Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Moderator: anex
-
Drinski
#26 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Mislim da ce ovo onemoguciti varanje povjerilaca: računi blokirani a firma posluje sa kešom.
- animus
#27 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Mozda to i rijesi jedan problem ali je stvorilo masu drugih. Slusam juce razgovor izmedju dvojice malih privrednika i naravno tema je ova uredba koja je izgleda ona kap koja puni casu do kraja. Prica je sad ce pokusati raditi sto vise bez kucanja racuna a kad ih jednom i kazne onda ce zatvoriti radnju i raditi skroz na crno. Koliko privrednika tako sad razmislja i zbog cega su dosli u ovu situaciju?Drinski wrote:Mislim da ce ovo onemoguciti varanje povjerilaca: računi blokirani a firma posluje sa kešom.
-
Drinski
#28 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Svugdje u svijetu se pare nose u banku a ne kući ako je firma ozbiljna.
- animus
#29 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Sumnjam da se nosi bas svaki dan u banku i to bez iznimke koliko imas pazara. Ljudi koji rade u malim mjestima gdje nema niti jedne banke su dovedeni u pat poziciju, a takvih je ogroman broj. A koliko su ove kazne nerealne da ne pricam.
-
Drinski
#30 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
neka ga uplati narednog radnog dana.
- animus
#31 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Svi ce placati narednog dana jer je radno vrijeme obicno duze nego kod onih u bankama. Svaki dan obaveza da se vozis autom da uplatis pazar, gubis vrijeme i novac na radnju koja se mogla obavljati i jednom sedmicno ili mjesecno zavisi od kolicine pazara. I to sad imas obavezu svaki dan jer ako preskocis onda je kazna koja je veca nego citav promet za par mjeseci i koja znaci game over za manje privrednike. Koiji ce ovo psiholoski pritisak da bude na ljude koji zive od svog rada. Nije ni cudo da u ovoj drzavi svi zele na drzavnu sisu jer izgleda to je jedino sto drzava stiti.
- spreca
- spreca
#33 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
zar nema limita kase?....za svaku organizaciju svoj limit,zavisno od prometa koji prave......cim se priblizis tom limitu ides na banku nevezano jeli to jutro ili kraj radnog dana.....znaci ako nisi previsio limit kase 7 dana neides predavati novce na bankuanimus wrote:Sumnjam da se nosi bas svaki dan u banku i to bez iznimke koliko imas pazara. Ljudi koji rade u malim mjestima gdje nema niti jedne banke su dovedeni u pat poziciju, a takvih je ogroman broj. A koliko su ove kazne nerealne da ne pricam.
- animus
#34 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
To bi bilo dobro rjesenje ali toga nema. Imas blagajnicki maksimum koji je vezan za gotovinsko placanje koje u prosjeku dnevno ostvarujes.spreca wrote:zar nema limita kase?....za svaku organizaciju svoj limit,zavisno od prometa koji prave......cim se priblizis tom limitu ides na banku nevezano jeli to jutro ili kraj radnog dana.....znaci ako nisi previsio limit kase 7 dana neides predavati novce na bankuanimus wrote:Sumnjam da se nosi bas svaki dan u banku i to bez iznimke koliko imas pazara. Ljudi koji rade u malim mjestima gdje nema niti jedne banke su dovedeni u pat poziciju, a takvih je ogroman broj. A koliko su ove kazne nerealne da ne pricam.
- spreca
#35 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
ja sam mislio da to vec postoji......jebo ti nase parlamentarce.....oni nam uopste nisu potrebni sa svojim glupim zakonima......jel to problem kopirati neki zakon umjesto da svoju praznu glavu lupaju izmisljanjem zakona......dali iko od njih zna kako se to radi u nekim zemljama.animus wrote:To bi bilo dobro rjesenje ali toga nema. Imas blagajnicki maksimum koji je vezan za gotovinsko placanje koje u prosjeku dnevno ostvarujes.spreca wrote:zar nema limita kase?....za svaku organizaciju svoj limit,zavisno od prometa koji prave......cim se priblizis tom limitu ides na banku nevezano jeli to jutro ili kraj radnog dana.....znaci ako nisi previsio limit kase 7 dana neides predavati novce na bankuanimus wrote:Sumnjam da se nosi bas svaki dan u banku i to bez iznimke koliko imas pazara. Ljudi koji rade u malim mjestima gdje nema niti jedne banke su dovedeni u pat poziciju, a takvih je ogroman broj. A koliko su ove kazne nerealne da ne pricam.
- spreca
#36 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
ovi jaci imaju racuna placati inkasaciju a izbjegavaju rizik da se novac otme.....a sta da rade oni mali?Drinski wrote:Svugdje u svijetu se pare nose u banku a ne kući ako je firma ozbiljna.
