Kako organizovati proteste po zakonu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Logovan

#26 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Logovan »

KENJAC wrote:Ko o cemu - Bosanac o protestima ! Pokusaj glasat za nekog drugog a ne za iste za koje glasas skoro 30 godina , mozda se nesto promijeni.
Šta ako taj neko ko traži proteste već glasa za nekog drugog, a ne za SDA, itd?

Izborima se nikad ništa neće promijeniti. Političari su namazani, ne objavljuju se pravi rezultati, laže se narod i tako to.
AmirBaa

#27 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by AmirBaa »

Logovan wrote:
KENJAC wrote:Ko o cemu - Bosanac o protestima ! Pokusaj glasat za nekog drugog a ne za iste za koje glasas skoro 30 godina , mozda se nesto promijeni.
Šta ako taj neko ko traži proteste već glasa za nekog drugog, a ne za SDA, itd?

Izborima se nikad ništa neće promijeniti. Političari su namazani, ne objavljuju se pravi rezultati, laže se narod i tako to.
:thumbup:
lijepa u dusi

#28 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by lijepa u dusi »

Evo da se i ja javim. Prije svega hvala na odgovorima.

Ne znam, ja sam u stanju i rusiti Poljine, sravniti ih sa zemljom, smijeniti kompletnu vladu, trpiti diktatora jer za boljr i nismo, ali da se nesto promijeni i pokrene.

Da li da prvo organizunem event preko facebooka i pokrenem peticiju koju cu licno ja nositi od vrata do vrata ili da prvo obavijestim policiju o datumu odrzavanja protesta? Mirnih naravno. Samo iskreno, ocajna sam vise i dodje mi da uletim na kakav sastanak i pobijem sve redom. Ovo je ocaj, ovo je uzas, ovo boli. Najlakse je otici. Najlakse je svaliti sve probleme na Dodika, petog ili desetog. Mi smo problem. Bakir je problem. SDA, SDP, SBB, svi su problem. Ne zelim vise da slusam i gledam ta govna. Halal im bilo sve sto su pokrali. Hajd nek sjasu malo, da i nama kapne, da i obicnom narodu krene.
Moenx

#29 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Moenx »

Ima tu jedna zamka
Ako imamo to nekakvo dizanje naroda to mi cesto zovemo revolucijom
No sta nam povijest govori
Ona nam govori kako postoje revolucije koje se zavrsavaju diktaturom
DA upravo tako
Paradoksalno ali tako je
POgledajmo okotbarsku revoluciju u RUsiji-- na vlast dolazi Lenjin pa Staljin
Sta reci
Kod nas -- na vlast dolazi jaka i sigurna u vlasti SDA
Nije li tako
Htjeli smo proteste revoluciju
Sta smo u stvari htjeli
Cvrstu ruku
Nesigurnost je rezultirala da izborni rezultat bude takav kakav je
Haris.ba

#30 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Haris.ba »

Nisu valjda mozgovi toliko isprani?

Neko spomene proteste i odmah paralele sa revolucijama?

Pokretacu teme zelim da se prvo malo resetira. Prica da je u stanju uletiti negdje i ubijati ljude. Da drzava hoce, malo bi pokucala na vrata.

A ako se ipak odluci ici na zakonske proteste, prvo naci istomišljenike. Velika je to organizacija.

Ja ne bih bjezao ni od nekih profesionalnih protestaca. Ako nista dobije se neka logistika. Ali, odmah možeš otpisati nasilne proteste.

Ljudi su toliko sludjeni, da misle da nista ne mogu protestima. Mogu, ali to zahtjeva mnogo posla.

I ponavljam. Ako ce biti protesti oko bolnice, mogu se zabranit.
sinuhe

#31 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by sinuhe »

Nema nikoga na drugoj strani...
Jedino sto gradjani mogu je zapravo da i ucestvuju u drustvu.
Ci-Nick

#32 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Ci-Nick »

Prvo bi trebalo napraviti spisak zahtjeva, npr.
- Za svako novorođeno dijete roditeljima isplatiti jednokratnu pomoć od 1.000 KM
- Dječiji doplatak izjednačiti u cijeloj FBiH, da bude 50 KM i da se isplaćuje za svu djecu porodicama koje imaju po članu prihode manje od 300 KM
- Tražiti izmjenju ( prilagođavanje ) zakona za kaznena djela ugrožavanje sigurnosti, krađe ( prije svega vozila i privatne imovine), pljačke, tj. pooštravanje kazni.
- Za nasilnike i razbojnike uvesti suđenje: " U ime naroda" ( anonimni sudac) tako da se sudije ne plaše kod donošenja presuda
-Smanjenje broja uposlenih u javnom sektora za 10%
...
i tako sa spiskom zahtjeva, uz bar 100 ljudi u organizaciji od pravnika do motivatora pred zgradu federalne vlade.
upsy_daisy

