BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
KB9

#26 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by KB9 »

tacno je, naravno da jest, pa nije lik glup da napise kako je bukvalno dvosjed koji eto i nije dvosjed :-?

navedeni bmw ako je vozac normalne gradje nema sanse da iko sjede iza, dok ako je vozac patuljak onda nekako mozes stat nazad, to oba govorite i oba imate pravo na kraju krajeva
Ned071

#27 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by Ned071 »

Jedno ili dvoje djece u bilo kojem autu te klase uopce ne zanima klupa. Nego gepek. Kolica biciklo i te skule. Kakvi smo u ovoj bengi iz te oblasti?
ado-šampion

#28 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

Pa upravo tako, samo u kojem autu te klase je toliko bolje?

Iza mene sa 188 i zdravih 86 kila :D tesko da ce i u jednom autu te klase pozadi biti udobno isim patuljcima kako ih ti zoves. Dakle ako gledamo u okvirima klase auto uopste nije toliko malo. Naravno FR konfiguracija s uzduzno postavljenim motorom iza prednje osovine uzimaju prostor ali uz medjuosocinski razmak 266 cm ipak nije toliko malen.
Last edited by ado-šampion on 21/11/2015 11:15, edited 1 time in total.
ado-šampion

#29 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

Ned071 wrote:Jedno ili dvoje djece u bilo kojem autu te klase uopce ne zanima klupa. Nego gepek. Kolica biciklo i te skule. Kakvi smo u ovoj bengi iz te oblasti?
U kecu dobar u okvirima klase, peta vrata, klupa djeljivo oboriva serijski. U trici je veci ali jebe nedostatak petih vrata, tj. otvor je premalen. Usto, zadnja klupa nije oboriva serijski.

Golf tu ima malo veci volumen i to je sve, ali postoji i u karavanskoj izvedbi.

Uz dvoje djece sto se tice BMWa minimalno trica karavan.
Ned071

#30 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by Ned071 »

Ta ce karavan. Nisi ti vidio sta stane u astru g :mrgreen:
ado-šampion

#31 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

Ned071 wrote:Ta ce karavan. Nisi ti vidio sta stane u astru g :mrgreen:
Koliki je volumen u Astri G? U kecu je 330 litara, mislim da je u Astri isti.
Ned071

#32 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by Ned071 »

Cetiri velika kofera dva mala i skuter. Sa oborenim sjedistima trpezarijski stol i sest stolica. Eto toliki :mrgreen:
530i

#33 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by 530i »

BMW 1 je bez sumnje dobar auto.
Ali jedan Golf 5 je daleko prostraniji, u njega stanu 4 odrasle osobe bez ikakvih problema, čak i krupnije. Druga je stvar što Golf nije udoban uprkos prostoru...
KB9

#34 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by KB9 »

ado-šampion wrote:Pa upravo tako, samo u kojem autu te klase je toliko bolje?

Iza mene sa 188 i zdravih 86 kila :D tesko da ce i u jednom autu te klase pozadi biti udobno isim patuljcima kako ih ti zoves. Dakle ako gledamo u okvirima klase auto uopste nije toliko malo. Naravno FR konfiguracija s uzduzno postavljenim motorom iza prednje osovine uzimaju prostor ali uz medjuosocinski razmak 266 cm ipak nije toliko malen.
pa vidi, npr ja sam veci od tebe eto i iza mene se nekako u 307 moze ugurat normalna osoba dok bi u ovom bmwu jedva upalio da vozim cak i da izbijem sjediste al to je vec drugi par cipela :-)

navedeno auto je fino za omladine i nista vise, ko auto za porodicu nikad za nikad :skoljka:
ado-šampion

#35 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

Slazem se s tobom, brat ima 308 kad ja sjednem za volan on se moze "ugurati iza" ali da mu bude udobno na duze staze nema sanse. U kec ce se tesko i ugurati. :D

Ti Pezoi objektivno duzinski uopste nisu toliko prostrani, naprijed za noge suvozaca je smijesno malen za toliko auto, ali eto vadi ga visina i sto se visoko sjedi. Zato u kecu sjedis ko u limuzini a u Pezou ko u monovolumenu. Sve ima svoju cijenu.

Ja nisam secirao svako auto u toj klasi, ali u tvrdnji da se i u jednom pai u Golfu na duzi put mogu udobno prevesti 4 natprosjecno visoke osobe, mi iskreno nesto ne stima. Ja sam u salonu sjedio u masi polovnih auta te klase 5 godina starih, uklj. i Golfa 6, i svakom namjestim sebi idealnu poziciju za volanom pa sjednem nazad, u svakim udaram koljenima u prednja sjedista.

A najmanjo BMW nece nikad biti porodicno auto, to je apsurd. Ni trica nije nesto prostranija posebno.

@Ned071

To Astra karavan?

