1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dr.medicine

#26 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Dr.medicine »

Kod mene kako je krenulo na FB će uskoro samo postovi da budu na njemačkom, svedskom, norveškom i engleskom :D
Svaki dan se neko od raje ispali preko grane :D

Zar trebaju razlozi?
Čovjek u BIH da ima 5000 platu mjesecno (ako je insan) ne može biti sretan, kad ljudi oko tebe nisu sretni. Kad drugi ne mogu sebi priuštiti ono elemntarno. Takva osoba ne može ni skupiti ekipu da odu negdje jer drugi nemaju.
Ovo je hipotetički, jer u praksi nismo svi u parlamentu. A u Bosni je premija imati platu 500-800 markica, ko radi naravno.

-nezaposlenost (stara prica)
-oni koji su zaposleni, moraju se zapitati od cega ce oni primati penzije, s obzirom da nam je sada fond vec u pm
-ekonomija nam je nula
-zdravstvo nam je nula
-sudstvo nam je ispod nule
-tužilaštvo je na nuli
-policija isto nula

Kratko: ne daj Bože da se razboliš, da te ko napadne, da nekog pogledaš poprijeko,
Dr.medicine

#27 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Dr.medicine »

muminovic wrote:Sve se veze za: novac, i nemogucnosti zaposlenja u BiH.

Da mlad imaju prosjecnu platu od 1.500 KM, nit bi napustali BiH, nit bi ih interesovao nerad Tuzilastva BIH koji en radi svoj posao.

Ne bi ih zanimali niti imena politicara, niti ko je koje vjere.

Bavili bi se sobom.

ja znam bruku mladih koji imaju platu 1500-2000 maraka, pa je napuštaju.
ElDzidziIbnDzo

#28 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by ElDzidziIbnDzo »

bull21 wrote:
ElDzidziIbnDzo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:A jeste li sretni kada odete? Ono ispunjeni i zadovoljni sto niste vise u BiH?
Otisao prije ca.3-4 godine.

U sebi duboko nesretan.

Al haj ti to dokazi nekome. Svak ce ti reci,pa sto se ne vratis...
Pa i ja ću te prvi pitati, ali iskreno i bez namjere da provociram - zašto se ne vratiš? Ne želiš, jel' tako? Nedostaje ti porodica i prijatelji? Shvatljivo. Ali čak i ako ti nedostaju i čak i ako ti je teško, nemaš namjeru da se vratiš jer lakše je bez porodice nego bez hljeba i budućnosti.
Ovde mi dijete,dole ostatak porodice. Ako vagamo,dijete je broj 1 u zivotu. Samim tim ono je i prioritet da budem uz njega. A dole sam imao relativno i hljeb i buducnost. Mozda cak i vise nego drugi,nego eto,kazu vrijedi pokusati.I ja sam se pokajao...
Thorgerson

#29 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Thorgerson »

Postoji jedan i to glavni - a to je linija manjeg otpora.

Dakle, ovdasnji mladi ne kontaju da npr. u Irskoj, Finskoj, Svedskoj nije uvijek bilo bajno. Te da su i tamo bila vremena kad je narod radio za crkavicu, kad nije bilo posla itd.

Ali ti tamo ljudi su radili na tome da unaprijede svoje drustvo, ekonomiju i da naprave nesto od svoje zemlje. Zasto? Pa zato sto je to njihova zemlja, jebemu, vole je. I oni nisu patriote kao mi, tipa ono kaci postove na fejsbuk, ljiljane, zastave na svakom koraku - NE. Oni su patriote tako sto izadju glasaju, mijenjaju vlast, prate SVAKI EURO koji politicari potrose, prate, gledaju prijavljuju korupciju (a ne ucestvuju u istoj)...tako ispoljavaju svoj patriotizam.

