Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Rasprave o vjerskim temama.
ABH017

#26 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by ABH017 »

patriot_1 wrote:
arzuhal wrote:
patriot_1 wrote: ". Zeni je zabranjeno da se uda za Krscanina (osim ako Krscanin prije toga ne primi Islam). Muskarcu je dozvoljeno da ozeni Krscanku pod uslovom da ona predje na Islam."
Dakle,nesmije se udati za Kršćana ,Muslimanka!Osim ako ne pristane preći na Islam,,,a ljubav je jača od vjere,neki pristanu,ako im je vjera labava!
Ili ako Musiman ženi Kršćanku , ona MORA preći na Islam!
Nije ti ovo baš tačno drug, samo polovično...Temeljan stvar je u priznavanju nečije religije (a gledano iz ugla muškarca kao "glave kuće", nekoga po kome se vode djeca, pater familias, itd.): islam priznaje božansko porijeklo kršćanstva i judaizma, priznaje i prihvata da su to ranije, nebeske religije potekle od istog nam Boga - Boga Abrahamovog, Izakovog, Išmaelovog, Jakovljevog, Josipovog. Zato i muškarac-musliman mora garantovati pravo svojoj supruzi (kršćanki ili jevrejki) na njeno ispovjedanje svoje religije i mora joj osigurati mogućnosti za to (da nedjeljom ide na misu, naprimjer, da obilježi blagdane, da se moli, itd.). Obrnuto, ni judaizam ni kršćanstvo nisu priznali/prihvatili islam kao vjeru od Boga (istog Boga), mada u današnjem dobu ima pomaka ka tome kao što je deklaracija Nostra Aetat donesena tokom Drugog vatikanskog koncila u kojoj se veli da i oni koji su muslimani mogu postići božansko spasenje iako nisu - kršteni.

Dakle svijest o božanskom porijeklu i utemeljenju kršćanstva i judaizma leži u temelju samog islama ali ne i obrnuto: islam je hereza, đavolja rabota i sl.

Zato: ženi-muslimnaki nije dozvoljeno da se uda za nekoga ko ne priznaje njenu vjeru.

Ne postoji uslov kojim se dozvoljava muslimanu da oženi kršćanku ili jevrejku ukoliko ona prihvati islam, to je izmišljotina, ubleha, laž. Da, to bi islam pozdravio s aspekta vjerskog odgoja djece koja se rode u takvom braku (s obzirom na to da se djeca, sasvim normalno i prirodno, više vezuju za majku nego za oca) jer to i jeste, ustvari, jedini uvjet koji islam zahtijeva od muslimana: ako dobiju djecu u tom braku da djeca budu odgojena u islamu, sva djeca (a žena-supruga može svoju vjeru ispovijedati slobodno, muž joj je dužan osigurati to). A pošto to nije baš lako izvedivo - takav brak se ne preporučuje baš i jedino zbog toga što je pitanje da li bi djeca bila odgajana u islamu (pored još jednog razloga).

Možemo ćakulati još na ovu temu...
Tvoj odgovor mi se sviđa,no dali je to tako u praksi?
Recimo,moj frend ,Slavonac,Katolik oženi Bosansku Muslimanku,njen otac godinama nije htjeo ni čuti za nju!
A Bosanski Muslimani nisu toliko ortodoksni kao neki Turci ili Arapi!

Još nešto,upoznao sam Muslimanku koja je za rata izbjegla u Hrvatsku,zaljubila se u katolika,hoće se ženiti u crkvi i pita me dali je to moguće?
Nazvao sam prijatelja,Katoličkog svećenika da mi odgovori(nisam znao što joj reći) i on kaže:"Može,ona ne treba preći na Katoličku vjeru ali treba obećati da neće braniti djeci odlazak u crkvu!"
Nešto slično što i ti napisa za vas!

