Iron Maiden

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Better Man

#26 Re: Iron Maiden

Post by Better Man »

almirony wrote:
Kombat wrote:
ExNihilo wrote:I meni su Harrisove stvarke > Bruce. :D

Samim tim, najbolja je ova Čelikova pjesma. Iako je carstvo također vrh.

Karta već kupljena.

Nego, može li reprezentativan primjerak smeća sa nekog njihovog albuma? :D
moRe...

Da ne tražim link sada - bring your daughter to the slaughter. HoŠ jošš?
Pa gdje baš nađe jedinu Maidenovu pjesmu koja je kao singl završila na br.1 UK Chart? :D
Pjesmu je Napisao za svoj prvi solo album Bruce Dickinson, a kasnije ju je snimo i sa Maidenom.
Better Man

#27 Re: Iron Maiden

Post by Better Man »

Jedna od epskih i najboljih pjesma Maidena je The Rime Of The Ancient Mariner. Kako su je samo dobro otprašili na Poljudu, pogotovo kad njih trojica Murray, Smith i Gers stanu jedan pored drugog i praše legendarni solo u pjesmi. kako su samo sinhrozovani da zvuče kao jedan, a ne trojica. Ne bih se složio da je samo Harris najbolji i glavni za pjesme. Napisao je i Dickinson odličnih pjesama kao Powerslave i Revelations, a da ne spominjem Empire Of The Clouds, a tu je i Adrian Smith, koji je na albumu Somwhere in Time napisao 3 odlične stvari Wasted Years, Sea Of Madness i Stranger In A Strange Land. Janick Gers je napisao muziku za Dance Of Death, koja je također izvrsna. Imaju neke stare pjesme koje su epske kao Alexander The Great (356-323 B.C.), Seventh Son Of A Seventh Son, Hallowed By Thy Name, Children Of The Damned, Phantom Of The Opera, Fear Of The Dark, a od novijih The Talisman, When The Wild Wind Blows, No More Lies.
Kombat

#28 Re: Iron Maiden

Post by Kombat »

sve stoji...
Sada se jezim kada se sjetim The Rime of The Ancient Mariner na Poljudu....brrrrr

Meni je Dance of Death dobar album takodjer - Paschendale, naslovna albuma te Journeyman :thumbup:

Bruce se oporavio odlicno od raka - nadam se da ce ostati dobro.
Kombat

#29 Re: Iron Maiden

Post by Kombat »

this is what not to do when your bird shits on you... :mrgreen:

dobar komad poezije su uzeli za temu...a zamislite samo da se nasi silni vjernici te njihovi "vlasnici" pridrzavaju slijedeceg:

...to teach god's word by his own example - that we must love all things that god made...

eeee...da se vise maiden slusa u Bosni, manje bi nasilja bilo! :D
Kombat

#30 Re: Iron Maiden

Post by Kombat »

redom sve pjesme su im anti ratne -pa cak i trooper. evo moje omiljene iz te kategorije (mozda jedino gdje je blaze odradio pristojno)

Kombat

#31 Re: Iron Maiden

Post by Kombat »

ali nikada nisu imali niti ce imati pristojan spot za pjesmu :D
ExNihilo

#32 Re: Iron Maiden

Post by ExNihilo »

Speed of light? Odličan spot.
LSD

#33 Re: Iron Maiden

Post by LSD »

Budimo realni i objektivni....Maiden što je vrijedio, vrijedio je zakljucno sa albumom Seventh Son. Dakle, tih prvih 7 studijskih albuma :thumbup: i to je bilo na visokom nivou za metal standarde....cim je Smith otišao (a došao Gers), opala je uveliko kreativnost i zvuk benda.
Vec na albumu No prayer sa jasno vidjelo koliko su grohnuli. Kasnije je uslijedila reciklaža i lutanje, posebno u periodu grunge talasa.

Mislim da je Powerslave njihov najjaci album.
elk

#34 Re: Iron Maiden

Post by elk »

Izgleda da zaobilaze region na ovoj turneji :sad:
mali_balon

#35 Re: Iron Maiden

Post by mali_balon »

Sto se kaze o ukusima se ne raspravlja ali Maiden od prije rata je vrh ovo poslje je nekako bezze ....eh 1986 ljubljana....stari mi nije dao da idem sa komsijom....imao sam 11 godina taj komsija me i navukao na hasisarsku muziku :D sjecam se ko da je to danas bilo :D , otisao ja kod tog komsije da se igramo lego kockicama tad je sam ja imao 9 10 godina on 14 15, i hajde ko on ce meni dat kockice ali on se nece igrati, on ce slusati muziku i upali number of the beast, na technicsovom gramofonu (tad sam prvi put vidio tu marku, kod nas bio iskrin), kad sam vido omot odma sam bio ono waaaauuuuu a kad sam cuo muziku najezio sam se, vidim on poce glavim i kosom mlatit poceo i ja skakat i et, ostalo je historija :lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#36 Re: Iron Maiden

Post by Bloo »

elk wrote:Izgleda da zaobilaze region na ovoj turneji :sad:
whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat :cry:
almirony

#37 Re: Iron Maiden

Post by almirony »

LSD wrote:Budimo realni i objektivni....Maiden što je vrijedio, vrijedio je zakljucno sa albumom Seventh Son. Dakle, tih prvih 7 studijskih albuma :thumbup: i to je bilo na visokom nivou za metal standarde....cim je Smith otišao (a došao Gers), opala je uveliko kreativnost i zvuk benda.
Vec na albumu No prayer sa jasno vidjelo koliko su grohnuli. Kasnije je uslijedila reciklaža i lutanje, posebno u periodu grunge talasa.

