Dilema: kupiti ili rentati stan

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Haris.ba

#26 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by Haris.ba »

ivory_eyes wrote:Medjutim, nismo sigurni da li cemo zauvijek ostati u ovom gradu (Tuzli) jer ce nas mozda posao odvesti u drugi grad ili cak drzavu.
Da li bi bilo bolje da kupimo stan pa da ga kasnije prodamo, ako odlucimo otici, ili je bolje rentati stan dok ne znamo sa sigurnoscu gdje cemo tacno ostati da zivimo?
Dok se ne promjene društvene i ekonomske okolnosti u BiH - kupiti stan ako primanja to dopuštaju. Pa garsonjeru - garsonjeru.
Ci-Nick

#27 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by Ci-Nick »

Kupovina stana je u vašem slučaju omča oko vrata.
Prvo lakše se odlučiti negdje drugo otići ako vas stan ne veže, drugo ako vam pukne veza opet zezanje oko podjele ili prodaje, treće kupovina je oporeziva pa u startu bacate desetak procenata vrijednosti stana što je dovoljno za skoro dvogodišnje rentanje, četvrto skoro sve što investirate u namještanje po svom ukusu vam propada ukuoliko budete prodavali stan.
Tek kada se vjenčate, dobiješ bebu i prihvatiš da je to najvjerovatnije konačno mjesto boravka tek onda se "isplati" kupiti nekretninu i namjestiti je po svom ukusu.
prog321

#28 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by prog321 »

Vjestackopoliticka sta ? :-D

Cijene nekretnina nikada vise nece ici kao u ranim 2000im. To je bilo van svih ekonomskih parametara.
elk

#29 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by elk »

U ovo vrijeme rentati.definitivno.
Walther

#30 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by Walther »

Kupovnu moc i interes je imala dijaspora.... Radi se o spekulativnoj gradnji/kupovini koje vise nema. Dijaspori je to bio nacin stednje jer su cijene divljale. Sad svi gledaju kako da prodaju ASAP. Demografija BIH se stara, populacija smanjuje... Stanovi (pogotovo veci) padaju i EU. Ja sam na cijeni stana izgubio u cca 5 godina bar 50.000KM. Da sam koristio financiranje bilo bi jos gore. Da je rentanje kosta koliko i u BIH sumnjam da bi ikad razmisljao o kupovini.
spreca

#31 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by spreca »

prog321 wrote:Vjestackopoliticka sta ? :-D

Cijene nekretnina nikada vise nece ici kao u ranim 2000im. To je bilo van svih ekonomskih parametara.
Kriza ...........a sto se tice cijena m2 ono ce rasti i to za par godina......a sto kazes u ranim 2000tim,pa u pocetku su cijene bile toliko niske da je bilo grijeh ne kupiti.......ja se sjecam ovdje 95te m2 oko 500 Sa vec 2000te najniza cijena m2 4,5-5tisucaS i to u staroj gradnji i na periferiji grada ......kod nas jos nije bilo buma onog pravog
prog321

#32 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by prog321 »

To ce se ponoviti jedino ako se rat ponovi. :-D

Kod nas je bio bum itekako, jer i dasnje cijene ne odgovaraju prosjecnima platama. 1800 km/m2 - 2000 km/m2. wtf ?
Gdje ce to shonjo sa 800 KM mjesecno da plati ? :-)
Ili svi zaradjuju vise od prosjeka ili nesto ne stima ?

A bum u svijetu se dogodio zbog priliva ogromnog jeftinog novca sa kamatom blizu nule. Ta kamata ne moze dole ici. Samo gore. Znaci, nema rasta jos u dogledno vrijeme.
spreca

#33 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by spreca »

prog321 wrote:To ce se ponoviti jedino ako se rat ponovi. :-D

Kod nas je bio bum itekako, jer i dasnje cijene ne odgovaraju prosjecnima platama. 1800 km/m2 - 2000 km/m2. wtf ?

