PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mayab

#26 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by mayab »

Nekultura, manjak obrazovanja i opće kulture, valjda se zna kako izgleda navijanje na nekom teniskom meču , a kako na fudbalskom ; ili treba nijenjati navike, običaje, stereotipe zbog ovakvih likova :shock:
Gojeni H

#27 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by Gojeni H »

hAZNADAR wrote: Eto ti ces odrediti ko je krkan a ko ne. :roll:
Po nekom nasem malogradjanskom kriteriju gdje se stanovanje u gradu ili rodjenje u gradu smatra nekim prestizem. To ti je jarane zaostatak turskog mentaliteta i toga nema u najrazvijenijim drustvima u svijetu. Ovdje se otvori dramaticna tema o cjepanicam drva za lozenje koje je neko vidio u centru grada i jauci kako smo rupa,... a iste cjepanice vidis u centru sve i jedne metropole.

Navijaci? Nasi navijaci su i pored incidenata poput gazenje zastava, prekidanja minute sutnje,... jedni od najmiroljubivijih u svijetu. To nikada nemoj zaboraviti. I to se u svijetu itekako gleda i cijeni. Bio sam na rukometnoj utakmici BiH-Danska u Kopenhagenu i tu je grupa Fanaticosa stalno skakala. urlala i skandirala slogane, skinuti do pasa sa stomacinama. :D Dancima je to bilo neuobicajeno ali simpaticno - komentari su bili da je to juznjacki mentalitet i sl. Ali fokus je u svim vijestima bio kako su se danske i bosanske zastave mogle vidjeti na istoj tribini, u istom redu, kako su navijaci sjedili izmjesano, kako su jedni druge castili pivama, poslije tekme cestitali jedni drugima na dobroj igri,... bez ijednog ekscesa.

Stvar je samo u tome da se neke stvari moraju prihvatiti. Bosanci ovako navijaju i to je to. Velika vecina nas ovako navija i ne vidi nista lose u tome. Ako te toga sramota - budi nesto drugo. A ni ti ni ostala urbana gospoda niste mjerodavni da odredite sta je krkanluk a sta ne. Ako igdje procitas u stranim vijestima da je harmonika na teniskom mecu i pjevanje primitivizam - ja te castim. To je samo kod nas kao neko nepisano pravilo i to samo kod malogradjana koji prije mogu pokazati svoje komplekse i nedefinisan identitet.
:thumbup:

Ti k'o kompleks detektor. :D
hAZNADAR

#28 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by hAZNADAR »

avetinja wrote:

Tenis gleda gospoda, koja povremeno aplauzom da podršku. Ovo me podsjetilo na snimke Kantonalne lige. Tamo isto razvale usta sevdalinkom uz harmoniku. Doduše, fali im rakija i štap suVog mesa.
Jes, jes,... tenis gleda gospoda, golf samo bogati, macevanje samo aristokratija, boks samo muskarci, ....

Ne postoje pravila u navijanju osim ako su bezbjedonosne prirode i sl.
Postoje samo navika i stereotipi.

Nasi momci sa harmonikom nisu nikoga ni napali, skandirali uvredljiv sadrzaj poput mrznje na rasnoj osnovi, vjerskoj, etnickoj,.. jedino ako su bili previse glasni pa ometali mec ali i to bi objezbjedjenje vrlo brzo rijesilo jer se teniski mec vrlo lako prekine i napravi pauza. Da su nasi momci smetali - to bi bilo brzo prekinuto. Ali nije i koga briga sto se ufurani urbani malogradjani snebivaju. Sta je to lose u suhom mesu, rakiji, harmonici,....?

Najbizarnije mi je sto svi koji redovno prave dramu oko ovakvih stvari istovremeno spominju evropsku kulturu o kojoj ne znaju nista. Simpa im je kada Spanci, Irci, Brazilci,... pokazu u navijanju dio svoje kulture i mentaliteta a padaju u ocaj kada nasi to urade.
Bodkin

#29 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by Bodkin »

Haznadar kao i uvijek brani samo kontre radi. Imas pravila ponasanja na teniskim mecevima. Nema brazilske sambe, vuvuzela ni skotskih zajebancija kad igraju skoti. Ne sviraju ni srbi guske kad novak igra.

Dakle zajebi ba turbopatriotizam
kakotakonikako

#30 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by kakotakonikako »

Bodkin wrote:Haznadar kao i uvijek brani samo kontre radi. Imas pravila ponasanja na teniskim mecevima. Nema brazilske sambe, vuvuzela ni skotskih zajebancija kad igraju skoti. Ne sviraju ni srbi guske kad novak igra.

