Ni pakao nema religiju.dustaban wrote:Kad malo bolje razmislim... nijedna religija u svome opisu raja ne navodi prisustvo religije! Raj je dakle svijet bez religije!
Mislim da je time sve receno.
Svijet bez religija
-
Hakiz
#26 Re: Svijet bez religija
-
Edouard
#27 Re: Svijet bez religija
'Svijet bez religija' je u suštini jedan oksimoron.
Da nema religija, i uz današnja razarajuća sredstva kojima raspolaže, svijeta zapravo ne bi ni bilo.
Da nema religija, i uz današnja razarajuća sredstva kojima raspolaže, svijeta zapravo ne bi ni bilo.
- fatamorgana
#28 Re: Svijet bez religija
Vrlo oštroumno!Edouard wrote:'Svijet bez religija' je u suštini jedan oksimoron.
- Dozer
#29 Re: Svijet bez religija
Jah...svijet, eto, postao/nastao s pojavom religija. I ljudi, i ljudi
- dustaban
#30 Re: Svijet bez religija
A sad ozbiljno... ajmo se ko ljudi dogovoriti pa ukinuti religije, ostaviti samo ove karitativno-humanitarne sluzbe i pogrebna drustva.
Ogromne bi to bile ustede, smanjile bi se podjele, svijet bi bio neuporedivo bolji.
Ma to je zapravo preduslov za opstanak. Treba zaustaviti globalno zagrijavanje i religije!
Vjerovanje u boga, ko hoce i kako hoce, ostat ce prije svega u pojedincu-vjerniku i u njegovoj kuci, a sira okupljanja po osnovi religijskog naslijedja ce biti u formi udruzenja gradjana... dok i to sasvim ne nestane, odnosno dok se ne uspostavi neki jedinstveni oblik tumacenja boga i vjere u istog.
I zapamtite - pravi vjernik je vjernik kojemu ne treba religija!
Ogromne bi to bile ustede, smanjile bi se podjele, svijet bi bio neuporedivo bolji.
Ma to je zapravo preduslov za opstanak. Treba zaustaviti globalno zagrijavanje i religije!
Vjerovanje u boga, ko hoce i kako hoce, ostat ce prije svega u pojedincu-vjerniku i u njegovoj kuci, a sira okupljanja po osnovi religijskog naslijedja ce biti u formi udruzenja gradjana... dok i to sasvim ne nestane, odnosno dok se ne uspostavi neki jedinstveni oblik tumacenja boga i vjere u istog.
I zapamtite - pravi vjernik je vjernik kojemu ne treba religija!
-
Kitrona
#31 Re: Svijet bez religija
Svijet bez religija... hmmmm... intrigantna ideja....
- ABH017
#32 Re: Svijet bez religija
I posve ostvariva.. na sa-x forumu..
Uhh.. jedna narodna poslovica, vrlo slikovito objašnjava stanje ljudskog uma:
"Svak se češe gdje ga svrbi."
Uhh.. jedna narodna poslovica, vrlo slikovito objašnjava stanje ljudskog uma:
"Svak se češe gdje ga svrbi."
- animals
#33 Re: Svijet bez religija
Bog i ako postoji, nema nista sa religijama..
pa ne bi bio svevisnji da se spusti na taj nivo..
zamislimo da je svevisnjem bitno hoce li neko klanjati pet puta na dan ili sest puta..
ili se moliti njemu citav dan..jako nebitno u ljudskom zivotu..
zamislimo da je svevisnjem bitno hoce li neko klanjati pet puta na dan ili sest puta..
- dustaban
#34 Re: Svijet bez religija
Pa naravno. Nista Boga tako ne vrijedja (i negira) kao sama religija.animals wrote:Bog i ako postoji, nema nista sa religijama..
Religija se mudro bazira na ljudskom strahu, naivnosti, gluposti... i idiotskom vjerovanju da te je zapala prava religija, svi drugi su u zabludi! Hajde da ostavimo Boga u stranu, ali zaista je fascinantno vidjeti kako se i dan danas odrzava ubleha zvana religijski rituali. Ja mislim da se i sam Bog ibreti posmatrajuci ove presmijesne nacine obracanja njemu!
I to traje samo zato sto nema nikoga da to presjece. A samospoznaja se desava tesko - razmisljanjem, ili veoma lako - umiranjem.
