upravo. najveći broj arapskih država su, što svjesno, što pod pritiskom zapada, odbacili mnoge islamske šizofrenije, pa su neki ukinuli i ropstvo tek relativno nedavno. arabija je najbliža tom nekom idealu šerijata, što dovoljno govori u kakvim bi *ovnima bili da su ga slijediliMyTao wrote:Evo razloga zasto su vjere i religije najvece zlo.zeina wrote:Kao što rekoh, nikad nije bio problem u religiji vec u ljudima, prvi covjek na zemlji je bio Boziji Poslanik Adem a.s sto znaci da je prvi covjek ujedno i covjek koji je imao jasne Bozije upute i postojala je samo jedna religija, znaci da to nije uslov da svijet bude bolji, ljudi su ti koji uvijek grijese i skrecu s pravog puta, umjesto obozavanja jednog Boga oni pocnu obozavati tele i sl. i Bog im svaki put posalje Poslanika da ih vrati na pravi put ali ljudi za vrlo kratko vrijeme skrenu u pogresnom pravcu, dakle iskljucivo je do ljudi.
A da Bog hoce bila bi samo jedna religija, ali ovaj svijet je Bog stvorio kao iskusenje a ne uzivanje, pa i nije poenta da bude bolje, na onom drugom, vjecnom, svijetu postojace samo jedna religija, samo jedan Bog i svi ce biti sretni.![]()
![]()
I to da je vjera cista ali ljudi losi je suplja... ljudi vjeru cine boljom nego sto to jeste... mogu samo zamisliti kako bi svijet licio kada bi recimo ljudi pratili sve onako kako pise u Kur'anu ili Bibliji... tad bi tek znali u kakvim smo govnima. Tako su i posle pada komunizma pricali... sistem je dobar ali su ga ljudi iskvarili i nikada ga nisu u potpunosti pratili
Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
- harač
#26 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
- zateznistub
#27 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Svijet bi bio najbolji da nema nikako religija...
al to sam samo ja!
al to sam samo ja!
-
zijancer
#28 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
a kakav bi bio bilo ko od nas da recimo nema svijeta

- dustaban
#29 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ovdje se samo mogu ponoviti...
(a i vrijeme je, nisam dugo)

-
zijancer
#30 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
da se okolnosti ne mijenjaju, jos bi postojali dinosaurusi
i sve bi se moglo nabubati napamet
i sve bi se moglo nabubati napamet
- Rampage
#31 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ti, ako sam dobro shvatio, ponosan na ovaj svoj "biser" i još ga "zaštitio"dustaban wrote:Ovdje se samo mogu ponoviti...
![]()
- ElDzidziIbnDzo
#32 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ja mogu reci samo da kada bi svi praktikovali "moju" religiju onako kako je propisana izvorno,onda zaista bi svijet bio perfektan.
- dustaban
#33 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
I ne bio ponosan, haj ti bolje ako umijes, po mogucnosti iz vlastite glave.Rampage wrote:dustaban wrote:Ovdje se samo mogu ponoviti...
Ti, ako sam dobro shvatio, ponosan na ovaj svoj "biser" i još ga "zaštitio"Da religija valja bila bi jedna,
da vjernici valjaju ne bi im trebala nijedna!Ono, kao napisao nešto pametno, nešto što bi trebalo zapamtiti
![]()
Mada prihvacam da ovome suprostavite bilo koji citat iz vasih knjiga...
- Rampage
#34 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Pazi ovo sada
:
"Da nevjernici valjaju, bili bi vjernici"
Uživaj

"Da nevjernici valjaju, bili bi vjernici"
Uživaj
- Towelie
#35 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
"Ti praštaj!, i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!" (El-E'araf, 199)I ne bio ponosan, haj ti bolje ako umijes, po mogucnosti iz vlastite glave.
Mada prihvacam da ovome suprostavite bilo koji citat iz vasih knjiga..
Na tebe se odnosi ovaj deo iza drugog zareza.
- zeina
#36 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Tema se odnosi na ljude koji pripadaju nekoj religii, sto se i po naslovu moze zakljuciti, a opet najvise odgovora od ateista
Kakva je to tolika potreba da visite na ovom podforumu a pogotovo na ovakvim temama ako niste religiozni...tu ste da ubjedjujete nas vjernike ili sami sebe 
- Rampage
#37 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Da, upravo tako.
