Zašto se mrzi turbofolk?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
beniciodeltoro

#26 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

oskarboy wrote:slusas nirvanu, chili peperse i sinana i lukasa :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) van svake pameti,to sve govori da ti nisi iskren slusatelj rock muzike,svako kome je imalo stalo do rocka ,nebi si nikad dopustio da uziva u nekim sinanima i sabanima.jednostavno to ne ide jedno sa drugim,ocito si neki klinac :D
A što da ne? Jer se mora imati neki pravac kojem moraš vjeran ostati? Šta znači stalo do roka? Meni je stalo do dobre muzike ovisno o raspoloženju i situaciji. Nikako ne mogu shvatiti to ako si roker da moraš reći da je svako smeće što spada u rock bolje od jednog drugog žanra jer "to je rock a ja sam roker"
Evo npr. refren od Seke Aleksić "Poslednji Let" ima bolji tekst nego ijedna pjesma od RHCP ili Slipknot.
Kao što rekoh, ovisno od situacije, kada se slavi nek je Sinan i Kemal, kada sam u autu preko dana najbolje mi sjeda Jamiroquai ili Basement Jaxx, noćna vožnja Sting ili Chris Rea, sa ženom Monteno, Mišo ili Oliver
Mile Kitić poslije plastičnih operacija gdje glumi da mu je 20 godina je čisti odron ali prosto obožavam njegove prijeratne pjesme.
Gdje god ima neka dobra pjesma rado ću je prihvatiti nevažno koji žanr ma bio to Jazz nekog crnca anonimca iz Louisiane kao Facebook preporuka ili da Grand uspije nešto dobro komponovati
Last edited by beniciodeltoro on 04/12/2015 15:25, edited 1 time in total.
KB9

#27 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by KB9 »

beniciodeltoro wrote:Evo npr. refren od Seke Aleksić "Poslednji Let" ima bolji tekst nego ijedna pjesma od RHCP
:serbo:

kome sam ja odgovaro na citiranja o nadrealistima i novom primitivizmu :lol: :lol:
KIseljak12

#28 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by KIseljak12 »

KB9 wrote:
KIseljak12 wrote:
KB9 wrote:glavno STARE PJESME SAMO, kao drasticno bolje je to hahaha
Biste li vi, kolega, s nama podijelili svoj muzicki odabir? Predpostavljam da nudite nesto bolje?
s tobom ne bi, zdravo
Kaze se ne bih, nepismeni stvore.
KB9

#29 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by KB9 »

ispravio si mi gramatiku na forumu, svaka cast, sad odvrni jednu miletovu da proslavis :lol:
KIseljak12

#30 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by KIseljak12 »

KB9 wrote:ispravio si mi gramatiku na forumu, svaka cast, sad odvrni jednu miletovu da proslavis :lol:
Sta cu, ne svrsava svako na Iannisa Xenakisa ko ti.
pink floydd

#31 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by pink floydd »

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#32 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Truba »

Yapi Yapo wrote:Pozdrav.

Ja sam jedan od onih koji slušaju razne vrste muzike, znači od Nirvane i RHCP-a, do Eminema i Tupaka, pa preko Sinana, Šabana, Jašara, sve do Ace Lukasa i Mile Kitića(stare pjesme samo). The Prodigy i old school house muzika je takođe redovna na mojim playlistama. Naravno slušam još mnogo pjevača iz ovih žanrova. :)

Često se iznerviram kada vidim neke komentare mržnje prema osobama koje slušaju turbofolk. Po njihovom svako ko sluša to je debil, malouman ili šta već, a oni su kao neki primjer inteligencije zato što su u većini slučajeva ograničeni na jedan žanr muzike? :cry:

Ne znam više šta da dodam, lijepo bi bilo pročitati neke kvalitetne argumente osoba koje imaju predrasude prema osobama koje slušaju TF. :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=qM_UDA9CU2M :pijani:
takav sam ti sličan...metalika, kanibal korpse, roting krajst,madona, betoven mocart, magazin, lejdi gaga, vox vulgaris,astral projection,kamelot, epika narisilion, iron maiden
nekad pustim ja još spavam po navici :D i tako to uglavnom ženske glasove... na poslu slušam smut džez na radiotunes i chil out
samo ne mogu rep smisliti... rep nikako ne mogu :D i hip hop

mislim da obojica nemamo nikakvog muzičkog ukusa :D

svojevremeno sam htio pokrenuti sličnu temu sa mojom top 25 play listom :D print scrin iz plejera
otprilike bi vako bila
lejdi gaga
madona
metalika
kamelot
epika
iron maiden

ukratko bosanski lonac :D
ali zato se ne petljam u muzičke razgovore na forumu jer znam da nemam pojma :D
karanana