Sta mi radimo? Evo sta je konkretno svako od nas uradio da unaprijedi stanje u ovoj drzavi. Pa 50% ljudi ne izadje na izbore. :-) Dakle, moras samo ustati i otici 200-300m u prostoriju sarnuti 3-4 puta i to je to. 50% ljudi to nece, pa kako onda ocekivati od takvih ljudi da nesto teze urade kada im je ovo mrsko i ne vide svrhu.

Tako da ne znam...mi smo prepustili djuturimima dojucerasnjim komunjarama da nam vode drustvo...ljudima koji su vec jednu drzavu usrali i nisu znali voditi, dobili su drugu. A mladi odose...
uglavnomja

#30 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by uglavnomja »

bluesjunior wrote:ban?

trajni :sad:

na stranu zvizovstina, zna covjek svasta, puca istinu drito u glavu. vecini se ne svidja, ali istina je na njegovoj strani.

sorry za off :oops:

a sto se tice odlaska, nove zemlje ... sve je individualno. svakim danom je sve teze i teze. ko je dosao 92. kad nije bilo masovnih migracija, kao kluturan i pismen narod, mogao se snaci, pogotovo uz pomoc drzave.

danas, po mom misljenju, otici treba samo onaj ko nema nista, ko nikada nista nije imao, ko nema skole, ni uspjeha ... pa mu nista nece biti malo ni tesko ni "ispod casti".

ili neko jako mlad, ako moze kombinacija faksa i nekog poslica.

ili ljudi sa malom djecom koji ce se svjesno zrtvovati, mijenjati pristojan zivot u bosni za nizerazredan vani. sve te hiljade maraka i eura (koje su usput BRUTO plata) o kojima se prica, nestanu. zivot je skup. a plata nekoga kome se ne priznaje obrazovanje, staz, ko ne zna perfektno jezik, ko nema poslovnu mrezu ... nece biti dovoljna da moze zivjeti bolje nego u bosni sa prosjecnom platom.

ljudi sa fakultetima, osim par izuzetaka, ce uvijek biti donji u odnosu na domace. mislim i ovi fakulteti sto se pikaju - ni oni ne znace nesto specijalno, ali jednog doktora ne moze zamijeniti domaca medicnska sestra. ali da postane sef u nekoj bolnici, tu su vec sanse u sferi naucne fantastike

i na sve to dodati samocu, drugaciji milje, nema kafa ni kafana, ni odoh vani, srescu nekoga ... ni 100 ljudi koje mozes nazvati kad god ti padne na pamet.
i status stranca. diskriminacija postoji oduvijek, svaki dan sve veca i veca.

itd
dezurni_ucenik

#31 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by dezurni_ucenik »

Thorgerson wrote:Postoji jedan i to glavni - a to je linija manjeg otpora.

Dakle, ovdasnji mladi ne kontaju da npr. u Irskoj, Finskoj, Svedskoj nije uvijek bilo bajno. Te da su i tamo bila vremena kad je narod radio za crkavicu, kad nije bilo posla itd.

Ali ti tamo ljudi su radili na tome da unaprijede svoje drustvo, ekonomiju i da naprave nesto od svoje zemlje. Zasto? Pa zato sto je to njihova zemlja, jebemu, vole je. I oni nisu patriote kao mi, tipa ono kaci postove na fejsbuk, ljiljane, zastave na svakom koraku - NE. Oni su patriote tako sto izadju glasaju, mijenjaju vlast, prate SVAKI EURO koji politicari potrose, prate, gledaju prijavljuju korupciju (a ne ucestvuju u istoj)...tako ispoljavaju svoj patriotizam.

Sta mi radimo? Evo sta je konkretno svako od nas uradio da unaprijedi stanje u ovoj drzavi. Pa 50% ljudi ne izadje na izbore. :-) Dakle, moras samo ustati i otici 200-300m u prostoriju sarnuti 3-4 puta i to je to. 50% ljudi to nece, pa kako onda ocekivati od takvih ljudi da nesto teze urade kada im je ovo mrsko i ne vide svrhu.

