Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Ommadawn

#26 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Ommadawn »

spreca wrote:
Ommadawn wrote: Zelite li Ulice,gradove,drzave i planete bez pusaca?.......nije nam to nekad smetalo a sad nam sve smeta......vidjeli da drugi to zabranjuju pa daj da i mi.....polako sve ce biti jednog dana.....ko hoce uvijek moze izolovati pusace radi djece
"Kome ba mi da se prilagodjavamo?" ...i ta prica... :oops:
Nije ni cudo sto ljudi napustaju BiH :bih:
Zbog pushaca?[/quote]
Ne nego zbog onih kojima se moraju prilagođavat'. Ba.
šatirana_ljubičica

#27 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by šatirana_ljubičica »

Kultura konzumiranja cigareta u nekoj državi direktno je povezana sa primitivizmom ''građana'' iste države.
Kod nas je ta kultura na vrlo niskom nivou, kao i u mnogim drugim stvarima, jedino što ova kultura vuče direktne i zdravstvene posljedice pored ostalih.

Kad mi se jedne prilike desilo da sam morala ( a morala sam jer mi moja moralna načela nalažu) opomenuti godpoDŽU koja je sva tip-top sređena, a radi se o tome da je bacila praznu kutiju od cigareta, prije toga uzevši posljednju iz kutije i onako hladno je baci na sred ceste i ostade stajati pored nje(čekali smo komercijalu u 7 i 20 ujutro ispred Predsjedništva).
Kad sam je upitala zašto baca kutiju a btw kanta se nalazi ni 5 metara od nje, ona me je samo pogledala praznim pogledom i rekla:''Što, šta fali?!''
:lol:
Pa ti očekuj nešto više.
spreca

#28 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by spreca »

Ommadawn wrote: Ne nego zbog onih kojima se moraju prilagođavat'. Ba.
Ja mislim da pusace treba streljati(sreca pa nisam pusac)......a one sto puse tek onako....... protjerat
pink floydd

#29 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by pink floydd »

i ja bi volio da naprave parkove za djecu posebno......kad sjedem u park za pušače da mi ne trči neko derle ispred mene i doziva mater
duminjo

#30 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by duminjo »

zabrana u objektima OK. Al ovu zabranu na otvorenom ne kontam nikako. jel to bi sad trebali zabraniti pusenje na klupi samo zato sto je tako u rusiji ili albaniji ili jos negdje? :-)

morel neko otvorit temu o zabrani za gledanje? :run:
klixo

#31 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by klixo »

šatirana_ljubičica wrote:
Kad sam je upitala zašto baca kutiju a btw kanta se nalazi ni 5 metara od nje, ona me je samo pogledala praznim pogledom i rekla:''Što, šta fali?!''
Pa ti očekuj nešto vise
https://youtu.be/E1OxEau2OS4
Slicna situacija :mrgreen:
bubi_mama

#32 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by bubi_mama »

šatirana_ljubičica wrote:Kultura konzumiranja cigareta u nekoj državi direktno je povezana sa primitivizmom ''građana'' iste države.
Kod nas je ta kultura na vrlo niskom nivou, kao i u mnogim drugim stvarima, jedino što ova kultura vuče direktne i zdravstvene posljedice pored ostalih.

Kad mi se jedne prilike desilo da sam morala ( a morala sam jer mi moja moralna načela nalažu) opomenuti godpoDŽU koja je sva tip-top sređena, a radi se o tome da je bacila praznu kutiju od cigareta, prije toga uzevši posljednju iz kutije i onako hladno je baci na sred ceste i ostade stajati pored nje(čekali smo komercijalu u 7 i 20 ujutro ispred Predsjedništva).
Pa ti očekuj nešto više.
Hajd bar te nije gadjala sa njom. Neku noc u sred Titove balavac popi kolu i hladno zavfljaci flasu na glavnu dzadu. Nas u autu malo trznu al hajd... Ali problem je sto narod zapali cigaru u parku jelte :bih:
Ommadawn

#33 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Ommadawn »

Je li iko od vas ikada razmišljao da postoje ljudi koji su alergični na duhan ili im iz nekog drugog razloga smeta?
Naravno da za pušače trebaju da postoje mjesta koja će koristiti za pušenje, npr posebne prostorije u javnim ustanovama, kafićima i to.
Na otvorenom neka puše. Ali ako negdje na otvorenom ima znak da se ne smije pušiti - neka to poštuju. Sigurno postoji opasnost da duhanski dim uđe u prostoriju i naškodi nekome.
bubi_mama

#34 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by bubi_mama »