Čovjek napiše hladno, citiram, "Da vjernici valjaju..." i još se okolo hvali tom svojom uvredom, e lijepa pameti
Ne valja ti nos, anamo njemu
Čovjek napiše hladno, citiram, "Da vjernici valjaju..." i još se okolo hvali tom svojom uvredom, e lijepa pameti
Ne valja ti nos, anamo njemu
- ABH017
#38 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
[quote="harač"][quote="MyTao"][quote="zeina"]
Kao što rekoh, nikad nije bio problem u religiji vec u ljudima, prvi covjek na zemlji je bio Boziji Poslanik Adem a.s sto znaci da je prvi covjek ujedno i covjek koji je imao jasne Bozije upute i postojala je samo jedna religija, znaci da to nije uslov da svijet bude bolji, ljudi su ti koji uvijek grijese i skrecu s pravog puta, umjesto obozavanja jednog Boga oni pocnu obozavati tele i sl. i Bog im svaki put posalje Poslanika da ih vrati na pravi put ali ljudi za vrlo kratko vrijeme skrenu u pogresnom pravcu, dakle iskljucivo je do ljudi.
A da Bog hoce bila bi samo jedna religija, [b][size=150]ali ovaj svijet je Bog stvorio kao iskusenje a ne uzivanje, pa i nije poenta da bude bolje, na onom drugom, vjecnom, svijetu postojace samo jedna religija, samo jedan Bog i svi ce biti sretni[/size][/b].[/quote]
Evo razloga zasto su vjere i religije najvece zlo.
I to da je vjera cista ali ljudi losi je suplja... ljudi vjeru cine boljom nego sto to jeste... mogu samo zamisliti kako bi svijet licio kada bi recimo ljudi pratili sve onako kako pise u Kur'anu ili Bibliji... tad bi tek znali u kakvim smo govnima. Tako su i posle pada komunizma pricali... sistem je dobar ali su ga ljudi iskvarili i nikada ga nisu u potpunosti pratili
[/quote]
upravo. najveći broj arapskih država su, što svjesno, što pod pritiskom zapada, odbacili mnoge islamske šizofrenije, pa su neki ukinuli i ropstvo tek relativno nedavno. arabija je najbliža tom nekom idealu šerijata, što dovoljno govori u kakvim bi *ovnima bili da su ga slijedili
[/quote]
Baš me interesuje zašto je religija najveće zlo, ako uči čovjeka da kontroliše svoje postupke, bude strpljiv i odgaja svoj um i karakter?
Po meni, mnogo bolja solucija, nego nasumično izbacivanje vlastitih prljavih, shizofrenih misli, kad god kome padne na um, nego omalovažavanje nečega na osnovu odokativnih vlastitih mišljenja, uzrokovanih mržnjom.
Za vašu informaciju, Šerijat je ovim prostorima vladao 500 godina (pretpostavljam da ga zbog toga i mrzite). Istina bilo je svega, ali, koliko je meni poznato, narodi ovdje su zadržali svoj jezik, kulturu, vjeru i tradiciju. Hej 500 godina!!! Čak je poznato da su muslimanski vladari gradili i crkve dok su bili na vlasti. Da ne govorim o izgradnji javnih kupatila, prenoćišta itd. Radi usporedbe uzmite zemlje Latinske amerike. Da.. Ili su one religiju, jezik i kulturu dobili gratis u paketu sa frtaljem kukuruznog hljeba između bičevanja i silovanja.
O robovlasništvu da ne govorim posebno. Opaska da je ropstvo ukinuto tek relativno nedavno (jako precizno nema šta, jučer ili prekjučer) je toliko smiješna, kad znamo da u istoj toj religiji, koju tako mrziš, prije 1400 godina Bog obećava najveću nagradu onome ko oslobodi roba.
Istina, niste nas ni navikli na drugačije od paušalnog pljuvanja po religijama, Islamu posebno.
Zar ne mislite da ste upravo vi sa svojim komentarima pokazali, kako bi užasan bio svijet kreiran prema vašem mišljenju. Ljudi koji kreiraju vlastito mišljenje na osnovu straha, mržnje i predrasuda, pa onda ih takve montiraju da što više oblate ono što ne razumiju kako bi ubijedili i druge u to, su NAJVEĆE ZLO na ovom svijetu i uvijek će biti.