- bude
#37 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
nema prodaje vise za gotovinu u veleprodajiO'zone wrote:Mene ovdje handri što moja frima radi veleprodaju krajnim kupcima (većinom pravnim licima) i sve ide virmanski ali sa vremena na vrijeme neko skonta da mu fali nešto sitno vrijednosti 2-3 KM i naruči to i plati u kešu (to se desi jednom u mjesec ili dva) i sad ja trebam odvajati još 1 KM provizije banci za polaganje keša na račun![]()
Također plaćanje kešom radimo samo kad je hitno da se nabavi nešto opet jednom u možda tri mjeseca. Kako sad da ja napravim blagajničko zaduženje? Na osnovu tog zadnjeg korištenja gotovine ili da paušalnu opucam 200 KM pa nek stoji za ne daj Bože?
- animus
#38 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Ovo nam nisu napravili parlamentarci nego strucnjaci iz Vlade. Hajde da je parlament oni svakako ne kontaju privredu ali u Vladi bi trebalo da sjede ljudi koji znaju kako to funkcionise. Premijer nam je iz privrede ali izgleda nema neke koristi od toga. Ja ocekujem da ce oni ovo mijenjati vrlo brzo ali u biti da su malo razmisljali nebi ni pravili ovakvu uredbu.spreca wrote:ja sam mislio da to vec postoji......jebo ti nase parlamentarce.....oni nam uopste nisu potrebni sa svojim glupim zakonima......jel to problem kopirati neki zakon umjesto da svoju praznu glavu lupaju izmisljanjem zakona......dali iko od njih zna kako se to radi u nekim zemljama.animus wrote:To bi bilo dobro rjesenje ali toga nema. Imas blagajnicki maksimum koji je vezan za gotovinsko placanje koje u prosjeku dnevno ostvarujes.spreca wrote: zar nema limita kase?....za svaku organizaciju svoj limit,zavisno od prometa koji prave......cim se priblizis tom limitu ides na banku nevezano jeli to jutro ili kraj radnog dana.....znaci ako nisi previsio limit kase 7 dana neides predavati novce na banku
- O'zone
- Globalni moderator
#39 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Jel majke ti očekuješ da ja sad izdam fakturu i da neko virmanski plaća 1 KM a sama naknada banke na elektronsko plaćanje iznosi minimalno 50% iznosa računa (na fizičko i 100%).bude wrote:nema prodaje vise za gotovinu u veleprodajiO'zone wrote:Mene ovdje handri što moja frima radi veleprodaju krajnim kupcima (većinom pravnim licima) i sve ide virmanski ali sa vremena na vrijeme neko skonta da mu fali nešto sitno vrijednosti 2-3 KM i naruči to i plati u kešu (to se desi jednom u mjesec ili dva) i sad ja trebam odvajati još 1 KM provizije banci za polaganje keša na račun![]()
Također plaćanje kešom radimo samo kad je hitno da se nabavi nešto opet jednom u možda tri mjeseca. Kako sad da ja napravim blagajničko zaduženje? Na osnovu tog zadnjeg korištenja gotovine ili da paušalnu opucam 200 KM pa nek stoji za ne daj Bože?
- vješalica
#40 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
koliko znam ovdje ne vlada socijalističko uređenje,nego moderno kapitalističko,pa ne znam u čemu je konkretno problem?bvcx wrote:Još jedna odlika pljačkaške socijalističke države i njenog aparata.
Ide zime pa se penju troškovi zaposlenih u javnim ustanovama. Treba isplatiti putne troškove, zimnicu, grijanje i ostala sranja preko sindikata.
Došlo je dotle da ti zabranjuju šta da radiš sa sopstvenim zarađenim novcem, već ga odmah predaješ - njima.
Oni tako dobijaju svežeg novca u opticaju, a tebi niko ne garantuje isplatu u slučaju propasti banaka.
Šta koga briga šta ja radim sa novcem, teroristički tokovi novca se mogu prepoznati na druge načine. Koliko u Bosni ima obaveštajnih agencija. A koji je njihov posao? Osim što žderu i piju žiralno? Pazi molim te, ako će nekog finansirati 200 maraka dnevnog pazara pa tog neće spriječiti ne znam ko u njeogovm naumu, a imaš masu modernijih načina da postignu cilj od ovog staromodnoh "keš u ruke".
Lopovi i bagra ... eto.
- spreca
#41 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
pa zar parlament ne donosi zakone?animus wrote:
Ovo nam nisu napravili parlamentarci nego strucnjaci iz Vlade. Hajde da je parlament oni svakako ne kontaju privredu ali u Vladi bi trebalo da sjede ljudi koji znaju kako to funkcionise. Premijer nam je iz privrede ali izgleda nema neke koristi od toga. Ja ocekujem da ce oni ovo mijenjati vrlo brzo ali u biti da su malo razmisljali nebi ni pravili ovakvu uredbu.
