Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
and wrote:i ja sam za ravnopravnost. pošto niko ne paradira,ne trebaju ni oni
ne vidim sličnost
Sličnost je apsolutna.
Homoseksualci ''paradiraju'' kao vid protesta. Misliš da oni izađu na ulice Beograda gdje ih čekaju mongoloidi pod fantomkama jer im je, pa eto, to zabavno? Oni izađu paradirati kako bi digli svoj glas protiv fašizma koji izlazi iz svih pora društva.
Jedina je razlika što kad oni izađu, fasuju cigle i štange, a kad bule izađu digne se kompletno javno mijenje u znak podrške ''ugroženim damama''.
napisao sam da mislim na seksualna paradiranja
inače ne vidim svrhu tih paradiranja.
imaju institucije i nek se svako bori za svoja prava,a ako te gej parade misle promijeniti neko mišljenje o njima,ništa od toga.
kome su bili odvratni biće i ubuduće.
nek im daju da se mogu vjenčati i to je to što im je od prava kao uskraćeno.
Homoseksualci ''paradiraju'' kao vid protesta. Misliš da oni izađu na ulice Beograda gdje ih čekaju mongoloidi pod fantomkama jer im je, pa eto, to zabavno? Oni izađu paradirati kako bi digli svoj glas protiv fašizma koji izlazi iz svih pora društva.
Jedina je razlika što kad oni izađu, fasuju cigle i štange, a kad bule izađu digne se kompletno javno mijenje u znak podrške ''ugroženim damama''.
Šta ti znači taj odvratni termin "bula"? To je po meni uvredljiv naziv za ženu muslimanku sa maramom? Žena koja je završila neke vjerske škole i pokrivena je : mualima/vjeroučiteljica/svršenica teologije...Žena koja je pokrivena i nije završila vjerske škole je muslimanka....U svakodnevnom razgovoru ljudi koji ne poznaju islamske termine pod "bulom" se podrazumijeva svršenica medrese ili FIN-a, vjeroučiteljica ili profesorica teologije? Ako za svaku muslimanku sa maramom kažeš da je " bula", provociraš i vbrijeđaš mene kao vjernika, jer barem 95% ovih žena na prosvjedima nisu bile mualime nego: pravnice, ljekarke, učiteljice, bankovne službenice, studentice, ukratko SMETA MI I UVREDLJIV ti je taj naziv, kao kada neko pravoslavku nazove "vlahinjom", ili katolkinju "šokicom" štu su RUŽNI I ODVRATNI NAZIVI za žene određenih konfesija ili vjerkih praksi !!!
Fudo Bosna wrote:
Šta ti znači taj odvratni termin "bula"? To je po meni uvredljiv naziv za ženu muslimanku sa maramom? Žena koja je završila neke vjerske škole i pokrivena je : mualima/vjeroučiteljica/svršenica teologije...Žena koja je pokrivena i nije završila vjerske škole je muslimanka....U svakodnevnom razgovoru ljudi koji ne poznaju islamske termine pod "bulom" se podrazumijeva svršenica medrese ili FIN-a, vjeroučiteljica ili profesorica teologije? Ako za svaku muslimanku sa maramom kažeš da je " bula", provociraš i vbrijeđaš mene kao vjernika, jer barem 95% ovih žena na prosvjedima nisu bile mualime nego: pravnice, ljekarke, učiteljice, bankovne službenice, studentice, ukratko SMETA MI I UVREDLJIV ti je taj naziv, kao kada neko pravoslavku nazove "vlahinjom", ili katolkinju "šokicom" štu su RUŽNI I ODVRATNI NAZIVI za žene određenih konfesija ili vjerkih praksi !!!
Hvala za komentar. Licno nikada ne zovem pokrivene zene 'bulama'.
Sta ti imas reci na temu?
Diskriminacija i verbalno (cesto i fizicko) zlostavljanje homoseksualaca?
Pravo na paradiranje kao sto paradiraju vjernici ili navijaci?
Pravo na promociju kao sto se promovira vjera?
Satanizam,sodomija,razvrat i nemoral najgore vrste ne bi se u normalnom svijetu smjeli poistovjecivati sa izvornim i pravilno tumacenim moralnim nacelima religije.
Fudo Bosna wrote:
Hvala za komentar. Licno nikada ne zovem pokrivene zene 'bulama'.
Sta ti imas reci na temu?
