Daca o Sarajevu!!! ... "fascinira" me ovaj mali:)

*Unreal*

Post by *Unreal* »

pa naravno da ima nacionalizma jer je to kod nas postalo dio svakodnevnice na sve 3 strane...to je tako i gotovo (iako je tuzno) i to nikad nije dovedeno u pitanje..samo je pitanje koliko ko potencira nacionalizam.

Historija je pokazala da je nacionalizam normalna pojava ali to ne znaci da ga treba i ispoljavati! prema tome mozemo zakljuciti da nacionalizam postoji u svakoj drzavi i da je postojao u svakom vremenu ali jedino na balkanu su se nasi papci dosjetili da naprave od nacionalizma instituciju na kojoj ce dolaziti do politicke moci...nakon toga je i nas jadni i siromasni narod poceo da sve vise slijedi taj put nacionalizma i danas je to glavna tema na svim forumima, svim raspravama, to nam je postao zivot...

Pitam se...ima li ista jadnije od toga da jedna normalna ljudska karakteristika (nacionalnost) postaje najbitinija odrednica koja se spominje u svim prilikama (cesto bez razloga)?!?...danas u BiH sve ima 3 prefiksaa...srpsko, bosnjacko i hrvatsko..nadam se da cemo jednog dana prestati sa ovim cirkusom i poceti se bavit zivotom i mnogo vaznijim pitanjima....

Gadi mi se nacionalizam i ljudi koji ga ispoljavaju iz bilo kojeg naroda :x
xsena

Post by xsena »

Cemu tolika opijenost Sarajevom, duboka analiza slucajnih posjetiteljaovog grada, koji se ne raduju sto ono zivi, kakvo-takvo ali postoji.
Istina je da se Sarajevo promjenilo.To znaju prave Sarajlije. Ko su oni? Ima li ih danas uopce? Ko su oni koji su se prije 1992.godine godine nazivali Saralijama, a roditelji im sljegli za onog rata ...

Sustina je u jednom-MI,Sarajlije, ne analiziramo Beograd ni Zagreb.Mi znamo sta je tamo.Nema fascinacije, bar ne za obrazovanog covjeka-stavovi su prilicno jasni.

Otkud onda tolika zelja za analizom Sarajeva onih koji ga ne vole?
Iz mrznje, iz gnusanja sto zivi BEZ NJIH. I sto to niko ne primjecuje. Jer najgore je kad si nista.
A to i jesu ovi sto se potpisuju pod nebuloznim satro intelektulanim frazama i pismenim vjezbama sa patetikom!
A zavrsimo ovo porukom sarajevomrscima jednostavno- u stilu Ede Majkee:
MATER VAM J..EM ! :D
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

scimitar wrote:Normalno da ima isitne al za Dacine perverzne istomišljenike ...

Poput onih koji plasiraju informacije o 1oooo ubijenih srba u Sarajevu i onih osmomajaša ...

Pa Neno još malo pa je osmi ... oš na dernek;)

:D
Šta je to 8. maja? Ja stvarno ne znam ali eto ti me prosvijeti ukoliko je to nešto važno jer ja stvarno nemam pojma.
posaric

Post by posaric »

mislim da SA nije više ono šta je prije rata bio. Sve je više grad bošnjaka.
Zar se Sarajlije nisu prije ponosili nato, da je njihovo Sarajevo grad svih naroda. Znate onu merlinovu:

...srbi, bosanci, crnci i albanci
nikad u mom gradu nisu bili stranci

Kao glavni Grad multietničke BiH, za koju smo se borili, treba biti više grad svih naroda i primjer drugim gradovima širom BiH.

To šta je Daca gore naveo ima dosta istine. Nažalost. Pogotovo ono sa navijačima. :-)
aris_angelis

Post by aris_angelis »

Srpski narod je bio ugrozen za vrijeme Turske vladavine(mrske dahije) :roll:
Srpski narod je bio ugrozen za vrijeme Austrougarske monarhije (mrski Franc Ferdinand) :D
Srpski narod je bio ugrozen za vrijeme SFRJ(mrski Broz) :x
E sada ovo o Sarajevu me ne iznenadjuje,mada ima tu pomalo i istine
npr.ovo o Varaji 8) dao covjek vise koseva od Kindjeta 8) a ono nigdje ga na mapi :D
Last edited by aris_angelis on 05/05/2005 03:30, edited 1 time in total.
Edin H.