#33 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by karanana »

ako valja slusam.
slazem se recimo za tu sekinu pjesmu....bas sam je jutros ubio reply na youtubeu s tom pjesmom.....menjam pijuna za kralja, budim se iz dugog zimskog sna......beton...... ima tu dobrih pjesama, nisam izbirljiv, slusam ja i hip hop i zabavne, starogradske, dalmatinske......pomalo rocka ali ne stranjskog.
RtrnOfSalisbury

#34 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by RtrnOfSalisbury »

Capajebo wrote:

Fkt ne znam jel' treba neki komentar :?
Vise vrijedi zarez u jednom od tekstova AZRE nego njen cijeli album... djavola album, karijera.
nemoj bre djonom na jecu tkzv. divu :mrgreen: pa nju je onaj jajajajajaja novinar doveo u dnevnik mescini i kao vjerovatno jedina tv na svijetu dao joj sansu da nesta isprica i to uzivo i to u prajm terminu. lamentirala je nesto o ratnijem profiterima, zlocin(c)ima ... kobiva ja sam nesto drugo. jadni hadjihafisbregovic nije znao da joj je ceca smrtna neprijateljica i da bi jecika dala i dusu i telo samo da nesta prica (protiv cecike) a usput je dobila i nekoliko fanova u sarajvu i bih. nije taj (zemski) turbo folk vizuelno tolko ni los, smanjis ton i gledas :shock:
medvjed23

#35 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by medvjed23 »

ima par finih, razumnih postova na ovoj strani :thumbup:
ironija rok muzike je u tome što ona njeguje vrijednost slobode, i one muzičke, između ostalih, a njeni fanovi tu slobodu često gaze, pljujući po drugom i drugačijem..

Image
beniciodeltoro

#36 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

KB9 wrote:
beniciodeltoro wrote:Evo npr. refren od Seke Aleksić "Poslednji Let" ima bolji tekst nego ijedna pjesma od RHCP
:serbo:

kome sam ja odgovaro na citiranja o nadrealistima i novom primitivizmu :lol: :lol:
to što me ne voliš
to je tvoje pravo moja sudbina,
ceo život pogrešne sam ljubila..
što bi izuzetak bio ti..

Ako je tebi ovo u rangu
"đip đip hoću da mi kupiš đip, nije važno koji tip" onda imaš jednostavno predrasude i nisi objektivan. Ne volim ni ja njene pjesme poput Aspirin ali kakvo je to razmišljanje "ne volim njenu pjesmu zato što je njena prijašnja bila bljak"?
Folk pjevačica snimi neku baladu što nema veze sa turbofolkom i drugi je popljuju jer je to turbofolk iako to nije, onda Dubioza okupi trubače i ti isti ljudi koji pljuju odu na koncert i uživaju. Znači ljudi ne prave razliku između dobre i loše pjesme, oni u početku imaju predrasude i gledaju ko pjeva a ne šta pjeva. Isto kao kada su se prije momci oblačili kao reperčići pa ismijavli takozvane boygroups i ostale pjevače jer pop mora biti bez veze a svaki rep je cool, e kada onda snime pop pjevači duet sa reperima onda reperčići ne znaju šta će, da li bi smatrali tu pjesmu dobrom ili gay :lol:
"Justin Bieber feat. Ludacris" wha to do what to do :D
Evo ja obožavam Snow od RHCP ali ne može me niko ubjediti da su ostale pjesme Peppersa gdje Anthony Kiedis zavija "auieoaua" bolje od nekih od Saše Matića
dezurni_ucenik

#37 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote:RHCP su abominacija rock muzike, baš kao što je turbofol abominacija folk muzike. Nirvana je, opet, bend za nedozrele tinejdžerke. Tako da, jarane, ne brini se. Nema u tvom ukusu ništa kontradiktorno: sve što slušaš je sranje. :thumbup:
Turbo folk puno vise slicnosti ima sa eurodanceom i modernom americkom mainstream muzikom, nego sa klasicnim starim folkom.
TF je nastao kombinovanjem euro dancea i stare narodne muzike. Djigerasi se dakle samo nadovezali na ono su ET i Dr Iggy radili devedesetih.
beniciodeltoro

#38 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by beniciodeltoro »

RtrnOfSalisbury wrote:
Capajebo wrote:

Vise vrijedi zarez u jednom od tekstova AZRE nego njen cijeli album... djavola album, karijera.
nemoj bre djonom na jecu tkzv. divu :mrgreen: pa nju je onaj jajajajajaja novinar doveo u dnevnik mescini i kao vjerovatno jedina tv na svijetu dao joj sansu da nesta isprica i to uzivo i to u prajm terminu. lamentirala je nesto o ratnijem profiterima, zlocin(c)ima ... kobiva ja sam nesto drugo. jadni hadjihafisbregovic nije znao da joj je ceca smrtna neprijateljica i da bi jecika dala i dusu i telo samo da nesta prica (protiv cecike) a usput je dobila i nekoliko fanova u sarajvu i bih. nije taj (zemski) turbo folk vizuelno tolko ni los, smanjis ton i gledas :shock:
Treba ovdje odvojiti Karleušu ličnost i Karleušu pjevačicu. Koliko god pljuvali njene pjesme ona kao čovjek je za svaku pohvalu. Taj komentar za nekoliko fanova u Sarajevu. ta ista Karleuša koja je tek postala punoljetna imala je muda da se suprostavi Arkanu i Ceci u vrijeme kada niko nije smio pisnuti protiv Arkana, tada nije ni razmišljala o Sarajevu. Ta žena je jedna od onih poznatih ličnosti u Srbiji koje možeš na prste izbrojati što svake godine govore o genocidu u Srebrenici. Mislim možemo pljuvati pjesme i čak izvođače zvati antipatičnim ali nemojmo sada izvrćati činjenice i pominjati "sve za šaku fanova iz Sarajeva" :) kada god neko ispadne čovjek prema nama
karanana

#39 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by karanana »

ljudi previse stvari trpaju u turbo folk. meni ni ceca nije turbo folk. sta znaci rijec "turbo"? nesto brzo, raverski.....ceca ni seka nemaju previse takvih pjesama.
wunderbaum

#40 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by wunderbaum »

ljudi mijesaju turbofolk i folk druga stvar, ovi rokeri govorim za Sarajevo mladje generacije koje nisu zivjele u prijeratno doba furaju taj pravac po ugledu na prijasnje legendarne generacije i nije se folk slusao na perfieriji grada neku u jezgri svi znate za stare birtije i kafane jel tu sviran rok? ko je tad tu sjedio samo seljaci? rokeri se pretstavljaju kao gradjani lafo gradska raja otidjite sad u johny na maltu 99% provincije tzv rokera hahah a ovo ostalo kroz Sarajevske gimnazije negdje procitaju da kao djevojke padaju na bendove gitariste itd pa pocinju prve korake sve nebil :izet:
i realno 90% rokera kad popije kad im pustis sabana znaju sve i jednu
KB9

#41 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by KB9 »

turbofolk je sund
folk nije sund

eto vam osnovna razlika
ho oponopono

#42 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by ho oponopono »

...eh, i govna vidimo mnogo puta u životu, pa ne znači da treba da saosjećamo sa njima ili rastemo uz njih...ali to što neki smatraju da je okej da se ne pusti voda preko sranja i da još treba ostaviti sirom otvorena vrata te stare haletine da i novi klinci njuse štogod od te miline koja opija jebote milione...

...i da je uspjeh u zivotu ugraditi silikone i biti sa lokalnim mafijasem...jer oni su idoli, jer su bogati...a i nema psovki u songovima za razliku od artista koji jebote u svojim psuju...

...zato su moje gace kod tebe ostale, prevari me, pojebi ju slobodno sve ti oprastam...alkohola litar, ona je kao kokain...i onda imamo navalu #mutnije#od#Dunava#bicarke# banana#vocka#zuta#...

... eh, svako je ziri da razluci sta je okej...i normalno, a šta je kulturni zlocin ...jasta nego turbo folk... :pusi2:
SaPnA

#43 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by SaPnA »

Slusam metallicu, maiden, acdc, tupaca, eminema, lil Wayna, sabana, hakalu, siketa, asima, jagode, jabuku, acu pejovica, frenkia, edu, mrzovoljno oko, thcf, ikac, bs, merlina, harisa, halida, harija...
RtrnOfSalisbury

#44 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

beniciodeltoro wrote:
RtrnOfSalisbury wrote:
Capajebo wrote:

Treba ovdje odvojiti Karleušu ličnost i Karleušu pjevačicu. Koliko god pljuvali njene pjesme ona kao čovjek je za svaku pohvalu. Taj komentar za nekoliko fanova u Sarajevu. ta ista Karleuša koja je tek postala punoljetna imala je muda da se suprostavi Arkanu i Ceci u vrijeme kada niko nije smio pisnuti protiv Arkana, tada nije ni razmišljala o Sarajevu. Ta žena je jedna od onih poznatih ličnosti u Srbiji koje možeš na prste izbrojati što svake godine govore o genocidu u Srebrenici. Mislim možemo pljuvati pjesme i čak izvođače zvati antipatičnim ali nemojmo sada izvrćati činjenice i pominjati "sve za šaku fanova iz Sarajeva" :) kada god neko ispadne čovjek prema nama
... jebga majstore, jecika da je licnost napuscala bi muziku na sve i jedan moguci nacin. o sukobu sa harkanom nisam upoznat i nemerem elaborirat al o srebrenici prica i tomo nikolic&co. ma jebo jeciku ... da prostis 8)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#45 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by _BataZiv_0809 »

dezurni_ucenik wrote: TF je nastao kombinovanjem euro dancea i stare narodne muzike. Djigerasi se dakle samo nadovezali na ono su ET i Dr Iggy radili devedesetih.
Otprilike. U zadnje vrijeme i doslovna kopija-muska kvazi rep dionica i zenska koja stenje.

