Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

Šunj

#26 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Šunj »

Jos se u Americkoj historiji nije desilo da su Demokrati dobili izbore tri puta za redom.
dale cooper

#27 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

Sjajan lik, bilo bi lijepo kada bi postao slijedeći predsjednik. Gledao sam prije par mjeseci neki prilog
gdje upoređuju njegove stavove od početka karijere sa stavovima Clintonove. Čovjek je dosljedan
u svojim stavovima još od kraja 60-tih kada je počeo ulaziti u politiku, za razliku od Clintonove
koja je samo prije par godina imala drukčije stavove u mnogim stvarima za razliku od danas.
Očigledno je da se radi o čovjeku sa snažnim ličnim integritetom i poštenjem što je rijetkost
u politici danas. Možda to i jeste problem, nažalost. :|

hillbill

#28 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by hillbill »

sigh wrote:Iako mu na pocetku nisu davali bilo kakve sanse, prvenstveno zbog svoh licnog labela kao socijaliste, preciznije socijalnog demokrate, u posljednih par dana nakon zadnje demokratske debate Sanders se nalazi u naletu i u prve dvije drzave gdje ce odrzati glasanje za demokratskog kandidata Sanders je prestigao Clinton prema anketama. U Iowi vodi sa nekih 8 poena dok u NH vodi sa skoro 20 poena razlike. Nacionalno i dalje vodi Clinton, ali i tu joj se Sanders ozbiljno priblizio. Pobjedom u prve dvije drzave Sanders bi uzbiljno ugrozio nominaciju Hillary u koju je demokratski estamblisment bio siguran.

O interesovanju za Sandersa, koji svoju populisticku kampanju zasniva na politickoj revoluciji i izbacivanju novca iz politickog procesa, najbolje govori sljedeca slika koju je dokumentovao google tokom posljednje demokratske debate.

Image

Sta vi mislite ? Da li ovaj samoproglaseni socijaldemokrata ima sanse za nominaciju i u utrci za americkog predsjednika ? :)
nema sanse....u ovim uslovima on se ne moze dogoditi americi......ako se dogodi/kenedi/
fosna2014

#29 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by fosna2014 »

Hillary ce poderati sve. Kakav Trump kakav Sanders. Ona je uravnotezena osoba sa velikim politickim iskustvom. Daleko je ispred sviju.
PeppermintSA

#30 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by PeppermintSA »

On uopšte nije radikalan. Ima super klip Noama Chomskog na Youtubeu u kojem analizira Bernijeve i Trumanove političke stavove. Otprilike su tu negdje. Dakle, američka politika je otišla skroz u desno od početka 80-ih. Bernie faktički priziva New Deal, ništa više. A da se podsjetimo, protiv New Deala niti jedan predsjednik sve do one spodobe Reagana nije smio ništa reći jer bi izgubio ihihi političkih poena. Međutim, već tada se politička klima tamo skroz promijenila.

Problem američkog političkog života leži u činjenici da je sredinom 70-ih godina tzv. evangelistički lobi naprosto eksplodirao. To samo po sebi ne bi predstavljalo problem da taj isti lobi nije u potpunosti izanimirao ruralne dijelove zemlje i od njih stvorio jedan radikalan, fundementalistički, tradicionalistički blok koji se kune u ustav koji je po mnogo čemu anahron, a ujedno se i kune u rigidnu neoliberalnu doktrinu.

To je ona priča - privatizuj sve, ukini poreze, država se ne smije miješati u bilo šta, ne diraj mi oružje, idi u crkvu, zajebi gej rajts, ljudska prava i ostale stvari, maši zastavom i blagoslovi oružane snage. Da se ne lažemo, taj dio stanovništva je uvijek postojao i uvijek je imao iste stavove, međutim nikad nije bio toliko politički izanimiran da stane čvrsto u jedan blok. Nažalost, ti i takvi su preuzeli republikansku partiju i vratili SAD 160 godina unazad.

