Taj primjer tvog frenda Slavonca ti nije baš eklatantan. Naime, ja znam za slučaj kad žena nije dala kćerki da se uda za komšiju Hrvata, dok se sad, na sva usta, hvali sa zetom Hansom.patriot_1 wrote:Tvoj odgovor mi se sviđa,no dali je to tako u praksi?arzuhal wrote:Nije ti ovo baš tačno drug, samo polovično...Temeljan stvar je u priznavanju nečije religije (a gledano iz ugla muškarca kao "glave kuće", nekoga po kome se vode djeca, pater familias, itd.): islam priznaje božansko porijeklo kršćanstva i judaizma, priznaje i prihvata da su to ranije, nebeske religije potekle od istog nam Boga - Boga Abrahamovog, Izakovog, Išmaelovog, Jakovljevog, Josipovog. Zato i muškarac-musliman mora garantovati pravo svojoj supruzi (kršćanki ili jevrejki) na njeno ispovjedanje svoje religije i mora joj osigurati mogućnosti za to (da nedjeljom ide na misu, naprimjer, da obilježi blagdane, da se moli, itd.). Obrnuto, ni judaizam ni kršćanstvo nisu priznali/prihvatili islam kao vjeru od Boga (istog Boga), mada u današnjem dobu ima pomaka ka tome kao što je deklaracija Nostra Aetat donesena tokom Drugog vatikanskog koncila u kojoj se veli da i oni koji su muslimani mogu postići božansko spasenje iako nisu - kršteni.patriot_1 wrote: ". Zeni je zabranjeno da se uda za Krscanina (osim ako Krscanin prije toga ne primi Islam). Muskarcu je dozvoljeno da ozeni Krscanku pod uslovom da ona predje na Islam."
Dakle,nesmije se udati za Kršćana ,Muslimanka!Osim ako ne pristane preći na Islam,,,a ljubav je jača od vjere,neki pristanu,ako im je vjera labava!
Ili ako Musiman ženi Kršćanku , ona MORA preći na Islam!
Dakle svijest o božanskom porijeklu i utemeljenju kršćanstva i judaizma leži u temelju samog islama ali ne i obrnuto: islam je hereza, đavolja rabota i sl.
Zato: ženi-muslimnaki nije dozvoljeno da se uda za nekoga ko ne priznaje njenu vjeru.
Ne postoji uslov kojim se dozvoljava muslimanu da oženi kršćanku ili jevrejku ukoliko ona prihvati islam, to je izmišljotina, ubleha, laž. Da, to bi islam pozdravio s aspekta vjerskog odgoja djece koja se rode u takvom braku (s obzirom na to da se djeca, sasvim normalno i prirodno, više vezuju za majku nego za oca) jer to i jeste, ustvari, jedini uvjet koji islam zahtijeva od muslimana: ako dobiju djecu u tom braku da djeca budu odgojena u islamu, sva djeca (a žena-supruga može svoju vjeru ispovijedati slobodno, muž joj je dužan osigurati to). A pošto to nije baš lako izvedivo - takav brak se ne preporučuje baš i jedino zbog toga što je pitanje da li bi djeca bila odgajana u islamu (pored još jednog razloga).
Možemo ćakulati još na ovu temu...
Recimo,moj frend ,Slavonac,Katolik oženi Bosansku Muslimanku,njen otac godinama nije htjeo ni čuti za nju!
A Bosanski Muslimani nisu toliko ortodoksni kao neki Turci ili Arapi!
Još nešto,upoznao sam Muslimanku koja je za rata izbjegla u Hrvatsku,zaljubila se u katolika,hoće se ženiti u crkvi i pita me dali je to moguće?
Nazvao sam prijatelja,Katoličkog svećenika da mi odgovori(nisam znao što joj reći) i on kaže:"Može,ona ne treba preći na Katoličku vjeru ali treba obećati da neće braniti djeci odlazak u crkvu!"
Nešto slično što i ti napisa za vas!
Naime,kod rasprava,neki Muslimani koriste ovo kao argument da je Islam jedina i prava vjera što najbrže raste!Zato navedo te neke uzroke rasta!
Meni kao kršćaninu je kršćanstvo bolje,što je logično(inače bih prešao na Isalm![]()
) pa želim reći da razlog bržeg rasta ne odražava kvalitetu!
Kvaliteta nije isto što i kvantiteta!
Što će reći da vjera nije baš u svakom slučaju kočnica (mada ima mnogo i takvih slučajeva). Mnogo puta roditelji nisu nikakvi vjernici, ali ne dozvoljavaju brak zbog drugih stvari.