navedeni bmw ako je vozac normalne gradje nema sanse da iko sjede iza, dok ako je vozac patuljak onda nekako mozes stat nazad, to oba govorite i oba imate pravo na kraju krajeva
BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- KB9
#26 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
tacno je, naravno da jest, pa nije lik glup da napise kako je bukvalno dvosjed koji eto i nije dvosjed
navedeni bmw ako je vozac normalne gradje nema sanse da iko sjede iza, dok ako je vozac patuljak onda nekako mozes stat nazad, to oba govorite i oba imate pravo na kraju krajeva
- Ned071
#27 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Jedno ili dvoje djece u bilo kojem autu te klase uopce ne zanima klupa. Nego gepek. Kolica biciklo i te skule. Kakvi smo u ovoj bengi iz te oblasti?
-
ado-šampion
#28 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Pa upravo tako, samo u kojem autu te klase je toliko bolje?
Iza mene sa 188 i zdravih 86 kila
tesko da ce i u jednom autu te klase pozadi biti udobno isim patuljcima kako ih ti zoves. Dakle ako gledamo u okvirima klase auto uopste nije toliko malo. Naravno FR konfiguracija s uzduzno postavljenim motorom iza prednje osovine uzimaju prostor ali uz medjuosocinski razmak 266 cm ipak nije toliko malen.
Iza mene sa 188 i zdravih 86 kila
Last edited by ado-šampion on 21/11/2015 11:15, edited 1 time in total.
-
ado-šampion
#29 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
U kecu dobar u okvirima klase, peta vrata, klupa djeljivo oboriva serijski. U trici je veci ali jebe nedostatak petih vrata, tj. otvor je premalen. Usto, zadnja klupa nije oboriva serijski.Ned071 wrote:Jedno ili dvoje djece u bilo kojem autu te klase uopce ne zanima klupa. Nego gepek. Kolica biciklo i te skule. Kakvi smo u ovoj bengi iz te oblasti?
Golf tu ima malo veci volumen i to je sve, ali postoji i u karavanskoj izvedbi.
Uz dvoje djece sto se tice BMWa minimalno trica karavan.
- Ned071
#30 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Ta ce karavan. Nisi ti vidio sta stane u astru g 
-
ado-šampion
#31 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Koliki je volumen u Astri G? U kecu je 330 litara, mislim da je u Astri isti.Ned071 wrote:Ta ce karavan. Nisi ti vidio sta stane u astru g
- Ned071
#32 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Cetiri velika kofera dva mala i skuter. Sa oborenim sjedistima trpezarijski stol i sest stolica. Eto toliki 
-
530i
#33 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
BMW 1 je bez sumnje dobar auto.
Ali jedan Golf 5 je daleko prostraniji, u njega stanu 4 odrasle osobe bez ikakvih problema, čak i krupnije. Druga je stvar što Golf nije udoban uprkos prostoru...
Ali jedan Golf 5 je daleko prostraniji, u njega stanu 4 odrasle osobe bez ikakvih problema, čak i krupnije. Druga je stvar što Golf nije udoban uprkos prostoru...
- KB9
#34 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
pa vidi, npr ja sam veci od tebe eto i iza mene se nekako u 307 moze ugurat normalna osoba dok bi u ovom bmwu jedva upalio da vozim cak i da izbijem sjediste al to je vec drugi par cipelaado-šampion wrote:Pa upravo tako, samo u kojem autu te klase je toliko bolje?
Iza mene sa 188 i zdravih 86 kilatesko da ce i u jednom autu te klase pozadi biti udobno isim patuljcima kako ih ti zoves. Dakle ako gledamo u okvirima klase auto uopste nije toliko malo. Naravno FR konfiguracija s uzduzno postavljenim motorom iza prednje osovine uzimaju prostor ali uz medjuosocinski razmak 266 cm ipak nije toliko malen.
navedeno auto je fino za omladine i nista vise, ko auto za porodicu nikad za nikad
-
ado-šampion
#35 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Slazem se s tobom, brat ima 308 kad ja sjednem za volan on se moze "ugurati iza" ali da mu bude udobno na duze staze nema sanse. U kec ce se tesko i ugurati.