Al jebo smrt (i obecani raj?!), kako natjerati ljude da razmisljaju, samo tako se moze osloboditi od religije.
Bog i vjerovanja u njega nece nimalo biti dovedeni u pitanje oslobadjanjem od religije, jer religija zaista, ALI ZAISTA, nema nikakve veze sa univerzumom, mjestom gdje Bog stanuje!
Dragi moji zavedeni vjernici - religionari, pocnite sa vjezbama obracanja Bogu bez religije. Veoma cete se ugodno iznenaditi...
-
Nadzorna_ploca
#35 Re: Svijet bez religija
Majko mila koliko teoreticara na samo jednom mjestu. 
-
zijancer
#36 Re: Svijet bez religija
Zaphodu Bilbroksu je svejedno, on je predsjednik univerzumaanimals wrote:Bog i ako postoji, nema nista sa religijama..
ali sta s nama drugima
mozak joj se naopacke irazvratio kad je shvatila koliko je beznacajna
hocu rec, mi smo pod anezstezijom, nismo ni svjesni razmjera svoje nesvijesti
for now
dobro, osjetimo sicusni dasak samo kad nas spuca kakva tragedija vecih razmjera
- Dozer
#37 Re: Svijet bez religija
Par interesantnih cinjenica iz Kur'ana, prevod: Besim Korkut...
"Bojali" (najcesce u formi "Oni koji se budu Allaha bojali"), spominje se - 39 puta.
"Bojte se" (najcesce u formi "bojte se Allaha") spominje se - 41 put.
"Kazna/Kazniti" (najcesce u formi "Allah ce kazniti/strahovito kazniti", upuceno nevjernicima, ali i vjernicima koji zgrijese), spominje se - 150 puta.
"Strah/strahom/strahovati" (najcesce se odnosi na nevjernike, ali dijelom i vjernike), spominje se - 73 puta.
"Dzehennem" se spominje 118 puta, uvijek kao neka kazna nekome.
"Dzennet" se spominje 120 puta, kao nagrada nekome.
"Sejtan" se spominje 104 puta.
"Nagrada/nagraditi" (vjernicima/vjernike), se spominje 94 puta.
Itd.
Rezime prijetnji, na bilo koji nacin - 39+41+150+73+118 = 421
Rezime negativnih konotacija (Sejtan) = 104
Rezime nagrada, na bilo koji nacin - 120+94 = 214
Ukratko - cemu tolike prijetnje...?
"Bojali" (najcesce u formi "Oni koji se budu Allaha bojali"), spominje se - 39 puta.
"Kazna/Kazniti" (najcesce u formi "Allah ce kazniti/strahovito kazniti", upuceno nevjernicima, ali i vjernicima koji zgrijese), spominje se - 150 puta.
"Strah/strahom/strahovati" (najcesce se odnosi na nevjernike, ali dijelom i vjernike), spominje se - 73 puta.
Itd.
- ABH017
#38 Re: Svijet bez religija
I opet: "svako se češe gdje ga svrbi".dustaban wrote:Pa naravno. Nista Boga tako ne vrijedja (i negira) kao sama religija.animals wrote:Bog i ako postoji, nema nista sa religijama..
Religija se mudro bazira na ljudskom strahu, naivnosti, gluposti... i idiotskom vjerovanju da te je zapala prava religija, svi drugi su u zabludi! Hajde da ostavimo Boga u stranu, ali zaista je fascinantno vidjeti kako se i dan danas odrzava ubleha zvana religijski rituali. Ja mislim da se i sam Bog ibreti posmatrajuci ove presmijesne nacine obracanja njemu!
![]()
I to traje samo zato sto nema nikoga da to presjece. A samospoznaja se desava tesko - razmisljanjem, ili veoma lako - umiranjem.
Al jebo smrt (i obecani raj?!), kako natjerati ljude da razmisljaju, samo tako se moze osloboditi od religije.
Bog i vjerovanja u njega nece nimalo biti dovedeni u pitanje oslobadjanjem od religije, jer religija zaista, ALI ZAISTA, nema nikakve veze sa univerzumom, mjestom gdje Bog stanuje!
Dragi moji zavedeni vjernici - religionari, pocnite sa vjezbama obracanja Bogu bez religije. Veoma cete se ugodno iznenaditi...
