Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

mostarac_2009

#26 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by mostarac_2009 »

Rijesenje je jednostavno, premijestiti aerodrom na drugo mjesto.

Zasto mora najveci aerodrom u jednoj drzavi biti u glavnom gradu te iste drzave?! Pogledaj druze drzave u svijetu i vidjet ces da je to sasvim normalno da jedan manji grad u drzavi ima veci aerodrom nego u glavnom gradu. Isto mi je seljacko razmisljanje da najveci grad u drzavi mora biti glavni grad u drzavi. I to je jedno seljacko razmisljanje, ali to je sad druga tema.

Mostarski aerodrom ima sve uslove (i lokacija i sve) da bude glavni aerodrom u BiH pa cak i sire. Mostarski aerodrom i prije rata je imao vise letova nego sada. Ali jebena politika koci sve stvari u ovoj zemlji. Sarajevski aerodrom ne valja iz vise razloga....a glavni razlog je SIGURNOST, slijeces u sred grada, a da ne govorim o terenskom polozaju i vremenskim uslovima.

Neko gore rece da je do kompanija? Ma nemoj?! Zasto se kao alternativna mogucnost (ako let bude otkazan na sarajevskom) ne ponudi mostarski, tuzlanski, ili banjalucki? Nije BiH neka ogromna drzava pa da je to toliko daleko? Znas li koliko avio kompanije kosta to sto otkazuju vec evo mjesec dana letove za Sarajevo??!! Milioni su u pitanju i glavni krivac je sarajevski aerodrom, a jos vece lideri BiH koji niti znaju voditi politiku niti ista znaju o ekonomiji i poslovanju.

Jednom rijecju PAPANLUK I NESPOSOBNOST! Ili drugim rijecima, moze se reci da smo jedna neskolovana nacija! Ili bolje reci, papani vladaju, jer bilo bi glupo generalizovati jer BiH ima i te koliko skolovanih ljudi!
karanana

#27 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by karanana »

pa ko zaustavlja mostarski aerodrom da bude glavni i najveci u drzavi?
mozda jeste politika ali za to nije krivo postojanje sarajevskog aerodroma.

to sto ti trazis je potpuno zatvaranje aerodroma butmir. jer ako aerodrom u sarajevu postoji sasvim je logicno da ce on biti glavni aerodrom u zemlji jer njemu gravitira mozda i milion stanovnika plus centar kakvog takvog ekonomskog i politickog zivota.

a zasto se kao alternativa u vremenu magle ne ponude drugi bh aerodromi, to ne znam.
uglavnomja

#28 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by uglavnomja »

neki wrote:
starii wrote:sarajevski aerdodrom = magla :)

jucer bio u tuzli...rekao bi covjek da je proljece, suncan dan temperatura oko 12 stepeni...divota...jebiga tesko je da ce sarajlija preusmjeriti zbog magle saobracaj na tuzlu il npr. mostar...jebiga ipak je to ispod ponizenja...
Auuu...koji kompleksaš
Jarane kad avion ne može sletiti na sa aerodrom, kontrola letenja stupa u kontakt s najbližim koji ispunjava uslove. Nije sarajevski aerodrom kriv sto u Tuzli kad sleti avion sa 130 putnika, njih 120 mora stajati po kiši na stajanci zato sto u objektu nema dovoljno mjesta.
Obično su avio kompanije te koje odaberu da li će letjeti na drugi aerodrom, vratiti se nazad na polazni ili sletiti naslijepo koristeći raspoloživu opremu.

ljetos zvizdan, 40+. izasli iz aviona direkt na pistu pored ulaznih vrata aerodroma :D , a ono red ... stajali napolju, ono padanje u nesvijest :sad:

a poseban momenat - smije se pusiti u zgradi :lol: :lol: :lol: hebote eu standardi. 8)
dobar osjecaj

#29 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by dobar osjecaj »

Nekada davno se provlacila prica o hrvatskom lobiju da se ne izdaju dozvole za rad mostarskom aerodromu da ne bi turisti koji dolaze obici Medjugorje i inace slijecu silom prilika u Dubrovnik i Split slijetali u Mostar i ostavljali veci dio novca u BiH (prevoz, smjestaj, restorani i sta sve ne). Ne mislim da je danas ta prica manje aktuelna. U moru svih lobija koji unistavaju sve u BiH.
Drvosjeca iz Dejcica

#30 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

mostarac_2009 wrote:Rijesenje je jednostavno, premijestiti aerodrom na drugo mjesto.

