SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tzipiripi

#26 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by tzipiripi »

Sabaton wrote:..................
Za koja krivicna djela bi vi uveli smrtnu kaznu, i da li je ista potrebna u BIH? Inace, opravdavate li postojanost smrtne kazne kao sankcije za neka krivicna djela?
Da li je smrtna kazna uopste potrebna u svijetu u kakvom danas zivimo? Treba li ljudima oduzimati pravo na zivot, pa makar pod izlikom drzave i njenog operata? ja sam cuo u nekim knjigama da samo Bog ima pravo oduzimati zivot

...........
Nemoguće je 100% biti siguran u krivicu optuženog. Praksa u svijetu, barem u zemljama koje se vole dičiti svojim pravosudnim sistemom, je pokazala da se za preveliki broj osuđenih i smaknutih na kraju pokazalo da su nevini.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... ted_States

Jedan od primjera nevino smaknutog je Cameron Todd Willingham koji je osuđen zbog ubistva spaljivanjem svoje tri kćerkice, jedna dvogodišnja i dvije jednogodišnje blizanke.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cameron_Todd_Willingham
Svako malo izađe vijest da je u SAD-u nakon xy godina pušten nevinoosuđeni. Dokle god postoji bilo kakva mogućnost da životom plati nevina osoba svakako protiv smrtne.
Sabaton

#27 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Sabaton »

U Americi u većini država na snazi je SMRTNA KAZNA pa ima stope kriminala u pojedinim kvartovima da je veća nego u favelama u Sao Paolu. prosječni Amerikanac provede 11 godina čekajući egzekuciju, koliko je to onda opterećenje za TAX PAYERE u SAD - u :?

Dakle, stvari posmatrate površno. :roll: moj uvodni post se vise odnosio na humanost izvršenja smrtnih kazni,
tj. jel normalno ljudima odsjecati glave mačem u 21 vijeku? :shock:
uglavnomja

#28 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by uglavnomja »

hahahaha prisilan rad ... covjeka osudjenog na dozivotnu robiju :lol: :lol: :D :izet:

cime ces ga prisiliti? bicem? neces mu dati vode i hrane :-)
dembele

#29 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by dembele »

Za smrtnu kaznu
Droga, ubistva, silovanja, teske pljacke sa smrtnim ishodom, pedofili sve redom :fazlija:
annoy

#30 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by annoy »

tzipiripi wrote:
Sabaton wrote:..................
Za koja krivicna djela bi vi uveli smrtnu kaznu, i da li je ista potrebna u BIH? Inace, opravdavate li postojanost smrtne kazne kao sankcije za neka krivicna djela?
Da li je smrtna kazna uopste potrebna u svijetu u kakvom danas zivimo? Treba li ljudima oduzimati pravo na zivot, pa makar pod izlikom drzave i njenog operata? ja sam cuo u nekim knjigama da samo Bog ima pravo oduzimati zivot

...........
Nemoguće je 100% biti siguran u krivicu optuženog. Praksa u svijetu, barem u zemljama koje se vole dičiti svojim pravosudnim sistemom, je pokazala da se za preveliki broj osuđenih i smaknutih na kraju pokazalo da su nevini.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... ted_States

Jedan od primjera nevino smaknutog je Cameron Todd Willingham koji je osuđen zbog ubistva spaljivanjem svoje tri kćerkice, jedna dvogodišnja i dvije jednogodišnje blizanke.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cameron_Todd_Willingham
Svako malo izađe vijest da je u SAD-u nakon xy godina pušten nevinoosuđeni. Dokle god postoji bilo kakva mogućnost da životom plati nevina osoba svakako protiv smrtne.
Da, to je isto nešto što svakako treba uzeti u obzir. Smrtna kazna je naravno ireverzibilna, i mogućnost usmrćivanja makar jednog nevinog čovjeka mi je užasavajuća, a izgleda da se nepravedne presude događaju puno prečesto
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#31 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Jimmy McNulty »

Tesla10 wrote:Koliko znam naša država ima smrtnu kaznu, ali se ona ne provodi. Manji entitet je ima u svome ustavu to jest, bar sam tako negdje pročitao :) .

Da, jesam za smrtnu kaznu.
Nemamo smrtnu kaznu, ni mi ni manji entitet. Ukinuta je 96' god ja mislim. Inače možda niste znali ali najdužu zatvorsku kaznu u Europi služi upravo čovjek u našoj državi i to poznati Edib Buljubašić. 46 godina ja mislim. Ima pravo na uvjetnu slobodu tek 2030- i neke ako se ne varam.

Što se tiče smrtne kazne jesam za nju ali samo u posebnim slučajevima, ne bih sad da polemišem šta je meni poseban slučaj ali npr neko ko počini ubivstvo na svirep i okrutan način, ko prilikom razbojništva ubije drugoga, diler čijom drogom se predozira neko... a također bih poslije izvršenja smrtne kazne organe tog zločinca donirao da bude koristan društvu. Tako bi možda spasio i šest života.