Post by Edin H. »

Ovo ako je istina za Varajica stvarno je glupost, ali treba prvo provjeriti pa onda pisati.
Pa nisu valjda mogli izbaciti njega, Radovanovica, Bosiocica, Benaceka itd...

Cisto sumnjam :?
bosna forever

Post by bosna forever »

Nargore je sto pridike drze oni:
- Koji su stoljecima prenosili s koljena na koljeno mrznju protiv nekih Turaka i obecavali osvetu
- Koji su pocinli najveci genocid u Evropi nakon II Svjetskog rata
- Koji koji su etnicki ocistili sve sto su mogli ocistiti
- Koji su porusili SVE vjerske i istorijske spomenike kulture koja njima ne pripada
- Koji se i dan danas ponose svojim zlocinima i u svetce pretvaraju pocinitelje istih
- Koji su cetnike izjednacili sa borcima NOB-a, i pedeset godina poslije podrzali i posvetili njihove zlocine (kao da im nije dosta pocinjenih zlocina iz novije istorije koje imaju na dusi)
- Kojima je mrznja glavna pokretacka snaga u zivotu

AFERIM ONIMA KOJI SU SVE OVO ZABORAVI, I KOJI MISLE DA GOSPODIN DACA IMA PRAVO DA DAJE SVOJ SUD O GRADU ZA KOJEG I ONAKO OD 92-ge NE ZELI DA POSTOJI.
danas

Post by danas »

bosna forever wrote:Nargore je sto pridike drze oni:
- Koji su stoljecima prenosili s koljena na koljeno mrznju protiv nekih Turaka i obecavali osvetu
- Koji su porusili SVE vjerske i istorijske spomenike kulture koja njima ne pripada
- Koji se i dan danas ponose svojim zlocinima i u svetce pretvaraju pocinitelje istih
- Koji su cetnike izjednacili sa borcima NOB-a, i pedeset godina poslije podrzali i posvetili njihove zlocine (kao da im nije dosta pocinjenih zlocina iz novije istorije koje imaju na dusi)

AFERIM ONIMA KOJI SU SVE OVO ZABORAVI, I KOJI MISLE DA GOSPODIN DACA IMA PRAVO DA DAJE SVOJ SUD O GRADU ZA KOJEG I ONAKO OD 92-ge NE ZELI DA POSTOJI.
Nema se sta dodati. Taman tako.
dreams

Post by dreams »

SVAKA CAST!
rei

Post by rei »

DaysleepeR wrote:Meni je smijesno kako nakon miliona granata i 100000 ubijenih za 4 godine opsade grada nekog pogadja ovakvo pisanje.

Pa htjeli su nas izbrisat sa lica zemlje ne birajuci sredstva i nece se nikad pomirit s tim da nisu uspjeli.

bas tako...
Zadig

Post by Zadig »

dobro je ba

Daca je svejedno buraz od beogradjanke,
ne vidim razloga za brigu...

bosniaque

Post by bosniaque »

Nenadv24 wrote:
*Unreal* wrote:Ovaj tekst je tipicni primjer neobjektivnosti i pokusaja da se napravi senzacija od nekakvog zakljucka "sarajevo je zaista muslimansko"....

U pravu je covjek dosta stvari, medutim greska je stvari u zivotu gledati iz jednog ugla...davno su ljudi zakljucili da je bolje prvo pogledati sebe pa onda ostale i izvesti zaklljucke. Isto bi bilo da ja napisem tekst o republici srpskoj i na kraju napisem "Republika srpska je zaista srpska"...