Kao što rekoh, nikad nije bio problem u religiji vec u ljudima, prvi covjek na zemlji je bio Boziji Poslanik Adem a.s sto znaci da je prvi covjek ujedno i covjek koji je imao jasne Bozije upute i postojala je samo jedna religija, znaci da to nije uslov da svijet bude bolji, ljudi su ti koji uvijek grijese i skrecu s pravog puta, umjesto obozavanja jednog Boga oni pocnu obozavati tele i sl. i Bog im svaki put posalje Poslanika da ih vrati na pravi put ali ljudi za vrlo kratko vrijeme skrenu u pogresnom pravcu, dakle iskljucivo je do ljudi.
A da Bog hoce bila bi samo jedna religija, [b][size=150]ali ovaj svijet je Bog stvorio kao iskusenje a ne uzivanje, pa i nije poenta da bude bolje, na onom drugom, vjecnom, svijetu postojace samo jedna religija, samo jedan Bog i svi ce biti sretni[/size][/b].[/quote]
Evo razloga zasto su vjere i religije najvece zlo.
[/quote]
upravo. najveći broj arapskih država su, što svjesno, što pod pritiskom zapada, odbacili mnoge islamske šizofrenije, pa su neki ukinuli i ropstvo tek relativno nedavno. arabija je najbliža tom nekom idealu šerijata, što dovoljno govori u kakvim bi *ovnima bili da su ga slijedili
[/quote]
Baš me interesuje zašto je religija najveće zlo, ako uči čovjeka da kontroliše svoje postupke, bude strpljiv i odgaja svoj um i karakter?
Po meni, mnogo bolja solucija, nego nasumično izbacivanje vlastitih prljavih, shizofrenih misli, kad god kome padne na um, nego omalovažavanje nečega na osnovu odokativnih vlastitih mišljenja, uzrokovanih mržnjom.
Za vašu informaciju, Šerijat je ovim prostorima vladao 500 godina (pretpostavljam da ga zbog toga i mrzite). Istina bilo je svega, ali, koliko je meni poznato, narodi ovdje su zadržali svoj jezik, kulturu, vjeru i tradiciju. Hej 500 godina!!! Čak je poznato da su muslimanski vladari gradili i crkve dok su bili na vlasti. Da ne govorim o izgradnji javnih kupatila, prenoćišta itd. Radi usporedbe uzmite zemlje Latinske amerike. Da.. Ili su one religiju, jezik i kulturu dobili gratis u paketu sa frtaljem kukuruznog hljeba između bičevanja i silovanja.
O robovlasništvu da ne govorim posebno. Opaska da je ropstvo ukinuto tek relativno nedavno (jako precizno nema šta, jučer ili prekjučer) je toliko smiješna, kad znamo da u istoj toj religiji, koju tako mrziš, prije 1400 godina Bog obećava najveću nagradu onome ko oslobodi roba.
Istina, niste nas ni navikli na drugačije od paušalnog pljuvanja po religijama, Islamu posebno.
Zar ne mislite da ste upravo vi sa svojim komentarima pokazali, kako bi užasan bio svijet kreiran prema vašem mišljenju. Ljudi koji kreiraju vlastito mišljenje na osnovu straha, mržnje i predrasuda, pa onda ih takve montiraju da što više oblate ono što ne razumiju kako bi ubijedili i druge u to, su NAJVEĆE ZLO na ovom svijetu i uvijek će biti.
- zateznistub
#39 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Od kako sam se nakacio na ovaj jadni forum ovo je činimise prvi put da pisem na pdforumu religija. i vjeruj, da sam na vrijeme vidio da je podforum religija ne bih napisao ni ovaj! Msilio sam da je obicna, casual tema...halalite...zeina wrote:Tema se odnosi na ljude koji pripadaju nekoj religii, sto se i po naslovu moze zakljuciti, a opet najvise odgovora od ateistaKakva je to tolika potreba da visite na ovom podforumu a pogotovo na ovakvim temama ako niste religiozni...tu ste da ubjedjujete nas vjernike ili sami sebe
- ABH017
#40 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Da li to znači da su svi nevjernici dobri ljudi?dustaban wrote:Ovdje se samo mogu ponoviti...
![]()
Morao sam i ja.
- bubi_mama
#41 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ne bi bio bolji. Jer nikakvo jednoumlje nije dobro.
Samo problem sa svim religijama je isti, neumorno dokazivanje da onaj tamo anamon nije u pravu. Ni on, ni njegovo vjerovanje i sl. Samo ne znam cemu?