Diskriminacija i verbalno (cesto i fizicko) zlostavljanje homoseksualaca?
Pravo na paradiranje kao sto paradiraju vjernici ili navijaci?
Pravo na promociju kao sto se promovira vjera?
Nisam privatno i religijski nimalo pobornik takvog načina života, kao ni večina moje familije pa čak ni večina prijatelja...
Ali , ako neko danas sutra, ne bude promicao/nametao gey orijentaciju mome djetetu u školi/faksu, kao neku vrijednost ,(mislim na nasilno nametanje i devalviranje i zabranjivanje moga, klasičnog pogleda na porodicu i brak, u šta sumnjam da ćče se desiti), ne vidim nikakvog moralnog prava da ja kao Bošnjak/musliman, pravim "sačekuše" po ulicama bosanskih gradova i razbijam glave ljudima sa kojima se ne slažem, tu orijentaciju moralno osuđujem, ali NESMIJEM IH , ZLOSTAVLJATI, ni ja kao Bošnjak , ali ni moj komšija kao katolik/Hrvat ili Srbin /pravoslavni...
Možemo držati debate po BKC-u, gostovati na TV, pričati o moralu, seksualnosti, osuđivati kroz dijalog/sučeljavanje, (kao po meni nepotrebne ), masovne gey parade, ali nekoga , danas sutra premlatiti, nikada, ili isto osuđujem , da ako aplicira na posao, a dobar je i kvalifikovan, ne primiti ga pa i u javnu instituciju, (samo zato što je gey), TO NE ODOBRAVAM !!!
NE NIČIJEM NI VERBALNOM A KAMOLI FIZIČKOM ZLOSTAVLJANJU !!!
Nisam privatno i religijski nimalo pobornik takvog načina života, kao ni večina moje familije pa čak ni večina prijatelja...
Ali , ako neko danas sutra, ne bude promicao/nametao gey orijentaciju mome djetetu u školi/faksu, kao neku vrijednost ,(mislim na nasilno nametanje i devalviranje i zabranjivanje moga, klasičnog pogleda na porodicu i brak, u šta sumnjam da ćče se desiti), ne vidim nikakvog moralnog prava da ja kao Bošnjak/musliman, pravim "sačekuše" po ulicama bosanskih gradova i razbijam glave ljudima sa kojima se ne slažem, tu orijentaciju moralno osuđujem, ali NESMIJEM IH , ZLOSTAVLJATI, ni ja kao Bošnjak , ali ni moj komšija kao katolik/Hrvat ili Srbin /pravoslavni...
Možemo držati debate po BKC-u, gostovati na TV, pričati o moralu, seksualnosti, osuđivati kroz dijalog/sučeljavanje, (kao po meni nepotrebne ), masovne gey parade, ali nekoga , danas sutra premlatiti, nikada, ili isto osuđujem , da ako aplicira na posao, a dobar je i kvalifikovan, ne primiti ga pa i u javnu instituciju, (samo zato što je gey), TO NE ODOBRAVAM !!!
NE NIČIJEM NI VERBALNOM A KAMOLI FIZIČKOM ZLOSTAVLJANJU !!!
Posuđeno od kolege forumaša sa drugog topica: Arapke "bule", pardon arapke hrišćanke se bune/prosvjeduju, da se malo našalimo, VSTV jedne arapske zemlje po ugledu na daleko ,"demokratskiji i Europsku BIH", su namah, iza naših tužilaca/sudija, zabranili svojim "bulama" hrišćankama , muslimankama i jevrejkama, da nose vjerska obilježja i maramu u tamošnjem Državnom sudu...
Naime sudija Đemail Telgeltija , inače arap hrišćanin, je rekao: "Ne mere ni u naske, kada nemere u Bosni, a Bosna da prostiš, to je "napredak", to je Europa"... Podržao ga je i zamjenik , kolega sudija, musliman , Abdullah Husein, rekavši da je njima glavna nepristrasnost, .... ...
P.S.
Inače prošao sam veliki dio arapskoga svijeta, kada tamo vidiš neke crkve , pop vrši misu na arapskom, u žena kršćanki marame na glavi, naziv na crkvi na arapskom, konkretno prije 10-tak godina svjedočio tome u Ammanu, Jordan, ja kao musliman , (pa me baš interesuje da li bi naše bajne sudije iz VSTV, povjerovale, da pop nije prikriveni musliman, a hrišćanke muslimanke, ali neče da priznaju...?