Mozes li potkrijepiti nekim dokazom ta pravila ? Zvanicnim.
derion

#31 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by derion »

Turboprimitivizam, nema dalje. Provincijalci smo i mahalaši i kontamo da tako treba eksportirati naš (balkanski) krkanluk. Donji smo u sportu kulture, jbg.
mO k3

#32 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by mO k3 »

hAZNADAR wrote:
Black swan wrote:dijasporci...slicno ponasanje na tribinama kao i na forumima
zapeli u godistima za vrijeme kojih su zdusili
Dijasporci su vecinom prognanici iz Banjaluke, Prijedora, Bijeljine, Bos. Gradiske,...dakle raja iz grada - i nekada su imali iste predrasude na relaciji selo-grad, gospoda-krkani po nasim kriterijima. U razvijenim drustvima poslije dvije decenije - prevazisli te gluposti i prihvatili neke stvari u drustvu gdje zive.
Kao navijaci - i pored svih gluposti koje smo imali prilike vidjeti - opet najmiroljubiviji.
:thumbup:
hAZNADAR

#33 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:Haznadar kao i uvijek brani samo kontre radi. Imas pravila ponasanja na teniskim mecevima. Nema brazilske sambe, vuvuzela ni skotskih zajebancija kad igraju skoti. Ne sviraju ni srbi guske kad novak igra.

Pisana, zvanicna pravila? Koliko znam sluzba obezbjedjenja lakse funkcionise na teniskom igralistu negoli na fudbalskom. Ako iko na bilo koji nacin ometa igru, smeta bilo igracima ili gledaocima - taj se vrlo lako odstrani. Teniski mecevi nisu ograniceni vremenom i lako se znaju prekinuti na odredjeno.

Haznadar je uvijek na ovakvim temema kritikovao malogradjanstinu. Bez obzira da li se radilo o cjepanicama u gradu, pecenom janjetu na mostu u Sarajevu, navijanju sa pjesmom i harmonikom, igranju kola na ulici,.... uvijek sam bio kontra ufurane gospode koja pada u ocaj i srami se necim sto nije nipocemu agresivno i negativno. Takodjer sam znao kritikovati nedostatak respekta poput gazenja zastave, neprimjerenog skandiranja, prekidanja minute sutnje,.... sto je nesto posve drugo od harmonike i pjesme. Pa se informisi ako tvrdis da me dobro znas. A tvoj opus ovdje je dobro poznat. Tolika mrznja prema dijaspori je ocigledna - samo je nejasan motiv i necu se upustati u psihoanalize.

Samo spominjanje turbopatriotizma samo dokazuje da si opterecen stereotipima. Vec neko ranije spomenu velike Bosnjake koji brane ovo. Odakle van uopce nacionalizam, patriotizam u ovoj temi? Govorimo o kulturi i nasim osobitostima a vi o patritizmu i nacionalizmu. Sta je to drugo nego glupi stereotip o dijasporigdje me nebi iznenadilo da cujem jos pokoji epitet koji nema blage veze sa temom.

Zato ti zahebi i mene kojeg ne poznajes i zahebi trolanje.
Vsvp

#34 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by Vsvp »

hAZNADAR wrote:
Vsvp wrote:
hAZNADAR wrote:Jao koja ste vi gospoda hebote.
Tako mi navijamo, to je dio nase kulture, nista zlonamjerno niti govor mrznje,.... sta ima lose u tome. Ili primitivno - sta je tu primitivno.
Pjesme o Bosni, harmonika,.... bas fino.
Da smo navijali kao Irci onako gromoglasno pjevanje uz pive, ili vrtili guzom nakindjureni uz bubnjeve i sambu kao Brazilci,... mnogima bi to bilo cool i nebi se stidili.

Imate vi decki jacih problema - ocigledno toga niste svjesni.
Krkani i seljacine a i ti si slican njima cim ih branis .
Ne znam gdje si vidio Irce i Brazilce ali sigurno nisi na teniskim mecevima .
Mogli su i rostilj zapaliti uz harmoniku , gradska raja iz Melburna :serbo:
Eto ti ces odrediti ko je krkan a ko ne. :roll:
Po nekom nasem malogradjanskom kriteriju gdje se stanovanje u gradu ili rodjenje u gradu smatra nekim prestizem. To ti je jarane zaostatak turskog mentaliteta i toga nema u najrazvijenijim drustvima u svijetu. Ovdje se otvori dramaticna tema o cjepanicam drva za lozenje koje je neko vidio u centru grada i jauci kako smo rupa,... a iste cjepanice vidis u centru sve i jedne metropole.