Zasto mora najveci aerodrom u jednoj drzavi biti u glavnom gradu te iste drzave?! Pogledaj druze drzave u svijetu i vidjet ces da je to sasvim normalno da jedan manji grad u drzavi ima veci aerodrom nego u glavnom gradu. Isto mi je seljacko razmisljanje da najveci grad u drzavi mora biti glavni grad u drzavi. I to je jedno seljacko razmisljanje, ali to je sad druga tema.

Mostarski aerodrom ima sve uslove (i lokacija i sve) da bude glavni aerodrom u BiH pa cak i sire. Mostarski aerodrom i prije rata je imao vise letova nego sada. Ali jebena politika koci sve stvari u ovoj zemlji. Sarajevski aerodrom ne valja iz vise razloga....a glavni razlog je SIGURNOST, slijeces u sred grada, a da ne govorim o terenskom polozaju i vremenskim uslovima.

Neko gore rece da je do kompanija? Ma nemoj?! Zasto se kao alternativna mogucnost (ako let bude otkazan na sarajevskom) ne ponudi mostarski, tuzlanski, ili banjalucki? Nije BiH neka ogromna drzava pa da je to toliko daleko? Znas li koliko avio kompanije kosta to sto otkazuju vec evo mjesec dana letove za Sarajevo??!! Milioni su u pitanju i glavni krivac je sarajevski aerodrom, a jos vece lideri BiH koji niti znaju voditi politiku niti ista znaju o ekonomiji i poslovanju.

Jednom rijecju PAPANLUK I NESPOSOBNOST! Ili drugim rijecima, moze se reci da smo jedna neskolovana nacija! Ili bolje reci, papani vladaju, jer bilo bi glupo generalizovati jer BiH ima i te koliko skolovanih ljudi!
Rezonovanje ti je smiješno u najmanju ruku. Čovjek ti lijepo reče ko brani mostarskom aerodromu da bude bolji od sarajevskog ili ko to brani aerodromu u BL da ima više prometa od SA aerodroma. To što ti tražiš je zahtjev bez pokriča. Eno ja postavih youtube link gdje se vidi da su i SFOR trupe imale problema sa polijetanjem i slijetanjem aviona zbog magle pored sve silne najmodernije opreme.
mostarac_2009

#31 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by mostarac_2009 »

Sam sebi rezes granu na kojoj stojis sa tim argumentom "da ni SFOR" nije mogao sletjeti gdje je gusta magla". Znaci da ta lokacija oko Sarajeva nije pogodna za aerodrom. Ta tvoja prica mi vise prilici seljackoj ideologiji...."nek je oko moje kuce pa za druge me boli briga" :-)

To sto Hrvatska lobira i nije joj u interesu da mostarski aerodrom radi punim kapacitetom je druga prica i to znaju i ptice na grani. Ali to sto papan vise voli da mu "psenica radije i izgori oko njegove kuce, nego da podjeli drugom narodu" je prica za ogranicene osobe. A ta politika nam i jebe ovu zemlju i ne mozemo naprijed za takvim papanskim ogranicenim razmisljanjem. Ili jednom rijecju, okreni se oko sebe i vidjet ces rezultat te papanske ideologije :-) Rezultat je jasan...umjesto da idemo naprijed, mi idemo unazad :-)
jao_situacije

#32 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by jao_situacije »

pa napravite aerodrom u mostaru imate prostora dole koliko god hoćete
ne znam šta je problem, ti bi zatvorio aerodrom u sarajevu da se mora ići na neki drugi, ili šta ?
Drvosjeca iz Dejcica

#33 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

mostarac_2009 wrote:Sam sebi rezes granu na kojoj stojis sa tim argumentom "da ni SFOR" nije mogao sletjeti gdje je gusta magla". Znaci da ta lokacija oko Sarajeva nije pogodna za aerodrom. Ta tvoja prica mi vise prilici seljackoj ideologiji...."nek je oko moje kuce pa za druge me boli briga" :-)