KIseljak12 wrote:
Ne smetaju mi pripadnici bilo koje religije, ali mi itekako smeta njihovo agresivno i iritantno nametanje tvrdnje da su oni jedini u pravu, jedini znaju pravu istinu, a druge religije i nevjernici ce da gore itd. itd.
Dragi moji sugradjani, bez obzira na (ne)vjersko i (a)seksualno opredjeljenje, svjetska borba za LGBT je potekla u zapadnim (znamo, naravno, nemoralnim, raskalasenim, nastavi niz) zemljama i to tek onda kada su rijesili mnoga druga prava i slobode koji mi ni smo ni blizu da rijesimo.
Po stepenu politickog razvoja ljudi i drzave smo negdje izmedju Osmanskog carstva i KSHS> Kad sustinski, a ne formalno, na nivou drzavem doguramo bar do 1960ih ponovo, onda mozemo govoriti o ovim "novim" pravima, "rodnim naukama/studijama" i sl.
Vezano za boldirano: vjeruj mi da pomisle cesto i da dobar dio LGBT stanovnistva boli kurac za paradu, al znam da bi im bilo pravo drago npr. prosetat s momkom a da ne moraju glumit da su jarani, sjest na klupu u park, ali blizu jedan drugog i tako te neke glupe stvari.
Probaj se nakratko zamisliti u nekom izvrnutom svijetu, gdje npr. imas curu ali moras pred svima glumiti da ti je rodica, jer ako saznaju da si hetero u najboljem slucaju ces proci samo s degenekom. Jesi zamislio? Znam da je takva situacija nemoguca, jer bioloski ne moze doci do toga, ali ipak probaj zamisliti razne stvari koje bi normalno radio u javnosti s curom (ne govorim o intimnosti, nego o javnim stvarima) da ne smijes uraditi jer ces pravo naj**at.
A sto se tice devijacija, u matematici/nauci/biologiji je devijacija neko odstupanje od sredine/prosjeka. Pa je prema tome i jako niska i jako visoka inteligencija jednako devijantna osobina sa stanovista prirode. Jako visoki i jako niski ljudi su takodjer devijantni. CItava civilizacija, vatra, tocak, odjeca, jezik, nauka, tehnologija, religija, umjetnost, sport, sve je to s aspekta prirode devijantno. Ako si mislio na seksualno devijantno, onda je svjesna volja da se ne zenis i ne pravis djecu je takodjer devijantno ponasanje, a ne vidim da njih neko "lijeci" ili marise.
Agresivno nametanje svojih religijskih uvjerenja drugim osobama i meni smeta, tu se slažem s tobom.
Što se tiče tvog tipkanja o zemljama Zapada kao zemljama "nemorala i raskalešnosti", to je samo i isključivo njihov problem. Ako krše ovozemaljske zakone i propise, unutar svojih društava i zajednica, bit će kažnjeni na odgovarajući način, obzirom da je riječ o pravnim državama. Ako krše Božje zakone, opet će biti kažnjeni na adekvatan način. Ko sam ja da im sudim za njihov "nemoral i raskalašenost":)?
Iako ne volim neokolonijalnu politiku koje zemlje Zapada provode diljem svijeta, ja im skidam kapu i divim se njihovom baštinjenju nauke. Nemjerljiv je doprinos koji svakodnevno daju medicini, informatici... da ne nabrajam dalje:)
Da, zemlje Zapada su riješile mnoga prava i slobode zato što imaju par vijekova prednosti u odnosu na nas, vidiš da smo mi i dan danas narod/nacija/država bez bilo kakve vizije ili misije, bez pravca i cilja. Oni već decenijama gaze utabanom stazom...
Što se tiče termina koji sam upotrijebio da bih opisao homoseksualnost, nije li "devijacija" najblaža moguća riječ koja se tu može upotrijebiti, upravo zbog značenja koje si sam naveo:)?
OK, mislim da smo se ipak razumjeli, slazem se u potpunosti s prva 4 pasusa. Sto se tice petog, rekao bih radije raznovrsnost. Ko sto pederi ne mogu imati djecu, ne mogu ni neplodne zene. Ni jedni ni drugi ne biraju to, al sumnjam da bi neplodnu zenu nazvao devijantnom.
