Poliranje felgi u SA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

530i

#26 Re: Poliranje felgi u SA

Post by 530i »

Ovako ka na slikama baš i ne, ali da je moguće moguće je...svakakve budale rade po vulkanizerima.
yoyo13

#27 Re: Poliranje felgi u SA

Post by yoyo13 »

koliko dugo traje taj proces lakiranja i susenja... moze li biti za jedan dan gotovo. imam na dva mjesta neka sitna ostecenja, pri rubovima al su doduse 21" :D
citroen xm

#28 Re: Poliranje felgi u SA

Post by citroen xm »

Sve zavisi kod koga radiš, kakvi su mu kapaciteti, kolika mu je peć. Možda i može ako je totalno besposlen pa da ti izađe u susret. Felgu treba prvo ispjeskariti, zatim se na nju nanosi boja u prahu pa ide na pečenje. Malo je duži proces, a i tvoja dimenzija poprilično nezgodna.
golfiista

#29 Re: Poliranje felgi u SA

Post by golfiista »

citroen xm wrote:Sve zavisi kod koga radiš, kakvi su mu kapaciteti, kolika mu je peć. Možda i može ako je totalno besposlen pa da ti izađe u susret. Felgu treba prvo ispjeskariti, zatim se na nju nanosi boja u prahu pa ide na pečenje. Malo je duži proces, a i tvoja dimenzija poprilično nezgodna.

Kakvo crno pečenje i kakva peć?
Felge se pripreme ko i svaki blatobran, ofarbaju i prelakiraju, lak se osuši i to je to, ta nisu mafine.

Nego ta dim 21 je poskupa i ne može ti to niko uraditi za jedan dan, bar 2-3 dana, da valja.
citroen xm

#30 Re: Poliranje felgi u SA

Post by citroen xm »

Ja pričam o kompletnom sređivanju felgi, ako je potrebno. Bilo je dosta priče o tome ovde i ljudi su se raspitivali. Kada uradiš ovo što sam ja naveo miran si veoma dugo. To o čemu ti pričaš je dosta lošije rješenje od ovoga o čemu ja pričam.
golfiista

#31 Re: Poliranje felgi u SA

Post by golfiista »

citroen xm wrote:Ja pričam o kompletnom sređivanju felgi, ako je potrebno. Bilo je dosta priče o tome ovde i ljudi su se raspitivali. Kada uradiš ovo što sam ja naveo miran si veoma dugo. To o čemu ti pričaš je dosta lošije rješenje od ovoga o čemu ja pričam.
Ali peć i pečenje?
citroen xm

#32 Re: Poliranje felgi u SA

Post by citroen xm »

Pa da, zato što je takva boja. Nanese se boja u prahu na felgu i onda se peče. Posle bude čvrsta boja i kao plastificirana. Čovjek koji radi to garantovao je 5 zima bez oštećenja.
golfiista

#33 Re: Poliranje felgi u SA

Post by golfiista »

citroen xm wrote:Pa da, zato što je takva boja. Nanese se boja u prahu na felgu i onda se peče. Posle bude čvrsta boja i kao plastificirana. Čovjek koji radi to garantovao je 5 zima bez oštećenja.
Pa zašto se tako ne farbati automobili? Kao nije dovoljno nanijeti boju i sve prelakirati lakom?
Pa original fabricka procedura ne podrazumijeva to pečenje, mislim sve ok, ali ke to bacanje novca.
timezone

#34 Re: Poliranje felgi u SA

Post by timezone »

Sa tim pečenjem vjerovatno da misle na komoru za lakiranje, mada nemogu zamisliti da neko upali komoru radi dvije felge.
Bakir1

#35 Re: Poliranje felgi u SA

Post by Bakir1 »

golfiista

#36 Re: Poliranje felgi u SA

Post by golfiista »

e sad napraviste nauku od svega..

jedno pitanje,
mogu li koristiti iste šarafe sa alu felge 16 cola na alu felgu od 17 cola?
Bakir1

