mislio sam na to da je španija nastala ujedinjenjem kraljevina a rs je nastala genocidomvade_mecum wrote: Trenutna ustavna Kraljevina Spanija nastala tako sto je Franco rikno '78, onda dosli socijalisti i to je manje-vise to.
Catalunya
- jao_situacije
#26 Re: Catalunya
-
vade_mecum
#27 Re: Catalunya
Malo ti je taj argument klimav. Pazi da ga ne upotrijebis ako nekada budemo diskutovali i na temu skotskog referenduma jer britansko ujedinjavanje npr. engleske i skotske je malo bolje prikazano u popularnoj kulturi od spanskog ujedinjavanja + sto su spanci ratovali izmedju sebe prije manje od 100 godina...so, i dunno dude. Mislim, svi znamo kako su se englezi ujedinili sa skotima.jao_situacije wrote:mislio sam na to da je španija nastala ujedinjenjem kraljevina a rs je nastala genocidomvade_mecum wrote: Trenutna ustavna Kraljevina Spanija nastala tako sto je Franco rikno '78, onda dosli socijalisti i to je manje-vise to.
- madridist
#28 Re: Catalunya
fu.ck catalunya.
- jao_situacije
#29 Re: Catalunya
jah ali katalonci su imali određeni stepen autonomije kad su se ujedinjavali koji su izgubili pa vratili pa izgubili itd. sve do danas tako da je razumljivo ovo što rade, a da li su ludi da idu do kraja bez obzira na sve, sumnjamvade_mecum wrote:Malo ti je taj argument klimav. Pazi da ga ne upotrijebis ako nekada budemo diskutovali i na temu skotskog referenduma jer britansko ujedinjavanje npr. engleske i skotske je malo bolje prikazano u popularnoj kulturi od spanskog ujedinjavanja + sto su spanci ratovali izmedju sebe prije manje od 100 godina...so, i dunno dude. Mislim, svi znamo kako su se englezi ujedinili sa skotima.jao_situacije wrote:mislio sam na to da je španija nastala ujedinjenjem kraljevina a rs je nastala genocidomvade_mecum wrote: Trenutna ustavna Kraljevina Spanija nastala tako sto je Franco rikno '78, onda dosli socijalisti i to je manje-vise to.
-
vade_mecum
#30 Re: Catalunya
Razumijem te sta zelis da kazes ali nemoj tako postavljati stvari. Po tome Dubrovnik bi se sutra moga ocjepiti jer je bio republika kad je to bila misaona imenica i cesto je imao autonomiju ili Quebec ne bi mogao nikada jer Kanada nije postojala prije 250 godinajao_situacije wrote:jah ali katalonci su imali određeni stepen autonomije kad su se ujedinjavali koji su izgubili pa vratili pa izgubili itd. sve do danas tako da je razumljivo ovo što rade, a da li su ludi da idu do kraja bez obzira na sve, sumnjamvade_mecum wrote:Malo ti je taj argument klimav. Pazi da ga ne upotrijebis ako nekada budemo diskutovali i na temu skotskog referenduma jer britansko ujedinjavanje npr. engleske i skotske je malo bolje prikazano u popularnoj kulturi od spanskog ujedinjavanja + sto su spanci ratovali izmedju sebe prije manje od 100 godina...so, i dunno dude. Mislim, svi znamo kako su se englezi ujedinili sa skotima.jao_situacije wrote: mislio sam na to da je španija nastala ujedinjenjem kraljevina a rs je nastala genocidom
On-topic mislim da bi vise izgubili nego dobili potpunom autonomijom ali njihova zemlja, njihovo pravo.
- cyprus
#31 Re: Catalunya
Sve države su vještačke...Grean wrote:Spanija je relano vjestacka drzava...
Ne znam, ako Katalonija uspije izborit nezavisnost, ja se bojim da će onda biti sranja širom Evrope i svijeta...
- jao_situacije
#32 Re: Catalunya
pa nisam ni ja za to da se otcjepe samo kažem da ih razumijem, generalno mislim da je prekrajanje granica pogubno i da se treba izbjeći ako je ikako mogućevade_mecum wrote: Razumijem te sta zelis da kazes ali nemoj tako postavljati stvari. Po tome Dubrovnik bi se sutra moga ocjepiti jer je bio republika kad je to bila misaona imenica i cesto je imao autonomiju ili Quebec ne bi mogao nikada jer Kanada nije postojala prije 250 godina
On-topic mislim da bi vise izgubili nego dobili potpunom autonomijom ali njihova zemlja, njihovo pravo.
uvijek sam za opciju da građanskim otporom riješe svoje probleme, ali što ti kažeš valjda oni znaju šta će i kako će
- Opetja033
#33 Re: Catalunya
Samo je najveci drzavnik Europe u 20. stoljecu znao kako treba sa tom stokom. 
- Bratov brat
#34 Re: Catalunya
Potpuno se slazem sa tobom, a ovo mi lici na onu pricu iz Skotske.vade_mecum wrote:Dobro pitanje ali to ce biti presedan ako se desi jer jos nije bio takav slucaj. Uglavnom, preci cemo taj most kada dodjemo do njegaBratov brat wrote:Ako se Katalonija odvoji od Spanije, ona onda nije clanica EU , vec mora da prodje neke procese kao i svi ostali ?
