Dvojka je vec oldtimer tako da to samo moze biti prednost, naravno sredjena tip top.Lucky Strike wrote:Ili kad vidi sredjenu arhikteturu. Koju mi nemamo. Imamo samo Vijecnicu.Bodkin wrote:nije dzaba. govorimo iz perpektive turiste. prvi susret je bitan. kad dodje nek vidi napucanu stanicu ili normalan prevoz sa aerodroma![]()
Sto je zapravo tuzno.![]()
Na onoj temi ljudi pisu da im je Zagreb mnogo dosadan grad. Ajde nama je najblizi, pa se ne bih slozio sa njima..
Pisu ljudi da je mini kopija Beca na nacin i intonaciju da je to zapravo lose..![]()
Ja bih volio da je Sarajevo mini kopija Beca i da se mozemo furati time..
A ustvari Sarajevo je jedna varos sa ljudima koji ne zasluzuju da zive ovdje, sa GOLFOVIMA dvicama koji ne vrijede ni postene porcije pomfrita bez kecapa u Mcdu, sa veoma losom infrastrukturom, sa tonama smeca u gradu..
i sa lopovima koji nas jebu u mozak godinama evo..
SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
- hornet
#26 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
-
Niemand
#27 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Pogledaj nekad entonija bourdeina.Zviz wrote:Niemand wrote:Sta uopce znaci dosadan grad
Kad 60% porvsina je isto. Kad vecinski dio zivota se sastoji da mozes birati gdje ces kafu piti ili sta zvakati a ne da imas bogatu (extremno bogatu) ponudu kultroloskog zivota tj. teatri, opere, muzeji, izlozbe - galerije, sajmovi, predavanja nekih vaznih licnosti(dobro bez ovoga se moze). Da imas ona mjesta gdje je sve samo tako, da se zna u koji restoran se ide kad hos makarone jesti a u koji kad ti je do gurme degustacije. Da se jednostavno osjecas kraljem, da jednostavno mozes isplanirati 30 dana da svaki dan nije isti drugom po pitanju izlaska ako bas moras izlaziti 30 dana za redom.
-
AmirBaa
#28 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
hAZNADAR wrote:Bio sam u skoro sve i jednoj evropskoj metropoli, i svim vecim gradovima na mediteranskoj obali.
Sve je u principu isto.
Jedna pjesacka zona u centru grada sa buticima i restoranima, i to je to.
Malo ko obilazi arhitekturu, koga bolan interesuje arhitektura. To je samo da nakratko napravis sliku sebe i u pozadini Ajfel, Big Ben, Notre Dame,... ono da se pohvalis i dokazes da si bio tu i to vidio. Navozas se da tu dodjes, napravis selfie i razgulis nazad u setacku zonu. Niko ne sljivi arhitekturu a oni malobrojni turisti koji to vole vidjeti - imaju i u Sarajevu. Sve te starije zgrade sa mjesavinom stilova u centru, kuce nalijepljene jedna na drugu bez prostora izmedju napr prema Vrbanjusi, je nesto ipak interesantno ljudima koji to vole vidjeti. mene kao Banjalucanina je jos prije rata to fasciniralo u Sarajevu - ulice sa kucama koje su sve spojene.
Velika vecina u nekom gradu kao turisti prvenstveno vole soping i dobro pojesti.
A Sarajevo bar to ima i u po dana i kasno navecer. Sve se svugdje svodi na tu setacku zonu. I u drugim gradovima poput recimo Palerma samo malo da se odmaknes od setacke zone - vidis isto sivilo kao na Alipasinom.
Zapadnjaci uglavnom vole u Sarajevu hranu, kupovinu i trosenje para, shoping, sto i radnim danom navecer na ulici ima mnogo ljudi svih uzrasta koji setkaju, sto konobar donosi pice a ne moras sam sa sanka, usput i cijene pica i hrane, sto ima malih cuka i maca lutalica po ulicama koje mogu milovati i slikati, sve bogomolje na malom prostoru, pijacu poput Markala gdje se prodavci deru(to je nesto kao egzoticno juznjacki), trgovci te ne vuku za rukav i ne preprijecavaju put da na silu nesto kupis, i cisto promjena podneblja nakratko.