Hm...što se tiče boldanog i podvučenog dijela mislim da bi se mogao vrlo neprijatno iznenaditi.
Uopšte nema sumnje da bi on i jednu takvu, neplodnu ženu nazvao devijantnom, što bi čak mogla biti najblaža moguća riječ koju bi upotrijebio, samo ako je dovoljno principijelan tj. istrajan u svom načinu mišljenja i iskren.
Ja se nadam da nisam u pravu, ali...
A što se tiče teme - odlična analogija: vjernik i homoseksualac u kontekstu ugroženih prava.
I jedni i drugi imaju istog neprijatelja - fobiju.
Tolerancija u BiH ne postoji. Mi smo, zapravo, tri hermetički zatvorena kolektiviteta koja izgledom i sadržajem podsjećaju na sanatorijum, u kojem žive (čast hrabrim, savremenim izuzecima) primitvni i netolerantni ljudi, zarobljeni u prošlosti, koji uživaju u toplini i smradu vlastitog tora, koji dvadeset godina ponavljaju kako su samo oni upravu, a svi ostali su ukrivu i loši po rođenju, hraneći se, kako to i priliči duševnim bolesnicima, jedino snovima i maštarenjem o ostvarenju etno-nacionalnog svetog zadatka svog kolektiviteta.
Primitivci, klero-nacionalisti, vjernici na baterije čine većinu u našem društvu, stalno podgrijavaju mržnju i strah, drže ovu zemlju u stanju stalnog nemira i podraženosti. Svaka tolerancija, svaka pružena ruka se tumači kao izdajstvo i slabost, i prezreno je od većine u našim kolektivitetima.
neplodna zena je zdavstveno stanje - u medicinskoj praksi smatra se ili stecenim invaliditetom ili urodjenim poremecajem (posljedica problema u razvoju, izlozenosti hemijskim supstancama itd..)
homoseksualizam neka se sam definise - bio on seksualna devijacija, socijalnim okruzenjem inducirani poremecaj ili nesto trece....
zena bi mozda mogla imati djecu , zena moze optirati da ne zeli djecu, zena ima pravo izbora i ima mogucnost borbe za ostvarenje cilja na prirodni ili medicinski potpomognuti nacin....
kod homoseksualca npr muskih ali ne i zenskih nema teorije za roditeljstvo osim socijalnog potpomaganja takvog roditeljstva
znaci
prirodni i medicinski potpomognuti nacin da musko stvori jajasca koja bivaju opoodjena spermijem - ne postoji....
argument nije validan - jednoatavno nije na mjestu....
Uporedio sam sa neplodnom zenom jer znam kakav je stav odredjenih ljudi prema neplodnim zenama. Jednako dobar kao i prema homoseksualcima i svima ostalim kojima se "bog" nije smilovao nego ih je u startu osudio na vjecni oganj. Umjesto zene smo mogli uzeti albino dijete, pogotovo u Africi, znas li sta njima rade?
Homoseksualna sklonost je bioloski uslovljena kao kombinacija odredjenih gena koji se aktiviraju u odredjenom okruzenju (visok testosteron kod majke za vrijeme trudnoce). Nije ni bolest ni poremecaj ni devijacija, nego varijetitet, tj. bioloska raznovrsnost. Npr. vecina ljudi ima oba oka iste boje, neki ljudi imaju razlicite. To je ta raznovrsnost. Neke osobine su u prirodi statisticki vise zastupljene nego druge. Tako da je procenat neheteroseksualaca blizu procenta nedesnjaka u bilo kojoj populaciji.
Posto je ta tematika razradjivana na raznim temama, zamolio bih forumase koji ne barataju logikom, naucnim metodom, statistikom i medicinom da ne razvodnjavaju temu nesuvislicama.
Ova tema je zasnovana na jednoj postavci ili pretpostavci koju vi ne morate prihvatiti u zivotu, ali ona predstavlja temelj za dalju diskusiju ovdje.
Zgoljo wrote:Satanizam,sodomija,razvrat i nemoral najgore vrste ne bi se u normalnom svijetu smjeli poistovjecivati sa izvornim i pravilno tumacenim moralnim nacelima religije.
Dok sam ziv,borit cu se protiv toga.