#33 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by upsy_daisy »

Kakvi protesti, kakvi bakrači, još malo pa ćemo se upisati kao zemlja koja organizuje najneuspješnije proteste.
nadžak

#34 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by nadžak »

lijepa u dusi wrote:Evo da se i ja javim. Prije svega hvala na odgovorima.

Ne znam, ja sam u stanju i rusiti Poljine, sravniti ih sa zemljom, smijeniti kompletnu vladu, trpiti diktatora jer za boljr i nismo, ali da se nesto promijeni i pokrene.

Da li da prvo organizunem event preko facebooka i pokrenem peticiju koju cu licno ja nositi od vrata do vrata ili da prvo obavijestim policiju o datumu odrzavanja protesta? Mirnih naravno. Samo iskreno, ocajna sam vise i dodje mi da uletim na kakav sastanak i pobijem sve redom. Ovo je ocaj, ovo je uzas, ovo boli. Najlakse je otici. Najlakse je svaliti sve probleme na Dodika, petog ili desetog. Mi smo problem. Bakir je problem. SDA, SDP, SBB, svi su problem. Ne zelim vise da slusam i gledam ta govna. Halal im bilo sve sto su pokrali. Hajd nek sjasu malo, da i nama kapne, da i obicnom narodu krene.
Ti lutko draga zanemaruješ ključnu stvar u svemu ovome a to je ovo što si sama navela a što sam izdvojio. SVI su problem! Nema se kome dat prilika jer se svima osladilo da rade nakaradno, kriminalno, bezobrazno sebično itd. Kad su nas držali pod palijama i znali smo za neki red a sad kad su nam dali "slobodu" vidiš na šta smo izašli.

Masa ljudi, pa i ja lično razumijem tvoj gnjev i čežnju za promjenom ali bojim se da bez kvalitetnog diktatora koji će zasjest na VRH i odozgo krenut slat na neki novi goli otok nama nema neke dobre prilike ovdje. Bojim se da ogromnoj većini našeg naroda pa i nas forumaša upravo odgovara ovakvo stanje kako jeste. Mislim, nije nam baš loše, od najniže rangiranih pa do onih na vrhu. Svako se ugrađuje u okviru svojih mogućnosti i kuka kad vidi da se onaj iznad ugradio malo više.

Proteklo vrijeme je pokazalo upravo kakvi smo. Neka mi niko ne palamudi o našem merhametu i solidarnosti jer okreni se oko sebe i vidjećeg produkt istog. Zato, dokle god je velika većina za ovo stanje neće ni bit iskrenih protesta.
upsy_daisy

#35 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by upsy_daisy »

i nemamo mi inteligencije koja te drži na putu ustrajavanja u nečemu..
Haris.ba

#36 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Haris.ba »

Image

https://bs.wikipedia.org/wiki/Protesti_ ... ruar_2014)
Pozadina
Nakon Drugog svjetskog rata Tuzla je bila jedan od industrijskih centara tadašnje SFRJ, a kako njeno stanovništvo, tako i stanovništvo cijele SR BiH je bilo većinom zaposleno u industrijskom sektoru. Nakon Rata u Bosni i Hercegovini vladajuće strukture na entiteskom i kantonalnom nivou vrše privatizaciju državnih preduzeća veoma loše, nakon prelaska preduzeća u privatne ruke, većina njih prestaje s proizvodnjom zbog prodaje njihove imovine, a radnici ostaju bez zaposlenja. Nezaposlenost u savremenoj Bosni i Hercegovini postaje svakodnevni problem, pored korupcije koja je postala općeprisutna svakim danom bilježi jaču tendenciju. Nezaposlenost u BiH doseže 47 %, a prosječna plata iznosi 845 KM.[8] Stanovištvo se sve više suočava s siromaštvom i glađu, nepotizmu, ponižavanju i ostalim vidovima ekonomske i moralne inferiornosti naspram vladajuće strukture i njihovih pristaša. U 2013. godini, list Ekonomist je uvrstio Bosnu i Hercegovinu među države koje će najvjerovatnije doživjeti socijalne nemire u 2014.godini.[9]
---
In onda ide :D :