- spreca
#42 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
pa valjda postoji kvota za gotovinsko a isto tako i minimalno preko banke.....O'zone wrote:
Jel majke ti očekuješ da ja sad izdam fakturu i da neko virmanski plaća 1 KM a sama naknada banke na elektronsko plaćanje iznosi minimalno 50% iznosa računa (na fizičko i 100%).
- Izlija
#43 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Rješenje
- postavite pos aparate za kartično plaćanje
- organizujete blagajnički max da prelazi planirano sedmično poslovanje
Prvim ste omogućili kupcima da plaćaju svim vrstama kartica i povećali promet a drugim izbjegli dnevno hodanje do banke. Jedini rizik je povećanje mogućnosti da budete opljačkani ali nemože sve biti potaman.
Prvim ste omogućili kupcima da plaćaju svim vrstama kartica i povećali promet a drugim izbjegli dnevno hodanje do banke. Jedini rizik je povećanje mogućnosti da budete opljačkani ali nemože sve biti potaman.
- spreca
#44 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Izlija wrote:Rješenje
-
Drinski
#45 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Čovjek bi pomislio da zivimo u srednjem vijeku.animus wrote:... koja znaci game over za manje privrednike. ...
Pa skoro svako selo danas ima banku a taj "mali privrednik" danas tri puta ode do grada.
-
Drinski
#46 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
pa i kod kuce im mogu oteti pare, vidis da da svaki drugi dan opljackaju domaćina u kući i ukradu po 50 hiljada KM.spreca wrote:ovi jaci imaju racuna placati inkasaciju a izbjegavaju rizik da se novac otme.....a sta da rade oni mali?Drinski wrote:Svugdje u svijetu se pare nose u banku a ne kući ako je firma ozbiljna.
-
Drinski
#47 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
ma vidis da ga svi ignorisu, covjek provocira.vješalica wrote:koliko znam ovdje ne vlada socijalističko uređenje,nego moderno kapitalističko,pa ne znam u čemu je konkretno problem?bvcx wrote:Još jedna odlika pljačkaške socijalističke države i njenog aparata.
Ide zime pa se penju troškovi zaposlenih u javnim ustanovama. Treba isplatiti putne troškove, zimnicu, grijanje i ostala sranja preko sindikata.
Došlo je dotle da ti zabranjuju šta da radiš sa sopstvenim zarađenim novcem, već ga odmah predaješ - njima.
Oni tako dobijaju svežeg novca u opticaju, a tebi niko ne garantuje isplatu u slučaju propasti banaka.
Šta koga briga šta ja radim sa novcem, teroristički tokovi novca se mogu prepoznati na druge načine. Koliko u Bosni ima obaveštajnih agencija. A koji je njihov posao? Osim što žderu i piju žiralno? Pazi molim te, ako će nekog finansirati 200 maraka dnevnog pazara pa tog neće spriječiti ne znam ko u njeogovm naumu, a imaš masu modernijih načina da postignu cilj od ovog staromodnoh "keš u ruke".
Lopovi i bagra ... eto.
- bude
#48 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
ne ocekujem ja nista, ovo i meni komplikuje zivot ali sam vec svima koji su imali naviku platiti gotovinski fakturu iz VP skrenuo paznju da to vise nece ici jer su kazne visokeO'zone wrote:Jel majke ti očekuješ da ja sad izdam fakturu i da neko virmanski plaća 1 KM a sama naknada banke na elektronsko plaćanje iznosi minimalno 50% iznosa računa (na fizičko i 100%).bude wrote:nema prodaje vise za gotovinu u veleprodajiO'zone wrote:Mene ovdje handri što moja frima radi veleprodaju krajnim kupcima (većinom pravnim licima) i sve ide virmanski ali sa vremena na vrijeme neko skonta da mu fali nešto sitno vrijednosti 2-3 KM i naruči to i plati u kešu (to se desi jednom u mjesec ili dva) i sad ja trebam odvajati još 1 KM provizije banci za polaganje keša na račun![]()
- spreca
#49 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
pa ko jos drzi veliku kolicinu novca kuci?.....pazar se mora nositi u banku a ne kuci.....tako bar radi normalan svijetDrinski wrote:pa i kod kuce im mogu oteti pare, vidis da da svaki drugi dan opljackaju domaćina u kući i ukradu po 50 hiljada KM.spreca wrote:ovi jaci imaju racuna placati inkasaciju a izbjegavaju rizik da se novac otme.....a sta da rade oni mali?Drinski wrote:Svugdje u svijetu se pare nose u banku a ne kući ako je firma ozbiljna.
- saiks
#50 Re: Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem
Mnogo si pametan,cuj svako selo ima banku,mozda u Sarajevu ima. Znam hrpu ljudi koji imaju obrte 20km od banke-Drinski wrote:Čovjek bi pomislio da zivimo u srednjem vijeku.animus wrote:... koja znaci game over za manje privrednike. ...
Pa skoro svako selo danas ima banku a taj "mali privrednik" danas tri puta ode do grada.
Evo u Srbiji je bio uveden isti zakon,pa je ukinut.