Kod mene tri odrasle osobe od toga dva klipana i jedna zena isli na put od 10 dana bez problema, sto znaci 4 velika kofera, zimske jakne i rezervna obuca, bez ista u kabini. Iskreno i ja sam se iznenadio.
golfiista

#36 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by golfiista »

Pa u Octaviji A5 je međuosovinski razmak 2578 mm, dok je u aktulenoj sedmici Golfu 2690 mm, a jedinica je, koliko sam shvatio iz prošle generacije, o čemu vi pričate ovdje? To su dva različita svijeta.
Kod BMWa je ono sto ja znam ili sipka ili elektronska, nema i jedno i drugo. Sve je sakriveno i ocekuje se da se pouzda u elektroniku. Npr. da dodjes do boce s kocionom tekucinom moras skidati izolacije. Jer ima na tabli.
Ne znam za vas, ali kod mene je elektronska kontrola nivoa ulja, a imam i šipku hvala Bogu :D
condy

#37 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by condy »

Šteta, što je kod nas teško naći 120d :)
ado-šampion

#38 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

golfiista wrote:

Pa u Octaviji A5 je međuosovinski razmak 2578 mm, dok je u aktulenoj sedmici Golfu 2690 mm, a jedinica je, koliko sam shvatio iz prošle generacije, o čemu vi pričate ovdje? To su dva različita svijeta.
Ne radi se o teoriji, nego o cinjenicama.

U prvom kecu o kojem se ovdje prica je 266 cm, u aktuelnom 269. U Octaviji 2 kao i u Golfovima 5 i 6 je 257, jer se radi o istoj platformi. U kecevima je skracena platforma trice (276 odnosno 281 cm m.r.). U Passatu 6 je 270 cm, produzena platforma Golfa 5.

Dakle, kec o kojem se ovdje prica ima medjuosovinski razmak 266 cm, sto je 4 cm manje od Passata 6/7, 8-9 cm vise nego u Golfu 5/6/Octaviji 2, zapravo jedna od najvecih vrijednosti u kompaktnoj klasi te generacije, vrlo vjerovatno i najveca (ne znam ni jedno auto te klase da je iznad 266). Ni u Golfu 7 nije 269 nego 263.7, dakle manje nego u oba modela serije 1.

A cifre s mjerenja na testu pokazuju da Golf 6 ima 6-7 cm vise mjesta za koljena putnika na zadnjoj klupi, zavisno od polozaja prednjih sjedista, 4 cm vise u sirinu i citavih 0,5 cm vise u visinu. U BMWu tih 8-9 cm vise medjuosovinskog razmaka 'pojedu' uzducno smjesten motor i zadnji pogon. I naravno VW je tito sto se tice iskoristivosti prostora. :D
Jos jedno auto za primjer da ne bude samo SVabo, P 308, test u istom magazinu, duzinska prostranost, naprijed 2-4.5 cm manje za noge od keca, nazad 3-6.5 cm vise. Sto ce znaciti za P 308 ciji se vlasnici hvala prostranoscu objektivno duzinski ima cm do cm i po vise prostora od 'malog' keca. Sto se i primijeti sa suvozakog mjesta - ponovicu prostor za noge smijesno malen za toliko auto. Vadi ga visina i subjektivni dojam zbog pravo velikih staklenih povrsina.
ado-šampion

#39 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

condy wrote:Šteta, što je kod nas teško naći 120d :)
Nisu toliko trazeni ni kao novi. Kao polovni su gotovo rijetkost, posebno ovdje. Vani su kao sluzbeni cini mi se najcesci 116d. Mislim da su 116d i 118d sasvim dovoljno jaki, tesko da bi iko pozelio vise snage nego kod 118d. Ja sam prvobitno zelio 118d, medjutim prece su mi bile neke druge stvari a ovdje su inace kecevi pravo rijetki i dok sam docekao model da mi se svidja nacekao sam se, toliko da sam skoro uzeo Golfa. :D Zbog problema s lancem kod ovih motora razmisljao sam i o benzincu, medjutim kad sam probao jedan 318i i vidio kako vuce odmah sam prekrizio benzinca.

Kod 120d dobijes samo vise snage, dok se opet radi o istom motoru, 4-cilindricnom, za cifre o kojim se radi kod 120d poprilicno bucnom i sirovom. U kecu se ne nude 6-cilindricni dizelasi, kao npr. u 330d, eh to je vec razlika, sto se tice kulture rada, buke i posebno zvuka nebo i zemlja razlika u odnosu na ove 4-cilindricne. Nevjerovatno kako to cudo zvuci, jezi se koza, a dizel. :) Daleko je jos to, Boze zdravlja, ali kad kec postane premali prvi pik je trica karavan, mozda i 330d. I automatik. :-)
golfiista

#40 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by golfiista »

Glupo je porediti seriju 1 sa Octavijom, Golfom ili Pezovom. Posebno je glupo pričati o prostoru za koljena, ko priča o prostoru za koljena, kupuje ova posljednja tri, ko priča o užitku vožnje priča o jedinici. Tu nema puno filozofije.
ado-šampion