Nakon pada Sovjetskog saveza u istočnoj Evropi su se razvijala tržišta koja su nastojala da budu pravična i efikasna prema svima. Postojala je historijska prilika koja nije iskorištena. I mene je zaintrigiralo kako plenumi mogu funkcionisati u tim društvima. Ljudi u plenumima trebaju da se udružuju, razgovaraju i rade na rješavanju svojih problema bez utjecaja oligarhija, političara i drugih. Nadam se da će ovaj naš film doprinijeti da ljudi kroz kontinuirani dijalog rade na tome da pronađu sami rješenja za probleme u kojima se nalaze.
Ekonomski stručnjak Fred Harrison

----
Ovaj Fred Harrison je ovaj: [youtube]https://www.youtube.com/user/geophilos[/youtube]?
S4mpion

#37 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by S4mpion »

Glavni preduslov za uspješne proteste u BiH je taj da isti ne smiju biti legalni ni u kojem slučaju.

Ukoliko se ispoštuju sve zakonske procedure, to više nije protest, već maskenbal.
Haris.ba

#38 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Haris.ba »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/gradjani ... 0111044#14

"Meni je ovih zombi naroda preko glave, borite se ljudi! Mi smo se borili na liniji sa pet metaka, znate šta je pet metaka? Ne dam! Ja nisam rođen ovdje, nisam rođeni Sarajlija, ali je Sarajevo u meni. Ne dam, ako treba poginuti, spreman sam poginuti, ali ne dam!", poručio je Osmančević".

"Lijepa u dusi" jesi bila na "protestima"?

P.S.
Neki kometari ispod teksta:

Norm
...je suis zombie...cuj umrla mu zena zbog pogresnog lijecenja i on jos brani bolnicu...mora da ju je 'plaho' volio...

Minderluzla
što je valjalo, je otišlo je. ostali smo mi, ispranih tintara i malih muda (tzv. bezmudi)
ovi su nas "naši" političari sveli u ravan. nam je dobro kad imamo da jedemo, kad ne puca i kad komšiji crkne krava.
šta reći za narod koji više posjećuje čevljanovičku koridu nego SFF za 7 dana.
SELJAČKA NACIJA

el-mehdi
Na prvoj slici nije gradjanin sarajeva vec gradjanin zenice koji je usput nudi receno stalni posjetilac portala,a poznat je po tome da je nakon sto je prodo svoj stan u Zenici uzurpiro stan u sarajevu i optuzivao drzavu kako hoce da ga istjeraju,to je komunjarska armada

edins2
Borio bih se ja čiko dragi, ali neće se igrice same igrati, neće krevet sam spavati, neće se kafe same popiti. Šta ti je bolan

nedonymous
Cuj zombie pa oni se bore do smrti
Da se ne bore Rick i druzina se ne bi morali peglati s niima vec 6sezona
S4mpion

#39 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by S4mpion »

Na mnogim protestima angažovani su stranački plaćenici koji protestante nazivaju "Fahrinim pijunima", "Bakirovim pijunima", "SDP-ovim pijunima".

U konkretnom slučaju, ukoliko, kao odgovorni građani, izađete na proteste ispred vojne bolnice, plaćenici će vas proglasiti SDP-ovim pijunima, pijunima ove stranke, pijunima one stranke. Građani će popušit tu priču i otići na kafu. Time su protesti uspješno razbijeni.

To je veoma uspješna taktika gdje se građanima poručuje: "Šutite, dobro vam je, nemate se na šta žaliti, ovi koji su izašli na proteste su obična banda, nemojte ići među njih, samo šutite, dobro vam je."
Njanjavi

#40 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Njanjavi »