Zaboravio si hadzijski cevap i sogan dolmu, ja se protiv njih borim svim silama.
neplodna zena je zdavstveno stanje - u medicinskoj praksi smatra se ili stecenim invaliditetom ili urodjenim poremecajem (posljedica problema u razvoju, izlozenosti hemijskim supstancama itd..)
homoseksualizam neka se sam definise - bio on seksualna devijacija, socijalnim okruzenjem inducirani poremecaj ili nesto trece....
zena bi mozda mogla imati djecu , zena moze optirati da ne zeli djecu, zena ima pravo izbora i ima mogucnost borbe za ostvarenje cilja na prirodni ili medicinski potpomognuti nacin....
kod homoseksualca npr muskih ali ne i zenskih nema teorije za roditeljstvo osim socijalnog potpomaganja takvog roditeljstva
znaci
prirodni i medicinski potpomognuti nacin da musko stvori jajasca koja bivaju opoodjena spermijem - ne postoji....
argument nije validan - jednoatavno nije na mjestu....
Uporedio sam sa neplodnom zenom jer znam kakav je stav odredjenih ljudi prema neplodnim zenama. Jednako dobar kao i prema homoseksualcima i svima ostalim kojima se "bog" nije smilovao nego ih je u startu osudio na vjecni oganj. Umjesto zene smo mogli uzeti albino dijete, pogotovo u Africi, znas li sta njima rade?
Homoseksualna sklonost je bioloski uslovljena kao kombinacija odredjenih gena koji se aktiviraju u odredjenom okruzenju (visok testosteron kod majke za vrijeme trudnoce). Nije ni bolest ni poremecaj ni devijacija, nego varijetitet, tj. bioloska raznovrsnost. Npr. vecina ljudi ima oba oka iste boje, neki ljudi imaju razlicite. To je ta raznovrsnost. Neke osobine su u prirodi statisticki vise zastupljene nego druge. Tako da je procenat neheteroseksualaca blizu procenta nedesnjaka u bilo kojoj populaciji.
Posto je ta tematika razradjivana na raznim temama, zamolio bih forumase koji ne barataju logikom, naucnim metodom, statistikom i medicinom da ne razvodnjavaju temu nesuvislicama.
Ova tema je zasnovana na jednoj postavci ili pretpostavci koju vi ne morate prihvatiti u zivotu, ali ona predstavlja temelj za dalju diskusiju ovdje.
Pa nemoj onda kad ne baratas logikom....
Bog im se nije smilovao pa ga jedan drugom u straznjicu mecu.... sa tim ima veze povisen nivo testosterona kod majke u trudnoci pa ga oni jedan drugom mecu..
muski nemaju opravdanja za takve mecaje...
kod zena - to je vec druga tema.....
Sto sebi kvaris temu ?
ti mecace jedan drugom stavio u isti rang sa zenama koje ne mogu imati djece i albino ljudima i sve ti je to logicno i obradjeno po naucnom metodu u skladu sa statistikom i medicinom kao naukom......
Rampage wrote:
Agresivno nametanje svojih religijskih uvjerenja drugim osobama i meni smeta, tu se slažem s tobom.
Što se tiče tvog tipkanja o zemljama Zapada kao zemljama "nemorala i raskalešnosti", to je samo i isključivo njihov problem. Ako krše ovozemaljske zakone i propise, unutar svojih društava i zajednica, bit će kažnjeni na odgovarajući način, obzirom da je riječ o pravnim državama. Ako krše Božje zakone, opet će biti kažnjeni na adekvatan način. Ko sam ja da im sudim za njihov "nemoral i raskalašenost":)?
Iako ne volim neokolonijalnu politiku koje zemlje Zapada provode diljem svijeta, ja im skidam kapu i divim se njihovom baštinjenju nauke. Nemjerljiv je doprinos koji svakodnevno daju medicini, informatici... da ne nabrajam dalje:)
Da, zemlje Zapada su riješile mnoga prava i slobode zato što imaju par vijekova prednosti u odnosu na nas, vidiš da smo mi i dan danas narod/nacija/država bez bilo kakve vizije ili misije, bez pravca i cilja. Oni već decenijama gaze utabanom stazom...
Što se tiče termina koji sam upotrijebio da bih opisao homoseksualnost, nije li "devijacija" najblaža moguća riječ koja se tu može upotrijebiti, upravo zbog značenja koje si sam naveo:)?
OK, mislim da smo se ipak razumjeli, slazem se u potpunosti s prva 4 pasusa. Sto se tice petog, rekao bih radije raznovrsnost. Ko sto pederi ne mogu imati djecu, ne mogu ni neplodne zene. Ni jedni ni drugi ne biraju to, al sumnjam da bi neplodnu zenu nazvao devijantnom.
Hm...što se tiče boldanog i podvučenog dijela mislim da bi se mogao vrlo neprijatno iznenaditi.
Uopšte nema sumnje da bi on i jednu takvu, neplodnu ženu nazvao devijantnom, što bi čak mogla biti najblaža moguća riječ koju bi upotrijebio, samo ako je dovoljno principijelan tj. istrajan u svom načinu mišljenja i iskren.
Ja se nadam da nisam u pravu, ali...
A što se tiče teme - odlična analogija: vjernik i homoseksualac u kontekstu ugroženih prava.
I jedni i drugi imaju istog neprijatelja - fobiju.
Ko "on", ja? Na osnovu čega si to zaključila, obzirom da se ti i ja ne poznajemo?
Kako ne vidiš da si identična kao i oni koji s fantomkama i palicama dočekuju homoseksualce, obzirom da imaš predefinisano mišljenje o vjerniku muslimanu i da sve vjernike muslimane po defaultu trpaš u isti koš?
Da, slažem se s tobom da i vjernik i homoseksualac imaju istog neprijatelja, fobiju i unaprijed formirana mišljenja, TVOJE razmišljanje je savršen dokaz.
Bas citam dezulovica i kontam kako je u prici o malom zejdu ,ispricano puno stvari i problema iz nase zemlje ...O lijepom dijelu price slabo cemo i cuti,to drugi prenose,nemamo temu o tim lijepim stvarima i primjerima,o drugim naravno imamo bezbroj tema...
Bajka o Različitima i Istima
11.02.2016. | PIŠE: Boris DEŽULOVIĆ
Zvao me jedne prilike u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.
Elem, bio jedan jalijaš i mahalski kriminalac, nazovimo ga Ćelo, što je reketario sve radnje u kvartu, a kako ni u koga nije imao povjerenja, uposlio on gluhonijemog Sulju da mu po mahali skuplja pare. Biva, niti će išta čuti, niti će išta okolo pričati.
I šta - prvi dan skupio Suljo deset hiljada maraka, ali kad ih je vidio onako na gomili, omililo mu se i odluči da ih sakrije u nenin podrum. Ćelo, međutim, brzo shvatio da mu fali deset milja, pa doveo Muju, što je znao jezik gluhonijemih, da ispita malo Sulju gdje su pare. Objasnio Mujo znakovnim jezikom što šefa zanima, a Suljo stao mahati rukama i vrtjeti glavom. "Kaže da nema pojma", preveo Mujo, a Ćelo onda izvadio pištolj, prislonio ga Sulji na čelo, pa se obratio Muji: "Pitaj ga jel se sad sjetio!" Mujo rukama i prstima preveo Sulji, a ovaj se odmah panično razmahao i sve priznao, znakovnim jezikom objasnivši Muji da su pare u neninom podrumu, u kutiji od cipela u starom frižideru. Mujo ga koncentrirano gledao, pa kad je završio, okrenuo se Ćeli.
"Kaže da nema pojma o čemu pričaš", objasnio mu kratko. "I da misli da ti nemaš muda da povučeš obarač."
Vulgarno mi je i prvoloptaški, jasno, pao taj Kožin vic na um kad sam pročitao potpuno nevjerojatnu priču iz sarajevske osnovne škole Osman Nakaš, u koju je ove jeseni krenuo mali gluhonijemi dječak Zejd Ćoralić, i u kojoj su problem Zejdove drugačijosti riješili tako što su njegove drugarice i drugovi iz Prvog 2 razreda, svi do posljednjeg, uključujući i učiteljicu Sanelu Ljumanović – naučili znakovni jezik gluhonijemih.
Svi su se roditelji složili s prijedlogom Zejdove majke i učiteljice Sanele, i angažirali učiteljicu znakovnog jezika da njihovu djecu nauči jezik Zejdove tišine. Učiteljicu, naravno, ne plaćaju ni škola, koja nema tih para, ni država, koja nema tih ambicija: plaćaju je sami roditelji, ili barem oni koji to mogu, dogovorivši se da se nikad ne sazna koji mogu, a koji ne.
