Generalka motora
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#26 Re: Generalka motora
Jel to onaj sto je na krovu bio 
- Sodom1
#28 Re: Generalka motora
Koliko si auto platio?
-
Kiberluskoni
#29 Re: Generalka motora
eee, jes jes, kad je bježao od murije jer je švercovao plutonijumBakir1 wrote:Jel to onaj sto je na krovu bio
A sad ozbiljno.
Termini specijale se vežu za generalni servis motora, tzv generalku. To u principu podrazumjeva da je motor repariran i vraćen u stanje kada je izašao iz fabrike. Sam kvalitet urađenog posla se može ustanoviti mjerenjem kompresije i pritiska ulja i eventualnim mjerenjem snage, izduvnih gasova. A sa sigurnošću koja je specijala koje komponente, jedino rastavljanjem motora.
Drugo, problem sa loše urađenim poslom nikada nisu specijale, bilo kojeg dijela motora. Cilindri se izbuše i stave novi klipovi, sa novim karikama. Rijetko kada majstor koji buši motor pogriješi, ali opet, kada stojiš ispred auta koje radi, nema ga ko će reći da je druga specijala, osim ako je on nije lično radio. Isto je i sa letećim i ležećim ležajevima. Puno češći problem su loši dihtunzi, glava motora nije dotegnuta kako treba, glava motora nije urađena kako treba, ventili nisu obrađeni i uštimani... Opet, nema veze sa specijalom.
Zanima me kako ti je majstor skontao da je rađena specijala? Pitam, jer je ovo nemoguće saznati bez čerupanja motora. Dakle, rastavljanja samog motora, što ne spada u normalan pregled nikako. Postoji mogućnost i da je prepoznao po obrušenim dijelovima na glavi, ali ti to 1% majstora u BiH može protumačiti kao tačno drugu specijalu. U pitanju je majstorki standard označavanja na glavi motora, ali nikada nisam čuo da iko to više radi, pogotovo na loše urađenoj generalci, da se potrudi da ostavi ovakav potpis. Znam jako dobrih majstora, koji to ne mogu ni skidanjm kartera skontati. Da su ti skidali karter, znao bi valjda?
Dalje, kako je prepoznao da su mu slabi leteći ležajevi, koji se opet rade, tj mjenjaju kada se radi i generalka? Još sumnjivija je konstatacija da su neka jeftina varijanta!? Opet, nemoguće bez rastavljanja motora, računa iz radnje ili pakovanja samih ležajeva. Ne znam koje ležajeve da kupiš, pa čak i kineske, mogu najmanje 100.000 sa dobrim uljem.
Na kraju, druga specijala čega? Cilindara, ležećih ili letećih ležajeva. Sve se radi posebno i odvojeno, tako da cilindri mogu biti treća, leteći ostati standard a ležeći prva.
Ne bih da optužujem nikoga, ali mislim da bi trebao pitati drugog majstora. Očigledno je da si laik, pa neko možda pokušava da malo zaradi na tome.
Ako ti auto radi normalno, bez nekih čudnih, neharmoničnih vibracija, ako ne troši ulje, ne dimi siv ili bijeli dim iz auspuha (kada je na radnoj temperaturi), ako ima normalnu radnu temperaturu i ako ti je rashladna tekućina uvijek ista bez ulja u posudi, vozi i uživaj. Ja lično, bih uvijek uzeo auto sa repariranim motorom, nego sa originalnim i 200.000 na satu.
- shlauf
#30 Re: Generalka motora
Skinut mu je karter i na letećim ležajevima ima oznaka 0,50 a u prevodu to je druga specijala rađena radilice. Koji su ležeći neznam. Znači da niko ne palamudi a ti lupetaš gluposti.Kiberluskoni wrote:eee, jes jes, kad je bježao od murije jer je švercovao plutonijumBakir1 wrote:Jel to onaj sto je na krovu bio
A sad ozbiljno.
Termini specijale se vežu za generalni servis motora, tzv generalku. To u principu podrazumjeva da je motor repariran i vraćen u stanje kada je izašao iz fabrike. Sam kvalitet urađenog posla se može ustanoviti mjerenjem kompresije i pritiska ulja i eventualnim mjerenjem snage, izduvnih gasova. A sa sigurnošću koja je specijala koje komponente, jedino rastavljanjem motora.
Drugo, problem sa loše urađenim poslom nikada nisu specijale, bilo kojeg dijela motora. Cilindri se izbuše i stave novi klipovi, sa novim karikama. Rijetko kada majstor koji buši motor pogriješi, ali opet, kada stojiš ispred auta koje radi, nema ga ko će reći da je druga specijala, osim ako je on nije lično radio. Isto je i sa letećim i ležećim ležajevima. Puno češći problem su loši dihtunzi, glava motora nije dotegnuta kako treba, glava motora nije urađena kako treba, ventili nisu obrađeni i uštimani... Opet, nema veze sa specijalom.