A bum u svijetu se dogodio zbog priliva ogromnog jeftinog novca sa kamatom blizu nule. Ta kamata ne moze dole ici. Samo gore. Znaci, nema rasta jos u dogledno vrijeme.
Gluho bilo :shock: :lol: :lol: :lol: ............kod nas nije bilo nikakvog ekonomskog rasta a bit ce ga......tad ce i cijene rasti i opet nece bas pratiti ekonomski rast nego ce biti vise(napuhane) ali narod ce kupovati
prog321

#34 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by prog321 »

Na kojim ekonomskim faktorima baziras svoj stav ?
Nije mi jasno.

Plate bi trebale biti duplo vece da bi se opravdale i postojece cijene.
Ci-Nick

#35 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by Ci-Nick »

Cijene će pratiti ponudu i potražnju.
Npr. cijene u gradovima Istočne Njemačke godinama padaju i na nivou su skoro pa naših cijena.
Munchen, Frankfurt, Stuttgart,.. cijene rastu i rasti će.
U BiH cijene svih nekretnina u užem dijelu Sarajeva i eventualno Banja Luke će vremenom rasti,...
Tuzla, Zenica, Mostar, i veća mjesta na M17 ( A1) će stagnirati a ostalo sve pada do nivoa cijena u Varešu, do bescijenja.
Osim ako ne dođe do ozbiljnijeg naseljavanja BiH nekim izbjeglicama iz Azije i Afrike.
spreca

#36 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by spreca »

prog321 wrote:Na kojim ekonomskim faktorima baziras svoj stav ?
Nije mi jasno.

Pa skoro nigdje nemozes za mjescnu platu kupiti m2...........pa valjda ti je sad u BiH prosjek plate oko 850 a m2 1500
Walther

#37 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by Walther »

spreca wrote:
prog321 wrote:To ce se ponoviti jedino ako se rat ponovi. :-D

Gluho bilo :shock: :lol: :lol: :lol: ............kod nas nije bilo nikakvog ekonomskog rasta a bit ce ga......tad ce i cijene rasti i opet nece bas pratiti ekonomski rast nego ce biti vise(napuhane) ali narod ce kupovati
Cijene nisu imale veze sa ekonomskim rastom... Rast u proslom periodu je bila posljedica viska novca na Zapadu. Toga vise nema i nece biti. Realne potraznje ili realne potrebe u BIH nema, pogotovo izvan SA. Ne zbog toga sto je tako fantasticno vec zbog ogranicenog prostora za glavni grad.

Nekad se je kupovalo po 100 jer se racunalo da ce vec iduce godine biti vrijedno bar 120.... A danas se isti prodaje po 60 pa niko nece jer zna ce pasti na 40, pa 30....

Da ne govorim sta ce se desiti sa priblizavanjem EU (ako uopste do toga dodje)... Porezi (vise vrsta), legalizacija, energetske knjizice, ...
apsidejzi

#38 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by apsidejzi »

suza81 wrote:
apsidejzi wrote:
suza81 wrote:Ako uzmete oboje po 30 000 za stan na 5 godina rata je oko 600 KM a kamata oko 7000-7500 KM , a kirija od 300 KM za tih 5 god 18 000. Dakle, kamata 14 000-15 000 za oboje manja od kirije. Kupovina bolja!
Kako ga zapakova, bas kao pravi bankar. Ma milina za procitati :lol: :lol: :lol: Samo sto nije 600 nego 1200 jer oboje moraju vracati kredit i samo sto to na kraju ne bude 7500KM kamate nego 20-30 hiljada (PO OSOBI). To sto su TRENUTNO kamatne stope niske ne znaci da nece tako i ostati i na kraju se obicno dadne 60-100% kamata sto znaci da u konacnici za stan od 60.000 dadnes 100-120.000 KM.