Istocnjaci su fascinirani bosanskom prirodom. Sarajevo im je samo baza odakle idu da vide prvi sumarak, zelenilo i potok,.. jer im je to praznik za oci i zivotni dozivljaj - toliko zelenila i vode nema juzno od Bosne.
Zimi postoji eksluzivna mogucnost da si u hotelu u gradu, blizu aerodroma a za kratko vrijeme busom dodjes do obliznjeg skijalista. To malo koji grad ima.
Ima naravno mnogo da se uradi, popravi, nasminka,... i uklone prosjaci. Istina nema ih toliko kao u Parizu napr. ali je bizarno na po Ferhadije vidjeti male Cigise kako drece neartikulisano uz harmoniku. Ali ne treba raditi previse na nekom sjaju, jer turisti koji dolaze ne ocekuju sjaj i raskos i da imaju sve ekstra i sve kao kod kuce. Ljudi vole promijeniti ambijent i biti u necemu sasvim novom. U Grckoj mi je bilo gotivnije sjediti na klupici na zelenoj pijaci, jesti sendvic i gledati ljude oko sebe negoli slikati antiku i povaljane kamencine, jesti zapadnjacku hranu u restoranima i kupovati iste patike koje imas svugdje kupiti. Mnogim turistima u BiH je sasvim dovoljno sjesti negdje gdje je dobar pogled, naruciti pice i samo gledati.
Ja uglavnom preporucim mog prijatelja Tim Clancy koji zivi u Sarajevu, sarajevski zet, zna nas savrseno,.. i organizuje super dobre ture za one koji hoce da recimo pjesace po Bjelasnici i jedu masan sir, voze mountbike po savrsenim padinama za to i sl.
-
Niemand
#29 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Citam, pa gledam i ope ne kontam.
- radiša
#30 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
da ti osigurac nije iskocio,provjeri 
-
Niemand
#31 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Nesto ko humor 
- radiša
#32 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
nesto nesto
- Logovan
- radiša
#34 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
ja da se pitam titulu glavnog grada bi dodjelio međugorju ili visokom.
-
hAZNADAR
#35 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Kojji hebeni patriotizam, o cemu pricas.AmirBaa wrote:
ja u barceloni bio 7 dana, ujutru od 8 do navecer do 12 samo hodao, lunjao, obilazio i kad sam se vratio shvatim da nisam ni pola cool i mocnih stvari obisao. Ja ne znam u kojim si ti metropolama bio pa su ti slicni kao sarajevo. Onaj osjecaj kad si na nou campu sa 70 hiljada duša koji pjevaju himnu lige prvaka, pa na ajfelovom tornju kad si na onom zadnjem spratu za turiste i dole gledas grad, u istanbulu krstarenja bosforom... Pa samo covjek bez imalo mozga moze doci kao turista da bi kupovao odjecu i jeo dobro
![]()
Jedini plus turistima koji posjete sarajevo je sto je jeftino... STvarno ljudi ovdje nisu realni sa svojim patriotskim emocijama...
Govorim kako je realno, odnosno pogled na Sarajevo ocima turiste.
Bio sam i sam u Barceloni i nisam ni rekao bukvalno da Sarajevo lici na to, vec da turisti koji posjecuju gradove uglavnom samo obilaze setacku zonu.
negdje je zona veca kao u Barceloni a negdje manja.
Posjeta gradovima nije isto kao odmor za tijelo na drugom mjestu poput plaza i sl.
Turisti koji posjecuju gradove uglavnom provedu samo par dana u nekom gradu. I u tih par dana se uglavnom secu po centru po setackoj. I to je sva poenta. Turisti nece ici da vide Alipasino, kao sto nece gledati stambena naselja u Milanu. Sarajevo ne moze naravno politi na ruke Barceloni zbog velicine niti vecini drugih gradova koji imaju vise trgova, vise shoping centara, vise brendova za uslikati. Ali iskreno receno, nije ni dosadnije od Sevilje, Palerma, Malte, Bukuresta, Bratislave, Varsave,...
Mozda je poenta ove teme jos jedno kukanje kako smo najgori i sl. U tom slucaju izvini na smetnji.
