Ejh sad... zar je bitna logika??JoseMujica wrote:ako se čovjek bori za domovinu ne vidim kako može postati šehid![]()
nit se bori za Allaha, već za domovinu, nit je domovinu stvorio Allah već ljudi![]()
nema logike, al je što jes jes odlićno je za propagande i ložione
Šehidi?
- MyTao
#26 Re: Šehidi?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#27 Re: Šehidi?
naravno da jeste...čak i ove metafizičke priče imaju tendenciju da sebi udare logičke temelje kako bi djelovale kao stvari po sebiMyTao wrote:Ejh sad... zar je bitna logika??JoseMujica wrote:ako se čovjek bori za domovinu ne vidim kako može postati šehid![]()
nit se bori za Allaha, već za domovinu, nit je domovinu stvorio Allah već ljudi![]()
nema logike, al je što jes jes odlićno je za propagande i ložione
svojevremeno je islam imao tu moć integrirajući ideje grčke klasične filozofije, posebno prirodni nauk
domovina je romantičarski naziv za modernu nacionalnu državu koja je sekularni, ideološki projekat....projekat stvoren od ljudi za ljude i kad se boriš za državu ne boriš se za vjeru.
Da ne kažem da uvođenje ovakvih pojmova gdje im nije mjesto ide na ruku i ć-etnićkoj priči o karakteru rata u BiH.
A na kraju, najpoželjnija "borba" na Allahovom putu je borba za znanje.
- Gojeni H
#28 Re: Šehidi?
Opet kompleksi sta ce ko rec'.JoseMujica wrote: svojevremeno je islam imao tu moć integrirajući ideje grčke klasične filozofije, posebno prirodni nauk
domovina je romantičarski naziv za modernu nacionalnu državu koja je sekularni, ideološki projekat....projekat stvoren od ljudi za ljude i kad se boriš za državu ne boriš se za vjeru.
Da ne kažem da uvođenje ovakvih pojmova gdje im nije mjesto ide na ruku i ć-etnićkoj priči o karakteru rata u BiH.
A na kraju, najpoželjnija "borba" na Allahovom putu je borba za znanje.
Naravno da je borba za znanje izuzetno bitna, ali zasto takav spin? Valjda se branis kada si napadnut? Ukoliko imas dodatni motiv da branis svoju zemlju, zasto bi to bilo lose?
O domovini bismo mogli nadugo i nasiroko ali mi se ne da na ovoj temi.
- Nekako s proljeća
- JoseMujica
#30 Re: Šehidi?
ohladi malo....govorim samo o neprimjerenoj upotrebi tremina šehidGojeni H wrote:Opet kompleksi sta ce ko rec'.JoseMujica wrote: svojevremeno je islam imao tu moć integrirajući ideje grčke klasične filozofije, posebno prirodni nauk
A na kraju, najpoželjnija "borba" na Allahovom putu je borba za znanje.Sta me briga sta cetnici misle o meni, karakteru rata, ili o bosanskom cevapu?
Naravno da je borba za znanje izuzetno bitna, ali zasto takav spin? Valjda se branis kada si napadnut? Ukoliko imas dodatni motiv da branis svoju zemlju, zasto bi to bilo lose?
O domovini bismo mogli nadugo i nasiroko ali mi se ne da na ovoj temi.
- Gojeni H
#31 Re: Šehidi?
Nisam jos za mezara ali ohladjen sam ja.JoseMujica wrote:
ohladi malo....govorim samo o neprimjerenoj upotrebi tremina šehid
Ti si mi cudan i ovaj Zagor-duplikator. Ljudi dali zivot da bismo mi mogli trunit' danas na forumu, ali naziv "sehid" nekome smeta ....
- insomnia78
#32 Re: Šehidi?
Ako cemo posteno vecina tih ljudi nije nikad ni cula rjec sehid
- animals
#33 Re: Šehidi?
Znaci oni koji su dali zivot za Hrvatsku, bi se trebali zvati mucenici na Kristovom putu..Gojeni H wrote:Nisam jos za mezara ali ohladjen sam ja.JoseMujica wrote:
Ti si mi cudan i ovaj Zagor-duplikator. Ljudi dali zivot da bismo mi mogli trunit' danas na forumu, ali naziv "sehid" nekome smeta ....
ja logike..
- ABH017
#34 Re: Šehidi?
Može se zvati kako god ko hoće, privatno. Šehid je vjerski termin i za takve je nagrada obećana samo na onom svijetu.
