Jeko ova,prodaje jelke il sta? Ne pratim ti ja ovdasnju scenu.dustaban wrote:Hm...
Kitite li jelku?
- HAVANA
#26 Re: Kitite li jelku?
- JanuaryJones
#27 Re: Kitite li jelku?
Bez slika ne vjerujemodječak sa šibicama wrote:Ja i `senicu posijao
- BHCluster
#28 Re: Kitite li jelku?
Naravno.
- dječak sa šibicama
#29 Re: Kitite li jelku?
Kad izraste, ako izraste do Bozica... kazu da je to znak plodne/neplodne godineJanuaryJones wrote:Bez slika ne vjerujemodječak sa šibicama wrote:Ja i `senicu posijao
- dustaban
#30 Re: Kitite li jelku?
E jebiga.HAVANA wrote:Jeko ova,prodaje jelke il sta? Ne pratim ti ja ovdasnju scenu.dustaban wrote:Hm...
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/mi ... ansije.php
-
nikimostar
#31 Re: Kitite li jelku?
Ne,jednostavno nije dio nase tradicije,mada nemam nista protiv iste,fino izgleda
- cyprus
#32 Re: Kitite li jelku?
Ako stignem okitim
ali bilo je godina i kad nisam...
- dustaban
#33 Re: Kitite li jelku?
Kako nije jebote, u lijepo komunisticko doba su je mensecini i pred dzamijama kitilinikimostar wrote:Ne,jednostavno nije dio nase tradicije,mada nemam nista protiv iste,fino izgleda
- Altsa
#34 Re: Kitite li jelku?
Dok je to djecu interesovalo kitio...vise ne 
-
biscanka2
#35 Re: Kitite li jelku?
Vec svjetlucka.insomnia78 wrote:Yap
Samo sto ove godine nemam pojma kako cemo to izvesti zbog bebsona
Svaki put se prisjetim djetinjstva.
Za Novu godinu mati bi gledala da nam guska ili curan praznik ukrasi ali za jelku nije stizala.
Nas dvoje starijih bi se dogovorili te do prvih borova..., najljepsi (u nasim ocima) ogranak odlomili pa bjez kuci.
Zakacili bi ga u cosak te iz novogodisnjih paketica, koje smo u skoli dobivali,sve bombone koje su u svjetlucavim
papiricima omotani bili po nasoj "jelki" okacili.
Jadi su bili u bombone gledati a u ustima vodica se skuplja te smo se dosjetili svaki dan po bombonu pojesti a u
papiric kocku secera zamotati.
Eh, kad se sjetim pomislim, prije su djeca sa malo toga puno zadovoljnija bila.
-
nikimostar
#36 Re: Kitite li jelku?
sta ja znam,nismo je kitili ni kao djeca,samo lampice stavljali i one ukrase po nasoj sobi,ali jelku nikadadustaban wrote:Kako nije jebote, u lijepo komunisticko doba su je mensecini i pred dzamijama kitilinikimostar wrote:Ne,jednostavno nije dio nase tradicije,mada nemam nista protiv iste,fino izgleda
a paketice smo dobivali sjecam se,1.1 kad ustanem pogledam iza vrata od sobe,kao tu djeda mraz ostavi paketic
Last edited by nikimostar on 14/12/2015 13:15, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#37 Re: Kitite li jelku?
baš sinoć okitili 2 1 za dnevni a druga za sobu... i ne rade lampice na jednoj mora se kupiti kod kineza
ali nismo pšenicu zasadili
ali nismo pšenicu zasadili
- dustaban
#38 Re: Kitite li jelku?
Moji komunisti su je vala kitili za novu godinu, strogo pazeci da ne zakace bozice!nikimostar wrote:sta ja znam,nismo je kitili ni kao djeca,samo lampice stavljali i one ukrase po nasoj sobi,ali jelku nikadadustaban wrote:Kako nije jebote, u lijepo komunisticko doba su je mensecini i pred dzamijama kitilinikimostar wrote:Ne,jednostavno nije dio nase tradicije,mada nemam nista protiv iste,fino izgleda
(kad se samo sjetim onih tvrdih bombona od secera, u zlacanim papiricima...
- annoy
#39 Re: Kitite li jelku?
Kitimo bor na Badnjak. Tj. ja kitim, otkad sam razvila sposobnost raspoređivanja predmeta u prostoru i uparivanja dvije boje to su svalili na mene, makar ne mogu reći da ne bude zabavno, a i da to prepustim nekome od mojih bor bi izgledao u najmanju ruku kao da se jednorog ispovraćao po njemu.