Svi znamo sta je rat ucinio...najgluplje je sada pricati o jednoj, drugoj, trecoj strani i davati zakljucke, svi znamo da je rat podjelio bosnu na 3 dijela koja stvarno jesu Bosnjacki, hrvatski i srpski dio..sto dokazuje sastav stanovnistva i njihova opredjeljenost..zakljucci iz teksta doticnog gospodina bi se mogli proslijediti na Beograd, Zagreb, na druge gradove u BiH (trebinje, Mostar itd)...ali cemu to vodi?!? znam da je gospodinu glavni argument da je Sarajevo "multietnicki grad" ...svi mi znamo koliko se srba i hrvata i ostalih iselilo iz naseg grada tokom i poslije rata iz raznoraznih razloga (htjeli mi to ili ne priznati) mada ih niko nije otjerao....prema tome ne mozemo govoriti o prijeratnim brojkama...danas je sigurno 75% muslimana, prema tome nisu ni cudne pojave koje je opisao doticni...

Moze se reci da je Sarajevo vise muslimansko nego prije rata, ali niposto da nije tolerantan grad, bolje nek se gospodin zapita sto su i kako ti ljudi (srbi, hrvati) otisli iz Sarajeva....sigurno ne jer ih je neko otjerao ili prisilio, pa sada zive sirom RS-a...vratite se niko vam ne brani!!

ma vremenom ce sve doci na svoje... ;)
danas je sigurno 75% muslimana

Da nije možda 90% ako ne i više.

a nebi se buno da je kojim slucajem 90% chetnichki grad jeli! :roll:
Duh sa sjekirom

Post by Duh sa sjekirom »

DaysleepeR wrote:Meni je smijesno kako nakon miliona granata i 100000 ubijenih za 4 godine opsade grada nekog pogadja ovakvo pisanje.

Pa htjeli su nas izbrisat sa lica zemlje ne birajuci sredstva i nece se nikad pomirit s tim da nisu uspjeli
.
A MI FALA BOGU VECINOM, OPAMETILI!
bosniaque

Post by bosniaque »

dreams wrote:

SVAKA CAST!
potpisujem! :zzzz:
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

bosniaque wrote:
dreams wrote:

SVAKA CAST!
Kao po običaju ti moraš pobiberiti na kraju.
bosniaque

Post by bosniaque »

Nenadv24 wrote:
bosniaque wrote:
dreams wrote: SVAKA CAST!
Kao po običaju ti moraš pobiberiti na kraju.

zemljace nisi odgovorio na moje pitanje! :roll:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Pa htjeli su nas izbrisat sa lica zemlje ne birajuci sredstva i nece se nikad pomirit s tim da nisu uspjeli.
Njihov najveci uspjeh i jeste sto su stvorili generaciju ispranih ljudi koji razmisljaju kao taj Daco, i s druge strane generaciju Bosnjaka i Hrvata koji furaju sovinizam. Na mladima rat ostaje. :-?
Zadig

Post by Zadig »

gvozdje se kuje dok je vruce
nandara

#44 Re: Daca o Sarajevu!!! ... "fascinira" me ovaj mal

Post by nandara »

Jeste da se kod DAce osjeti averzija i da tu i tamo lupeta. I da je lako ovome kontirati i reci vi ste bili jos gori (to je vecini na zemaljskoj kugli jasno), ali je mozda vaznije od toga pitati se da li ima u ovome tacnosti sto nam Daca pise. Po meni ima: a to je da u seheru ima bosnjackog nacionalizma. Ako budemo to skrivali preko onoga sta su oni nama uradili, bojim se da ce na kraju ipak Raso i raja sa Pala izvojevti pobjedu i podjelu (jer su govorili da ne mozemo zivjeti zajedno). Razmislimo sta nam je vaznije nacija ili drzava? Bosanac

scimitar wrote:Prošeto sam malo po komšijskom forumu i na kakve stvari sam naletio nisam mogao da se naibretim,iznenasmijem i kozna kakih još emocija ne ispoljim.

Pročitajte šta Daca misli o Sarajevu,ćevapima ( e tu me pravo naseqiro :-),Mirzi Delibasicu itd itd).Čitajte i uživajte 8) 8)

DACO_SRBIN_SRBENDA (KNZS) - 4. maj 2005. u 14.22 (registrovani član)