Pri tom, ima još jedna bitna stvar. privatne televizijske kuće počele su se pojavljivati tek krajem 80-ih. Nisu postojali raznorazni Fox Newsovi prije toga. Dovoljno je da čovjek ode na Youtube i pogleda isječke vijesti iz 60'ih ili 70'ih. To je bilo dosta ozbiljno i nadasve relativno neutralno novinarstvo. Danas su Fox News i slične kućne napravili Velikog brata i Farmu od vijesti. Dosta sitnih stvari su se desile kako bi se društvo dovelo do ovog stadija intelektualnog ponora.

Za vrijeme vijetnamskog rata kompletna država je bila u blokadi, mobilizacija je bila masovno odbijanja, univerzitetski kampusi su faktički bili ratne zone, pojavio se cijeli jedan kontrakulturni pokret kao direktan rezultat vojnog angažman u jugoistočnoj Aziji. Dakle, jedan takav rat naprosto nije ''prolazio'' kod naroda - prvenstvenog mladog. E sad, zašto je tada tako bilo, dok je sada ovako? Opet, jako mnogo ''sitnih'' stvari. Školstvo je faktički bilo besplatno tada, univerziteti nisu isključivo bili for profit, novinarstvo je bilo ozbiljno, američko društvo je imalo niz javnih intelektualaca, izdavaštvo je bilo ozbiljno, muzika je bila ozbiljna itd. itd.

Danas je sve to okrenuto naglavačke. Mediji su propagandstičke nakaze koje se uopšte ne koriste ozbiljnim rječnikom već prilagođenim, populističkim rječnikom kako bi napalili seljake iz Kentakija. Odličan primjer je Fox Newsa. Ekonomska politika je sistematski izmijenjena načelima Miltona Friedmana i čikaške škole. Univerziteti su postali institucije za najimućnije, tako da studenti nemaju ni vremena ni želje da razmišljaju o društvenim zbivanjima, budući da su preopterećeni vraćanjem studentskih kredita, a ujedno biraju profesije koje se mogu unovčiti. Samim tim, društvene nauke padaju u drugi plan, te shodno tome dolazite do nestašice javnih intelektualaca. Dalje, izdavaštvo u potpunosti izumire u sadržajnom smislu. Muzika doživljava metamorfozu, tako da se umjesto Tin Soldiersa sluša Bieberov Baby, Baby, Baby.

Veliki gradovi zahvaljujući takvoj politici doživljavaju gentrifikaciju, gubi se na multikulturalizmu. Iz toga proizilazi etnocentrični pogled na svijet, dok vas mediji pumpaju pričom o ''slavnim danima naše republike''. Iz takvog kolektivnog ludila proizilaze grupe poput Tea Partyja koji preuzimaju jednu političku partiju. Druga se nužno takođe kreće ka desnici kako bi preživjela i dobijaš ovo što imaš sada.

Ja čisto sumnjam da će Bernie uopšte dobiti demokratsku nominaciju jer je za američko pojmovanje preradikalan, iako po meni nije ni izbliza dovoljno radikalan.
jeza u ledja

#31 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Bernie nema apsolutno nikakve sanse. Ne mislim na sutra (mada skoro sam siguran da ce i sutra izgubiti), ne mislim sigurno ni na New Hampshire (gdje ce vjerovatno pobjediti), vec generalno. Demokrata koji pobjedi na primaries mora imati iza sebe koaliciju, koja ukljucuje malo vise od bijele, liberalne, mladjahne manjine. Nakon sto prodju ove dvije prve drzave, vrlo brzo ce se Hillary iskristalisati na vrhu.