- Filter
#40 Re: Kitite li jelku?
obavezno
zadnjih godina to kcerka radi pa je kuca sva u lampicama.
macan je porastao pa valjda nece biti zrtava. zbog njega kacimo samo plastikanere, zao mi one birvaktile kuglice okaciti.
mahnitov se zaleti i sve prevrne
macan je porastao pa valjda nece biti zrtava. zbog njega kacimo samo plastikanere, zao mi one birvaktile kuglice okaciti.
mahnitov se zaleti i sve prevrne
- kritichar
#41 Re: Kitite li jelku?
Ne, običaj evropskih naroda, prije dolaska kršćanstva, ima svoju simboliku u okviru tih drevnih vjerovanja. Niti pripadam tim narodima niti njihovoj vjeri, tako da ni taj običaj ne smatram svojim a i protiv sam slijepog slijeđenja tradicije.
- uglavnomja
#42 Re: Kitite li jelku?
jes of kors
veceras to odradim i onda stoji tamo nekad do februara, marta ... srecom plasticna je.
a sjecam se paketica ispod jelke, jednom klizaljke ... pa cuda, svega i svacega. starci pamtili, a sutili, pa onda hop - ispod jelkice paketic.
jos kod mame ima kuglica i ukrasa starih decenijama, rucno radjenih staklenih figura, ma ... sad toga vise nema, sve nesto fabricko, bezze ... samo su sijalice bolje
nekad smo palili svijece na pravom drvetu, koja je to hrabrost bila.
veceras to odradim i onda stoji tamo nekad do februara, marta ... srecom plasticna je.
a sjecam se paketica ispod jelke, jednom klizaljke ... pa cuda, svega i svacega. starci pamtili, a sutili, pa onda hop - ispod jelkice paketic.
jos kod mame ima kuglica i ukrasa starih decenijama, rucno radjenih staklenih figura, ma ... sad toga vise nema, sve nesto fabricko, bezze ... samo su sijalice bolje
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#43 Re: Kitite li jelku?
Potpisujem...kritichar wrote:Ne, običaj evropskih naroda, prije dolaska kršćanstva, ima svoju simboliku u okviru tih drevnih vjerovanja. Niti pripadam tim narodima niti njihovoj vjeri, tako da ni taj običaj ne smatram svojim a i protiv sam slijepog slijeđenja tradicije.
- Thorgerson
#44 Re: Kitite li jelku?
Ne kontam kako nije dio nase tradicije kicenje jelke? Ja ne znam gdje ste vi odrastali u bivsoj jugi, ali koliko znam to je itekako bila tradicija i svako domacinstvo je imalo jelku, bilo da su u pitanju muslimani, krscani, ovi, oni...i uopste se ne sjecam da je tada iko ikada spomenuo da je djed mraz bogati krscanin...meni kao djetetu su bili dragi praznici, a bgm i djed mraz sa poklonima...
Mislim ono shvatam da mi tu 'tradiciju' mijenjamo ko čarape, te da svakih nekoliko generacija ima svoju tradiciju.
Moja tradicija jeste kicenje jelke. Uz to sam odrastao, i to pamtim kao dijete. I jednostavno kad okitimo jelku, onako predvecer stoji u cosku, lampice gore, napolju pada snijeg, daje neki topao, praznicni osjecaj. Meni je to dovoljno. A iskreno jebe mi se cija je to orginalno tradicija, jel krscanska, jevrejska, muslimanska, ovakva, onakva...dok je meni lijepo, ja cu je kititi i ucit cu svoju djecu da je kite...ja ne vidim nista vjersko u tome...
Sad odjednom nam eto ni jelke ne valjaju, a 95% nas odraslo uz iste.
Ali eto sad je i to zabranjeno.
Gledam eno SCC postavio drvo nekakvo i ukrasili centar. Ajd, nije jelka, ali za razliku od prosle godine, sada to puno bolje izgleda. Dakle, arap ipak prihvata neke nase norme, ali eto mi necemo...mi cemo onda prihvatit arapske.
Jer nije bezveze citav SCC okicen lampicama, nego zbog novogodisnjih praznika...
p.s.
Sad kad se sjetim, cak i u ratu smo je nekako kitili, ukrasavali, buduci da sam u ratu gdje smo izbjegli bio blizu sume. Nije bilo lampica i cudesa, ali bi nesta improvizovali.

Mislim ono shvatam da mi tu 'tradiciju' mijenjamo ko čarape, te da svakih nekoliko generacija ima svoju tradiciju.
