Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Tesla10

#26 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by Tesla10 »

Znam da imaju, kao i svi mi ostali.
sema911s

#27 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by sema911s »

Ako cemo gledat kroz historiju japanci su imali mnogo gora sranja od nas. Pokusali ih na razne nacine podijelit, ratovali stotinama godina klanovi sa klanovima, al kada je trebalo sjest na brod i jebavat korejce, pra kineze i ostale im komsije svi pod jednu zastavu, svi ko jedan,...
Koliko nas bi dalo zivot za cara(i ako ga njihovi preci nisu postovali puno), pruzilo ruku amerikancu koji ga je spalio, raditi po 14 i vise sati za zajednicu, cuvati konkukrentsku firmu na nekom tamo trzistu i ako si na domacem teski neprijatelj, koliko nas ustane na himnu, koloko nas bi uslo u fukosimu da odrzi reaktor na zivot da ne shebe milione,

Koliko nas ima pametnih, iznad prosijeka... Prica o onom vozu i jednoj studentici(kod nas nece trolu da puste do lukavice jer su tamo srbi)...

Ima toga jos sto ti pametni narodi imaju a mi balkanci nemamoo
ivan_ch

#28 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by ivan_ch »

sema911s wrote:Ako cemo gledat kroz historiju japanci su imali mnogo gora sranja od nas. Pokusali ih na razne nacine podijelit, ratovali stotinama godina klanovi sa klanovima, al kada je trebalo sjest na brod i jebavat korejce, pra kineze i ostale im komsije svi pod jednu zastavu, svi ko jedan,...
Koliko nas bi dalo zivot za cara(i ako ga njihovi preci nisu postovali puno), pruzilo ruku amerikancu koji ga je spalio, raditi po 14 i vise sati za zajednicu, cuvati konkukrentsku firmu na nekom tamo trzistu i ako si na domacem teski neprijatelj, koliko nas ustane na himnu, koloko nas bi uslo u fukosimu da odrzi reaktor na zivot da ne shebe milione,

Koliko nas ima pametnih, iznad prosijeka... Prica o onom vozu i jednoj studentici(kod nas nece trolu da puste do lukavice jer su tamo srbi)...

Ako cemo gledat kroz historiju, zadnjih 20 god, BiH stoji u mjestu, dok druge drzave napreduju.
dildi

#29 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by dildi »

ivan_ch wrote:
sema911s wrote:Ako cemo gledat kroz historiju japanci su imali mnogo gora sranja od nas. Pokusali ih na razne nacine podijelit, ratovali stotinama godina klanovi sa klanovima, al kada je trebalo sjest na brod i jebavat korejce, pra kineze i ostale im komsije svi pod jednu zastavu, svi ko jedan,...

Ako cemo gledat kroz historiju, zadnjih 20 god, BiH stoji u mjestu, dok druge drzave napreduju.
Ma BiH napreduje, ali jako postepeno... i slabo...
Vitezanin

#30 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by Vitezanin »

BiH ne može, neće i ne treba biti Japan.

Ekonomske, geografske, povijesne i kulturološke razlike su tu ogromne. Ono što možda trebamo naučiti od Japana jeste kako na malenom prostoru uz toliko ljudi očuvati gradove tip top čistima i kako sve organizirati.

I Japan ima ogromne probleme i već godinama japanska ekonomija usporava.

Nađite odlične dokumentarce o suicidu u Japanu, nepostojanju balansa između posla i ostatka vremena i shvatit će te zašto Japan već godinama stagnira i gubi rapidno populaciju. Svoj dugogodišnji ekonomski rast duguju generacijama koje su radile i radile i sada već ljudi jednostavno ne mogu pratiti tempo s ostatkom svijeta.

Japan je u svojoj srži jako konzervativno društvo i mislim da je to jedan od glavnih uzroka stagnacije.