To je sto se tice njih, sto se tice Republikanaca moglo bi se mnogo vise zanimljivog napisati, no o tome na nekoj drugoj temi. :-)

Uglavnom odrezite Sandersu i Trumpu bar 5% od ovih anketa, jer dobar dio tih ljudi nece izaci na caucuses/primaries.
mousstapha

#32 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by mousstapha »

Bice interesantno pratiti kakav ce rezultat napraviti. Iako je odlican kandidat, tesko je vjerovati da moze izbaciti iz trke Hillary. Zena je spremna sve uraditi, pogaziti sve principe da bi se prilagodila potencijalnim glasacima. Ne treba zaboraviti da ce joj u tome od pomoci biti i Bill.

Sretno Bernie, nagazi kucku. :D
Idriz

#33 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Clinton i njeni sponzori pocinju da panice... Clinton je lazov koji ne nudi nista novo. Samo stare lazi, nebuloze, patroniziranje i lip service.

Cak ni Amerikanci nisu toliko glupi.

Prema zadnjim istrazivanjima Sanders ima vece sanse od ove lazljive babe (koja je slagala da su na Sarajevskom aerodromu na nju pucali snajperi - 1996! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ) da dobije Trumpa

Clinton 44% - Trump 41.3% http://www.realclearpolitics.com/epolls ... -5491.html

Sanders 46.8% - Trump 41.5% http://www.realclearpolitics.com/epolls ... -5565.html

Dva obrta se desavaju u Americkoj politica koja su odlicna za svijet.

1. Demagogija Brezinskog da je Rusija najveci neprijatelj je sve klimavija. Sve je klimavija i ideja da treba ici po svijetu baviti se "state-buildingom". Ni Sanders ni Trump nisu ludi za tim da ulaze u konflikt sa Rusijom ni da podrzavaju teroriste, Ukrajinske neo naciste i slicnu bagru i polusvijet. Naravno, iz razlicitih razloga

2. Konacno neko adresira problem multimilijardera koji ne placaju nikakve taxe i sve pare drze na off shore racunima.

zanimljivo, recimo, koliko su ljudi retardirani u Bosni. Vecina papaka koja misli da prate trendove nikad recimo kod nas ne bi glasali za stranku koja je otvoreno "socijalisticka". Ne bi, jer zamisljaju, pogresno jer su glupi, da je to stvar proslosti, nesto vezano za istok, za mrske Ruse, za jugonostalgiju i sl. Ukratko, jer kontaju - "hocemo da budemo kao Amerika". I onda dođe Bernie i malo poljulja stvari. Opet ce papci da kasne u kopiranju trendova.
broj dva

#34 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by broj dva »

Sumnjam da Bernie ima realne sanse, prvenstveno zato sto je previse normalan kandidat a izlgeda da Ameri to vise ne vole...
Republikanci su poludili (odavno) sa Trumpom i Cruzom i onim doktorom sto konstantno izgleda kao da je navucen na tablete... a i demokrate nisu bas zainteresovani za promjene tako da im je Hillary "safe bet" tako da ja ocekujem Hillary da uzme izbore.
Trump i Cruz me ozbiljno plase, nisu nikako normalni i napravili bi puno kijameta i belaja ako dobiju sansu.
fosna2014

#35 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by fosna2014 »

Ne bi bilo lose da inicijator teme napravi anketu na voj temi pa da vidimo kakvo misljenje ima forumsko drustvo! :)

Sa vrlo jednostavnim pitanjem:

Kome dajte najvece sanse da postane buduci predsjednik SAD?

:thumbup:
Hakiz

#36 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Hakiz »

PeppermintSA wrote:On uopšte nije radikalan. Ima super klip Noama Chomskog na Youtubeu u kojem analizira Bernijeve i Trumanove političke stavove. Otprilike su tu negdje. Dakle, američka politika je otišla skroz u desno od početka 80-ih. Bernie faktički priziva New Deal, ništa više. A da se podsjetimo, protiv New Deala niti jedan predsjednik sve do one spodobe Reagana nije smio ništa reći jer bi izgubio ihihi političkih poena. Međutim, već tada se politička klima tamo skroz promijenila.

