razumijem sta hoces da kazes ali pokusaj da ne gledas tako. ja da sam na tvom mjestu uopce nebi ocekivao niti zelio zavisiti na taj nacin od prijatelja, familije ili raje. nemoj se ljutiti ali mi cijela prica djeluje na kuknjavu. bolje ti je da umjesto sto se trosis na gluposti energiju preusmjeris na nesto kreativnije.decko_sa_kovaca wrote:Pa zbog sebe ali ja pricam kako ne mozes ocekivati od "svojih" pomoc, cak sta vise trudit ce se da ti odmognu. Iskreno kada smo pocinjali prije nekih 5-6 mjeseci ocekivao sam da ce oni doci, pokusat navuci jos raje, a desilo se potpuno suprotno. Sve musterije su osobe koje ne poznajemvade_mecum wrote:samo malo, jesi li ti pokrenuo biznis zbog sebe ili zbog raje, familije, prijatelja?
Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
-
vade_mecum
#26 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
-
klej
#27 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
kakva je finansijska situacija tih tvojih komsija i rodbine? jesu li u mogucnosti ostavljati znacajnije iznose novca u tvojoj kafani ili piljari (kroz tvoje pisanje sticem utisak da se radi o nekoj od te dvije poslovne djelatnosti)? jesu li oni tvoja ciljana klijentela?...decko_sa_kovaca wrote:Pa zbog sebe ali ja pricam kako ne mozes ocekivati od "svojih" pomoc, cak sta vise trudit ce se da ti odmognu. Iskreno kada smo pocinjali prije nekih 5-6 mjeseci ocekivao sam da ce oni doci, pokusat navuci jos raje, a desilo se potpuno suprotno. Sve musterije su osobe koje ne poznajemvade_mecum wrote:samo malo, jesi li ti pokrenuo biznis zbog sebe ili zbog raje, familije, prijatelja?
nedavno sam imao ponudu od druga iz djetinjstva, koji sada zivi i radi u italiji, da nadjem prostor u sarajevu i otvorim kafanicu, gdje bi se iskljucivo sluzilo vino, uz sir i suho meso/prsut. on ima mogucnost nabaviti vino sa sicilije po nevjerovatno jeftinoj cijeni i bilo bi u kafani bas jeftino. ali sam nakon ponude sjeo, trezveno razmislio i podvukao troskove (najam prostora, rezije, radnici, nabavka robe...) i skontao da ja nemam neke raje koja uziva u vinu, pa da im ga i dzaba ponudim, a prostori na "ekskluzivnim" lokacijama su zara sa cijenom i gubi se pocetna vrijednost male nabavme cijene vina, tako da sam odustao od te ideje, jer sam shvatio da bi imao velike troskove, a vrlo upitan promet. nije nuzno svaka ideja dobra i svaki posao "parali". da je tako, ne bi bilo "hamala", svi bi bili gazde.
sto se tice osnovnog pitanja, iz naslova teme, ne mrzim tudji uspjeh, daBogda svi ljude koje poznajem, pa i sa kojim se samo pozdravljam, imali po minimalno milion kesa. meni ne bi bilo gore, samo bi mi moglo biti bolje za ne daj Boze.
-
chombe trajla be
#28 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Ne mrze ljudi tuđi uspjeh nego svoj neuspjeh, ja mislim da je to jedino logično.
- decko_sa_kovaca
#29 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Nisu ciljana. Ne smeta meni toliko sto ne dodju da " poguraju" nego sto pricaju lose i mozda potencijonalne musterije odbijaju od mog objektaklej wrote:kakva je finansijska situacija tih tvojih komsija i rodbine? jesu li u mogucnosti ostavljati znacajnije iznose novca u tvojoj kafani ili piljari (kroz tvoje pisanje sticem utisak da se radi o nekoj od te dvije poslovne djelatnosti)? jesu li oni tvoja ciljana klijentela?...decko_sa_kovaca wrote:Pa zbog sebe ali ja pricam kako ne mozes ocekivati od "svojih" pomoc, cak sta vise trudit ce se da ti odmognu. Iskreno kada smo pocinjali prije nekih 5-6 mjeseci ocekivao sam da ce oni doci, pokusat navuci jos raje, a desilo se potpuno suprotno. Sve musterije su osobe koje ne poznajemvade_mecum wrote:samo malo, jesi li ti pokrenuo biznis zbog sebe ili zbog raje, familije, prijatelja?