Ommadawn wrote:Je li iko od vas ikada razmišljao da postoje ljudi koji su alergični na duhan ili im iz nekog drugog razloga smeta?
Naravno da za pušače trebaju da postoje mjesta koja će koristiti za pušenje, npr posebne prostorije u javnim ustanovama, kafićima i to.
Na otvorenom neka puše. Ali ako negdje na otvorenom ima znak da se ne smije pušiti - neka to poštuju. Sigurno postoji opasnost da duhanski dim uđe u prostoriju i naškodi nekome.
A vidi slazem se apsolutno sa ovim sto si napisao. Ja licno nikada nisam niti bi cigaru zapalila na ulici. Mrzim to. Ali ovdje se zali na to da je neko zapalio cigaru na klupi u parku, i to teba zabraniti. Mislim woooow...
spreca

#35 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by spreca »

duminjo wrote:zabrana u objektima OK. Al ovu zabranu na otvorenom ne kontam nikako. jel to bi sad trebali zabraniti pusenje na klupi samo zato sto je tako u rusiji ili albaniji ili jos negdje? :-)

ma u kakvoj rusiji ba......kakvi parkovi.....samo na djecijim igralistima ispred zgrade je zabranjeno pusenje,pijenje alkohola i za pse je zabranjeno....za parkove to nema veze sa vezom
šatirana_ljubičica

#36 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

klixo wrote:
Pa ti očekuj nešto vise
https://youtu.be/E1OxEau2OS4
Slicna situacija :mrgreen:
hahaha čak ovaj što ruži ima istu dikciju kao ja :D
šatirana_ljubičica

#37 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

bubi_mama wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Kultura konzumiranja cigareta u nekoj državi direktno je povezana sa primitivizmom ''građana'' iste države.

Pa ti očekuj nešto više.
Hajd bar te nije gadjala sa njom. Neku noc u sred Titove balavac popi kolu i hladno zavfljaci flasu na glavnu dzadu. Nas u autu malo trznu al hajd... Ali problem je sto narod zapali cigaru u parku jelte :bih:
Sve je to povezano.Neko zafrljaci flašu, neko sjedne pored osobe na klupu i bez pitanja da li smeta njegov lični otrov zapali cigaretu...Sve je to dio jednog necivilizovanog društva. :bih:
hali gali halid

#38 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by hali gali halid »

Zabraniti! Ima li fakat negdje kafic gdje ima dio za nepušače, ili da je zabranjeno pušenje. U Milkmanu na Grbavici je zabranjeno pušenje, ali to je klopa.
emmir1

#39 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by emmir1 »

Apsolutno za zabranu.

To je trend u Evropi i to je potpuno ispravno.

Ako će da nekog truju, onda neka truju sebe a ostale poštede.

Odem na kafu i moram sa sebe sve da skinem na pranje.

Ne volim ni da idem u kuće u kojima se puši, jednostavno mi smeta i smrdi
ultima_palabra

#40 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by ultima_palabra »

Tek kad izađeš navečer negdje u inostranstvu, skontaš koliko te truju ovdje.
realna do boli

#41 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by realna do boli »

Prati li neko kolika je zagadzenost zraka u gradovima, ili..pogledate li nekada u izduvne gasove automobila...u dimnjake na kucama...ja bih to sve zabranila...smrdi..uzasno smrdi, ja sam alergicna na smog..treba to zakonom zabraniti...a brate, oni sto sebi uzimaju za pravio da se nakrkaju bijelog luka, pa mi na klupi jos poscnu pricati, ili oni sto trce radi zdravlja, pa onako znojavi i smrdljivi sjednu kraj mene..pa jos mozda kihnu... .....sve to treba zabraniti...hocu SVOJU..samo SVOJU komociju i da se sve prilagodi samo meni...trazim li puno...ne....
Za postovanje nepusenja gdje postoji takav znak..slazem se...
Klitemnestraaa

#42 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Klitemnestraaa »

spreca wrote:
duminjo wrote:zabrana u objektima OK. Al ovu zabranu na otvorenom ne kontam nikako. jel to bi sad trebali zabraniti pusenje na klupi samo zato sto je tako u rusiji ili albaniji ili jos negdje? :-)

ma u kakvoj rusiji ba......kakvi parkovi.....samo na djecijim igralistima ispred zgrade je zabranjeno pusenje,pijenje alkohola i za pse je zabranjeno....za parkove to nema veze sa vezom
Ja sam bila na jugu Rusije i svojim ocima vidjela. Ako si ti bio/la malo sjevernije, tu ne znam kakva je situacija, ali jako mi se dopalo.

