Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
travar

#26 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by travar »

Profesori mi nikad nisu dali razlog da da je volim.
Sve se svodilo na suhoparno ispisivanje po tabli bez da su ikad dali neki konkretan i zanimljiv primjer gdje bi se to moglo primjeniti.
petunija

#27 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by petunija »

Od osnovne do fakulteta imala sam loše nastavnike matematike.
Uprkos tome, bila mi je jedan od najdražih predmeta i najslađe bi mi bilo gledati moju sablaznutu nastavnicu kad bi mi morala upisati 5 iako je na sve načine pokušavala da mi smanji ocjenu.
vade_mecum

#28 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by vade_mecum »

Sve pohvale @Tesla10 na otvaranju temu. :thumbup:

Iskreno vjerujem da se srednjoskolska matematika moze nauciti i shvati i da nije nauka za samo talentovane i pametne. Barem do odredjene mjere, bas kao sto i svako moze npr. nauciti svirati klavir. Poslije toga su presudni talenat i rad.

Iskreno, vise volim fiziku ali i ta ljubav je apsurdna jer bez matematike nema fizike.
hizo ramidovic

#29 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by hizo ramidovic »

Android Knego wrote:
hizo ramidovic wrote:matematiku uci samo konezna stace otsebe ilsto rekne umenemi ahbab sukro konezna matematku more kupit digitron itoje tacno a digitronovi jevtini popet marki kod kineza
a bogami i gramatiku...
btw, reklo bi se da si ti u velikim biznisima...
krenome poso skinezima prodaem digitrone akcija 1 komad 6 marki a 3 komada 18 marki
Android Knego

#30 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by Android Knego »

hizo ramidovic wrote:
Android Knego wrote:
hizo ramidovic wrote:matematiku uci samo konezna stace otsebe ilsto rekne umenemi ahbab sukro konezna matematku more kupit digitron itoje tacno a digitronovi jevtini popet marki kod kineza
a bogami i gramatiku...
btw, reklo bi se da si ti u velikim biznisima...
krenome poso skinezima prodaem digitrone akcija 1 komad 6 marki a 3 komada 18 marki
odlican popust na kolicinu...
hizo ramidovic

#31 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by hizo ramidovic »

vego dzemi pobijegose ovi talenti jahim dao zadatak aoni senejavljaju aja vec javijo sukri dacumu reknut rijesenje
cLo

#32 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by cLo »

hizo ramidovic wrote:vego dzemi pobijegose ovi talenti jahim dao zadatak aoni senejavljaju aja vec javijo sukri dacumu reknut rijesenje
pa katsi pohitijo satse brukaj pret Šukrom :D a ovi talenti znadu samo tejoriju, a u prakzi tać :D
int21

#33 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by int21 »

Konacno neka pozitivna tema. Svaka cast.

Evo jedno skromno misljenje od matematicara (polovicnog) :)

Do kraja srednje skole, matematika je za svakog, i opravdavanje profesor ovo ili ono su supljaci. Dovoljno je bilo slusati na casu i uraditi koji zadatak samostalno, pa makar i pogrijesio.

Cak i to vjezbanje je potrebno samo da bi se naucilo ne vise od 25 formula koje su neophodne (trigonometrija par, analiticka geometrija nekoliko, integralni i diferencijalni racun tablice).

Matematika na tehnickim fakultetima je mnogo vise od srednjoskolske iz razloga jer se tu ta matematika konkretno primjenjuje. Tu je matematika alat, a ne sama sebi svrha.

Na kraju, studiranje matematike je nesto sasvim drugo. Ta matematika je umjetnost. Mnogo je teza nego na tehnickim fakultetima, jer tu iam stvari koje se nikad i ne cuju na tehnickim faksovima.(ne vrijedjam nikog, to je samo cinjenica)

Ali na kraju, mislim da je za svakog bar da proba.
Dr Kova

#34 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by Dr Kova »

Išla mi je u srednjoj kada sam vježbao naravno. Matematika je čista vježba, sjedi, zagrij stolicu i dobar si... Ali evo činjenica je da ja nisam neki veliki matematičar i ne bih vjerovatno mogao završiti fakultete gdje je Matematika primarna. Nisam za to... Uglavnom dobra tema :thumbup:
Tesla10

#35 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by Tesla10 »

Molio bih pojedine članove foruma da prestanu sa trolanjem.

