Catalunya

Post Reply

Hoce li se Katalonija odvojiti od Spanije?

DA
30
31%
NE
68
69%

Total votes: 98

jao_situacije

#26 Re: Catalunya

Post by jao_situacije »

vade_mecum wrote: Trenutna ustavna Kraljevina Spanija nastala tako sto je Franco rikno '78, onda dosli socijalisti i to je manje-vise to.
mislio sam na to da je španija nastala ujedinjenjem kraljevina a rs je nastala genocidom
vade_mecum

#27 Re: Catalunya

Post by vade_mecum »

jao_situacije wrote:
vade_mecum wrote: Trenutna ustavna Kraljevina Spanija nastala tako sto je Franco rikno '78, onda dosli socijalisti i to je manje-vise to.
mislio sam na to da je španija nastala ujedinjenjem kraljevina a rs je nastala genocidom
Malo ti je taj argument klimav. Pazi da ga ne upotrijebis ako nekada budemo diskutovali i na temu skotskog referenduma jer britansko ujedinjavanje npr. engleske i skotske je malo bolje prikazano u popularnoj kulturi od spanskog ujedinjavanja + sto su spanci ratovali izmedju sebe prije manje od 100 godina...so, i dunno dude. Mislim, svi znamo kako su se englezi ujedinili sa skotima.
madridist

#28 Re: Catalunya

Post by madridist »

fu.ck catalunya.
jao_situacije

#29 Re: Catalunya

Post by jao_situacije »

vade_mecum wrote:
jao_situacije wrote:
Malo ti je taj argument klimav. Pazi da ga ne upotrijebis ako nekada budemo diskutovali i na temu skotskog referenduma jer britansko ujedinjavanje npr. engleske i skotske je malo bolje prikazano u popularnoj kulturi od spanskog ujedinjavanja + sto su spanci ratovali izmedju sebe prije manje od 100 godina...so, i dunno dude. Mislim, svi znamo kako su se englezi ujedinili sa skotima.
jah ali katalonci su imali određeni stepen autonomije kad su se ujedinjavali koji su izgubili pa vratili pa izgubili itd. sve do danas tako da je razumljivo ovo što rade, a da li su ludi da idu do kraja bez obzira na sve, sumnjam
vade_mecum

#30 Re: Catalunya

Post by vade_mecum »

jao_situacije wrote:
vade_mecum wrote:
jao_situacije wrote: mislio sam na to da je španija nastala ujedinjenjem kraljevina a rs je nastala genocidom
jah ali katalonci su imali određeni stepen autonomije kad su se ujedinjavali koji su izgubili pa vratili pa izgubili itd. sve do danas tako da je razumljivo ovo što rade, a da li su ludi da idu do kraja bez obzira na sve, sumnjam
Razumijem te sta zelis da kazes ali nemoj tako postavljati stvari. Po tome Dubrovnik bi se sutra moga ocjepiti jer je bio republika kad je to bila misaona imenica i cesto je imao autonomiju ili Quebec ne bi mogao nikada jer Kanada nije postojala prije 250 godina ;)

On-topic mislim da bi vise izgubili nego dobili potpunom autonomijom ali njihova zemlja, njihovo pravo.
cyprus

#31 Re: Catalunya

Post by cyprus »

Grean wrote:Spanija je relano vjestacka drzava...
Sve države su vještačke...

Ne znam, ako Katalonija uspije izborit nezavisnost, ja se bojim da će onda biti sranja širom Evrope i svijeta...
jao_situacije

#32 Re: Catalunya

Post by jao_situacije »

vade_mecum wrote: Razumijem te sta zelis da kazes ali nemoj tako postavljati stvari. Po tome Dubrovnik bi se sutra moga ocjepiti jer je bio republika kad je to bila misaona imenica i cesto je imao autonomiju ili Quebec ne bi mogao nikada jer Kanada nije postojala prije 250 godina ;)