Za sve ostale doživotni zatvor i da radi jaran, da gradi autoput, čisti rijeku od smeća itd.

Također sviđa mi se američki zakon onaj o 3 prekršaja. Kad treći put napraviš neko kazneno djelo ideš na doživotnu robiju pa nebitno sve da si 3 puta ukrao hljeb. :thumbup:
Sabaton

#32 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Sabaton »

Opet pitam, je li normalno i humano odsijecati ljudima, osuđenicima glave mačem kao vid smrtne kazne od sistema države?
Drvosjeca iz Dejcica

#33 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Sabaton wrote:Naletih, evo maloprije na jedan zanimljiv clanak.

https://news.vice.com/article/saudi-ara ... ewstwitter

Ukratko, Saudijska Arabija prednjaci po broju izvrsenih smrtnih kazni: u totalu 2015 godine su pogubili 151 osobu, od toga 75 stranaca, uglavnom radnika iz Jugozapadne Azije. :-) I to zbog konzumacije droga. :roll: Malo surovo , zar ne? u prosjeku svaka dva dana nekog pogube.
I sad ono sto je mene zapreprastilo je da se vecina tih egzekucija obavlja odsijecanjem glave macem. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Pored Kine, i Irana, ide Saudijska Arabija, pa SAD, pa Irak, po broju pogubljenja.

E sad, ono to je stvarno strasno je da ti ljudi cesto bivaju uskraceni za proces zalbe, i da budu pogubljeni na gore opisan nacin. Znamo svi da je svijet opasno mjesto za zivot, ali cudan mi je sistem koji ovo dozvoljava. Dodje kao da se zivi u srednjem vijeku. :skoljka: cuj mac, jebo te :? :? :?

Mada, ja Saudijce ne uzimam za normalne ljude i za normalnu drzavu , tamo zene ne smiju da voze, i nemaju pravo glasa na izborima. Trebalo bi ih sve zakopat u pijesak, zajedno sa devama. :zjev:
Samo mala ispravka, smiju voziti uz prisustvo muške osobe iz bliže porodice. A i ženama je nedavno dato pravo glas.

Smrtna kazna...nemam pojma. Za neke stvari možda uvesti (ratni zločin, etničko čišćenje, protjerivanje stanovništva, masovne ubice...) ali teško da će to u Evropi proći.
Sabaton wrote:Opet pitam, je li normalno i humano odsijecati ljudima, osuđenicima glave mačem kao vid smrtne kazne od sistema države?
Kao da pitaš da li je humano ubijati ljude. Naravno da nije bez obzira bilo to mačem, vješanjem ili letalnom injekcijom.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 02/01/2016 13:24, edited 1 time in total.
Hakiz

#34 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Hakiz »

Ne.
choxnox

#35 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by choxnox »

dezurni_ucenik wrote:Bolja je dozivotna kazna bez mogucnosti pomilovanja.
A zbog cega je bolje? Zbog cega da ja mjesecno preko raznih doprinosa na platu tovim nekog dembelana koji ce narednih 40 godina provesti izlezavajuci se u celiji gdje cesto ima bolje uslove nego najsiromasniji sloj naseg drustva?

Jedino bih dozivotnu bez mogucnosti pomilovanja podrzao kada bi se uveo i prinudni rad. Znaci, treba ici kopati tunel ili u rudniku ili bilo kakav drugi teski fizicki posao? Moze, daj mu krampu u sake i nek sam sebe proklinje dok je ziv.
ovo_mi_je_nick

#36 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by ovo_mi_je_nick »

KB9 wrote:silovanje, pedofilija i klasicno ubistvo
Ukinuta 1998 :)

Edit: ovo se odnosilo na to da nasa drzava ima smrtnu kaznu.
Gojeni H

#37 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Gojeni H »

Sabaton wrote:Opet pitam, je li normalno i humano odsijecati ljudima, osuđenicima glave mačem kao vid smrtne kazne od sistema države?
Da.
ovo_mi_je_nick

#38 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by ovo_mi_je_nick »

Smrtna kazna je prihvatljiva u slucaju tezih krivicni djela i to koja su prouzrokovala smrt drugih lica.

Potom za silovanje, prodaju droge, teska kradja...

U zatvoru zatvorenik ima mnogo pogodnosti od godisnjeg odmora, izlaska u toku mjeseca van kruga zatvora, dopusteno mu je primati zenu u posebnim odjeljenjima, redovnih obroka, sporta, zarade tj rada u zavodu, besplatno lijecenje, uslovnog otpusta nakon izdrzane 4/5 kazne (ovo sve finansiraju gradjani)

Eh sad zasmislite da neki lik od 40 godina siluje neciju kcerku od 16 ni krivu ni duznu i dobije zatvora od 20 godina sa ovim gore pogodnostima po zakonu.

