Mostar, glavni grad FBiH ?!
- Ramzess Veliki
#26 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Mostar bi bio odgovarajući da nije pun hercegovaca ... 
- It_is_a_Leclerc
#27 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
To bi nas dovelo u malo neobičnu situaciju da je glavni grad Republike Srpske - Sarajevo, glavni grad BiH - Sarajevo, a glavni grad FBiH - Mostar.
No, međutim, svakako bi trebalo podržati ovakvu inicijativu. Sarajevo, a što se vidi i po najnovijim prepiskama i pisanjima, i nema gdje smjestiti dio institucija, što federalnih, što državnih, što entitetskih, pa nam se desi da nam FBIH živi kao podstanar u prostorijama koje su u vlasništvu jedne, i da bude cirkus veći, opozicione partije.
Sarajevocentričnost nije dobra i ne vodi nas nikud. Mostar je lijep, reprezentativan grad, i sigurno bi izmještanje i drugog dijela federalnih institucija pomoglo u rješavanju gorućih problema ove sredine koja je, osim toga, i lakmus papir bošnjačko-hrvatskih odnosa u BiH.
No, međutim, svakako bi trebalo podržati ovakvu inicijativu. Sarajevo, a što se vidi i po najnovijim prepiskama i pisanjima, i nema gdje smjestiti dio institucija, što federalnih, što državnih, što entitetskih, pa nam se desi da nam FBIH živi kao podstanar u prostorijama koje su u vlasništvu jedne, i da bude cirkus veći, opozicione partije.
Sarajevocentričnost nije dobra i ne vodi nas nikud. Mostar je lijep, reprezentativan grad, i sigurno bi izmještanje i drugog dijela federalnih institucija pomoglo u rješavanju gorućih problema ove sredine koja je, osim toga, i lakmus papir bošnjačko-hrvatskih odnosa u BiH.
- Altsa
#28 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
A sta mislis da je Mostar pun slobodnih prostora. Valjda vam je svima jasno da to nema nikakve veze sa prostorima vec je cisto hdz-ovska politicka igra. druga je stvar sto se glupa sda opet naguzila covicu.It_is_a_Leclerc wrote:To bi nas dovelo u malo neobičnu situaciju da je glavni grad Republike Srpske - Sarajevo, glavni grad BiH - Sarajevo, a glavni grad FBiH - Mostar.
- cpu_fan
#29 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Jedino k'o je najžešći protivnik ove ideje su zaposlenici Vlade FBiH koji su već počeli kukati kako će ići na pos'o !
- Altsa
#30 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
normalno da je to ljudima najveci problem. bi li ti selio i vukao sa sobom cijelu porodicu. bi al u qurcu.cpu_fan wrote:Jedino k'o je najžešći protivnik ove ideje su zaposlenici Vlade FBiH koji su već počeli kukati kako će ići na pos'o !
-
channel10
#31 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
I Scepin SBB molicu lijepo.Altsa wrote:A sta mislis da je Mostar pun slobodnih prostora. Valjda vam je svima jasno da to nema nikakve veze sa prostorima vec je cisto hdz-ovska politicka igra. druga je stvar sto se glupa sda opet naguzila covicu.It_is_a_Leclerc wrote:To bi nas dovelo u malo neobičnu situaciju da je glavni grad Republike Srpske - Sarajevo, glavni grad BiH - Sarajevo, a glavni grad FBiH - Mostar.
Sad se postavlja pitanje za koga radi ta SDA i taj SBB? Za koga ovaj narod glasa?
Sad tek vidis zasto ide ona inicijativa da se izbori ne odrze u narednoj godini. Dovoljno je cuti sta Scepo prica i da skontas da je plan treci entitet. I ono malo "probosanskih snaga" radi na podjeli zemlje
- It_is_a_Leclerc
#32 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Mah. Kme kme. Podjela zemlje. Kme kme. Treći entitet.
Ja ne znam za vas, veeeeeelike Bošnjake, ali za mene BiH nije od Marin dvora do Kozje ćuprije. Ja se Mostara, kao i bošnjačkog grada, ne odričem, i ne dam ga - ni Čoviću, ni Hrvatima. Može samo biti zajednički. Ta sarajevocentričnost, to poimanje BiH kao dijela države gdje se kaže kahva i jede somun, je opasna i nesretna za ovu zemlju. Mostar može biti glavni grad FBiH i niko više od toga ne bi profitirao od mostarskih, ili čak hercegovačkih Bošnjaka.
