Vehabije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kamberovica polje

#26 Re: Vehabije

Post by kamberovica polje »

To je sve rezultat slabog ili nikakvog obrazovanja i sistematskog zaglupljivanja od rata pa do sada. Obrazovan čovjek koji je vidio svijeta i koji malo razmišlja svojom glavom neće si dopustiti da ga obmanjuju bajkama i da ga i psihički i fizički unazade par stoljeća.
ilkbahar

#27 Re: Vehabije

Post by ilkbahar »

Matzan wrote:
Leons wrote:Postaviću ovu temu ovdje a ne na religiju ili politiku.

Zbog čega je svaki dan sve više i više vehabija na ulicama bošnjačkih gradova? Prije ih je bilo dosta tamo kod Fahdove Džamije, ali sada bukvalno ih je puno Sarajevo, a ima ih i u drugim gradovima..

Ja priznajem da nisam obrazovan što se tiče islamske teologije pa nisam siguran da su selefije i vehabije isto a mislim da jesu.

Mene lično ovo jako zabrinjava jer populacija ove grupe raste iz godine u godinu a nekako se ne raspravlja o tome.. Čak je prije par godina većina vehabija bila tamnoputa i po izgledu ličila na Arape a danas je sve više Bošnjaka sa puštenim bradama i obrijanim brkovima.. Očigledno je da pred ovim naukom i tradicionalni bosanski Islam posustaje...

Šta se dešava?[/quotev

1. Koji su to bošnjački gradovi?

2. Na osnovu čega tvrdiš da ih je sve više i više? Neka statistika, brojanje po ulicama gradova ili odokativno?

3. Zbog čega te brinu ljudi koji drugačije izgledaju, drugačije se nose i imaju nekakve drugačije navike?

Moglo bi se još štošta iščitati i pitati iz ovog tvog uvodnog posta, ali biću zadovoljan da mi za početak pojasniš neke svoje tvrdnje.

Hvala!
ž

Ne smetaju sve dok ne krenu sa svojom agresivnom kampanjom da svi trebamo liciti njima!

I da sve ih je više ?!
Leons

#28 Re: Vehabije

Post by Leons »

Danguba wrote:BUuuuu eto vehabija.... :lol:
Upravo zbog ovakvih kao sto je ovaj i rastu ti vrhabijski pokreti.
Ja znam da neki imaju potrebu da zbog onih anamo zmire na svaku negativnu pojavu kod Bosnjaka muslimana ali tako se nista postize.
Zasto si siguran da ce zaobici tebe, tvoju sestru ili sina?
aurora313

#29 Re: Vehabije

Post by aurora313 »

kamberovica polje wrote:To je sve rezultat slabog ili nikakvog obrazovanja i sistematskog zaglupljivanja od rata pa do sada. Obrazovan čovjek koji je vidio svijeta i koji malo razmišlja svojom glavom neće si dopustiti da ga obmanjuju bajkama i da ga i psihički i fizički unazade par stoljeća.
Jašta, ali ima ih daleko više koji svijeta ne vidješe i ne žele da razmišljaju svojom glavom. Šta tu činiti?
Danguba

#30 Re: Vehabije

Post by Danguba »

Leons wrote:
Danguba wrote:BUuuuu eto vehabija.... :lol:
Upravo zbog ovakvih kao sto je ovaj i rastu ti vrhabijski pokreti.
Ja znam da neki imaju potrebu da zbog onih anamo zmire na svaku negativnu pojavu kod Bosnjaka muslimana ali tako se nista postize.
Zasto si siguran da ce zaobici tebe, tvoju sestru ili sina?
a takve kao ti bacati lavovima... :lol:

:ginisovac:
Matzan

#31 Re: Vehabije

Post by Matzan »

ilkbahar wrote:
Matzan wrote:

Zbog čega je svaki dan sve više i više vehabija na ulicama bošnjačkih gradova? Prije ih je bilo dosta tamo kod Fahdove Džamije, ali sada bukvalno ih je puno Sarajevo, a ima ih i u drugim gradovima..

Ja priznajem da nisam obrazovan što se tiče islamske teologije pa nisam siguran da su selefije i vehabije isto a mislim da jesu.

Mene lično ovo jako zabrinjava jer populacija ove grupe raste iz godine u godinu a nekako se ne raspravlja o tome.. Čak je prije par godina većina vehabija bila tamnoputa i po izgledu ličila na Arape a danas je sve više Bošnjaka sa puštenim bradama i obrijanim brkovima.. Očigledno je da pred ovim naukom i tradicionalni bosanski Islam posustaje...

Šta se dešava?[/quotev

1. Koji su to bošnjački gradovi?

2. Na osnovu čega tvrdiš da ih je sve više i više? Neka statistika, brojanje po ulicama gradova ili odokativno?

3. Zbog čega te brinu ljudi koji drugačije izgledaju, drugačije se nose i imaju nekakve drugačije navike?

Moglo bi se još štošta iščitati i pitati iz ovog tvog uvodnog posta, ali biću zadovoljan da mi za početak pojasniš neke svoje tvrdnje.