Priču o Zejdu i Prvom 2 razredu sarajevske osnovne škole Osman Nakaš objavili su, naravno, Amerikanci. Priča o Zejdu i njegovom razredu u Bosnu je tako stigla tek na kraju, nakon što su je prenijele sve svjetske agencije, novine, portali i društvene mreže, kad je priča već sedam puta obišla svijet i kad više nije imala gdje.
Dobre vijesti, jebiga, čak i kad iz Bosne dolaze, u Bosnu stižu posljednje, a bolje vijesti iz Bosne od rata se nije javilo ni čulo. Ne bi, eto, ni sad, da Zejdovi drugovi nisu naučili jezik nejavnih i nečujnih.
I drugdje u svijetu, istina, priča o mališanima koji su iz otvorenih dječjih srca - ali i otvorenih umova svojih roditelja - naučili znakovni jezik, kako bi rastvorili i srce, um i svijet svog gluhonijemog prijatelja, bila bi mala velika priča o solidarnosti, dječjoj a ljudskoj, ali u Bosni i Hercegovini priča o Zejdu mnogo je više od istinite bajke o ljudskosti i solidarnosti. Malo je u tom svijetu, tamo iza sedam brda i sedam dolina, zemalja poput Bosne, u kojoj se ta mala velika, poučna i istinita priča pripovijeda kao bajka, a piše kao ustav.
Mali Zejd odrasta kao drugačiji u zemlji u kojoj je svatko u nekom trenutku, na nekom mjestu, drugačiji. On je manjina u zemlji u kojoj je svatko u nekom trenutku, na nekom mjestu, manjina. U toj zemlji svega, eto, ima, samo nema mjesta ni trenutka u kojemu bi Zejd bio većina.
U toj zemlji, da ovo nije bajka, razred bi lako riješio problem Zejdove drugačijosti. U njoj, naime, Isti ne uče jezik Drugačijih, niti Većina uči jezik Manjine. U njoj je na Manjini Drugačijih da uče jezik Većine Istih. Ako pak ne mogu, oni idu van iz razreda, u škole i domove za Drugačije.
U toj zemlji, kad bi nekome palo na pamet predložiti Većini da uči jezik Manjine, bio bi optužen za podrivanje temeljnih demokratskih vrijednosti i uspostavu terora Manjine nad Većinom. U toj zemlji, naime, demokracija je kad većina ima samo prava, a manjina samo obaveze.
U toj zemlji, da ovo nije bajka, i oni poput Zejda znali bi riješiti problem svoje drugačijosti. Ne bi im, da ovo nije bajka, na pamet padalo upisivati se u školu Istih i miješati s onima koji ne razumiju jezik Drugačijih. Tražio bi Zejd televiziju na znakovnom jeziku i svoj entitet, općinu, kanton i federaciju gluhonijemih, tamo gdje bi Drugačiji bili Isti. Ne bi se gluhonijemi miješali niti sa slijepima.
Mali Zejd Ćoralić sa svojim je roditeljima, učiteljicama, drugaricama i drugovima – shvatili ste – srušio sam državni poredak Bosne i Hercegovine, sve kanone na kojima je taj sistem građen i na kojima dvadeset godina počiva. Ideja da većina nauči jezik manjine, da bi je shvatila, razumjela i naučila suživjeti s njom, protivi se svakom pojedinačnom smislu dejtonske Bosne i Hercegovine, one u kojoj se čak i djeca što čuju i govore u školama dijele po jezicima koje čuju i govore. Priča o cijelom jednom školskom razredu koji je naučio jezik jednoga od njih takvoj je Bosni i Hercegovini najopasnija koju je ona ikad čula: ne postoji, naime, bosanski, hrvatski ili srpski znakovni jezik, nema ga ni engleskog ni arapskog ni turskog.
Najšokantnije je stoga to što četiri mjeseca nakon početka školske godine, suprotno svemu čemu nas uče arhitekti shaken-not-stirred Bosne i Hercegovine, nijedno od djece koja su naučila znakovni jezik nije postalo gluhonijemo! Sve Zejdove drugarice i drugovi isti su i isto što su bili u septembru, isti im je identitet i isti im je jezik, samo su, eto, bogatiji za još jedan jezik.