I plejada kvazi repera kojima je Pitbull uzor po broju dueta.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#46 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
Šta je klasični stari folk? Cinci-linci uz kolo?
Za mene-kafanski evergrini/evergrinovi (ovo potonje nikad ne bih izgovorio, ali ne znam sta je pravilno) :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#47 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by JoseMujica »

mrzitelji naroda mrze i turbofolk
RtrnOfSalisbury

#48 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

... nek se zna da je i naslov skroz pogresan :!: odokativno 80% naroda ne mrzi turbo folk, od ovije 20%, 15% posto nije ni protiv a ni za, tako da su ti 5% sto mrze turbo-folk haman pa pojedinacni slucajevi i tako mali broj niko i na analizira zaozbiljno :cry:

pravi naslov bi moro bit: zasto tako malo naroda mrzi turbofolk?
Yapi Yapo

#49 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Yapi Yapo »

Arteta wrote:Jel to Halid Muslimovic na avataru? :D
liče :mrgreen:
oskarboy wrote:jos stavio kurta na avatar a slusa sinana i turbo folk :lol: :lol: :lol: :lol: kurt bi se opet ubio da vidi koga stavlja na avatar :-)
stvarno misliš da je Kurt imao tako nizak nivo inteligencije da brine koje još žanrove slušaju njegovi fanovi? :-D
KIseljak12 wrote:Slusas sta ti se slusa, boli te kurac sta ce ljudi reci i ne seres nikome u vezi muzickog ukusa.
upravo tako.
beniciodeltoro wrote:A što da ne? Jer se mora imati neki pravac kojem moraš vjeran ostati? Šta znači stalo do roka? Meni je stalo do dobre muzike ovisno o raspoloženju i situaciji. Nikako ne mogu shvatiti to ako si roker da moraš reći da je svako smeće što spada u rock bolje od jednog drugog žanra jer "to je rock a ja sam roker"
Evo npr. refren od Seke Aleksić "Poslednji Let" ima bolji tekst nego ijedna pjesma od RHCP ili Slipknot.
Kao što rekoh, ovisno od situacije, kada se slavi nek je Sinan i Kemal, kada sam u autu preko dana najbolje mi sjeda Jamiroquai ili Basement Jaxx, noćna vožnja Sting ili Chris Rea, sa ženom Monteno, Mišo ili Oliver
Mile Kitić poslije plastičnih operacija gdje glumi da mu je 20 godina je čisti odron ali prosto obožavam njegove prijeratne pjesme.
Gdje god ima neka dobra pjesma rado ću je prihvatiti nevažno koji žanr ma bio to Jazz nekog crnca anonimca iz Louisiane kao Facebook preporuka ili da Grand uspije nešto dobro komponovati
:thumbup:
dragan.s

#50 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

Za ove koji tvrde da toga nije bilo prije rata samo da kažem da se varaju. Kao mlađi sam slušao samo domaći i strani pop i rok, a narodnjake nisam volio. Niti sam u srednjoj znao bilo koga je slušao narodnjake. Onda sam otišao u JNA i vidio da sam jedan od rijetkih takvih.
Razlika u odnosu na sadašnje vrijeme je što je tada bilo jako malo medija. A i ti koji su postojali su jako pazili šta se pušta. Što ne znači da loših pjevača i/ili pjesama nije uopšte bilo. Bilo ih je koliko god hoćeš, ali nikad nisu mogli postati šire poznati jer su ih TV i radio stanice ignorisali.
Prvi koji je iskočio iz tog sistema 80-tih je bio Radio Šabac (na srednjim talasima) koji su počeli da puštaju sve od reda. Mislim da je ta stanica bila među najslušanijim u SFRJ tamo sredinom osamdesetih.
Dolaskom devedesetih sva ova bulumenta neafirmisanih pjevača je uletila na privatne TV i radio stanice i počelo je ono što se naziva "turbo-folkom". Ovo danas na medijskojm sceni je "mila majka" šta se sve puštalo početkom i sredinom devedestih.

Danas slušam sve, a od narodnjaka preferiram one starije tipa Šabana, Sneže Đurišić, Vidu Pavlović, Vericu Šerifović. Tomu itd. Volim poslušati i dobar sevdah, samo se sad svi guraju da ga pjevaju što baš i ne zvuči dobro.
Last edited by dragan.s on 04/12/2015 20:05, edited 1 time in total.
Post Reply