Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 21:41, edited 1 time in total.
The Realist

#27 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by The Realist »

jOFLA wrote:
Neko je gore već rekao, djeca se izdvoje dok zaraza ne prođe, i tako dok se ne steknu uslovi za vakcinaciju. Što se tiče djece kojoj roditelji ne dozvoljavaju vakcinaciju za dječje bolesti... upravo o tome govorim. Roditelji su izabrali rizik i ne žele se obazirati na opasnost od bolesti koje prijete produženju njihove porodice, njihove genetske linije. Tako će mnoga od njihove djece umrijeti ili ostati sa trajnim posljedicama pa neće imati potomstvo, i jedna krvna linija nestaje. To je ta prirodna selekcija. To je ono što se treba pustiti da ide tim svojim prirodnim tokom.
Ali ne ide to tako. Moje dijete skoro dvije godine nije steklo uslove za vakcinaciju radi nečega što se pratilo, iako je suštinski dijete bilo zdravo. Mi se moramo kretati gradom, idemo u igraonu, u park, koristimo javni prevoz, odemo do trgovine.... Djeca koja mogu primiti vakcinu moraju pratiti kalendar vakcinacije, ne možemo ni tu djecu izolirati dok ne završe sa vakcinacijom.

A ako ćemo i sa ekonomskog stajališta, to bi jako puno koštalo, jer ne možeš ti pustiti oboljelo dijete da umre. Moramo mu se boriti za život, ako postoji potreba za to, a to košta puno, puno više nego vakcina.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 21:41, edited 1 time in total.
The Realist

#29 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by The Realist »

jOFLA wrote:
Ne mora. To u igraonu je *mi hoćemo*, ali u stvari ne mora. U vrijeme zaraze i ne treba. Smanje se odlasci u trgovine i u jednoj se turi kupi više da se ne bi moralo u kupovinu odlaziti više puta. Ne ići u goste ili na sva slična nepotrebna mjesta kao druženje u parku ili igraoni, prestati koristiti ili barem smanjiti kretanje javnim prevozom, već ići negdje biciklom ili na kraćim relacijama pješke. Zaraze ne traju dugo, do dva mjeseca, rijetko tri. Za to vrijeme, ne primaju se gosti, i djeca ne izlaze iz kuće. To je ta izolacija, izdvojenost djece koja se ne mogu vakcinisati i njihovo čuvanje dok traje zaraza.

Mislim da ne treba spominjati jer je valjda već svima poznato da se bolesti također mogu prenositi i fizičkim putem, rukovanjem s drugim ljudima, čuvanjem za rukohvate u tramvaju, busu, držanje za gelendere itd, da bi onda takvim rukama uzeli djetetovu igračku ili komad odjeće, i da je zato potrebno temeljito pranje ruku svaki put kad se vratimo kući.
Pa ne mora biti period zaraze da bi dijete oboljelo? Šta ćemo sa ostatkom godine?

Plus, kao neko ko je imao taj problem, mogu reći da nisam imao izbora, nego izvoditi dijete napolje i koristiti javni prevoz, jer same kontrole su me tjerale na to.

Sada moje dijete treba ispaštati, zato što se čeka da prirodna selekcija odradi svoje, umjesto da se svi natjeraju da vakcinišu djecu i samim time i zaštite ih?
Na primjer, roditeljima djece koja nisu vakcinisana protiv te bolesti od koje je dijete oboljelo, ispostaviti račun za liječenje. Mogu plaćati i na rate.
Ali to ekonomsko pitanje već zalazi u jednu sasvim drugu temu, i to one vrste 'šta bi bilo kad bi bilo'. Nisam ekonomista u tom polju da bih bio kompetentan iznalaziti rješenja o načinima pokrivanja troškova ili načinima kreditiranja i vrstama zdravstvenog osiguranja i mogućim klauzulama, pa tako nemam ni ideja o mogućim rješenjima. To pitanje prepuštam ekonomistima koji su specijalizovani za osiguranja i razne fondove i sl.
Da slažem se, ali znamo svi da to nije moguće, osim ako roditelji nisu jako bogati, a takvih je malo kod nas, a dijete moraš liječiti, imali oni novac, ili ne.
jao_situacije

#30 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by jao_situacije »

ovakve teme treba odmah zaključati
raspravljati o vakcinaciji, a ne o konkretnoj vakcini ili proizvođaču vakcine je žešća glupost

i onda se čudim što je najgledaniji program zvezde granda
đe ja živim jebote
lacrima

#31 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by lacrima »

jOFLA wrote:
lacrima wrote: Nije tačno.
Vakcinisano dijete ne može biti zaštićeno od bilo kojeg titra uzročnika, tako da što više dolazi u kontakt sa bolesnom djecom povećava mu se šansa da oboli.
Možda nisi znala, ali većina vakcina za dječije bolesti uopšte ne sprječavaju obolijevanje, već samo pomažu da se bolest prebrodi, da ne ostavi trajne posljedice ili fatalne slučajeve.
Koje su to vakcine?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by _BataZiv_0809 »

Apsolutno za!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#33 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by _BataZiv_0809 »

VjecitiStudent wrote:
reomir007 wrote:Zasto je vakcinacija kod nas obavezna a u mnogim zemljama Evrope nije?