On-topic mislim da bi vise izgubili nego dobili potpunom autonomijom ali njihova zemlja, njihovo pravo.
pa nisam ni ja za to da se otcjepe samo kažem da ih razumijem, generalno mislim da je prekrajanje granica pogubno i da se treba izbjeći ako je ikako moguće
uvijek sam za opciju da građanskim otporom riješe svoje probleme, ali što ti kažeš valjda oni znaju šta će i kako će
Opetja033

#33 Re: Catalunya

Post by Opetja033 »

Samo je najveci drzavnik Europe u 20. stoljecu znao kako treba sa tom stokom. :oops:
Bratov brat

#34 Re: Catalunya

Post by Bratov brat »

vade_mecum wrote:
Bratov brat wrote:Ako se Katalonija odvoji od Spanije, ona onda nije clanica EU , vec mora da prodje neke procese kao i svi ostali ?
Dobro pitanje ali to ce biti presedan ako se desi jer jos nije bio takav slucaj. Uglavnom, preci cemo taj most kada dodjemo do njega :D
Potpuno se slazem sa tobom, a ovo mi lici na onu pricu iz Skotske. :mrgreen:
Opetja033

#35 Re: Catalunya

Post by Opetja033 »

Bratov brat wrote:
vade_mecum wrote:
Bratov brat wrote:Ako se Katalonija odvoji od Spanije, ona onda nije clanica EU , vec mora da prodje neke procese kao i svi ostali ?
Dobro pitanje ali to ce biti presedan ako se desi jer jos nije bio takav slucaj. Uglavnom, preci cemo taj most kada dodjemo do njega :D
Potpuno se slazem sa tobom, a ovo mi lici na onu pricu iz Skotske. :mrgreen:
Izbacuje je iz EU i pregovore mora poceti od tacke 1.

Samo je ovaj gospodin znao kako treba sa katalonskim separatistima:

Image
VjecitiStudent

#36 Re: Catalunya

Post by VjecitiStudent »

Kemal Malovčić wrote:Ako se Katalunja odvoji eto odmah i Republike Srbske.
Jah ...
But the Catalan Assembly said that it did not wish to be seen as an example for Republika Srpska to follow.
“Catalonia aims to build a new and inclusive independent state, where there is a place for everyone regardless of their origin or nationality,” it said.

“Our project is based on tolerance and respect for the rights of minorities, and on European integration. For these reasons we consider that Catalonia is in no way an example for the political projects advocated by Dodik and his party.”
http://www.balkaninsight.com/en/article ... with-dodik
Opetja033

#37 Re: Catalunya

Post by Opetja033 »

VjecitiStudent wrote:
Jah ...
But the Catalan Assembly said that it did not wish to be seen as an example for Republika Srpska to follow.
“Catalonia aims to build a new and inclusive independent state, where there is a place for everyone regardless of their origin or nationality,” it said.

“Our project is based on tolerance and respect for the rights of minorities, and on European integration. For these reasons we consider that Catalonia is in no way an example for the political projects advocated by Dodik and his party.”
Ovo im se mora priznati. Za razliku od mnogih drugih separatistickih pokreta sirom svijeta, katalonski nacionalizam je gotovo iskljucivo gradjanske prirode (civic nationalism). Veliki broj migranata podrzava katalonsku nezavisnost. Ovo naravno ne vazi za naseljenike iz drugih krajeva Spanije. Baski su sasvim druga stvar, kod njih se zaista radi o etnickom nacionalizmu. Katalonci se stoljecima bave trgovinom, veliki su trgovci, i kao i ostali trgovci na svijetu vrlo su pragmaticni.
Kod njih recimo nije toliko izrazena netrpeljivost prema spanskom (kastilijanskom) jeziku kao kod Baska. Business first.
Mister Yes

#38 Re: Catalunya

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:Sve države su vještačke...
Jesu ako gledamo sa aspekta "Božije kreacije" gdje je prirodno ono što napravi Bog a vještačko ono što napravi čovjek.