Ja ne znam za vas, veeeeeelike Bošnjake, ali za mene BiH nije od Marin dvora do Kozje ćuprije. Ja se Mostara, kao i bošnjačkog grada, ne odričem, i ne dam ga - ni Čoviću, ni Hrvatima. Može samo biti zajednički. Ta sarajevocentričnost, to poimanje BiH kao dijela države gdje se kaže kahva i jede somun, je opasna i nesretna za ovu zemlju. Mostar može biti glavni grad FBiH i niko više od toga ne bi profitirao od mostarskih, ili čak hercegovačkih Bošnjaka.
- dustaban
#33 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Kao sto neko rece, cijela BiH ko jedan grad a mi bi da osim tri predsjednika imamo i tri glavna grada.
Dakle stvar nije u politickim principima vec u STVARNIM mogucnostima. Neko hoce iz politickih razloga aerodrom u svom selu, ali avioni ce slijetati samo tamo gdje STVARNO ima putnika.
Problem koji se ovdje namece jeste - kako Sarajevo moze biti glavni grad i drzave i jednog entiteta.
To ovako naoko zvuci kao utemeljena primjedba, ali REALNO ono sto zovemo drzavnom vladom je fakat minorno. Ako sta treba izmjestati onda bih ja izmjestio predsjednistvo, metnuo bih ga negdje u Dobrinji!
U svakom slucaju Mostar ne moze biti ni glavni grad samome sebi, kamoli necemu vise.
Dakle stvar nije u politickim principima vec u STVARNIM mogucnostima. Neko hoce iz politickih razloga aerodrom u svom selu, ali avioni ce slijetati samo tamo gdje STVARNO ima putnika.
Problem koji se ovdje namece jeste - kako Sarajevo moze biti glavni grad i drzave i jednog entiteta.
To ovako naoko zvuci kao utemeljena primjedba, ali REALNO ono sto zovemo drzavnom vladom je fakat minorno. Ako sta treba izmjestati onda bih ja izmjestio predsjednistvo, metnuo bih ga negdje u Dobrinji!
U svakom slucaju Mostar ne moze biti ni glavni grad samome sebi, kamoli necemu vise.
Last edited by dustaban on 01/12/2015 13:39, edited 1 time in total.
- supercali
#34 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
ma ukinuti federaciju i rijesiosi problem glavnog grada federacije
-
Drinski
#35 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
to nije loša ideja, samo pod uslovom da to vodi i premjestanju bošnjačkih zaposlenika tamo, a ne da imamo HDZ-ove stabove. nažalost, SDA to ne zna izvesti. Zapravo, mozda bi i znala, ali njih zanima pljačka dobara a ne integracija.
- Banksy
#36 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Kad je uvodni post ovakav, onda je jasno da ni tema ne može biti puno pametnija ...dustaban wrote:
Medjutim... Mostar je njesra od grada!
to je jedan nedojeban grad, tamo nema nikakvog reda.
- dustaban
#37 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Kad si zadnji put bio u Mostaru?Banksy wrote:Kad je uvodni post ovakav, onda je jasno da ni tema ne može biti puno pametnija ...dustaban wrote: Medjutim... Mostar je njesra od grada!
- Altsa
#38 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
spusti te cvike pa mozda nesto i vidis.It_is_a_Leclerc wrote:Mah. Kme kme. Podjela zemlje. Kme kme. Treći entitet.
- Banksy
#39 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Kad god da sam, post ti odiše neskrivenom mržnjom prema jednom gradu. Za običnu političku temu, emocije su ti prilično jake.dustaban wrote:Kad si zadnji put bio u Mostaru?Banksy wrote:Kad je uvodni post ovakav, onda je jasno da ni tema ne može biti puno pametnija ...dustaban wrote:
Mostar ne moze biti ni glavni grad samome sebi, kamoli necemu vise.