Problem američkog političkog života leži u činjenici da je sredinom 70-ih godina tzv. evangelistički lobi naprosto eksplodirao. To samo po sebi ne bi predstavljalo problem da taj isti lobi nije u potpunosti izanimirao ruralne dijelove zemlje i od njih stvorio jedan radikalan, fundementalistički, tradicionalistički blok koji se kune u ustav koji je po mnogo čemu anahron, a ujedno se i kune u rigidnu neoliberalnu doktrinu.

To je ona priča - privatizuj sve, ukini poreze, država se ne smije miješati u bilo šta, ne diraj mi oružje, idi u crkvu, zajebi gej rajts, ljudska prava i ostale stvari, maši zastavom i blagoslovi oružane snage. Da se ne lažemo, taj dio stanovništva je uvijek postojao i uvijek je imao iste stavove, međutim nikad nije bio toliko politički izanimiran da stane čvrsto u jedan blok. Nažalost, ti i takvi su preuzeli republikansku partiju i vratili SAD 160 godina unazad.

Pri tom, ima još jedna bitna stvar. privatne televizijske kuće počele su se pojavljivati tek krajem 80-ih. Nisu postojali raznorazni Fox Newsovi prije toga. Dovoljno je da čovjek ode na Youtube i pogleda isječke vijesti iz 60'ih ili 70'ih. To je bilo dosta ozbiljno i nadasve relativno neutralno novinarstvo. Danas su Fox News i slične kućne napravili Velikog brata i Farmu od vijesti. Dosta sitnih stvari su se desile kako bi se društvo dovelo do ovog stadija intelektualnog ponora.

Za vrijeme vijetnamskog rata kompletna država je bila u blokadi, mobilizacija je bila masovno odbijanja, univerzitetski kampusi su faktički bili ratne zone, pojavio se cijeli jedan kontrakulturni pokret kao direktan rezultat vojnog angažman u jugoistočnoj Aziji. Dakle, jedan takav rat naprosto nije ''prolazio'' kod naroda - prvenstvenog mladog. E sad, zašto je tada tako bilo, dok je sada ovako? Opet, jako mnogo ''sitnih'' stvari. Školstvo je faktički bilo besplatno tada, univerziteti nisu isključivo bili for profit, novinarstvo je bilo ozbiljno, američko društvo je imalo niz javnih intelektualaca, izdavaštvo je bilo ozbiljno, muzika je bila ozbiljna itd. itd.

Danas je sve to okrenuto naglavačke. Mediji su propagandstičke nakaze koje se uopšte ne koriste ozbiljnim rječnikom već prilagođenim, populističkim rječnikom kako bi napalili seljake iz Kentakija. Odličan primjer je Fox Newsa. Ekonomska politika je sistematski izmijenjena načelima Miltona Friedmana i čikaške škole. Univerziteti su postali institucije za najimućnije, tako da studenti nemaju ni vremena ni želje da razmišljaju o društvenim zbivanjima, budući da su preopterećeni vraćanjem studentskih kredita, a ujedno biraju profesije koje se mogu unovčiti. Samim tim, društvene nauke padaju u drugi plan, te shodno tome dolazite do nestašice javnih intelektualaca. Dalje, izdavaštvo u potpunosti izumire u sadržajnom smislu. Muzika doživljava metamorfozu, tako da se umjesto Tin Soldiersa sluša Bieberov Baby, Baby, Baby.

Veliki gradovi zahvaljujući takvoj politici doživljavaju gentrifikaciju, gubi se na multikulturalizmu. Iz toga proizilazi etnocentrični pogled na svijet, dok vas mediji pumpaju pričom o ''slavnim danima naše republike''. Iz takvog kolektivnog ludila proizilaze grupe poput Tea Partyja koji preuzimaju jednu političku partiju. Druga se nužno takođe kreće ka desnici kako bi preživjela i dobijaš ovo što imaš sada.