nedavno sam imao ponudu od druga iz djetinjstva, koji sada zivi i radi u italiji, da nadjem prostor u sarajevu i otvorim kafanicu, gdje bi se iskljucivo sluzilo vino, uz sir i suho meso/prsut. on ima mogucnost nabaviti vino sa sicilije po nevjerovatno jeftinoj cijeni i bilo bi u kafani bas jeftino. ali sam nakon ponude sjeo, trezveno razmislio i podvukao troskove (najam prostora, rezije, radnici, nabavka robe...) i skontao da ja nemam neke raje koja uziva u vinu, pa da im ga i dzaba ponudim, a prostori na "ekskluzivnim" lokacijama su zara sa cijenom i gubi se pocetna vrijednost male nabavme cijene vina, tako da sam odustao od te ideje, jer sam shvatio da bi imao velike troskove, a vrlo upitan promet. nije nuzno svaka ideja dobra i svaki posao "parali". da je tako, ne bi bilo "hamala", svi bi bili gazde.
sto se tice osnovnog pitanja, iz naslova teme, ne mrzim tudji uspjeh, daBogda svi ljude koje poznajem, pa i sa kojim se samo pozdravljam, imali po minimalno milion kesa. meni ne bi bilo gore, samo bi mi moglo biti bolje za ne daj Boze.
- Gojeni H
#30 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Ono sto te ne ubije moze te samo ojacati.decko_sa_kovaca wrote:Zasto ljudi mrze kada neko uspije u zivotu i cemu tolika ljubomora i pokusaji da se to necije unisti.
Evo konkretno u mom slucaju. Moja porodica je pokrenula jedan mali porodicni posao gdje mi radimo i borimo se za zivot, za to vrijeme sam primjetio da nikad niko od "prijatelja" pola familije i komsija nije dosao da ostavi tu bar jednu marku ili je dosao pa poslije pricao negativno o nasem radu. Cak sta vise zvali su inspekcije od gradjevinske, sanitarne pa do finansijske.
Helem ,ne iznenadjuje me to toliko od poznanika i komsija al mi nije jasno zasto familija ne voli da ti imas vise od njeg i svim silama se trudi da nemas.
Da li ste vi imali takve slucajeve i sta mislite zbog cega je to tako ?
Ne obracaj paznju na miseve.
Zelim vam uspjeh u radu i zivotu.
- HAVANA
#31 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Ko im jebe mater.
- JThomas
#32 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
nažalost, predrasuda je da će ti familija pomoći ili bar da ti neće odmoći samo zato što je familija. mnogim ljudima su najveći dušmani iz familije.
-
Fudo387
#33 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Kratko i jasno.HAVANA wrote:Ko im jebe mater.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#34 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
nemam familije u sa
ali na daljinu su nam pomagali koliko su mogli i kad su mogli
al imam primjera da rodjena braca nece pomoci a mogu
pa ni savjetom da npr smanjis kamate u banci
da ne idemo dalje...
ali na daljinu su nam pomagali koliko su mogli i kad su mogli
al imam primjera da rodjena braca nece pomoci a mogu
pa ni savjetom da npr smanjis kamate u banci
da ne idemo dalje...
- Danguba
#35 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
ljubomora...mamu joj jebem i ko je izmisli
mentalitet kojeg mozete sresti sirom svijeta a najvise kod nas.
mentalitet kojeg mozete sresti sirom svijeta a najvise kod nas.
