ado-šampion wrote:citroen xm wrote:ado-šampion wrote:Nisi dobio postavio temu prijatelju. 2003., 2004., i 2005. godiste imas 2 generacije Focusa., I i II, imas P 307 pre-facelift i facelift i imas jedan Megane. Nisi napisao na kojeg tacno Focusa i Pezoa mislis.
Generalno gledajuci, ako je 2003. ja bih zaobisao Focus I, najstarije auto i objektivno najlosije. Izmedju P 307 i Megane tog godista, ja bih vjerovatno Megane. P 307 tih godista su imali dosta problema, a inace je jedno od najlosije sastavljenih auta u koje sam ja licno ikad sjeo, naravno izuzimajuci poluproizvode poput Zastave ili Lade.
Ako je 2004. i dalje, Focus II je objektivno najbolje auto, ako ti je izgled po volji, sto inace odbija ljude od Focusa II i III, posebno izgled unutrasnjosti. P 307 je 2005. dobio facelift i tad su rijesene mnoge musice a i sastavljen je znacajno bolje nego prije facelifta. Usto izgleda najbolje tu, posebno unutra. Megane bih tu zaobisao.
Eto to su neke generalne smjernice. Objektivno razlike izmedju tih auta nisu tolike da moze definitivno uzeti neki kao najbolji ili otpisati neki kao najlosiji. Sve zavisi od preferenci. Ako preferiras mekanog plisanog medvjedica, da sjedis visoko ko u kamionu, Megane ti je najbolji. Ako preferiras tvrdo auto da ti njega vozis a ne on tebe, Focus je najbolji. Pezo je sredina tu.
Bitnije od toga je kakav primjerak nadjes. Svakakvih auta se kod nas uvozi, ali Megane-i su sto se tice toga najkriticniji od ta tri.
Da dodam, s Audijem A3 se nemoj zanositi.

I jos nesto, NAJidealnije ne postoji, isto kao sto ne postoji najoptimalnije. Postoji samo idealno i optimalno.
Po čemu je P307 najlošije skolopljeno auto?
Ne bih da previse polemisem i covjeku unistavam temu, nebitno je. Uglavnom nijedan Pezo napravljen u 2000-im u koji sam ja sjeo ne moze se pohvaliti da je nesto sjajno skopljen, 307, 307 FL, 407, 308...
307 FL je tu dosta poboljsan. Kod 307 pre-FL svaki put kad dodirnem mjenjac kontam ostade mi u ruci. Vrata najgore ukopljena od svih auta u koja sam sjeo, mada je to kod Pezoa tih godista i novijim standardna boljka. Kad zalupis kontas raspade se auto. Itd, itd. Cak i Megane je tu bolji, a Focus da ne govorim. Focus u odnosu na oba ova auta, i 307 i Megane, ostavlja dojam da bi ostao citav i da padne s litice.
Sve to što si ti naveo nije dovoljno da bi okarakterisao auto kako si ga okarakterisao. Ne znam kakav osjećaj stvara tebi Fokus, ali činjenica je da je 307 ako ne bezbjedniji onda bar isto bezbjedan. I ni na jednom nisu otpala vrata od zatvaranja. Takođe je činjenica da se 2.0 HDI pokazao dosta izdržljiviji od obje verzije 1.8 dizela u Fokusu. O limariji ne treba trošiti riječi.
Megan je meni drago auto, ali otvoriš li PIK vidjećeš da u 90% slučajeva P307 ima daleko očuvaniju unutrašnjost jer je ipak kvalitetnija.
Jedan 307 mi je kod familije, model prije redizajna, 2.0 90 KS, navozo sam ga se pa sam ga dobro i ispitao. Zadnjih 7-8 godina je auto peri-deri. Nikad nikakvih problema sa njim. Jednom zamjenjen set kvačila i jadnom pukla opruga amortizera. Ostalo je redovno održavanje koje nije baš pohvalno jer ništa se ne radi na vrijeme(ljudi se ne razumiju nikako u auta).
Sa druge strane najbolji jaran mi ima Megana benzinca. Odlično ga sluša, ali je unutra u poređenju sa 307 dosta nekvalitetniji.
Vrata im podjednako zvuče pri zatvaranju.