Navijaci? Nasi navijaci su i pored incidenata poput gazenje zastava, prekidanja minute sutnje,... jedni od najmiroljubivijih u svijetu. To nikada nemoj zaboraviti. I to se u svijetu itekako gleda i cijeni. Bio sam na rukometnoj utakmici BiH-Danska u Kopenhagenu i tu je grupa Fanaticosa stalno skakala. urlala i skandirala slogane, skinuti do pasa sa stomacinama. :D Dancima je to bilo neuobicajeno ali simpaticno - komentari su bili da je to juznjacki mentalitet i sl. Ali fokus je u svim vijestima bio kako su se danske i bosanske zastave mogle vidjeti na istoj tribini, u istom redu, kako su navijaci sjedili izmjesano, kako su jedni druge castili pivama, poslije tekme cestitali jedni drugima na dobroj igri,... bez ijednog ekscesa.

Stvar je samo u tome da se neke stvari moraju prihvatiti. Bosanci ovako navijaju i to je to. Velika vecina nas ovako navija i ne vidi nista lose u tome. Ako te toga sramota - budi nesto drugo. A ni ti ni ostala urbana gospoda niste mjerodavni da odredite sta je krkanluk a sta ne. Ako igdje procitas u stranim vijestima da je harmonika na teniskom mecu i pjevanje primitivizam - ja te castim. To je samo kod nas kao neko nepisano pravilo i to samo kod malogradjana koji prije mogu pokazati svoje komplekse i nedefinisan identitet.
Svoje komplekse i nedefinisan identitet pokazuje upravo ova skupina koja je došla na teniski teren da pravi cirkus ili koncert , da ometa igrace i da sve to snima , samo da bi bili u centru pažnje 5 min .
hAZNADAR

#35 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by hAZNADAR »

Vsvp wrote:

Svoje komplekse i nedefinisan identitet pokazuje upravo ova skupina koja je došla na teniski teren da pravi cirkus ili koncert , da ometa igrace i da sve to snima , samo da bi bili u centru pažnje 5 min .
Otkud ti znas jeli njima do paznje i sl? Ljudi se samo vesele na svoj nacin i navijaju na svoj nacin. Niti koga vrijedjaju niti ih je obezbjedjenje prekinulo a moglo je. Na licima im se vidi da uzivaju i da su veseli.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#36 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
Black swan wrote:dijasporci...slicno ponasanje na tribinama kao i na forumima
zapeli u godistima za vrijeme kojih su zdusili
Dijasporci su vecinom prognanici iz Banjaluke, Prijedora, Bijeljine, Bos. Gradiske,...dakle raja iz grada - i nekada su imali iste predrasude na relaciji selo-grad, gospoda-krkani po nasim kriterijima. U razvijenim drustvima poslije dvije decenije - prevazisli te gluposti i prihvatili neke stvari u drustvu gdje zive.
Kao navijaci - i pored svih gluposti koje smo imali prilike vidjeti - opet najmiroljubiviji.
Generalizirate obojica :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#37 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote:
Generalizirate obojica :roll:
al žešće...

ispade sad, ok je doć' na tribinu i prnut' ko konj. ne piše da je zabranjeno, neće te zaštitari izbaciti, ali hej, ako te veseli, to je ok.

ima tu i pretjerane priče da smo veći džiberi nego što jesmo. ali treba imati u svemu mjeru. meni je jasno što naši ljudi pretjeruju kada su sportski uspjesi u pitanju: gladni smo ih, ima ih jako malo. kada se dese, ne mogu se osporiti i jedna su od rijetkih svijetlih stvari koja se dese ovom napaćenom narodu. narodu ubijenom u pojam i željnom dokazivanja. željnom pokazivanja identiteta, svojih upjeha (kolektivnih) i priznavanja da postojimo.

samo to nekad pređe u karikiranje samog sebe...
Fudo387

#38 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by Fudo387 »

Zajebancija sa harmonikom je ispala super, cini mi se da smo zavrsili i na SNL :lol:
Ovi sto su ljubomorni na raju koja u Australiji gleda tenis uzivo, jebi ga rodjaci, bice bolje. :D
radiša

#39 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by radiša »

Ma nista dok se cevapi ne razbace na tribinama...
Point.

#40 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by Point. »

Bilo je pitanje vremena kada ce neki ruljak oplesti po dijaspori. Da se kojim slucajem igra Sarajevo Open vjerovatno bi sva bosanska gospoda sjedila mirno i copala spice i kikirikije uz pokoji aplauz. Bi al u kurcu. Ruljci misle da su "domaci" i dijaspora dva razlicita mentalna sklopa. :roll:
Pirija

#41 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by Pirija »

bosnjo je najveci primitivac na planeti :)
It_is_a_Leclerc

#42 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by It_is_a_Leclerc »

Mi smo narod u kojem ogromnu većinu čine osobe vrlo primitivnih svjetonazora, slabijeg obrazovnog i intelektualnog nivoa. To ne govorim sa potcjenjivanjem, jer i takvi kakvi smo, dakle primitivni, glupavi i većim dijelom neobrazovani, te nesposobni za funkcionisanje po principima modernog svijeta, mi smo jedan simpatičan narod.