Ti Pezoi objektivno duzinski uopste nisu toliko prostrani, naprijed za noge suvozaca je smijesno malen za toliko auto, ali eto vadi ga visina i sto se visoko sjedi. Zato u kecu sjedis ko u limuzini a u Pezou ko u monovolumenu. Sve ima svoju cijenu.
Ja nisam secirao svako auto u toj klasi, ali u tvrdnji da se i u jednom pai u Golfu na duzi put mogu udobno prevesti 4 natprosjecno visoke osobe, mi iskreno nesto ne stima. Ja sam u salonu sjedio u masi polovnih auta te klase 5 godina starih, uklj. i Golfa 6, i svakom namjestim sebi idealnu poziciju za volanom pa sjednem nazad, u svakim udaram koljenima u prednja sjedista.
A najmanjo BMW nece nikad biti porodicno auto, to je apsurd. Ni trica nije nesto prostranija posebno.
@Ned071
To Astra karavan?
Kod mene tri odrasle osobe od toga dva klipana i jedna zena isli na put od 10 dana bez problema, sto znaci 4 velika kofera, zimske jakne i rezervna obuca, bez ista u kabini. Iskreno i ja sam se iznenadio.
Ti Pezoi objektivno duzinski uopste nisu toliko prostrani, naprijed za noge suvozaca je smijesno malen za toliko auto, ali eto vadi ga visina i sto se visoko sjedi. Zato u kecu sjedis ko u limuzini a u Pezou ko u monovolumenu. Sve ima svoju cijenu.
Ja nisam secirao svako auto u toj klasi, ali u tvrdnji da se i u jednom pai u Golfu na duzi put mogu udobno prevesti 4 natprosjecno visoke osobe, mi iskreno nesto ne stima. Ja sam u salonu sjedio u masi polovnih auta te klase 5 godina starih, uklj. i Golfa 6, i svakom namjestim sebi idealnu poziciju za volanom pa sjednem nazad, u svakim udaram koljenima u prednja sjedista.
A najmanjo BMW nece nikad biti porodicno auto, to je apsurd. Ni trica nije nesto prostranija posebno.
@Ned071
To Astra karavan?
Kod mene tri odrasle osobe od toga dva klipana i jedna zena isli na put od 10 dana bez problema, sto znaci 4 velika kofera, zimske jakne i rezervna obuca, bez ista u kabini. Iskreno i ja sam se iznenadio.
- golfiista
#36 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Pa u Octaviji A5 je međuosovinski razmak 2578 mm, dok je u aktulenoj sedmici Golfu 2690 mm, a jedinica je, koliko sam shvatio iz prošle generacije, o čemu vi pričate ovdje? To su dva različita svijeta.ado-šampion wrote:Pa upravo tako, samo u kojem autu te klase je toliko bolje?
Iza mene sa 188 i zdravih 86 kilatesko da ce i u jednom autu te klase pozadi biti udobno isim patuljcima kako ih ti zoves. Dakle ako gledamo u okvirima klase auto uopste nije toliko malo. Naravno FR konfiguracija s uzduzno postavljenim motorom iza prednje osovine uzimaju prostor ali uz medjuosocinski razmak 266 cm ipak nije toliko malen.
Ne znam za vas, ali kod mene je elektronska kontrola nivoa ulja, a imam i šipku hvala BoguKod BMWa je ono sto ja znam ili sipka ili elektronska, nema i jedno i drugo. Sve je sakriveno i ocekuje se da se pouzda u elektroniku. Npr. da dodjes do boce s kocionom tekucinom moras skidati izolacije. Jer ima na tabli.
-
condy
#37 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Šteta, što je kod nas teško naći 120d 
-
ado-šampion
#38 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Ne radi se o teoriji, nego o cinjenicama.golfiista wrote:Pa u Octaviji A5 je međuosovinski razmak 2578 mm, dok je u aktulenoj sedmici Golfu 2690 mm, a jedinica je, koliko sam shvatio iz prošle generacije, o čemu vi pričate ovdje? To su dva različita svijeta.ado-šampion wrote:Pa upravo tako, samo u kojem autu te klase je toliko bolje?
U prvom kecu o kojem se ovdje prica je 266 cm, u aktuelnom 269. U Octaviji 2 kao i u Golfovima 5 i 6 je 257, jer se radi o istoj platformi. U kecevima je skracena platforma trice (276 odnosno 281 cm m.r.). U Passatu 6 je 270 cm, produzena platforma Golfa 5.
