Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Rasprave o vjerskim temama.
kerima1

#26 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by kerima1 »

spreca wrote:
kerima1 wrote:
spreca wrote:Sta je Nisab?
Seriatom precizirana koliicna imetka na koju se daje zekat.
pa de malo preciznije setro draga...koja je to kolicina?
Imas na googlu ukucaj nisab.
travar

#27 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by travar »

spreca wrote:
kerima1 wrote:
spreca wrote:Sta je Nisab?
Seriatom precizirana koliicna imetka na koju se daje zekat.
pa de malo preciznije setro draga...koja je to kolicina?
6280KM je ove godine. Da, nije svake godine isti iznos nisaba.
spreca

#28 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by spreca »

kerima1 wrote: Imas na googlu ukucaj nisab.
ma znam sada.....interesovala me je suma....hvala
spreca

#29 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by spreca »

travar wrote: 6280KM je ove godine. Da, nije svake godine isti iznos nisaba.
na osnovu cega se odredjuje ta suma?
travar

#30 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by travar »

spreca wrote:
Don't quote me on this, mislim da se računa na osnovu aktuelne cijene zlata na tržištu.

OT:
Mislim da je opet bolje platiti zekat nego tražiti loopholes kako ga ne platiti. :)
Last edited by travar on 07/10/2015 16:58, edited 1 time in total.
m_l

#31 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by m_l »

spreca wrote:
Na osnovu šerijatskih propisa i utvrđene prakse hanefijske pravne škole te provjerenih parametara
cijena plemenitih metala na svjetskoj berzi i na tržištu u Bosni i Hercegovini, dana 05. džumade-l-uhra 1436. h.g., odnosno 25. marta 2015. godine i na osnovu principa utvrđenih na 12. redovnoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice u BiH,
održanoj u Sarajevu dana 01. ša’bana 1434. h.g., odnosno 10. juna 2013. godine utvrđuje se: visina nisaba za redžeb, ša’ban i ramazan 1436. h. godine.

Nisab za redžeb, ša’ban i ramazan 1436. h. godine iznosi 6.280,00 KM ili 3.211,00€

OBRAZLOŽENJE

Cijena zlata na dan 05. džumade-l-uhra 1436. h.g., odnosno 25. marta 2015. godine na svjetskoj berzi plemenitih metala (New York) i na tržištu u BiH iznosila je 68,55 KM ili 35,05 € za jedan gram (g), što za 91,6 g zlata iznosi 6.279,82 KM (zaokruženo 6.280,00 KM), ili 3.210,82 € (zaokruženo 3.211,00 €) .

Cijena jednog grama srebra na dan 05. džumade-l-uhra 1436. h.g., odnosno 25. mart 2015. godine na svjetskoj berzi plemenitih metala (New York) i na tržištu u BiH iznosila je 0,974 KM ili 0,498 € za jedan gram (g) što za 641, 5 g
iznosi 624,83 KM ili 319,47 €.

Rijaset Islamske zajednice u BiH se na pomenutoj sjednici opredijelio za određivanje nisaba za 1434/35. h.g., odnosno 2013/2014. godinu po cijeni koštanja zlata (finoće “good delivery gold” 999/99, odnosno 24
karata), a ne srebra, o čemu postoji uporište u šerijatskim propisima i dugogodišnjoj praksi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Rijaset Islamske zajednice u BiH zadužuje Ured za zekat da svakog kvartala objavi novi iznos
nisaba, shodno gore utvrđenim principima i promjenama cijene zlata na svjetskom
i domaćem tržištu.

Na iznos nisaba i više od njega, zekat se daje 2,5%.

Husein ef. Kavazović
Reisu-l-ulema
spreca

#32 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by spreca »

Ok hvala
zeina

#33 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zeina »

Znači novac koji mi posjedujemo na bankovnom računu, bez obzira što od tog novca i drugi imaju koristi i što taj novac ne lezi negdje skriven od drugih on ipak podlijeze zekatu...drugim riječima, najvaznja cinjenica prilikom odredjivanja da li treba ili ne treba placati zekat na neku imovinu je ta da je imovina u nasem vlasnistvu i da u svakom trenutku mozemo raspolagati s njom...nadam se da sam dobro razumjela, ali bi bilo lijepo da se ove odredbe o zekatu potkrijepe nekim ajetom, hadisom ili bar misljenjem nekog uglednog oucenjaka
zagortenej