Prvo i najbitnije, protestvovat zbog koga?
Za one debilcine koji su pljuvali omladinu u februaru i gledali ih kao gubare?
Zbog takve stoke, da i njima bude bolje, il zbog ovih novinarcica i spin majstora koji su se prvi poletili dodvoravat eliti i bit njihovi glasnogovornici i dezinformatori.
Zbog ovih silnih shatro akademika koji prvi polete branit politicki vrh.
Jel se ko sjetio kad rec, e ok, vladali ste, zavili zemlju u crno, jel realno da se ZABRANI OBNASANJE BILO KAKVE JAVNE FUNKCIJE SVIMA KOJI SU IMALI I P OD PRSTA U POLITICI OD KRAJA RATA NAOVAMO.
Smjenit SVE al doslovno SVE iz tuzilastava, totalna promjena kadra, ima vala novih i mladih i advokata i tuzilaca da ga jbes.
Muriju ocistit zestoko, sve znaci ushemljene olose poslat u pm, sve staronje poslat lagano u pm i okrenut novi list.
Hem zaposlit mladjariju hem maknut olos iz pozicija na kojima jbu narod vec 20 godina.
A realno prije mislim da ce puknut sistem sirom evrope i u americi, antikapitalisticki bjes se polako pocinje budit sirom planete, a nekako kontam i da se desi gore ovi nasi bi mutavci i dalje sutili i ne bi kurcem mrdno niko.
Nema kralju promjene dok potoci krvi ne poteku, a za to u bosni niko nema kicme, nema niko muda ovjerit par tih glavesina da se ostali primire i krenu radit svoj posao.
Nema jer elita i taj politicarski olos zna dobro kome treba od kabadahija dat mrkvu, zato i jest murija toliko povezana sa mafijom, zato i jest tuzilastvo povezano sa kriminalom.
Stite jedni druge i brane jedni druge.
I jos jedna jako bitna stvar, naucena kroz istoriju, ako slucajno dodje do toga da neko smogne hrabrosti i pokrene nesto, i krene se u definitivan obracun sa tim familijama, pametan revolucionar ne bi trebao tu imati milosti.
Tu se cjele loze i familije zvrknu, jerbo za jedno 15, 20 godina, nakon izbjeglistva iz domicilne drzave, vecina tih clanova eminentnih familija ima i dalje veze u drzavi, pa se onda radi na oblikovanju javnog mjenja i spinovanju istorije dok se opet ne vrate u drzavu i dizu drzavne udare, nemire i ostala sranja.
Znaci ako se bas krene obracunat sa gamadi i kvislinzima, to se radi onda do jaja i bez milosti, jer onako kako je bilo u februaru, najebala je samo huda mladost nizasta.
Krenuli nesta kao, taman kad se zalaufalo i uz svesrdnu pomoc olosa medju novinarima i akademicima, sve se spinovalo tako da prodje kako je proslo, dje ste bili nidje, sta ste radili nista.
Sve dok je tako, za mater rodjenu necu izac na proteste, a kamol za ove idiote od ljudi u ovoj drzavi.
Nisu zasluzili bolje, sve dok im je ovakav mindset.
lijepa u dusi

#41 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by lijepa u dusi »

Njanjavi wrote:Prvo i najbitnije, protestvovat zbog koga?
Zbog takve stoke, da i njima bude bolje, il zbog ovih novinarcica i spin majstora koji su se prvi poletili dodvoravat eliti i bit njihovi glasnogovornici i dezinformatori.
Jel se ko sjetio kad rec, e ok, vladali ste, zavili zemlju u crno, jel realno da se ZABRANI OBNASANJE BILO KAKVE JAVNE FUNKCIJE SVIMA KOJI SU IMALI I P OD PRSTA U POLITICI OD KRAJA RATA NAOVAMO.
Smjenit SVE al doslovno SVE iz tuzilastava, totalna promjena kadra, ima vala novih i mladih i advokata i tuzilaca da ga jbes.
Muriju ocistit zestoko, sve znaci ushemljene olose poslat u pm, sve staronje poslat lagano u pm i okrenut novi list.
Hem zaposlit mladjariju hem maknut olos iz pozicija na kojima jbu narod vec 20 godina.
A realno prije mislim da ce puknut sistem sirom evrope i u americi, antikapitalisticki bjes se polako pocinje budit sirom planete, a nekako kontam i da se desi gore ovi nasi bi mutavci i dalje sutili i ne bi kurcem mrdno niko.
Nema kralju promjene dok potoci krvi ne poteku, a za to u bosni niko nema kicme, nema niko muda ovjerit par tih glavesina da se ostali primire i krenu radit svoj posao.
Nema jer elita i taj politicarski olos zna dobro kome treba od kabadahija dat mrkvu, zato i jest murija toliko povezana sa mafijom, zato i jest tuzilastvo povezano sa kriminalom.
I jos jedna jako bitna stvar, naucena kroz istoriju, ako slucajno dodje do toga da neko smogne hrabrosti i pokrene nesto, i krene se u definitivan obracun sa tim familijama, pametan revolucionar ne bi trebao tu imati milosti.
Tu se cjele loze i familije zvrknu, jerbo za jedno 15, 20 godina, nakon izbjeglistva iz domicilne drzave, vecina tih clanova eminentnih familija ima i dalje veze u drzavi, pa se onda radi na oblikovanju javnog mjenja i spinovanju istorije dok se opet ne vrate u drzavu i dizu drzavne udare, nemire i ostala sranja.
Znaci ako se bas krene obracunat sa gamadi i kvislinzima, to se radi onda do jaja i bez milosti, jer onako kako je bilo u februaru, najebala je samo huda mladost nizasta.
Krenuli nesta kao, taman kad se zalaufalo i uz svesrdnu pomoc olosa medju novinarima i akademicima, sve se spinovalo tako da prodje kako je proslo, dje ste bili nidje, sta ste radili nista.
Sve dok je tako, za mater rodjenu necu izac na proteste, a kamol za ove idiote od ljudi u ovoj drzavi.
Slazemo se donekle, osim u tome sto ja mislim da vrijedi. Ne da bi sutra olosu od naroda koji slijeze ramenima bilo bolje, nego da bi mom djetetu bilo bolje.