Ali ako gledamo sa aspekta sistema vrijednosti kao osnove društvenog uvezivanja u državu, onda su prirodne države one koju su nastale borbom određene grupe ljudi istog sistema vrijednosti. A vještačke države su one koje su nastale nasilnim trpanjem više grupa različitih sistema vrijednosti u jednu državu. Ovo nasilno trpanje po pravilu je izvedeno na jedan od 2 načina:
-najveća grupa okupirala teritorije manje grupe/manjih grupa
-veća sila iz vana kontrolisala teritoriju više grupa pa se kasnije povukla ostavivši tu teritoriju kao jedinstvenu državu.

Vještačke države danas su izvor nestabilnosti pa i ratova jer se grupe različitih sistema vrijednosti bore za životni prostor unutar države. Prirodne države su stabilne i bez sukoba jer dominira jedan sistem vrijednosti unutar države koji nema konkurenciju pa nema ni borbe za životni prostor.
cyprus wrote:Ne znam, ako Katalonija uspije izborit nezavisnost, ja se bojim da će onda biti sranja širom Evrope i svijeta...
A pod "sranja" misliš "borba za slobodu"? Pa biće sranja sigurno. Uvijek će sileđije na silu pokušati držati okupirane narode i dalje okupiranim. Okupirani će morati teškom mukom da se izbore za svoju slobodu. Ali nadati se da će čovječanstvo jednog dana doći na taj nivo svijesti da oni koji traže slobodu budu smatrani "good guys" a oni koji bi na silu da ih drže i dalje okupiranim budu smatrani "bad guys"
VjecitiStudent

#39 Re: Catalunya

Post by VjecitiStudent »

Opetja033 wrote:
VjecitiStudent wrote:
Jah ...

Ovo im se mora priznati. Za razliku od mnogih drugih separatistickih pokreta sirom svijeta, katalonski nacionalizam je gotovo iskljucivo gradjanske prirode (civic nationalism). Veliki broj migranata podrzava katalonsku nezavisnost. Ovo naravno ne vazi za naseljenike iz drugih krajeva Spanije. Baski su sasvim druga stvar, kod njih se zaista radi o etnickom nacionalizmu. Katalonci se stoljecima bave trgovinom, veliki su trgovci, i kao i ostali trgovci na svijetu vrlo su pragmaticni.
Kod njih recimo nije toliko izrazena netrpeljivost prema spanskom (kastilijanskom) jeziku kao kod Baska. Business first.
Otud i njihova neizmjerna pomoć i saosjećanje sa BiH i posebno Sarajevom dok je trajao rat i netom poslije.

Dok nisu skontali s kim zaista imaju posla. Što im se ne može puno zamjeriti, i nama je trebalo vremena :oops:
Kikibombona

#40 Re: Catalunya

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:
Grean wrote:Spanija je relano vjestacka drzava...
Sve države su vještačke...

Ne znam, ako Katalonija uspije izborit nezavisnost, ja se bojim da će onda biti sranja širom Evrope i svijeta...
Kad god pukne neka drzava krene ova prica! :D

Svaka drzava je prica za sebe...

Nezavisna Katalonija je prica za sebe i ne moze se ni sa kim porediti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#41 Re: Catalunya

Post by Truba »

ne poznajem situaciju u španjolskoj niti katalunji :D
ali sam na strani pravde :)
Kikibombona

#42 Re: Catalunya

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote: Samo je ovaj gospodin znao kako treba sa katalonskim separatistima:

Image
Moralista na temi...

:run: :lol:
sumirprimus

#43 Re: Catalunya

Post by sumirprimus »

VjecitiStudent wrote:
Jah ...

djeces ista poredit sa rs... :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#44 Re: Catalunya

Post by _BataZiv_0809 »

Grean wrote: Ima elemente drzave ali njeno postojanje je vezano iskljucivo za Dejtonski sporazum. Nemaju istorijski kontinuitet koji Katalonija ima.

Sto se Baskije tice, njen probem je slican problemu Sandzaka. Podijeljena izmedju dvije drzave.

