Patriotska_Liga wrote:
Kao prvo ne držim mudro slovo, vodimo raspravu na ravnopravnim osnovama. Godine su nebitne kada razgovaraju dvije odrasle osobe. Ili ćemo misliti da npr. osoba od 40 godina ne treba da bude ravnopravna u raspravi sa osobom od 50 godina. Kad ljudi sazriju broj godina postaje efemeran.
Mislila sam na ton tvog posta, sugerirao je na to da mi držiš predavanje, a za tako nešto bi morao biti dobrano u trećoj životnoj dobi.
Ne, nije bitno koliko imaš godina, ukoliko diskutujemo na ravnopravnim osnovama.
Patriotska_Liga wrote:Kako navedoh u prethodnom postu ona se ne obraća svim muškarcima. Obraća se "finim", što sam ja (potpuno ispravno) razumio ovakvim poput predmetnog Emira. Dakle njena je (potpuno tačna i na empirijskim osnovama bazirana) pretpostavka da većina onih koje vidiš u kafani možeš vidjeti i u pozorištu. To svako ko se mak'o od računara zna da je tačno. Pri tome je kafana upotrijebljena u širem smislu riječi, ne mora biti nužno Barloti, jel tako?
Ali, i samo svrstavanje Emira u neku klasu/grupu je vid generalizacije. Emir je isto pojedinac, i sasvim je jasno da negdje griješi s djevojkama, ako nijednu ne može da 'safata'. Da li je izbor pogrešan, ili mu ne valja pristup ili mora raditi na sebi, o tom je teško suditi na osnovu jednog njegovog posta.
Izvini, ali opet miješaš druženje u kafani (bilo kojoj) s kulturom (pozorište). Da, za očekivati je da osobe sklone druženju idu i u pozorišta, ali to ne treba uzimati kao pravilo, jer svi znamo da je kulturna svijest omladine na jako niskom nivou (i uvijek je tako bilo). Da je u pitanju kino, odmah bi se složila. S pozorištem, a posebno bibliotekom, u današnje vrijeme - izvini, ali ne mogu.
Patriotska_Liga wrote:Nismo sigurni da se radi o curetku od 22-23 godine, ali čak iako je tako potpuno je jasno da se radi o djevojci koja je ako ništa barem skontala u čemu je fol. Ona je, prema toj našoj pretpostavci, od Emira starija 2-3 godine ali u glavi je daleko više ispred njega. Opet ponavljam, gruba jeste ali zna tačno o čemu govori.
Lupila sam godine, jasno je da je cura studentica, što će reći ima od 19-23 godina. Ne znam zašto je braniš. Skoro bih se mogla zakleti da si ti zapravo cura tih godina. Ona je složila kontru Emiru, ali nije ga time ništa naučila, samo pokazala da je čovjek, makar djelimično, bio u pravu. Emir je izjavio da su ga cure odbijale, jer je fin. Šta to tačno znači? Da je bio blag u ophođenju s njima, nježan i pažljiv ili da je mekušac, bez svojeg stava, bez svojeg "ja"? Ova prva osobina je zapravo poželjna, čak i kad dolazi od snažnog muškarca, Alfa mužjaka. Muškarac se ne može isto ponašati i ophoditi prema ženi, kao što se ponaša i ophodi prema jaranima. Bitno je da muškarac stabilan i čvrst u svojem stavu i karakteru, da li je to podebljano i sa fizičkom snagom i razvijenošću je manje bitan detalj (stvar ličnih preferenci dama). Živimo u urbanom dobu, pa je potreba da muškarac fizički štiti ženu sve manje izražena (OK, možda u Sarajevu i jeste, masa je pljački i ubistava).
Ne mislim da je cura išta zrelija od njega, iznijela je par argumenata kojim pobija Emira, ali je i izvalila par drugih.
Patriotska_Liga wrote:Niko ne kaže da su većina, a ja sam rekao da ih je sve više. Nisu većina, srećom, a trebalo bi da ih nema uopšte. A ako je država gora onda se bojim da je krajnje vrijeme da ljudi ranije sazrijevaju, ne kasnije. Roditelji, potpuno svjesni u kakvoj državi živimo, morali bi da prestanu od djece praviti razmažena derišta nesposobnu za džunglu koja ih čeka jer takvi će na kraju završiti kao ovaj Emir - javno osramoćeni, a to niko ne želi. Ovdje naravno ni slučajno ne govorim o tebi, da ne bi bilo neke zabune.
Od djece treba praviti borce. Pa i ja sam bio srednjoškolac, student, gledao kako neki stariji s autom odvode cure koje sam želio. Ali nikad nisam kukao i nikad nisam krivio te i takve. Problem sam tražio u sebi - da sam bio dovoljno dobar njemu ne bi pomoglo ni auto ni pejgamber ni niko. Za sve cura što sam imao izborio sam se sam, bez kukanja i prenemaganja, uspio sam u tome da u meni vide nešto zanimljivo. I nikad mi niko neće biti kriv za bilo šta što nisam u stanju da napravim.
S ovim se principijelno slažem, od djece treba praviti borce. Ali, ako država ne prihvaća takve, a ne prihvaća ih, imamo problem. Takvi se na kraju lome, završavaju na Psihijatriji, ili u kakvom zapećku, na margini.
U ovom društvu uspijevaju samo podobni, ne sposobni. A da bi bio podoban, sve što trebaš je članska karta neke stranke. Imaš li ikakvih vještina je krajnje nebitno. Može čak biti i pogubno, jer će ti stariji nesposobni stranački kadrovi podmetati nogu da ih ne bi slučajno zasjenio svojim umijećem. I mladi ovo znaju i vide, zato se više i ne bore, hoće sve na gotovo. Ja ovo ne podržavam, ali ih ne mogu tako jednostrano ni osuditi, jer znam da u ovakvoj klimi ne mogu bolje.
Sazrijevanje dolazi uz životna iskušenja i tegobe, a ne s godinama. Što se prije u životu uhvatiš s realnim problemima, to ćeš prije sazrijeti. A kako to očekuješ od omladine koja živi pod roditeljskim krovom, hranu spremi mama, ona i čisti, pegla, pere, plaća račune i sl., a podmladak ima samo obavezu studiranja (ako je ima!) i provoda?
Patriotska_Liga wrote:I što se meni najviše svidjelo u ovom tekstu je da ova djevojka praktično tjera "fine" da dignu dupe i poduzmu nešto. To je suština, a ne da se bavimo time koga koliko ima ili nema u kafani ili pozorištu.
Opet, ona je to možda htjela uraditi, ali je uradila na krivi način. Ljudi se uče primjerom, a ne atakom. Imalo bi više efekta da je tog Emira zvala na sastanak, pa mu na njihovom primjeru demonstrirala gdje to on griješi s djevojkama. Ovako će samo i ona završiti kao predmet sprdnje.