-
hAZNADAR
#36 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Ne to. Kuce doslovno jedna do druge gdje nema uopce prostora izmedju. Licno sam vidio turiste kako idu recimo vise Sebilja ulicom do Vrbanjuse,.. gdje slikaju i primjecuju isto sto i ja - kuce nalijepljene jedna na drugu.Lucky Strike wrote:hAZNADAR wrote:
Niko ne sljivi arhitekturu a oni malobrojni turisti koji to vole vidjeti - imaju i u Sarajevu. Sve te starije zgrade sa mjesavinom stilova u centru, kuce nalijepljene jedna na drugu bez prostora izmedju napr prema Vrbanjusi, je nesto ipak interesantno ljudima koji to vole vidjeti. mene kao Banjalucanina je jos prije rata to fasciniralo u Sarajevu - ulice sa kucama koje su sve spojene.
Doista, fascinantno. Ima li ko da uradi flyere sa ovom slikom da dijelimo turistima kad dodju u grad, da vidi sta je prava bosanska arhiktetura.
Ili neko da napravi POSTCARD sa ovim motivom!
Govoriti o pogledu turiste na Sarajevo ne moze Sarajlija ili neko ko je tu toliko dugo da se navikao na neke stvari i ne primjecuje.
turisti u Sarajevi primjecuju neke stvari na koje domaci ne.
- U-zap
#37 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Grad je premali, nema nista za pokazati osim vijećnice i porcije ćevapa. To je nešto što se valjda svakom turistu svidi. Ono što im se ne svidi je sigurno prkno aerodrom, nepostojeći gradski prevoz (ako su oni tramvaji iz kamenog doba nekome gradski prijevoz taj je lud), prosjaci, prljavština po ulici, lutalice, improvizirani prodavači po ulici, ljetne papanske baste po ulici, nepoznavanje stranih jezika lokalnih prodavača, nepostojanje shopping centra sa kvalitetnom robom, zimi lose staze na planinama za skijanje , pušenje u zatvorenom prostoru (to je vani van pameti). Ovo je možda 0.2% od problema koje bi trebalo riješiti kako bi grad učinili primamljivim turistima.
-
Hendrix
#38 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Kolega koji je radio sa mnom, iz Irske je lik kaže meni jednom pa ti si iz Sarajeva, ja sam prije par godina tamo bio 5 dana, najbolji provod i odmor u životu.
Ja gledam ne kontam, ovo je lik koji je pola svijeta obišao sa rusakom do 25 godine, kaže opuštena atmosfera, nemam osjećaj da sam u turističkom mjestu, cugamo lagano u baštama, nema žurbe...
Hajd reko, ja to ne bi nikad pomislio o Sarajevu, ali eto nekome sve ovo ima drugačiji osjećaj nego nama l.
Ja gledam ne kontam, ovo je lik koji je pola svijeta obišao sa rusakom do 25 godine, kaže opuštena atmosfera, nemam osjećaj da sam u turističkom mjestu, cugamo lagano u baštama, nema žurbe...
Hajd reko, ja to ne bi nikad pomislio o Sarajevu, ali eto nekome sve ovo ima drugačiji osjećaj nego nama l.
- muha_sa
#39 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
ovim mladjim da kažem
Sarajevo je kako znam za sebe uvijek bilo krcato turistima----a bogme mLogo mLogo godina znam za sebe
Sarajevo je kako znam za sebe uvijek bilo krcato turistima----a bogme mLogo mLogo godina znam za sebe
- HAVANA
#40 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Ne vidim da se nesto zale,mnogi su odusevljeni, sto meni iskreno bude nekad i malo cudno jer ja puno vise primjecujem lose stvari i stvari na kojima treba raditi,popravljati...Kako mi ovaj belgijanac pojasni,jebe se meni,ja dosao da vidim nesto lijepo,drugacije,da se opustim,reda,rada i discipline mi je na vrh glave.U 7 dana ode na rafting,turu quadom sa bjelasnice pa skroz do borackog,lukomir,skakavac,potrefila ga dvije fine svirke do nekih doba,nece kuci,seta,navadio se na pekaru u tri ujutro, svaku bi noc po praznoj carsiji hodo i jeo kifle.Onda mu nesta merak gore oko tabije sjest,gledat...I nadigne se ujutru rano e gdje cu danas,sta da radim??? Jarane ba radim,ne mogu ja hodat i dan i noc,nisam se volko nahodo sa 17 godina
Iznajmi biciklo i ode on,jebe se njega.Cini mi se da mu das ping pong lopticu on bi se zabavio.Samo 2 od tih 7 dana je po danu hodao gradskom jezgrom,vidio sta ima,naravno odusevio se carsijom,linijom kod slatkog coseta,mjesavinom svega,od arhitekture do vjerskih objekata,nekim stvarima koje mi vise i ne primjecujemo,zaboravimo na njih,njima je to interesantno,ljepota je u ocima posmatraca..Zavisi i to sve ko je kakav i sta zeli.Obidjes puno gradova,vidis muzeje,interesantne stvari,vjerske objekte...