#34 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zagortenej »

zeina wrote:Znači novac koji mi posjedujemo na bankovnom računu, bez obzira što od tog novca i drugi imaju koristi i što taj novac ne lezi negdje skriven od drugih on ipak podlijeze zekatu...drugim riječima, najvaznja cinjenica prilikom odredjivanja da li treba ili ne treba placati zekat na neku imovinu je ta da je imovina u nasem vlasnistvu i da u svakom trenutku mozemo raspolagati s njom...nadam se da sam dobro razumjela, ali bi bilo lijepo da se ove odredbe o zekatu potkrijepe nekim ajetom, hadisom ili bar misljenjem nekog uglednog oucenjaka
nećeš taj film gledati, nema ajeta o zekatu, iako Allah dž.š. kaže:"A objavili smo ti Knjigu (kao) objašnjenje za svaku stvar".
zeina

#35 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zeina »

zagortenej wrote:
zeina wrote:Znači novac koji mi posjedujemo na bankovnom računu, bez obzira što od tog novca i drugi imaju koristi i što taj novac ne lezi negdje skriven od drugih on ipak podlijeze zekatu...drugim riječima, najvaznja cinjenica prilikom odredjivanja da li treba ili ne treba placati zekat na neku imovinu je ta da je imovina u nasem vlasnistvu i da u svakom trenutku mozemo raspolagati s njom...nadam se da sam dobro razumjela, ali bi bilo lijepo da se ove odredbe o zekatu potkrijepe nekim ajetom, hadisom ili bar misljenjem nekog uglednog oucenjaka
nećeš taj film gledati, nema ajeta o zekatu, iako Allah dž.š. kaže:"A objavili smo ti Knjigu (kao) objašnjenje za svaku stvar".
Ma ima ajeta dosta, ali bih voljela da mi neko izdvoji ajet koji konkretno govori o pravilima za davanje zekata a ne samo ajete o naredbama o davanju
Ako nema ajet onda makar hadis ili misljenje nekih islamskih ucenjaka
zagortenej

#36 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zagortenej »

zeina wrote:
zagortenej wrote:
Ma ima ajeta dosta, ali bih voljela da mi neko izdvoji ajet koji konkretno govori o pravilima za davanje zekata a ne samo ajete o naredbama o davanju
Ako nema ajet onda makar hadis ili misljenje nekih islamskih ucenjaka
zar stvarno ima, pa kako ti ne znaš nijedan? :?
zeina

#37 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zeina »

zagortenej wrote:
Znam ih dosta ali ni jedan koji znam ne govori konkretno koliko i u kojoj situaciji se daje zekat, na zalost ne znam citav Kur'an napamet da bih imala sve ajete o nekoj temi memorisane u glavi
zagortenej

#38 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zagortenej »

zeina wrote:
zagortenej wrote:
Znam ih dosta ali ni jedan koji znam ne govori konkretno koliko i u kojoj situaciji se daje zekat, na zalost ne znam citav Kur'an napamet da bih imala sve ajete o nekoj temi memorisane u glavi
pa zato što ne postoji takav ajet/i
colt

#39 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by colt »

zeina wrote:
zagortenej wrote:
Zeina

Postoje hadisi, ako nema ajeta.Pročitaj. Ne mora ti neko tražiti za tebe. U ostalom, ako misliš da ne trebaš platiti i ne moraš. Ne razumijem zašto se mučiš ako misliš da ne trebaš platiti.
Uvjete plaćanja nije izmislio Kavazović/Cerić/Islamska zajednica BiH, tako da te to ne brine . . .
colt

#40 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by colt »

Dupli
zeina

#41 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zeina »

colt wrote:
zeina wrote:
zagortenej wrote:
Zeina

Postoje hadisi, ako nema ajeta.Pročitaj. Ne mora ti neko tražiti za tebe. U ostalom, ako misliš da ne trebaš platiti i ne moraš. Ne razumijem zašto se mučiš ako misliš da ne trebaš platiti.
Uvjete plaćanja nije izmislio Kavazović/Cerić/Islamska zajednica BiH, tako da te to ne brine . . .
Nije bitno sta ja mislim, bitno je sta je propisano, a ne znam gdje da procitam jer sve sto sam do sad procitala mi je nekako konfuzno, postavila sam konkretno pitanje i voljela bih konkretan odgovor potkrijepljen ajetima, hadisima ili misljenjem uleme

Ne mora mi niko traziti za mene tacno, ali ovo je forum i svrha foruma su pitanja i diskusije o raznim temama
Post Reply