Zivotinje ne ubijaju iz zlobe, ne zato sto su zle, ubijaju da jedu, da zastite teritoriju i da osiguraju potomstvo. A cak nisu ni razumne.kerima1 wrote:Sve vrste zivotinja kao i mi se zive na principu otmi,ubij,znaci zakon jacih.vukovi i jos neke vrste ubijaju vise nego mogu pojsti.sve slicno vlada zakon jacih..Emirpitanje wrote:Ako je iko zao to su onda ljudi, mislim da nijedna druga vrsta nema koncept zla, zlobe i sl.
Simpanze mozda.
Sociopata i psihopata na svakom koraku.
Korijen zla
-
Emirpitanje
#26 Re: Korijen zla
- ABH017
#27 Re: Korijen zla
"Uvijek će biti dobrih ljudi koji čine dobra i zlih koji čine zlo. Ali da bi dobar čovjek činio zlo, za to mu treba religija." Steven Weinberg.
Ja znam mnoge, koji uopšte nisu religiozni i inače su dobri ljudi. Međutim u alkoholiziranom stanju postaju jako zli.
Tako da mi ova Stivenova misao nije nikakav aksiom, već samo obična rečenica i jedno mišljenje više, koje se u praksi nije pokazalo kao ispravno.
Ja znam mnoge, koji uopšte nisu religiozni i inače su dobri ljudi. Međutim u alkoholiziranom stanju postaju jako zli.
Tako da mi ova Stivenova misao nije nikakav aksiom, već samo obična rečenica i jedno mišljenje više, koje se u praksi nije pokazalo kao ispravno.
- nasa
#28 Re: Korijen zla
Nikako se ne slazem s @kikijem ali svakako nije prvi put
Djeca nisu zla, to sto pocupaju druga za kosu nije poriv niti namjera da ucine zlo vec da zadovolje svoje potrebe
Dijete u tom trenutku osjeca bol ili nezadovoljstvo, ljutnju... zeli da to nestane I reaguje... ili sasvim obrnuto, zeli igracku I mlatne druge dijete da mu je uzme, nije poriv nanijeti zlo vec zadovoljiti sebe.....na roditeljima je da djeci ukazu I na druge nacine na koje mogu dobiti isto, da ih nauce kako da se nose s ljutnjom itd.
Svi smo mi vidjeli razlicitu djecu I savim je jasno da neka djeca dugo zadrze tu potrebu da im se trenutno mora udvoljiti, ne znaju se nositi s frustracijama...ne, nisu zli, samo nisu naucili ili bolje reci nije ih niko naucio...
Djeca nisu zla, to sto pocupaju druga za kosu nije poriv niti namjera da ucine zlo vec da zadovolje svoje potrebe
Dijete u tom trenutku osjeca bol ili nezadovoljstvo, ljutnju... zeli da to nestane I reaguje... ili sasvim obrnuto, zeli igracku I mlatne druge dijete da mu je uzme, nije poriv nanijeti zlo vec zadovoljiti sebe.....na roditeljima je da djeci ukazu I na druge nacine na koje mogu dobiti isto, da ih nauce kako da se nose s ljutnjom itd.
Svi smo mi vidjeli razlicitu djecu I savim je jasno da neka djeca dugo zadrze tu potrebu da im se trenutno mora udvoljiti, ne znaju se nositi s frustracijama...ne, nisu zli, samo nisu naucili ili bolje reci nije ih niko naucio...
-
kerima1
#29 Re: Korijen zla
Gle sada,covjek ubija da zastiti teritoriju(prosiri je cak) da opljacka tudje (da ima sta jest),slicno slicnoZivotinje ne ubijaju iz zlobe, ne zato sto su zle, ubijaju da jedu, da zastite teritoriju i da osiguraju potomstvo. A cak nisu ni razumne.
- nasa
#30 Re: Korijen zla
Covjek bira da ucini zlo, tako da je razlika velika...