- Sarajbeg
#36 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Zasto ljudi mrye tudji uspjeh ?
.Nase je drustvo generalno napaceno iz mnogih razlog.
Danas ti niko veci neprijatelje def. ne moze biti od rodjene familije ,razumije covjek kada te neko stran mrzi ,n voli ,ljubomoran itdd... ali kada te familija hinjski mrzi,ljubomorna ,zavidna onda te mrzi ili je ljubomorna na kvadrat.
Ljudima fali ljudskosti ,morala,materijalizam je to unistio ,konstantna borba za materijalzmom je karcinom mnogih personalnih ,duhovnih bolesti ....Kada bi svako zivio svoj zivot ne zamarajuci se drugima svjet bi bio puno bolji,ono sto neko ima vise materijalizma od mene ne cini ga boljim covjekom ,materijalizam ce biti i proci ,a ljudi se pamte kakvi su kao ljudi bili .
.Nase je drustvo generalno napaceno iz mnogih razlog.
Danas ti niko veci neprijatelje def. ne moze biti od rodjene familije ,razumije covjek kada te neko stran mrzi ,n voli ,ljubomoran itdd... ali kada te familija hinjski mrzi,ljubomorna ,zavidna onda te mrzi ili je ljubomorna na kvadrat.
Ljudima fali ljudskosti ,morala,materijalizam je to unistio ,konstantna borba za materijalzmom je karcinom mnogih personalnih ,duhovnih bolesti ....Kada bi svako zivio svoj zivot ne zamarajuci se drugima svjet bi bio puno bolji,ono sto neko ima vise materijalizma od mene ne cini ga boljim covjekom ,materijalizam ce biti i proci ,a ljudi se pamte kakvi su kao ljudi bili .
- Rockefeller
#37 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Nije to zdravo. Bježi od te familije, kvazi prijatelja i poznanika.
- animals
#38 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Normalna ljudska osobina...
Jel ta familija redovna u crkvama , dzamijama i sl..
Jel ta familija redovna u crkvama , dzamijama i sl..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#39 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Familiju nisi birao
-
Emx
#40 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
HAVANA wrote:Ko im jebe mater.
jednostavno, bez validacije: http://klix.com/blog/how-to-let-g ... -thriving/
- Sijalica koja gori
#41 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Familiju čini svaka jedinka koja ima svoje mišljenje o tome. Ono što se kaže, brat brata ne voli. Imam isti primjer u familiji gdje brat zove policiju kad sestra dođe na svoju imovinu što je dobila od roditelja. Kad si u lošem stanju, bez obzira da li su u pitanju finansije ili problemi, njima je drago da se patiš jer te on ili ona zapravo ne vidi kao dio svog svijeta odnosno ti si njemu samo neka obična osoba koja je "nekako" povezana obiteljski. Ti si njemu čitavo vrijeme neprijatelj pa kad vidi da si ostvario nešto pozitivno, ne odgovara mu jer "ti si taj koji ne može uspjeti" odnosno samo on može. To je tako, sumnjam čisto da će se ikada to i promijeniti. Ja, lično, nikad ne bih odmogla nekome, ako mogu pomoći, pomogla bih. U situaciji sam gdje je moja čitava obitelj vani, pričaju stalno da je teško, kako ne mogu sebe prehraniti
, a samo vidiš nakon par mjeseci na facebook-u slike "odmaranje u New York" xd. Najbolje je kad sam ostvariš nešto, bez ičije pooći, tad te nitko ne može vući za rukav a onda nek se puše oni, boli te briga. 
- zli_hordas
#42 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Bas danas sretnem druga na jednoj svadbi dvije godine sjedili skupa na faksu u znaci skoro svaki dan skupa bili,poslije faksa dobije malo bolji posao i najednom te ne poznaje konta valjda da ce mu moj kokuzluk preci,ono pogleda i hladno prodze kraj mene bosnjo cim ima stoju u dzepu majku ne poznaje.