Ali i mimo toga imamo susede Slovence koji su jako civilizovani i jaakooo vode racuna o okolisu. Ja sam bila u Kranju i odusevljena sam bila koliko u gradu ima zelenih povrsina, parkova i slicnih stvari. I naravno, svugdje restrikcije. Ako ces pusiti, imas mjesto za to, ali u gradu u parkovima je mir i tisina, zagadjenosti uopce nema (mislim na smog ovdje).
Filter

#43 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Filter »

hali gali halid wrote:Zabraniti! Ima li fakat negdje kafic gdje ima dio za nepušače, ili da je zabranjeno pušenje. U Milkmanu na Grbavici je zabranjeno pušenje, ali to je klopa.

torte i to, onaj kafic kod katedrale-pored apoteke... sto sam upratio
Klitemnestraaa

#44 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Klitemnestraaa »

bubi_mama wrote:

Pa ti očekuj nešto više.
Sve je to povezano.Neko zafrljaci flašu, neko sjedne pored osobe na klupu i bez pitanja da li smeta njegov lični otrov zapali cigaretu...Sve je to dio jednog necivilizovanog društva. :bih:
Upravo. Buduci da je ta klupa javno dobro, trebalo bi se prema njoj odnositi tako da tvoj boravak na njoj ne ugrozava druge jer i oni imaju jednako pravo. Ja sam u uvodnom postu naglasila da nije stvar u tome da mi pusenje ide na zivce, nego smeta mome disnim sustavu, jednstavno me gusi. Ali ocito u ovoj drzavi ko god ima drukcija shvatanja i poglede je prihvacen kao se.ator i njegove rijeci kao prese.avanje. :run:
HAVANA

#45 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by HAVANA »

A koje auto vozis,kakvo gorivo sipas,cim se grijes,gdje bacas staro ulje,sortiras li smece...? Hajmo prvo ovo rijesiti pa cemo onda o pusenju u parku :-) Slazem se da treba biti odredjenih zabrana,odvojene prostorije...ali sto nepusaci znaju bit dosadni i teretli to je cudo jedno.Sere ,drobi ...a onda ode i uradi 10 puta goru stvar po pitanju zagadjenja...
Klitemnestraaa

#46 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by Klitemnestraaa »

Filter wrote:
hali gali halid wrote:Zabraniti! Ima li fakat negdje kafic gdje ima dio za nepušače, ili da je zabranjeno pušenje. U Milkmanu na Grbavici je zabranjeno pušenje, ali to je klopa.

Zato im je cijena... Nista napravicemo neki Savez nepusaca pa raju s foruma skupljati. :P

Ja sam na Couch Sourfingu i skontala sam isto kad stranci dodju ovdje i kaze ajmo negdje popiti kafu, gdje god da ih odvedes primijetit ce, mozda cak prije nego i ja, da je zagusljivo.
aurora313

#47 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by aurora313 »

Klitemnestraaa wrote:
Filter wrote:
Ja sam na Couch Sourfingu i skontala sam isto kad stranci dodju ovdje i kaze ajmo negdje popiti kafu, gdje god da ih odvedes primijetit ce, mozda cak prije nego i ja, da je zagusljivo.
Sarajevski aerodrom je jedan od rijetkih gdje osjetiš duvanski dim kada izlaziš iz aviona. Zato se i nije čuditi.
I ako sam nepušač, nekako zatvaram oči na to. Zbog čitavog domaćeg jada od životnog standarda, kod nas najprije važi Hljeba i Cigara što bi se reklo.
šatirana_ljubičica

#48 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Ma što neko reče dok ne odemo negdje vani u civilizaciju i ne znamo da nam fali ta ista civilizacija :D

Mene i guši i smrdi mi i ide mi na živce, 3 u 1, ali nema nikakve fajde jeeeeeeeeeeeeeeeer živimo u primitivnom okruženju.
Evo vidim prozivaju se sad za gorivo, auspuhe, bijeli luk, bla bla... :lol: to je TA inteligencija koja koči i državu i sve nas da se pomaknemo za pedalj unaprijed!
int21

#49 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by int21 »

šatirana_ljubičica wrote:Ma što neko reče dok ne odemo negdje vani u civilizaciju i ne znamo da nam fali ta ista civilizacija :D

Mene i guši i smrdi mi i ide mi na živce, 3 u 1, ali nema nikakve fajde jeeeeeeeeeeeeeeeer živimo u primitivnom okruženju.
Evo vidim prozivaju se sad za gorivo, auspuhe, bijeli luk, bla bla... :lol: to je TA inteligencija koja koči i državu i sve nas da se pomaknemo za pedalj unaprijed!
TA inteligencija ti je nabrojala zagadjivace koje ocito tebe ne diraju direktno ili cak to i radis, ali ti ne smeta. Ti bi za zabranis samo stvari koje tebi smetaju, a ako ti nesto radis to je ok, nema veze sto drugima smeta.

Meni recimo smeta (utice na moje zdravlje) kad ljudi seru i supljiraju ....
int21

#50 Re: Pušenje na javnim mjestima - DOKAD VIŠE?

Post by int21 »

HAVANA wrote:A koje auto vozis,kakvo gorivo sipas,cim se grijes,gdje bacas staro ulje,sortiras li smece...? Hajmo prvo ovo rijesiti pa cemo onda o pusenju u parku :-) Slazem se da treba biti odredjenih zabrana,odvojene prostorije...ali sto nepusaci znaju bit dosadni i teretli to je cudo jedno.Sere ,drobi ...a onda ode i uradi 10 puta goru stvar po pitanju zagadjenja...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply