Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:To o natalitetu je isto kao i priča da će muslimani natalitetom zavladati Evropom...teorije zavjere i to vrlo loše upakove.
To je izjavio Redzep Tajip Erdogan. Nemam ja nista sa tim.
Imas kmaru tekstova na netu o kurdskom poklapanju Anadolije. Jbg...
Pa čekaj ako napadaš tog istog Erdogana koji je gori nego i sam Al Bagdadi kao onda njegove izjave uzimaš za referencu?
To je propaganda koju ima svaka država. I Srbi su govorili slično.
I ja navijam za cure & njihovu raju. I sa ženske i sa ideološke tačke gledišta (mada nikad ne znaš u šta će se neka ideologija odmetnuti). Nema pravednije, a vjerovatno ni gore kazne onom mračnom anti-civilizacijskom kultu nego da im žene ispraše šovinističko-pećinska dupeta. A, ako Kurdi do sada nisu "zaslužili" državu nekakvom "prirodom" stvari, sad su je politički zaslužili silom prilika. Šta i gdje će dalje biti, vidjećemo.
Što se ove priče o PKK-u tiče ... IRA je bila teroristička organizacija i razoružali su se tek kad je Sinn Fein ušao u mirovni politički proces ... Mandelin Afrički nacionalni kongres je skinut s liste terorističkih organizacija tek prije 10 godina ... hoću reći, svaka teroristička organizacija ima potencijal da postane legitimna kad jednom udje u politički proces. Čak i ISIL ima potencijal da postane legitimna politička organizacija, brrrrrr ...
piupiu wrote:Jest' nagodan ovaj Kiki, znači, 3:0 za mene.
I ja navijam za cure & njihovu raju. I sa ženske i sa ideološke tačke gledišta (mada nikad ne znaš u šta će se neka ideologija odmetnuti ...). Nema pravednije, a vjerovatno ni gore kazne onom mračnom anti-civilizacijskom kultu nego da im žene ispraše šovinističko-pećinska dupeta. A, ako Kurdi do sada nisu "zaslužili" državu nekakvom "prirodom" stvari, sad su je politički zaslužili silom prilika. Šta i gdje će dalje biti, vidjećemo.
Što se ove priče o PKK-u tiče ... IRA je bila teroristička organizacija i razoružali su se tek kad je Sinn Fein ušao u mirovni politički proces ... Mandelin Afrički nacionalni kongres je skinut s liste terorističkih organizacija tek prije 10 godina ... hoću reći, svaka teroristička organizacija ima potencijal da postane legitimna kad jednom udje u politički proces. Čak i ISIL ima potencijal da postane legitimna politička organizacija, brrrrrr ...
Da Bog da da Kurdi tek tako dobiju državu, to je uspjelo samo Albancima na guzove mada su i oni morali iskrvariti da bi je dobili. Iskreno Kurdma ne želim ništa loše, svako ko se bori protiv ISIS-a kod mene ima legitimitet samo ko zna šta nosi naredni period. Po meni pod hitno treba zaustaviti rat u Siriji i gledati kako poraziti ISIS na terenu. U nekim budućim politički pregovorima Kurdima dati svakako neku autonomiju ali se bojim da kada rat stane da će Kurdi biti na tapeti jer nisam siguran da će se Sirija, Irak i Turska odreći svog teritorija dobrovoljno.
Pa čekaj ako napadaš tog istog Erdogana koji je gori nego i sam Al Bagdadi kao onda njegove izjave uzimaš za referencu?
Moze i Bagdadi reci istinu, kao i bilo ko drugi. I nije Erdogan gori od Bagdadija.
Da se nadovezem na tvoj drugi komentar...
Irak?
Kurdi u i Iraku ce 100% proglasiti nezavisnost i u tome ih nece niko sprijeciti. Kurdska vojska u Iraku je jaca od iracke. O cemu onda pricamo? Kurdska regija je najbogatija. Imaju sve nadleznosti kao da su vec drzava. Za iracki Kurdistan ti ne vazi viza koju odobri Bagdad itd. De facto drzava!
Moze i Bagdadi reci istinu, kao i bilo ko drugi. I nije Erdogan gori od Bagdadija.
Da se nadovezem na tvoj drugi komentar...
Irak?
Kurdi u i Iraku ce 100% proglasiti nezavisnost i u tome ih nece niko sprijeciti. Kurdska vojska u Iraku je jaca od iracke. O cemu onda pricamo? Kurdska regija je najbogatija. Imaju sve nadleznosti kao da su vec drzava. Za iracki Kurdistan ti ne vazi viza koju odobri Bagdad itd. De facto drzava!
Nemam ništa protiv neka proglase. Neka se konačno tamo uspostavi mir. Pitanje kako će sve to biti sa Turskom i Sirijom. Bojim se da će tamo još dosta krvi teći. Imamo mi u BiH prečih problema umjesto da brinemo tuđu (Kurdsku) brigu.
Eto proglase nezavisnost u iraku zato sto su giga mega zajebati..., i sta se desi turska i iran im udare izolaciju sto direktno sto preko svojih proksija, u tom slucaju sta mogu osim blejiti nebo, los grah pao jbg.uglavnom jos godina i godina do neke funkciolne price glede kurdske drzave jer su previse rasparcani teritorijalno, a imaju dvije prejake drzave kontra sebe, a na ciju teritoriju pretenduju, tako da im je ova prividno jaka pozicija u iraku neki vid pirove pobjede gdje opet turci kupe kajmak u ekonomskom smislu.
piupiu wrote:Jest' nagodan ovaj Kiki, znači, 3:0 za mene.
