Vehabije
- kamberovica polje
#26 Re: Vehabije
To je sve rezultat slabog ili nikakvog obrazovanja i sistematskog zaglupljivanja od rata pa do sada. Obrazovan čovjek koji je vidio svijeta i koji malo razmišlja svojom glavom neće si dopustiti da ga obmanjuju bajkama i da ga i psihički i fizički unazade par stoljeća.
- ilkbahar
#27 Re: Vehabije
žMatzan wrote:Leons wrote:Postaviću ovu temu ovdje a ne na religiju ili politiku.
Zbog čega je svaki dan sve više i više vehabija na ulicama bošnjačkih gradova? Prije ih je bilo dosta tamo kod Fahdove Džamije, ali sada bukvalno ih je puno Sarajevo, a ima ih i u drugim gradovima..
Ja priznajem da nisam obrazovan što se tiče islamske teologije pa nisam siguran da su selefije i vehabije isto a mislim da jesu.
Mene lično ovo jako zabrinjava jer populacija ove grupe raste iz godine u godinu a nekako se ne raspravlja o tome.. Čak je prije par godina većina vehabija bila tamnoputa i po izgledu ličila na Arape a danas je sve više Bošnjaka sa puštenim bradama i obrijanim brkovima.. Očigledno je da pred ovim naukom i tradicionalni bosanski Islam posustaje...
Šta se dešava?[/quotev
1. Koji su to bošnjački gradovi?
2. Na osnovu čega tvrdiš da ih je sve više i više? Neka statistika, brojanje po ulicama gradova ili odokativno?
3. Zbog čega te brinu ljudi koji drugačije izgledaju, drugačije se nose i imaju nekakve drugačije navike?
Moglo bi se još štošta iščitati i pitati iz ovog tvog uvodnog posta, ali biću zadovoljan da mi za početak pojasniš neke svoje tvrdnje.
Hvala!
Ne smetaju sve dok ne krenu sa svojom agresivnom kampanjom da svi trebamo liciti njima!
I da sve ih je više ?!
- Leons
#28 Re: Vehabije
Upravo zbog ovakvih kao sto je ovaj i rastu ti vrhabijski pokreti.Danguba wrote:BUuuuu eto vehabija....
Ja znam da neki imaju potrebu da zbog onih anamo zmire na svaku negativnu pojavu kod Bosnjaka muslimana ali tako se nista postize.
Zasto si siguran da ce zaobici tebe, tvoju sestru ili sina?
- aurora313
#29 Re: Vehabije
Jašta, ali ima ih daleko više koji svijeta ne vidješe i ne žele da razmišljaju svojom glavom. Šta tu činiti?kamberovica polje wrote:To je sve rezultat slabog ili nikakvog obrazovanja i sistematskog zaglupljivanja od rata pa do sada. Obrazovan čovjek koji je vidio svijeta i koji malo razmišlja svojom glavom neće si dopustiti da ga obmanjuju bajkama i da ga i psihički i fizički unazade par stoljeća.
- Danguba
#30 Re: Vehabije
a takve kao ti bacati lavovima...Leons wrote:Upravo zbog ovakvih kao sto je ovaj i rastu ti vrhabijski pokreti.Danguba wrote:BUuuuu eto vehabija....
Ja znam da neki imaju potrebu da zbog onih anamo zmire na svaku negativnu pojavu kod Bosnjaka muslimana ali tako se nista postize.
Zasto si siguran da ce zaobici tebe, tvoju sestru ili sina?
- Matzan
#31 Re: Vehabije
ilkbahar wrote:žMatzan wrote:Leons wrote:Postaviću ovu temu ovdje a ne na religiju ili politiku.
Zbog čega je svaki dan sve više i više vehabija na ulicama bošnjačkih gradova? Prije ih je bilo dosta tamo kod Fahdove Džamije, ali sada bukvalno ih je puno Sarajevo, a ima ih i u drugim gradovima..
Ja priznajem da nisam obrazovan što se tiče islamske teologije pa nisam siguran da su selefije i vehabije isto a mislim da jesu.
Mene lično ovo jako zabrinjava jer populacija ove grupe raste iz godine u godinu a nekako se ne raspravlja o tome.. Čak je prije par godina većina vehabija bila tamnoputa i po izgledu ličila na Arape a danas je sve više Bošnjaka sa puštenim bradama i obrijanim brkovima.. Očigledno je da pred ovim naukom i tradicionalni bosanski Islam posustaje...
Šta se dešava?[/quotev
1. Koji su to bošnjački gradovi?
2. Na osnovu čega tvrdiš da ih je sve više i više? Neka statistika, brojanje po ulicama gradova ili odokativno?
3. Zbog čega te brinu ljudi koji drugačije izgledaju, drugačije se nose i imaju nekakve drugačije navike?
Moglo bi se još štošta iščitati i pitati iz ovog tvog uvodnog posta, ali biću zadovoljan da mi za početak pojasniš neke svoje tvrdnje.