Cak je mozda bolja dozivotni prinudni rad tipa goli otok.
ovo_mi_je_nick

#39 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by ovo_mi_je_nick »

Gojeni H wrote:
Da.
Jel humano nevinu osobu silovati, ukrasti od nje cijelu imovinu, narustiti zdravlje bez ikakvog razloga ?
Sabaton

#40 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Sabaton »

Ja bih u našoj državi na smrt vješanjem osudio Anela Cemu, hladnokrvnog ubicu policajca.
sinuhe

#41 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by sinuhe »

Nemam pravo ubiti covjeka nit delegirati drugome.
Ne prestaje ta prica time sto cete nekoga ubiti.
klaki

#42 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by klaki »

Za mene svako ko podrzava smrtnu kaznu nije normalan

Kad bi barem olabavili ili doradili zakone samoodbrane ko u ameriku brale... Jebo kazne ba, znaci da se vec nesta desilo, a mozda se moglo sprijeciti ;-)
dezurni_ucenik

#43 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by dezurni_ucenik »

choxnox wrote:
dezurni_ucenik wrote:Bolja je dozivotna kazna bez mogucnosti pomilovanja.
A zbog cega je bolje? Zbog cega da ja mjesecno preko raznih doprinosa na platu tovim nekog dembelana koji ce narednih 40 godina provesti izlezavajuci se u celiji gdje cesto ima bolje uslove nego najsiromasniji sloj naseg drustva?

Jedino bih dozivotnu bez mogucnosti pomilovanja podrzao kada bi se uveo i prinudni rad. Znaci, treba ici kopati tunel ili u rudniku ili bilo kakav drugi teski fizicki posao? Moze, daj mu krampu u sake i nek sam sebe proklinje dok je ziv.

Na to sam i mislio. Neka kopa, radi i zaradjuje da ima za pritvora. :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#44 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by -LIBERO- »

Znajuci koliko se cesto desi da se fuli prilikom sudskog procesa, i da relativno cesto i neduzni ljudi odleze dugogodisnju kaznu, ja sam protiv smrtne kazne. Jer u startu moras uzeti, otprilike :D , postotak od 5-10-15% onih koji su ili nevini a optuzeni, ili je tezina sankcija nerealno velika djelu kojeg su ucinili...i jos ako uzmemo u obzir 'pravicnost' 'nepotkupljivost, 'autonomiju', uticaj vladajuce oligarhije na tuzilastvo/sudstvo, kao i selektivnost provedbe pravde...uvjeren sam da je masa ljudi bezveze zijanilo glavu u ovim zemljama gdje je moguca takva radikalna sankcija. A isto tako sam uvjeren da je kod nas ta mogucnost sankcije moguca, da bi tu bilo svega vise sem pravde.
Kategoricno protiv.
uglavnomja

#45 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by uglavnomja »

pitanje za ove sto su protiv smrtne kazne:

kakvu su kaznu zasluzili monstrumi koji su mucili pa ubili malog Smaju?
Danguba

#46 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Danguba »

uglavnomja wrote:pitanje za ove sto su protiv smrtne kazne:

Najtezu mogucu osim smrtne.

Nego, ko jos u Europi ima smrtnu kaznu?
Danguba

#47 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by Danguba »

Iza Horizonta wrote:
Danguba wrote:
uglavnomja wrote:pitanje za ove sto su protiv smrtne kazne:

Najtezu mogucu osim smrtne.

Nego, ko jos u Europi ima smrtnu kaznu?
maoča i gluha bukovica
Lupas.
tzipiripi

#48 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by tzipiripi »

Sabaton wrote:U Americi u većini država na snazi je SMRTNA KAZNA pa ima stope kriminala u pojedinim kvartovima da je veća nego u favelama u Sao Paolu. prosječni Amerikanac provede 11 godina čekajući egzekuciju, koliko je to onda opterećenje za TAX PAYERE u SAD - u :?

Dakle, stvari posmatrate površno. :roll: moj uvodni post se vise odnosio na humanost izvršenja smrtnih kazni,
tj. jel normalno ljudima odsjecati glave mačem u 21 vijeku? :shock:
Hebi ga, šta je površno? Podržavati smrtu ili biti protiv? I kakvo to uopše humano izvršenje smrtne kazne može biti? Vješanje, strijeljanje, odsijecanje glave .... ili ovako nešto u najdemokratskijoj zemlji na svijetu (+18) https://newrepublic.com/article/117898/ ... on-florida
I sad u sve ovo uračunaj veliku mogućnost da neko ni kriv ni dužan fasuje. Šta tu ima površno? Sam naslov teme je "SMRTNA KAZNA potrebna ili ne"
http://www.24sata.hr/svijet/pogubili-co ... jca-235742
KB9

#49 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by KB9 »

cuj jel humano ubit one koji su uradili isto :lol:
elk

#50 Re: SMRTNA KAZNA potrebna ili ne

Post by elk »

naravno da jeste
Post Reply