Inače, fascinantna država. Nema sumnje da će oni i dalje ostati i vrhu, ali pitanje je dokad.
dustaban

#31 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by dustaban »

Kad citam neke komentare dodje mi da pokrenem akciju pomooci Japanu!

Ljudi moji, dobro se sjecam, kad je bila ona pizdarija sa Cunamijem, pa kad je ona nasa ambasadorska plachipizda (Komsicev kadar) zakukala u po dnevnika "vadite me odavde"... pa smo mi tada uplatili neku pomoc Japanu od, cinimise, 50 hiljada KM (!)... japanski ambasador je tih dana, dakle u po njihove nacionalne tragedije, potpisao novi projekt pomoci narodu BiH u iznosu, cinimise, 5 miliona necega !

Mi nismo dostojni da uopce pricamo o toj zemlji i tom narodu, kamoli da se poredimo u bilo cemu.
prog321

#32 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by prog321 »

Kakvi ba japanci, meter i zilet.
Mi bi imali vise da radimo pola njihovog vremena :-D
bierkof

#33 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by bierkof »

Ovo sto je dustaban napisao je tacno. Vlada japana je uplatila sredstva za deminiranje terena oko Lukavice, dan nakon najvece elementarne katastrofe u historiji Japana.
Bez preuvelicavanja, Japan je za Njemacku, ono sto je Njemacka za Bosnu, i ovo kazem nakon sto sam dugo godina zivio u Japanu a sad zivim u Njemackoj.

BiH nikada nece biti kao Japan iz jednog prostog razloga. Kada ti Japanac nesto obeca, moze svijet da gori, oni ce to obecanje ispuniti. Usmeni dogovor sa Japancima je vrijedniji nego bilo kakav ugovor u bilo kojoj zapadnoj zemlji. Sanse da ce te japanac prevariti su 0. Zakasniti na dogovor ili sastanak je za njih veliki prekrsaj a kamo li nesto ozbiljnije.
U gradu gdje sam ja zivio 1.3mil stanovnika godisnje je bilo oko 100 kradja uglavnom kisobrana i onih jeftinih gradskih bicikala. Eto ukratko zasto bih nikada nece biti kao Japan. Ja bosancima ne vjerujem nista, pa ni vlastitoj familiji, dok u japanu sam imao svo povjerenje u ljude kojima nisam ni ime znao.

Ja bih bio sretan kada bi BiH mogla biti barem kao Slovenija, ali i to je previse za ocekivati od ovako neobrazovanog, bezobraznog i nekulturnog naroda.
swanfilter

#34 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by swanfilter »

Totalno prenatrpavanje foruma nepotrebnim temama. Da je u pitanju poređenje sa Ceskom, ali Japan i Japanci ... Jos i upitnik na kraju naslova ... Stvarno, zasto nikada necemo prismrditi Japancima ... :lol:
Last edited by swanfilter on 14/03/2016 18:04, edited 1 time in total.
SerijeSync

#35 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by SerijeSync »

bierkof wrote:Ovo sto je dustaban napisao je tacno. Vlada japana je uplatila sredstva za deminiranje terena oko Lukavice, dan nakon najvece elementarne katastrofe u historiji Japana.
Bez preuvelicavanja, Japan je za Njemacku, ono sto je Njemacka za Bosnu, i ovo kazem nakon sto sam dugo godina zivio u Japanu a sad zivim u Njemackoj.

BiH nikada nece biti kao Japan iz jednog prostog razloga. Kada ti Japanac nesto obeca, moze svijet da gori, oni ce to obecanje ispuniti. Usmeni dogovor sa Japancima je vrijedniji nego bilo kakav ugovor u bilo kojoj zapadnoj zemlji. Sanse da ce te japanac prevariti su 0. Zakasniti na dogovor ili sastanak je za njih veliki prekrsaj a kamo li nesto ozbiljnije.
U gradu gdje sam ja zivio 1.3mil stanovnika godisnje je bilo oko 100 kradja uglavnom kisobrana i onih jeftinih gradskih bicikala. Eto ukratko zasto bih nikada nece biti kao Japan. Ja bosancima ne vjerujem nista, pa ni vlastitoj familiji, dok u japanu sam imao svo povjerenje u ljude kojima nisam ni ime znao.