Pa sto mislis da banke postoje stotinama godina :run:
Nisam nigdje ni napisala da je 600 za oboje. Nisu cifre ofrlje vec govorim o konkretnom kreditu koji sam uzela nedavno i kamata JESTE 7000 KM za tih 5 godina. Kamate te pojedu kad se uzima na duzi period kredit. Kamatna stopa ovpg kredita je fixna i nenamjenski je.
OK, recimo da je fiksna kamatna stopa i da izadje 7000 KM po osobi sto ukupno dodje 14.000KM. To znaci da je fiksna kamatna stopa cca 7-8% i da ti u konacnici dadnes 74.000 KM ili 24% vise nego da imas gotovinu odmah. Posto nema gotovine onda ostaje ili kirija ili kredit. Racunala si za kiriju i dosla do broja od 18.000 KM na pet godina uz 300 mjesecno. Ono sto se nije navelo jeste da ti je u medjuvremenu ostalo 56.000 KM. Mozes skupljati te pare a mozes ih i trositi u tih pet godina. Ako skupljas onda ti fale jos samo cetiri hiljade do 60.000. Ovim tempom trebaju ti jos tri mjeseca skupljanja da nabijes 60.000. Sad sve ovisi sta ko preferira i kako ce se stvari odvijati u buducnosti:

* Ako poskupe stanovi onda si donji jer ti 60.000 nece biti dovoljno
* Ako neko izgubi posao onda ti je lakse ako nisi zaduzen. Dug je oblik robovlasnistva, pogotovo ako gazda zna da imas dug.
* Ako dodje do ekonomske krize, a sve su prilike da hoce, kamate ce rasti. Ovo je trenutno rekordno nizak nivo kamata. Treba dobro procitati sta se potpisuje. To sto oni kazu fiksna kamatna stopa moze znaciti vise stvari. Ja sam gledao reklame sa fiksnom kamatnom stopom al dole malim slovima napisu da se svakih 6 mjeseci utvrdjuje nova stopa koja je zapravo fiksna samo na odredjeni period. Ovdje ima veliki rizik da te zavale. Otvori cetvere oci.
* Cetiri zida su cetiri zida bili u tvom vlasnistvu, bili u tudjem vlasnistvu. Razlika je u tome kakav je gazda. Ako si osjetljiv na gazde onda imas opciju da ga zamjenis. Ako ti se ne svidjaju komsije opet mozes da ih zamjenis tako sto se preselis, dok kad kupis stan ovisis malo o sreci.
* Osoba koja ne digne kredit ima vise novca svaki mjesec da trosi. Ti moras vratiti 1.200 banci a ovaj mora platiti 300 KM gazdi. Ostatak od 900 se moze stediti a moze i trositi.
* Kad kupis stan ti snosis troskove odrzavanja. Pukne cijev, plati. Ode nesto, plati. Kada zivis pod kirijom placas ako ostetis nesto. Ostali troskovi bi eventualno trebali biti uracunati u kiriju.

Ne navijam ja ni na jednu stranu, samo navodim neke aspekte sire slike koje takodjer treba uzeti u obzir. Nisu samo pare u igri. Ja zivim pod kirijom i u posljednje vrijeme mi se ne svidja naselje u kojem zivim. Imao sam i "sukob" sa jednim komsijom u vezi parkinga. Ne svidja mi se skola i pristup koji imaju prema djeci. Nasao sam bolju skolu gdje su istovremeno komsije kulturnije i sada trazim stan da se preselim. Meni licno ovaj vid slobode mnogo znaci. Kada sam dosao u ovo naselje bilo je sasvim OK, ali od tada je proslo par godina, naselili se razni olosi i sad je vakat da se ide dalje. S druge strane, ne volim biti rob na poslu a da imam kredit morao bih. S trece strane, svake godine idem na ljetovanje i zimovanje sto otprilike traje 2,5 mjeseca jer ne stedim mnogo novca. S cetvrte strane, ne radim 100% jer NE MORAM. Svako preferira nesto u zivotu. Ja preferiram slobodu.
Capsicum

#39 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by Capsicum »

spreca wrote:
Nije mi jasno.