- Opetja033
#35 Re: Catalunya
Izbacuje je iz EU i pregovore mora poceti od tacke 1.Bratov brat wrote:Potpuno se slazem sa tobom, a ovo mi lici na onu pricu iz Skotske.vade_mecum wrote:Dobro pitanje ali to ce biti presedan ako se desi jer jos nije bio takav slucaj. Uglavnom, preci cemo taj most kada dodjemo do njegaBratov brat wrote:Ako se Katalonija odvoji od Spanije, ona onda nije clanica EU , vec mora da prodje neke procese kao i svi ostali ?
Samo je ovaj gospodin znao kako treba sa katalonskim separatistima:

-
VjecitiStudent
#36 Re: Catalunya
Jah ...Kemal Malovčić wrote:Ako se Katalunja odvoji eto odmah i Republike Srbske.
But the Catalan Assembly said that it did not wish to be seen as an example for Republika Srpska to follow.
“Catalonia aims to build a new and inclusive independent state, where there is a place for everyone regardless of their origin or nationality,” it said.
“Our project is based on tolerance and respect for the rights of minorities, and on European integration. For these reasons we consider that Catalonia is in no way an example for the political projects advocated by Dodik and his party.”
http://www.balkaninsight.com/en/article ... with-dodik
- Opetja033
#37 Re: Catalunya
Ovo im se mora priznati. Za razliku od mnogih drugih separatistickih pokreta sirom svijeta, katalonski nacionalizam je gotovo iskljucivo gradjanske prirode (civic nationalism). Veliki broj migranata podrzava katalonsku nezavisnost. Ovo naravno ne vazi za naseljenike iz drugih krajeva Spanije. Baski su sasvim druga stvar, kod njih se zaista radi o etnickom nacionalizmu. Katalonci se stoljecima bave trgovinom, veliki su trgovci, i kao i ostali trgovci na svijetu vrlo su pragmaticni.VjecitiStudent wrote:Jah ...Kemal Malovčić wrote:Ako se Katalunja odvoji eto odmah i Republike Srbske.
But the Catalan Assembly said that it did not wish to be seen as an example for Republika Srpska to follow.
“Catalonia aims to build a new and inclusive independent state, where there is a place for everyone regardless of their origin or nationality,” it said.
“Our project is based on tolerance and respect for the rights of minorities, and on European integration. For these reasons we consider that Catalonia is in no way an example for the political projects advocated by Dodik and his party.”
Kod njih recimo nije toliko izrazena netrpeljivost prema spanskom (kastilijanskom) jeziku kao kod Baska. Business first.
- Mister Yes
#38 Re: Catalunya
Jesu ako gledamo sa aspekta "Božije kreacije" gdje je prirodno ono što napravi Bog a vještačko ono što napravi čovjek.cyprus wrote:Sve države su vještačke...
Ali ako gledamo sa aspekta sistema vrijednosti kao osnove društvenog uvezivanja u državu, onda su prirodne države one koju su nastale borbom određene grupe ljudi istog sistema vrijednosti. A vještačke države su one koje su nastale nasilnim trpanjem više grupa različitih sistema vrijednosti u jednu državu. Ovo nasilno trpanje po pravilu je izvedeno na jedan od 2 načina:
-najveća grupa okupirala teritorije manje grupe/manjih grupa
-veća sila iz vana kontrolisala teritoriju više grupa pa se kasnije povukla ostavivši tu teritoriju kao jedinstvenu državu.
Vještačke države danas su izvor nestabilnosti pa i ratova jer se grupe različitih sistema vrijednosti bore za životni prostor unutar države. Prirodne države su stabilne i bez sukoba jer dominira jedan sistem vrijednosti unutar države koji nema konkurenciju pa nema ni borbe za životni prostor.
A pod "sranja" misliš "borba za slobodu"? Pa biće sranja sigurno. Uvijek će sileđije na silu pokušati držati okupirane narode i dalje okupiranim. Okupirani će morati teškom mukom da se izbore za svoju slobodu. Ali nadati se da će čovječanstvo jednog dana doći na taj nivo svijesti da oni koji traže slobodu budu smatrani "good guys" a oni koji bi na silu da ih drže i dalje okupiranim budu smatrani "bad guys"cyprus wrote:Ne znam, ako Katalonija uspije izborit nezavisnost, ja se bojim da će onda biti sranja širom Evrope i svijeta...
-
VjecitiStudent
#39 Re: Catalunya
Otud i njihova neizmjerna pomoć i saosjećanje sa BiH i posebno Sarajevom dok je trajao rat i netom poslije.Opetja033 wrote:Ovo im se mora priznati. Za razliku od mnogih drugih separatistickih pokreta sirom svijeta, katalonski nacionalizam je gotovo iskljucivo gradjanske prirode (civic nationalism). Veliki broj migranata podrzava katalonsku nezavisnost. Ovo naravno ne vazi za naseljenike iz drugih krajeva Spanije. Baski su sasvim druga stvar, kod njih se zaista radi o etnickom nacionalizmu. Katalonci se stoljecima bave trgovinom, veliki su trgovci, i kao i ostali trgovci na svijetu vrlo su pragmaticni.VjecitiStudent wrote:Jah ...Kemal Malovčić wrote:Ako se Katalunja odvoji eto odmah i Republike Srbske.