To sto Hrvatska lobira i nije joj u interesu da mostarski aerodrom radi punim kapacitetom je druga prica i to znaju i ptice na grani. Ali to sto papan vise voli da mu "psenica radije i izgori oko njegove kuce, nego da podjeli drugom narodu" je prica za ogranicene osobe. A ta politika nam i jebe ovu zemlju i ne mozemo naprijed za takvim papanskim ogranicenim razmisljanjem. Ili jednom rijecju, okreni se oko sebe i vidjet ces rezultat te papanske ideologije :-) Rezultat je jasan...umjesto da idemo naprijed, mi idemo unazad :-)

A u tom grmu leži zec. Kao Sarajevo je eto dužno dijeliti i promet aerodroma koji se zasniva čisto na ekonomskim osnovama kako se Hrvati ne bi osječali ugroženo? :mrgreen: :lol: Naravno da je SA aerodrom na nepovoljnoj lokaciji i da imaš imalo soli u glavi znao bi da planovi o njegovom izmještanju postoje još od prije rata dvadesetak godina. Samo jedna digresija, ko je recimo branio Tuzli da od čumeza napravi aerodrom sa kojeg se leti od Nejmačke do Skandinavije? Spustili marže, tarife, cijene goriva, malo marketinga, podigli guzove sa stolice i da vidiš kako se može. Upravo se na primejri mostarskog aerdoroma vidi sva nesposobnost HDZ-a da napravi nešto od lokacije bogom date i deset puta bolje od sarajevskog aerodroma. Ko zna, zna, ko ne zna njemu jedan.

Te napamet naučene fraze "papene" neću da komentariše jer vjerujem da ćeš uskoro u Banoviće. Živio. :kakoste:
Drvosjeca iz Dejcica

#34 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

jao_situacije wrote:pa napravite aerodrom u mostaru imate prostora dole koliko god hoćete
ne znam šta je problem, ti bi zatvorio aerodrom u sarajevu da se mora ići na neki drugi, ili šta ?
Ma pusti ga vidiš da trola. :oops:
jao_situacije

#35 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by jao_situacije »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
jao_situacije wrote:pa napravite aerodrom u mostaru imate prostora dole koliko god hoćete
on bi volio da mi premjestimo sarajevski aerodrom u mostar i da mostar postane glavni grad :lol:
cc
Drvosjeca iz Dejcica

#36 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

jao_situacije wrote:
on bi volio da mi premjestimo sarajevski aerodrom u mostar i da mostar postane glavni grad :lol:
cc
I po mogućnosti u paketu da omrkne u drugom a osvane u trećem. :lol: :D
jao_situacije

#37 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by jao_situacije »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: I po mogućnosti u paketu da omrkne u drugom a osvane u trećem. :lol: :D
:lol: :lol:
mostarac_2009

#38 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by mostarac_2009 »

mostarac_2009 wrote:Sam sebi rezes granu na kojoj stojis sa tim argumentom "da ni SFOR" nije mogao sletjeti gdje je gusta magla". Znaci da ta lokacija oko Sarajeva nije pogodna za aerodrom. Ta tvoja prica mi vise prilici seljackoj ideologiji...."nek je oko moje kuce pa za druge me boli briga" :-)

A u tom grmu leži zec. Kao Sarajevo je eto dužno dijeliti i promet aerodroma koji se zasniva čisto na ekonomskim osnovama kako se Hrvati ne bi osječali ugroženo? :mrgreen: :lol: Naravno da je SA aerodrom na nepovoljnoj lokaciji i da imaš imalo soli u glavi znao bi da planovi o njegovom izmještanju postoje još od prije rata dvadesetak godina. Samo jedna digresija, ko je recimo branio Tuzli da od čumeza napravi aerodrom sa kojeg se leti od Nejmačke do Skandinavije? Spustili marže, tarife, cijene goriva, malo marketinga, podigli guzove sa stolice i da vidiš kako se može. Upravo se na primejri mostarskog aerdoroma vidi sva nesposobnost HDZ-a da napravi nešto od lokacije bogom date i deset puta bolje od sarajevskog aerodroma. Ko zna, zna, ko ne zna njemu jedan.