Pa skoro nigdje nemozes za mjescnu platu kupiti m2...........pa valjda ti je sad u BiH prosjek plate oko 850 a m2 1500
Evo pametni ljudi se bavili malo ovim pitanjem, pa vidi kako je to u Evropi:
https://www2.deloitte.com/content/dam/D ... x-2015.pdf
Uglavnom po toj nekoj racunici prosjecnom BH stanovniku treba 2-3 puta vise vremena da kupi nekretninu iste velicine u odnosu na stanovnike Njemacke recimo... Po tom pitanju smo vjerovatno medju najgorima u Evropi (a po kojem nismo)...
suza81

#40 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by suza81 »

@apsidejzi :) nekome je sloboda kad je u svom. U siru sliku treba ukljyciti i karakter naseg naroda tj. da ti u svaka doba gazda dodje na vrata, ima rezervni kljuc i ulazi cak i kad te nema. Ne mozes iznajmljeni stan uredjivati do kraja kako zelis... dodje ti rodica na 7 dana gazda kaze jeste li to primili jos nekoga bez mog znanja... mogla bih o namcorastim gazdama do sutra :)
Tako da je sve do ukusa i sklonosti postavljaca teme a o ukusima se ne raspravlja. Mozemo im samo pomoci konkretnom racunicom ;)
modem33

#41 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by modem33 »

ivory_eyes wrote:Prije svega, izvinjavam se ako je tema na pogresnom mjestu, ali cinilo mi se kao naprikladnije.
Naime, namjeravam da pocnem zivjeti sa momkom, odnosno buducim suprugom. Oboje smo zaposleni tako da nam ne bi bio veliki problem dici kredit.
Medjutim, nismo sigurni da li cemo zauvijek ostati u ovom gradu (Tuzli) jer ce nas mozda posao odvesti u drugi grad ili cak drzavu.
Da li bi bilo bolje da kupimo stan pa da ga kasnije prodamo, ako odlucimo otici, ili je bolje rentati stan dok ne znamo sa sigurnoscu gdje cemo tacno ostati da zivimo?
Ja bih radije da ga kupimo posto sam cula ruznih prica u vezi rentanja, a i nekako mi je to bacanje para. Radije bih te pare ulozila u svoj posjed. A i ugodnije bih se osjecala u svom stanu. Medjutim, on kaze da je stan jako tesko prodati i/ili da mu moze dosta pasti cijena, a ako ga budemo rentali (ako odemo) tu moze biti raznih problema i neugodnosti. A i lakse se odseliti ako ne ostavljas sa sobom neku odgovornost.
Taj prelazni period bi trajao 3-5 godina tako da se zaista svasta moze desiti u tom periodu.
Da li ima neko sa znanjem i iskustvom u vezi ovih stvari da nas posavjetuje?

Ja sam pokusavao rentati u Tuzli ..... svakakve "mrake" su me pokusali preveslati ali nije im uspjelo, sad su upucani na Brcanskoj malti ... o zenskama da ne govorim (prostitucija ... ovo-ono , djedovi,profesori) .... jedino posudim koga imam povjerenja a ovo ostalo veliko nista.

Zakon nije na strani zajmodavaca nego na strani debila .... a nije ni nekakav kesh s obzirom kolike stete ces imat u stanu.
Kupi stan ako ides u inostranstvo , jer u inostranstvu stan ne mozes kupiti dvosoban ispod 800.000 KM .... a rezije mjesecne 1000 KM u inostranstvu, cuvajte se prica o "zaposlenju u inostranstvu" , dobro placeni poslovi se cuvaju za domacine, osim ako niste nekakav profesionalac u bransi pa ga nemaju pa imaju potrebe uvoziti , takve placaju superiorno ali vas vezu klauzulama. 8-)
prog321

#42 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by prog321 »

spreca wrote:
Nije mi jasno.

