Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

cyprus

#26 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by cyprus »

Klitemnestraaa wrote:
cyprus wrote:Sa učlanjenjem u SDA i HDZ nema fule... To su stranke koje ne mogu propast narednih 20-tak godina sigurno... Dakle, ako u politiku ulaziš iz oportunističkih razloga - jedna od ove dvije... Sve ostale mogu biti gornje neko vrijeme, ali će prije ili kasnije duboko potonut...
Zanimljivo, znam da su najdublje pustile korijenje, ali ja sam mislila da su više narodu dojadili i da budala vidi da nas pljačkaju i da će neko glasati za mlade i prepoznati potencijal.
To glasanje za mlade je jedna ogromna ubleha... Čast rijetkim izuzecima, ali mladi u politici pokazuju veći stepen zatucanosti od đuturuma... Također, mladi ako nisu poltronski orijentisani teško da će se probiti kroz stranačku strukturu...

A SDA i HDZ nisu još dojadili... Bar ne ovima što izlaze na izbore... Oni kojima jesu, oni obično ne izlaze i tako omogućavaju bagri da opstaje na vlasti... Ja nemam iluzije da to neće trajati bar još dvije decenije...
skupljac_zeljeza

#27 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by skupljac_zeljeza »

Ako uđeš bar ćeš jesti kao u narodnoj kuhinji.

Image
ExNihilo

#28 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by ExNihilo »

Klitemnestraaa wrote:
ExNihilo wrote:Ovo je jedna jako tužna tema.
Ne znam zašto bi bila tužna. Nisam napisala da mi je cilj da pokradem državu i furke radi jer su svi u politici, već sam navela svoje razloge i ne da mi se više objašnjavati. Ko će me ozbiljno shvatiti i dati neki konstruktivan savjet, a uzgred rečeno primam svaki i poštujem svačije, može pisati ovdje ili na PP, ko neće ne da mi se više objašnjavati.
Tužna je zato što si se opredijelila da budeš poltron i beskičmenjak, kako bi lakše progmizala kroz bosansku močvaru. Tužna je zato što stranku biraš ne po uvjerenju i svjetonazoru, već onako kako sponzoruša bira partnera, dakle po utilitarnosti. Tužna je zato što je ovo i ovakvo društvo, od mladih ljudi poput tebe, napravilo zombije koji politiku vide kao alat samopromocije umjesto alat društvenog angažmana. Tužna je zato što nas ne pitaš koju novu vještinu da naučiš, kako bi bolje kotirala na tržištu rada, već pitaš koju stranku da odabereš, kako bi bolje kotirala na tržištu rada...
Klitemnestraaa

#29 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by Klitemnestraaa »

cyprus wrote:
Klitemnestraaa wrote:
cyprus wrote:Sa učlanjenjem u SDA i HDZ nema fule... To su stranke koje ne mogu propast narednih 20-tak godina sigurno... Dakle, ako u politiku ulaziš iz oportunističkih razloga - jedna od ove dvije... Sve ostale mogu biti gornje neko vrijeme, ali će prije ili kasnije duboko potonut...
Zanimljivo, znam da su najdublje pustile korijenje, ali ja sam mislila da su više narodu dojadili i da budala vidi da nas pljačkaju i da će neko glasati za mlade i prepoznati potencijal.
To glasanje za mlade je jedna ogromna ubleha... Čast rijetkim izuzecima, ali mladi u politici pokazuju veći stepen zatucanosti od đuturuma... Također, mladi ako nisu poltronski orijentisani teško da će se probiti kroz stranačku strukturu...

