dnevna svjetla

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

AdnanSA

#26 Re: dnevna svjetla

Post by AdnanSA »

shandrprcSA wrote:a sta drota boli neka stvar sto si ti doplati, ne pita se on sta ce biti u zakonu vec da isti taj sprovodi...jer lakse se svadjati s drotom (iako nisi u pravu) nego okrenuti jebeni prekidac, ruka ce vam se osusiti ako to uradite...sve gotovani...

edit: i da, koja su to nocna svjetla?
Joj nije nikome mrsko upaliti kratka svjetla. Stvar je u kurcenju i prestizu. Led opasnije i bogatije izgleda pogotovo ako je fabricki.
530i

#27 Re: dnevna svjetla

Post by 530i »

biggrin wrote:ZOBS nije definisao ni pojam kratkih svjetala, tako da se ovo moze tumaciti kao postojanje dnevnih i nocnih svjetala i da su oba kratka. dakle dnevna su ova LED, a nocna na tradicionalnim farovima. postize se ista funkcija sa obje vrste svjetala...cak se sa dnevnim to cini na adekvatniji nacin jer ni u kojoj situaciji ne ometaju druge vozace sto se eventualno moze dogoditi sa "nocnim"
Griješiš, kratka ilitiga oborena se definišu po prekidaču za farove, to je mjerilo i zobsu i policajcima na terenu. Prijedlog zakona ima, još negdje od početka 2014. godine, ali za sada je samo prijedlog...čini mi se da je Bakir1 ima nekad dobre informacije u vezi s tim...

Ugradio bih i ja dnevna svjetla da ne arčim stalno prekidač kratkih i lijepo stavio dobre (skupe) sijalice, ali za sad još ništa....iako sam primjetio da u posljednje vrijeme slabo koga zaustavljaju povodom toga, nije rijetkost naići na nekoga ko nikako nema ništa upaljeno. Kad se tek uveo taj zakon peglali su strašno.
biggrin

#28 Re: dnevna svjetla

Post by biggrin »

530i wrote:
biggrin wrote:ZOBS nije definisao ni pojam kratkih svjetala, tako da se ovo moze tumaciti kao postojanje dnevnih i nocnih svjetala i da su oba kratka. dakle dnevna su ova LED, a nocna na tradicionalnim farovima. postize se ista funkcija sa obje vrste svjetala...cak se sa dnevnim to cini na adekvatniji nacin jer ni u kojoj situaciji ne ometaju druge vozace sto se eventualno moze dogoditi sa "nocnim"
Griješiš, kratka ilitiga oborena se definišu po prekidaču za farove, to je mjerilo i zobsu i policajcima na terenu...
definise se na osnovu subjektivnog shvatanja ili ima negdje pismeno navedena takva definicija?
Bakir1

#29 Re: dnevna svjetla

Post by Bakir1 »

u izmjena zobsa bilo je pomena da se pojam dnevnih usvoji kao dozvoljen, ali te izmjene nikada nisu stupile na snagu.
mene jos nikad niko nije zaustavio radi dnevnih a ako cemo iskreno sama cinjenica da zadnji kraj vozila nije osvjetljen dala bi povoda svakome ko hoce natjerivati mak na konac.
tako da presutno se mogu koristiti ali na autima koja su po defautu sa istim dolazila
530i

#30 Re: dnevna svjetla

Post by 530i »

biggrin wrote:
530i wrote:
Griješiš, kratka ilitiga oborena se definišu po prekidaču za farove, to je mjerilo i zobsu i policajcima na terenu...
definise se na osnovu subjektivnog shvatanja ili ima negdje pismeno navedena takva definicija?
Definiše se na oznaci na prekidaču za kratka/oborena svjetla, tu nema sumnje. U ZOBS-u stoji da ona moraju biti upaljena. Ako meni ne vjeruješ slobodno isprobaj na sudu to dokazivati.
530i

#31 Re: dnevna svjetla

Post by 530i »

Bakir1 wrote:u izmjena zobsa bilo je pomena da se pojam dnevnih usvoji kao dozvoljen, ali te izmjene nikada nisu stupile na snagu.
Ima li ikakvih naznaka kada bi se to moglo desiti?
Bakir1