Kod njih recimo nije toliko izrazena netrpeljivost prema spanskom (kastilijanskom) jeziku kao kod Baska. Business first.
Dok nisu skontali s kim zaista imaju posla. Što im se ne može puno zamjeriti, i nama je trebalo vremena
- Kikibombona
#40 Re: Catalunya
Kad god pukne neka drzava krene ova prica!cyprus wrote:Sve države su vještačke...Grean wrote:Spanija je relano vjestacka drzava...
Ne znam, ako Katalonija uspije izborit nezavisnost, ja se bojim da će onda biti sranja širom Evrope i svijeta...
Svaka drzava je prica za sebe...
Nezavisna Katalonija je prica za sebe i ne moze se ni sa kim porediti.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#41 Re: Catalunya
ne poznajem situaciju u španjolskoj niti katalunji
ali sam na strani pravde
ali sam na strani pravde
- Kikibombona
#42 Re: Catalunya
Moralista na temi...Opetja033 wrote: Samo je ovaj gospodin znao kako treba sa katalonskim separatistima:
-
sumirprimus
#43 Re: Catalunya
djeces ista poredit sa rs...VjecitiStudent wrote:Jah ...Kemal Malovčić wrote:Ako se Katalunja odvoji eto odmah i Republike Srbske.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#44 Re: Catalunya
Koja logikaGrean wrote: Ima elemente drzave ali njeno postojanje je vezano iskljucivo za Dejtonski sporazum. Nemaju istorijski kontinuitet koji Katalonija ima.
Sto se Baskije tice, njen probem je slican problemu Sandzaka. Podijeljena izmedju dvije drzave.
Spanija je relano vjestacka drzava, skrpljena na inicijativu Francuske nakon protjerivanja Maura. Slicna situacija SFRJ samo sto se odrzala mnogo duze.
- Mister Yes
#45 Re: Catalunya
RS se ne može porediti sa Katalonijom prije svaga zato što Srbi imaju svoju nacionalnu državu izvan BiH i zove se Srbija.
Katalonci nemaju svoju nacionalnu državu izvan Španije. To je OGROMNA razlika.
- cyprus
#46 Re: Catalunya
Ti naravno po svomMister Yes wrote:Jesu ako gledamo sa aspekta "Božije kreacije" gdje je prirodno ono što napravi Bog a vještačko ono što napravi čovjek.cyprus wrote:Sve države su vještačke...
Ali ako gledamo sa aspekta sistema vrijednosti kao osnove društvenog uvezivanja u državu, onda su prirodne države one koju su nastale borbom određene grupe ljudi istog sistema vrijednosti. A vještačke države su one koje su nastale nasilnim trpanjem više grupa različitih sistema vrijednosti u jednu državu.
Bolje reci otvoreno šta misliš: prirodne države su etnički/religijski homogene, a vještačke su multi-kulti... Jelde?
Aha, a rješenja su etnička čišćenja, genocidi, ili u najboljem slučaju humana preseljenja po principu ''mrš odavde ako ti se ne sviđa'' i granice država koje prolaze kroz spavaće sobeMister Yes wrote:Vještačke države danas su izvor nestabilnosti pa i ratova jer se grupe različitih sistema vrijednosti bore za životni prostor unutar države. Prirodne države su stabilne i bez sukoba jer dominira jedan sistem vrijednosti unutar države koji nema konkurenciju pa nema ni borbe za životni prostor.
Ne, nego mislim na ubijanje, paljenje, silovanje, krvi, hektolitre krvi, mučenje, progone, klanje... I svih ovih par proteklih godina se ja dvoumim da li ti zaista podržavaš sve ovo gore (imaš neki čudan fetiš na krv) ili jednostavno trolaš... Žestoko se nadam da je ovo drugo...Mister Yes wrote:A pod "sranja" misliš "borba za slobodu"?cyprus wrote:Ne znam, ako Katalonija uspije izborit nezavisnost, ja se bojim da će onda biti sranja širom Evrope i svijeta...
Last edited by cyprus on 28/09/2015 10:10, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#47 Re: Catalunya
Ne mogu se stvari postavljati ovako selektivno i crno bijelo.
-
Bodkin
#48 Re: Catalunya
Ktalonci ugnjetavani od spanaca

-
Bodkin
#49 Re: Catalunya
I onda se desi kosovo i ova logika ode u kuracMister Yes wrote:RS se ne može porediti sa Katalonijom prije svaga zato što Srbi imaju svoju nacionalnu državu izvan BiH i zove se Srbija.
-
obuzdan
#50 Re: Catalunya
Kakva glupa tema. Isto da neko pita "Sta mislite hoce li ove godine u Maroku padati snijeg?"
Kao da nemamo svojih problema...
Kao da nemamo svojih problema...