Zanima me kako ti je majstor skontao da je rađena specijala? Pitam, jer je ovo nemoguće saznati bez čerupanja motora. Dakle, rastavljanja samog motora, što ne spada u normalan pregled nikako. Postoji mogućnost i da je prepoznao po obrušenim dijelovima na glavi, ali ti to 1% majstora u BiH može protumačiti kao tačno drugu specijalu. U pitanju je majstorki standard označavanja na glavi motora, ali nikada nisam čuo da iko to više radi, pogotovo na loše urađenoj generalci, da se potrudi da ostavi ovakav potpis. Znam jako dobrih majstora, koji to ne mogu ni skidanjm kartera skontati. Da su ti skidali karter, znao bi valjda?
Dalje, kako je prepoznao da su mu slabi leteći ležajevi, koji se opet rade, tj mjenjaju kada se radi i generalka? Još sumnjivija je konstatacija da su neka jeftina varijanta!? Opet, nemoguće bez rastavljanja motora, računa iz radnje ili pakovanja samih ležajeva. Ne znam koje ležajeve da kupiš, pa čak i kineske, mogu najmanje 100.000 sa dobrim uljem.
Na kraju, druga specijala čega? Cilindara, ležećih ili letećih ležajeva. Sve se radi posebno i odvojeno, tako da cilindri mogu biti treća, leteći ostati standard a ležeći prva.
Ne bih da optužujem nikoga, ali mislim da bi trebao pitati drugog majstora. Očigledno je da si laik, pa neko možda pokušava da malo zaradi na tome.
Ako ti auto radi normalno, bez nekih čudnih, neharmoničnih vibracija, ako ne troši ulje, ne dimi siv ili bijeli dim iz auspuha (kada je na radnoj temperaturi), ako ima normalnu radnu temperaturu i ako ti je rashladna tekućina uvijek ista bez ulja u posudi, vozi i uživaj. Ja lično, bih uvijek uzeo auto sa repariranim motorom, nego sa originalnim i 200.000 na satu.
- basicm
#31 Re: Generalka motora
Eeee, kako je svijet mali. Ma nema veze, auto radi i vozi.
- basicm
#32 Re: Generalka motora
Pa gdje se to skida karter prilikom pregleda auta? Nije valjda tek tako hajmo cirnuti koja je specijala.shlauf wrote:Skine se karter i sa bilo kojeg letećeg ležaja vidi jer je utisnuto na njima brojem 0,50 i zaključuje da je radjena druga specijala. Da nije radjena onda bi na ležajevima bila oznaka STD (standard). Ako hoćeš da radiš motorna STD onda se on vadi i mijenja se radilica (NOVA), leteći i ležeći ležajevi, karike, semirini, dihtunzi, ulje ..........puno para, ma i previše.basicm wrote:Mene zanima kako je to majstor sve vidio i otkud on to svr zna?
-
Kiberluskoni
#33 Re: Generalka motora
ne provaljuj se...shlauf wrote:Skinut mu je karter i na letećim ležajevima ima oznaka 0,50 a u prevodu to je druga specijala rađena radilice. Koji su ležeći neznam. Znači da niko ne palamudi a ti lupetaš gluposti.Kiberluskoni wrote:eee, jes jes, kad je bježao od murije jer je švercovao plutonijumBakir1 wrote:Jel to onaj sto je na krovu bio
A sad ozbiljno.
evo ti milja maraka, reci koji su leteći na slici

- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#34 Re: Generalka motora
sporCkiKiberluskoni wrote:
-
Kiberluskoni
#35 Re: Generalka motora
odgovor je tačan, ali djelimično tačanbitanga_sa_otesa wrote:sporCkiKiberluskoni wrote:
pošto su leteći ležajevi, koji je leteći sport u pitanju:
a) paraglajding
b) bacanje pogleda u vis
c) puštanje golubova
-
530i
#36 Re: Generalka motora
Pa po vašoj priči to je onaj što je u Makarskoj sletio u more...a nije loš...bio.
Šalu na stranu, sipaj kvalitetno ulje i mijenjaj ga na vrijeme - godinu dana ili 10.000 km i nećeš imati problema. Nije prvi 1.9dCi motor kojem je rađena radilica...
Šalu na stranu, sipaj kvalitetno ulje i mijenjaj ga na vrijeme - godinu dana ili 10.000 km i nećeš imati problema. Nije prvi 1.9dCi motor kojem je rađena radilica...