Na kraju se sve svede na isto u jako mnogo zemalja i gradova,odvede te negdje,napravi ti turu po istom sablonu,evo glavne ulice,eto vam soping centar,pokaze ti crkvu,dzamiju,ko je koga porobio i kad,ko je koga opljacko,gdje je i ko kome glave kido i zlatnike krao...Na kraju zbog njihovih programa mijesa mi se u sjecanju budimpesta i prag,isti kurac kako ti ga agencija plasira...Onog drugacijeg se sjecas,recimo karlowe wary,amsterdam,rhodos,italije...ali u svom aranzmanu,gdje ja sebi osmislim gdje cu i sta cu.Jebo glavnu ulicu i soping centar,suvenire nake tipa one olovke drvene pa njoj ime grada,imam ih 5 sigurno,iste samo sa razlicitim imenima.Svako voli drugacije stvari,cinjenica je da je mnogim ljudima ovde lijepo,interesantno,drugacije...To da se on puno nasekira sto je neko negdje nekog opljacko ,to vise nas brine,imaju oni to i kod svoje kuce svakodnevno,i mnogo gorih kvartova u koje i ne ulaze...Nekom je interesantno i da ode u tursku u hotel sa 500 soba,da mu svezu narukvicu i da moze jest i pit dok se ne usere,da mu muda titraju,ko kralja ga tretiraju za milju...Ja vala jednom bio i ne bi opet da mi ko besplatno da,sam da odem i lunjam po turskoj,to da.Razliciti su ljudi,nekom je predivno u monaku,a neko iz monaka dodje na peljesac i uziva.Ko zna sebi,njemu je i dobro.Poslao mi poklon da dam ovoj zeni gdje je spavao,prica o njoj ko da je kod kraljice nake bio.
A ona ona stara tipa,zajebant,sega,sala,donese mu kafu ujutro,napravila mu lokume,stavila mu sira i kajmaka...Spominje je ko da mu je hipotekarni kredit otplatila.
Njima je to interesantno,ta prisnost koje je jako malo ostalo ali je ima,odusevljen i nije mu jasno kako udjemo u 5 kafana,zovu mu pice,pozdravljaju,vazda ljudi nasmijani,kako u 1 ujutro gazda zakljuca kafanu,ko je osto osto,uvali nam gitaru,izvadi nakog mesa,hljepcica,sira.svi sjednu za jedan sto i udare po pjevanju.Na kraju nam i on odrecitovo nesta uz pratnji na klasicnoj gitari...Kod vas kaze i muzika izmijesana,a i ovi stolovi se izmjesase,i koga znas i ne znas
Vi pjevate od cepelina,do zaz,pa do tog nekog vaseg haliid
e onda smo mu i jednu od marca borsata...Dzaba ja njemu objasnjavam da to nije tako,da bas i nisu ti ljudi uvijek nasmijani,da ja to jednom u godini tako,ne seri,jes vama dobro...Ko onda, pisao sam,u galeriji smoje,u tri ujutro francuz svira i pjeva crvenu jabuku,obozava ih
(mozda sto mu je zena nekad 87-me bila u spotu crvene jabuke)
i jos se pojavi cura,donese ni manje ni vise nego violoncelo
e jebi ga,ovo ni ja jos nikad nisam dozivio,cuj violoncelo...I tako,bude fino,ko zna svojoj guzici...Ko je nadrkan,mos ga jebat.