Pogledajte gostovanje Dr Sladjane Velkov u Sarajevu, jedne od rijetkih doktora koji je spreman da ukaze na opasnost vakcinacije.

http://youtu.be/shtovK1y_Bk
Nema sumnje, Sarajevo je pravo mjesto za Torabija i njemu slične.
Doktor Zoran Radovanović, jedan od poznatih srpskih epidemiologa, kaže da bi Srbija trebala da zabrani rad Slađane Velkov, kao što je to uradila Crna Gora. Po njemu, Slađana Velkov nema kredibilitet jer "osim besmislica koje propagira", nije ni sigurno da ima diplomu medicine. Naime, na njenom Fejsbuk nalogu stoji da je studirala u Nišu i Skoplju. Na fakultetu Nišu o njoj nema podataka, dakle tamo nije studirala. Radovanović dalje kaže da Velkov nije bila menadžer za razvoj medicine u Kuvajtu, kao što tvrdi, jer u Kuvajtu stranci ne mogu da drže tu poziciju.

"Nekoliko puta je u poslednjih nekoliko godina postojala želja naših lekara da je tuže zbog obmanjivanja javnosti, ali se uvek dolazio do toga da nije bilo njene adrese", kaže Radovanović.
http://www.srbijadanas.com/clanak/tuzil ... 31-01-2015

Al' ga skide ko snajperom :lol:
lacrima

#34 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by lacrima »

reomir007 wrote:Sjajno lacrima, pomenuli ste Dr Thompsona, pa pogledajmo sta kaze Dr Thompson o tim istrazivanjima.

https://www.youtube.com/watch?v=lnS-xJCG6i4
Može on GOVORITI šta hoće, neka objavi naučni rad u indeksiranom časopisu pa ćemo razgovarati. Ja sam pisao o objavljenom priznatom naučnom radu, a vi mi reomir007 govorite o youtube snimku (nisam uopšte siguran da je to taj dr. Thompson uostalom). Ja nisam uzeo za primjer njegov naučni rad zbog autora, nego zbog naučnog rada.
Bespotrebna je rasprava o nečemu o čemu se cijela naučna zajednica slaže a samo laici koji misle da nešto znaju su protiv.
Reisova

#35 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by Reisova »

Ova epidemija.morbila a prije toga velikog kaslja.dovoljno govori za sebe.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#36 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by PreWiBa »

Samo da se ovom prilikom pokenjam svakom roditelju koji odluči ne vakcinisati djecu.

7000 slučajeva, WHO dolazi vamo. Ne vjerujem šta čitam.

Svakom od tih roditelja, da ima države, treba naplatiti paprenu kaznu i staviti ga pred vijeće koje odlučuje da li dalje ima pravo nad starateljstvom za djecu.
ZoomZoomKiwi

#37 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by ZoomZoomKiwi »

Mislim da postoji u nekom od zakona obaveza vakcinacije, nek neko ko bolje zna to potvrdi.

E sad da li su propisane kazne, je li u pitanju prekršaj ili krivično djelo, da li se to tretira kao ugrožavanje života djeteta ili nekog djetetovog prava ili zanemarivanje djeteta, ne znam.

Kako god, vakcinišite djecu ljudi, MMR (MRP) vakcina postoji skoro pola stoljeća i nikad nije bilo problema s njom, pa većina ovih roditelja koji neće da vakcinišu djecu su je i sami primili.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#38 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by PreWiBa »

ZoomZoomKiwi wrote: 23/07/2024 23:42 Mislim da postoji u nekom od zakona obaveza vakcinacije, nek neko ko bolje zna to potvrdi.

E sad da li su propisane kazne, je li u pitanju prekršaj ili krivično djelo, da li se to tretira kao ugrožavanje života djeteta ili nekog djetetovog prava ili zanemarivanje djeteta, ne znam.

Kako god, vakcinišite djecu ljudi, MMR (MRP) vakcina postoji skoro pola stoljeća i nikad nije bilo problema s njom, pa većina ovih roditelja koji neće da vakcinišu djecu su je i sami primili.
Ma vidio sam ovdje starije ljude koji su još u generaciji koji nisu imali vakcinu ili koji je iz drugog razlika nisu mogli dobiti dok su bili djeca.

Ne vjerujem šta su ljudi spremni da rizikuju zbog raznoraznih idiota na internetu.
vjeshalica

#39 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by vjeshalica »

sehohari wrote: 23/07/2024 23:38 Samo da se ovom prilikom pokenjam svakom roditelju koji odluči ne vakcinisati djecu.

Svakom od tih roditelja, da ima države, treba naplatiti paprenu kaznu i staviti ga pred vijeće koje odlučuje da li dalje ima pravo nad starateljstvom za djecu.
Vracamo se u vrijeme bolescina koje su prevazidjene.
Zoya

#40 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by Zoya »

Žalosno. Ja mislim da u konačnici ne može niko da kazni roditelje zbog toga što ne žele vakcinisati dijete.

Kakvi su sve ,nazovimo ih stručnjaci, što pisali što pričali na TV-u o vakcinama. Nije ni čudo što je narod skeptičan.
Naslovnica

#41 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by Naslovnica »

sehohari wrote: 23/07/2024 23:38 Samo da se ovom prilikom pokenjam svakom roditelju koji odluči ne vakcinisati djecu.

Ne kontam, WHO dolazi ovamo?
Who je odavno prisutna u BiH sa svojom kancelarijom.
Peacean

#42 Re: Obavezna vakcinacija, za i protiv?

Post by Peacean »

Za, roditelje koji ne vakcinišu djecu tretirati kao da su nasilnici. Gamad žrtvuje zdravlje svoje djece kako bi se pravili pametni na društvenim mrežama, a rezultati uvijek budu kao danas sa smrtnim slučajevima...
Post Reply