Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Rasprave o vjerskim temama.
Connaisseur Karlin

#26 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Connaisseur Karlin »

Was Hazrate Adam First Man on Earth?
Question:
When we read genealogy of man we know that at mst 10 thousand years have elapsed from hazrat Adam till now. But when we study sceince, we find that there was man on earth millions of years ago. Now the question arises whether Hazarat Adam (AS) was the first man on earth or there were peopole on earth before him.
Please clarify.

Answer:
There is a difference between ‘human being’ as science defines it and ‘human being’ as the Qur’an refers to it. Adam (pbuh) was that human being to whom God blew his spirit (15:29). From his generation the rest of the human being (as recognised by the Qur’an) came to the Earth.

We may have to accept based on the scientific facts that before this Adam (pbuh) there were other beings that science recognises them as ‘human beings’. I do not see any contradictions here as we are talking about two different definitions for human being.
U Bibliji takodjer pise da Adam nije bio prvi covjek na Zemlji,ali je prvi izabran poslanik od strane Boga.
Stvaranje svijeta za nekoliko dana : postoji misljenje da je duzina dana za Boga drugacija od duzine dana za danasnje ljude na planeti Zemlji.
commendatore

#27 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by commendatore »

Invincible

#28 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Invincible »

Nije isto, bez Boga niko to nije svjesno uzrokovao i nemam se kome/čemu žaliti, takav rasplet okolnosti, a riječ robovanje već u startu određuje podređen odnos, po belaju meni karakter takav da nisam spreman da se svjesno pokorim.

Vidiš ovog iznad kako u biti sam sebe omalovažava,koristeći konstrukciju jadni mali spermatozoid se uzoholio, aludirajući na moje slobodno izražavanje, bez iracionalnog straha od kojeg on ne može pobjeći i onda se miri da je niko i ništa, traži spas u imaginarnom zaštitniku, pristaje da bude mali beznačajni rob.
Ludzak

#29 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Ludzak »

Kada je bog pustio Adama na Zemlju, da li su dinosauri hodali ?
nasa

#30 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by nasa »

Sarajmen wrote:Vala si mogao i onaj dio kada prokletnik , od Njega traži rok da zavodi ljude i skreće ih sa ispravnog puta.
Nema veze, sad bar znamo jasno da je @zagoru sporan i Kur an, ako je ikada i bilo nedoumica :eh:
zagortenej

#31 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by zagortenej »

nasa wrote: Cinjenici da s Bogom ili bez Boga se nadjoh na ovom svijetu, povrh svega rodih se bas u Sarajevu, zasto ne Pariz, cak mi se francuski uvijek vise svidjao od bosanskog, sto zbun kosa, zasto mi nije ravna kao metla....i tako, robujem rowenta rotirajucoj cetki ...Jednostavno ili nicijom voljom mnogo toga nije po mojoj volji ili je Bozijom s nekim ciljem, nije razlika nikakva osim sto ti se ne svidja izbor rijeci-rob.
I k tome još i plava, da prostis :kiss:
zagortenej

#32 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by zagortenej »

nasa wrote:
Sarajmen wrote:Vala si mogao i onaj dio kada prokletnik , od Njega traži rok da zavodi ljude i skreće ih sa ispravnog puta.
Nema veze, sad bar znamo jasno da je @zagoru sporan i Kur an, ako je ikada i bilo nedoumica :eh:
Bolje vam je da znate da ništa ne znate. :D
Btw, ko ste to vi?
Connaisseur Karlin

#33 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Ludzak wrote:Kada je bog pustio Adama na Zemlju, da li su dinosauri hodali ?
Da.
zagortenej

#34 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by zagortenej »

[quote="Sarajmen"] Vala si mogao i onaj dio kada prokletnik , od Njega traži rok da zavodi ljude i skreće ih sa ispravnog puta.[/quote]

I On mu ispunjava želju. Haman iskreno dovio, pa mu uslisao, sta li?
Možda zato što je rekao :"Gospodaru moj..." :-D
Last edited by zagortenej on 19/04/2016 23:04, edited 1 time in total.
nasa

#35 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by nasa »

Invincible wrote:Nije isto, bez Boga niko to nije svjesno uzrokovao i nemam se kome/čemu žaliti, takav rasplet okolnosti, a riječ robovanje već u startu određuje podređen odnos, po belaju meni karakter takav da nisam spreman da se svjesno pokorim.