Na kraju se sve svede na isto u jako mnogo zemalja i gradova,odvede te negdje,napravi ti turu po istom sablonu,evo glavne ulice,eto vam soping centar,pokaze ti crkvu,dzamiju,ko je koga porobio i kad,ko je koga opljacko,gdje je i ko kome glave kido i zlatnike krao...Na kraju zbog njihovih programa mijesa mi se u sjecanju budimpesta i prag,isti kurac kako ti ga agencija plasira...Onog drugacijeg se sjecas,recimo karlowe wary,amsterdam,rhodos,italije...ali u svom aranzmanu,gdje ja sebi osmislim gdje cu i sta cu.Jebo glavnu ulicu i soping centar,suvenire nake tipa one olovke drvene pa njoj ime grada,imam ih 5 sigurno,iste samo sa razlicitim imenima.Svako voli drugacije stvari,cinjenica je da je mnogim ljudima ovde lijepo,interesantno,drugacije...To da se on puno nasekira sto je neko negdje nekog opljacko ,to vise nas brine,imaju oni to i kod svoje kuce svakodnevno,i mnogo gorih kvartova u koje i ne ulaze...Nekom je interesantno i da ode u tursku u hotel sa 500 soba,da mu svezu narukvicu i da moze jest i pit dok se ne usere,da mu muda titraju,ko kralja ga tretiraju za milju...Ja vala jednom bio i ne bi opet da mi ko besplatno da,sam da odem i lunjam po turskoj,to da.Razliciti su ljudi,nekom je predivno u monaku,a neko iz monaka dodje na peljesac i uziva.Ko zna sebi,njemu je i dobro.Poslao mi poklon da dam ovoj zeni gdje je spavao,prica o njoj ko da je kod kraljice nake bio.
Njima je to interesantno,ta prisnost koje je jako malo ostalo ali je ima,odusevljen i nije mu jasno kako udjemo u 5 kafana,zovu mu pice,pozdravljaju,vazda ljudi nasmijani,kako u 1 ujutro gazda zakljuca kafanu,ko je osto osto,uvali nam gitaru,izvadi nakog mesa,hljepcica,sira.svi sjednu za jedan sto i udare po pjevanju.Na kraju nam i on odrecitovo nesta uz pratnji na klasicnoj gitari...Kod vas kaze i muzika izmijesana,a i ovi stolovi se izmjesase,i koga znas i ne znas
- nosara
#41 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Tesko... Sarajevo nikome...Lucky Strike wrote:Ma ne bacam ja tebi suplju, pasa moj. Ova tema nece pridonijeti boljitku naseg grada, ali eto mozemo svi kolektivno plakati zasto Sarajevo nije gdje je nekad bilo..JThomas wrote:ti si odgovorio šta se tebi odgovaralo.
meni trolu ne možeš pucati, ostavi to za frajle na lj&s.
Ali hajd, da ne trolamo..![]()
Navedi KONKRETNO dva valjana razloga zasto bi Sarajevo bilo zanimljivo nekome?
Zeljeznicar, to je vec druga prica...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#42 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Ono kad se neko ibreti sto u Sarajevu opljackaju turistu, sto ima bijede i sirotinje, sto nije sredjen javni prevoz....inace se to u metropolama ne desava i sve je pod konac
Sarajevo nije idealan grad, ima tu prostora za svasta nesto, ali ove price su izlizane floskule.
Sarajevo nije idealan grad, ima tu prostora za svasta nesto, ali ove price su izlizane floskule.
- muha_sa
#43 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
HAVANA
on došo iz Belgije i više obišo neg ja koji citav život ovdje živim
znam do čaršije i nazad
nekad se lolalo po birtijama od čaršije do Semizovca u nakoj birtiji -- mislim da se Semafor il tako nekako zvala gdje smo u pred zoru znali zaspat za stolom 
on došo iz Belgije i više obišo neg ja koji citav život ovdje živim
znam do čaršije i nazad
- ultima_palabra
#44 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Otprilike ovako kao što su Haznadar i Havana napisali... nije njima do gotive, zakona i sređenosti, oni su tu da iskuse nešto neobično i nesvakidašnje za njihove pojmove. I ako nije sve savršeno organizovano, oni to shvate kao izazov, ne kao smetnju. Na kraju krajeva, na odmoru su, tu će biti dva, tri, sedam, deset dana... da ovdje dolaze živjeti, onda bi se uhvatili za glavu
I prouče oni vrlo dobro destinacije unaprijed, tako da rijetko ko ode razočaran.
