kauders wrote:
Meni se upravo to desilo. Neboder, novogradnja, fino mjesto, stan dobar i prostran, poprilicno ispod cijene, u komsiluku sve neki drzavni uhljebi, ono da cujes teme ujutru u liftu, pomislio bi da si negdje u Njemackoj o cemu ljudi diskutuju![]()
Ispocetka sam ljubazno par puta skrenuo paznju da mi stvarno smeta kad djeca trce, lupaju vratima, ganjaju cuku koji laje ko sumanut. Komsinica je to skontala i stvarno kad je ona u kuci nije bilo problema. Kad je dadilja/kucna pomocnica tu, djeca budu jos gora nego sto su bilaKad sam isao da intervenisem, rekla mi je kroz zatvorena vrata: "Sta hoces djeca su u svom stanu"
![]()
Elem, sad je u kombinaciju usao djuvegija koji je muzicar po esnafu. Kad se ne svadja sa komsinicom i ne dere na djecu, onda ili busi u neka doba ili vjezba sviranje gitare iza ponoci![]()
Djeca su u medjuvremenu otkrila cari kosarke, pa su poceli lupati o pod![]()
Sreca je pa mene skoro nikad nema kuci, jer bi krv pala![]()
I neki dan ih pred punim liftom namjerno prozovem. Nesto seru o redu, kako Sarajevo nije vise kao prije i ja im pred 6-7 komsija: "Vi se nasli pricat o redu, a od vas i vase djece se ne moze boraviti u stanu. Znate vi dobro o cemu pricam, a naredni razgovor ove vrste cete imati sa policijom"![]()
Nasta ona neugdna tisina, tajac, kad djuvegija nesto ko krenu da uvijeno prijeti, reko de de, hajde pred svjedocima prijeti, bas ces mi fino doci na penal![]()
btw. ako su mala djeca ne možeš očekivati da mirno sjede (2-5 godina)
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#45 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Ne pridrzavaju ociglednoVladaFBiH wrote: Postoji "kućni red" - da li se pridržavaju istoga?
Starija su djeca, ali svejedno je evidentno da ih roditelji nisu bas ucili da neko zivi ispod njih.
-
zippoo87
#46 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
kuca ili stan zavisi i od toga kakav je neko kao osoba i da li je naucio raditi i sredjivati sebi zivotni prostor ili je naucio samo dici roletne u podne kada se probudi 
kuca jeste skuplja investicija i investicija u koju se nikada ne prestaje ulagati,naravno moze se prestati ali svi teze tom nekom sredjivanju ali definitivno imas puno vise prostora i sirine i mozes sebi napraviti i radionu i garazu i ostavu i svasta nesto,dok u stanu sve vjesas na zid i imas ostavu u podrumu od 2 kvadrata
meni bi stan bio samo kao druga opcija ,tj.da pored kuce kupim i stan recimo u sarajevu i da u njega dodjem 5 dana godisnje a da zivim i zivot organizujem u stanu od 60ak kvadrata,cisto sumnjam da bi mogao
meni je nekako stan asocijacija za ljude koji se puno ne zanimaju ni za sta u zivotu osim ono profesionalno sto rade,pa im je sve problem,ono kukaju necu kucu,tu moram travu pokositi ili zaliti cvijece
i evo ako uzmem ovu pretpostavku ,sve osobe koje znam i koje su odrasle u stanu,ne zanimaju se skoro ni za sta,jednostavno nisu stekli tu naviku da nesto rade,radije leze i gledaju tv ili igraju igrice
plus kuca je dugorocno pametnija i zbog djece,jedan sprat uvijek ostaje za dijete a i moze se usput sredjivati dok djeca rastu,ne moras sve srediti odjednom dok za stan moras se odmah zavaliti u debeli kredit i na kraju ces i stan sa kamatama platiti kao i kucu,stim sto ces imati duplo manje korisne povrsine bez okucnice,garaza i svega ostalog sto kod kuce imas
u biti u kuci imas svoj rahatluk i mozes raditi sta hoces,niko ti ne smeta dok si u stanu uvijek naslonjen na neciji zid
ja sam za kucu,iako je skuplja investicija dugorocno
kuca jeste skuplja investicija i investicija u koju se nikada ne prestaje ulagati,naravno moze se prestati ali svi teze tom nekom sredjivanju ali definitivno imas puno vise prostora i sirine i mozes sebi napraviti i radionu i garazu i ostavu i svasta nesto,dok u stanu sve vjesas na zid i imas ostavu u podrumu od 2 kvadrata
meni bi stan bio samo kao druga opcija ,tj.da pored kuce kupim i stan recimo u sarajevu i da u njega dodjem 5 dana godisnje a da zivim i zivot organizujem u stanu od 60ak kvadrata,cisto sumnjam da bi mogao