-
kerima1
#31 Re: Korijen zla
Ko je u stanju da ubija nije daleko odmakao od ostalih stanovnika zemlje.nasa wrote:Covjek bira da ucini zlo, tako da je razlika velika...
Nerazvijena svijest ili osjecaj empatije svrstava covjeka na rangu zivotinjskog..
- nasa
#32 Re: Korijen zla
Dobro kerima, nemam namjeru da se s tobom raspravljam oko davno utvrdjenih stvari, covjeku se sudi upravo zato sto moze da razdvoji dobro od zla, kad to izostane onda mu se I ne sudi, onda je u rangu zivotinje- u stanju kada njegovi postopci nisu s namjerom da nanese zlo,nije u stanju da ga razluci od dobra.To bi bila djeca, dusevni bolesnici ili neka specificna stanja...
- kritichar
#33 Re: Korijen zla
Jednog dana profesor na fakultetu je odlučio da sa studentima započne raspravu.
Pitao je: “Da li je Bog stvorio sve što postoji?”
Studenti su u glas rekli da jeste.
“Baš sve?”, pitao je profesor.
“Da, sve.”, bio je odgovor studenata.
“U tom slučaju, stvorio je i zlo, zar ne?
Jer, zlo postoji.”, rekao je profesor.
Studenti su zaćutali, nisu imali odgovor na to pitanje. Profesor je bio oduševljen jer je pokazao da je vjera samo mit.
Odjednom, jedan student je podigao ruku i pitao:
“Mogu li ja nešto Vas da pitam, profesore?”
“Naravno”, odgovorio je profesor.
“Da li postoji hladnoća?”
“Naravno, kolega. Zar nikad niste osjetili hladnoću?”
“Zapravo, profesore, hladnoća ne postoji! Prema onome što smo učili iz fizike, hladnoća je odsustvo toplote. Može se samo posmatrati da li objekat ima i da li predaje energiju i svoju toplotu na druge objekte. Bez toplote, predmeti su inertni, ne reaguju. Znači hladnoća ne postoji.
Mi smo stvorili termin HLADNO da bismo objasnili odsustvo toplote.”
“A tama?”, nastavio je student.
“Ona isto postoji.”, rekao je profesor.
“Opet griješite, gospodine. Tama je potpuno odsustvo svjetlosti. Možemo proučavati svjetlost i osvjetljenje, ali ne i tamu. Nikolsova prizma pokazuje mnoštvo različitih boja na koje se svjetlost razlaže u zavisnosti od talasne dužine.TAMA je termin koji smo mi stvorili da
objasnimo potpuno odsustvo svjetlosti.”
I konačno, student je pitao:”A zlo, profesore, da li postoji zlo?”
Profesor je ćutao.
Student je nastavio:”Bog nije stvorio zlo!
Zlo je odsustvo Boga u čovjekovom srcu, ono je odsustvo ljubavi, čovječnosti i vjere. Ljubav i vjera su kao toplota i svjetlost. Oni postoje. Njihovo odsustvo dovodi do zla.”
Sada je profesor umuknuo.
Student se zvao Albert Ajnštajn.
Studenti su zaćutali, nisu imali odgovor na to pitanje. Profesor je bio oduševljen jer je pokazao da je vjera samo mit.
“Zapravo, profesore, hladnoća ne postoji! Prema onome što smo učili iz fizike, hladnoća je odsustvo toplote. Može se samo posmatrati da li objekat ima i da li predaje energiju i svoju toplotu na druge objekte. Bez toplote, predmeti su inertni, ne reaguju. Znači hladnoća ne postoji.
“Opet griješite, gospodine. Tama je potpuno odsustvo svjetlosti. Možemo proučavati svjetlost i osvjetljenje, ali ne i tamu. Nikolsova prizma pokazuje mnoštvo različitih boja na koje se svjetlost razlaže u zavisnosti od talasne dužine.TAMA je termin koji smo mi stvorili da
Profesor je ćutao.