Mene fascinira bilo čija uvjerenost da samo on i oni koji isto misle, razmišljaju i koriste mozak. Svi ostali ga ne koriste, zato što nisu došli do istovjetne spoznaje, na kojoj su oni.
Vrlo dirljivo.. Do suza..
- ABH017
#39 Re: Svijet bez religija
I pored svih tih cifara, oko kojih se neko "momački" potrudio da sve to izbroji, meni ni strah ni nagrada ne opisuju, ni blizu odnos, kao poštovanje i zadivljenost.Dozer wrote:Par interesantnih cinjenica iz Kur'ana, prevod: Besim Korkut...
Itd.
- dustaban
#40 Re: Svijet bez religija
Problem vase "spoznaje" nije spoznaja o postojanju boga, vec "spoznaja" da su pravi vjernici samo oni koji obave hadz, oni koji slave Hristovo rođenje, oni koji odmotavaju Toru... i da ce bog samo njih popaziti, sve drugo ce zavrsiti u pakli.ABH017 wrote:I opet: "svako se češe gdje ga svrbi".dustaban wrote:Pa naravno. Nista Boga tako ne vrijedja (i negira) kao sama religija.animals wrote:Bog i ako postoji, nema nista sa religijama..
![]()
Mene fascinira bilo čija uvjerenost da samo on i oni koji isto misle, razmišljaju i koriste mozak. Svi ostali ga ne koriste, zato što nisu došli do istovjetne spoznaje, na kojoj su oni.
Vrlo dirljivo.. Do suza..
Howyesno!
Ja cu nastaviti kako sam krenuo, necu se prepirati oko pitanja ima li ili nema Boga. Hocu samo da se vi vjernici zamislite nad pitanjem - sta ako ga ima a to nije ono kako nas religija driluje?
A nemore biti tako, nema teorije!
- ABH017
#41 Re: Svijet bez religija
Problem vaše "spoznaje", je što mislite da znate šta je neko spoznao, a realno gledajući, pojma nemate.dustaban wrote: Problem vase "spoznaje" nije spoznaja o postojanju boga, vec "spoznaja" da su pravi vjernici samo oni koji obave hadz, oni koji slave Hristovo rođenje, oni koji odmotavaju Toru... i da ce bog samo njih popaziti, sve drugo ce zavrsiti u pakli.
Howyesno!
![]()
Ja cu nastaviti kako sam krenuo, necu se prepirati oko pitanja ima li ili nema Boga. Hocu samo da se vi vjernici zamislite nad pitanjem - sta ako ga ima a to nije ono kako nas religija driluje?
![]()
Pokušavate prodrijeti u nečiju intimu i privatnost, na osnovu onog što vidite spolja. I opet, pojma o pojmu nemate.
Što je najgore, mislite da ste spoznali Boga, ako ste malo razmišljali o nastanku svega.
Ali, samo vi nastavite. Bilo bi dosadno bez vas, samo bi se svađali međusobno.
- skupljac_zeljeza
#42 Re: Svijet bez religija
Neki ostanu na prvoj stepenici, neki na drugoj ili trećoj, ali ima još spratova.ABH017 wrote: Pokušavate prodrijeti u nečiju intimu i privatnost, na osnovu onog što vidite spolja. I opet, pojma o pojmu nemate.
Što je najgore, mislite da ste spoznali Boga, ako ste malo razmišljali o nastanku svega.

- dustaban
#43 Re: Svijet bez religija
Pa naravno da stvari treba"posmatrati spolja". Upravo je to prednost nas koji smo izvan religije.ABH017 wrote:Problem vaše "spoznaje", je što mislite da znate šta je neko spoznao, a realno gledajući, pojma nemate.dustaban wrote: Problem vase "spoznaje" nije spoznaja o postojanju boga, vec "spoznaja" da su pravi vjernici samo oni koji obave hadz, oni koji slave Hristovo rođenje, oni koji odmotavaju Toru... i da ce bog samo njih popaziti, sve drugo ce zavrsiti u pakli.
Howyesno!
![]()
![]()
Pokušavate prodrijeti u nečiju intimu i privatnost, na osnovu onog što vidite spolja. I opet, pojma o pojmu nemate.
Vjernici "svoju religiju" dozivljavaju kao mater - ona je najispravnija i najbolja na svijetu! Mi, "koji smo se odvojili od materine sise", cijenimo (i volimo) majku kao pojam i oslobodjeni smo bolesnog stanja da, voleci svoju, zamrzimo sve druge majke!