Naime,kod rasprava,neki Muslimani koriste ovo kao argument da je Islam jedina i prava vjera što najbrže raste!Zato navedo te neke uzroke rasta!
Meni kao kršćaninu je kršćanstvo bolje,što je logično(inače bih prešao na Isalm :-D :-D ) pa želim reći da razlog bržeg rasta ne odražava kvalitetu!
Kvaliteta nije isto što i kvantiteta!
Taj primjer tvog frenda Slavonca ti nije baš eklatantan. Naime, ja znam za slučaj kad žena nije dala kćerki da se uda za komšiju Hrvata, dok se sad, na sva usta, hvali sa zetom Hansom.
Što će reći da vjera nije baš u svakom slučaju kočnica (mada ima mnogo i takvih slučajeva). Mnogo puta roditelji nisu nikakvi vjernici, ali ne dozvoljavaju brak zbog drugih stvari.
patriot_1

#27 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by patriot_1 »

Imam dojam da je puno veći problem za muslimane ako im se kćer uda za kršćana nego kršćanu ako im se uda za muslimana!
Slažemo li se u tome?
ABH017

#28 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by ABH017 »

Možda si u pravu. Ne znam.
Navest ću ti primjer moje prijateljice, inače katolkinje, koja je dva puna dana vrištala, bacala se na tlo, nakon što su joj doktori rekli da, zbog infekcije, moraju obrezati spolni organ njenom sinu. Na osnovu toga mogu zamisliti kako bi reagovala da joj dovede muslimanku za snahu. Pogotovo muslimanku koja praktikuje svoju vjeru.
Tako da... Nisam siguran u to što kažeš. Vjerovatno zavisi od slučaja do slučaja.
arzuhal

#29 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by arzuhal »

ABH017 wrote:Možda si u pravu. Ne znam.
Navest ću ti primjer moje prijateljice, inače katolkinje, koja je dva puna dana vrištala, bacala se na tlo, nakon što su joj doktori rekli da, zbog infekcije, moraju obrezati spolni organ njenom sinu. Na osnovu toga mogu zamisliti kako bi reagovala da joj dovede muslimanku za snahu. Pogotovo muslimanku koja praktikuje svoju vjeru.
Tako da... Nisam siguran u to što kažeš. Vjerovatno zavisi od slučaja do slučaja.
A bezveze se bacala, to je bio sunet kojeg je ispoštovao i Isus, Marija ga odnijela u Hram da se ispoštuje starozavjetni propis. Veli se da se obrezivanje zamijenilo krštenjem, tj. da je obrezivanje postalo suvišno (iako se veli da vjera nije u ćuni, tojes' hotilo se kazat da ima dobrijeh i među obrezanim i neobrezanim, štasad...). Ipak ostaje da su svi Božji poslanici od Abrahama, uključujući i Isusa i Muhammeda, alejhimu-s-selam, bili obrezani.

I ja sam :oops:
zagortenej

#30 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:Ipak ostaje da su svi Božji poslanici od Abrahama, uključujući i Isusa i Muhammeda, alejhimu-s-selam, bili obrezani.

jesi skroman, i ti se ubacio među njih :roll:
bolje da su ti taj ego skratili, nego chunu :lol: :lol: :lol:
arzuhal

#31 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:Ipak ostaje da su svi Božji poslanici od Abrahama, uključujući i Isusa i Muhammeda, alejhimu-s-selam, bili obrezani.

Nisu ćunu, samo malo kožice okolo. Al' kad se nekome pamet skrati i uskrati, e to...

Loše, loše...MSP :mrgreen:
zagortenej

#32 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote:

Nisu ćunu, samo malo kožice okolo. Al' kad se nekome pamet skrati i uskrati, e to...