Te napamet naučene fraze "papene" neću da komentariše jer vjerujem da ćeš uskoro u Banoviće. Živio. :kakoste:

Ocito si pogrijesio grm a i temu. Mozda bi bilo bolje da se drzis sjece suma ako si vec nadaren za toga? A i pazi sa tom sjecom, ionako nam ovi papani posjekose ovo malo suma sto nam je ostalo, a ne znaju nista posaditi.

Nisam za treci, nego sam samo za jednu i jedinu BiH. Ali zbog takvih kao ti ovi neki sanjaju o trecem, cetvrtom, petom itd.

Sta reci...sisle drvosjece sa brda i evo to je rezultat svega sto imamo u ovoj drzavi....
mayab

#39 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by mayab »

Dakle, nije losa ta ideja, da mostarska zračna luka postane glavna, ali bez da je BiH premrežena kvalitetnim i brzim (auto)putevima , nista od toga!!!
SSemir

#40 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by SSemir »

neki wrote:

jucer bio u tuzli...rekao bi covjek da je proljece, suncan dan temperatura oko 12 stepeni...divota...jebiga tesko je da ce sarajlija preusmjeriti zbog magle saobracaj na tuzlu il npr. mostar...jebiga ipak je to ispod ponizenja...
Auuu...koji kompleksaš
Jarane kad avion ne može sletiti na sa aerodrom, kontrola letenja stupa u kontakt s najbližim koji ispunjava uslove. Nije sarajevski aerodrom kriv sto u Tuzli kad sleti avion sa 130 putnika, njih 120 mora stajati po kiši na stajanci zato sto u objektu nema dovoljno mjesta.
Obično su avio kompanije te koje odaberu da li će letjeti na drugi aerodrom, vratiti se nazad na polazni ili sletiti naslijepo koristeći raspoloživu opremu.
Image
Drvosjeca iz Dejcica

#41 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

mostarac_2009 wrote:
Ocito si pogrijesio grm a i temu. Mozda bi bilo bolje da se drzis sjece suma ako si vec nadaren za toga? A i pazi sa tom sjecom, ionako nam ovi papani posjekose ovo malo suma sto nam je ostalo, a ne znaju nista posaditi.

Nisam za treci, nego sam samo za jednu i jedinu BiH. Ali zbog takvih kao ti ovi neki sanjaju o trecem, cetvrtom, petom itd.

Sta reci...sisle drvosjece sa brda i evo to je rezultat svega sto imamo u ovoj drzavi....
Interesantno da ništa drugo konstruktivno ne znaš reći i prokomentarisati osim etiketiranja sugovornika. Kažu to je odlika onih koji nemaju argumenta. To tvoje ponavljanje iz posta u post te ne čini ništa pametnijim kada već nisi u stanju konstruktivno obrazložiti svoj stav.
malamirha

#42 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by malamirha »

ravna romanija i izgradnja novog aerodroma ponovo aktuelna. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#43 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

SSemir wrote:
neki wrote:

Auuu...koji kompleksaš
Image
Meni je drago zbog Tuzle da taj aerodrom radi te da ljudi imaju posao. Istina da se infrastruktura može dosta unaprijediti ali vjerujem da će i to doći na red. Volio bih da i Mostarski aerodrom radi, da se razvije, ali ta priča da je eto Sarajevo opet krivo i da Sarajevo nešto nekome brani i neda je totalno deplasirana i šuplja. Jebote kantoni k'o države sa svojim ustavima, svim ministarstvima, policijom, školstvom, zdravstvom, sve osim vojske i novca što čini obilježje jedne države...i opet Saraejvo nekom nešto brani. Pa ko je ovdje lud? :? Odakle ta glupost da aerodrom određuje na koji alternativni će avion sletjeti? To je odluka pilota i kopilota u zavisnosti od situacije i uputa koje imaju od aviokompanija. Mislite da aerodrom Sarajevo može narediti recimo jednom pilotu Lufthanse da sleti na Mostarski ili Tuzlanski kada u Dubrovniku ima bolju infrastrukturu, manje cijene goriva i ostale pogodnosti? Zaista djetinjasto ako se tako razmišlja. Ispade Bakira pitaju za svaki avion gdje da sleti. :-?
Drvosjeca iz Dejcica

#44 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

malamirha wrote:ravna romanija i izgradnja novog aerodroma ponovo aktuelna. :D
Da, bio je nedavno prilog. Samo da ne bude k'o sa trebinjskim...ljudi primali plate dvije godine a aerodroma ni na mapi. :oops:
Edin H.