Bog jeste ili nije, ali to nema veze sa cinjenicom da je religija njesra!
- S4mpion
#44 Re: Svijet bez religija
Ako je Adem a.s prvi čovjek i poslanik na Zemlji, šta znači to "ranije"?Dozer wrote:Religije su, u kontekstu nase ljudske istorije, relativno mlada pojava. Ove danasnje "glavne" su mladje od 5000 godina, dok ih je prije toga, ali i u poredo s ovima, postojalo jos par hiljada, ali i na stotine bogova i bozanstava.
Samim tim se namece logicno pitanje - zasto su se uopste pojavile tek tada, a ne puno ranije?
Ili, preformulisano, zasto je bog "odlucio" poslanike poslati tek tada, a ne ranije?
- S4mpion
#45 Re: Svijet bez religija
Da čujemo, kako bi ti implementirao ovo?dustaban wrote:A sad ozbiljno... ajmo se ko ljudi dogovoriti pa ukinuti religije, ostaviti samo ove karitativno-humanitarne sluzbe i pogrebna drustva.
![]()
- dustaban
#46 Re: Svijet bez religija
Ovo ti je veoma zayebano pitanje!Dozer wrote:Religije su, u kontekstu nase ljudske istorije, relativno mlada pojava. Ove danasnje "glavne" su mladje od 5000 godina, dok ih je prije toga, ali i u poredo s ovima, postojalo jos par hiljada, ali i na stotine bogova i bozanstava.
Samim tim se namece logicno pitanje - zasto su se uopste pojavile tek tada, a ne puno ranije?
Ili, preformulisano, zasto je bog "odlucio" poslanike poslati tek tada, a ne ranije?
Ali odgovor je veoma jednostavan. A da bi smo ga shvatili moramo priznati cinjenicu da je ljudski intelekt davno dostigao svoje vrhunce, samo je ljudska zabluda koju ponavlja svaka nova generacija - da je svaka nova generacija pametnija od prethodne!
To je epska zabluda. To sto mi nosamo smartphone i mislimo da smo pametniji od Sokrata, to je nas problem. Sokrat je veceri provodio uz vatru i caskanje sa jaranima mudracima i ko god bi se od nas sad obreo u njihovom drustvu ispo bi tokmak, samo taki!
Dakle prije dvije hiljade godina zemljom su hodali najveci genijalci. Njihova glavna djelatnost je bila bavljenje SUSTINSKIM PITANJIMA, nisu ti oni dangubili kao mi. I naravno takvi mudraci su bili u stanju napisati nesto sto nama, danasnjim tokmacima, izgleda nestvarno.
Religijsko stivo je, osim toga, evoluiralo stotinama godina. Generacije i generacije mudraca su redigovale naslijedjene tekstove i otuda i ova razna izdanja svete knjige. Osim toga, ta "djelatnost" je bila najpoticajnija i najizazovnija. S toga nije cudo sto je rezultat tog spisateljstva zaista impresivan. Ali to sto je neki tekst impresivan ne znaci majkumu da ga je pisao Bog! Pa evo uzmite i ova kapitalna djela poznatih autora, jeste li se ikada upitali, citajuci Tolstoja (ako ste ga uopce citali) - otkud njemu takav talent, yebomatersvoooju?!
Na kraju krajeva, razmislite i ovako - ako su nekad pravili piramide bez masina koje danas imamo, zasto ne bi i pisali grandiozna djela pogotovo zato sto je, za razliku od gradjevinskih alata, alat za pisanje ostao maltene nepromjenjen!
Tora, Biblije, Kuran... sve je to isto stivo. Pisale ga i diketile generacije najvecih mudraca, ne sluteci da ce ta vrsta stvaralastva najednom stati i svesti se na puki konzum njihovih djela!
-
Neregistrirani
#47 Re: Svijet bez religija
Te gluposti upravo i jesu direktan proizvod religije i "svetih" knjiga, tj. zabrana i odnosa koje podrzavaju.
Bog ne voli homoseksualce.
Bog ne voli zene.
Bog jedno pleme stavlja ispred drugog.
....
Bog ne voli homoseksualce.
Bog ne voli zene.
Bog jedno pleme stavlja ispred drugog.
....
BHCluster wrote:I bez religije imamo dovljno gluposti (npt: rasizam, seksizam, homofobija itd...) koje mozemo da koristimo kao izgovor da pocinimo ono najgore.