Loše, loše...MSP :mrgreen:
bitno je da si ti sad bolji od onih koji nisu obrezani i da će te to približiti Bogu :-)
gdje god se okreneš oholost i licemjerstvo :wink:
arzuhal

#33 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by arzuhal »

zagortenej wrote: bitno je da si ti sad bolji od onih koji nisu obrezani i da će te to približiti Bogu :-)
Haj se vrati pa pročitaj (možda je u tome problem: ili ne znaš čitati ili ne razumiješ pročitano) onaj dio koji kaže (namjerno sam dopisao to) da vjera nije u ćuni i obrezivanju, nisam to bezveze naveo. Vidiš da nemaš pameti. I ne začatavaj više, ako hoćeš da te pošteno napleham po gujci, mislim ako si poželio, otvori prikladnu temu pa da to obavim, ne kontaminiraj čovjeku temu, živ bio :kiss:

Eno ti onaj tvoj guru otvorio nastavak teme, natakni oglavinu i samo ćeraj vopra, nisi kriv, sa trojice su podignuta pera, boli te john... :mrgreen:

A kad ja poželim da te napleham, ja ću te sam ufatit, ne'š se morat nudit ;-) Do tada - čao, čao.
zagortenej

#34 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote: bitno je da si ti sad bolji od onih koji nisu obrezani i da će te to približiti Bogu :-)
Haj se vrati pa pročitaj (možda je u tome problem: ili ne znaš čitati ili ne razumiješ pročitano) onaj dio koji kaže (namjerno sam dopisao to) da vjera nije u ćuni i obrezivanju, nisam to bezveze naveo. Vidiš da nemaš pameti. I ne začatavaj više, ako hoćeš da te pošteno napleham po gujci, mislim ako si poželio, otvori prikladnu temu pa da to obavim, ne kontaminiraj čovjeku temu, živ bio :kiss:

Eno ti onaj tvoj guru otvorio nastavak teme, natakni oglavinu i samo ćeraj vopra, nisi kriv, sa trojice su podignuta pera, boli te john... :mrgreen:

A kad ja poželim da te napleham, ja ću te sam ufatit, ne'š se morat nudit ;-) Do tada - čao, čao.
:lol: :lol: :lol: @EGOhale, zašto si tako ohol? :lol:

Jel ti toliko krivo sto je @Diwan otvorio nastavak teme? Ne možeš ti to podnijeti, tebi je cilj da većina spava, da je nesvjesna.
arzuhal

#35 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by arzuhal »

:lol: :mrgreen:
patriot_1

#36 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by patriot_1 »

arzuhal wrote:
ABH017 wrote:Možda si u pravu. Ne znam.
A bezveze se bacala, to je bio sunet kojeg je ispoštovao i Isus, Marija ga odnijela u Hram da se ispoštuje starozavjetni propis. Veli se da se obrezivanje zamijenilo krštenjem, tj. da je obrezivanje postalo suvišno (iako se veli da vjera nije u ćuni, tojes' hotilo se kazat da ima dobrijeh i među obrezanim i neobrezanim, štasad...). Ipak ostaje da su svi Božji poslanici od Abrahama, uključujući i Isusa i Muhammeda, alejhimu-s-selam, bili obrezani.

Obrezanje je započeto sa Abrahamom,savez između Boga i Židova,krvlju zapečaćen!
Budući da je i Išmael bio Abrahamov sin,i on je obrezan mada je u nekom smislu vanbračno djete!
Zato,Arapi koji od Išmaela vuku porjeklo,kad pihvaćaju Islam,prakticiraju i obrezanje(ili možda čak i prije ustanovljavanja Islama kao nove religije,neznam).
Iako Kršćanstvo započe sa Isusom i među Židovima,kršćani nežidovskog porijekla ne prakticiraju obrezanje!
Pavao,Apostol,Židov porijeklom piše:"