#37 Re: Poliranje felgi u SA

Post by Bakir1 »

mores, ako je konus isti i ako je debljina srca felge ista :D
golfiista

#38 Re: Poliranje felgi u SA

Post by golfiista »

Bakir1 wrote:mores, ako je konus isti i ako je debljina srca felge ista :D
e baš si mi pomogao, tek sad mi ništa nije jasno.
ne pitam bez razloga, na prošlom autu su bile originalne 17 ke i kupim druge 17 dezent ( pisao sam o tome ) ali stavim iste šarafe, ali ni blizu..
Bakir1

#39 Re: Poliranje felgi u SA

Post by Bakir1 »

Image
citroen xm

#40 Re: Poliranje felgi u SA

Post by citroen xm »

golfiista wrote:
Pa zašto se tako ne farbati automobili? Kao nije dovoljno nanijeti boju i sve prelakirati lakom?
Pa original fabricka procedura ne podrazumijeva to pečenje, mislim sve ok, ali ke to bacanje novca.
Pa nije baš skupo toliko. Naravno zavisi od veličine felge, ali ako je set od 4 felge 15-ke 120 KM mislim da to nije skupo.

Nije loše ni to što si ti naveo, samo sam dao prijedlog jer mislim da je ovo trajnije rješenje.
timezone wrote:Sa tim pečenjem vjerovatno da misle na komoru za lakiranje, mada nemogu zamisliti da neko upali komoru radi dvije felge.
Nije komora, radi se o dosta visočijim temperaturama. :thumbup:
probook

#41 Re: Poliranje felgi u SA

Post by probook »

Da ne otvaram novu temu moze li mi ko sta reci oko ovih felgi? Ja nemam apsolutno nikakvo znanje o felgama niti koliko kostaju "normalne" kvalitete felge, niti ko su neki normalni proizvodjaci itd.

http://cijenaguma.ba/felge/4007
insomnia78

#42 Re: Poliranje felgi u SA

Post by insomnia78 »

citroen xm wrote:
golfiista wrote:
Pa nije baš skupo toliko. Naravno zavisi od veličine felge, ali ako je set od 4 felge 15-ke 120 KM mislim da to nije skupo.

Nije loše ni to što si ti naveo, samo sam dao prijedlog jer mislim da je ovo trajnije rješenje.
timezone wrote:Sa tim pečenjem vjerovatno da misle na komoru za lakiranje, mada nemogu zamisliti da neko upali komoru radi dvije felge.
Nije komora, radi se o dosta visočijim temperaturama. :thumbup:
Ja sam radio to neke 4 godine, doduse ne sa felgama nego sa svim ostalim metalom al princip je isti
Pjeskarenje
Zastitni sloj pa pec
Hladjenje
Boja pa pec
Da boja je u prahu i pece se u pravoj peci. Vrijeme pecenja zavisi od materijala i peci ali otprilike zastitni sloj se pece nekih 10-15 a boja 20-30 minuta
Za felge ti ne treba vise od par sati da sve bude gotovo
Doduse, zavisi i od kapaciteta peci, komora, kabine za pjeskarenje isl
Ovdje gdje sam ja radio bi za dan mogli zavrsiti jedno 50-tak felgi :D
Ovako to otprilike ide
530i

#43 Re: Poliranje felgi u SA

Post by 530i »

probook wrote:Da ne otvaram novu temu moze li mi ko sta reci oko ovih felgi? Ja nemam apsolutno nikakvo znanje o felgama niti koliko kostaju "normalne" kvalitete felge, niti ko su neki normalni proizvodjaci itd.

Za normalnu vožnju bit će sasvim ok. Iza stranice cijenaguma.ba krije se firma Guma M.
Ako ti je skupo gledaj po otpadima fabričke felge za tvoj auto, ali to već zahtjeva i vremena i goriva i truda...ovako nove kupiš i ne misliš.
probook

#44 Re: Poliranje felgi u SA

Post by probook »

530i wrote:
probook wrote:Da ne otvaram novu temu moze li mi ko sta reci oko ovih felgi? Ja nemam apsolutno nikakvo znanje o felgama niti koliko kostaju "normalne" kvalitete felge, niti ko su neki normalni proizvodjaci itd.