Samo problem sa svim religijama je isti, neumorno dokazivanje da onaj tamo anamon nije u pravu. Ni on, ni njegovo vjerovanje i sl. Samo ne znam cemu?
- MyTao
#42 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Pa vjera vs ateizam nije kao pepsi vs coca cola... gdje izaberes ono sto ti se vise dopada i srecno zivis do kraja zivota. Sve sto se tice vjere tice se i mene... ja sam napustio islam i postao ateista, sto znaci da muslimani me legalno mogu ubiti (pogotovo sto sada jos i pisem protiv islama). U Saudijskoj Arabiji je to cak i zakon... tako da sve sto se tice vjere tice se i mene... da vjere ne uce ono sto uce onda to nebi bio problem. Nisam na forumu o Budizmu jer ta vjera ne kaze da ja trebam umrijeti kao sto to islam kaze... Nadam se da ti je jasno.zeina wrote:Tema se odnosi na ljude koji pripadaju nekoj religii, sto se i po naslovu moze zakljuciti, a opet najvise odgovora od ateistaKakva je to tolika potreba da visite na ovom podforumu a pogotovo na ovakvim temama ako niste religiozni...tu ste da ubjedjujete nas vjernike ili sami sebe
- ABH017
#43 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Koje nebuloze...
Kakva paranoja... Hahahahahahaha..
@dustaban
Bilo bi ti pametnije da nisi ni sad.
Kakva paranoja... Hahahahahahaha..
@dustaban
Bilo bi ti pametnije da nisi ni sad.
- ABH017
#44 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
A to što budisti pobiše sve muslimane oko sebe, to nikom ništa, jelde? Baš si objektivan, ko dnevni avaz.MyTao wrote:Pa vjera vs ateizam nije kao pepsi vs coca cola... gdje izaberes ono sto ti se vise dopada i srecno zivis do kraja zivota. Sve sto se tice vjere tice se i mene... ja sam napustio islam i postao ateista, sto znaci da muslimani me legalno mogu ubiti (pogotovo sto sada jos i pisem protiv islama). U Saudijskoj Arabiji je to cak i zakon... tako da sve sto se tice vjere tice se i mene... da vjere ne uce ono sto uce onda to nebi bio problem. Nisam na forumu o Budizmu jer ta vjera ne kaze da ja trebam umrijeti kao sto to islam kaze... Nadam se da ti je jasno.zeina wrote:Tema se odnosi na ljude koji pripadaju nekoj religii, sto se i po naslovu moze zakljuciti, a opet najvise odgovora od ateistaKakva je to tolika potreba da visite na ovom podforumu a pogotovo na ovakvim temama ako niste religiozni...tu ste da ubjedjujete nas vjernike ili sami sebe
Nego, budi pošten, pa se prestani lažno predstavljati kao bivši musliman i provocirat narod.
- dustaban
#45 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Sloborno, zato smo tuABH017 wrote:dustaban wrote:Ovdje se samo mogu ponoviti...
Da li to znači da su svi nevjernici dobri ljudi?Da religija valja bila bi jedna
da vjernici valjaju ne bi im trebala nijedna!
Morao sam i ja.
dakle primjeti moju "nit" - razdvajanje vjere od religije. Vjernik koji je vezan uz samo jednu religiju nije dobar vjernik jer on vjeruje u religiju vise nego u Boga! Pravom vjerniku religija ne treba.
Nevjernika zapravo nema - jedni vjeruju u Boga drugi vjeruju da nema Boga (ali vjeruju u nesto drugo) i to je pitanje zapravo besmisleno. I kad bi se mi samo po tome razlikovali (po vjerovanju) ni po muke. Problem je religija koja od vjernika pravi religionare...
I prema tome nisam nigdje rekao da su "nevjernici" automatski OK. Zapravo ne znam sta znaci ta rijec! Ona je naprosto ukradena od strane religije da njome obiljezi religionare. Nazvati vjernicima samo one koji pripadaju nekoj religiji je isto kao kad bi pacenikom nazvali samo one koji pate od tacno odredjene patnje!
Nije dovoljno ni poblize objasnjenje u smislu - vjernik je onaj koji vjeruje u Boga! Sta je Bog?
I tako dalje...
Dobra mi ova izreka jelda? Ma beton.