- ABH017
#48 Re: Svijet bez religija
Možda i treba stvari posmatrati spolja. Možda ja nisam u pravu, ali tako me je "majka" naučila. Da stvari posmatram malo duže i da zaključke ne donosim na prvu. Da nikom ne sudim prema vanjskom izgledu.dustaban wrote:Pa naravno da stvari treba"posmatrati spolja". Upravo je to prednost nas koji smo izvan religije.ABH017 wrote:Problem vaše "spoznaje", je što mislite da znate šta je neko spoznao, a realno gledajući, pojma nemate.dustaban wrote: Problem vase "spoznaje" nije spoznaja o postojanju boga, vec "spoznaja" da su pravi vjernici samo oni koji obave hadz, oni koji slave Hristovo rođenje, oni koji odmotavaju Toru... i da ce bog samo njih popaziti, sve drugo ce zavrsiti u pakli.
Howyesno!
![]()
![]()
Vjernici "svoju religiju" dozivljavaju kao mater - ona je najispravnija i najbolja na svijetu! Mi, "koji smo se odvojili od materine sise", cijenimo (i volimo) majku kao pojam i oslobodjeni smo bolesnog stanja da, voleci svoju, zamrzimo sve druge majke!
Bog jeste ili nije, ali to nema veze sa cinjenicom da je religija njesra!
I ne. Mene moja "majka" nije učila da druge "majke" mrzimo, jer je ona najbolja. Moja "majka" me naučila, da su i druge "majke" dobre i da su i njihovi "sinovi" dobri, osim onih koji su zaboravili šta ih je učila njihova "majka", okrenuli se materijalizmu i rade za nekog drugog pod skutima svoje "majke". Naučila me i da među mojom "braćom" ima istih takvih.
Nije me naučila da se smatram boljim od nekog drugog, samo zato što bolje izgledam, naprotiv, uvijek me kori zbog toga i kaže da ja ne znam kakav je ko, na osnovu njegovog spoljašnjeg izgleda. Da se nikad ne oholim prema drugim bićima, pogotovo ne prema slabijim od mene.
- sledge
#49 Re: Svijet bez religija
Religije su kao političke partije. Ništa više ni manje.
Mislim da bi svijet bio bolje i mirnije mjesto bez religija ali mislim i da bi ljudi svejedno našli neki drugi razlog za podjele i zločine.
Jednostavno religije su privatizovale Boga i nameću svima svoj način vjerovanja.
Mislim da bi svijet bio bolje i mirnije mjesto bez religija ali mislim i da bi ljudi svejedno našli neki drugi razlog za podjele i zločine.
Jednostavno religije su privatizovale Boga i nameću svima svoj način vjerovanja.
- ABH017
#50 Re: Svijet bez religija
Religijske zajednice (ne religije) su postale kao političke partije, kao i sva udruženja građana, nevladine organizacije, humanitarna društva itd..itd.
Svi nameću svoje mišljenje drugima i smatraju svoje programe i načine djelovanja ispravnijim od drugih. Ne vidim nikakvu razliku, osim u moći i brojnosti simpatizera, tako da mir u svijetu, nema nikakve veze sa religijama. Religije su, već odavno postale samo paravan iza kojeg svjetski moćnici kriju stvarne razloge za ratove i krvoprolića. Da je mir stvarni cilj, već odavno bi prestali svi ratovi. Samo ne znam, kome bi se onda prodavalo oružje, ko bi kupovao naftu i od koga, ko bi i na koji način snabdijevao evropu sa plinom i kako bi se milijarderi odrekli svoje imovine i vlasti.
Svi nameću svoje mišljenje drugima i smatraju svoje programe i načine djelovanja ispravnijim od drugih. Ne vidim nikakvu razliku, osim u moći i brojnosti simpatizera, tako da mir u svijetu, nema nikakve veze sa religijama. Religije su, već odavno postale samo paravan iza kojeg svjetski moćnici kriju stvarne razloge za ratove i krvoprolića. Da je mir stvarni cilj, već odavno bi prestali svi ratovi. Samo ne znam, kome bi se onda prodavalo oružje, ko bi kupovao naftu i od koga, ko bi i na koji način snabdijevao evropu sa plinom i kako bi se milijarderi odrekli svoje imovine i vlasti.