Dakle, kec o kojem se ovdje prica ima medjuosovinski razmak 266 cm, sto je 4 cm manje od Passata 6/7, 8-9 cm vise nego u Golfu 5/6/Octaviji 2, zapravo jedna od najvecih vrijednosti u kompaktnoj klasi te generacije, vrlo vjerovatno i najveca (ne znam ni jedno auto te klase da je iznad 266). Ni u Golfu 7 nije 269 nego 263.7, dakle manje nego u oba modela serije 1.
A cifre s mjerenja na testu pokazuju da Golf 6 ima 6-7 cm vise mjesta za koljena putnika na zadnjoj klupi, zavisno od polozaja prednjih sjedista, 4 cm vise u sirinu i citavih 0,5 cm vise u visinu. U BMWu tih 8-9 cm vise medjuosovinskog razmaka 'pojedu' uzducno smjesten motor i zadnji pogon. I naravno VW je tito sto se tice iskoristivosti prostora.
Jos jedno auto za primjer da ne bude samo SVabo, P 308, test u istom magazinu, duzinska prostranost, naprijed 2-4.5 cm manje za noge od keca, nazad 3-6.5 cm vise. Sto ce znaciti za P 308 ciji se vlasnici hvala prostranoscu objektivno duzinski ima cm do cm i po vise prostora od 'malog' keca. Sto se i primijeti sa suvozakog mjesta - ponovicu prostor za noge smijesno malen za toliko auto. Vadi ga visina i subjektivni dojam zbog pravo velikih staklenih povrsina.
-
ado-šampion
#39 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Nisu toliko trazeni ni kao novi. Kao polovni su gotovo rijetkost, posebno ovdje. Vani su kao sluzbeni cini mi se najcesci 116d. Mislim da su 116d i 118d sasvim dovoljno jaki, tesko da bi iko pozelio vise snage nego kod 118d. Ja sam prvobitno zelio 118d, medjutim prece su mi bile neke druge stvari a ovdje su inace kecevi pravo rijetki i dok sam docekao model da mi se svidja nacekao sam se, toliko da sam skoro uzeo Golfa.condy wrote:Šteta, što je kod nas teško naći 120d
Kod 120d dobijes samo vise snage, dok se opet radi o istom motoru, 4-cilindricnom, za cifre o kojim se radi kod 120d poprilicno bucnom i sirovom. U kecu se ne nude 6-cilindricni dizelasi, kao npr. u 330d, eh to je vec razlika, sto se tice kulture rada, buke i posebno zvuka nebo i zemlja razlika u odnosu na ove 4-cilindricne. Nevjerovatno kako to cudo zvuci, jezi se koza, a dizel.
- golfiista
#40 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Glupo je porediti seriju 1 sa Octavijom, Golfom ili Pezovom. Posebno je glupo pričati o prostoru za koljena, ko priča o prostoru za koljena, kupuje ova posljednja tri, ko priča o užitku vožnje priča o jedinici. Tu nema puno filozofije.
-
ado-šampion
#41 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Slazem se Golfista, ja sam to odmah rekao na pocetku, traziti BMW kompaktne klase kao auto za porodicu je apsurd, pa i BMW srednje klase je VRLO upitan ako nije karavan.golfiista wrote:Glupo je porediti seriju 1 sa Octavijom, Golfom ili Pezovom. Posebno je glupo pričati o prostoru za koljena, ko priča o prostoru za koljena, kupuje ova posljednja tri, ko priča o užitku vožnje priča o jedinici. Tu nema puno filozofije.
No medjutim onda je pocela prica da je kec dvosjed za patuljke na zadnjim sjedistima a da je Golf za 4 odrasle osobe. Istina je da tih 6-7 cm vise za koljena kod Golfa kod osoba nadprosjecno visokih (185+) ne znaci nista kad ispred njih sjede jednako visoki, jer prostora za koljena osim za krace relacije jednostavno nema. Medjutim znace za manje visoke, za postavljanje sjedalice i djeteta, kao i za mame koje sjede pozadi s djetetom, sto vise prostora za manevar utoliko bolje.