Hvala!
Ne smetaju sve dok ne krenu sa svojom agresivnom kampanjom da svi trebamo liciti njima!
I da sve ih je više ?!
Ne znam što si mene citirala, kad nisi dala nijedan odgovor na moja pitanja?!
Nisam njihov potparol, niti dijelim njihov svjetonazor, samo reagujem na pljuvanje i paušalne ocjene ljudi koji
drugačije izgledaju i koji u većini slučajeva gledaju svoja posla.
To što ih je više, ako ih je uopće više, je znak da vjerovatno nude ljudima nešto što ljude privlači, dakle, znaju
kako prići ljudima i kako im predočiti vrijednosti koje oni protežiraju.
Što se tiče nametanja nekom nešto, mislim da 99% "vrsnih poznavalaca" tih tzv "Vehabija" većina ni u putu nije srela,
a kamoli da su progovorili koju s njima.
Ja sam opet čuo, "iz pouzdanih izvora"
- Matzan
#32 Re: Vehabije
Sarajmen wrote:Bosanski muslimani su vijekovima slijedili učenje Ebu Hanife , pa malo prouči pojam hanefijski mezheb ako želiš da stepen znanja podigneš na veći nivo. Naravno, da bi bolje razumio materiju. U suštini i jedni i drugi se klanjaju istom Bogu, a ima nekih razlika u načinu odnosno formi. Ne postoji bosanski islam, ili hrvatski... islam je jedna vjera.Leons wrote:Postaviću ovu temu ovdje a ne na religiju ili politiku.
Šta se dešava?
Bosanskohercegovački muslimani, mada se to može reći i za sve mislimane na području Balkana ... su uslovno rečeno hanefije, odnosno praktikuju vjeru po uslovno rečeno pravcu nastalim iz učenja Ebu Hanife. Taj pravac je dosta tolerantniji za primjenu u zajednicama koja nije isključivo muslimanska, već u njoj žive i pripadnici i vjernici ostalih religija.
Ne znam šta nosi budućnost, ali znam da su tolerantne bosanskohercegovačke muslimane od 1910 pa na ovamo protjerivali,držali u roblje, pokrštavali, ubijali, silovali, a prije svega pljačkali koliko su im ovi dopustali. Zadnji takav zulum su preživjeli zbijajući redove zbog opasnosti od biološkog nestanka.
A dobri su to ljudi u suštini, dobronamjerni do naivnosti... no, ni to njihovim neprijateljima nije predstavljalo dovoljan uslov da ih se ostavi na miru da žive, rade i umiru rahat. I one ''fundamentaliste'' kako su ih tada zvali , i one koji su niđe veze sa takvim... sve su ih isto tretirali. One koji su pružali otpor,branili se ili uzvratili na nepravdu, su zvali mudzahedinima, islamistima, dzihadskim ratnicima ... bla blabla.
Danas jedan manji broj njih zovu, pogodi kako?
U sridu!
- zagortenej
#33 Re: Vehabije
Znaci mudzahedini su odbranili Bosnu, a Armija BiH je samo bila posmatrač. Koja podvala.
Ali to i jest bio plan onih koji su doveli mudzahedine, da se prikaze da je u Bosni vjerski rat-džihad, a što je odgovaralo i suprotnim stranama.
Ali to i jest bio plan onih koji su doveli mudzahedine, da se prikaze da je u Bosni vjerski rat-džihad, a što je odgovaralo i suprotnim stranama.
- asurbanipal
#34 Re: Vehabije
Tuđman ih je doveo...Ne, ne, možda Milošević. Ili ipak...zagortenej wrote:Znaci mudzahedini su odbranili Bosnu, a Armija BiH je samo bila posmatrač. Koja podvala.
Last edited by asurbanipal on 08/11/2015 12:10, edited 1 time in total.
- insomnia78
#35 Re: Vehabije
Oni sto su oslobodili nek slobodno uzmu zicu pa ograde
- zagortenej
#36 Re: Vehabije
insomnia78 wrote:
Oni sto su oslobodili nek slobodno uzmu zicu pa ograde
- Danguba
#37 Re: Vehabije
Upravo tako. Oni koji su ih poslali i oni koji su ih propustili preko svoje teritorije ostvarili su svoje namjere.zagortenej wrote:Znaci mudzahedini su odbranili Bosnu, a Armija BiH je samo bila posmatrač. Koja podvala.
Bosnjacima su oni bili kukavicije jaje.
- asurbanipal
#38 Re: Vehabije
Sarajmen wrote:
A dobri su to ljudi u suštini, dobronamjerni do naivnosti... no, ni to njihovim neprijateljima nije predstavljalo dovoljan uslov da ih se ostavi na miru da žive, rade i umiru rahat. I one ''fundamentaliste'' kako su ih tada zvali , i one koji su niđe veze sa takvim... sve su ih isto tretirali. One koji su pružali otpor,branili se ili uzvratili na nepravdu, su zvali mudzahedinima, islamistima, dzihadskim ratnicima ... bla blabla.