< Rimljanima 2:17-29 >
«Ali ti koji se nazivaš Židovom, koji se čvrsto oslanjaš na Zakon i ponosiš Bogom, koji poznaješ volju njegovu i koji, poučen Zakonom, znaš izabrati bolje; ti koji si uvjeren da si vođa slijepcima, svjetlo onima koji su u tami, odgojitelj nerazumnima, učitelj neukima jer u Zakonu imaš utjelovljenje znanja i istine… ti, dakle, koji drugog učiš, samog sebe ne učiš! Ti koji propovijedaš da se ne krade, kradeš! Ti koji zabranjuješ preljub, činiš preljub! Ti koji se zgražaš nad idolima, pljačkaš njihove hramove! Ti koji se ponosiš zbog Zakona, sramotiš Boga kršenjem Zakona! Zaista se – kako stoji pisano – ‘ime Božje vašom krivnjom grdi među poganima.’ Obrezanje je, dakako, korisno ako vršiš Zakon; naprotiv, ako kršiš Zakon, tvoje obrezanje postaje neobrezanje. Prema tome, ako neobrezani vrši propise Zakona, zar mu se neobrezanje neće uračunati kao obrezanje? Onaj koji nije tjelesno obrezan, a ispunja Zakon, sudit će tebi koji si uza sav pisani Zakon i obrezanje prestupnik Zakona. Zbilja, nije pravi Židov onaj koji je to izvana, niti je pravo obrezanje ono koje je izvana – na tijelu – već je pravi Židov onaj koji je to u nutrini, a pravo je obrezanje ono koje je u srcu – po duhu, a ne po slovu. Njegova hvala ne dolazi od ljudi, već od Boga.»
fatamorgana

#37 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
patriot_1 wrote: ". Zeni je zabranjeno da se uda za Krscanina (osim ako Krscanin prije toga ne primi Islam). Muskarcu je dozvoljeno da ozeni Krscanku pod uslovom da ona predje na Islam."
Dakle,nesmije se udati za Kršćana ,Muslimanka!Osim ako ne pristane preći na Islam,,,a ljubav je jača od vjere,neki pristanu,ako im je vjera labava!
Ili ako Musiman ženi Kršćanku , ona MORA preći na Islam!
Nije ti ovo baš tačno drug, samo polovično...Temeljan stvar je u priznavanju nečije religije (a gledano iz ugla muškarca kao "glave kuće", nekoga po kome se vode djeca, pater familias, itd.): islam priznaje božansko porijeklo kršćanstva i judaizma, priznaje i prihvata da su to ranije, nebeske religije potekle od istog nam Boga - Boga Abrahamovog, Izakovog, Išmaelovog, Jakovljevog, Josipovog. Zato i muškarac-musliman mora garantovati pravo svojoj supruzi (kršćanki ili jevrejki) na njeno ispovjedanje svoje religije i mora joj osigurati mogućnosti za to (da nedjeljom ide na misu, naprimjer, da obilježi blagdane, da se moli, itd.). Obrnuto, ni judaizam ni kršćanstvo nisu priznali/prihvatili islam kao vjeru od Boga (istog Boga), mada u današnjem dobu ima pomaka ka tome kao što je deklaracija Nostra Aetat donesena tokom Drugog vatikanskog koncila u kojoj se veli da i oni koji su muslimani mogu postići božansko spasenje iako nisu - kršteni.

Dakle svijest o božanskom porijeklu i utemeljenju kršćanstva i judaizma leži u temelju samog islama ali ne i obrnuto: islam je hereza, đavolja rabota i sl.

Zato: ženi-muslimnaki nije dozvoljeno da se uda za nekoga ko ne priznaje njenu vjeru.

Ne postoji uslov kojim se dozvoljava muslimanu da oženi kršćanku ili jevrejku ukoliko ona prihvati islam, to je izmišljotina, ubleha, laž. Da, to bi islam pozdravio s aspekta vjerskog odgoja djece koja se rode u takvom braku (s obzirom na to da se djeca, sasvim normalno i prirodno, više vezuju za majku nego za oca) jer to i jeste, ustvari, jedini uvjet koji islam zahtijeva od muslimana: ako dobiju djecu u tom braku da djeca budu odgojena u islamu, sva djeca (a žena-supruga može svoju vjeru ispovijedati slobodno, muž joj je dužan osigurati to). A pošto to nije baš lako izvedivo - takav brak se ne preporučuje baš i jedino zbog toga što je pitanje da li bi djeca bila odgajana u islamu (pored još jednog razloga).