- Danguba
#43 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Rockefeller wrote:Nije to zdravo. Bježi od te familije, kvazi prijatelja i poznanika.
Gdje pobjeci od familije?
Prijatelji su neka prolazna kategorija u svakom zivotu. Oni se mijenjaju kako covjek stari i mijenja sredinu(prijatelji iz skole, vojske, faksa, posla...) a familija je ''stalna'' kategorija. Gdje god bio i sta god radio oni su tu negdje u blizini. Zato je problem sto od familije ne mozes pobjeci nego se moraju odnosi izbalansirati po svaku cijenu. Ako ne ide, neka svako svojim putem ide i gotovo.
- Rockefeller
#45 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Ma jarane mogu ti napisati samo da sam ja tako uradio. Otpisao sam svoju tetku i njene sinove. To moze svako ko je iole normalan i ima trunku morala.Danguba wrote:Rockefeller wrote:Nije to zdravo. Bježi od te familije, kvazi prijatelja i poznanika.![]()
Prijatelji su neka prolazna kategorija u svakom zivotu. Oni se mijenjaju kako covjek stari i mijenja sredinu(prijatelji iz skole, vojske, faksa, posla...) a familija je ''stalna'' kategorija. Gdje god bio i sta god radio oni su tu negdje u blizini. Zato je problem sto od familije ne mozes pobjeci nego se moraju odnosi izbalansirati po svaku cijenu. Ako ne ide, neka svako svojim putem ide i gotovo.
- bavi
#46 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Danguba wrote:Rockefeller wrote:Nije to zdravo. Bježi od te familije, kvazi prijatelja i poznanika.![]()
kod mene ok sa bratom, roditeljima, a sa rodbinom sto ih manje vidjam manje me glava boli
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#47 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
zli_hordas wrote:Bas danas sretnem druga na jednoj svadbi dvije godine sjedili skupa na faksu u znaci skoro svaki dan skupa bili,poslije faksa dobije malo bolji posao i najednom te ne poznaje konta valjda da ce mu moj kokuzluk preci,ono pogleda i hladno prodze kraj mene bosnjo cim ima stoju u dzepu majku ne poznaje.
- radiša
#48 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
procitaj post do kraja pa ces mozda i shvatit zasto 360 stepeni.Pryda wrote:360 stepeni = obici citav krug = vratiti se na isto mjesto = biti isti = ispo si glupradiša wrote:Ne mrzim niciji uspjeh ali ne volim kad se osoba radi bilo cega odjednom promjeni za 360 stepeni pa nakon određenog vremena shvati da se zemlja ne okrece oko nje-njega te vrati u prvobitno -agregatno sRanje...
mudrac
- Danguba
#49 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
Razumijem ja vas. Poremeceni odnosi i nemoguce je da se svi vole ALI ja kazem kako je nemoguce pobjeci od familije.
Sta god se desi u familiji opet se okupe manje vise svi(oko sahrane, svadbe...) tako da situacija postaje gora. Tu su a izbjegavaju se kontakti i tako situacija postaje neugodnija. Zato i kazem, ako se moze bar minimalan kontakt sa familijom(zdravo za zdravo) bolje je od konflikta na duze staze.
Druga je stvar sa prijateljima. Izbjegnes mjesta njihovog pojavljivanja i vrijeme ucini svoje.
Sta god se desi u familiji opet se okupe manje vise svi(oko sahrane, svadbe...) tako da situacija postaje gora. Tu su a izbjegavaju se kontakti i tako situacija postaje neugodnija. Zato i kazem, ako se moze bar minimalan kontakt sa familijom(zdravo za zdravo) bolje je od konflikta na duze staze.
Druga je stvar sa prijateljima. Izbjegnes mjesta njihovog pojavljivanja i vrijeme ucini svoje.
-
1946--1987
#50 Re: Zasto ljudi mrze tudji uspjeh
nikakve koristi od familije samo sranja, ko izmisli porodicne veze i te zajebancije