O potrebi komentarisanja termina šehid (koji se veže isključivo za Islam i muslimane), od kršćanina, kako je njemu to smiješno i kako on ne vjeruje da je Kur'an Božija Knjiga (kao da ga je neko nešto pitao i kao da je nekog briga šta on misli i vjeruje), do deklarisanih ateista, koji bi da derogiraju termin šehid sa političkim, međunacionalnim i međureligijskim upadicama, mogao bi se pozabiviti neki psiholog. Nije da ne bi bilo materijala.
Ja kad vidim temu sveti Jovan, sveti Ante itd., zaobići ću je u širokom luku. Šta ja tu imam iznositi svoje mišljenje, kad ono, nit je relevantno, nit je uopšte bitno za tu temu.
O potrebi komentarisanja termina šehid (koji se veže isključivo za Islam i muslimane), od kršćanina, kako je njemu to smiješno i kako on ne vjeruje da je Kur'an Božija Knjiga (kao da ga je neko nešto pitao i kao da je nekog briga šta on misli i vjeruje), do deklarisanih ateista, koji bi da derogiraju termin šehid sa političkim, međunacionalnim i međureligijskim upadicama, mogao bi se pozabiviti neki psiholog. Nije da ne bi bilo materijala.
Ja kad vidim temu sveti Jovan, sveti Ante itd., zaobići ću je u širokom luku. Šta ja tu imam iznositi svoje mišljenje, kad ono, nit je relevantno, nit je uopšte bitno za tu temu.
- ABH017
#35 Re: Šehidi?
Na jednoj temi (ne sjećam se kojoj, mislim da sam odgovarao onom kršćanskom misionaru @patriot_1), rekao sam da Srđan Aleksić, vrlo lahko može biti šehid, jer je poginuo braneći komšiju i druga, kojem je život bio ugrožen. Mislim da iz toga možeš izvući i moje mišljenje i odgovor na tvoje pitanje.zagortenej wrote:Koja je razlika izmedju Fadila, koji je braneci svoju zemlju, poginuo i proglašen sehidom i Marka ili Ivana koji su takodje branili svoju zemlju i poginuli. (ovdje mislim na pripadnike ARBIH).
Ako zanemarimo vjersku pripadnost, ima li ikakve razlike izmedju ove trojice?
- JoseMujica
#36 Re: Šehidi?
što se mene tiče meni ništa ne smeta...još sam živGojeni H wrote:Nisam jos za mezara ali ohladjen sam ja.JoseMujica wrote:
Nedavno sam svjedočio došli likovi Džemalu Bijediću da prouče Fatihu
A oni me blijedo i zbunjeno gledaju...pa reko bez obzira na vae dobre namjere poslo bi vas sve u tri pizde materine
mislim, hoču da rečem...jedno je šta je bilo a sasvim drugo kako mi to danas gledamo...e ono što je bilo je istina a ovo kakko mi gledamo je ideologija...odnosno laž i karinašenje
- ABH017
#37 Re: Šehidi?
Slažem se ja s tobom Mujice da se termin šehid, danas koristi u dnevnopolitičke svrhe. Slažem se i da je vjera postala pomodarstvo (kako ti reče turbofolk). A slažem se i da nisu svi, koji su poginuli u ratu, na našoj strani, šehidi. Međutim, taj termin se nekako ukorijenio u svakodnevnicu, jer je vlast počela da ga koristi na svakom koraku, pa bi sad bilo uvredljivo za porodicu poginulog reći da nije šehid. A znamo svi da to veze s vezom nema, u većini slučajeva, ali takvo smo društvo.JoseMujica wrote:što se mene tiče meni ništa ne smeta...još sam živGojeni H wrote:Nisam jos za mezara ali ohladjen sam ja.JoseMujica wrote:
Ti si mi cudan i ovaj Zagor-duplikator. Ljudi dali zivot da bismo mi mogli trunit' danas na forumu, ali naziv "sehid" nekome smeta ..... ali treba biti pošten i reći da je to laž.....malo ko ili gotovo niko se nije borio na Allahaovom putu...no mrtva usta ne govore i najpodložnija su političkoj manipulaciji
Nedavno sam svjedočio došli likovi Džemalu Bijediću da prouče Fatihui kažem i ma ja pa reko šta vi mislite da bi vam drug Džema reko da vas vidi tu?