Sarajevo je danas ,najtuzniji,najsmjesniji,najpodliji i najjadniji grad na kugli zemaljskoj.Licemjerje i glupost njegovih sadasnjih stanovnika postaje nešto sto ih ontoloski određuje.Grad kvazi umjetnika,kvazi politicara,kvazi sportista...Grad ciji sadasnji stanovnici sami sebe ubjedjuju da nešto vrijede i da su nekome bitni i svjesni su da je to laz ali svjesno i gordo žive u toj laži jer drugog izbora i nemaju.Grad u kojem se fukara obogatila preko noćina muci svojih nekadasnjih sugradjana,na koje i dan-danas gledaju sa zaviscu,zlobom i neuspjesno prikrivenom mrznjom .Grad iz cijih stanovnika isijava mrznja na samu pomen bilo čega sto je srpsko. Plitki u svojim hedonistickim shvatanjima zivota ,olicenim u bureku,cevapima i fildzanu kafe kao i cuvenim izrekama „novi dan nova nafaka” ili „pitu ne jede onaj ko ima nego ko je navik'o” . Nesposobni za objektivno ,dublje, sagledavanje stvari , bez ikakvog smisla za organizaciju i losi improvizatori. Do te mjere uzivljeni u ulogu žrtve ,misle da im pripada pravo na apsolutnu istinu.Uvijek spremni da pokazu na „svog komsiju Srbina,vojnika Armije BiH” kao ,eto, primjera njihove tolerancije i multietnicnosti a već nakon minut,kad se „kamere ugase” tom istom Srbinu psovace majku vlasku i četnicku, govoreci drugom muslimanu „svi su ti oni ,bolan,isti” .Tapsace te po ramenu,gledati u oci i govoriti „pa eto nisu svi Srbi zločinci”.Puni kompleksa proizaslih iz mentalne i fizicke inferiornosti ,nesposobni da obuzdaju svoj pokvarenluk kao logicnu posljedicu toga, pravdaju to nekim ,toboze,sarajevskim duhom, a koji nije ništa drugo nego pokrice i alibi za provincijalni duh,osrednjost (najblaze receno) i primitivizam.Samo se u Sarajevu moglo desiti da se jednom Ivi Andricu dobacuje sa nipodastavanjem u stilu „Halo,pisac, napise li se šta” , a sto je tipican primjer gore navedenog . Da nije riječ o čak i simpaticnom nepriznavanju autoriteta i nepostivanju velicine pokazalo je vrijeme.Tu se radi o zlobi,nepatvorenoj zlobi.U Sarajevu se ,jadni, i danas dan ponose time i takve i slične gestove navode kao primjer tzv.„sarajevskog duha”.„Sarajevske raje”. Ne kaže se dzaba „čega se pametan stidi budala se ponosi” . Kad smo već „kod cuvenog sarajevskog duha” 70-ih i 80-ih a cime se muslimani ponose , iz samo letimicnog pogleda na imena nosioca gradskog duha tog vremena može se zakljuciti da oni ne samo da nemaju razloga da budu ponosni nego nisu sustinski ni ucestvovali u desavanjima tog vremena.Tek tu i tamo pokoji bljesak kao npr. Mirza Delibasic ali zanimljiv podatak je da je u toj cuvenoj utakmici u Grenoblu kada je Bosna postala prvak Evrope u kosarci,najbolji igrac bio jedan Srbin,Zarko Varajic, sa najviše postignutih koseva.Skoro je izasao Bosnin „Almanah” gdje su opisani najveci uspjesi kluba i zanimljivo je da Varajic uopste tu nije spomenut od strane uredjivaca.Istorija se nasilno prekraja i prepravlja,ali kad mogu sa imenom i jezikom zašto ne bi i sa tamo nekim „vlaskim” kosarkasem.Kao i svaka „novokomponovana” i neizivljena „nacija” muslimani su skloni euforiji bez ikakvog utemeljenja i uporista.Drskost,bezobzirnost i nezahvalnost su glavne karakteristike.Nisu rijetki oni koji su u ratu utociste nasli u Srbiji a sad sipaju drvlje i kamenje po srpskom narodu.U Sarajevu ,„olicenju multieticnosti”, pravoslavni popovi ulicom hodaju bez mantije po preporuci vodecih ljudi SPC ,sto nikad nije bilo, nisu rijetki slučajevi fizickog napada i