A SDA i HDZ nisu još dojadili... Bar ne ovima što izlaze na izbore... Oni kojima jesu, oni obično ne izlaze i tako omogućavaju bagri da opstaje na vlasti... Ja nemam iluzije da to neće trajati bar još dvije decenije...
To da, predzadnja rečenica. U Hrvatskoj kad su bili izbori ja sam baš bila fan Sinčića recimo, on mi je onako mlad, ima neku misiju i viziju i najpoštenijim se činio. Dosta je glasova bio pokupio, mada sam znala da ne može se on probiti, naročito kupovina glasova i slično. I sad je jedini u Saboru imao nekih ideja tipa da im se smanje plate, da se odvaja za humanitarni fond... Eh da ima jedan takav u BiH da je iole pošteniji od većine i da ga narod voli, u takvu bih se stranku odmah bez razmišljanja učlanila.
U BiH mi se svi istim manje-više u suštini čine pa ni ne znam za koju da se odlučim.
Hvala ti na sugestiji, u svakom slučaju. :)
Vidal89

#30 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by Vidal89 »

Klitemnestraaa wrote:Zdravo. Voljela bih čuti mišljenje nekih koji su već u stranci, možete me i PP kontaktirati. :)

Zanima me najprije, kada bih odlučila da se učlanim u stranku, koja bi za mene bila najbolja? Da li da biram stranku svoje nacionalnosti ili suprotnu? U oba grada u kojem sam rodjena i u kojem studiram pripadam manjinskom narodu, ako to išta znači.
Isto tako, da li je bolje da se učlanim u rodnom gradu ili u Sarajevu? U Sa trenutno živim, odem kući jednom u mjesec dana, ali opet kontam lakše je napredovati u manjem gradu gdje svak svakog zna, a u drugu ruku u Sa sam svaki dan pa bih mogla aktivno učestvovati i pratiti rad.

Inače, nemam rodbine niti prijatelja u strankama, svi su operisani od toga i hejtaju iste, ja evo kontam da se učlanim i da vidim imam li ikakvog afiniteta prema politici, ko ne proba i ne zna. Dakle, čisto iz radoznalosti da vidim da li se mogu vidjeti u radu iste, nisam nikad bila član nijedne stranke kao niko od mojih i htjela bih da isprobam da vidim svojim očima šta se tu radi. Inače, volim pratiti svjetsku politiku i imam odlične komunikacijske i pregovaračke vještine. Godinama sam u NVO, trenutno kao PR i studiram, ali to i nije baš bitno.

Hvala svima koji odluče sa mnom podijeliti neke informacije koje posjeduju. :) :) :) :) :)
Ako mislis dobro ovom narodu i svojoj buducnosti onda u sirokom luku zaobici nacionalisticke stranke poput Sda i Hdz, te stranke unistavaju omladinu i ovu drzavu. Uglavnom gledaj stranku koja se poklapa s tvojim ciljevima, razmisljanjem i pogledom na buducnost, a i kad se uclanis nemoj samo da budes broj nego se nameci sto vise, pitaj, trazi odogvore, dosadjuj im, pokazi da zelis aktivno ucestvovat i nemoj se nikada razocarati jer u politici nema konacne pobjede niti konacnog poraza.
I dobro pazi na obecanja, tamo gdje ti pocnu obecavati kako ce ti naci posao i sl. odmah se okreni i izadji, ustedjet ces si nekoliko godina zivota.

Odluci pa nam javi :thumbup:
Klitemnestraaa

#31 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by Klitemnestraaa »