A oni me blijedo i zbunjeno gledaju...pa reko bez obzira na vae dobre namjere poslo bi vas sve u tri pizde materine![]()
![]()
![]()
mislim, hoču da rečem...jedno je šta je bilo a sasvim drugo kako mi to danas gledamo...e ono što je bilo je istina a ovo kakko mi gledamo je ideologija...odnosno laž i karinašenje
Međutim, kad kažeš da je laž, da se neko borio na Allahovom putu, s tim se ne mogu složiti. Napisat ću jedan događaj, kojem sam lično prisustvovao, kako bih primjerom podkrijepio (a ne dokazao, jer je to nemoguće), ono što vjerujem. Taj mi se događaj urezao u pamćenje i dok sam živ, neću ga zaboraviti (kao i mnoge druge).
U jednoj bitci, drug je bio teško ranjen, izrešetan, sav iscijepan i poderan, meso je visilo sa njega, ali je nekim čudom, bio jako živahan i nasmijan. Pucnjava je oko nas, bitka traje, mi se povlačimo, jer smo imali velike gubitke i postalo nam je jasno da tu kotu, taj dan, nećemo osvojiti. Naravno, hoćemo da ga nosimo sa sobom, iako smo imali mnogo ranjenih. Međutim, on to odbija, neće nikako. Zaliježe za bor i govori nam da idemo, a da će on čuvati odstupnicu i pokrivati naše povlačenje. Vadi iz džepa u jakni, džepni Kur'an i podiže kažiprst, sa smiješkom. Uzima pušku u jednu ruku i okreće se prema neprijatelju i počinje učiti. Zbog terena i čistine, bilo je gotovo nemoguće doći do njega, bez još kojeg gubitka. Htjeli smo čekati noć da ga izvučemo, ali nas je silina borbe odvukla i on je ostao iza tog bora. Slika njegovog nasmijanog lica, mrljavog od dima i krvi je ostala urezana u pamćenje. Razmijenili smo ga poslije 20-tak dana. Imao je isti onaj osmijeh na licu.
Bilo je mnogo sličnih slučajeva. Recimo, ja ga uvijek volim spomenuti, meni najdraži primjer je general Izet Nanić. Svi video zapisi, kao i njegova posljednja pisana zabilješka, nedvojbeno ukazuju na to da se čovjek borio i preselio kao šehid, na Allahovom putu.
Eh sad, kako to dokazati nekom ko nije osjetio nešto takvo? Nikako. Vjera nije pjesmica iz čitanke, pa da se nabuba napamet. Vjera je sklop shvaćenog, doživljenog ličnog iskustva. I apsolutno, vjera je intimni osjećaj (a ne neka činjenica ili događaj) svakog pojedinca, ponaosob. Niko vjeru ne doživljava na identičan način, kao ni sam život, uostalom. Možemo mi na isti način klanjati, voziti bicikl, igrati fudbal, plesati, ali niko to ne doživljava identično.
-
Tyke
#38 Re: Šehidi?
Da li je tvoj rahmetli otac sehid ili nije to Uzviseni zna, ali se borio protiv agresora koji je ugrozavao, izmedju ostalog, i zivot njegove porodice. A samim tim sto si ti u vjeri i sto te odgojio kao takvog je i njemu nagrada i olaksica na ahiretu, inshAllah.Smrcak15 wrote:znam dobro da je tako , olahko se mase sa tim terminom sehid bez imalo pokrica iz vjere odakle proistice taj isti termin sehid. Evo naprimjer moj otac rahmetli koji poginuo na liniji braneci Bosnu neznam kako moze biti sehid ako nije u vjeri bio, nema logike.JoseMujica wrote: u našem ratu je bezbroj baš takvih slučajeva...sama priča o šehidima u Bosni je najgrublja zloupotreba vjere u političke svrhe
A Islam se ne distancira od domovine, naprotiv je decidan po tom pitanju i nalaze da postujemo pravila i norme drzave u kojoj zivimo te da je branimo od okupatora, s tim da nam se ne smiju uskracivati vjerska prava i slobode u toj drzavi.
-
Ripicipi
#39 Re: Šehidi?
Haj' u pojedinim slucajevima, ali kada cijelo groblje-mezarje nazovu "sehidsko" to je vec lose.
- Smrcak15
#40 Re: Šehidi?