I ne znam ko je pitao, ali jesam bila na protestima i iskreno, ono je smijesno. Ni p od protesta.

Govna treba preplasit toliko da se poboje za saopstvenu glavu, pa da dobrovoljno predaju funkcije i ohanu malo. Moze se to postici jedino kad policija stane na stranu obicnog covjeka i okrene se protiv uhljeba, a ne da baca suzavce na narod.
Matzan

#42 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Matzan »

lijepa u dusi wrote:
Slazemo se donekle, osim u tome sto ja mislim da vrijedi. Ne da bi sutra olosu od naroda koji slijeze ramenima bilo bolje, nego da bi mom djetetu bilo bolje.

I ne znam ko je pitao, ali jesam bila na protestima i iskreno, ono je smijesno. Ni p od protesta.

Govna treba preplasit toliko da se poboje za saopstvenu glavu, pa da dobrovoljno predaju funkcije i ohanu malo. Moze se to postici jedino kad policija stane na stranu obicnog covjeka i okrene se protiv uhljeba, a ne da baca suzavce na narod.

Možda si lijepa u duši, a možda si i 'nako lijepa.

Ali bih ti najiskrenije i dobronamjerno savjetovao da se okaneš ćorava posla.
Sociolog

#43 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Sociolog »

Matzan wrote:
lijepa u dusi wrote:

Možda si lijepa u duši, a možda si i 'nako lijepa.

Ali bih ti najiskrenije i dobronamjerno savjetovao da se okaneš ćorava posla.

odj.e bi u skokove matzan..rezmiski, papcino, koji si po zadatku se registrovao na ovaj forum, da spinujes ljude..što ne kazes sta meni, koji imam, 7 godina staza na forumu?
lijepa u dusi

#44 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by lijepa u dusi »

@hakiz

Hvala za pp :thumbup:

Matzane, zasto? Zato jer, kako mi jedna forumasica rece, samo budale ginu za ideale?
Njanjavi

#45 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Njanjavi »

lijepa u dusi wrote:

Grjesis mala u tome, moze se to postic i na druge nacine, policija ovakva kakva je kod nas, bolje nam je bez nje, a pogotovo nam ne treba na nasoj strani kad je stani pani.
Ovo kazem iz vise razloga, jedan od bitnijih je da sa tim prihvatanjem tog kriminogenog olosa, a nisu nista drugo nego legalni kriminalci, amnestiramo sva sranja koja su cinili za elitu i za sebe.
To tako ne bi trebalo ic.
Ja se sjecam, a dosta raje pocinje zaboravljat i ignorisat cinjenicu da kad su zavrsili oni protesti u februaru, policija je onda krenula sa fasistickim praksama zastrasivanja mladjarije, kidnapovanja iste, privodjenja u stanicu na coravo, udaranja klinaca koji nisu ni bili na protestima, kidnapovanja na sred ulice na coravo, samo da se prosiri malo rjec i da se ne kuha opet.
U mom gradu je tako bilo, barem heftu dana od protesta.
I ja sa takvim fasistima da stanem u isti red, nikad.
L u c i f e r

#46 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by L u c i f e r »

Idealizam je pametnom insanu smijesan.