Ja bih bio sretan kada bi BiH mogla biti barem kao Slovenija, ali i to je previse za ocekivati od ovako neobrazovanog, bezobraznog i nekulturnog naroda.
:thumbup:
¤ jelena ¤

#36 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by ¤ jelena ¤ »

dustaban wrote:Kad citam neke komentare dodje mi da pokrenem akciju pomooci Japanu!

Ljudi moji, dobro se sjecam, kad je bila ona pizdarija sa Cunamijem, pa kad je ona nasa ambasadorska plachipizda (Komsicev kadar) zakukala u po dnevnika "vadite me odavde"... pa smo mi tada uplatili neku pomoc Japanu od, cinimise, 50 hiljada KM (!)... japanski ambasador je tih dana, dakle u po njihove nacionalne tragedije, potpisao novi projekt pomoci narodu BiH u iznosu, cinimise, 5 miliona necega !

Mi nismo dostojni da uopce pricamo o toj zemlji i tom narodu, kamoli da se poredimo u bilo cemu.
Ko da je tema o nekoj našoj zabiti, a ne o izuzetno vrijednim ljudima na koje se mi, i da hoćemo, ne možemo ugledati.

Ja se sjećam jedne priče još od prije rata - znači, našeg zlatnog doba 80-tih kad smo radili punom parom i plivali u parama... Mamina drugarica koja radi u banci došla na kafu, sva zabezeknuta, i priča kako im je došao na posao neki Japanac... obični radnik kao i oni, nekom razmjenom, nešto... i čovjek ih na kraju radnog dana pitao je l' to oni nešto štrajkuju, bojkotuju... i zašto, jer on, eto, ne bi baš u tome da učestvuje.

Mi se smijali.
jao_situacije

#37 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by jao_situacije »

jelena prekucala :lol:
jao_situacije

#38 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by jao_situacije »

SerijeSync wrote:
bierkof wrote:Ovo sto je dustaban napisao je tacno. Vlada japana je uplatila sredstva za deminiranje terena oko Lukavice, dan nakon najvece elementarne katastrofe u historiji Japana.

ja sam se vozio lokalnom cestom kroz neko selo u sloveniji nisam mogao da vjerujem seljani održavaju tu neku lokalnu cestu, kose travu ostali uređuju živu ogradu nigdje nema smeća isto bajka
vratim se u sarajevo stoka baca smeće kroz prozor na parking.
joint union

#39 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by joint union »

Capajebo wrote:Zato sto je nama Japan tek na trecem mjestu :roll:
Upravo (ne hvalec' ti tima).
Japancu je na prvom mjestu Japan, pa porodica, pa religija, a Bosancu na prvom porodica, pa vjera, pa Japan!
Patriotska_Liga

#40 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by Patriotska_Liga »

Eto, nismo bili ni onda kad je, kako mnogi kažu, bilo puno bolje, pa zašto da budemo sad?

amko761

#41 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by amko761 »

Haha čuj porediti bošnje sa japancima. Inače bih takvu glupost samo zanemario i nastavio dalje čitati forum, ali samo ću postaviti ovo:

Bošnje...
Hakiz

#42 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by Hakiz »

BiH je jedna od zemalja koja je kroz najduži period svoje istorije bila pod nečijom okupacijom. Tako da je kod nas u ćelije ušlo da ako radiš za BiH radiš za nekoga drugog, a ne za sebe. A u onim periodima kada BiH nije bila pod okupacijom, domaći pljačkaši koji su bili na vlasti su stvarali atmosferu kao da smo pod okupacijom, to jeste da ako čak i ako više i bolje radimo, nećemo mi imati korist, nego vlastodršci. Tako da je kod nas parola snađi se za sebe, jer od države pomoć nećeš dobiti ušla u genetski kod.