Moja tradicija jeste kicenje jelke. Uz to sam odrastao, i to pamtim kao dijete. I jednostavno kad okitimo jelku, onako predvecer stoji u cosku, lampice gore, napolju pada snijeg, daje neki topao, praznicni osjecaj. Meni je to dovoljno. A iskreno jebe mi se cija je to orginalno tradicija, jel krscanska, jevrejska, muslimanska, ovakva, onakva...dok je meni lijepo, ja cu je kititi i ucit cu svoju djecu da je kite...ja ne vidim nista vjersko u tome...
Sad odjednom nam eto ni jelke ne valjaju, a 95% nas odraslo uz iste.
Gledam eno SCC postavio drvo nekakvo i ukrasili centar. Ajd, nije jelka, ali za razliku od prosle godine, sada to puno bolje izgleda. Dakle, arap ipak prihvata neke nase norme, ali eto mi necemo...mi cemo onda prihvatit arapske.
p.s.
Sad kad se sjetim, cak i u ratu smo je nekako kitili, ukrasavali, buduci da sam u ratu gdje smo izbjegli bio blizu sume. Nije bilo lampica i cudesa, ali bi nesta improvizovali.
-
Nostromo
#45 Re: Kitite li jelku?
Jah, eto baš je kitimo zbog poštovanja paganskih tradicija i običaja starih Druida i Teutonaca...W0rM wrote:Potpisujem...kritichar wrote:Ne, običaj evropskih naroda, prije dolaska kršćanstva, ima svoju simboliku u okviru tih drevnih vjerovanja. Niti pripadam tim narodima niti njihovoj vjeri, tako da ni taj običaj ne smatram svojim a i protiv sam slijepog slijeđenja tradicije.
Jelka je tu da bude lijepa, da svjetluca i da nas podsjeti na djetinjstvo, da razbije zimsku maglovitu tjeskobu i to je to.
- bingov buraz
#46 Re: Kitite li jelku?
Lani imali pravu,iglice svuda po kuci,ove godine se vracamo na plastikanerku 
- Thorgerson
#47 Re: Kitite li jelku?
Ma i plasticna iglice se raspu svuda, mada vjerujem manje...
- Thorgerson
#48 Re: Kitite li jelku?
Nostromo wrote:Jah, eto baš je kitimo zbog poštovanja paganskih tradicija i običaja starih Druida i Teutonaca...W0rM wrote:Potpisujem...kritichar wrote:Ne, običaj evropskih naroda, prije dolaska kršćanstva, ima svoju simboliku u okviru tih drevnih vjerovanja. Niti pripadam tim narodima niti njihovoj vjeri, tako da ni taj običaj ne smatram svojim a i protiv sam slijepog slijeđenja tradicije.![]()
Jelka je tu da bude lijepa, da svjetluca i da nas podsjeti na djetinjstvo, da razbije zimsku maglovitu tjeskobu i to je to.
-
KIseljak12
#49 Re: Kitite li jelku?
Nisu imali svi, bez obzira na siroko rasprostranjen komunizam/sekularizam. Bili je i dosta kuca gdje bi radije unijeli TNT nego jelku.Thorgerson wrote:Ne kontam kako nije dio nase tradicije kicenje jelke? Ja ne znam gdje ste vi odrastali u bivsoj jugi, ali koliko znam to je itekako bila tradicija i svako domacinstvo je imalo jelku, bilo da su u pitanju muslimani, krscani, ovi, oni...i uopste se ne sjecam da je tada iko ikada spomenuo da je djed mraz bogati krscanin...meni kao djetetu su bili dragi praznici, a bgm i djed mraz sa poklonima...
Sad odjednom nam eto ni jelke ne valjaju, a 95% nas odraslo uz iste.Ali eto sad je i to zabranjeno.
Gledam eno SCC postavio drvo nekakvo i ukrasili centar. Ajd, nije jelka, ali za razliku od prosle godine, sada to puno bolje izgleda. Dakle, arap ipak prihvata neke nase norme, ali eto mi necemo...mi cemo onda prihvatit arapske.Jer nije bezveze citav SCC okicen lampicama, nego zbog novogodisnjih praznika...
p.s.
Takodjer, nije dio bosnjacke tradicije i ne moze niko reci da je nekada bilo. Postalo je u nekim porodicama u zadnjih nekoliko decenija.
Mislim da nije neko aman cudo sto to neko ne smatra svojom tradicijom.
- karanana
#50 Re: Kitite li jelku?
hajmo slike jelki, ali da se i vi trebe vidite u ogledalima.