I ja navijam za cure & njihovu raju. I sa ženske i sa ideološke tačke gledišta (mada nikad ne znaš u šta će se neka ideologija odmetnuti). Nema pravednije, a vjerovatno ni gore kazne onom mračnom anti-civilizacijskom kultu nego da im žene ispraše šovinističko-pećinska dupeta. A, ako Kurdi do sada nisu "zaslužili" državu nekakvom "prirodom" stvari, sad su je politički zaslužili silom prilika. Šta i gdje će dalje biti, vidjećemo.
Kurdske Peshmerge iz Iraka su vec bile na listi teroristickih organizacija. Sada ih cijeli svijet tretira kao borce za slobodu, demokratiju, jednakopravnost, bla, bla... Isto ce biti sa PKK.
PKK se politicki transformisao. Odustali su od zahtjeva za nezavisnost u Turskoj. Turzki nacionalisti to vide kao stratesku odluku, jer Kurdi navodno natalitetom preuzimaju Anadoliju.
The 51st State wrote:Eto proglase nezavisnost u iraku zato sto su giga mega zajebati..., i sta se desi turska i iran im udare izolaciju sto direktno sto preko svojih proksija, u tom slucaju sta mogu osim blejiti nebo, los grah pao jbg.uglavnom jos godina i godina do neke funkciolne price glede kurdske drzave jer su previse rasparcani teritorijalno, a imaju dvije prejake drzave kontra sebe, a na ciju teritoriju pretenduju, tako da im je ova prividno jaka pozicija u iraku neki vid pirove pobjede gdje opet turci kupe kajmak u ekonomskom smislu.
Znas li da je predsjednik irackog Kurdistana u Ankari, u prisustvu Erdogana, Gula i Davutoglua rekao da ce iracki Kurdistan biti nezavistan?
Turci su svjesni da je to realnost. Opiru se u slucaju sirijskih Kurda jer su oni po Tursku puno opasniji.
I nisu samo Turci svjesni, vec i svi ostali. Kurdski zvanicnici govore da je nazavisnost pitanje trenutka, da se vec spremaju. Jedino Bagdad pomalo negoduje, ali zu svjesni da ne mogu nista uraditi... Jedino bi se oko teritorije natezali.
Mnogi istaknuti politicari govore da je nezavisnost irackog Kurdistana neminovnost i realnost.
Hocu reci jednom kad proglase nezavisnost to im je, kako za njih, tako i za kurde u okolnim drzavama. Onda valja dobrosusjedske odnose razvijati, tu si u pravu da bi u odredjenim konstelacijama i sa odredjenim garancijama turska pozdravila nezavisnost irackog kurdistana, no ostaje pitanje koliki su kurdski apetiti, mislim da oni uveliko kalkulisu sa tako necim, u tom smislu buducnost je nepredvidiva kalkulacija i velika kocka sumirana u poslovicu o golubu i vrapcu.
A evo sta o Kurdima kazu dobrovoljci koji se bore sa njima
Najpoznatiji je svakako bivsi americki marinac Jordan Matson
Kurdkinje su poludile za njim... jedna ga je na kraju upecala...
Evo ga u Svedskoj u kurdskoj nosnji... Inspirativan govor...
How are you going to talk about the Kurds once you return to America?
Ez kurdem (I am a Kurd). I feel somewhat of an adopted son of Kurdistan. This is my family. This is my community. I have been shown nothing but love by Kurds everywhere and I am very grateful for the opportunity to help.
VCorp wrote:Ako su Židovi zaslužili Izrael onda su Kurdi zaslužili svoju državu. Jebali vas dupli standardi.
"Zaslužili" je bilo pod navodnicima, ako se ovo odnosni na moj komentar. Poanta je da im je do sada niko nije bio spreman dati, a sad su je politički "zaslužili" silom prilika koje se ne mogu politički ignorisati. "Zaslužiti" se u ovom slučaju ne odnosi na "pravo", nego na glagol aktivne akcije. Da uprostim, na svijetu ima puno više etničkih grupa, naroda i kultura nego što ima nacionalnih država. Samo u Kini ima 56 etničkih grupa, a nacionalna država je jedna. Etničke grupe imaju autonomiju, ali nemaju državu. Države se stvaraju političkom akcijom i tektonskim poremećajima kakav je rat.
Pored njega, tu su jos stotine drugih boraca sa zapada...
Gill Rosenberg, djevojka iz Izraela
“Kurds are our brothers. They are good people. They love life, a lot like us, really.”
Lions of Rojava
Ovaj Nijemac je izgubio zivot... Kurdi su ga posebno zalili, jer potpuno stopio sa njima, dijelo ideologiju itd... Dogurao je do komadanta, bio nevjerovatno hrabar, sto ga je na kraju vjerovatno kostalo zivota...
Nacin na koji Kurdi odaju pocast dobrovoljcima je nevjerovatan. To mi je najfascinantnije u cijeloj prici. Porodice stradalih automatski postaju 'dio kurdskog naroda'. Svi ti roditelji sudjeluju u kampanji da se pomogne Kurde u njihovoj borbi. Prosto nevjerovatno. Svi ti borci ce dobiti svoje ulice u gradovima Rojave, siguran sam.
Mother of Briton killed fighting ISIS in Syria launches pro-Kurd campaign
piupiu wrote:Što se ove priče o PKK-u tiče ... IRA je bila teroristička organizacija i razoružali su se tek kad je Sinn Fein ušao u mirovni politički proces ... Mandelin Afrički nacionalni kongres je skinut s liste terorističkih organizacija tek prije 10 godina ... hoću reći, svaka teroristička organizacija ima potencijal da postane legitimna kad jednom udje u politički proces. Čak i ISIL ima potencijal da postane legitimna politička organizacija, brrrrrr ...
Ovo je potpuno tacno.
Tako su uostalom Karadzic i Boban postali legitimni.