- It_is_a_Leclerc
#40 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Banksy wrote:Kad je uvodni post ovakav, onda je jasno da ni tema ne može biti puno pametnija ...dustaban wrote:
-
Dzontra_Volta
#41 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Pa ako je Sarajevo glavni grad i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, zašto bi mijenjali glavni grad Federacije iz Sarajeva u Mostar?
Samo da se o nečemu drugom priča, a ne o stvarnim problemima u državi.
Samo da se o nečemu drugom priča, a ne o stvarnim problemima u državi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#42 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
otkad je to sarajevo glavni grad rs
zar nije bandža luka
fakat ozbiljno pitam
zar nije bandža luka
fakat ozbiljno pitam
- arzuhal
#43 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Ja nisam za, ja sam da se i institucije RS-a prebace u Sarajevo, Sarajevo je prema Ustavu RS-a (čl. 9) glavni grad Republike Srpske.
- arzuhal
#44 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Član 9. Ustava RS-a.Black swan wrote:otkad je to sarajevo glavni grad rs
zar nije bandža luka![]()
![]()
![]()
fakat ozbiljno pitam
-
Dzontra_Volta
#45 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Od 92.Black swan wrote:otkad je to sarajevo glavni grad rs
![]()
![]()
fakat ozbiljno pitam
- dustaban
#46 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Priznajem, jesu jake i prelaze neku crtu kulturnog ophodjenja. Ali vjeruj mi, tamo je stanje sve gore i gore. Umjesto primicanja tamo jaca podjeljenost i ekstremizam na obje strane. Ono sto taj grad cini lijepim je samo Neretva i most, dakle ono sta je naslijedjeno, sve ovo drugo je otislo u PM!Banksy wrote:Kad god da sam, post ti odiše neskrivenom mržnjom prema jednom gradu. Za običnu političku temu, emocije su ti prilično jake.dustaban wrote:Kad si zadnji put bio u Mostaru?Banksy wrote: Kad je uvodni post ovakav, onda je jasno da ni tema ne može biti puno pametnija ...
Smjestanjem svih vladinih institucija u Mostar stanje se moze popraviti samo na nacin da tamo dodje sto vise nemostaraca!
Ali za takvo sto treba sacekati zavrsetak autoputa.
-
Rizvan
#47 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Koske i igrice......samo da se ne priča o gorućem problemu u BiH, 550 000 nezaposlenih i nepostojećem socijalnom sistemu.
- Banksy
#49 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
Mostar je prelijep grad, možda najljepši u BiH. Istina, prljav, zapušten i podijeljen, ali takva je i cijela BiH.dustaban wrote:Priznajem, jesu jake i prelaze neku crtu kulturnog ophodjenja. Ali vjeruj mi, tamo je stanje sve gore i gore. Umjesto primicanja tamo jaca podjeljenost i ekstremizam na obje strane. Ono sto taj grad cini lijepim je samo Neretva i most, dakle ono sta je naslijedjeno, sve ovo drugo je otislo u PM!Banksy wrote:Kad god da sam, post ti odiše neskrivenom mržnjom prema jednom gradu. Za običnu političku temu, emocije su ti prilično jake.dustaban wrote: Kad si zadnji put bio u Mostaru?
Smjestanjem svih vladinih institucija u Mostar stanje se moze popraviti samo na nacin da tamo dodje sto vise nemostaraca!
Ali za takvo sto treba sacekati zavrsetak autoputa.
Nemam problem s tim da Mostar postane glavni grad Federacije, a vjerujem da bi takva odluka najviše pogodovala stanovnicima Mostara, i to svima, s obje obale. To bi ih, sigurno, poguralo i osvježilo. Ali kako sam tvrdi lokalpatriota, uglavnom me zanima Sarajevo. Voljela bih da Sarajevo postane distrikt i da u svoju strukturu uključi i Pale i Kiseljak, pa da koliko-toliko postane multietnički glavni grad države.
To su, naravno, samo želje jer u ovom trenutku to ne odgovara nikome, nijednoj strani.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#50 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!
isto ko jeruzalem za izraelarzuhal wrote:Član 9. Ustava RS-a.Black swan wrote:otkad je to sarajevo glavni grad rs
![]()
![]()
fakat ozbiljno pitam
al je sve u tel avivu