premlacivanja pravoslavnih svestenika a po prvi put u istoriji grada u Gradskoj vlasti nema NIJEDNOG Srbina ,takav slučaj nije zabiljezen ni za vrijeme NDH.U Sarajevu apsolutno svi isto razmišljaju,kao po jednoj matrici,i pozicija i opozicija i obični ljudi.Najnormalnije je cuti na Bosninoj kosarkaskoj utakmici „Ubij Srbina” iako im pola tima cine Srbi a najbolji dokaz iskompleksiranosti nacije je skandiranje „Pusi k... ko te j... ,može Bosna i bez tebe ,Yugoslavijo” , pa i na utakmici Bosna-Litvanija koja nikakve veze nema sa Srbima.Mrznja prema Srbima je duboko utjelovljena i gaji se decenijama a posljednjih nekoliko godina ponovo dizu glavu.Ili misle da su ojacali,ili da su Srbi slabi ili ih neko sa strane „pumpa” ne znam ali znam da ponovo postaju agresivni.Sarajevo je grad gdje se dva muslimana između sebe nikad neće pozdraviti sa „Dobar dan” a ako hrišćanin uputi taj pozdrav muslimanu ili će odgovoriti preko one stvari ili će mu samo reci „Kako ste” !Po svaku cijenu hoće da se razlikuju.Sarajevo je grad gdje se skoro svakodnevno desavaju samoubistva starijih Srba a mladji žive pod psihickim pritiskom neprijateljski nastrojene okoline.Posljedica toga je bjezanje od stvarnosti koje se ogleda kroz razne psihicke probleme ili odavanje alkoholu i narkomaniji.Cest slučaj je da se i čisti Srbin predstavlja kao Hrvat radi dobijanja bilo kakvog posla,jer je Hrvatima ipak malo lakse u Sarajevu a o djeci iz mjesovitih brakova da i ne govorimo.Uvijek prevlada ona strana roditelja koji nije Srbin.Mladje sarajevske preostale Srpkinje se udaju za muslimane ,vjerovatno u nadi da će nekad prestati nositi taj nametnuti pecat pripadnice agresorskog,genocidnog,naroda a dijete u pravilu nikad ne nosi Srpsko ime,nego kobajagi neutralno ,Damir ili Zlatan ,sljedece koljeno je već Muhamed.Oni muslimani koji su ozenjeni Srpkinjama ,to isticu sa ponosom ,opet kao primjer „kosmopolitizma”,„multieticnosti” i „tolerancije” ali samo da se Vlasi ne dosjete.Po Islamu je dozvoljeno da muskarac musliman ozeni nemuslimanku jer je na taj način prevodi u svoju vjeru ,ona nosi njegovo prezime a pitajte muslimane šta misle o udajama muslimanki za Srbe ili Hrvate pa ćete vidjeti šta će vam reci.Ima da je se odreknu preko novina.Sarajevo je jedini grad u Evropi u kojem se u picu ne stavlja svinjska sunka ni u jednoj piceriji u gradu.Sarajevo je grad u kojem će vam taksista u autu pricati o SVIM Srbima kao koljacima i divljacima ni ne sluteci da u autu vozi bas jednog Srbina jer on ZNA da je Sarajevo jednonacionalan grad i bas ga briga.Ti si tu svakako u posjeti roditeljima.Sarajevo je grad u kojem su popljuvali i one Srbe u koje su se do juče kleli (Vesovica,Divjaka,Pejanovica,Tifu).Sarajevo je grad gdje pokoji zalutali Srbin i danas smanjuje ton kad izgovara neko srpsko ime i pazi na svaku izgovorenu riječ.Sarajevo je grad gdje se nije rodila nijedna srpska beba već godinama.Sarajevo je grad gdje su Srbi natjerani da prodaju svoju imovinu u bescijenje.Sarajevo je grad iz kojeg je otisao svako normalan i svako ko je imao gdje a kad umre još ono malo srpskih i hrvatskih bakica i tetkica i kad se bagra docepa i tih preostalih stanova ,Sarajevo će postati stopostotno multietnicki grad ali od siptara,sandzaklija,pokojeg bosanskog muslimana,iranaca,pakistanaca,turaka i ostale islamske „brace”.Sarajevo je grad gdje će svaki kvart za par godina imati svoju dzamiju.Sarajevo je siv grad.Sarajevo je zaista muslimanski grad.”