I zato mi nećemo još dugo, ako ćemo ikada, raditi za dobrobit države koja ce zauzvrat stvarati bolji život svojim građanima. Nismo kroz istoriju nikada imali takvu državu. Čak i period od 1945. do 1991. nije to uspio promijeniti.

I zato mi nećemo nikada bit ini Japan, ni Velika Britanija ni...
KB9

#43 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by KB9 »

prvenstveno zbog lokacije na planeti zemlji
oridjidji

#44 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by oridjidji »

Sve nam govori da trebamo zapoceti proces preodgoja kolektiva, ako su sadasnje generacije propustile biti takvima, onda buduce treba gurnuti ka boljem smjeru i prepisati recepte boljih od nas.

Ucinimo temom afirmativnom, neka na njihovome pozitivnom primjeru i mi necemu novom naucimo sebe. Kad si vec zivio tamo, deder podijeli jos koje iskustvo s nama.
oridjidji

#45 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by oridjidji »

Patriotska_Liga wrote:Eto, nismo bili ni onda kad je, kako mnogi kažu, bilo puno bolje, pa zašto da budemo sad?

Valjda sto bi nam svima dobro dosla promjena svijesti, a s njome i promjena stanja u drustvu. Umjesto sto citav zivot kao kolektiv iscekujemo da ce nas neki savremeni mesija spasiti naseg nemara, stvari koje mozemo popraviti sami, popravimo. Zar je tesko jedan papiric baciti u kantu za smece, koji htijeli mi priznati ili ne, pokazuje i kakav je nas odnos prema nasoj sredini, drustvu, pa i drzavi.
Ci-Nick

#46 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by Ci-Nick »

Divim se Japancima ali ih ne vidim kao uzor.
Oni su totalno vojnički nastrojeni, Rad, red i disciplina.
Jebo takav život. Treba ipak malo opuštenije živjeti a ne biti samo mrav u mravinjaku.
Jučeg gledam o problemu starih ljudi u Japanu. Nekad su imali na 9 radnika jednog penzionera a sad na dva radnika jedan penzioner. Starog stanovništva imaju 23% a 2050. god. će to biti 38% populacije.
Komentar mog prijatelja je, ... ako zatreba japanci će demografiju popraviti masovnim harakirijem.
R A V E N

#47 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by R A V E N »

Oni su prilično ksenofibični, što je isprva neobično, jer su razvijena zemlja, ali i s druge strane i nije, jer žive na otoku. Gledao sam neki dan na France 24 English da radije razvijaju robote koji će brinuti za njihove stare i iznemogle nego da dopuste ulazak stranih radnika koji bi se starali.

Postavljeno preko preglednika Vivaldi 1.0.420.4 [upozorenje: beta].
R A V E N

#48 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by R A V E N »

sema911s wrote:raditi po 14 i vise sati za zajednicu
Radiću i ja, ako će se platiti ili na neki drugi način uzvratiti, a nikako u ime neke "solidarnosti" ili u smislu "biće, strpi se". Ovako barem odnesem redovno papirić do kante.

Postavljeno preko preglednika Vivaldi 1.0.420.4 [upozorenje: beta].
prog321

#49 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by prog321 »

BiH stanovnici nisu posebno ruzni niti posebno niski da bi bili uspjesni.

Ako cemo gledati nauspjesnije nacije to su oni sa ogromnim kompleksima.
Japanci, Kinezi imaju kompleks malih ljudi. Izuzetno su niski .
Nijemci i Britanci su iznadprosjecno ruzni. A Zidovi imaju oboje.

Sve te nacije su izuzetno ekonomski uspjesne da bi nadomjestili fizicke komplekse koje imaju. :-D :-D
Post Reply