#32 Re: dnevna svjetla

Post by Bakir1 »

prosiriti ce taj paket, dok se poklope interesi i dok se druge stvari spreme za trenutnu realizaciju ;-)
Danguba

#33 Re: dnevna svjetla

Post by Danguba »

biggrin wrote:
530i wrote:
Nikada se ranije nije koristio izraz ''dnevna'' nego kratka(oborena), duga, pozicija.
Ti naravno mozes umisljati sta god hoces ali zakon nije na tvojoj strani.

p.s. i kada ga kazne dodje se ovdje kukati kako policija ne zna raditi svoj posao
ja ne pamtim kada sam zadnji put platio kaznu(vise od 10 god ima) anastancam kilometara i kilometara. treba postovati ono sto je propisano a pogotovu u stranim zemljama.
preludezalude

#34 Re: dnevna svjetla

Post by preludezalude »

Qler wrote:Moj stari vec godinu dana voza astru J sa dnevnim svijetlima, jos nikad ga nisu zaustavili..
Ja vec 6 mjeseci vozam auto bez vozacke i nikad me nisu zaustavili. Ali to ne znaci da sam u pravu i da mi ne treba vozacka dozvola.
Zakon je jasan i kaze upotreba oborenih svjetala. Zakon ne poznaje pojam dnevnih svjetala. Svjetla se koriste iz jednog razloga, a to je da je vozilo uocljivije. Auto je prilicno uocljivo i sa dnevnim svjetlima i zato policija to tolerise. Ali te moze komotno zaustaviti i kazniti te. Sve je do policajca i njegovog raspolozenja.
basicm

#35 Re: dnevna svjetla

Post by basicm »

Bakir1 wrote:prosiriti ce taj paket, dok se poklope interesi i dok se druge stvari spreme za trenutnu realizaciju ;-)
Pravi politicki odgovor :thumbup:
Bakir1

#36 Re: dnevna svjetla

Post by Bakir1 »

ma ne smijem siriti pricu, nije bas pozeljno ;-)
Qler

#37 Re: dnevna svjetla

Post by Qler »

preludezalude wrote:
Qler wrote:Moj stari vec godinu dana voza astru J sa dnevnim svijetlima, jos nikad ga nisu zaustavili..
Ja vec 6 mjeseci vozam auto bez vozacke i nikad me nisu zaustavili. Ali to ne znaci da sam u pravu i da mi ne treba vozacka dozvola.
Zakon je jasan i kaze upotreba oborenih svjetala. Zakon ne poznaje pojam dnevnih svjetala. Svjetla se koriste iz jednog razloga, a to je da je vozilo uocljivije. Auto je prilicno uocljivo i sa dnevnim svjetlima i zato policija to tolerise. Ali te moze komotno zaustaviti i kazniti te. Sve je do policajca i njegovog raspolozenja.

Ja nisam rekao da ne krsi zakon, ja sam rekao da ga nisu zaustavili... nemoj da izvrces :)
preludezalude

#38 Re: dnevna svjetla

Post by preludezalude »

Ma nije mi bila namjera da ista izvrcem. Samo zelim reci kakav je nas zakon trenutno. I slazem se da bi ga trebalo mijenjati. Vozila napreduju, usavrsavaju se i trebalo bi i da zakon koji pokriva tu oblast, prati to.
biggrin

#39 Re: dnevna svjetla

Post by biggrin »

530i wrote: Definiše se na oznaci na prekidaču za kratka/oborena svjetla, tu nema sumnje. U ZOBS-u stoji da ona moraju biti upaljena. Ako meni ne vjeruješ slobodno isprobaj na sudu to dokazivati.
evo i kalkulisem kakve su mi sanse na sudu, zato i pitam ima li gdje napismeno definisan pojam kratkih svjetala :)
preludezalude