-
zrakomlat
#37 Re: Generalka motora
LeKo wrote:Je li ovo onaj što je 8 putnika preko Svitave svakog drugog vikenda vozio do onog izlijetanja u Međugorju u kojem nije nešto mnogo oštećen? Ono karter zbog udarca kamena i napuklo zvono mjenjača?konektovan wrote:Poznat mi je taj scenic, i majstor te slagao namjerno il' nenamjerno, al' to mu je treca specijala.![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#38 Re: Generalka motora
Kiberluskoni wrote:
odgovor je tačan, ali djelimično tačan![]()
pošto su leteći ležajevi, koji je leteći sport u pitanju:
a) paraglajding
b) bacanje pogleda u vis
c) puštanje golubova
be naravno
- KB9
#39 Re: Generalka motora
pocni se brinut kad crkne auto, sve dok radi sipaj i vozi 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#40 Re: Generalka motora
Bice da je taj.LeKo wrote:Je li ovo onaj što je 8 putnika preko Svitave svakog drugog vikenda vozio do onog izlijetanja u Međugorju u kojem nije nešto mnogo oštećen? Ono karter zbog udarca kamena i napuklo zvono mjenjača?konektovan wrote:Poznat mi je taj scenic, i majstor te slagao namjerno il' nenamjerno, al' to mu je treca specijala.![]()
-
esso_sa
#41 Re: Generalka motora
Jos ako je i na bloku radjena 3. specijala, eto ti kubikaze guzovace
Onda je 2.0 dci, mozda i 2.1 
-
nedo_a
#43 Re: Generalka motora
Hvala vam svima na odgovorima 
sto se tice majstora, ako mi neko moze preporuciti dobrog majstora u sarajevu za renault vozila bio bih mu zahvalan. naravno da nije ovlasteni servis
ovo auto je bilo kod majstora koji radi u bihamku, pa ipak i zbog sebe zelim i drugo misljenje. ako ispadne ovako kako mi je i ovaj rekao, nema mi druge nego kao sto ste vec i pisali, da vozim i da vidim kako ce trositi ulje i kako ce da se auto ponasa. Hvala vam svima jos jednom, i ako bude sta trebalo opet cu se javiti
sto se tice majstora, ako mi neko moze preporuciti dobrog majstora u sarajevu za renault vozila bio bih mu zahvalan. naravno da nije ovlasteni servis
ovo auto je bilo kod majstora koji radi u bihamku, pa ipak i zbog sebe zelim i drugo misljenje. ako ispadne ovako kako mi je i ovaj rekao, nema mi druge nego kao sto ste vec i pisali, da vozim i da vidim kako ce trositi ulje i kako ce da se auto ponasa. Hvala vam svima jos jednom, i ako bude sta trebalo opet cu se javiti
-
Kiberluskoni
#44 Re: Generalka motora
Ovo što si obilježio, su polutke na klipnjači. Ležajevi su ispod njih

dakle, oznaka o dimenziji ležaja (std, 0.25 0.50...) se nalazi na tankom dijelu broja 3 na slici, na koji je zašarafljen dio koji si ti označio, tj polutka, 4 na slici.
e sad, možda se ja ne razumijem u renole dovoljno, ne znam imaju li možda, staklene polutke i koljena na radilici, maxuz napravljeni za majstore, da se može kroz karter pročitati.
- shlauf
#45 Re: Generalka motora
Ovih pametnica nikad neće nestati. Njemu je skinut karter i skinute polutke za klipnjača i na njima je bila oznaka 0,50 tj. da je druga specijala urađena. Vraćeno u prvobitno stanje, stegnuto sa moment ključem, stavljen novi dihtung kartera i nasuto ulje. Neznam šta ti je cilj ???? Možda si umislio da previše pametan za ostale forumaše a da su oni obine ovce. Ili si možda pogođen za onu tauzenku što si nudio. 
-
probook
#46 Re: Generalka motora
Uradis mali i veliki servis. Provjeris trap, kočnice, gume. Ako normalno pali, ne dimi, ne baca plav dim, normalno ide, ne lupka, ne trese, ne trosi ulje, nemas se sta sekirati - vozi i uzivaj.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#47 Re: Generalka motora
Automehanicari haman dodju kao doktori. Misle da samo oni najbolje znaju,tudje misljenje je za obrisati guzicu. Cast izuzecima 
-
Kiberluskoni
#48 Re: Generalka motora
A ipak se mora još nešto odvrtati osim karterashlauf wrote:Ovih pametnica nikad neće nestati. Njemu je skinut karter i skinute polutke za klipnjača i na njima je bila oznaka 0,50 tj. da je druga specijala urađena. Vraćeno u prvobitno stanje, stegnuto sa moment ključem, stavljen novi dihtung kartera i nasuto ulje. Neznam šta ti je cilj ???? Možda si umislio da previše pametan za ostale forumaše a da su oni obine ovce. Ili si možda pogođen za onu tauzenku što si nudio.
I ja se sa svakim raspravljam...
Cilj mi je da pošaljem čovjeka nekome ozbiljnijem od navedenog majstora i onih koji tvrde da je ovo sve normalno... Odvezeš auto majstoru, on na kanal, ispusti ulje, skine karter, odvrne klipnjače, pogleda, sve vrati... Ulje, dihtung, ruke, sitnica, jedno 50-100 KM. Just another day in the office... Sve kao pregled auta prije kupovine.
Taj majstor je kralj, treba se kakvim drugim poslom baviti, recimo da bude brico, kad vas tako dobro šiša
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#49 Re: Generalka motora
Ili berber,brije dobroKiberluskoni wrote:
Taj majstor je kralj, treba se kakvim drugim poslom baviti, recimo da bude brico, kad vas tako dobro šiša.
- Bakir1
#50 Re: Generalka motora
ali kako neobavezno dodje do toga da se gledaju lezajevi na radilici?
evo mene da ulje zamjenim, cek da ti vidim lezajeve na radilici brzo cu ja to
evo mene da ulje zamjenim, cek da ti vidim lezajeve na radilici brzo cu ja to