- ABH017
#46 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ma ne možeš se sad izvadit. Prop'o ti je fazon. Da si umjesto "vjernici" metn'o "ljudi", tad bi bila vrhunska. I šaljiva i tačna u svakom smislu.dustaban wrote: Sloborno, zato smo tu![]()
dakle primjeti moju "nit" - razdvajanje vjere od religije. Vjernik koji je vezan uz samo jednu religiju nije dobar vjernik jer on vjeruje u religiju vise nego u Boga! Pravom vjerniku religija ne treba.
Nevjernika zapravo nema - jedni vjeruju u Boga drugi vjeruju da nema Boga (ali vjeruju u nesto drugo) i to je pitanje zapravo besmisleno. I kad bi se mi samo po tome razlikovali (po vjerovanju) ni po muke. Problem je religija koja od vjernika pravi religionare...
I prema tome nisam nigdje rekao da su "nevjernici" automatski OK. Zapravo ne znam sta znaci ta rijec! Ona je naprosto ukradena od strane religije da njome obiljezi religionare. Nazvati vjernicima samo one koji pripadaju nekoj religiji je isto kao kad bi pacenikom nazvali samo one koji pate od tacno odredjene patnje!
Nije dovoljno ni poblize objasnjenje u smislu - vjernik je onaj koji vjeruje u Boga! Sta je Bog?
I tako dalje...
- dustaban
#47 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Procitaj ti to jos koji put...ABH017 wrote:Ma ne možeš se sad izvadit. Prop'o ti je fazon. Da si umjesto "vjernici" metn'o "ljudi", tad bi bila vrhunska. I šaljiva i tačna u svakom smislu.dustaban wrote: Sloborno, zato smo tu![]()
I tako dalje...
-
patriot_1
#48 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Možda malo,al ne puno bolji!šarf wrote:Uzmi u obzir sadašnje stanje u kojem se nalazi tvoja religija.Sada ne govorimo o onome što piše u Knjigama.Govorimo o onome što se sada dešava u religijama.Tvoja religija onakva kakva jeste da li bi svijet učinila boljim?
Neka svako govori o svojoj religiji,znam da neće biti tako,ali eto usput.
Naime , kad bi kršćanstvo bilo jedina religija ,opet bi bilo kršćana koji su to na papiru ali ne srcem.
Zatim,i tada bi bilo podjeljeno na Katolicizam,Pravoslavlje i Protestantizam,pe eto ,razloga za sukobe.
Kad bi pak svi zdušno slijedili Kristovo učenje,e onda bi svijet bio PUNO bolji!
-
patriot_1
#49 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ovim nisi rekao ništa!MyTao wrote:Evo razloga zasto su vjere i religije najvece zlo.zeina wrote:Kao što rekoh, nikad nije bio problem u religiji vec u ljudima, prvi covjek na zemlji je bio Boziji Poslanik Adem a.s sto znaci da je prvi covjek ujedno i covjek koji je imao jasne Bozije upute i postojala je samo jedna religija, znaci da to nije uslov da svijet bude bolji, ljudi su ti koji uvijek grijese i skrecu s pravog puta, umjesto obozavanja jednog Boga oni pocnu obozavati tele i sl. i Bog im svaki put posalje Poslanika da ih vrati na pravi put ali ljudi za vrlo kratko vrijeme skrenu u pogresnom pravcu, dakle iskljucivo je do ljudi.
A da Bog hoce bila bi samo jedna religija, ali ovaj svijet je Bog stvorio kao iskusenje a ne uzivanje, pa i nije poenta da bude bolje, na onom drugom, vjecnom, svijetu postojace samo jedna religija, samo jedan Bog i svi ce biti sretni.![]()
![]()
Jedno je sigurno,kad ljudi nebi uopće vjerovali u Boga,svijet bi bio stoput gori.
Činiti zlo ipak se sustežu,što iz straha od Boga,što iz ljubavi prema Njemu!
- ABH017
#50 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Eh jašta ću. Evo sve me zvrka stoji da čitam isprazne marketinške rečenice.dustaban wrote:Procitaj ti to jos koji put...ABH017 wrote:Ma ne možeš se sad izvadit. Prop'o ti je fazon. Da si umjesto "vjernici" metn'o "ljudi", tad bi bila vrhunska. I šaljiva i tačna u svakom smislu.dustaban wrote: Sloborno, zato smo tu![]()
I tako dalje...
Ja ti dadoh savjet i uputu, kojim pravcem trebaš probati da razmišljaš, prijateljski. Do tebe je kako ćeš reagovat.
Edit:
Mobitel. Male tipke, a debeli prsti.