Zlo je odsustvo Boga u čovjekovom srcu, ono je odsustvo ljubavi, čovječnosti i vjere. Ljubav i vjera su kao toplota i svjetlost. Oni postoje. Njihovo odsustvo dovodi do zla.”
-
kerima1
#34 Re: Korijen zla
A sejtan,ko je njega stvorio??
Te sve zivotinje koje vole ubijati i krv isto vrijedi i za ljude?
-
patriot_1
#35 Re: Korijen zla
Pa zar bi ti osudila roditelje Ratka Mladića za ono što je on učinio?kerima1 wrote:A sejtan,ko je njega stvorio??
Npr. imaš djete , odgojiš ga najbolje što možeš,dobar si čovjek,ima u tebe uzor a on postane monstrum ko gore spomenuti!
Bog je stvorio Anđela a on se izopačio u đavla!Njegova odluka.
-
kerima1
#36 Re: Korijen zla
Sve se zbiva Bozijom voljom i oredbama,znaci i zlo je Bozija volja i stvaranje.tako pise u islamu,ne znam sta Isus na to veli.patriot_1 wrote:Pa zar bi ti osudila roditelje Ratka Mladića za ono što je on učinio?kerima1 wrote:A sejtan,ko je njega stvorio??
Npr. imaš djete , odgojiš ga najbolje što možeš,dobar si čovjek,ima u tebe uzor a on postane monstrum ko gore spomenuti!
-
patriot_1
#37 Re: Korijen zla
Volja Božja,volja ljudska i Đavolske,sve one utječu na naš život,a k tome i priroda!kerima1 wrote:Sve se zbiva Bozijom voljom i oredbama,znaci i zlo je Bozija volja i stvaranje.tako pise u islamu,ne znam sta Isus na to veli.patriot_1 wrote:Pa zar bi ti osudila roditelje Ratka Mladića za ono što je on učinio?kerima1 wrote:A sejtan,ko je njega stvorio??
Npr,ako se odroni kamen na cestu u koji ti udariš autom ,pa ostaneš invalid,nije to ničija volja nego slučaj,prirodno je da se kamenje odronjava ili npr da te zamete mećava!
-
RNG_25
#38 Re: Korijen zla
Radije, zlo je neizbježna posljedica prirode Boga, uključujući u tu prirodu "tendenciju" kreacije, te također je neizbježna komponenta stvaranja stvorenja sa slobodnom voljom (tj. čovjeka).kerima1 wrote:Sve se zbiva Bozijom voljom i oredbama,znaci i zlo je Bozija volja i stvaranje.tako pise u islamu,ne znam sta Isus na to veli.
Nije Božija "volja" da zlo bude radi zla, već je to neizbježnost s obzirom na volju Boga da čovjek bude entitet sa slobodom izbora i slobodnom voljom... između ostalog.
Valjda.
(Valjda = ima mi smisla, vidim logičku pozadinu toga, nije nemoguće, ali moje znanje o tome, ipak, nije na nivou stvarnog Znanja. A "stvarno Znanje" jeste ono u koje sumnje nema i koje je jednostavno, jer znanje jeste jednostavno, a dok se do znanja ne dođe vladaju nesigurnosti, sumnjičavosti, komplikovanosti i td. Ali dobro.)
Last edited by RNG_25 on 11/11/2015 20:28, edited 1 time in total.
-
RNG_25
#39 Re: Korijen zla
[1] Netačno. Blago rečeno...kerima1 wrote:[1] Nikakva borba nije dobra,jer sve cega se boris savlada te kad tad i sto se vise bois protiv necega sve je jace to nesto od tebe.sve sto podsjeca na rat borbu,opiranje nije dobro.
Ustvari, sve rečeno je netačno, a ne samo šta sam označio...
Priroda, tj. život, je prožet borbom. Bez borbe slijedi smrt, ali ne smrt nužno u smislu prestanka biološke egzistencije, koja čak nije nužno ni loša stvar. I td.
-
RNG_25
#40 Re: Korijen zla
Odsustvo znanja, vjerovatno.zeina wrote:Da li se ljudi radjaju zli ili to postaju vremenom? Ako se radjaju zli zasto onda djeca nisu zla sve dok ne "omudraju", a ako postaju zla na koji nacin to postaju, sta ih potice da budu zli, sta je korjen, uzrok zla? Sta je zapravo zlo?
-
kerima1
#41 Re: Korijen zla
Ja sam samo napisala sta islam kaze za zlo,ne sta ja licno mislimRNG_25 wrote:Radije, zlo je neizbježna posljedica prirode Boga, uključujući u tu prirodu "tendenciju" kreacije, te također je neizbježna komponenta stvaranja stvorenja sa slobodnom voljom (tj. čovjeka).kerima1 wrote:Sve se zbiva Bozijom voljom i oredbama,znaci i zlo je Bozija volja i stvaranje.tako pise u islamu,ne znam sta Isus na to veli.
Nije Božija "volja" da zlo bude radi zla, već je to neizbježnost s obzirom na volju Boga da čovjek bude entitet sa slobodom izbora i slobodnom voljom... između ostalog.
Valjda.
(Valjda = ima mi smisla, vidim logičku pozadinu toga, nije nemoguće, ali moje znanje o tome, ipak, nije na nivou stvarnog Znanja. A "stvarno Znanje" jeste ono u koje sumnje nema i koje je jednostavno, jer znanje jeste jednostavno, a dok se do znanja ne dođe vladaju nesigurnosti, sumnjičavosti, komplikovanosti i td. Ali dobro.)
-
kerima1
#42 Re: Korijen zla
Mislila sam na unutarnju borbu,ustezanje od poriva nekog i to je tacno sto sebi vise branis vise ti je to isto primamljivo.RNG_25 wrote:[1] Netačno. Blago rečeno...kerima1 wrote:[1] Nikakva borba nije dobra,jer sve cega se boris savlada te kad tad i sto se vise bois protiv necega sve je jace to nesto od tebe.sve sto podsjeca na rat borbu,opiranje nije dobro.
Ustvari, sve rečeno je netačno, a ne samo šta sam označio...
Priroda, tj. život, je prožet borbom. Bez borbe slijedi smrt, ali ne smrt nužno u smislu prestanka biološke egzistencije, koja čak nije nužno ni loša stvar. I td.
slazem se sa tobom da ne moze egzistencija bez borbe ili napora.
-
patriot_1
#43 Re: Korijen zla
Ne nego plod slobodne volje!RNG_25 wrote:Odsustvo znanja, vjerovatno.zeina wrote:Da li se ljudi radjaju zli ili to postaju vremenom? Ako se radjaju zli zasto onda djeca nisu zla sve dok ne "omudraju", a ako postaju zla na koji nacin to postaju, sta ih potice da budu zli, sta je korjen, uzrok zla? Sta je zapravo zlo?
Zamisli,samo dobro možeš činiti a zlo ne,nisi li programiran?
-
statixx
#45 Re: Korijen zla
Ma zlo je "neizbjezna posljedica prirode covjeka"....patriot_1 wrote:Ne nego plod slobodne volje!RNG_25 wrote:Odsustvo znanja, vjerovatno.zeina wrote:Da li se ljudi radjaju zli ili to postaju vremenom? Ako se radjaju zli zasto onda djeca nisu zla sve dok ne "omudraju", a ako postaju zla na koji nacin to postaju, sta ih potice da budu zli, sta je korjen, uzrok zla? Sta je zapravo zlo?
Zamisli,samo dobro možeš činiti a zlo ne,nisi li programiran?
-
broj dva
#46 Re: Korijen zla
------kerima1 wrote:Ko je u stanju da ubija nije daleko odmakao od ostalih stanovnika zemlje.nasa wrote:Covjek bira da ucini zlo, tako da je razlika velika...
Nerazvijena svijest ili osjecaj empatije svrstava covjeka na rangu zivotinjskog..
Predpostaviti da zivotinje nemaju empatiju je poprilicno cudno. Mozda ne sve vrste zivotinja (tesko tebi ako ocekujes da ce tvoj pauk ili guster suosjecati sa tobom) ali recimo psi, konji, (neke) macke, slonovi...itekako su u stanju pokazati svoju empatiju.
- Ramzess Veliki
#47 Re: Korijen zla
Odricanje od šejtana ... Šejtan je duh koji čovjeka stavlja u iskušenja. Navodi te da otkrivaš pravog slabog sebe, ili da se boriš protiv sebe, odnosno svojih iskušenja. Jasno, za sve slijedi kazna, na ovom ili onom svijetu. Zlo samo po sebi ne postoji. Postoji iskušenje činjenja zla, i otpora prema iskušenjima. Šejtan čini da nam je porok ljepši od vrline. Život u poroku je lakši (naoko) od života u vrlini.kerima1 wrote:A sejtan,ko je njega stvorio??
Čovjeku koji razumije ove odnose ipak je život u vrlini mnogo ljepši od poročnog života jer je svjestan da je ovaj život samo još jedna manifestacija u nizu postojanja, i samo još jedno iskušenje. Život je prolazan, a u naredne živote ili naredna postojanja nosimo svoja prethodna iskustva (Kharma).
Interesantna tema.
-
RNG_25
#48 Re: Korijen zla
Onda radije nemoj posezati za "tako piše u Islamu", jer ne postoji takva stvar kao što je "tako piše u Islamu". Postoji Kur'an, kao osnova, čija značenja mogu ali ne moraju biti ispravno interpretirani, pa i kada ih je više za istu stvar. Te postoje hadisi, analogije i dr. Ništa od toga, sem možda Kur'ana, se ne može nazvati Islamom samo za sebe, a kako Kur'an može ali ne mora biti interpretiran ispravno za neku stvar, jasno je da ni "zvaničan" stav nije nužno i konačan stav, po određenim pitanjima.kerima1 wrote:Ja sam samo napisala sta islam kaze za zlo,ne sta ja licno mislimRNG_25 wrote:Radije, zlo je neizbježna posljedica prirode Boga, uključujući u tu prirodu "tendenciju" kreacije, te također je neizbježna komponenta stvaranja stvorenja sa slobodnom voljom (tj. čovjeka).kerima1 wrote:Sve se zbiva Bozijom voljom i oredbama,znaci i zlo je Bozija volja i stvaranje.tako pise u islamu,ne znam sta Isus na to veli.
Valjda.
-
RNG_25
#49 Re: Korijen zla
Pa, ne baš u striktnom smislu, jer egzistencija zla očito nije vezana isključivo za čovjeka. Ali sama činjenica da priroda čovjeka podrazumijeva i slobodu izbora, jasno je onda da ta priroda podrazumijeva i potencijal činjenja zla, ili bivanja u stanju zla i dr.statixx wrote:Ma zlo je "neizbjezna posljedica prirode covjeka"....
- Euridika
- Globalna šefica
#50 Re: Korijen zla
kritichar wrote:Jednog dana profesor na fakultetu je odlučio da sa studentima započne raspravu.
Profesor je ćutao.
On-topic:
Da ne postoji zlo, kao antipod dobra, kako bismo znali šta je dobro? Kao ljudska bića, nismo u stanju da razlučujemo stvari mjereći ih i doživljavajući ih u apsolutnim, već isključivo u relativnim odnosima spram drugih stvari. Apsolutne vrijednosti su samo u Božijem domenu, a mi spoznajemo upoređujući stvari jednu s drugom, bilo po sličnosti ili po različitosti. Kako razlikujemo boje, mirise, ukuse i sl.?
Zato je i nužno da postoji zlo kao suprotnost dobra, da bismo dobro mogli spoznati i odabrati ga (nadam se
Djeca nisu zla, iako znaju biti zločesta...