Hvala ;) .
maida95

#36 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by maida95 »

bluesjunior wrote:imam jedno pitanje: da li skup svih skupova koji ne sadrze sami sebe, sadrzi samog sebe?
Nemoj mi molim te Russela :oops: Ne položih Teoriju Skupova, ne želim da slušam bilo šta slično, dok mi ponovo ne dođe u drugom semestru :D

Inače, matematika ljubav najmilija :D
Dosta uticaja je imala moja draga nastavnica iz osnovne škole. Kod nje sam naučila te neke osnove, žena je imala savršen pristup, kad se sjetim da smo razlomke učili dijeljenjem čokolada, onih kockica i čuda, ma ljepota doći na čas :D
Uvijek je meni išla matematika od ruke, tako sam haman rođena :)
Nisam ja nju nikad posebno vježbala pa da sad mogu reći da se sve može vježbom postići i naučiti. Moraš imati određenu dozu i ljubavi prema tome što radiš, jer ako ti ne voliš matematiku, ako ne želiš da naučiš, možeš ti vježbati godinama i opet kad dobiješ nepoznat zadatak nećeš znati da ga uradiš..

Ja je evo i studiram, i uživam :D Interesantna mi je :stidljiv:
ing-ecc

#37 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by ing-ecc »

Volio i ostao da volim i dalje. :) I danas rjesavam matematicke probleme ne vezano za pposao. Za instrukcije uvijek spreman. :)
Hoce li biti i postavljanja pitanja i rjesavanja zadataka ili je zamisljeno da se pise samo o nauci? :roll:
MyTao

#38 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by MyTao »

Obozavam matematiku i fiziku... Danas sam masinski inzinjer tako da se svakodnevno susrecem sa matematikom.

Definitivno nije za svakoga... kao sto jezici i knjizevnost nisu za mene :)
Tesla10

#39 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by Tesla10 »

ing-ecc wrote:Volio i ostao da volim i dalje. :) I danas rjesavam matematicke probleme ne vezano za pposao. Za instrukcije uvijek spreman. :)
Hoce li biti i postavljanja pitanja i rjesavanja zadataka ili je zamisljeno da se pise samo o nauci? :roll:
Pa tema je i pokrenuta da bi se razgovaralo o ovome fenomenu u svijetu. Imaš drugu temu posebno za zadatke ;) .
mahalas505

#40 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by mahalas505 »

int21 wrote:Na kraju, studiranje matematike je nesto sasvim drugo. Ta matematika je umjetnost. Mnogo je teza nego na tehnickim fakultetima, jer tu iam stvari koje se nikad i ne cuju na tehnickim faksovima.(ne vrijedjam nikog, to je samo cinjenica)
Sa ovim se ne bi dosta mojih poznanika slozilo :D. I mislim da je nauka za sve. Veoma bitnu ima uloga kako se krene od pocetnih razreda.
cyprus

#41 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by cyprus »

Geometrija mi je vazda išla bez ikakvih problema i vazda sam je volio... Računanje sa brojevima inekako, ali računanje sa slovima poteže :mrgreen:
Saian

#42 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by Saian »

The Math Revolution

The number of American teens who excel at advanced math has surged. Why?