Možemo ćakulati još na ovu temu...
I eto, gdje su sad oni što trube po forumu da su spoznali Islam kao odrasli a ne kao djeca prostom indoktrinacijom od malih nogu ....
zagortenej

#38 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by zagortenej »

danas Saudijka, ako se uda za ne Saudijca (iako je musliman), njen muz i njena djeca nikada ne mogu dobiti drzavljanstvo te zemlje.
diskriminacija kroz lažne vjerske propise. u stvari, arapski nacionalizam koji je uvijek bio prisutan.

http://www.thenational.ae/thenationalco ... s-in-saudi
arzuhal

#39 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by arzuhal »

patriot_1 wrote: Obrezanje je započeto sa Abrahamom,savez između Boga i Židova,krvlju zapečaćen!
Budući da je i Išmael bio Abrahamov sin,i on je obrezan mada je u nekom smislu vanbračno djete!
Zato,Arapi koji od Išmaela vuku porjeklo,kad pihvaćaju Islam,prakticiraju i obrezanje(ili možda čak i prije ustanovljavanja Islama kao nove religije,neznam).
Iako Kršćanstvo započe sa Isusom i među Židovima,kršćani nežidovskog porijekla ne prakticiraju obrezanje!
Pavao,Apostol,Židov porijeklom piše:"

< Rimljanima 2:17-29 >
«Ali ti koji se nazivaš Židovom, koji se čvrsto oslanjaš na Zakon i ponosiš Bogom, koji poznaješ volju njegovu i koji, poučen Zakonom, znaš izabrati bolje; ti koji si uvjeren da si vođa slijepcima, svjetlo onima koji su u tami, odgojitelj nerazumnima, učitelj neukima jer u Zakonu imaš utjelovljenje znanja i istine… ti, dakle, koji drugog učiš, samog sebe ne učiš! Ti koji propovijedaš da se ne krade, kradeš! Ti koji zabranjuješ preljub, činiš preljub! Ti koji se zgražaš nad idolima, pljačkaš njihove hramove! Ti koji se ponosiš zbog Zakona, sramotiš Boga kršenjem Zakona! Zaista se – kako stoji pisano – ‘ime Božje vašom krivnjom grdi među poganima.’ Obrezanje je, dakako, korisno ako vršiš Zakon; naprotiv, ako kršiš Zakon, tvoje obrezanje postaje neobrezanje. Prema tome, ako neobrezani vrši propise Zakona, zar mu se neobrezanje neće uračunati kao obrezanje? Onaj koji nije tjelesno obrezan, a ispunja Zakon, sudit će tebi koji si uza sav pisani Zakon i obrezanje prestupnik Zakona. Zbilja, nije pravi Židov onaj koji je to izvana, niti je pravo obrezanje ono koje je izvana – na tijelu – već je pravi Židov onaj koji je to u nutrini, a pravo je obrezanje ono koje je u srcu – po duhu, a ne po slovu. Njegova hvala ne dolazi od ljudi, već od Boga.»
Da, poznato mi je to, zato i velim, onako usput, da ne treba praviti dramu oko toga, nije to ništa nepoznato, bez obzira što se nejevrejski kršćani/hrišćani ne sunete (iz vjerskih razloga)...Ni u islamu obred suneta nije, u strogo vjerskom smislu gledano, u rangu starozavjetnog obreda...
fatamorgana

#40 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by fatamorgana »

Arzu obuzeo patriotizam! :lol: :sax:
arzuhal

#41 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:Arzu obuzeo patriotizam! :lol: :sax:
Ha?

(mojne samo reći: "ne kaže se 'ha', nego 'molim' :lol: )
zagortenej

#42 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by zagortenej »

Bolje rečeno semitizam :lol: :lol: :lol:
fatamorgana

#43 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
Ha?

