I te kako govorim sa stanovista sopstvenog iskustva.Lisac wrote:(...)
uostalom lako je zaboraviti i oprostiti ono shto nisi iskusio na vlastitoj kozhi.
Pitas zasto sam stavio "osvetu" u kontekst rata ?? Zato Lisac sto je rat jos u glavama mnogih... prelistaj teme na podforumu Politika. Nije rijec o oprostiti ili zaboraviti, vec o tome koliko smo se spremni kao pojedinci svetiti... uglavnom s pozicije moci nad nemocnima, bas kao u tekstu George Orwella.
I... koliko je clanova foruma bilo, ako ih je bilo, u situaciji da se ponasa krvnicki nad nemocnima, ili u situaciji da trpi teror od onih koji su bili u situaciji da odlucuju direktno o zivotu i smrti. Ne mislim ovdje na "oni su nama slali granate"..., vec kontakt licem u lice.
Pises i o mogucnosti prevare, nabijanja rogova i drugih mogucnosti koje mogu biti razlogom za mrznju koja bi u krajnjem slucaju mogla rezultirati osvetom...
Prije mozda pet godina je kod mene bio u posjeti jedan moj stari poznanik, inace strani drzavljanin, koji je u periodu rata kod nas u BiH bio u sluzbi jednog od bataljona SFOR-a kao prevodilac.
Izmedju ostalog pitao sam ga "kako bi on postupio u slucaju da mu se desi da mu neko siluje i ubije sestru".
Znas sta mi je rekao ?
"Tuzio bih ga !!"
Bio sam iznenadjen... ali mi je on jasno dao do znanja da u zemljama sa uredjenim zakonodavstvom i nekorumpiranim pravosudjem nema potrebe za osvetom, jer to sve se uredno regulise kaznom koju ce odrezati sudija.
Pitam se da li je kod nas izrazena spremnost za osvetom rezultat nepovjerenja u institucije drzave... prvenstveno pravosudja...?