Svagdje u razvijenom svijetu cijene nekretnina su prenapuhane. Bez iznimke.
Oni odrzavaju te visoke cijene malom kamatom i uvozom imigranata. Cime cemo mi odrzavati ? :-D
ivory_eyes

#43 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by ivory_eyes »

Hvala vam puno na vasim savjetima i misljenjima. Definitivno cemo morati o ovome dobro razmisliti.
Trenutno radimo u dobrim firmama i otisli bi samo ako bi nam oni ponudili da radimo u nekim njihovim drugim uredima za bolju platu i/ili poziciju.
Mozda bi bilo najbolje makar pola godine prvo rentati da vidimo mozemo li zivjeti zajedno, pa onda se vezivati tim nekim drugim obavezama...
iceman ze

#44 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by iceman ze »

Kazu da je dizanje kredita i placanje neceg skupljeg "finansijsko samoubistvo". Pokusati stediti za nesto da se kupi gotovinom za nas u BiH jeste utopija, ali ipak mislim da treba mijenjati navike i pokusati nesto drugacije.
probook

#45 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by probook »

Samo racunaj da si npr 10 godina podstanar - to je 120 mjeseci x 350 KM npr = 42 000 KM koje si bacio u vjetar. Da si placao ratu kredita imao bi vec skoro 50% stana otplaceno.
Ja ne bih pod kiriju nikada isao, jedino ako bas bas moram i nemam ama bas nikakvog drugog izbora.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#46 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by Truba »

512MB

#47 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by 512MB »

ivory_eyes wrote:Prije svega, izvinjavam se ako je tema na pogresnom mjestu, ali cinilo mi se kao naprikladnije.
Naime, namjeravam da pocnem zivjeti sa momkom, odnosno buducim suprugom. Oboje smo zaposleni tako da nam ne bi bio veliki problem dici kredit.
Medjutim, nismo sigurni da li cemo zauvijek ostati u ovom gradu (Tuzli) jer ce nas mozda posao odvesti u drugi grad ili cak drzavu.
Ja bih radije da ga kupimo posto sam cula ruznih prica u vezi rentanja, a i nekako mi je to bacanje para. Radije bih te pare ulozila u svoj posjed. A i ugodnije bih se osjecala u svom stanu. Medjutim, on kaze da je stan jako tesko prodati i/ili da mu moze dosta pasti cijena, a ako ga budemo rentali (ako odemo) tu moze biti raznih problema i neugodnosti. A i lakse se odseliti ako ne ostavljas sa sobom neku odgovornost.
Taj prelazni period bi trajao 3-5 godina tako da se zaista svasta moze desiti u tom periodu.
Da neulazim u detalje, racunica je jednostavna: ako planiras zivjeti duze od 20 godina u njemu onda treba kupovati. Sve ispod 20 godina => rentati.
Dr Arsla

#48 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by Dr Arsla »

Jesil ikada pomislila makar i na tren da za 5 godina možda više nećete biti u braku :D
Thorgerson

#49 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by Thorgerson »

Po mom misljenju cijene nekretnina u Sarajevu ce rasti. Da li ce i plate pratiti taj trend, tesko. Uostalom, pa prije nekoliko godina cijene su bile haman duplo vece, a plate prosjecne nize.

Ako se i misli kupiti stan onda je to bolje uraditi sada ili u narednih 5-6 godina.

Broj stanova u gradu ce u dogledno vrijeme biti ogranicen. A potraznja ce rasti, sam dokaz tome je evo i sadasnji boom stanogradnje, sve se slijeva ovdje jbg, manji gradovi su donji. To je tako svugdje u svijetu.

Znaci doci ce uskoro vrijeme kada ce ponuda stanova biti ogranicena.

Ako se nema love za barem neko ucesce ili nekih malo boljih uslova za kredit, jbg normalno da je bolje rentati, nego vezati omcu oko vrata.

Ali generalno ako se gleda dugorocno naravno da je bolje kupiti stan, jer trenutno trziste u Sarajevu je veoma povoljno, cijene nekretnina su bile nize jedino poslije rata. Ja uopste ne vidim prostor da cijene mogu ici nize, ta prica kriza, ovo, ono to ipak ne pije vode ovdje u Sarajevu.
Qler

#50 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan

Post by Qler »

Ja sam sad u procesu selidbe i kontao sam da dignem kredu... 100.000KM dignem na 25 godina, banci vracam 207.000KM... nemam te pare... odoh za sad u podstanare opet...
Post Reply