#45 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by Edin H. »

Kako napreduje onaj Cengin aerodrom kod Visokog? :zzzz:
maxell_sarajevo

#46 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by maxell_sarajevo »

kao što @Leopol napisa na skyscrapercity "Pare za CAT III uopšte ne bi bile problem, već je topografije terena u prilasku, oko aerodroma i naročito iza piste neprihvatljiva za bilo koju višu kategoriju od postojeće. Nekoliko puta su se radile različite studije za unaprijeđenje ILS sistema, i zaključak je svaki put bio negativan."

Odluka da se u ovakvim situacijama ne koristi mostarski i tuzlanski aerodrom je cisto odluka aviokompanije, a nikako sarajevskog aerodroma.
calculator

#47 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by calculator »

Edin H. wrote:Kako napreduje onaj Cengin aerodrom kod Visokog? :zzzz:
Zbog magle odlučio je da ga izgradi u podzemlju :D
sweets02

#48 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by sweets02 »

Black swan wrote:solucija je jednostavna
kolektivni godisnji u decembru
i to je to
nek se koristi mostarski i cao
prijatelju, njihov godišnji bi trebao trajati od oktobra do marta. ja sam se par puta nasukao i od tad rekao sam "nikad više oktobar - mart. ima Beograd ili Zagreb".
dječak sa šibicama

#49 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by dječak sa šibicama »

maxell_sarajevo wrote:kao što @Leopol napisa na skyscrapercity "Pare za CAT III uopšte ne bi bile problem, već je topografije terena u prilasku, oko aerodroma i naročito iza piste neprihvatljiva za bilo koju višu kategoriju od postojeće. Nekoliko puta su se radile različite studije za unaprijeđenje ILS sistema, i zaključak je svaki put bio negativan."

Odluka da se u ovakvim situacijama ne koristi mostarski i tuzlanski aerodrom je cisto odluka aviokompanije, a nikako sarajevskog aerodroma.
Nije problem u navigaciji, magla i samo magla.

Svaki avion (ovisno o tipu) ima granicu dozvoljene (ne)vidljivosti, ako je magla kao ovih dana mozes ti oko piste logorske vatre postaviti, laserske ciljnike, vanzemaljsku tehnologiju, avion ne moze sletiti iz sigurnosnih razloga.
drndalo

#50 Re: Sarajevski aerodrom - "aerodrom" ili sta?

Post by drndalo »

bach wrote:Sarajevski maglodrom je bio i ostao gnijezdo SDP uhljeba najgore vrste...
Jah, a direktorovanje aJrodromom prije SDP kadra je vodio ko ? Djuro Pucar ? Sticajem okolnosti, ovaj se direktor moze pohvaliti (makar bio i SDP) primjetnim povecanjem broja putnika zadnjih 2-3-4 godine...
lajkujMe wrote:A Sarajevski krivite sto nece da uloze par miliona u napredniji sistem automatskog sljetanja zvani CAT III (sada je instaliran CAT II) koji omogucuje sljetanje aviona pri 0 vidljivosti.
SJJ ima ILS CAT I, problem mu je i CAT II, a CAT III ce biti moguc kada poravnamo Trebevic...
mayab wrote:https://sr.wikipedia.org/wiki/ILS
Da bi to slijetanje po magli tj, sa losom vidljivosti (ILS) "išlo", treba da uslove ispunjava prvo aerodrom, pa onda avion, i na kraju da je pilotsko osoblje obučeno za tu proceduru.....Dakle 3 u1
Da, svaku kategoriju koju ima aerodrom, moraju imati i avion koji slijece, i posada koja leti taj avion... Ako nema neko od njih nesto od toga, uzima se rigoroznija kategorija... Npr. ako neki aerodrom ima ILS CAT IIIa, i avion FlyDubai-a ima tu kategoriju zbog opreme, ali pilot tog aviona jos nije polozio za CAT IIIa prilaz, onda NE SMIJE sletjeti u uslovima CAT IIIa...
Last edited by drndalo on 29/12/2015 15:34, edited 2 times in total.
Post Reply