Tako da ne znam...mi smo prepustili djuturimima dojucerasnjim komunjarama da nam vode drustvo...ljudima koji su vec jednu drzavu usrali i nisu znali voditi, dobili su drugu. A mladi odose...

2010. glasao za SDP - ma kraju unisitili sami sebe.
2014. glasao za DF - sta su oni uradili? Otisli u koaliciju sa SDA.

Nema ovdje nikakve alternative SDA-ovcama jer i da uzmes izbore moras ici u koaliciju sa njima. Nasa Stranka :lol: , politika Marindvor - Bascarsija me ne zanima. Kao politicka nihilista, smatram da ovdje nece biti nikakvih promjena niti me zanima za koga cu glasati jer su to sve ista govna. U se i u svoje kljuse. Nema druge.
Last edited by dezurni_ucenik on 30/11/2015 13:36, edited 1 time in total.
Sociolog

#32 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Sociolog »

uglavnomja wrote:
bluesjunior wrote:ban?

trajni :sad:

na stranu zvizovstina, zna covjek svasta, puca istinu drito u glavu. vecini se ne svidja, ali istina je na njegovoj strani.

sorry za off :oops:

a sto se tice odlaska, nove zemlje ... sve je individualno. svakim danom je sve teze i teze. ko je dosao 92. kad nije bilo masovnih migracija, kao kluturan i pismen narod, mogao se snaci, pogotovo uz pomoc drzave.

danas, po mom misljenju, otici treba samo onaj ko nema nista, ko nikada nista nije imao, ko nema skole, ni uspjeha ... pa mu nista nece biti malo ni tesko ni "ispod casti".

ili neko jako mlad, ako moze kombinacija faksa i nekog poslica.

ili ljudi sa malom djecom koji ce se svjesno zrtvovati, mijenjati pristojan zivot u bosni za nizerazredan vani. sve te hiljade maraka i eura (koje su usput BRUTO plata) o kojima se prica, nestanu. zivot je skup. a plata nekoga kome se ne priznaje obrazovanje, staz, ko ne zna perfektno jezik, ko nema poslovnu mrezu ... nece biti dovoljna da moze zivjeti bolje nego u bosni sa prosjecnom platom.

ljudi sa fakultetima, osim par izuzetaka, ce uvijek biti donji u odnosu na domace. mislim i ovi fakulteti sto se pikaju - ni oni ne znace nesto specijalno, ali jednog doktora ne moze zamijeniti domaca medicnska sestra. ali da postane sef u nekoj bolnici, tu su vec sanse u sferi naucne fantastike

i na sve to dodati samocu, drugaciji milje, nema kafa ni kafana, ni odoh vani, srescu nekoga ... ni 100 ljudi koje mozes nazvati kad god ti padne na pamet.
i status stranca. diskriminacija postoji oduvijek, svaki dan sve veca i veca.

itd

Pozzdravljam, apsoultuno za sve se slazem, poznanik, 26 godina, zavrsio dodatni 1 godisnji ausbiludung za sefa odjela..i postao šef odjela u bolnici, u Erlangenu, s 2400 eura, netoo, i znam da ne laže..dodatnim trudom i voljom, to ovdje sigurno ne bi mogao
dezurni_ucenik

#33 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by dezurni_ucenik »

Znaci Bosnji tesko pada sto nema kafa i kafana na zapadu.