I prouče oni vrlo dobro destinacije unaprijed, tako da rijetko ko ode razočaran.
- Banksy
#45 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Hrana je izvrsna, arhitektura zanimljiva, ljudi su topli i spontani, atmosfera opuštena, cijene niske, šoping neloš.
Sarajevo je prelijep, ali prljav i zapušten grad, posebno Stari Grad i Centar, što ostavlja dojam jada i siromaštva . Strancima je to donekle egzotično, ali kad ostaju duže, počinje im smetati isto što i nama koji živimo tu. Bilo bi dovoljno okrečiti fasade i počistiti smeće, pa da zablista.
Bosna je još ljepša, Hercegovina pogotovo. I najljepši su u jesen. Obiđite ih ovih dana, dok je sunca i ako imate vremena, prizori pejzaža oduzimaju dah, doslovno.
Sarajevo je prelijep, ali prljav i zapušten grad, posebno Stari Grad i Centar, što ostavlja dojam jada i siromaštva . Strancima je to donekle egzotično, ali kad ostaju duže, počinje im smetati isto što i nama koji živimo tu. Bilo bi dovoljno okrečiti fasade i počistiti smeće, pa da zablista.
Bosna je još ljepša, Hercegovina pogotovo. I najljepši su u jesen. Obiđite ih ovih dana, dok je sunca i ako imate vremena, prizori pejzaža oduzimaju dah, doslovno.
-
realna do boli
#46 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Sto napisase Havana i Haznadar, sve je tako...ali..
Ipak se bar moze autobusna srediti, bar WC...i zabraniti promet prljavim, razvaljenim, pokvarenim busevima, te narediti vozacima da se kupaju i redovno presvlace...bar toliko, a sve ostalo je stvar licnog dozivljava i zelja svakog turiste.
Ja gradove i ljude procjenjujem po javnim wc-ima u njihovom gradu...
Ipak se bar moze autobusna srediti, bar WC...i zabraniti promet prljavim, razvaljenim, pokvarenim busevima, te narediti vozacima da se kupaju i redovno presvlace...bar toliko, a sve ostalo je stvar licnog dozivljava i zelja svakog turiste.
Ja gradove i ljude procjenjujem po javnim wc-ima u njihovom gradu...
-
burger_pasa
#47 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Sarajevo je grad ogromnih turistickih potencijala. U Sarajevu je skoro svaka zgrada, kuca, svaki objekt, prica za istoriju. Pa samo na osnovu zadnjeg rata bi se moglo turistima pricati i pokazivati danima i danima. Sarajevo ima prednost u odnosu na sve evropske gradove jer je spoj istoka i zapada, spoj razlicitih vjera, razlicitih tradicija itd.... Nema grada u Evropi sa dzamijama, crkvama i sinagogama na tako malom prostoru. Pa to je nevidjena atrakcija. Ljudi u Sarajevu i BiH su generalno topli, prijatni i komunikativni, sto je nevidjeno u danasnjoj Evropi itd...itd...Lucky Strike wrote:Pozdrav forume.
Imam jedno pitanje:
Svi volimo putovati, i naravno za ljude koji su rodjeni u Sarajevo, jako i neizmjerno je bitno da nas grad izraste u metropolu.
E sad, mene zanima, jer citam ovu temu o dosadnim gradovima, sta vi mislite da li prosjecni turista smatra Sarajevo dosadnim gradom? Ili generalno, smatra li da smo siromasni, nazadni, neuljudni, generalno da smo THIRD WORLD COUNTRY?