(mojne samo reći: "ne kaže se 'ha', nego 'molim' :lol: )
Kako u kojem dijelu grada! :wink:
patriot_1

#44 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by patriot_1 »

Možemo li se složiti da je ekspanzija Islama bitno vezana za veliki natalitet?
Ili se varam?
fatamorgana

#45 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by fatamorgana »

patriot_1 wrote:Možemo li se složiti da je ekspanzija Islama bitno vezana za veliki natalitet?
Ili se varam?
Pa ko vama brani da više :izet: ?
piupiu

#46 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by piupiu »

patriot_1 wrote:to je jedan od uzroka manjeg nataliteta jer mnoge žene zbog abortusa kasnije nemogu imati djece ili muškarci postanu neplodni zbog spolnih bolesti i konzumiranja droga!
Natalitet se smanjuje s porastom stepena obrazovanja i ekonomske neovisnosti žena. A, na Zemlji nas svakako ima više nego što je zdravo za planetu ... tako da ... daj bože da kao vrsta preživimo posljedice masovnog djidjimidjijanja.
patriot_1

#47 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by patriot_1 »

fatamorgana wrote:
patriot_1 wrote:Možemo li se složiti da je ekspanzija Islama bitno vezana za veliki natalitet?
Ili se varam?
Ja sam napisao da je to OK (kod vas muslimana), trebali bi kršćani da nisu toliki materijalisti imati više djece,oni su veće bogatstvo od ičega materijalnog!
fatamorgana

#48 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by fatamorgana »

patriot_1 wrote:
fatamorgana wrote:
Ili se varam?
Ja sam napisao da je to OK (kod vas muslimana), trebali bi kršćani da nisu toliki materijalisti imati više djece,oni su veće bogatstvo od ičega materijalnog!
Slažem se jer je kršćanima novac postao Bog! :run: :lol: :sax:
arzuhal

#49 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:
patriot_1 wrote: Ja sam napisao da je to OK (kod vas muslimana), trebali bi kršćani da nisu toliki materijalisti imati više djece,oni su veće bogatstvo od ičega materijalnog!
Slažem se jer je kršćanima novac postao Bog! :run: :lol: :sax:
@patriot @fatu uračunao u muslimane, a @fatko se nije pobunio niti opovrnuo :kiss: :mrgreen: :sax:
patriot_1

#50 Re: Fenomen ekspanzije Islamske vjere!

Post by patriot_1 »

Petar Kuzmić,teolog:
"Stoga u Europi kao modelu jedinstva u različitosti osim glavnih konfesija i brojnih kršćanskih denominacija i židovstva živi i svoja prava u istoj mjeri ostvaruje i oko 15 milijuna muslimana kao i pripadnici drugih religija. Kako broj muslimana u Europi raste a jedan radikalizirani dio nasiljem ugrožava europske moralne vrednote i političku stabilnost nacija međureligijski dijalog iznova postaje prioritetnim imperativom kao i traženje načina kako poboljšati integraciju islamskih useljenika u europska društva.

Globalni trendovi mijenjaju religijsku sliku svijeta. Do sada je kršćanstvo bilo daleko najveća religija, s oko 2.2 milijarde vjernika – što je 31% cjelokupne svjetske populacije. Islam je na drugome mjestu, s 1.6 milijardi vjernika, odnosno 23% sveukupnog stanovništva. Međutim, islam je najbrže rastuća religija na svijetu, a do 2050. godine će broj muslimana biti gotovo jednak broju kršćana. Ako se isti trendovi nastave islam će od 2070. postati najveća religija na svijetu.
U Europi kao modelu jedinstva u različitosti osim glavnih konfesija i brojnih kršćanskih denominacija i židovstva živi i svoja prava u istoj mjeri ostvaruje i oko 15 milijuna muslimana kao i pripadnici drugih religija. Kako broj muslimana u Europi raste a jedan radikalizirani dio nasiljem ugrožava europske moralne vrednote i političku stabilnost nacija međureligijski dijalog iznova postaje prioritetnim imperativom kao i traženje načina kako poboljšati integraciju islamskih useljenika u europska društva
Polovica svih kršćana u svijetu su katolici (oko 1,1 milijardu stanovnika), protestanata ima 36,7 posto ili 800 milijuna, pravoslavaca 11,9 posto ili 260 milijuna, od kojih 105 milijuna u Rusiji. Većina kršćana živi u zemljama u kojima su kršćani većina, samo 10 posto ili oko 220 milijuna žive kao manjina u svojim zemljama."
http://www.autograf.hr/europsko-krscans ... paganizma/
Post Reply