Naravno da su prvi albumi vrh vrhova, ali BNW, DOD, AMOLAD i naročito zadnji album su sigurno sve samo ne bez kreativnosti i bez njihovog zvuka. Evo par stvari sa tih albuma koje nisu nista losije od stvari sa prvih albuma. Brave New World, Dream of Mirrors, Blood Brothers, Rainmaker, Paschendale, Wickerman, Dance of Death, For the Greater Good of God, These Colours Don't Run, The Reincarnation of Benjamin Breeg (mozda i najbolji Murrayev solo ever), Coming Home, When the Wild Wind Blows, sa zadnjeg Red and Black, Empire, Tears of Clown.....druga je stvar što smo mi malo ostarili pa drugačije percipiramo stvari :D doduse slazem se da je album No prayer njihov najlosiji album.

Gearsa se dosta podcjenjuje, međutim lik je i kvalitetnih stvari napisao, DOD, Book of Souls, Dream of Mirros, Mercenary. Nisu na nivou Adrianovih vrhunskih stvari, ali nisu ni za baciti sigurno.
Last edited by almirony on 21/01/2016 11:31, edited 1 time in total.
ExNihilo

#38 Re: Iron Maiden

Post by ExNihilo »

Uostalom, Adrian se vratio. Tako da, ako je on ključna karika kreativnosti, onda je Maiden i dalje ima.
Kombat

#39 Re: Iron Maiden

Post by Kombat »

Kada je 2001 izisao Rock in Rio DVD, prijatelj iz Amsterdama (Sin City) mi je donio originalni disk prvog izdanja. Tada je Dolby DTS jos uvijek bio nesto novo i WOWWW...

I za danasnje standarde je produkcija prejebeno dobra - a i oni su tu noc stvarno bili na nivou - 250.000 dusha na jednom mjestu. tsk tsk tsk...

Sa tog koncerta je NEMOGUCE izdvojiti nesto i reci Eh evo OVO su najbolje nocas odsvirali...sve je nevjerovatno odradjeno. Kao nikada prije ili poslije (IMHO)
Kombat

#40 Re: Iron Maiden

Post by Kombat »

vrlo aktuelna pjesma posvecena stanju u nasoj drzavi :D

:::lost in a dream of mirrors....lost...in the paradox....

Better Man

#41 Re: Iron Maiden

Post by Better Man »

LSD wrote:Budimo realni i objektivni....Maiden što je vrijedio, vrijedio je zakljucno sa albumom Seventh Son. Dakle, tih prvih 7 studijskih albuma :thumbup: i to je bilo na visokom nivou za metal standarde....cim je Smith otišao (a došao Gers), opala je uveliko kreativnost i zvuk benda.

Ne bih se složio. Bilo je malo slabijih pjesama nakon Seventh albuma, ali sa povratkom Adriana Smitha i Brucea Dickinsona, tj. od albuma Brave New World na ovamo sve im je genijalno i nema lošeg albuma. Meni je najači i ujedno najmističniji The Number Of The Beast. Također mi je i omot tog albuma najbolji. A kad smo kod omota, tu su i prva dva albuma.
Better Man

#42 Re: Iron Maiden

Post by Better Man »

Kombat wrote:sve stoji...
Sada se jezim kada se sjetim The Rime of The Ancient Mariner na Poljudu....brrrrr

Meni je Dance of Death dobar album takodjer - Paschendale, naslovna albuma te Journeyman :thumbup:

Bruce se oporavio odlicno od raka - nadam se da ce ostati dobro.
Jedino što zamjeram Maidenima su po meni kratki koncerti. Njihovi nastupi traju ispod 2 sata, a budimo realni da bi minimalno trebali da sviraju 2 i 15 min do 2 i 30 min. A možda i 3 sata. Kad vidim da Bruce Springsteen praši koncerte od 3 do 3 i pol sata, onda mogu i oni.
ExNihilo

#43 Re: Iron Maiden

Post by ExNihilo »

Za svaki veći bend se lijepe određene "svete istine", tj. mantre koje fanovi i ostala povremena publika ponavlja papagajski i koje ne smiju biti dovedene u pitanje. Pa tako, kada je Maiden u pitanju, imamo barem dvije. Prva, da je Iron Maiden bio bend do Seventh Sona, a poslije Seventh Sona je karina. Što je, naravno, netačno (iako period do Seventh Sona, istini za volju, jeste imao najveću koncetraciju kvaliteta). I druga, ništa manje neistinita, da su dva albuma bez Brucea abominacija.

