Kikibombona wrote:Sarajmen wrote:
Pa dobro, ostaje mi da te ostavim u tvojim ubjeđenjima a ja ću svoja zadržati sa sebe. I to je pošteno, tebi tvoja a meni moja vjera. Lijepo je kad' se ima mogućnost izbora. Razmisli je li korektno da ti meni muslimanu i vjerniku imputiraš šta je moja vjera zapravo. I da su sva stabla na Zemlji pisaljke u tvojoj ruci, a sva mora mastila stavljena tebi na raspolaganje , ne bi mogao da me uvjeriš da je islam u suštini ideologija.
Ti možeš i ovaj primjer ispod da predstaviš kako ti je volja, ja ću ga i dalje smatrati samo kao još jednu potvrdu istinitosti, onog davno napisanog u časnoj objavi.Objavi čovječanstvu. Ne zamjeri mi na tome, razum mi tako nalaže. Svako vam dobro
http://www.telegraf.rs/vesti/266162-cud ... mora-video
Ja ovdje ne iznosim svoje misljenje vec cinjenice.
Islam nalaze uspostavu islamske drzave, islamske politike, islamskog zakona, islamske ekonomije, islamske vojske... dakle, sve je islam. I tako je od samog nastanka islama, od Muhameda, halife Ebu Bekra itd.
A ti se mozes zavaravati i predstavljati istinu kako je tebi dopadljivija, to je tvoje pravo i tvoj izbor.
Potpisujem. Islam, a i svaka druga vjera je prihvatljiva u demokratskom drustvu samo na nekoj spiritualnoj razini, to jest kad se bavi pitanjima vjerovanja, lijepog ponasanja, familijskih vrijednosti, praznika itd. Zato je bosanski Islam i pitom, jer je smanjen njegov politicki uticaj.
Ono sto je neprihvatljivo je politicki Islam ili Islamizam koji zeli da uredjuje sve aspekte drustva i takav nije kompatibilan sa sekularnim demokratskim drustvima.
Kiki je u pravu. Islam obavezuje muslimane da, kada su u vecini, uspostave politicke, ekonomske i vojne institucije u skladu sa vjerom i islamskim zakonom. Kada to oni ne rade, oni u stvari ignoriraju pojedine odredbe vjere a prihvataju druge. To rade i krscani i zidovi u sekularnim demokratijama. Problem nastane kada vjera pokusa da srusi ili se popne preko tog zida separacije crkve/dzamije i drzave.