meni je nekako stan asocijacija za ljude koji se puno ne zanimaju ni za sta u zivotu osim ono profesionalno sto rade,pa im je sve problem,ono kukaju necu kucu,tu moram travu pokositi ili zaliti cvijece
i evo ako uzmem ovu pretpostavku ,sve osobe koje znam i koje su odrasle u stanu,ne zanimaju se skoro ni za sta,jednostavno nisu stekli tu naviku da nesto rade,radije leze i gledaju tv ili igraju igrice
plus kuca je dugorocno pametnija i zbog djece,jedan sprat uvijek ostaje za dijete a i moze se usput sredjivati dok djeca rastu,ne moras sve srediti odjednom dok za stan moras se odmah zavaliti u debeli kredit i na kraju ces i stan sa kamatama platiti kao i kucu,stim sto ces imati duplo manje korisne povrsine bez okucnice,garaza i svega ostalog sto kod kuce imas
u biti u kuci imas svoj rahatluk i mozes raditi sta hoces,niko ti ne smeta dok si u stanu uvijek naslonjen na neciji zid
ja sam za kucu,iako je skuplja investicija dugorocno
-
Nepass
#47 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
10 hiljada minimum samo da mozes krenutiBlack swan wrote:ja sam čuo da ti treba 12000 milja do početka gradnje ( izlazak onih za klizište uključeno)
- vješalica
#48 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
auuuVladaFBiH wrote:
Postoji "kućni red" - da li se pridržavaju istoga?
ali zato možemo očekivati da landaraju bez nadzora cijeli dan
što ne mogu floskula ugroženih parova čija djeca prolamaju podove u stanu tokom cijelog dana
pa kad im neko zvekne onda uzmu otvarati teme po forumu i kukati kako to nije tako i kako neki luđaci žive ispod i mafija
morate konačno naučiti da u stanu niste sami
i da posljedice vašeg besprizornog i nekultunog života nastaju u tuđem posjedu
i da nemate nikakvo pravo ometati druge ljude u uživanju sopstvenog posjeda
upravo zato je neko izmislio i nametnuo kućni red, da ne bi svako svoje nametao principe i organizacije života
što se tiče teme ako autor ima finansijska sredstva neka riješi svoj stambeni problem kućom a ne stanom
taj rahatluk koji imaš u svojoj kući nema cijenu i na njemu ne treba štediti niti cigančiti
- VladaFBiH
#49 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
očito je nemaš djece i da voliš da pametuješvješalica wrote:auuuVladaFBiH wrote:
Postoji "kućni red" - da li se pridržavaju istoga?
ali zato možemo očekivati da landaraju bez nadzora cijeli dan
što ne mogu floskula ugroženih parova čija djeca prolamaju podove u stanu tokom cijelog dana
pa kad im neko zvekne onda uzmu otvarati teme po forumu i kukati kako to nije tako i kako neki luđaci žive ispod i mafija
morate konačno naučiti da u stanu niste sami
i da posljedice vašeg besprizornog i nekultunog života nastaju u tuđem posjedu
i da nemate nikakvo pravo ometati druge ljude u uživanju sopstvenog posjeda
upravo zato je neko izmislio i nametnuo kućni red, da ne bi svako svoje nametao principe i organizacije života
što se tiče teme ako autor ima finansijska sredstva neka riješi svoj stambeni problem kućom a ne stanom
taj rahatluk koji imaš u svojoj kući nema cijenu i na njemu ne treba štediti niti cigančiti
naravno da postoje pravila i da ih se treba pridržavati a pitanje za kućni red je bilo postavljeno iz razloga što im može uvijek zovnuti policiju pa i da budu kažnjeni zbog toga ali je s druge strane suludo očekivati da nečija (mala) djeca sjede i "ne skaču" (namjerno pod navodnicima jer ne mislim da destruktivno ponašanje bez ikakve mjere)... na žalost samim izborom života u stanu pristaješ na određene kompromise
što se tiče kuće tu moraš imat i više sreće sa komšijama nego u stanu da bi imao svoj rahatluk (npr. sranja oko međe, zatvaranje/izbacivanje ograde na put, gradnja uz ogradu, neodržavanje bašte, prigovaranje zato jer je grana od drveta prešla u komšijino dvorište, neučestvovanje u održavanju /npr. čišćenje zajedničkih prilaznih puteva kada zapada snijeg/, ... nastavi niz)
- VladaFBiH