Muderis o sehidima i njihovim cudima u BH ratu, prica kako su sehidi mirisali za vrijeme rata u Bosni i ostala cuda koja su im se dogadjala, izmedju ostalog muderisovo iskustvo bliske smrti NDE/astralna projekcija gdje je usao u Dzennet
ista prica sa cudima sehida za vrijeme afganistanskog rata,
i ovdje imamo iskopavanje dva sehida iz sirije koji su ukopani lezali 2 godine dok ih nisu premjestili na drugu lokaciju, nisu se raspali friski ostali i mirisali na misk, naravno protivnicka rezimska strana ce to osporavati i nazivati to lazima
ista prica sa cudima sehida za vrijeme afganistanskog rata,
i ovdje imamo iskopavanje dva sehida iz sirije koji su ukopani lezali 2 godine dok ih nisu premjestili na drugu lokaciju, nisu se raspali friski ostali i mirisali na misk, naravno protivnicka rezimska strana ce to osporavati i nazivati to lazima
- animals
#41 Re: Šehidi?
Ja sam gledao reportazu ..
negdje u Juznoj Americi, ljude koji ne plate grobnicu, vade i stavljaju u zajednicke grobnice..
i ljudi potpuno ocuvani,mumificirani, zbog suve klime..toliko o cudima..
negdje u Juznoj Americi, ljude koji ne plate grobnicu, vade i stavljaju u zajednicke grobnice..
Last edited by animals on 24/01/2016 00:10, edited 1 time in total.
-
kerima1
#42 Re: Šehidi?
Logicno da tako nazovu groblje gdje su pokopani poginuli u ratu.Ripicipi wrote:Haj' u pojedinim slucajevima, ali kada cijelo groblje-mezarje nazovu "sehidsko" to je vec lose.
Ne dirajte u poginule mogu ih nazivati kako hoce,a li ljudi su zrtvovali zivote i vrijedni su postovanja i kao mrtvi.
-
kerima1
#43 Re: Šehidi?
animals wrote:Ja sam gledao reportazu ..
i ljudi potpuno ocuvani,mumicifirani, zbog suve klime..toliko o cudima..
- zagortenej
#44 Re: Šehidi?
Da li samo muslimani imaju iskustva sa astralnim projekcijama?Smrcak15 wrote:Muderis o sehidima i njihovim cudima u BH ratu, prica kako su sehidi mirisali za vrijeme rata u Bosni i ostala cuda koja su im se dogadjala, izmedju ostalog muderisovo iskustvo bliske smrti NDE/astralna projekcija gdje je usao u Dzennet
- zagortenej
#45 Re: Šehidi?
To je slučajnost.animals wrote:Ja sam gledao reportazu ..
- animals
#46 Re: Šehidi?
Nije slucajnost..sahranjuju se u kamene grobnice,a sto zbog suve klime,zagortenej wrote:To je slučajnost.animals wrote:Ja sam gledao reportazu ..
a sto zbog neulaska zraka, lesevi budu potpuno ocuvani..
- zagortenej
#47 Re: Šehidi?
A mirišu li?animals wrote:Nije slucajnost..sahranjuju se u kamene grobnice,a sto zbog suve klime,zagortenej wrote:To je slučajnost.animals wrote:Ja sam gledao reportazu ..
a sto zbog neulaska zraka, lesevi budu potpuno ocuvani..
-
bumerangss
#48 Re: Šehidi?
Boreci se za Bosnu borili su se i za islam jer zbog cega je u Srebrenici ucinjen GENOCID!?Goldenhand wrote:Ateista sam pa ne razumijem određene religijske stvari. Zanima me kako se zapravo postaje šehidom? I zar nisu to samo oni koji padnu u borbi za islam? Imam ove nejasnoće zbog našeg prethodnog rata gdje imamo šehide koji nisu pali u borbi za islam, nego u borbi za Bosnu pa mi nije jasno kako mogu biti šehidi. Ako temi nije mjesto ovdje neka je modovi premjeste gdje treba, ali bih volio da mi neko detaljnije pojasni ovo.
Proguglaj genocid pa ces vidjeti
- animals
#49 Re: Šehidi?
Nisam ih mirisaozagortenej wrote: A mirišu li?
to da lesevi mirisu su najvece gluposti..
nista gore ne moze smrditi ko les ..
- ABH017
#50 Re: Šehidi?
Ne vjeruje čovjek dok se lično ne uvjeri.animals wrote:Nisam ih mirisaozagortenej wrote: A mirišu li?![]()
to da lesevi mirisu su najvece gluposti..
nista gore ne moze smrditi ko les ..