OSVETA JE GORKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fair Life

Post by Fair Life »

Lisac wrote:(...)
uostalom lako je zaboraviti i oprostiti ono shto nisi iskusio na vlastitoj kozhi.
I te kako govorim sa stanovista sopstvenog iskustva.

Pitas zasto sam stavio "osvetu" u kontekst rata ?? Zato Lisac sto je rat jos u glavama mnogih... prelistaj teme na podforumu Politika. Nije rijec o oprostiti ili zaboraviti, vec o tome koliko smo se spremni kao pojedinci svetiti... uglavnom s pozicije moci nad nemocnima, bas kao u tekstu George Orwella.

I... koliko je clanova foruma bilo, ako ih je bilo, u situaciji da se ponasa krvnicki nad nemocnima, ili u situaciji da trpi teror od onih koji su bili u situaciji da odlucuju direktno o zivotu i smrti. Ne mislim ovdje na "oni su nama slali granate"..., vec kontakt licem u lice.

Pises i o mogucnosti prevare, nabijanja rogova i drugih mogucnosti koje mogu biti razlogom za mrznju koja bi u krajnjem slucaju mogla rezultirati osvetom...

Prije mozda pet godina je kod mene bio u posjeti jedan moj stari poznanik, inace strani drzavljanin, koji je u periodu rata kod nas u BiH bio u sluzbi jednog od bataljona SFOR-a kao prevodilac.
Izmedju ostalog pitao sam ga "kako bi on postupio u slucaju da mu se desi da mu neko siluje i ubije sestru".

Znas sta mi je rekao ?

"Tuzio bih ga !!"

Bio sam iznenadjen... ali mi je on jasno dao do znanja da u zemljama sa uredjenim zakonodavstvom i nekorumpiranim pravosudjem nema potrebe za osvetom, jer to sve se uredno regulise kaznom koju ce odrezati sudija.

Pitam se da li je kod nas izrazena spremnost za osvetom rezultat nepovjerenja u institucije drzave... prvenstveno pravosudja...?
Lisac

Post by Lisac »

Fair Life wrote:Pitas zasto sam stavio "osvetu" u kontekst rata ?? Zato Lisac sto je rat jos u glavama mnogih... prelistaj teme na podforumu Politika. Nije rijec o oprostiti ili zaboraviti, vec o tome koliko smo se spremni kao pojedinci svetiti... uglavnom s pozicije moci nad nemocnima, bas kao u tekstu George Orwella.
rat jeste nazhalost josh uvijek u glavama mnogih, ali ja ipak (kao shto sam vec rekao) ne vjerujem u pretjeranu spremnost i motiviranost pojedinaca da se svete. znam kako to u stvarnosti izgleda i znam da mirne dushe (10 god. nakon rata) mogu reci da bosanci nisu osvetoljubiv narod. to shto bi pojedinci bili spremni uraditi, ukoliko bi znali da nece snositi ama bash nikakve posljedice, je druga pricha. ima veze sa ratom ali ima vishe veze sa mentalitetom. i to onim kojeg oduvijek imamo. upravo onim koji je i omoguchio da se medjusobno ubijamo pune 4 godine.
Fair Life wrote:u zemljama sa uredjenim zakonodavstvom i nekorumpiranim pravosudjem nema potrebe za osvetom, jer to sve se uredno regulise kaznom koju ce odrezati sudija.
upravo zato sam ti i spomenuo primjer nürnbershkog suda. shta ochekivati od nashih sudova? uostalom u situaciji u kojoj nema pobjednika ni porazhenih nemoguce je formirati neovisno sudsko tijelo koje bi uzhivalo povjerenje i imalo dovoljan integritet da sudi i osudi sve one koji su to i zasluzhili. nemoguce zato shto pobjednici ne samo da pishu historiju, nego pishu i zakone koji ce tu verziju historije potvrditi. zakone koji u neposrednim postratnim vremenima ne insistiraju na svim aspektima sudskog procesa, ukoliko se krivnja "zna", ali insistiraju na pravednoj kazni i brzoj kazni. jedino tako mozhesh umanjiti osjecaj pochinjene nepravde i od onih koji su do prije par godina bili na svirep i barbarski nachin progonjeni i ubijani napraviti civilizirane gradjane, koji ce svoje 'dushmane' radije prijaviti policiji i podici tuzhbu prije no odluce da uzmu zakon u svoje ruke.

pretpostavljam da bi ovo iznad trebao biti dovoljan odgovor na ovo ispod ;)
Fair Life wrote:Pitam se da li je kod nas izrazena spremnost za osvetom rezultat nepovjerenja u institucije drzave... prvenstveno pravosudja...?
alek

Post by alek »

Lisac wrote:znam da mirne dushe (10 god. nakon rata) mogu reci da bosanci nisu osvetoljubiv narod
ja jesam :D :D
Lisac

Post by Lisac »

ti kao prvo nisi chovjek :D odlika ljudi je da uglavnom zhive u jednoj galaksiji :D a sad se vrati tamo odakle nisi doshao i ne miniraj rijetke izljeve loocidnosti :D
Post Reply