- golfiista
#42 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Kada govorimo o centimetrima, Audi a4 b8 je ubjedljivo najmanji auto koji sam vozio iako se radi o vozilu niže srednje klase.Ja sa svojih 190cm i 105 KG sam bio jedini putnik na vozačevoj strani, ispred i iza. Govorimo o vozilu gdje se očekuje prostor, tako da je svakom kompaktu taj grijeh nedostatka cm za koljena oprošten, pogotovu sportski orijentiranim kompaktima, što jedinica zaista jeste.ado-šampion wrote:Slazem se Golfista, ja sam to odmah rekao na pocetku, traziti BMW kompaktne klase kao auto za porodicu je apsurd, pa i BMW srednje klase je VRLO upitan ako nije karavan.golfiista wrote:Glupo je porediti seriju 1 sa Octavijom, Golfom ili Pezovom. Posebno je glupo pričati o prostoru za koljena, ko priča o prostoru za koljena, kupuje ova posljednja tri, ko priča o užitku vožnje priča o jedinici. Tu nema puno filozofije.
No medjutim onda je pocela prica da je kec dvosjed za patuljke na zadnjim sjedistima a da je Golf za 4 odrasle osobe. Istina je da tih 6-7 cm vise za koljena kod Golfa kod osoba nadprosjecno visokih (185+) ne znaci nista kad ispred njih sjede jednako visoki, jer prostora za koljena osim za krace relacije jednostavno nema. Medjutim znace za manje visoke, za postavljanje sjedalice i djeteta, kao i za mame koje sjede pozadi s djetetom, sto vise prostora za manevar utoliko bolje.
- madner
#43 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Sto se tice prostora, kec je uzas.
Nije prvo auto za familiju.
Ali valjda to ljudi znaju kada ga kupuju.
Nije prvo auto za familiju.
Ali valjda to ljudi znaju kada ga kupuju.
-
ado-šampion
#44 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Naravno to treba da zna svako ko ga kupuje.
- madner
#45 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Tako da nije ni neka kritika.
Po meni je veci problem kvalitet unutrasnjosti, BMWova stednja i strah da se 3ica losije prodaje = reno unutra.
Po meni je veci problem kvalitet unutrasnjosti, BMWova stednja i strah da se 3ica losije prodaje = reno unutra.
- amar1994
#46 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
sta fali unustranjosti renola?madner wrote:Tako da nije ni neka kritika.
- madner
#47 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Ne fali nista, sasvim solidna za te pare. 
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#48 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Ko trazi prostor u kompaktu,a nema nekih averzija preporucio bih ovo

270 cm MOR. Ja sa svojih 195 cm namjestim da sjedim naprijed i pređem nazad da vidim kako je,bolje nego u pola auta srednje klase. Prostora za noge i koljena ko u prici,a i zadnje sjediste se moze namjestati. Jedini minus bih naveo cudan oblik vrata prtljaznika i otvor na istim.
270 cm MOR. Ja sa svojih 195 cm namjestim da sjedim naprijed i pređem nazad da vidim kako je,bolje nego u pola auta srednje klase. Prostora za noge i koljena ko u prici,a i zadnje sjediste se moze namjestati. Jedini minus bih naveo cudan oblik vrata prtljaznika i otvor na istim.
- golfiista
#49 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
mali_milojica wrote:Ko trazi prostor u kompaktu,a nema nekih averzija preporucio bih ovo
-
ado-šampion
#50 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.
Sto se mene tice kvalitet unutrasnjosti vrh u toj klasi, uz A3. Golf nekoliko nijansi ispod. Renoli, Pezoi, Fordovi, klasu ispod. Treba pogledati samo oblogu vrata na kecu i usporediti s vecinom drugih u toj klasi. Posebno Reno i Ford, obloga vrata ko reciklaza kanistera.
@Madner, koji je ovo Reno i kakva mu je ovo koza u osnovoj opremi?

Nemoj brate da te pocnem svhatati neozbiljno, dobar si momak, ali za ove unutrasnjosti u BMWu se fakat provaljujes.
@Madner, koji je ovo Reno i kakva mu je ovo koza u osnovoj opremi?
Nemoj brate da te pocnem svhatati neozbiljno, dobar si momak, ali za ove unutrasnjosti u BMWu se fakat provaljujes.