Ja čisto sumnjam da će Bernie uopšte dobiti demokratsku nominaciju jer je za američko pojmovanje preradikalan, iako po meni nije ni izbliza dovoljno radikalan.
To je uzročno-posljedična veza. VIjetnamski rat je bio škola vladajućim porodicama šta da naprave da se to više nikada ne ponovi. Da se više nikada ne desi da narod građanskim otporom i sličnim demokratsim sranjima ne dođe u mogućnost da mijenja sistem dogovoren na nekoj njihovoj večeri.

Ovo šta danas živimo su posljedice lekcija naučenih u VIjetnamskom ratu. Prvi Irački rat je samo ispolirao stvari.
Idriz

#37 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Clinton je izuzetno los demagog bez karizme. Pojma nemate kako ogromnu, nezabiljezenu, podrsku establishmenta i medija ima, Bernie bi vec trebao bit izvan trke ali je itekako u trci jer se iz aviona vidi da ona samo laze i da nije u politici nizbogkoga drugog vec samo radi sebe i svojih sponzora.
Ali Kemal

#38 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ali Kemal »

MIslim da je najveća mana Sandersa to što je star. Njemu su već 74 godine, u septembru puni 75, koliko bi on uspio da ostvari u tim godinama je pitanje, tako da to najviše odvlači glasače.
Po svemu ostalom on je najbolji kandidat, izuzetan čovjek, jedna ljudska veličina :thumbup:
Hilari je super ljigava, pogotovu kada se poslije Monikinog pušenja drži za ruke sa Bilom , kao i sve te ideje predsjedničkih dinastija su mi odvratne, od Bušova pa do Izetbegovića :oops:
fosna2014

#39 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by fosna2014 »

Ali Kemal wrote:MIslim da je najveća mana Sandersa to što je star. Njemu su već 74 godine, u septembru puni 75, koliko bi on uspio da ostvari u tim godinama je pitanje, tako da to najviše odvlači glasače.
Po svemu ostalom on je najbolji kandidat, izuzetan čovjek, jedna ljudska veličina :thumbup:
Hilari je super ljigava, pogotovu kada se poslije Monikinog pušenja drži za ruke sa Bilom , kao i sve te ideje predsjedničkih dinastija su mi odvratne, od Bušova pa do Izetbegovića :oops:
Takvi ljudi i mogu samo biti predsjednici. Nikad postenjacina nije bila predsjednik. Dobro, osim u Urugvaju. :thumbup:
sigh

#40 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

fosna2014 wrote:Ne bi bilo lose da inicijator teme napravi anketu na voj temi pa da vidimo kakvo misljenje ima forumsko drustvo! :)

Sa vrlo jednostavnim pitanjem:

Kome dajte najvece sanse da postane buduci predsjednik SAD?

:thumbup:
Super prijedlog, evo ide :-D

Inace po najnovijoj anketi Sanders vodi sa 49 % naspram Hillary sa 46 % u Iowi :wink:
sigh

#41 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Ako bude velika izlaznost Sanders hladno uzima Iowu, sto ce naravno biti veliki udarac za kampanju Hillary buduci da sigurno gubi u NH :-D Osim Bill Clintona mislim da niko nije uspio dobiti nominaciju sa gubitkom u izborima u ove dvije drzave. :D

A inace mislim da ne bi Hillary imala bolje sanse u generalnim izborima, ljudi previse podcjenjuju sav onaj skandal sa mailovima. I nekako imam utisak otkad pratim ovu kampanju da ona samo ima podrsku medija i brojnih mocnika koji su joj bliski. Nekako ne vidim da je njena kampanja entuzijasticna poput Bernijeve. Mislim evo pogledajte ovo :-)

Ja_Ja

#42 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Vidi forumasa sto su se napalili na "socijalistu" :). Politicka realnost u Sjedinjenim Drazavama ne dozvoljava predsjedinika Sandersa, tj. Amerika nije spremna na koncept vladavine koji oni jos uvijek poistovjecuju sa komunizmom. S tim recenim on i kada bi dobio nominaciju (a ja cvrsto vjerujem da nece), nebi imao apsolutno nikakvu podrsku unutar kongresa, te samim tim bi na kraju cetvorogodisnjeg mandata bio najlosiji predsjednik u historiji Sjedinjenih Drzava.