Vidiš ovog iznad kako u biti sam sebe omalovažava,koristeći konstrukciju jadni mali spermatozoid se uzoholio, aludirajući na moje slobodno izražavanje, bez iracionalnog straha od kojeg on ne može pobjeći i onda se miri da je niko i ništa, traži spas u imaginarnom zaštitniku, pristaje da bude mali beznačajni rob.
Ali preskaces ono prvo da vec jesu neke stvari odredjene i ostaje samo kako da se odredis prema njima, ne pase preko Boga, OK ali realno nista se ne mijenja nasim odredjivanjem prema tim stvarima...
Radi se samo o razlicitim nacinima prihvatanja istih.
nasa

#36 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by nasa »

zagortenej wrote:
nasa wrote:
Bolje vam je da znate da ništa ne znate. :D
Btw, ko ste to vi?
moderatori :zoka: :D
Towelie

#37 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Towelie »

Cinjenici da s Bogom ili bez Boga se nadjoh na ovom svijetu, povrh svega rodih se bas u Sarajevu, zasto ne Pariz, cak mi se francuski uvijek vise svidjao od bosanskog, sto zbun kosa, zasto mi nije ravna kao metla....i tako, robujem rowenta rotirajucoj cetki ...Jednostavno ili nicijom voljom mnogo toga nije po mojoj volji ili je Bozijom s nekim ciljem, nije razlika nikakva osim sto ti se ne svidja izbor rijeci-rob.
Nesto je cista sudbina na koju nemas uticaja (fizicki izgled, mesto rodjenja, ko su ti roditelji...), dok je vecina kasnije ono sto sama sebi stvoris od zivota. Posmatraj to kao da si dobila karte da igras poker zivota. Karte nisi birala, ali kako ces dalje igrati sa njima, biras. :-D
Connaisseur Karlin

#38 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Towelie wrote:
Cinjenici da s Bogom ili bez Boga se nadjoh na ovom svijetu, povrh svega rodih se bas u Sarajevu, zasto ne Pariz, cak mi se francuski uvijek vise svidjao od bosanskog, sto zbun kosa, zasto mi nije ravna kao metla....i tako, robujem rowenta rotirajucoj cetki ...Jednostavno ili nicijom voljom mnogo toga nije po mojoj volji ili je Bozijom s nekim ciljem, nije razlika nikakva osim sto ti se ne svidja izbor rijeci-rob.
Nesto je cista sudbina na koju nemas uticaja (fizicki izgled, mesto rodjenja, ko su ti roditelji...), dok je vecina kasnije ono sto sama sebi stvoris od zivota. Posmatraj to kao da si dobila karte da igras poker zivota. Karte nisi birala, ali kako ces dalje igrati sa njima, biras. :-D
Towelie, da li ,zelis reci, da nema svako istu srecu,ali da se svako moze izboriti za svoju srecu? E,to nije tacno!
Invincible

#39 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Invincible »

Naravno da su neke pojave određene neovisno od našeg djelovanja, mi sada diskutujemo da li iza njih stoji Jahve ili neki drugi bog/ovi, ili su jednostavno nastale nasumičnim spletom okolnosti.

Ne osporavam ja nikome pravo da vjeruje u mitološke konstrukcije, kako bi sebi olakšao život, samo isto tako i ja imam pravo da to dekonstruišem, da objasnim kako je heroin loš i nikakav, a ko svejedno hoće da se ispunjava istim, bujrum. Samo ako neko krene taj heroin da promoviše kao božanstvo, a iglu kao njegovog poslanika, mora biti spreman i na otpor, kritiku, ismijavanje i sve što ide u paketu.

A što se tiče sudbine, to je prazna riječ koju koristimo za sve ono što ne razumijemo, nećemo da prihvatimo vjerovatnoću, tražimo uzročno-posljedične veze i tamo gdje ih realno nema, ako se posmatra kao igra pokera, koju je spomenuo uvaženi Peškir, onda Allah nasumično dijeli karte i neko se rodi u afričkoj vukojebini i pojede ga lešinar, nakon što umre od gladi i žeđi, a neko dobije royal flush i uživa u svim blagodatima života.
nasa

#40 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by nasa »

Towelie wrote:
Dijelom se slazem, sigurno da vecina ljudi bitn odredi svoje postajanje nekim izborima koje pravi kroz zivot...ali

kako da nadjes posao kad ga nema, kako da hodas kad ne mozes, kako da budes zensko, a rodis se kao musko, kako da budes astronaut ako se rodis u pustari usred Afrike...
Mi se vecinu zivota "samo" prilagodjavamo i to cinimo odlicno sto nas i cini ljudima.

Ako si ateista onda mozes pripisivanje neibjeznog Bogu objasniti kroz isto prilagodjavanje i razvojni put covjeka...ne mora biti na noz svaka diskusija.
Towelie

#41 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Towelie »

Connaisseur Karlin wrote:
Towelie wrote:
Towelie, da li ,zelis reci, da nema svako istu srecu,ali da se svako moze izboriti za svoju srecu? E,to nije tacno!
Ne, srecu. Nego pocetne pozicije. Ne rodi se svakom u Islamu, neko mora da se konvertuje. Neko se rodi bogat, neko siromasan. Neko se rodi sa nekim defektom...Ljudi se radjaju sa razlicitim intelektualnim potencijalom, razlicite fizicke lepote..
Towelie

#42 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Towelie »

kako da nadjes posao kad ga nema, kako da hodas kad ne mozes, kako da budes zensko, a rodis se kao musko, kako da budes astronaut ako se rodis u pustari usred Afrike...
Mi se vecinu zivota "samo" prilagodjavamo i to cinimo odlicno sto nas i cini ljudima.
Ja smatram, a potkrepljujem to onim ajetom iz sure Bekare da Allah nece nikoga opteretiti preko mogucnosti, da oni koji dobiju "losije" pocetne karte i nece imati velike odgovornosti na Sudnjem danu, dok ovi koji se rode pametni, lepi i bogati verovatno hoce. Nemaju istu sansu da postanu astronauti Bill kome je otac broker sa Wall Streeta i Mktombe, koji je ostao siroce sa svoje 3 godine.
Towelie

#43 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Towelie »

ako se posmatra kao igra pokera, koju je spomenuo uvaženi Peškir, onda Allah nasumično dijeli karte i neko se rodi u afričkoj vukojebini i pojede ga lešinar, nakon što umre od gladi i žeđi, a neko dobije royal flush i uživa u svim blagodatima života.
Nikako nasumicno. Samo mi ne razumemo razloge podele karata na nacin na koji su podeljene.
nasa

#44 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by nasa »

Towelie wrote:
Ja smatram, a potkrepljujem to onim ajetom iz sure Bekare da Allah nece nikoga opteretiti preko mogucnosti, da oni koji dobiju "losije" pocetne karte i nece imati velike odgovornosti na Sudnjem danu, dok ovi koji se rode pametni, lepi i bogati verovatno hoce. Nemaju istu sansu da postanu astronauti Bill kome je otac broker sa Wall Streeta i Mktombe, koji je ostao siroce sa svoje 3 godine.
Slazem se, jos sam muslimanka :D nego, pricali smo u kontekstu ateistickog shvatanja istih stvari.

Recimo nereligijskim rjecnikom moze se reci da svi zivimo svoju stvarnost i u okviru te stvarnosti svoje mogucnosti, slobodnu volju i sl.
Invincible

#45 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Invincible »

Znači Allah dijeli označene karte, sreća pa je i gazda kasina, inače bi ga osiguranje eliminisalo, i tako Mktombeu podijeli 2 i 9 različitih boja i znakova, a nekome kralja i asa herc, i onda na stolu još okrene desetku, žandara i damu herc.

I zatim još kaže ne opterećujem nikoga onim što ne može podnijeti, a svaki dan toliko samoubistava, nervnih slomova i drugih manifestacija opterećenja koje neko nije mogao podnijeti, neodrživa teza.
Last edited by Invincible on 20/04/2016 00:03, edited 1 time in total.
Towelie

#46 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Towelie »

Invincible wrote:Znači Allah dijeli označene karte, sreća pa je i gazda kasina, inače bi ga osiguranje eliminisalo, i tako Mktombeu podijeli 2 i 9 različitih boja i znakova, a nekome kralja i asa herc, i onda na stolu još okrene desetku, žandara i damu herc.

I zatim još kaže ne oprećujem nikoga onim što ne može podnijeti, a svaki dan toliko samoubistava, nervnih slomova i drugih manifestacija opterećenja koje neko nije mogao podnijeti, neodrživa teza.
Ovaj prvi deo prihvatam, ovaj podebljani ne. Karte koje cemo kasnije dobiti da sastavimo svoj poker sami uzimamo iz spila.
Towelie

#47 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Towelie »

I zatim još kaže ne opterećujem nikoga onim što ne može podnijeti, a svaki dan toliko samoubistava, nervnih slomova i drugih manifestacija opterećenja koje neko nije mogao podnijeti, neodrživa teza.
To sto se neko samoubio, nije garancija da nije teoretski mogao podneti svoje stanje, tezak zivot, iskusenja..Vise je to manifestacija slabog karaktera i kukavickog odnosa prema zivotu.

Samoubice - sto ih je vise, to ih je manje. :D
joint union

#48 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by joint union »

Towelie wrote:
To sto se neko samoubio, nije garancija da nije teoretski mogao podneti svoje stanje, tezak zivot, iskusenja..Vise je to manifestacija slabog karaktera i kukavickog odnosa prema zivotu.

Kamikaze i IDIL dont like this :evil:
ExNihilo

#49 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by ExNihilo »

To sa opterećivanjem se i ne odnosi na sudbinu, metafiziku i psihologiju, već na fikh, i.e. ne opterećuje propisima više nego što čovjek može da uradi. Plastičan primjer - ko nema imetka, nije dužan dati zekat.
Towelie

#50 Re: Kako Adem dodje na ovaj svjet?

Post by Towelie »

joint union wrote:
Towelie wrote:

Kamikaze i IDIL dont like this :evil:
Za njih to nije samoubistvo vec "sehidska akcija", i oni ne umiru vec su kao sehidi zivi i u izobilju kod svog Gospodara. :D
Post Reply