#41 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

golfiista wrote:Glupo je porediti seriju 1 sa Octavijom, Golfom ili Pezovom. Posebno je glupo pričati o prostoru za koljena, ko priča o prostoru za koljena, kupuje ova posljednja tri, ko priča o užitku vožnje priča o jedinici. Tu nema puno filozofije.
Slazem se Golfista, ja sam to odmah rekao na pocetku, traziti BMW kompaktne klase kao auto za porodicu je apsurd, pa i BMW srednje klase je VRLO upitan ako nije karavan.
No medjutim onda je pocela prica da je kec dvosjed za patuljke na zadnjim sjedistima a da je Golf za 4 odrasle osobe. Istina je da tih 6-7 cm vise za koljena kod Golfa kod osoba nadprosjecno visokih (185+) ne znaci nista kad ispred njih sjede jednako visoki, jer prostora za koljena osim za krace relacije jednostavno nema. Medjutim znace za manje visoke, za postavljanje sjedalice i djeteta, kao i za mame koje sjede pozadi s djetetom, sto vise prostora za manevar utoliko bolje.
golfiista

#42 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by golfiista »

ado-šampion wrote:
golfiista wrote:Glupo je porediti seriju 1 sa Octavijom, Golfom ili Pezovom. Posebno je glupo pričati o prostoru za koljena, ko priča o prostoru za koljena, kupuje ova posljednja tri, ko priča o užitku vožnje priča o jedinici. Tu nema puno filozofije.
Slazem se Golfista, ja sam to odmah rekao na pocetku, traziti BMW kompaktne klase kao auto za porodicu je apsurd, pa i BMW srednje klase je VRLO upitan ako nije karavan.
No medjutim onda je pocela prica da je kec dvosjed za patuljke na zadnjim sjedistima a da je Golf za 4 odrasle osobe. Istina je da tih 6-7 cm vise za koljena kod Golfa kod osoba nadprosjecno visokih (185+) ne znaci nista kad ispred njih sjede jednako visoki, jer prostora za koljena osim za krace relacije jednostavno nema. Medjutim znace za manje visoke, za postavljanje sjedalice i djeteta, kao i za mame koje sjede pozadi s djetetom, sto vise prostora za manevar utoliko bolje.
Kada govorimo o centimetrima, Audi a4 b8 je ubjedljivo najmanji auto koji sam vozio iako se radi o vozilu niže srednje klase.Ja sa svojih 190cm i 105 KG sam bio jedini putnik na vozačevoj strani, ispred i iza. Govorimo o vozilu gdje se očekuje prostor, tako da je svakom kompaktu taj grijeh nedostatka cm za koljena oprošten, pogotovu sportski orijentiranim kompaktima, što jedinica zaista jeste.
madner

#43 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by madner »

Sto se tice prostora, kec je uzas.

Nije prvo auto za familiju.

Ali valjda to ljudi znaju kada ga kupuju.
ado-šampion

#44 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

Naravno to treba da zna svako ko ga kupuje.
madner

#45 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by madner »

Tako da nije ni neka kritika.

Po meni je veci problem kvalitet unutrasnjosti, BMWova stednja i strah da se 3ica losije prodaje = reno unutra.
amar1994

#46 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by amar1994 »

madner wrote:Tako da nije ni neka kritika.

Po meni je veci problem kvalitet unutrasnjosti, BMWova stednja i strah da se 3ica losije prodaje = reno unutra.
sta fali unustranjosti renola? :mrgreen: ,osim sto je ocajna :-)
madner

#47 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by madner »

Ne fali nista, sasvim solidna za te pare. :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#48 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by mali_milojica »

Ko trazi prostor u kompaktu,a nema nekih averzija preporucio bih ovo
Image
270 cm MOR. Ja sa svojih 195 cm namjestim da sjedim naprijed i pređem nazad da vidim kako je,bolje nego u pola auta srednje klase. Prostora za noge i koljena ko u prici,a i zadnje sjediste se moze namjestati. Jedini minus bih naveo cudan oblik vrata prtljaznika i otvor na istim.
golfiista

#49 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by golfiista »

mali_milojica wrote:Ko trazi prostor u kompaktu,a nema nekih averzija preporucio bih ovo
Image
270 cm MOR. Ja sa svojih 195 cm namjestim da sjedim naprijed i pređem nazad da vidim kako je,bolje nego u pola auta srednje klase. Prostora za noge i koljena ko u prici,a i zadnje sjediste se moze namjestati. Jedini minus bih naveo cudan oblik vrata prtljaznika i otvor na istim.
:thumbup:
ado-šampion

#50 Re: BMW 116d 2011. god. Iskustva i kvarovi.

Post by ado-šampion »

Sto se mene tice kvalitet unutrasnjosti vrh u toj klasi, uz A3. Golf nekoliko nijansi ispod. Renoli, Pezoi, Fordovi, klasu ispod. Treba pogledati samo oblogu vrata na kecu i usporediti s vecinom drugih u toj klasi. Posebno Reno i Ford, obloga vrata ko reciklaza kanistera.

@Madner, koji je ovo Reno i kakva mu je ovo koza u osnovoj opremi? :D

Image

Nemoj brate da te pocnem svhatati neozbiljno, dobar si momak, ali za ove unutrasnjosti u BMWu se fakat provaljujes. :-)
Post Reply