Treba ovo, treba ono...

Bice tako kad dadne dedo Bajro (deda Mraz)...
nadžak

#47 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by nadžak »

De ba Njanjavi odvadi malo. Lupaš protiv policije generalno ko da je gestapo.

Pitaj malo ove ljude koji su bili na protestima zbog JMBG kako se policija ponašala. Čuj fašisti. :-)
Matzan

#48 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Matzan »

lijepa u dusi wrote:@hakiz

Hvala za pp :thumbup:

Matzane, zasto? Zato jer, kako mi jedna forumasica rece, samo budale ginu za ideale?

Nije.Iako sam ja "ginuo" za ideale.

Mislim da su za dugo vremena, odnosno do nekog novog potresa na Balkanu (i šire) takvi protesti osuđeni na propast.

Jednim dijelom problem leži u uspavanom narodu, koji izgleda reaguje tek kad mu nož pod grlo stave.
Drugi dio je u tome što je jedan dobar dio tog istog naroda prevaren više puta i od Kurte i od Murte.

I treće, možda i najvažnije, koliko god da su opravdani ciljevi i kad bi uspjela/li nekom čudom pokrenuti mase
(a dabogda da bi ih i hiljadu izašlo), ti isti protesti ne bi naišli na odobravanje onoga što se zove MZ, odnosno velikih sila.
A poznato je da gdje Amerika i još par velikih sila pogura proteste oni se uglavnom uspješno završe.
Krvavo, ali uspješno sa aspekta zacrtanih ciljeva.

Nažalost, ovakvo stanje odgovara i velikim silama.
Napravljena je idealna kombinacija za lako upravljanje, a spore promjene.
A domaća bagra odlično pliva u mulju.
Matzan

#49 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Matzan »

Sociolog wrote: odj.e bi u skokove matzan..rezmiski, papcino, koji si po zadatku se registrovao na ovaj forum, da spinujes ljude..što ne kazes sta meni, koji imam, 7 godina staza na forumu?
Žao mi je što ću i pola minute potrošiti na odgovor.
Tebi stvarno nemam šta reći osim da te i slične uvrede adresiraš na onoga koji te tako pogrešno odgojio.

P.S. Nemam namjeru dalje polemisati.
KIseljak12

#50 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by KIseljak12 »

Protesti za sta, odnosno protiv cega?

Ako hocete da mijenjate sistem, promijenite sebe i krenite od svoje mjesne zajednice.

Protestovati se moze na razne nacine, aktivno, pasivno, govorom, pisanjem, djelima, nacinom zivljenja, neplacanjem poreza, dadzbina i sl.
Ulicni protesti ili demonstracije se obicno organizuju radi ostvarenja nekog cilja. Npr. da se zenama da pravo glasa kakvo imaju i muskarci.

Ona ideja s plenumima je kopirana od studenata Filozofskog fakulteta u Zg. Ni dan danas mi nije jasno ko je to pokrenuo i s kojom svrhom. Sami protesti nisu imali formirane ciljeve/zahtjeve, kao sto su imali npr. JMBG ili protesti za Denisa.
Jedna od gorih stvari koja se mogla desiti je formiranje tih narodnih vijeca/plenuma gdje se isfrustriranim gradjanima pokusala podmetnuti zabluda da se oni pitaju za nesto.

Protiv cega(za sta), dakle, demonstriramo? Za nuklearno razoruzanje, mir u svijetu, opstanak pandi, protiv sunecenja zena u Sudanu i Egiptu, protiv globalnog zatopljenja?

U sustini, vecina ljudi zeli promjenu sistema. Da bi do toga doslo, treba se prvo izboriti za neke lakse ciljeve.

Za pocetak predlazem da trazimo provodjenje zakona u tri konkretne situacije:

1. Prodaja duhanskih preradjevina maloljetnim licima
2. Prodaja i tocenje alkohola maloljetnim licima
3. Ucestvovanje maloljetnih lica u igrama na srecu (kladionice)

Sve ove tri stvari se desavaju, i to masovno. Zakonom su zabranjene, ali svi zatvaraju oci na to, pocevsi od policije pa nadalje.

Trazimo da se zastiti razvoj djece i da se pocnu provoditi ovi zakoni, ko se slaze????
Post Reply