I pozivanja na onog danskog psihopatu i nacistu nije u redu.
Ajatolah_

#34 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Ajatolah_ »

dezurni_ucenik wrote:Znaci Bosnji tesko pada sto nema kafa i kafana na zapadu.
Pa i treba da teško pada, šta je tu loše?
dezurni_ucenik

#35 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by dezurni_ucenik »

Ajatolah_ wrote:

Pa ti onda bujrum nazad u Bosnu. Na svakom cosku birtije i kafane, mozes i ono crijevo dojiti ako ti je volja.
uglavnomja

#36 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by uglavnomja »

I pozivanja na onog danskog psihopatu i nacistu nije u redu.

ima kafa i kafana, ali nema ljudi, dragih ljudi sa kojim ti je merak sjesti. nema slucajnih susreta sa starim drugovima, neko iz osnovne, srednje, bivsa ljubav ... i ono hajmo na kaficu ... nema ljudi koji ce te slusati. koji ce te razumjeti.
Ajatolah_

#37 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Ajatolah_ »

dezurni_ucenik wrote:
Ajatolah_ wrote:

Pa ti onda bujrum nazad u Bosnu. Na svakom cosku birtije i kafane, mozes i ono crijevo dojiti ako ti je volja.
Pa i jesam u Bosni, ne dojim crijevo al' idem po birtijama, a imaju i kućne varijante, ne fali mi ništa.
AleksoMKD

#38 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by AleksoMKD »

Image

Salu na stranu, situacija je ista i kod nas u Makedoniji, svako gleda da ode na severozapad.
prog321

#39 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Usamljenost, diskriminacija.
Te dvije stavke su najgore u dijaspori.
I naravno konji, ako ste u Švicarskoj :lol:
Fudo387

#40 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Fudo387 »

1000 razloga zasto napustaju BiH su usko vezani za ekonomiju, e sad, ima i taj jedan razlog za one umjetnicke duse sto bi da ostanu
upamcene po velikim stvarima i razniJem qrcima, palcima a koji normalnog :D covjeka ne zanimaju.
Neko postavi pitanje srece...to je individualna stvar, ima nas nesretnih i tamo i 'vamo, kao i sretnih, budalastih, uspjesnih, propalih...svakakvih.
prog321

#41 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Tek Pročitah.
RIP Zviz. We'll miss u :-(
drvosjecha

#42 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by drvosjecha »

Pa sve zavisi šta čovjek hoće u svom životu....

Znam ljude koji nikad ne bi odavde otišli, zato što su oni zadovoljni s onim što imaju. To su tipovi koji nemaju velikih prohtjeva u svom životu. Oni su prvenstveno patriotski nastrojeni i uvijek to stavljaju na prvo mjestu kad se potegne priča o odlasku. Također sam primjetio da je "skoro" svima drugi razlog za neodlazak, mogućnost izlaska na kafe s rajom pa skoro svaki dan. Dakle taj neki aktivniji društveni život nego što je to vani negdje. Ovdje sam izostavio možda i najbitni razlog neodlaska a to je da se moraju na neko vrijeme oprostiti od roditelja,braće,sestara i razne rodbine, što moram priznat da je poprilično zaj.ebana situacija bilo kome ko razmišlja o nekom odlasku... Iako u nekom početku sam se krvio sa svim ovim likovima, nakon nekog vremena sam skontao da treba poštovati ovakav jedan stav i njihov način razmišljanja.

Naravno da imamo i ljude koji su se super snašli u ovakvom sistemu, imaju dobar posao, dobre plate,mogućnost da troše svoje viškove para na sve ono što ih tangira u životu. Poštujem i ovakve ljude, jer j.b.g. oni su se za razliku od većine ostalih snašli i plivaju kao vidre, i njima je više nego dobro. Dobre plate a niski troškovi života. Da sam u ovakvoj jednoj situaciji nikad ne bih ni pomislio na Kanade,Njemačke,Norveške i razne druge ekonomske "oaze".