http://www.theatlantic.com/magazine/arc ... ource=SFFB

Parents of students in the accelerated-math community, many of whom make their living in stem fields, have enrolled their children in one or more of these programs to supplement or replace what they see as the shallow and often confused math instruction offered by public schools, especially during the late-elementary and middle-school years. They have reason to do so. According to the Bureau of Labor Statistics, much of the growth in our domestic economy will come from stem-related jobs, some of which are extremely well paid. College freshmen have heard that message; the number who say they want to major in a stem field is up.
In 1997, Rifkin, who once worked as a mechanical engineer in the Soviet Union, saw this firsthand. Her children, who attended public school in affluent Newton, Massachusetts, were being taught to solve problems by memorizing rules and then following them like steps in a recipe, without understanding the bigger picture. “I’d look over their homework, and what I was seeing, it didn’t look like they were being taught math,” recalls Rifkin, who speaks emphatically, with a heavy Russian accent. “I’d say to my children, ‘Forget the rules! Just think!’ And they’d say, ‘That’s not how they teach it here. That’s not what the teacher wants us to do.’ ” That year, she and Irina Khavinson, a gifted math teacher she knew, founded the Russian School around her dining-room table.
Rifkin trains her teachers to expect challenging questions from students at every level, even from pupils as young as 5, so lessons toggle back and forth between the obvious and the mind-bendingly abstract. “The youngest ones, very naturally, their minds see math differently,” she told me. “It is common that they can ask simple questions and then, in the next minute, a very complicated one. But if the teacher doesn’t know enough mathematics, she will answer the simple question and shut down the other, more difficult one. We want children to ask difficult questions, to engage so it is not boring, to be able to do algebra at an early age, sure, but also to see it for what it is: a tool for critical thinking. If their teachers can’t help them do this, well—” Rifkin searched for the word that expressed her level of dismay. “It is a betrayal.”
:kakoste:
Klitemnestraaa

#43 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by Klitemnestraaa »

Ja smatram da svi mogu matku osnovni nivo znati, ali svakom od nas leze razlicite stvari.

Pitanje za matematicare: na koliko jezika mozete tecno pricati? Ja imam 20g i mogu na 4 i ucim ih jos i doista mi to ne predstavlja zamor jer uzivam u tome. Sve sam sama i uz pomoc kurseva ucila, pocela sam sa 16 intenzivno uciti, dakle nisu mi roditelji iz Svabije niti pricaju ikakve jezike sem malo engl. Moja najbolja frendica je inzenjer i njoj se povraca kad mora pricati na engleskom. Ja jednostavno obozazam strance, putovati, druge kulture itd.
Kad sam krenula u skolu sa 7, mama je sa mnom vjezbala matku i engleski i engl. je isao mnogo bolje nego matka, iako je mama oboje jednako forsirala.

Prof.dr Amir Pusina je napisao knjigu Stilovi misljenja gdje objasnjava kako je bitno u djetetu prepoznati koji stil je najdominantniji i u tome smjeru ga gurati jer je to ono sta mu lezi i sta ce dijete kroz igru uciti i voljeti. Ako dijete nesto ne voli, a roditelji to forsiraju, postize se kontraefekt.
mO k3

#44 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by mO k3 »

Tesla10 wrote:
ing-ecc wrote:Volio i ostao da volim i dalje. :) I danas rjesavam matematicke probleme ne vezano za pposao. Za instrukcije uvijek spreman. :)
Pa tema je i pokrenuta da bi se razgovaralo o ovome fenomenu u svijetu. Imaš drugu temu posebno za zadatke ;) .
Posto si ti najglasniji ovdje de mi izracunaj
49728:(8³-8²) =

hvala unaprijed :)
mO k3

#45 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by mO k3 »

mO k3 wrote:
Tesla10 wrote:
rijeseno
Drinski

#46 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by Drinski »

cyprus wrote:Geometrija mi je vazda išla bez ikakvih problema i vazda sam je volio... Računanje sa brojevima inekako, ali računanje sa slovima poteže :mrgreen:
ako je matematika poezija univerzuma, onda je analitička geometrija njen najljepši stih. :-D
bluesjunior

#47 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by bluesjunior »

ih onda je diferencijalna geometrija jazz?
Trebam te

#48 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by Trebam te »

Molim upute za kantonalno takmicenje 7-ih razreda. Sta se otprilike trazi najvise?

Hvala unaprijed
hizo ramidovic

#49 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by hizo ramidovic »

mO k3 wrote:
Tesla10 wrote:

Posto si ti najglasniji ovdje de mi izracunaj
49728:(8³-8²) =

hvala unaprijed :)
nemere tise ovo izracunat zdigitronom rodzo moi jertise nadigitronu nemogu pisat ovi sitni brojevi 2 i 3 ineznam stohin pises vako sitno
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#50 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?

Post by Truba »

trebo sam 1999
upisati matematiku
još bi ju studirao :D
Post Reply