Drugar,ima sud,na kojem bi u ovom slučaju dobio poslodavca 100 %. Međutim,pretpostavljam da bi onda situacija bila slijedeća: čovjek bi se vratio na posao,plata bi bila smanjena,radio bi svaki dan prekovremeno,radio bi dodatnih 10 poslova koje prije nije radio, i sl. Sve ovo bi ga natjeralo da sam ode iz firme. Ako bi se pokazalo da je dečko tvrd orah, onda mu jednostavno poslodavac ukine radno mjesto u sistematizaciji,proglasi ga tehnološkim viškom,i hajd zdravo kući....nightvision wrote:mozda je tako u drzavnim institucijama, kod privatnika ce kurku dobiti, znas to dobro, bolje od mene sigurno.zenicablues wrote:Ponuđeni ugovor ne smije biti nepovoljniji... Tako da potpisivanjem novog ugovora ne bi smio izgubiti prava koja su već stečena prvim ugovorom.
Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Moderator: _BataZiv_0809
-
zenicablues
#26 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
-
nightvision
#27 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
ne kazem da nisi u pravu, pogotovo pravno gledano, ali jedno je teorija a praksa nesto sasvim drugo. jedan moj prijatelj vec godinama radi u privatnoj firmi, iako je davno trebao imati stalni radni odnos nema ga jer gazda radnike svake dvije godine posalje mjesec dana na biro. i tako ih vrti u krug. sad su dobili novi ugovor da potpisu. mislis da ih je neko pitao za misljenje? bilo je "ho's/neces, ima ko hoce". da mi zivimo u pravnoj drzavi mozda bi se covjek mogao i zaliti, ovako tesko da to pije vode. kod nas je veci problem sto radnik ne dobije ni prava zagarantovana zakonom nego sto je vise ili manje povoljan ugovor. iako i dalje mislim da poslodavac nije duzan dati nista vise u novom ugovoru nego sto to zakon predvidja. pa cak i kad je nepovoljnije u odnosu na stari, ako novi zakon predvidja ukidanje odredjenih beneficija ne vidim kako se poslodavac moze teretiti za bilo sta.zenicablues wrote:Drugar,ima sud,na kojem bi u ovom slučaju dobio poslodavca 100 %. Međutim,pretpostavljam da bi onda situacija bila slijedeća: čovjek bi se vratio na posao,plata bi bila smanjena,radio bi svaki dan prekovremeno,radio bi dodatnih 10 poslova koje prije nije radio, i sl. Sve ovo bi ga natjeralo da sam ode iz firme. Ako bi se pokazalo da je dečko tvrd orah, onda mu jednostavno poslodavac ukine radno mjesto u sistematizaciji,proglasi ga tehnološkim viškom,i hajd zdravo kući....
- DaffyDuck
#28 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
To banke rade uveliko, a kamoli neko drugi...nightvision wrote:ne kazem da nisi u pravu, pogotovo pravno gledano, ali jedno je teorija a praksa nesto sasvim drugo. jedan moj prijatelj vec godinama radi u privatnoj firmi, iako je davno trebao imati stalni radni odnos nema ga jer gazda radnike svake dvije godine posalje mjesec dana na biro. i tako ih vrti u krug. sad su dobili novi ugovor da potpisu. mislis da ih je neko pitao za misljenje? bilo je "ho's/neces, ima ko hoce". da mi zivimo u pravnoj drzavi mozda bi se covjek mogao i zaliti, ovako tesko da to pije vode. kod nas je veci problem sto radnik ne dobije ni prava zagarantovana zakonom nego sto je vise ili manje povoljan ugovor. iako i dalje mislim da poslodavac nije duzan dati nista vise u novom ugovoru nego sto to zakon predvidja. pa cak i kad je nepovoljnije u odnosu na stari, ako novi zakon predvidja ukidanje odredjenih beneficija ne vidim kako se poslodavac moze teretiti za bilo sta.zenicablues wrote:Drugar,ima sud,na kojem bi u ovom slučaju dobio poslodavca 100 %. Međutim,pretpostavljam da bi onda situacija bila slijedeća: čovjek bi se vratio na posao,plata bi bila smanjena,radio bi svaki dan prekovremeno,radio bi dodatnih 10 poslova koje prije nije radio, i sl. Sve ovo bi ga natjeralo da sam ode iz firme. Ako bi se pokazalo da je dečko tvrd orah, onda mu jednostavno poslodavac ukine radno mjesto u sistematizaciji,proglasi ga tehnološkim viškom,i hajd zdravo kući....
Ovdje se radi o pravu koje je covjek ima ostvareno, po meni poslodavci su dobili naredbu da USKLADE ugovore o radu sa novim zakonom, ne da otkazuju ugovore. To se odnosi na naziv radnik/uposlenik, dane godisnjeg odmora, visinu otpremnine u slucaju otkaza, minuli rad, i prava na bolovanje. Svaka druga prava koje je radnik imao, a nemaju veze sa zakonskim uskladjivanjem je koristenje situacije poslodavca da naoravi izmjene u svoju korist.
-
stambolka
#29 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Dragi pravnici da li mozda ima neko primjer novog Ugovora o radu?
-
Vidal89
#30 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Ne znam cemu ovolika pobuna, pa i sami znate kako i na koji nacin su SDA i HDZ donijeli taj novi zakon o radu preko noci, ne dopustajuci da se bilo kakvi amandmani uloze itd, govoreci da je novi zakon dobar.
Sami ste glasali, svoje povjerenje dali sad uzivajte. Nema pobune nego potpisuj
- jao_situacije
#31 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
mislim da je ovaj komentar totalno suvišan i nepotreban na ovoj temiVidal89 wrote:Ne znam cemu ovolika pobuna, pa i sami znate kako i na koji nacin su SDA i HDZ donijeli taj novi zakon o radu preko noci, ne dopustajuci da se bilo kakvi amandmani uloze itd, govoreci da je novi zakon dobar.
pdf je pravo a ne politika, ako nemaš neki pravni savjet imaš teme hdz sda df sdp itd. pa tamo nastavi spamati
-
mp3problem
#32 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Može li mi neko napisati koja su prava radnika kada ima ugovor na neodređeno (privatna firma)? Potpisala sam takav ugovor nakon godinu dana rada na određeno i voljela bih znati koja su moja prava, jedino što znam je da sam sada kreditno sposobna 
- zgiba
#33 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Jedino pravo ti je da mozes raditi na neodredjeno vrijeme
Sve ostalo je isto i za radnika na odredjeno i na neodredjeno.
Sve ostalo je isto i za radnika na odredjeno i na neodredjeno.
-
bianconero87
#34 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Kad smo već kod "dilema" oko primjene novog ZOR FBIH, i ja imam dvije, pa ukoliko neko ima provjerenu informaciju, volio bih da podijeli sa nama.
1. Da li prema novom ZOE direktor MORA potpisati ugovor o radu ( na neodređeno ili neodređeno vrijeme) ili je dovoljno imati dokumenta (odluke) na osnovu kojih je izabra i imenovan na tu poziciju?
2. Prilikom evidencije rada za svaki pojedinačni dan na poslu, gdje je radno vrijeme 8 sati dnevno - od 08-16 h, a s obzirom da svi radnici imaju pravo na minimalno 30 minuta dnevnog odmora, prilikom evidencije rada radnika da li se u sihtarnicu upisuje radno vrijeme od 08-16 h ili mora biti od 08.-16.30 h ?
Hvala unaprijed.
1. Da li prema novom ZOE direktor MORA potpisati ugovor o radu ( na neodređeno ili neodređeno vrijeme) ili je dovoljno imati dokumenta (odluke) na osnovu kojih je izabra i imenovan na tu poziciju?
2. Prilikom evidencije rada za svaki pojedinačni dan na poslu, gdje je radno vrijeme 8 sati dnevno - od 08-16 h, a s obzirom da svi radnici imaju pravo na minimalno 30 minuta dnevnog odmora, prilikom evidencije rada radnika da li se u sihtarnicu upisuje radno vrijeme od 08-16 h ili mora biti od 08.-16.30 h ?
Hvala unaprijed.
-
maxell_sarajevo
#35 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Da ne otvaram novu temu...
Zaposlen na određeno vrijeme od 06.2014, Ugovori po mjesec dana, nema prekida, dan za danom,eh u Pravilniku o radu firme piše:
"Ugovor o radu se može zaključiti na određeno vrijeme u slučajevima:
1...
2...
3...
4...
5.drugim slučajevima utvrđenim kolektivnim ugovorim, najduže dvije godine."
U junu ove godine dakle isticu dvije godine, da li je onda firma dužna da me primi na neodređeno ili se sad mora poštovati novi zakon o radu gdje piše "Ako radnik izričito ili prećutno obnovi ugovor o radu na određeno vrijeme sa sitim poslodavcem, odnosno izričito ili prećutno zakjuči s istim poslodavcem uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme na period duži od tri godine bez prekida, takav ugovor smatrat će se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme."
Šta mi je po zakonu povoljnije Pravilnik o radu fime i dvije godine ili novi zakon o radu i tri godine?
Zaposlen na određeno vrijeme od 06.2014, Ugovori po mjesec dana, nema prekida, dan za danom,eh u Pravilniku o radu firme piše:
1...
2...
3...
4...
U junu ove godine dakle isticu dvije godine, da li je onda firma dužna da me primi na neodređeno ili se sad mora poštovati novi zakon o radu gdje piše "Ako radnik izričito ili prećutno obnovi ugovor o radu na određeno vrijeme sa sitim poslodavcem, odnosno izričito ili prećutno zakjuči s istim poslodavcem uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme na period duži od tri godine bez prekida, takav ugovor smatrat će se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme."
Šta mi je po zakonu povoljnije Pravilnik o radu fime i dvije godine ili novi zakon o radu i tri godine?
-
zenicablues
#36 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
U tvom slučaju ti ugovor na određeno vrijeme traje 3 godina. Poslodavac je dužan da uskladi Pravilnik o radu u roku od 6.mjeseci od dana stupanja na snagu zakona o radu,a onda u roku od 3.mjeseca od dana donošenja pravilnika uskladiti ugovore o radu. Pogledaj član 177.zakona o radu FBIH.maxell_sarajevo wrote:Da ne otvaram novu temu...
1...
2...
3...
4...
Pozdrav
-
julisiz es grant
#37 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Ako se dobro razumijem, prema zakonu o radu, i starom i novom, poslodavac može raskinuti ugovor o radu bez otkaznog roka, jednostrano, u slučaju teže povrede radnog odnosa zaposlenika, a u slučaju lakše pismeno ga upozoriti, pa ako ponovi grešku, onda otkazati.
Nisam našao druge disciplinske mjere da se spominju. Da li, recimo, poslodavac može za povredu radne obaveze odbiti radniku od plate, zakonski mislim? (ili se to radi samo kao nadoknada materijalne štete koju je zaposlenik napravio preduzeću?)
Nisam našao druge disciplinske mjere da se spominju. Da li, recimo, poslodavac može za povredu radne obaveze odbiti radniku od plate, zakonski mislim? (ili se to radi samo kao nadoknada materijalne štete koju je zaposlenik napravio preduzeću?)