MUDRO ĆE ZAKLJUČITI DACA :lol: :lol: :lol:

zapadnjak

Post by zapadnjak »

...sto se dace tice, daca ocito preskace period 1992-1995...daca govori o postojecem stanju, ali ne govori o tome sta je dovelo do postojeceg stanja...sve bi im bilo jasnije, samo da se priupitaju, "a zasto je to tako?"...ako ovaj grad i jeste takav kakvog ga ona opisuje, neka zna da su ga takvim ucinili ne ti sto zive u njemu, vec njena srpska braca koja su se trudila 4 godine da uljepsaju zivot nama nazadnima...ima jedna sarajevska sto savrseno opisuje dacu > napelo se govno pa misli da je srce...
CROCOP

Post by CROCOP »

zapadnjak wrote:...sto se dace tice, daca ocito preskace period 1992-1995...daca govori o postojecem stanju, ali ne govori o tome sta je dovelo do postojeceg stanja...sve bi im bilo jasnije, samo da se priupitaju, "a zasto je to tako?"...ako ovaj grad i jeste takav kakvog ga ona opisuje, neka zna da su ga takvim ucinili ne ti sto zive u njemu, vec njena srpska braca koja su se trudila 4 godine da uljepsaju zivot nama nazadnima...ima jedna sarajevska sto savrseno opisuje dacu > napelo se govno pa misli da je srce...
Mislim da je Daco ili Dacho musko, no dzaba mu kad je pi.ka u dusi... Nacionalizma ima...na sve strane...no ja ga u Sarajevu ne vidim i kad ga vidim, napravim se da ga ne vidim. Nije vazno sto se kaze vec tko kaze...Tako da to sto neki Daco, a takvih ima na pasja preskakala pa i na ovom forumu, obojenih samo u drugu boju, govori ili pise moze on machku o rep. Komu je volja taj ce doci u Sarajevo i sigurno uzivat pa makar samo i u cevapima kod Saina (Zelje) a i piti kod Nagiba (najbolja je, morao sam ovo boldirat pa ako se netko bude vodio mojim postom i unatoch Dacinom clanku "pokusa" doc u SJJ ode na pitu kod Nagiba) :-D , a onima koji ce Dacin tekst citat i vodit se njim hvala, ali daleko im kuca... DABOGDA NIKAD NE DOSLI, vec se ukiselili u svojoj kaci...
sudnjidan

#47 Re: Daca o Sarajevu!!! ... "fascinira" me ovaj mal

Post by sudnjidan »

Bez veze se palimo na to sto neko ko je velikosrpski nacionalista ukazuje na bosnjacki nacionalizam u gradu u kojem su "njegovi" ili "njeni" ubili 12 hiljada ljudi od cega 1.500 djece.
Ono o cemu bi se trebali zamisliti i sto smo i sami trebali uociti (umjesto da nas na to podsjeca neki velikosrpski nacionalista koji lupa ko Maksim po diviziji pa nesto i pogodi) su slijedeci citati s kojima se (to nevoljno priznajem) slazem:
Grad kvazi umjetnika,kvazi politicara,kvazi sportista...
Nesposobni za objektivno ,dublje, sagledavanje stvari , bez ikakvog smisla za organizaciju i losi improvizatori.
...sarajevskim duhom, a koji nije ništa drugo nego pokrice i alibi za provincijalni duh,osrednjost (najblaze receno) i primitivizam.
Nasa svakodnevnica je najbolja potvrda ovih rijeci i trebamo se truditi da to ispravimo umjesto da zabijamo glavu u pijesak i govorimo kako smo, ipak, metropola za BL i zapadni Mostar. Porediti se trebamo sa svjetskim metropolama.
baklava2

Post by baklava2 »

e ne pročitah većih gluposti od ovih dacinih.
el

Post by el »

Sta gluposti covijek napisa. Neka se on brine o Beogradu, jos malo pa imaju vise ratnih zlocinaca nego Njemacka poslije drugog svjetskog rata a da nepisem o drugim stvarima .......Daca pometi ti prvo svoju avliju.
rei

Post by rei »

baklava2 wrote:e ne pročitah većih gluposti od ovih dacinih.

e pa mozes mislit, koje sve budale dodju na ovaj forum :shock:
Locked