Htio bih, međutim, upozoriti na dva momenta.

Po čemu je pjevanje - "Bosnom behar probeharao" primitivizam. Radi se o pjesmi Dine Merlina, koja, doduše, nije navijačka već ljubavna, ali nije ni drugi Dinin song - "Jedna si jedina" nikakva himna, pa se, eto, redovno pjevuši. Ne treba biti cicija.

I drugi je - daleko su primitivniji i bezobrazniji Grci i Kiprani. Pa ja, koji ne pratim tenis nešto intenzivno, se sjećam divljanja Kiprana kad je Bagdatis igrao polufinale Australian Opena. Bukvalno osiguranje moralo da interveniše. Ili ono kad navijači na US openu navijaju protiv Đokovića i plješću na duplu servis grešku.
Nekako s proljeća

#43 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by Nekako s proljeća »

kostarikanac wrote:Tokom meča na Australian Openu naši "navijači" su opet uspjeli da pokažu svoj primitivizam. Sa tribina su se čule pjesme "Bosnom behar probeharao", "Ko ne skače mrzi Bosnu" i "Od behara do jegera". Pratim tenis dugo vremena, bilo je igrača iz cijelog svijeta, od Afrike do Zambije, ali nikad nisam vidio onakve divljake na tribinama. Kako to objašnjavate, ako uopšte postoji objašnjenje za onakvo nešto?
O ukusima se ne raspravlja, prati tenis a ne navijače. Sve dok se meč odvija bez problema, navijači koji ga prate ''live'' su prije svega osobe koje su uredno platili svoje ulaznice i prate ga na svoj način. Način na koji ga oni prate se tebi ne sviđa i imaš mogućnost da stišaš ton. Tema posvećena raspravi o ukusima je apsolutno nepotrebna, ali očito je da su ovako koncipirane teme potrebne da bi pojedinci imali javni prostor da mogu hraknuti na nekoga ili nešto. To im dođe kao duševna hrana i potreba. Za razliku od navijača koji su platili svoje ulaznice za meč i na svoj način daju podršku svom favoritu. I još nešto, nikog' nije briga ko je i odakle dolazi na meč, bitno je da plati ulaznicu i ne ometa meč. To je pozitivna diskriminacija, za razliku od tvoje u kojoj ih nazivaš ''divljacima'' :shock: . Nije mi poznato da je neko iz osiguranja reagovao, upozoravao ili ih odstranio zbog njihovog načina navijanja. Dakle, nema govora da je riječ o ''divljacima''. U suštini ne podržavan takav način navijanja, ali ja nisam bio na tom meču i smatram da je suvišno da ga komentarišem, o samom meču i nekako a o navijačima nikako. Ne znam ni što se javih, valjda da pokušam pojasniti jer si to tražio.
Je li ti sada jasnije?
Mohamad Sissoko

#44 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by Mohamad Sissoko »

Ove kompleksaske teme me uvijek podsjete na onaj vic sto zavrsava u stilu...udaraju ustase Muju maljem po glavi a glava nece da puke nakon nekoliko pokusaja...mujo na to reaguje u stilu "a mene stid" :lol:
sinuhe

#45 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by sinuhe »

It_is_a_Leclerc wrote: I drugi je - daleko su primitivniji i bezobrazniji Grci i Kiprani. Pa ja, koji ne pratim tenis nešto intenzivno, se sjećam divljanja Kiprana kad je Bagdatis igrao polufinale Australian Opena. Bukvalno osiguranje moralo da interveniše. Ili ono kad navijači na US openu navijaju protiv Đokovića i plješću na duplu servis grešku.
Znaci ne trazis bolje primjere nego one losije. :D
van Basten

#46 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by van Basten »

veći primitivizam su bili rasistički povici prema Tsongi nego sve ovo što nabrajate stideći se navijača našeg tenisera
Officer Crabtree

#47 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by Officer Crabtree »

Jak je argument "Bosanci ovako navijaju i to je to" i onda je opravdano :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sinuhe

#48 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by sinuhe »

I to najozbilnjije kao da se tenis kod nas igra 100 godina pa da znamo kako se publika ponasa.
Radar71

#49 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by Radar71 »

ma da, ovako treba

TheMule

#50 Re: PRIMITIVNO TENISKO NAVIJANJE

Post by TheMule »

Vidite da je navijanje prije meca? Bolesnika na ovom forumu u pm.... u BiH ne treba fabrike otvarati vec Jagomire
Post Reply