Ono sto je svakako dobro za Ameriku izmedju ostalog je i pocetak jednog procesa i uvodjenja nove skole razmisljanja ili ne mozda nove koliko reafirmisane socio-demokratske opcije, sa jakim socijalnim aspektom koji poprima sve veci broj pristalica pogotovo medju mladjom rajom koja se gusi u dugovima za skolu, i veoma slabim prospektom kvalitetnog uposlenja nakon zavrsene skole.
sigh

#43 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Ja_Ja wrote:Vidi forumasa sto su se napalili na "socijalistu" :). Politicka realnost u Sjedinjenim Drazavama ne dozvoljava predsjedinika Sandersa, tj. Amerika nije spremna na koncept vladavine koji oni jos uvijek poistovjecuju sa komunizmom. S tim recenim on i kada bi dobio nominaciju (a ja cvrsto vjerujem da nece), nebi imao apsolutno nikakvu podrsku unutar kongresa, te samim tim bi na kraju cetvorogodisnjeg mandata bio najlosiji predsjednik u historiji Sjedinjenih Drzava.

Ono sto je svakako dobro za Ameriku izmedju ostalog je i pocetak jednog procesa i uvodjenja nove skole razmisljanja ili ne mozda nove koliko reafirmisane socio-demokratske opcije, sa jakim socijalnim aspektom koji poprima sve veci broj pristalica pogotovo medju mladjom rajom koja se gusi u dugovima za skolu, i veoma slabim prospektom kvalitetnog uposlenja nakon zavrsene skole.
Ja mislim da ljudi ne poznaju bas dobro Sandersa. Frajer je vec 20 godina u americkoj politici na visokim pozicijama, kao nezavisni, ubijao u utrkama za senatorsko mjesto nevjerovatnim razlikama u glasovima. Prije nego sto se ukljucio u utrku za predsjednika svi su ga gotivili. Neku noc ga je cak jedan republikanac kao McCain podrzao javno.

Pa sta vi mislite da Sanders nije svjestan kakva je situacija u kongresu :lol: Ima on plan za to ;-)
Ja_Ja

#44 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Nema on bas neke tako izdetaljisane planove kao sto se mozda cini, a pogotovo nema plan za kongres. Moras da uzmes u obzir da se ne radi samo o politickom znanju i umijecu vec i u razlici ideologija. A idelogija je **bena stvar.
shbc

#45 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by shbc »

Ja_Ja wrote:Vidi forumasa sto su se napalili na "socijalistu" :). Politicka realnost u Sjedinjenim Drazavama ne dozvoljava predsjedinika Sandersa, tj. Amerika nije spremna na koncept vladavine koji oni jos uvijek poistovjecuju sa komunizmom. S tim recenim on i kada bi dobio nominaciju (a ja cvrsto vjerujem da nece), nebi imao apsolutno nikakvu podrsku unutar kongresa, te samim tim bi na kraju cetvorogodisnjeg mandata bio najlosiji predsjednik u historiji Sjedinjenih Drzava.

Zasto ne? Obama mu je fino pripremio teren. Tu jos dodaj internet generaciju koja je daleko liberarnija od ovih sto su stasali tokom Hladnog rata. Nije nemoguce da socijaldemokrate uzmu svoj dio kolaca u SAD. Pogotovo nakon fijaska ekonomije 2008, sto mozda ne bi ni bio toliki problem da je neko zapravo odgovarao za to.

Mislim da je Sandersu veci problem sto je, koliko sam ja upratio, agnostik. Kod njih je to ravno ateizmu, a ateizam gotive koliko i ISIS. Samo sto ne skidaju glave sa ramena.