ExNihilo wrote:
Klitemnestraaa wrote:
Ne znam zašto bi bila tužna. Nisam napisala da mi je cilj da pokradem državu i furke radi jer su svi u politici, već sam navela svoje razloge i ne da mi se više objašnjavati. Ko će me ozbiljno shvatiti i dati neki konstruktivan savjet, a uzgred rečeno primam svaki i poštujem svačije, može pisati ovdje ili na PP, ko neće ne da mi se više objašnjavati.
Tužna je zato što si se opredijelila da budeš poltron i beskičmenjak, kako bi lakše progmizala kroz bosansku močvaru. Tužna je zato što stranku biraš ne po uvjerenju i svjetonazoru, već onako kako sponzoruša bira partnera, dakle po utilitarnosti. Tužna je zato što je ovo i ovakvo društvo, od mladih ljudi poput tebe, napravilo zombije koji politiku vide kao alat samopromocije umjesto alat društvenog angažmana. Tužna je zato što nas ne pitaš koju novu vještinu da naučiš, kako bi bolje kotirala na tržištu rada, već pitaš koju stranku da odabereš, kako bi bolje kotirala na tržištu rada...
Aj pročitaj moje postove pa će ti biti jasno. Kao prvo, na tržištu rada meni stranka apsolutno NIŠTA ne znači jer želim da radim u internacionalnom NVO sektoru i jer naposljetku planiram ići vani. Briga Švabu jesam li ja crvena ili zelena, njega je briga je li znam raditi ili ne znam.
Kao drugo, rekla sam već da moj cilj NIJE da naškodim svojoj lokalnoj zajednici, već da ju unaprijedim ukoliko sam u mogućnosti. To već činim svojim višegodišnjim radom u NVO i ne znam zašto bih sad okrenula se za 180 i pokakila sve na čime gradim dosadašnje reference.
Također, pišem da želim da upoznam rad političkih stranaka i čisto iz znatiželje da vidim kako je u istim. Želim da probam da budem aktivni sudionik političkog života u BiH, ukoliko mi se to svidi, umjesto da ne izlazim na izbore, sjedim i ispijam kafe te se stalno žalim.

Da naglasim po deseti put, NIJE mi interes da mi stranka da posao, jer stranke nemaju veze s onim čime se ja bavim i ne mogu mi pomoći na kraju krajeva te niko od mojih nije u stranci niti će biti tako da mi nije interes ni u smislu rodbine i toga.
Klitemnestraaa

#32 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by Klitemnestraaa »

Vidal89 wrote:
Klitemnestraaa wrote:Zdravo. Voljela bih čuti mišljenje nekih koji su već u stranci, možete me i PP kontaktirati. :)

Zanima me najprije, kada bih odlučila da se učlanim u stranku, koja bi za mene bila najbolja? Da li da biram stranku svoje nacionalnosti ili suprotnu? U oba grada u kojem sam rodjena i u kojem studiram pripadam manjinskom narodu, ako to išta znači.
Isto tako, da li je bolje da se učlanim u rodnom gradu ili u Sarajevu? U Sa trenutno živim, odem kući jednom u mjesec dana, ali opet kontam lakše je napredovati u manjem gradu gdje svak svakog zna, a u drugu ruku u Sa sam svaki dan pa bih mogla aktivno učestvovati i pratiti rad.

Inače, nemam rodbine niti prijatelja u strankama, svi su operisani od toga i hejtaju iste, ja evo kontam da se učlanim i da vidim imam li ikakvog afiniteta prema politici, ko ne proba i ne zna. Dakle, čisto iz radoznalosti da vidim da li se mogu vidjeti u radu iste, nisam nikad bila član nijedne stranke kao niko od mojih i htjela bih da isprobam da vidim svojim očima šta se tu radi. Inače, volim pratiti svjetsku politiku i imam odlične komunikacijske i pregovaračke vještine. Godinama sam u NVO, trenutno kao PR i studiram, ali to i nije baš bitno.

Hvala svima koji odluče sa mnom podijeliti neke informacije koje posjeduju. :) :) :) :) :)
Ako mislis dobro ovom narodu i svojoj buducnosti onda u sirokom luku zaobici nacionalisticke stranke poput Sda i Hdz, te stranke unistavaju omladinu i ovu drzavu. Uglavnom gledaj stranku koja se poklapa s tvojim ciljevima, razmisljanjem i pogledom na buducnost, a i kad se uclanis nemoj samo da budes broj nego se nameci sto vise, pitaj, trazi odogvore, dosadjuj im, pokazi da zelis aktivno ucestvovat i nemoj se nikada razocarati jer u politici nema konacne pobjede niti konacnog poraza.
I dobro pazi na obecanja, tamo gdje ti pocnu obecavati kako ce ti naci posao i sl. odmah se okreni i izadji, ustedjet ces si nekoliko godina zivota.

Hvala. :) Već sam prethodno pisala, da ima u BiH neko tipa Sinčić ko mi se čini iole poštenim za razliku od ostalih, a da ga narod gotivi, odmah bih se bez razmišljanja učlanila i podijelila tu svoje ideje. Ovako, iskreno, svi mi u BiH istim se čine, jedini kojim sam vjerovala su DF, ali i oni me koalicijom sa SDA iznevjeriše.
Vidal89

#33 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by Vidal89 »

Klitemnestraaa wrote:
Vidal89 wrote:

Hvala. :) Već sam prethodno pisala, da ima u BiH neko tipa Sinčić ko mi se čini iole poštenim za razliku od ostalih, a da ga narod gotivi, odmah bih se bez razmišljanja učlanila i podijelila tu svoje ideje. Ovako, iskreno, svi mi u BiH istim se čine, jedini kojim sam vjerovala su DF, ali i oni me koalicijom sa SDA iznevjeriše.
Pratim rad Zivog Zida, super momci i super im je politika, moze i kod nas jedan takav proci ali nece dugo opstati ima tu dosta faktora koji ne idu u prilog. Zivi zid je tek na pocetku i sada raste rapidno, problem ce biti kada se pocnu siriti toliko kao DF kada se u odredjenom trenu poncu uclanjivati u nekim sredinama ljudi koji zele samo vlastitu korist izvuci i korz neke poteze nanositi stetu samoj stranci i tu je tesko kontrolu drzati. DF usao i izasao, pogrijesili nazalost ali bi neki opet osludjivali da nisu usli a toliko glasova dobili. Komplikovana situacija zaista. Tvoje je da odlucis i koja god to stranka bude kao sto sam ti rekao nemoj samo biti broj i pasivna.
mayab

#34 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by mayab »

ExNihilo wrote:
Klitemnestraaa wrote:
Potpuno sam saglasan sa gore napisanim, i nadam se da ces zaista promijeniti misljenje i razmisljanje na ovaj način!
Kako je vec napisano, valjda je prva stvar po kojoj ces odabrati stranku ideološko preklapanje, ako si nacionalista, ništa lakse, ako si vise gradjanskih ubijeđenja ima i tu jako dobrih izbora, dakle to ti mora biti prvo "sito" kod izbora!!!
Još ako si visokih moralnih načela kao ČOVIJEK, onda neće biti problema ni za tebe ni za državu!
Povraća mi se kad vidim u političkom životu nacionalisticke poltrone bez mozga, vrlo sumLJivog morala, ......pade mi naum onaj EsedRadeljaš :run: :run:
Izbor je tvoj, ili ćeš biti svinja kojoj je fino u kaljuži, ili moderan moralan budući političar
muha_sa

#35 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by muha_sa »

ko još danas ide u politiku zbog radi ideologije :?
ExNihilo

#36 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by ExNihilo »

Klitemnestraaa wrote:
Aj pročitaj moje postove pa će ti biti jasno. Kao prvo, na tržištu rada meni stranka apsolutno NIŠTA ne znači jer želim da radim u internacionalnom NVO sektoru i jer naposljetku planiram ići vani. Briga Švabu jesam li ja crvena ili zelena, njega je briga je li znam raditi ili ne znam.
Kao drugo, rekla sam već da moj cilj NIJE da naškodim svojoj lokalnoj zajednici, već da ju unaprijedim ukoliko sam u mogućnosti. To već činim svojim višegodišnjim radom u NVO i ne znam zašto bih sad okrenula se za 180 i pokakila sve na čime gradim dosadašnje reference.
Također, pišem da želim da upoznam rad političkih stranaka i čisto iz znatiželje da vidim kako je u istim. Želim da probam da budem aktivni sudionik političkog života u BiH, ukoliko mi se to svidi, umjesto da ne izlazim na izbore, sjedim i ispijam kafe te se stalno žalim.

Da naglasim po deseti put, NIJE mi interes da mi stranka da posao, jer stranke nemaju veze s onim čime se ja bavim i ne mogu mi pomoći na kraju krajeva te niko od mojih nije u stranci niti će biti tako da mi nije interes ni u smislu rodbine i toga.
Kontradiktorna si. Želiš ići vani ili razvijati svoju zajednicu? Želiš karijeru u NVO ili politici? Oboje, po definiciji, ne ide. Uostalom, u uvodnom postu spominješ strateško igranje na kartu manjine i/ili suprotnog nacionalnog predznaka, čime jasno impliciraš kako je u pitanju vlastiti interes i potpisuješ moj prethodni post.

Na kraju krajeva, osoba kojoj drugi moraju reći u koju stranku će se učlaniti - nije ni za jednu. Jer da jeste, imala bi vlastite političke stavove. Ako, pak, ima političke stavove, ali se kameleonski prilagođava i suprotnim, tada se njen politički angažman ne može tumačiti nikako drugačije do oportunizam.
KB9

#37 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by KB9 »

jesi student il vec imas poso?
Klitemnestraaa

#38 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by Klitemnestraaa »

KB9 wrote:jesi student il vec imas poso?
studentica, a ovo sam pod volonterskim
KB9

#39 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by KB9 »

Klitemnestraaa wrote:
onda imas pogresnu percepciju u startu ko i ovaj hamelj sto nas vodi, kome ces ti pomoc (sto bi trebo bit cilj politicara) kad ulazis u politiku da bi pomogla sebi?

postani neko i nesto prvo pa onda udji u politiku, tad ce se otimat za tebe, sve ostalo je pogresno i takva omladina nas jos vise gura u ovo nistavilo gdje se nalazimo
Klitemnestraaa

#40 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by Klitemnestraaa »

Koja je svrha pljuvanja po meni? Napišite bar blog, umjesto komentara na klixu, ako već želite biti korisni, pa osvjestite ostale kako mladi žele da gmižu u bh močvari. Ali molim da uvrstite u njega kako sam dvjesto puta ponovila da mi politika ne može pomoći u onome čime se ja bavim i da nemam u tom kontekstu ličnog interesa.

Onima koji su dalu konstruktivnu kritiku i korisnu sugestiju oko mojih dilema se zahvaljujem.

Onima koji namjeravaju i dalje da pljuju po meni i prave psihoanalize iako sam dvjesto puta ponovila neke stvari, savjetujem da štede negativnu energiju i rješavaju frustraciju negdje drugo pljujući po nekom drugom, pitanje iz posta je veoma jasno, ili odgovorite na njega ili ako ne znate/ne želite odgovoriti ne javljajte se uopće.
Klitemnestraaa

#41 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by Klitemnestraaa »

KB9 wrote:
Klitemnestraaa wrote:
onda imas pogresnu percepciju u startu ko i ovaj hamelj sto nas vodi, kome ces ti pomoc (sto bi trebo bit cilj politicara) kad ulazis u politiku da bi pomogla sebi?

postani neko i nesto prvo pa onda udji u politiku, tad ce se otimat za tebe, sve ostalo je pogresno i takva omladina nas jos vise gura u ovo nistavilo gdje se nalazimo
Razmislit ću o tome, to mi ima smisla. Pa pomoći zajednici volonterskim radom, pisanjem projekata... Pomoći sebi usavršavanjem svojih vještina, na to sam mislila.
JThomas

#42 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by JThomas »

što prije se podaj pravom čovjeku koji će ti pomoći u karijeri. ako već u ovom smjeru razmišljaš sve ostalo je samo okolo okole :D
muha_sa

#43 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by muha_sa »

Klitemnestraaa wrote:Koja je svrha pljuvanja po meni? Napišite bar blog, umjesto komentara na klixu, ako već želite biti korisni, pa osvjestite ostale kako mladi žele da gmižu u bh močvari. Ali molim da uvrstite u njega kako sam dvjesto puta ponovila da mi politika ne može pomoći u onome čime se ja bavim i da nemam u tom kontekstu ličnog interesa.

Onima koji su dalu konstruktivnu kritiku i korisnu sugestiju oko mojih dilema se zahvaljujem.

Onima koji namjeravaju i dalje da pljuju po meni i prave psihoanalize iako sam dvjesto puta ponovila neke stvari, savjetujem da štede negativnu energiju i rješavaju frustraciju negdje drugo pljujući po nekom drugom, pitanje iz posta je veoma jasno, ili odgovorite na njega ili ako ne znate/ne želite odgovoriti ne javljajte se uopće.
:thumbup:

nek si im rekla
ultima_palabra

#44 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by ultima_palabra »

Pa NVO je isti kurac kao i stranke... jedni muzu tuđi budžet, drugi muzu naš.
JThomas

#45 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by JThomas »

i onda ti budu hobiji moda i putovanja :-D
muha_sa

#46 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by muha_sa »

naruži ih opet--nisu naucili lekciju :-) :-)
Prpa.ba

#47 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by Prpa.ba »

HDZ ili neka od HDZ-ovih klijentskih stranaka sa muslimanskim predznakom (SDA,SDP,DF,SBiH,SBB..) :mrgreen:
Alfons Kauders

#48 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by Alfons Kauders »

Klitemnestraaa wrote:Koja je svrha pljuvanja po meni? Napišite bar blog, umjesto komentara na klixu, ako već želite biti korisni, pa osvjestite ostale kako mladi žele da gmižu u bh močvari. Ali molim da uvrstite u njega kako sam dvjesto puta ponovila da mi politika ne može pomoći u onome čime se ja bavim i da nemam u tom kontekstu ličnog interesa.

Pa, vecina ljudi koji se kriju iza ovih nickova je korisna, i vec doprinosi drustvu na razne nacine. Mozda zvuci cudno kraj svog krkanluka, i ono po prici cesto ispada da su mnogi forumasi (cak i dio najgorih trollova) zapravo obrazovani, uspjesni i pricaju nekoliko jezika. Ono, dosta raje konta da se radi o anonimnom kurcenju, ali moje iskustvo nakon upoznavanja nekolicine ljudi sa foruma je upravo takvo - obrazovani, sposobni, uspjesni.

Sto se tice konstruktivne sugestije, mislim da sam je vec dao - SDA ili HDZ (ako ti vec ideologija nije bitna).

Zavisi od tvojih ciljeva i zelja. Primjera radi, ja nemam dodira sa NVO sektorom, osim posredno, kroz poslove na kojim sam najcesce imao problema s njima (tj cetverocifrenih dugova). Na bazi mog licnog iskustva, kao i iskustva kolega i prijatelja, moje misljenje o NVO sektoru, bez uvrede, je izuzetno negativno. NVO sektor svrstavam negdje iznad novinara, ali opet ispod dilera, prostitutki ili drugih casnih profesija. U biti, nijedna firma u kojoj sam radio u proteklih 20 godina nije zaposljavala ljude sa radnim iskusvom u javnom ili NVO sektoru, jer su na jako losem glasu (barem u mojoj profesiji).

Kao takav, NVO sektor je po meni odlicna odskocna daska za clanstvo u velikim strankama poput SDA i HDZ, te za poslove u javnom sektoru. Za privredu bas i nije, jer kada bi npr. sutra konkurisala kod mog poslodavca, sa NVO iskustvom i clanstvom u jednoj od navedenih politickih stranaka, taj intervju bi trajao koliko i prosjecna cigareta.
JThomas

#49 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by JThomas »

sve tačno, samo opet kažem, cijeli taj proces bi drastično ubrzao pronalazak pravog zagondžije sa pravim vezama.
Kinesko prkno

#50 Re: Učlanjenje u političku stranku - u koju i gdje?

Post by Kinesko prkno »

Drz' se ti cero Njemacke ,bolje ti je ucit jezik,malo teretana da budes ko sa Instagrama pa u Njemackoj do kancelarke da nam doguras. :thumbup:
Post Reply