Zato sam se, eto, na priču o malom Zejdu i herojima iz Prvog 2 razreda osnovne škole Osman Nakaš vulgarno i prvoloptaški sjetio vica o gluhonijemom Sulji, iz zemlje u kojoj je hendikep manjine oružje većine, a slabost slabijeg snaga jačeg, i u kojoj priča o malim herojima iz osnovne škole Osman Nakaš može stotinu puta biti istinita, ali je ipak samo bajka. Zemlje iza sedam brda i sedam dolina, u kojoj se jednakost različitih shvata jedino kad je Različiti jednak lopov kao i onaj Isti.
Zgoljo wrote:Satanizam,sodomija,razvrat i nemoral najgore vrste ne bi se u normalnom svijetu smjeli poistovjecivati sa izvornim i pravilno tumacenim moralnim nacelima religije.
Dok sam ziv,borit cu se protiv toga.
-----
Religija (bez obzira koja) se u normalnom i modernom svjetu se ne bi smjeli poistovjecivati sa moralom.
Rampage wrote:
Ko "on", ja? Na osnovu čega si to zaključila, obzirom da se ti i ja ne poznajemo?
Ko god je ikad u životu igrao šah sa osobom koju ne poznaje ovo pitanje će, najblaže rečeno, smatrati suvišnim i neće mu trebati dodatno objašnjenje.
Rampage wrote:
Kako ne vidiš da si identična kao i oni koji s fantomkama i palicama dočekuju homoseksualce, obzirom da imaš predefinisano mišljenje o vjerniku muslimanu i da sve vjernike muslimane po defaultu trpaš u isti koš?
Kad prije zaboravi da se ti i ja ne poznajemo.
Citiraj gdje sam to ja, u prethodnom postu na ovoj temi, uopšte spomenula muslimane?
Ja spominjem vjernike, a to je mnogo širi pojam - odnosi se i na ''sljedbenike Knjige'' i na muslimane.
I tvrdim da im je, i vjernicima i homoseksualcima, u kontekstu priče o ugroženim pravima zajednički neprijatelj fobija. A kad kažem fobija onda mislim i na fobiju u njima i oko njih.
Rampage wrote:
Da, slažem se s tobom da i vjernik i homoseksualac imaju istog neprijatelja, fobiju i unaprijed formirana mišljenja[/b], TVOJE razmišljanje je savršen dokaz.
Reče mi čovjek koji žali, prezire homoseksualce i nije sposoban, o pardon, ne može im dati podršku
Rampage wrote: Homoseksualce koji su takvi Bogom dati (ili Majkom Prirodom, kako ti se više sviđa) žalim a one koji misle, iz obijesti, da su homoseksualci prezirem. Ne mogu im dati podršku ali ih ni u snu ne bih fizički napao.
fòbija ž 〈G mn fȍbījā〉
psih.poseban osjećaj jake odbojnosti (najblaže i najjednostavnije rečeno) ili bolesnog straha.
Sve u svemu...čudno je to da su na ovoj našoj planeti upravo ljudi najveća ''smetnja'' ostvarenju humanosti, ljudskosti, čovječnosti (pa tako i osnovnih ljudskih prava) i da jedino od ljudi ovu vrijednost treba braniti ili uprkos njima ostvarivati.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 12/02/2016 20:25, edited 1 time in total.
Ove mi izgledaju nadrogirano
kak su gadne..ni kriz ih ne moze spasiti
i ovu sliku treba koristiti, kao protuargument svima koji koriste rijec islamofobija..
ja kao krscanin rodjenjem,a ne i praksom se distanciram od ovakvi zena..
odmah postajem krscanofob...
Ti dolaziš na ovu temu da ovdje izgradiš imidž tolerantne, moderne i cool osobe, zaboli tebe za homoseksualce i ostale "ugrožene skupine" i onda u skladu sa svojim stvarnim razlogom dolaska na ovu temu izabiraš mene, etiketiraš me kao muškog šovinistu čije mišljenje o ženama imaš pod malim noktom, samo na osnovu mog upisa o homoseksualcima.
Treba ti žrtva čijim omalovažavanjem ćeš pokazati svoju veličinu, svoju toleranciju i prosvjetljenost. Na tvoju žalost, godine iskustva po raznoraznim forumima su me naučile da na kilometre prepoznam takve...
Sestro draga, žena, općenito, u mom univerzumu ima posebno, sveto, mjesto, bez obzira da li imala ulogu majke, sestre, supruge ili pak ljubavnice, tako da mi ni u snu ne možeš kačiti to što si mi pokušala prišiti.