Po svim pitanjima, pa tako i ovim muzičkim, neprocjenjivo je posjedovati vlastito mišljenje. :D
dale cooper

#44 Re: Iron Maiden

Post by dale cooper »

Ja sam slab na Somewhere in Time.
ExNihilo

#45 Re: Iron Maiden

Post by ExNihilo »

dale cooper wrote:Ja sam slab na Somewhere in Time.
Ovo me iz mezara diže. :D

dale cooper

#46 Re: Iron Maiden

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:
dale cooper wrote:Ja sam slab na Somewhere in Time.
Ovo me iz mezara diže. :D

:thumbup: I cover je fantastičan, onako baš Blade Runnerovski. :D
LSD

#47 Re: Iron Maiden

Post by LSD »

ExNihilo wrote:Za svaki veći bend se lijepe određene "svete istine", tj. mantre koje fanovi i ostala povremena publika ponavlja papagajski i koje ne smiju biti dovedene u pitanje. Pa tako, kada je Maiden u pitanju, imamo barem dvije. Prva, da je Iron Maiden bio bend do Seventh Sona, a poslije Seventh Sona je karina. Što je, naravno, netačno (iako period do Seventh Sona, istini za volju, jeste imao najveću koncetraciju kvaliteta). I druga, ništa manje neistinita, da su dva albuma bez Brucea abominacija.

Po svim pitanjima, pa tako i ovim muzičkim, neprocjenjivo je posjedovati vlastito mišljenje. :D
Pretjeruješ....nije nakon Seventh Son albuma Maiden postao karina, ali više nije bio vodeca HM sila ;-) to je poenta....kvalitet i kreativnost im je znacajno opala. Više nisu izdavali tako jake albume klasike kao nekad.
Imali su oni i kasnije finih pjesmica i pjevljivih radijskih hitova (holly smoke, bring your daughter, be quick or be dead, from here to eternity, fear of the dark i slicne pjesmice)....ali se jasno vidjelo da taj materijal nije ni do koljena nekadašnjim albumima na kojima su složeni epici tipa Phantom, to tame a land, hallowed be thy name, powerslave, mariner, alexander, seventh son....e na tim albumima je Maiden pokazao svu svoju snagu, složenost, kvalitet, skill, umijece, virtuoznosti itd

Maiden se racun kao ozbiljna sila i vrhunska grupa do otprilike 1989.....kasnije, to više nije bilo to.

Ali dobro, svak' ima svoje mišljenje :mrgreen:
Better Man

#48 Re: Iron Maiden

Post by Better Man »

LSD wrote:
ExNihilo wrote:Za svaki veći bend se lijepe određene "svete istine", tj. mantre koje fanovi i ostala povremena publika ponavlja papagajski i koje ne smiju biti dovedene u pitanje. Pa tako, kada je Maiden u pitanju, imamo barem dvije. Prva, da je Iron Maiden bio bend do Seventh Sona, a poslije Seventh Sona je karina. Što je, naravno, netačno (iako period do Seventh Sona, istini za volju, jeste imao najveću koncetraciju kvaliteta). I druga, ništa manje neistinita, da su dva albuma bez Brucea abominacija.

Pretjeruješ....nije nakon Seventh Son albuma Maiden postao karina, ali više nije bio vodeca HM sila ;-) to je poenta....kvalitet i kreativnost im je znacajno opala. Više nisu izdavali tako jake albume klasike kao nekad.
Imali su oni i kasnije finih pjesmica i pjevljivih radijskih hitova (holly smoke, bring your daughter, be quick or be dead, from here to eternity, fear of the dark i slicne pjesmice)....ali se jasno vidjelo da taj materijal nije ni do koljena nekadašnjim albumima na kojima su složeni epici tipa Phantom, to tame a land, hallowed be thy name, powerslave, mariner, alexander, seventh son....e na tim albumima je Maiden pokazao svu svoju snagu, složenost, kvalitet, skill, umijece, virtuoznosti itd

Maiden se racun kao ozbiljna sila i vrhunska grupa do otprilike 1989.....kasnije, to više nije bilo to.

Ali dobro, svak' ima svoje mišljenje :mrgreen:
Od 1999. godine su opet i ne možeš to osporiti. Ko to trenutno ima kvalitetniji od Maidena kad je Heavy Metal u pitanju? Po meni niko.
Bloo
Globalna šefica

#49 Re: Iron Maiden

Post by Bloo »

Usudujem se reci da mi zadnji album je pristojan
I jako mi se svida pjesma empire of the clouda :mrgreen:
elk

#50 Re: Iron Maiden

Post by elk »

Sjo sta ima maidenivaca,sto vas je lijepo vidit:).nema potrebe za prepirku,u muzici nema najbolji.to se ne moze izmjeriti poput sporta.ali eto,meni je bio i ostao no1 hm bend.i bice tako dok sam ziv.ja i sad kad se napijem trazim maiden da mi se pusti...
Post Reply