Hvala!
ž

Ne smetaju sve dok ne krenu sa svojom agresivnom kampanjom da svi trebamo liciti njima!

I da sve ih je više ?!

Ne znam što si mene citirala, kad nisi dala nijedan odgovor na moja pitanja?!

Nisam njihov potparol, niti dijelim njihov svjetonazor, samo reagujem na pljuvanje i paušalne ocjene ljudi koji
drugačije izgledaju i koji u većini slučajeva gledaju svoja posla.

To što ih je više, ako ih je uopće više, je znak da vjerovatno nude ljudima nešto što ljude privlači, dakle, znaju
kako prići ljudima i kako im predočiti vrijednosti koje oni protežiraju.

Što se tiče nametanja nekom nešto, mislim da 99% "vrsnih poznavalaca" tih tzv "Vehabija" većina ni u putu nije srela,
a kamoli da su progovorili koju s njima.
Ja sam opet čuo, "iz pouzdanih izvora" :mrgreen: da neće nikom ništa nametati, već će o obaveznom nošenju brade i kratkiih tola održati referendum u bližoj budućnosti.
Matzan

#32 Re: Vehabije

Post by Matzan »

Sarajmen wrote:

Šta se dešava?
Bosanski muslimani su vijekovima slijedili učenje Ebu Hanife , pa malo prouči pojam hanefijski mezheb ako želiš da stepen znanja podigneš na veći nivo. Naravno, da bi bolje razumio materiju. U suštini i jedni i drugi se klanjaju istom Bogu, a ima nekih razlika u načinu odnosno formi. Ne postoji bosanski islam, ili hrvatski... islam je jedna vjera.
Bosanskohercegovački muslimani, mada se to može reći i za sve mislimane na području Balkana ... su uslovno rečeno hanefije, odnosno praktikuju vjeru po uslovno rečeno pravcu nastalim iz učenja Ebu Hanife. Taj pravac je dosta tolerantniji za primjenu u zajednicama koja nije isključivo muslimanska, već u njoj žive i pripadnici i vjernici ostalih religija.
Ne znam šta nosi budućnost, ali znam da su tolerantne bosanskohercegovačke muslimane od 1910 pa na ovamo protjerivali,držali u roblje, pokrštavali, ubijali, silovali, a prije svega pljačkali koliko su im ovi dopustali. Zadnji takav zulum su preživjeli zbijajući redove zbog opasnosti od biološkog nestanka.

A dobri su to ljudi u suštini, dobronamjerni do naivnosti... no, ni to njihovim neprijateljima nije predstavljalo dovoljan uslov da ih se ostavi na miru da žive, rade i umiru rahat. I one ''fundamentaliste'' kako su ih tada zvali , i one koji su niđe veze sa takvim... sve su ih isto tretirali. One koji su pružali otpor,branili se ili uzvratili na nepravdu, su zvali mudzahedinima, islamistima, dzihadskim ratnicima ... bla blabla.

Danas jedan manji broj njih zovu :) , pogodi kako?
:thumbup: :thumbup:
U sridu!
zagortenej

#33 Re: Vehabije

Post by zagortenej »

Znaci mudzahedini su odbranili Bosnu, a Armija BiH je samo bila posmatrač. Koja podvala.
Ali to i jest bio plan onih koji su doveli mudzahedine, da se prikaze da je u Bosni vjerski rat-džihad, a što je odgovaralo i suprotnim stranama.
asurbanipal

#34 Re: Vehabije

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:Znaci mudzahedini su odbranili Bosnu, a Armija BiH je samo bila posmatrač. Koja podvala.
Ali to i jest bio plan onih koji su doveli mudzahedine, da se prikaze da je u Bosni vjerski rat-džihad, a što je odgovaralo i suprotnim stranama.
Tuđman ih je doveo...Ne, ne, možda Milošević. Ili ipak... :mrgreen:

Last edited by asurbanipal on 08/11/2015 12:10, edited 1 time in total.
insomnia78

#35 Re: Vehabije

Post by insomnia78 »

:lol:
Oni sto su oslobodili nek slobodno uzmu zicu pa ograde
zagortenej

#36 Re: Vehabije

Post by zagortenej »

insomnia78 wrote::lol:
Oni sto su oslobodili nek slobodno uzmu zicu pa ograde
:thumbup:
Danguba

#37 Re: Vehabije

Post by Danguba »

zagortenej wrote:Znaci mudzahedini su odbranili Bosnu, a Armija BiH je samo bila posmatrač. Koja podvala.
Upravo tako. Oni koji su ih poslali i oni koji su ih propustili preko svoje teritorije ostvarili su svoje namjere.
Bosnjacima su oni bili kukavicije jaje.
asurbanipal

#38 Re: Vehabije

Post by asurbanipal »

Sarajmen wrote:
A dobri su to ljudi u suštini, dobronamjerni do naivnosti... no, ni to njihovim neprijateljima nije predstavljalo dovoljan uslov da ih se ostavi na miru da žive, rade i umiru rahat. I one ''fundamentaliste'' kako su ih tada zvali , i one koji su niđe veze sa takvim... sve su ih isto tretirali. One koji su pružali otpor,branili se ili uzvratili na nepravdu, su zvali mudzahedinima, islamistima, dzihadskim ratnicima ... bla blabla.