Al jarane moram priznat da ima puno puno puno puno više ljudi koji bi se htijeli ispalit odavde nego ovih što bi ostali. Gledam oko sebe i vidim da sve više ljudi iz neke moje šire okoline lagano odlaze, a ostali samo traže i raspituju se kako i dže vani šmugnut. U kontaktu sam sa većinom ljudi koji su otišli i stalno ih propitujem kako,šta,odakle,kolko itd. Većina njih mi je apsolutno indentično odgovorila. U početku drama zajebano. Ne možeš se naviknut nikako. Nostalgija svaki dan kuca na vrata. Nemaš s kim kafe popit. Odma uletiš u te njihove mašinerije poso-pidžama...Ali nakon nekog vremena se privikneš i legnu stvari na svoje mjesto. I onda ja gledam njihove slike sa skijanja u France, sa odmora na Kubi, sa više nego solidnim autima u garaži, i kad dodju vidiš na njima jednu smirenost koju im je objezbjedila ta neka novčana sigurnost.. Znam dosta pozitivnih primjera ljudi koji su otišli vani, a da budem iskren skoro ni jedan slučaj da se neko vratio zato što je tamo naka katastrofa. Svi ti ljudi kukaju kako im je gore teško, al ne postoji ni jedan promil šanse da se vrate, jer vrlo dobro znaju koja smo mi vukojebina.

Zato ko šta voli nek izvoli...Jal ostat il otić to je sve od osobe do osobe. I treba poštovat svačije mišljenje u vezi ove teme !!!!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#43 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Truba »

gadna je situacija odlaze mnogi
po mnogim selima gdje sam bio preko noći nestaju obitelji
to i ne bi bio problem i prije su ljudi odlazili

problem je što se ne rađa :cry:
nKrkan

#44 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by nKrkan »

Pojavit će su BiH za par godina neka sredina koja će imati standard ravan iTalijanskom .
Sociolog

#45 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Sociolog »

Black swan wrote:gadna je situacija odlaze mnogi
po mnogim selima gdje sam bio preko noći nestaju obitelji
to i ne bi bio problem i prije su ljudi odlazili

problem je što se ne rađa :cry:

black swan...moze li jedno pitanje na pp...nikako, da posaljes, kako da posaljem( oko stomatologa)...oprostite na offu
dezurni_ucenik

#46 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by dezurni_ucenik »

Ajatolah_ wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Ajatolah_ wrote: Pa i treba da teško pada, šta je tu loše?

Pa i jesam u Bosni, ne dojim crijevo al' idem po birtijama, a imaju i kućne varijante, ne fali mi ništa.
Ima zato drugih ljudi kojima mnogo toga fali u ovoj drzavi. Nemoj se ti samo po sebi ravnati.
Rizvan

#47 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Rizvan »

Ja ne znam zašto se odlazak mladih ljudi kod nas doživljava kao tragedija :? Da,tragedija je što nas napuštaju deficatarni kadrovi i mladi talentovani ljudi, međutim takvi su ipak manjina među onima koji odlaze. Većina onih koji odlaze su obični Bosanci, a za ovu zemlju bi bio blagoslov kada bi nas napustilo jedno 100 000 mladih politologa, gimnazijalaca, prodavača i nekvalifikovanih radnika, jer mi nemamo ni industriju niti infrastrukturu da u dogledno vrijeme te ljuda uposlimo.
Micaha

#48 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Micaha »

prog321 wrote:Tek Pročitah.
Trajno baniran?
uglavnomja

#49 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by uglavnomja »

Micaha wrote:
prog321 wrote:Tek Pročitah.
Trajno baniran?

jes :(
jao_situacije

#50 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by jao_situacije »

imam papire nisam planirao otići, niti planiram otići
imam dovoljno hvala Bogu, a ovdje me niko ne gleda mrko jer nisam njihov
idem u džamiju kad hoću ne kontam hoćel me neko poslati u gvantanamo ili fotošopirati sliku sa fb da imam prsluk s bombom
najviše me nervira birokratija i manjak opće sigurnosti u gradu i seljadija koja se nakotila u sarajevu a sve ostalo je okej manje više
imam društvo mogu izlaziti, sve je relativno jeftino u odnosu na eu
skoknem do mora kad mi je ćeif skoknem na planinu kad mi je ćeif
elektronika je skuplja nego u eu ali kad mi to treba skoknem i kupim
Post Reply