![]()
![]()
Sta bi to mogli unaprijediti da ljudi odu odavde i da se pozele vratiti ponovo? I potrositi novac?![]()
Ja stvarno mislim da generalno trebamo unaprijediti:
- Javni gradski prijevoz, i da se neko sjeti da nam svi autobusni budu isti, cisti, i da vozaci ne puse dok voze![]()
- podhitno napraviti i srediti autobusku stanicu, i nabaviti nove vozove jer ljudi generalno vise vole putovati zeljeznicom
- smanjiti prosjake
- potamaniti dzeparose po tramvajima, i ako je moguce da nekako nabavimo nove tramvaje, ugledajte se na ZG
- srusiti nelegalno izgradjena naselja i napraviti paralelne ulice i domove u strogom nizu, kao u predgradju Novog Sada. mada znam da je to nemoguce.![]()
- manje smeca po gradu, i da kafici i lokali po titovoj ne ostavljaju smeca da KJKP RAD kupi, nego uraditi kao u ZG, kontenjere na svakom cosku, i tu ostavljaj otpatke
Jedna Amerikanka sa kojom sam putovao iz Sarajeva preko ZG do Beca, rekla mi je da OLD TOWN super, ali da ima osjecaj da je Sarajevo siromasan grad.![]()
![]()
I upravu je. Poslije 15 dana javlja se na FB da ju je Zagreb naprosto odusevio i da bi mogla zivjeti tu..
Prije par godina pomogao sam jednoj Australijanki da dodje do policijske postaje jer ju je neki nadrkani dzeparos opljackao u tramvaju!![]()
Sve su to stvari, koje meni kao osobi koja voli Sarajevo smeta i volio bih da se to unaprijedi.
PITANJE:
Po vama, je li Sarajevo dosadan grad i sta mi to mozemo i trebamo ponuditi ljudima da bi ovaj grad napustili sretni i zadovoljni?
Ne mozemo vjecito ljudima prodavati sliku Sebilja, masnih cevapa i multikulturalizma kojeg vise nema.![]()
Budite objektivni, molim vas.
Sta nama hvali?
Hvali nam politika, gradska, kantonalna, entitetska i drzavna. Politike treba da su budne i efikasne. Pa ako se pojave dzeparosi da ih pofataju, kazne. Trebaju hvatati ljude sto nepostuju saobracajne propise, ostro kaznjavati one koji unistavaju gradsku imovinu. Trebaju uvesti red u javni saobracaj.
Politika treba gradit imidz grada, drzave itd...
-
prog321
#48 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Skloniti prosjake , pobiti pse, i staviti kante za smece svakih 3 metra u jezgru grada.
Usminkati grad, nove fasade, parkovi cistiji.
I Sarajevo bi mogla biti tip top destinacija za turiste.
Od planinskog do ratnog, istorijskog znacenja.
Samo na Franc Ferdinandu bi se mogli milioni zgrnuti.
Pa ovaj zadnji rat.
Pa SSF, pa ovo, pa ono. Nema u regiji nijednog grada da moze stati u ravan sa Sarajevom.
Usminkati grad, nove fasade, parkovi cistiji.
I Sarajevo bi mogla biti tip top destinacija za turiste.
Od planinskog do ratnog, istorijskog znacenja.
Samo na Franc Ferdinandu bi se mogli milioni zgrnuti.
Pa ovaj zadnji rat.
Pa SSF, pa ovo, pa ono. Nema u regiji nijednog grada da moze stati u ravan sa Sarajevom.
- Thorgerson
#49 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Ok je sve sto su napisali, ali pazite nemaju svi turisti nekoga ovdje. Hocemo li mi samo se koncetrisati na te ljude, kolege iz firmi, prijatelje, poznanike itd.
I meni je drugacije kada odem negdje gdje imam nekoga, pa onda te on malo uvuce u samu dusu grada i pokaze ti neke stvari. Ali ti kad sam odes negdje toga nema, tesko ces to sam naci. Ostaje ti ona zvanicna turisticka ponuda. I tu je pitanje sta mi tu imamo da ponudimo?
Npr. meni je suludo da grad sa ovoliko brda, planincura nema posten vidikovac. To je sramota.
Suludo je da mjesto gdje je bio atentat je ...onako. Obicna zgrada i tu ploca neka i to je to. Nit se mozes uslikati, ni nista. Pa da je to u parizu, oni bi milione obrtali samo na tome.