Još jedan od balkanskih mitova. Pored mita o srpskom "čojstvu i junaštvu", hrvatskoj "kulturi i poštenju", imamo i mit o "naivnosti i merhametu Bošnjaka"...
- tututuuuu
#39 Re: Vehabije
To sam evo sad cuo.budza wrote:neka ih kao balans djikanim i ustasama. realno, secesionisti samo njih i respektuju iz bosnjackog korpusa.
- tututuuuu
#40 Re: Vehabije
Pa sta ce covjek drugo napisati? Vehabije jesu samo prisutne tamo gdje su Bosnjaci dominantno u vecini. Nema Vehabija po Livnu, T.G., B.L. itd...bull21 wrote:Da si napisao bosanskih gradova pa haj', rek'o bi insan i da ne pokušavaš da započneš kavgu i da ne provociraš. Al' pošto si napisao bošnjačkih, namjera ti je očita k'o hAvazov toranj.
Last edited by tututuuuu on 08/11/2015 12:27, edited 1 time in total.
-
dezurni_ucenik
#41 Re: Vehabije
Fali vam ovdje onaj svicarski radikal.
- kamberovica polje
#42 Re: Vehabije
Njih guraju pare od onih licemjernih američkih dupeuvlakača iz Saudijske Arabije koji lafo promovišu šerijat svojim robovima a vamo sa strane šmrču kokain i karaju kurve po jahtama ali da slažem se, najvjerovatnije sve dolazi iz nekih centara u i oko Beča.Sarajmen wrote:Mislim da njih određena struja/centar iz Austrije gura.
- zagortenej
#44 Re: Vehabije
Nisu, ali su im najsličnijiMatzan wrote:Jesu li to ovi?![]()
- asurbanipal
#45 Re: Vehabije
kamberovica polje wrote:Njih guraju pare od onih licemjernih američkih dupeuvlakača iz Saudijske Arabije koji lafo promovišu šerijat svojim robovima a vamo sa strane šmrču kokain i karaju kurve po jahtama ali da slažem se, najvjerovatnije sve dolazi iz nekih centara u i oko Beča.Sarajmen wrote:Mislim da njih određena struja/centar iz Austrije gura.
Mene samo čudi kako se austrijske vlasti ozbiljnije ne pozabave tim pitanjem. Koliko me sjećanje služi, bilo je nekih hapšenja po Austriji, ali mi nekako sve djeluje mlako...
- kamberovica polje
#46 Re: Vehabije
Ovo ni meni nije jasno...asurbanipal wrote:kamberovica polje wrote:Njih guraju pare od onih licemjernih američkih dupeuvlakača iz Saudijske Arabije koji lafo promovišu šerijat svojim robovima a vamo sa strane šmrču kokain i karaju kurve po jahtama ali da slažem se, najvjerovatnije sve dolazi iz nekih centara u i oko Beča.Sarajmen wrote:Mislim da njih određena struja/centar iz Austrije gura.
Mene samo čudi kako se austrijske vlasti ozbiljnije ne pozabave tim pitanjem. Koliko me sjećanje služi, bilo je nekih hapšenja po Austriji, ali mi nekako sve djeluje mlako...
-
Bodkin
#47 Re: Vehabije
zato sto ne prave probleme u austriji nego u bih ili u siriji. u austriji ih dobro drze pod prismotrom ali tamo nema problemakamberovica polje wrote:Ovo ni meni nije jasno...asurbanipal wrote:
- tututuuuu
#48 Re: Vehabije
izgleda da je Sarajevo osudjeno na bradonje.Matzan wrote:Jesu li to ovi?![]()
- tututuuuu
#49 Re: Vehabije
pa vjerovatno ih nemaju zbog cega uhititi. jos jedan paradoks tih Vehabija i sl. je da mrze sve zapadno, europsko, al obilno koriste sve prednosti istog.kamberovica polje wrote:Ovo ni meni nije jasno...asurbanipal wrote:
- insomnia78
#50 Re: Vehabije
Nije to samo odlika vehbijatututuuuu wrote:pa vjerovatno ih nemaju zbog cega uhititi. jos jedan paradoks tih Vehabija i sl. je da mrze sve zapadno, europsko, al obilno koriste sve prednosti istog.kamberovica polje wrote:Ovo ni meni nije jasno...asurbanipal wrote:
Evo ti ovdje na forumu, najveci mrzitelji "zapada" i zagovaraci Turske, Rusije, Irana, Saudije, Kube, Kine isl mahom zive, rade, studiraju upravo na tom istom "zapadu"
Ni jedam se nije "zajeb'o" pa otiso u zemlje cije drustveno uredjenje zagovara i velica