#40 Re: dnevna svjetla

Post by preludezalude »

biggrin wrote:
530i wrote: Definiše se na oznaci na prekidaču za kratka/oborena svjetla, tu nema sumnje. U ZOBS-u stoji da ona moraju biti upaljena. Ako meni ne vjeruješ slobodno isprobaj na sudu to dokazivati.
evo i kalkulisem kakve su mi sanse na sudu, zato i pitam ima li gdje napismeno definisan pojam kratkih svjetala :)
Ne postoji pojam kratkih svjetala, vec oborenih svjetala.
biggrin

#41 Re: dnevna svjetla

Post by biggrin »

preludezalude wrote: Ne postoji pojam kratkih svjetala, vec oborenih svjetala.
ne, ZOBS decidno navodi pojam "kratka svjetla" iako ista ne definise nigdje
preludezalude

#42 Re: dnevna svjetla

Post by preludezalude »

biggrin wrote:
preludezalude wrote: Ne postoji pojam kratkih svjetala, vec oborenih svjetala.
ne, ZOBS decidno navodi pojam "kratka svjetla" iako ista ne definise nigdje
Hajde eto recimo kratka svjetla. Ali kad pogledas u pravilniku kako trebaju ta svjetla da svijetle, pise: da moraju osvjetljavati cestu najmanje 40 metara a najvise 80 metara ispred vozila. Znam da ovo osvjetljavanje ceste nema veze sa pricom o upotrebi po danu... Samo ti kazem sta pravilnik kaze kako treba da svijetle oborena tj kratka svjetla.
biggrin

#43 Re: dnevna svjetla

Post by biggrin »

ok, to je vec definisanje ovog pojma i to vec ima smisla, samo koji je to pravilnik?
na stranu svrsishodnost i smisao u ovom konkretnom slucaju, kao sto rece.
paul_shark

#44 Re: dnevna svjetla

Post by paul_shark »

Nije mi jasno kako vecina ponosnih vlasnika vozila novijih modela koji su uplatili LED dnevna svijetla kao dodatnu opremu, ne znaju da je upotrebom dnevnih svijetala na vecini vozila zadnji dio ne osvijetljen (ovo se ne odnosi na vozila sa automatskim paljenjem svjetala) ....sto je vrlo opasno u tunelu (narocito na autocesti)... vecinom su to Astre, Megane, Clio...
Qler

#45 Re: dnevna svjetla

Post by Qler »

U tunelu se upali svijetla. Znaci oborena i zadnje pozicije. Bar kad je na auto kako je fabrika podesila.
biggrin

#46 Re: dnevna svjetla

Post by biggrin »

na vecini vozila se automatski pale...
nightvision

#47 Re: dnevna svjetla

Post by nightvision »

Haman pa je kod nas moguce i neka tako jednostavna inzinjerska unapredjenja postojecih sklopova, kao sto su namjenska dnevna svjetla na automobilu, svesti na mahalsko ogovaranje i komsijsku ljubomoru. Trebaju ovde jos tri dobre poplave i tri dobra zeljotresa da se malo ljudi o sebi pozabave a ne o tome da li su u komsije upaljena oborena ili svjetla za dnevnu voznju.
530i

#48 Re: dnevna svjetla

Post by 530i »

biggrin wrote:
U krajnjem slučaju vještak saobraćajne struke će doći na sud i potvrditi šta su to i kratka i oborena svjetla i sud će uvažiti njegovo mišljenje. Ako te je kaznilo plati kaznu u roku od osam dana - 50% od cijene i vozi dalje. Nikako se ne isplati tjerati pravdu, posebno kad i nemaš nekih šansi.
preludezalude

#49 Re: dnevna svjetla

Post by preludezalude »

530i wrote:
biggrin wrote:
U krajnjem slučaju vještak saobraćajne struke će doći na sud i potvrditi šta su to i kratka i oborena svjetla i sud će uvažiti njegovo mišljenje. Ako te je kaznilo plati kaznu u roku od osam dana - 50% od cijene i vozi dalje. Nikako se ne isplati tjerati pravdu, posebno kad i nemaš nekih šansi.
Upravo tako.
Qler

#50 Re: dnevna svjetla

Post by Qler »

Mala digresija,

Jel svjetla ili svijetla?
Post Reply