A ne treba puno stvari...i nisu skupe...i ne moze jbmu sve bit isplativo...ej kanton treba da radi ili grad zicaru...javljaju se strucnjaci, nije to isplativo...halo ba, nije poenta je li isplativo ili nije, nego da privuces ljude...nece to mozda bit isplativo, al ces privuci turistu i indirektno zaraditi...jok, nije isplativo...
Zatvori muzej...jbg nije isplativ...eto ti ko vodi grad i drzavu, reko bi covjek sve vrli ekonomisti i strucnjaci. Ali im je isplativo itekako podijeliti sebi plate po 4000-5000..regrese, bogove, kupiti vozni park od desetine miliona itd...To je itekako isplativo.
Evo jbt napravit zicaru + koji restorancic gore + napravis obilazak bob staze...zamisli da ovo imas u ponudi, spust sa trebevica, kuda su se spustali bob takmicari...pa koliko moze kostati ovo cudo...posrana sina i vagoncic da sjednes u njega i spustis se... Ko ne bi to zelio isprobati? Ovo je nesta extreme na snimku, ali moze ici i sporije...
I eto jos sta ubacit, i eto ti turiste samo ga tu mozes zadrzati citav dan jebeni.
Ovo isto uraditi sa tunelom npr. u Butmiru. Zatrpan, otrpaj ga. Ubaci sinu, slike, napravi ponudu nek ljudi vide kroz sta smo prolazili. Jok, ej tako bitnim objektom dali da upravlja neki lik privatno da zgrce pare...zasto, pa eto njegova kuca..jbg...
I meni je drugacije kada odem negdje gdje imam nekoga, pa onda te on malo uvuce u samu dusu grada i pokaze ti neke stvari. Ali ti kad sam odes negdje toga nema, tesko ces to sam naci. Ostaje ti ona zvanicna turisticka ponuda. I tu je pitanje sta mi tu imamo da ponudimo?
Npr. meni je suludo da grad sa ovoliko brda, planincura nema posten vidikovac. To je sramota.
Suludo je da mjesto gdje je bio atentat je ...onako. Obicna zgrada i tu ploca neka i to je to. Nit se mozes uslikati, ni nista. Pa da je to u parizu, oni bi milione obrtali samo na tome.
A ne treba puno stvari...i nisu skupe...i ne moze jbmu sve bit isplativo...ej kanton treba da radi ili grad zicaru...javljaju se strucnjaci, nije to isplativo...halo ba, nije poenta je li isplativo ili nije, nego da privuces ljude...nece to mozda bit isplativo, al ces privuci turistu i indirektno zaraditi...jok, nije isplativo...
Zatvori muzej...jbg nije isplativ...eto ti ko vodi grad i drzavu, reko bi covjek sve vrli ekonomisti i strucnjaci. Ali im je isplativo itekako podijeliti sebi plate po 4000-5000..regrese, bogove, kupiti vozni park od desetine miliona itd...To je itekako isplativo.
Evo jbt napravit zicaru + koji restorancic gore + napravis obilazak bob staze...zamisli da ovo imas u ponudi, spust sa trebevica, kuda su se spustali bob takmicari...pa koliko moze kostati ovo cudo...posrana sina i vagoncic da sjednes u njega i spustis se... Ko ne bi to zelio isprobati? Ovo je nesta extreme na snimku, ali moze ici i sporije...
I eto jos sta ubacit, i eto ti turiste samo ga tu mozes zadrzati citav dan jebeni.
Ovo isto uraditi sa tunelom npr. u Butmiru. Zatrpan, otrpaj ga. Ubaci sinu, slike, napravi ponudu nek ljudi vide kroz sta smo prolazili. Jok, ej tako bitnim objektom dali da upravlja neki lik privatno da zgrce pare...zasto, pa eto njegova kuca..jbg...
Last edited by Thorgerson on 28/10/2015 09:57, edited 1 time in total.
- ultima_palabra
#50 Re: SARAJEVO OCIMA JEDNOG TURISTE >)
Kaznena politika, naravno. Šta je bilo sa onim taksom što je prebio starijeg turistu? Ona džeparenja po Trebeviću?
Ljetos na Skakavcu jedna poveća grupica se motala oko mene i hanume, odustaše kad progovorismo naš...
Ljetos na Skakavcu jedna poveća grupica se motala oko mene i hanume, odustaše kad progovorismo naš...