Za normalnu vožnju bit će sasvim ok. Iza stranice cijenaguma.ba krije se firma Guma M.
Ako ti je skupo gledaj po otpadima fabričke felge za tvoj auto, ali to već zahtjeva i vremena i goriva i truda...ovako nove kupiš i ne misliš.
Znam da je guma m i meni je ovo ok cijena. Nego otvorio sam npr AO Leko i vidim felge od 230 KM pa na gore, pa kontam nisu valjda ove u Gumi M neko tesko smece :)
Ok hvala na infu
golfiista

#45 Re: Poliranje felgi u SA

Post by golfiista »

probook wrote:
530i wrote:

Znam da je guma m i meni je ovo ok cijena. Nego otvorio sam npr AO Leko i vidim felge od 230 KM pa na gore, pa kontam nisu valjda ove u Gumi M neko tesko smece :)
Ok hvala na infu
E ovako, ja sam o ovome pisao već, ali nije na odmet ponoviti.
Prije 4 godine sam kupio nove felge 17 u Gumi M dok su još bili na starom mjestu. Upario sam ih sa novim Verdestein gumama ljetnim.
Te felge su mi, sjebale sve četiri gume (1200 KM ), ležaj na autu ( 600 KM ), dijagnostika u Asa autu 200 KM, balansiranje i spura u DE 120 KM, bačen novac na te felge od 800 KM, živaca ni sam ne znam koliko. Radilo se o Dezent felgama i koštale su oko 800 KM.
Nikada vise ne bih na biciklo, a ne na auto stavio felgu a da nije OEM. Za moj novčanik je to preskupa zajebancija.
commendatore

#46 Re: Poliranje felgi u SA

Post by commendatore »

120 marki balansiranje i stelovanje :izet:

jos samo mi je misterija kako felga koja je fiksirana za gumu moze sjebat istu - valjda ima ruke unutra šta li :mrgreen:
530i

#47 Re: Poliranje felgi u SA

Post by 530i »

Ako su odgovarajuće dimenzije (i felge i gume) i auto je ispravno, ništa se ne smije desiti. Pod uslovom da je sve pravilno montirano, gume na felge, felge na glavčine... Bilo kakva neispravnost felgi se odmah vidi na balans mašini, ako već nije vidljiva.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#48 Re: Poliranje felgi u SA

Post by konektovan »

commendatore wrote:120 marki balansiranje i stelovanje :izet:

jos samo mi je misterija kako felga koja je fiksirana za gumu moze sjebat istu - valjda ima ruke unutra šta li :mrgreen:
E ovo prvi put cujem, al' ko zna?! :-?
golfiista

#49 Re: Poliranje felgi u SA

Post by golfiista »

Kao prvo, to je cijena u servisu u Njemačkoj. Drugo, felge su lošeg kvaliteta i pri većim brzinama ispadaju iz balansa, zajedno sa gumom, tako da je to uzrokovalo stradanje prednjeg ležaja, ali i guma koje Su dobile bubrege po gaznom sloju ( ni ovo nisi čuo sigurno ).
Sve u svemu, vodite računa kakve felge kupujete, zna biti vrlo skup sport.
commendatore

#50 Re: Poliranje felgi u SA

Post by commendatore »

golfiista wrote:

Kao prvo, to je cijena u servisu u Njemačkoj. Drugo, felge su lošeg kvaliteta i pri većim brzinama ispadaju iz balansa, zajedno sa gumom, tako da je to uzrokovalo stradanje prednjeg ležaja, ali i guma koje Su dobile bubrege po gaznom sloju ( ni ovo nisi čuo sigurno ).
Sve u svemu, vodite računa kakve felge kupujete, zna biti vrlo skup sport.
zalim slucaj, ali ja ne primam savjete od ljudi koji ne znaju kupiti odgovarajuce falšfelge za auto :mrgreen:
Post Reply