Još jedan od balkanskih mitova. Pored mita o srpskom "čojstvu i junaštvu", hrvatskoj "kulturi i poštenju", imamo i mit o "naivnosti i merhametu Bošnjaka"...
tututuuuu

#39 Re: Vehabije

Post by tututuuuu »

budza wrote:neka ih kao balans djikanim i ustasama. realno, secesionisti samo njih i respektuju iz bosnjackog korpusa.
To sam evo sad cuo. :D
tututuuuu

#40 Re: Vehabije

Post by tututuuuu »

bull21 wrote:Da si napisao bosanskih gradova pa haj', rek'o bi insan i da ne pokušavaš da započneš kavgu i da ne provociraš. Al' pošto si napisao bošnjačkih, namjera ti je očita k'o hAvazov toranj.
Pa sta ce covjek drugo napisati? Vehabije jesu samo prisutne tamo gdje su Bosnjaci dominantno u vecini. Nema Vehabija po Livnu, T.G., B.L. itd...
Last edited by tututuuuu on 08/11/2015 12:27, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#41 Re: Vehabije

Post by dezurni_ucenik »

Fali vam ovdje onaj svicarski radikal.
kamberovica polje

#42 Re: Vehabije

Sarajmen wrote:Mislim da njih određena struja/centar iz Austrije gura.
Njih guraju pare od onih licemjernih američkih dupeuvlakača iz Saudijske Arabije koji lafo promovišu šerijat svojim robovima a vamo sa strane šmrču kokain i karaju kurve po jahtama ali da slažem se, najvjerovatnije sve dolazi iz nekih centara u i oko Beča.
Matzan

#43 Re: Vehabije

Post by Matzan »

Jesu li to ovi? :?

Image
zagortenej

#44 Re: Vehabije

Post by zagortenej »

Matzan wrote:Jesu li to ovi? :?

Image
Nisu, ali su im najsličniji :wink:
asurbanipal

#45 Re: Vehabije

Post by asurbanipal »

kamberovica polje wrote:
Njih guraju pare od onih licemjernih američkih dupeuvlakača iz Saudijske Arabije koji lafo promovišu šerijat svojim robovima a vamo sa strane šmrču kokain i karaju kurve po jahtama ali da slažem se, najvjerovatnije sve dolazi iz nekih centara u i oko Beča.

Mene samo čudi kako se austrijske vlasti ozbiljnije ne pozabave tim pitanjem. Koliko me sjećanje služi, bilo je nekih hapšenja po Austriji, ali mi nekako sve djeluje mlako...
kamberovica polje

#46 Re: Vehabije

asurbanipal wrote:
kamberovica polje wrote:

Mene samo čudi kako se austrijske vlasti ozbiljnije ne pozabave tim pitanjem. Koliko me sjećanje služi, bilo je nekih hapšenja po Austriji, ali mi nekako sve djeluje mlako...
Ovo ni meni nije jasno...
Bodkin

#47 Re: Vehabije

Post by Bodkin »

kamberovica polje wrote:
asurbanipal wrote:

zato sto ne prave probleme u austriji nego u bih ili u siriji. u austriji ih dobro drze pod prismotrom ali tamo nema problema
tututuuuu

#48 Re: Vehabije

Post by tututuuuu »

Matzan wrote:Jesu li to ovi? :?

Image
izgleda da je Sarajevo osudjeno na bradonje. :D
tututuuuu

#49 Re: Vehabije

Post by tututuuuu »

kamberovica polje wrote:
asurbanipal wrote:
pa vjerovatno ih nemaju zbog cega uhititi. jos jedan paradoks tih Vehabija i sl. je da mrze sve zapadno, europsko, al obilno koriste sve prednosti istog.
insomnia78

#50 Re: Vehabije

Post by insomnia78 »

tututuuuu wrote:
kamberovica polje wrote:
asurbanipal wrote:
pa vjerovatno ih nemaju zbog cega uhititi. jos jedan paradoks tih Vehabija i sl. je da mrze sve zapadno, europsko, al obilno koriste sve prednosti istog.
Nije to samo odlika vehbija
Evo ti ovdje na forumu, najveci mrzitelji "zapada" i zagovaraci Turske, Rusije, Irana, Saudije, Kube, Kine isl mahom zive, rade, studiraju upravo na tom istom "zapadu"
Ni jedam se nije "zajeb'o" pa otiso u zemlje cije drustveno uredjenje zagovara i velica
Locked