Eh sad, sto se kongresa tice (u slucaju da dobije na izborima), to je vec druga prica. Ali misljenja sam da bi samo na osnovu politike kod prosjecnog glasaca imao prolaz.
jeza u ledja

#46 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Vi fakat ne razumijete. Sanders nema podrsku crnaca i latinosa. Da bi pobjedio demokratske predizbore moras imati njihovu podrsku, jer oni cine vecinu glasova Demokrata. Crnci i Latinosi nisu liberalni u istom smislu u kojem su visokoobrazovani bijelci (tj. mahom oni koji podrzavaju Demokrate). Otidjite i pogledajte kakvu podrsku Sanders ima u drzavama sa vecom crnackom populacijom i sve ce vam se reci. Gro njegove podrske je Northeast, a s tim ne mozes uzeti predizbore.
To kakav bi on bio kao predsjednik i ko je ciji favorit je sasvim druga prica. Ovdje govorimo o umjetnosti moguceg.
HTI

#47 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by HTI »

Idriz wrote:Clinton i njeni sponzori pocinju da panice... Clinton je lazov koji ne nudi nista novo. Samo stare lazi, nebuloze, patroniziranje i lip service.

Cak ni Amerikanci nisu toliko glupi.

Prema zadnjim istrazivanjima Sanders ima vece sanse od ove lazljive babe (koja je slagala da su na Sarajevskom aerodromu na nju pucali snajperi - 1996! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ) da dobije Trumpa

Clinton 44% - Trump 41.3% http://www.realclearpolitics.com/epolls ... -5491.html

Sanders 46.8% - Trump 41.5% http://www.realclearpolitics.com/epolls ... -5565.html

Dva obrta se desavaju u Americkoj politica koja su odlicna za svijet.

1. Demagogija Brezinskog da je Rusija najveci neprijatelj je sve klimavija. Sve je klimavija i ideja da treba ici po svijetu baviti se "state-buildingom". Ni Sanders ni Trump nisu ludi za tim da ulaze u konflikt sa Rusijom ni da podrzavaju teroriste, Ukrajinske neo naciste i slicnu bagru i polusvijet. Naravno, iz razlicitih razloga

2. Konacno neko adresira problem multimilijardera koji ne placaju nikakve taxe i sve pare drze na off shore racunima.

zanimljivo, recimo, koliko su ljudi retardirani u Bosni. Vecina papaka koja misli da prate trendove nikad recimo kod nas ne bi glasali za stranku koja je otvoreno "socijalisticka". Ne bi, jer zamisljaju, pogresno jer su glupi, da je to stvar proslosti, nesto vezano za istok, za mrske Ruse, za jugonostalgiju i sl. Ukratko, jer kontaju - "hocemo da budemo kao Amerika". I onda dođe Bernie i malo poljulja stvari. Opet ce papci da kasne u kopiranju trendova.
Zanimljivije je to da ti ljude u Bosni nazivas papcima i retardiranim, a ne znas da je Hilari sletila na aerodrom u Tuzli.
Idriz

#48 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Ja znam sta je slagala. Nisam tvrdio da znam gdje je sletila.
sigh

#49 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Hillary vodi sa 1.2 %, ostalo jos da se prebroji 20 % glasova. Izgleda da ce se Bernie jos vise pribliziti Hillary, buduci da se cekaju rezultati iz urbanih sredina gdje Bernie ima vecu podrsku. :-D

Martin se iskljucio iz utrke. :lol:
jeza u ledja

#50 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

bogam dobar bernie. nije jos zavrseno i nije sad bitno radi brojeva, ali bitno je ko ce pobjediti. i dalje mislim da ce ovo clintonovka uzeti u iowi.

bernijev jedini nacin da pobjedi predizbore je da pobjedama u iowi i new hamsphireu promjeni svijest kroz nekih glasaca u nadolazecim drzavama. bez pobjede u iowi tesko bogam.
Post Reply