Spanija je relano vjestacka drzava, skrpljena na inicijativu Francuske nakon protjerivanja Maura. Slicna situacija SFRJ samo sto se odrzala mnogo duze.
Koja logika :run:
Mister Yes

#45 Re: Catalunya

Post by Mister Yes »

RS se ne može porediti sa Katalonijom prije svaga zato što Srbi imaju svoju nacionalnu državu izvan BiH i zove se Srbija.
Katalonci nemaju svoju nacionalnu državu izvan Španije. To je OGROMNA razlika.
cyprus

#46 Re: Catalunya

Post by cyprus »

Mister Yes wrote:
cyprus wrote:Sve države su vještačke...
Jesu ako gledamo sa aspekta "Božije kreacije" gdje je prirodno ono što napravi Bog a vještačko ono što napravi čovjek.

Ali ako gledamo sa aspekta sistema vrijednosti kao osnove društvenog uvezivanja u državu, onda su prirodne države one koju su nastale borbom određene grupe ljudi istog sistema vrijednosti. A vještačke države su one koje su nastale nasilnim trpanjem više grupa različitih sistema vrijednosti u jednu državu.
Ti naravno po svom :oops: Za bivšu SFR Jugoslaviju ćeš garant reći da je bila vještačka... Međutim, zar ni ona nije ''nastala borbom određene grupe ljudi istog sistema vrijednosti''? Zar NOB nije ''borba određene grupe ljudi istog sistema vrijednosti''? Isto se može reći i za skoro sve države koje bi ti nazvao vještačkim... Skoro svaka je imala određenu grupu ljudi koja se borila za nju, i koja bi se borila opet...

Bolje reci otvoreno šta misliš: prirodne države su etnički/religijski homogene, a vještačke su multi-kulti... Jelde? :-)

Mister Yes wrote:Vještačke države danas su izvor nestabilnosti pa i ratova jer se grupe različitih sistema vrijednosti bore za životni prostor unutar države. Prirodne države su stabilne i bez sukoba jer dominira jedan sistem vrijednosti unutar države koji nema konkurenciju pa nema ni borbe za životni prostor.
Aha, a rješenja su etnička čišćenja, genocidi, ili u najboljem slučaju humana preseljenja po principu ''mrš odavde ako ti se ne sviđa'' i granice država koje prolaze kroz spavaće sobe :zzzz:

Mister Yes wrote:
cyprus wrote:Ne znam, ako Katalonija uspije izborit nezavisnost, ja se bojim da će onda biti sranja širom Evrope i svijeta...
A pod "sranja" misliš "borba za slobodu"?
Ne, nego mislim na ubijanje, paljenje, silovanje, krvi, hektolitre krvi, mučenje, progone, klanje... I svih ovih par proteklih godina se ja dvoumim da li ti zaista podržavaš sve ovo gore (imaš neki čudan fetiš na krv) ili jednostavno trolaš... Žestoko se nadam da je ovo drugo...
Last edited by cyprus on 28/09/2015 10:10, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#47 Re: Catalunya

Post by _BataZiv_0809 »

Ne mogu se stvari postavljati ovako selektivno i crno bijelo.
Bodkin

#48 Re: Catalunya

Post by Bodkin »

Ktalonci ugnjetavani od spanaca :lol: :lol:
Bodkin

#49 Re: Catalunya

Post by Bodkin »

Mister Yes wrote:RS se ne može porediti sa Katalonijom prije svaga zato što Srbi imaju svoju nacionalnu državu izvan BiH i zove se Srbija.
Katalonci nemaju svoju nacionalnu državu izvan Španije. To je OGROMNA razlika.
I onda se desi kosovo i ova logika ode u kurac
obuzdan

#50 Re: Catalunya

Post by obuzdan »

Kakva glupa tema. Isto da neko pita "Sta mislite hoce li ove godine u Maroku padati snijeg?"

Kao da nemamo svojih problema...
Post Reply